КОСОВО - НЕПРЕКИНУТА МИСАО
- страница без граница -
 

Глумци, певачи, музичари и друге јавне личности из удружења грађана “Активни центар” окупили су се у кампањи “Солидарност и одговорност - Косово је Србија” којом желе да анимирају грађане у борби за очување српске светиње. Петар Петковић, потпредседник удружења најављује да ће кампања, коју прате спотови, плакати и билборди кренути “као цунами”.
- Кренућемо победнички. Став друштва мора бити пресудан фактор када је у питању опстанак Косова и Метохије у саставу Србије. То је национално питање око кога сви морамо да се сабирамо, наша дужност према прецима и место очувања наше вере, историјског и културног идентитета, истакао је Петковић. Ову кампању новинарима су најавили музичари Бора Ђорђевић, Ђорђе Давид, диригент Бојан Суђић, војни аналитичар Мирослав Лазански и новинар Вања Булић. У промотивном материјалу појављују се још режисер Емир Кустурица, Мики Јевремовић, Слађана Милошевић, Жика Јелић, Мерима Његомир и Марко Булат, као и глумци Бата Живојиновић, Катарина Радивојевић, Светлана Бојковић, Калина Ковачевић, Драган Бјелогрлић, Сергеј Трифуновић, Милан Калинић, Виктор Савић и многи други.
Говорећи о значају ове кампање Бора Ђорђевић је подсетио на недавно одржани “бајк шоу” у северном делу Косовске Митровице, где је и несрећним случајем повређен.
- То је био невероватан доживљај. Моторима смо прешли административну границу док су нас, они који је чувају са чуђењем гледали. Неки су нам махали и поздрављали. Док смо се возили кроз Косово, све што је могло да хода изашло је да нас поздрави. И млади и стари - рекао је Ђорђевић.
Музичар Ђорђе Давид скренуо је пажњу да млади људи, нарочито у Београду мало говоре о проблему очувања Косова и Метохије.
- Њих као да је срамота да спомињу ту тему. А када би знали колико су лепе, згодне, издепилиране и изблајхане девојке на Косову одмах би променили мишљење. То је будућност Србије. Жене којима каријера није испред деце, већ размишљају о једном и другом - рекао је Давид.
Вања Булић подсетио је на текстове које је написао почетком ”90-их, а у којима је наслућивао несрећна дешавања на Косову и Метохији. Он је додао да не разуме став оних који кажу да их тема Космета не интересује.
- Заиста ми није јасно. То би било као када би ти неко узео део куће, а ти рекао да те не занима. То једноставно не могу да разумем - казао је Булић.
Јавне личности које су се окупиле у кампањи “Активног центра” имају различита мишљења о томе како би Косово требало сачувати у оквирима Србије, али деле заједничку идеју о мирољубивом очувању, коју желе да пренесу на све Србе који су се успавали и заборавили на историју и наслеђе.
Странцима није јасно
Познати српски диригент Бојан Суђић каже да су му многе колеге из иностранства признале да им није јасно како неко жели да сувереној држави одузме део територије.
- Колеге из Европе, али и из других делова света изненађени су што се од једне државе тражи да се одрекне дела своје територије. Говорим о људима који су угледни у свом друштву. Имају предрасуде према нама, јер мисле да не говоримо стране језике, да не једемо виљушком и ножем - рекао је Суђић и додао, да “бити за Косово није супротно ставу бити за Европу”.

Поштовани грађани Србије!

Данас, 17. фебруара, противправно је проглашена лажна држава Косово на оном делу територије Србије који се налази под војном контролом НАТО пакта. До овог незапамћеног безакоња довела је деструктивна, сурова и неморална политика силе коју спроводе САД. Овим чином је целом свету дато на знање да Америка силу ставља изнад Повеље УН и да је спремна да самовољно, безобзирно и грубо крши међународни поредак зарад својих војних интереса.
Стављајући насиље изнад начела међународног права, САД су применом слепе силе понизиле и натерале ЕУ да погази принципе на којима почива сама ЕУ. Америка је присилила Европу да је следи у нечувеном насиљу које демонстрира над Србијом. Европа је данас погнула главу и због тога ће и она бити одговорна за све далекосежне последице које ће ово насиље имати по европски и светски поредак. Тиме је, пре свега, понижена Европска унија, а не Србија. Србија је одбила да се понизи, држећи се чврсто права и одбијајући да се повинује сили.
Једнострано проглашење лажне државе под старатељством САД и ЕУ представља завршни чин политике силе која је започета агресијом и безумним бомбардовањем Србије и потом настављена доласком НАТО трупа на Косово и Метохију.
Никада се као данас 17. фебруара није јасније показала истина зашто је Србија дивљачки разарана под НАТО бомбама. Прави темељ лажне државе Косово чине бомбе којима је НАТО рушио Србију. Зато треба рећи праву истину да иза ове лажне државе стоје, пре свега, војни интереси НАТО пакта, што је и потврђено Анексом 11 Ахтисаријевог плана. Само тако је могла настати оваква лажна држава, а она заувек остаје лажна макар за њено признање западне земље жртвовале цео светски правни поредак и ризиковале мир.
Председник САД, који је одговоран за ово насиље, и његови европски следбеници, биће црним словима уписани у историју Србије, али и у сваку историју међународног права и на њему заснованог светског поретка.
Добро нам је познато колико је опасна, сурова и слепа политика силе коју спроводе САД. Али и са тим сазнањем Србија је одлучно и једном заувек поништила све одлуке о проглашењу једностране независности, и све будуће акте који буду произилазили из ове противправне одлуке. Србија је поништила и одлуку ЕУ о нелегалном слању мисије у Покрајину, која је такође донета услед немоћи Европе. Овом одлуком Владе Србије утврђен је основ државног и националног програма Србије за Косово и Метохију после 17. фебруара.
Грађани Србије, за Србију не постоји и никада неће постојати лажна држава независно Косово на њеном тлу. За Србију су сви Срби и сви грађани у Покрајини који поштују нашу државу пуноправни и равноправни грађани Србије. Зато за све њих важе закони и институције Републике Србије. Од данас морамо показати још већу бригу и солидарност са нашим народом на Косову и Метохији. Сва министарства имају налог да раде и обезбеде значајно боље животне услове, да обезбеде нова радна места и покрену инвестиције у покрајини. Држава Србија ће повести највећу могућу бригу за сваког свог грађанина на Косову и Метохији. И на овај дан су наши министри са својим народом у Покрајини.
Упозоравамо да је на Косову и Метохији од доласка НАТО трупа убијено и протерано много Срба, а безбројне куће, древни манастири и цркве су спаљени. Од када је НАТО дошао, сувише је зла и насиља нането Србима. Због тога ни по коју цену не сме доћи до нових невиних жртава на Косову, до нових прогона и нових рушења. Насиља према Србима било је превише и они који су преузели одговорност за безбедност у покрајини морају апсолутно испунити своју обавезу.
Желим још једном да поновим да је Србија стара држава, а српски народ стари европски народ. Кроз вековну државотворну историју као народ искусили смо каква све зла може да учини страна сила. Али смо се кроз нашу историју још боље уверили у снагу права и правде и вредност слободе. Право, правда и слобода водиће нас све док у потпуности покрајину Косово и Метохију не вратимо тамо где јој је и место у уставноправни поредак Србије. И док политика силе мисли да је данас тријумфовала правећи лажну државу, милиони Срба већ мисле о дану слободе који мора доћи. Нико још никада није успео да спречи српски народ да оствари своју слободу. Све оно што не будемо могли ми данас да урадимо, урадиће сутра нова и боља поколења од нас. Косово је Србија и увек тако мора бити.
Грађани Србије, морамо заједно целом свету показати да се противимо разбијању наше државе и да не признајемо насилно стварање лажне државе на нашој територији. Противећи се политици насиља која се спроводи над Србијом, морамо јединствено подићи глас у знак подршке нашим сународницима и грађанима на Косову и Метохији. Влада и парламентарне странке заједно ће организовати мирне протесте широм Србије и договорити се када ће у Београду бити први велики протест. На овим протестима наше достојанство мора бити изнад силе против које се боримо. Силу оставимо насилницима који су се њоме обрукали за сва времена, а ми покажимо моћ права, правде и покажимо колико волимо и поштујемо слободу и слободну Србију са нашим Косовом и Метохијом. Док постоји српски народ, Косово је Србија."
др. Војислав Коштуница, премијер Србије
17. фебруара 2008.

KOSOVSKA HIMNA

Бора Ђорђевић - Чорба

ПРЕЗИР

У овом времену имам статус стоке,
траже да будем онај који клечи,
и да, у ствари, певам караоке,
туђу музику и туђе речи.

Презир почиње када све схватиш,
и када смрад до тебе допре,
пожуриш да своје рачуне платиш,
и да депонију напустиш што пре.

Ђаво са црвено-црним плаштом,
слободно шета рајском баштом,
опет су трговци испред храма,
много зле крви је међу нама.

Свет се променио, све Јуда до Јуде,
олош намеће своје идеје,
и видим лажне и бивше људе,
камелеоне и фарисеје.

Пилати перу крваве руке,
за зверства пронађу оправдање,
почињем да се смејем од муке,
мозак је добио месечно прање.

Себичан, бахат и малоуман,
по свету прави русвај грдан,
сотона тврди да је хуман,
и да је анђео милосрдан.

И нож из леђа поново вадим,
Нада је смењена разочарањем,
По ко зна који пут то радим.
Без трунке мржње са презрењем.

Презир почиње када све схватиш,
и када смрад до тебе допре,
пожуриш да своје рачуне платиш,
и да депонију напустиш што пре.

Христе Боже распети и свети,
Српска земља кроз облаке лети.
Лети преко небеских висина,
Крила су јој Морава и Дрина.

Збогом први нерођени сине,
Збогом ружо, збогом рузмарине.
Збогом лето, јесени и зимо,
Одлазимо да се не вратимо.

На три свето и на три саставно,
Одлазимо на Косово равно.
Одлазимо на суђено место
Збогом мајко, сестро и невесто.

Збогом први нерођени сине,
Збогом ружо, збогом рузмарине.
Збогом лето, јесени и зимо.
Одлазимо да се не вратимо.

Кад је драга да одлазим чула,
За калпак ми невен заденула.
Збогом први нерођени сине,
Збогом ружо, збогом рузмарине.
Збогом лето, јесени и зимо.
Одлазимо да се не вратимо.

БИТКА НА КОСОВУ

Косовска битка, односно судбоносна битка између Срба и Турака се одиграла на Видовдан (28. јуна) 1389. године на Косову пољу. Српску војску је предводио кнез Лазар Хребељановић, а турску султан Мурат. У овој бици су погинула оба владара, а Србија је постала турски вазал.

Позадина
После победе у бици на Марици, Турци нису одмах почели са правим освајањима на Балкану, него су, учврстивши своје положаје, стали да шире свој утицај и да стварају упоришта за даље напредовање.
Турци нису хтели да упорном борбом изазову против себе један хришћански савез пре него постану сасвим сигурни, него су се, за почетак, задовољавали тим да балкански владари признају њихову врховну власт и да их натерају на плаћање данка, како би повећали своја финансијска средства.
Зато они нису заузели Вукашинову област, него су пристали да у њој влада као краљ, Вукашинов син и наследник Марко. Марко је владао јужном српском Македонијом са седиштем у утврђеном граду Прилепу, који је имао и природни положај врло погодан за одбрану и од старина изграђиван као најтврђе место Пелагоније. У северном делу Вукашинове краљевине власт је имао млађи Марков брат Андријаш, чија се задужбина на реци Трески, подигнута између 1388. и 1389. године, очувала све до данас.
Вукашинови наследници имали су борбе и са западним и са северним српским суседима, који су се пожурили да им, после очеве погибије, окрње поседе. Призрен су преотели Балшићи, а Скопље Вук Бранковић. Отимање око Костура постало је чак и предмет епске песме. Као Марко, турску власт су признали и браћа Дејановићи, Драгаш и Константин, сестрићи цара Душана, који су господарили на левој обали Вардара, од Куманова до Струмице. Трећи српски династ на југу, Тома Прељубовић, држао се у Епиру дуже времена само као турски штићеник.
Од осамдесетих година XIV века Турци су постали активнији и агресивнији. Они упадају чак и у области изнад Шаре, а њихове се чете залећу и у западне области све до близу приморја, и то не само у Албанији него и у Хуму. Ти упади вршени су исправа са малим оделењима и нису могли имати освајачки карактер. Извођени су ради пљачке и с намером да изазивају неспокојство и страх. Али временом та залетања имају извиднички карактер и служе као уводне акције за веће покрете. Српски летописи, који настају у овом време, бележе све чешће датуме тих упада и сукоба, осећајући им из дана у дан све већи значај. Први од сукоба на границама северне Србије био је 1380, када је Цреп Вукославић сузбио Турке на Дубравници. У то време, због опасности од Турака, подигнут је недалеко од ушћа Нишаве у Мораву град Копријан (после назван Курвин град), да брани нишавску долину од њихова насртања.
У исто доба Турци су продирали и према Албанији, пошто су у јужној Македонији и у Епиру утврдили своју превласт. Хришћански господари тих области ишли су им посредно на руку својим борбама око појединих крајева или за власт. У тим борбама нарочито су били активни чланови Анжујске династије из јужне Италије и други великаши пореклом из Италије, који су, помагани делом од својих земљака, одржавали своје раније владарске поседе на источној обали Јадранског Мора и у Грчкој, или тежили да их прошире, или да добију нове. Од српских династа у Албанији је био активан једино Балша Балшић који је успео да женидбом постане господар Валоне и Берата, и који је водио дуге борбе да би добио и Драч. Тај врло борбени и недовољно разборити човек, са великим амбицијама, створио је себи непријатеље на више страна.
Анжујци су хтели да свакако добију Драч као своје старо упориште, а за Драч се отимао и Карло Топија, најмоћнији албански династа. Балша је имао извесних тренутних успеха, али се исцрпео у честим подвизима, који нису одговарали његовој стварној снази. Турци су, видећи та трвења, окренули своје чете и на ту страну. У борби с њима, у Мусакији, Балша је 18. септембра изгубио главу. Његова удовица затражила је потом млетачку заштиту и с том помоћи одржала се у области Валоне, коју је после оставила свом зету Мркши Жарковићу, сестрићу Драгаша Дејановића.
Иза тога Турци понављају своје упаде у северне и северозападне области. Год. 1386. Турци су освојили Ниш, главно чвориште на путевима од југа према северу и од истока према западу. Намера им је била да поседајући то место и крај ближе прате везе између Србије и Бугарске. Српска војска разбила је Турке код Плочника, али Ниш није успела да поврати. Исте ове године јављају се први пут и турске чете у Хуму. Њихов ненадни и необични упад изазвао је запрепашћење и велику пометњу; људи су, у страху, бежали са стоком на |дубровачко земљиште, према мору. Две године потом кренула је нова турска војска према Хуму, али је претрпела пораз код Билеће.
Порази код Плочника и Билеће натерали су султана Мурата на озбиљне припреме за борбу са Србима. Мада растројени и тешко погођени поразом на Марици, Срби су још увек претстављали главну војничку силу Балкана. Турске припреме за напада вршене су дуго и већ у фебруару 1389. год. знало се за њих у Млецима, а и у самој Србији.
Кнез Лазар је створио средиште у Крушевцу, држећи најбогатији и најплоднији део српске државе, цео слив Јужне и Западне Мораве. Испред њега, према Турцима, налазило се у Косово под влашћу Лазаревог зета Вука Бранковића, које је штитило Србију с југа. Лазар се надао, да ће у савезу са Босном и Бугарском моћи обезбедити своје подручје од судбине јужне српске државе.
Пред опасношћу од Турака, која се јавила у свој озбиљности, кнез Лазар је потражио помоћи код својих савезника. Велику бригу задавало му је држање угарског краља Жигмунда. Раније, Лазар је једно време, притешњен од Николе Алтомановића, пристајао да буде угарски вазал, али се после Лајошеве смрти, с Твртком заједно, ставио на страну Жигмундових противника. С тога је Лазар имао разлога да се боји од његове освете. Да би га ублажио, Лазар је, преко свог зета Николе Гаре, поново понудио Жигмунду да му постане вазал. Жигмунд је то примио, али до склапања уговора није дошло, јер је већ пре тога пала одлука на Косову.

Припреме за битку
Дуга припремања и на српској и на турској страни говорила су јасно да се ради о великој и одлучној борби. То се видело већ и по том, што су на бојно поље кренула и оба владара лично, кнез Лазар и емир Мурат са два сина, Бајазитом и Јакубом. У Лазаревој војсци једно крило водио је Вук Бранковић, а друго су сачињавали босански одреди под заповедништвом победника код Билеће, војводе Влатка Вуковића. Са одредима из Босне, дошли су у помоћ Лазару, као старом савезнику, и хрватски "крсташи", под водством Ивана Палижне, који је као врански приор имао под собом крсташе-витезове Јовановце. Српски династи с југа нису смели да се у овом одлучном часу определе за Лазара, делом из страха од огромне турске снаге, делом због недостатка свести о потреби националне солидарности, а делом и из себичних интереса, не увиђајући да ће Лазарев слом само отежати и њихов положај. Константин Дејановић је и угостио турску војску која је преко његове области полазила на Косово и дао јој је и своје помоћне чете.

Битка
Одлучна борба на Косову збила се на Видовдан, у уторак, 15. јуна 1389. по старом, а 28. јуна 1389 по новом календару. Појединости о целом току битке нису познате. Непознато је ни кад је погинуо султан Мурат. Ни сами српски извори не слажу се међусобно. Најважнији извор, Константин Философ, казује да су једног српског племића неки завидници тужили кнезу Лазару да ће му учинити неверу. Да покаже ко је вера тај племић, коме је, по доцније уписаном тексту, било име Милош, у згодном часу потрчао је Турцима претварајући се, да хоће да се преда. Кад је дошао до султана, Милош је зарио мач у Мурата. Турци су га, разјарени, сасекли на месту. Други извор, Јефимијина Похвала кнезу Лазару, писана на самом почетку 15. века, саопштава да је Мурат погинуо после борбе. Народно предање је развило верзију да је Милош извршио своје дело пре почетка борбе. Из других извора добија се да Милош свој подвиг није извршио сам, него да је имао и друштва. Једно писмо босанског краља Твртка помиње дванаест племића завереника, а народна песма два Милошева побратима Милана Топлицу и Ивана Косанчића, два иначе историјски сасвим непозната лица. Ни о самом Милошу историја не зна никаквих појединости. Његово презиме Кобиловић или Кобилић, које се од 18. века мења у Обилић, унели су, по народном предању, тек писци од друге половине 15. века. Међутим, турски извори тврде да је Мурат погинуо или после битке или мало пре њеног свршетка на превару од једног српског скривеног завереника или рањеног борца, док је посматрао исход борбе, која је већ била одлучена у турску корист.
О самом току борбе зна се сигурно, да су Срби из почетка напредовали и да су потисли одељење султанова сина Јакуба. Влатко Вуковић са Босанцима имао је толико успеха, да је свом краљу, у два маха, слао вести о хришћанској победи. Добро се држало и крило Вука Бранковића. Победу у корист Турака решио је Бајазит, брз и одлучан и с тога прозван "Јилдерим" (Муња), који се са свом снагом оборио на кнеза Лазара. Главна борба водила се око Мазгита и Газиместана. Није сигурно да ли Муратово тулбе на Косову показује баш место његове погибије, али је врло вероватно да је на простору око њега развијана главна снага коњице. Кнез Лазар борио се храбро, али турском налету није могао одолети. У српској војсци није било јединства команде и повезаности. Рањен, он је пао Турцима у руке и био посечен у одмазди за Муратову главу. Одељења и Вука Бранковића и Влатка Вуковића могла су да се спасу, јер их Турци нису далеко прогонили. Бајазиту је било прече да погуби брата Јакуба наводно за казну због пораза, а у ствари да га уклони као такмаца за престо и да одмах потом крене кући и да би осигурао свој престо. Народно предање тешко је осудило Вука Бранковића, као да је он издао на Косову. Он је, зна се, и пре и после Косова био противник Турака и препоручивао везе са Мађарима, а од Турака нити је што тражио ни добио. Њему је народно предање ставило на терет каснији сукоб његових синова са Лазаревим наследником Стефаном и једну много каснију туђу издају на Косову, а вероватно му се није хтело опростити што и он на Косову није нашао смрт уз Лазара и остале српске витезове.

Последице
Погибија оба владара, дотле нечувена у историји Балкана, и чињеница што Бајазит чак није остао у Србији да искористи победу, изазвала је утисак да турска победа није била потпуна и да је спорна. Босански краљ чак је и неколико недеља касније, јављао пријатељима о победи хришћана и примао честитке. Ни у добро обавештеним Млецима до краја јула још се није знао прави обрачун борбе. Међутим, по Србију последицу су одмах биле видљиве. Без Лазара и без војске, земља је остала обезглављена са женом на престолу и са још непунолетном Лазаревом мушком децом.
Бајазит I, као нови султан, је узео за жену Лазареву кћерку Оливеру Деспину. Срби су били приморани да плаћају данак Турцима и обавезали су се да ратују у корист Турске. Лазарев син Стефан ће се борити на страни Турака у бици код Ангоре између Бајазита и Тамерланових Монгола. Много касније, након две мање битке, Турци ће 1459. коначно заузети остатке Србије.
Лазарева погибија се већ крајем 14. века, схватила као свесна жртва да се очува народна и државна слобода и да послужи као пример за доцнија поколења. Ниједан српски владар није добио толико похвалних слова, и тако топлих, као Лазар. Прва жена списатељ у српској књижевности, монахиња Јефимија, жена деспота Угљеше, је извезла Лазару на свиленом покрову за његово тело дубоко проосећану молитву и признање за учињену жртву.
Таква схватања ушла су и у широке народне кругове. Косовска битка се често славила у српској историји и предмет је српске народне епске поезије.

Два се царства никад не могу имати,
Ако једно хоћеш друго мораш дати,
К'о две разне птице у гнезду једноме,
Једна се осећа на огњишту своме,
А друга је туђин у нашем оделу –
Ти сазнаде ово и јави на делу,
Лазаре, војниче царства Христовога,
Прослављен од Бога, јер умре за Бога.
Два се духа боре у човеку сваком,
Један је узвишен а други је лаком,
Један к земљи вуче, други небу жели,
И тако се човек на два царства дели –
На страдање пође к'о дух бестелесни
Ти дух свлада земни, пригрли небесни
Лазаре, витеже царске бесмртности,
Што дух лаком баци рад духа милости.
Две се војске бију на Косову Пољу,
Једна небо иште, друга земљу бољу,
За варљиве очи победиће друга –
Победилац друга, а прва јој слуга!
Ал´ очи вечности друкчији суд дају,
Пораз војске неба у вечноме сјају,
Ти зна ову тајну и исход јој виде,
Зато сад ликујеш, а други се стиде.
Лазаре бесмртни, савести свом роду,
Сад си цар на небу, некад кнез народу,
Ти си савест српска што на небу блиста,
Што никад за земљу не издаде Христа,
Блистај царе Лазо, у царству небеском,
Светли своме роду на путу му тесном!
Буди наук роду кад га сумња тлачи –
Од два духа увек Христов дух је јачи,
Од два царства увек Христово је боље,
То нас учи Лазар и Косово Поље.

КНЕЗ ЛАЗАР

На дан 21. августа 1331. године окончан је сукоб између краља Стефана Дечанског и његовог сина Душана и то потпуном победом сина над оцем. Овакав епилог био је веома драматичан и помало неочекиван за све посматраче са стране јер је син (Душан) са сасвим малим бројем најоданијих присталица успео да изненади свога оца (краља Стефана Дечанског) у његовом дворцу у Неродимљу.Сам сукоб оца и сина изазвао је велику буру међу властелом и њихову међусобну поделу на оне који су подржавали оца (Стефана Дечанског) и сина (Душана). У самом почетку сукоба краљ Дечански је био у великој офанзиви па се једно време чинило да је Душан изгубљен тако да је под неповољним околностима за себе пристао да се преда оцу (краљу Дечанском) и априла месеца 1331. они су склопили нешто што би се тек условно могло назвати миром.
Није прошло ни три месеца након овога "мира" када је Дечански одлучно позвао сина да дође код њега оптужујући га за поновну издају. Било је јасно да Душану нема спаса уколико послуша оца и оде код њега, стога он под притиском своје властеле које му је остало веома мало верне, изврши изненадни напад на Неродимље.
Краљ Стефан Дечански је успео да побегне, али краљица (Марија Палеолог) и деца су остала тако да их је Душан заробио. Сам краљ Дечански није стигао далеко па је у тврђави Петрич био убрзо опкољен и заробљен. Убрзо након тога (8. септембра 1331) Душан је крунисан за краља, што је значило да је Стефан Дечански свргнут. Но, то још увек није било оно најгоре што га је задесило јер је са краљицом и децом отпремљен у Звечанску тврђаву где је дана 11. новембра 1331. године изгубио живот "А зато и нађе згодно време син, а уједно и нападач, и изненада дође са многим силама, и имађаше у рукама оца са женом и децом, и њих даде чувати у другом граду, а њега посла у тако звани град Звечан, и после неколико дана осуди га на најгрчу смрт удављења" (Григорије Цамблак).
Да ли је то било насилно или не остаје питање и мноштво претпоставки, но за нашу причу то није толико битно. Оно што је нарочито важно јесте да је у овом сукобу оца и сина властелин Прибац Хребељановић, не толико богат, али и не сувише ситан, пружио сину (Душану) пуну подршку и тиме стекао његову захвалност. Да ли је он од самог почетка био на Душановој страни, да ли је учествовао у нападу на Неродимље, касније на Петрич, остаје непознато, али да је био на страни Душановој остаје сигурно.
Имајући на уму то да је Душан био на рубу пораза и вероватног губитка живота те да га је само овако изузетно хитра акција извукла из тешке ситуације то је сасвим сигурно да је он осећао неизмерну захвалност према свима онима који су га у овој акцији, ризикујући свој живот, помагали. Стога је након победе и каснијег крунисања он несебично поделио награде својим присталицама. Како је и Прибац био међу њима то је и њему требала припасти одговарајућа награда. Ипак чини се да Прибчева улога и није била посебно велика, а самим тиме таква је била касније и награда о чему сведочи добијена и више него скромна титула логотета, а потом нешто касније и пехарника (велики слуга). Но имао је за неку утеху то да се налазио непрестано у близини краља Душана, доцније цара, а што је било разлог да се касније сама његова улога преувеличава: "Овом предодређеном кнезу Лазару би родитељ велики слуга царев Прибац, који великом цару Стефану приблизибиваше усрдношћу и љубављу, телесним узрастом и врлим навикама, тако да су обојица као један изгледали, или, такорећи везани беху љубављу као да су једна душа у два тела" (Повесно слово о кнезу Лазару од патријарха Данила). Иако се биограф труди да Прибца приближи цару Душану толико да "везани беху љубављу као да су једна душа у два тела", то никако не може бити тачно јер је Прибац тек један од многобројних који се налазе на двору и има неку титулу која изван дворске околине можда може и да изазове завист, али на самом двору она не значи много.
Познато је то да је цар Душан радо уздизао потпуно непознату и незнатну властелу на веома високе положаје у држави руководећи се искључиво тиме да ли су они способни и употребљиви за разне државне послове. Међу ту ситну и непознату властелу спадао је свакако и Прибац, али изгледа да се радило о старој Српској породици па то "Летопис Пећки" посебно напомиње када говори о Лазаревим родитељима, односно Прибцу "ни син, нити унук пређеречених царева, али од прародитеља из те земље српске би рођен и васпитан, не од простих". У даљњем тексту летописац помало претерује уздижући Хребељановиће: "Родитељи његови бејаху велможе и први у палати пређеречених царева, и чином часни, и владаху у домовима царским. По сродству бејаху неки ближњи самодршцима". То наравно није тачно јер је Прибац себи успео да прибави титулу логотета тиме што је подржавао Душана у сукобу са Стефаном Дечанским, али по свему судећи није имао већих способности да напредује даље или у конкуренцији са осталим далеко насртљивијим и бучнијим није успео у довољној мери да привуче цареву пажњу. Чини се да је "Повесно слово о кнезу Лазару" ту много реалније када наводи: "Овај свети и увек помињани Лазар отачаством и рођењем и васпитањем од српскога колена беше, рода славна и светла и одлична, и од благочестивих родитеља".
Било како било, Прибчеве дворске титуле су остале веома скромне, а самим тиме и његов утицај на двору је био тек ограниченог домета. Стога и његово се име спомиње веома ретко међу разноразним списима, повељама, итд., па стога редак изузетак чини једна повеља краља Душана из фебруара 1340. године коју је писао "Pribez logofeto". И овако мала и неприметљива титула постала је још мања од онога момента када се Душан крунисао за цара (16. април 1346. године) и када је по угледу на Византијски царски двор увео у Србију нове титуле попут оних највиших: деспота, севастократора и кесара.
Управо огромно проширење државних граница довело је у околину цара Душана нове људе који су постепено потискивали оне које су били око њега и који су му и помогли у сукобу са оцем - краљем Стефаном Дечанским. И не само то. Управо ти нови људи захваљујући новоосвојеним Грчким територијама које су добили на управу стекли су огромно богатство, моћ и утицај на цара тако да је скоро сва стара Рашка властела постепено потиснута у други план. Прибац који и до тога момента није имао неку посебну улогу и углавном је неприметан на двору, сада то постаје још и више. Но, чини се да је он сасвим задовољан са својим положајем не трудећи се да добије од цара нешто више сматрајући да је већ то што је у царевој близини сасвим довољна част. Иако сасвим сигурно није био старији човек коме одговара више да обавља строго дворске функције које од њега не захтевају учешће у војним походима и излагање свим оним тегобама које ратни походи носе са собом, он се тако понаша. Стога се није могао надати било каквом богаћењу или напретку у дворским функцијама, али, чини се, он је сасвим задовољан са тиме више уживајући у мирном породичном животу.
Историја за сада не зна ко је била Прибчева жена као што не зна ни тачан број деце коју су они имали. Колико се тренутно зна Прибац је имао сина Лазара за којег се сасвим несигурно претпоставља да је рођен око 1329. године, затим ћерку Драгану (непознат датум рођења) и једну ћерку за коју не знамо ни име ни датум рођења. Узимајући у обзир то да је Лазар рођен 1329. године, а да је врхунац сукоба Душана и краља Дечанског био током 1331. године, излази да је Лазар имао једва две године када се Душан закраљио. То би требало да значи да је Прибац био релативно млад (никако преко тридесет година) па помало изненађује његов недостатак амбиција јер је имао све услове за успех код Душана. Био је у најбољим годинама, имао ранијих заслуга, а што је још важније био је у пуној снази онда када је Душан започињао своја освајања. Према томе није му требало много напора па да и он узме пуног учешћа у Душановим ратним походима и свим оним богатим пљачкама и отимањима око Грчких територија. Међутим, од свега тога он није ништа урадио већ проводи миран живот без неких већих узбуђења.
Године су постепено пролазиле, Србија се нагло територијално проширила, а краљ Душан је све моћнији и амбициознији и ускоро (16. април 1346. године) се крунише за цара. У доба када је краљ Душан крунисан за цара имао је Лазар Хребељановић око 17 године (ако се узме недовољно сигуран датум његовог рођења 1329. године), тако да је тешко веровати да се он налазио тога дана у Скопљу и посматрао величанствену процесију уздизања Србије на ранг царевине. И поред незнатности своје титуле Прибац је, као и сви дворски службеници, морао бити присутан овој процесији у којој је сасвим сигурно имао и неко задужење ма како оно било мало. Млади Лазар је касније могао од оца до у детаље да чује како се краљ Душан овенчао величанственом царском круном.
Уопште није тешко замислити како су све ове слике могле утицати на Лазареву уобразиљу и како су у њему морале да изазову жељу за неким подвигом којим би цареву пажњу скренуо на себе. У Србији се у то доба богатство и дворска титула, али и слава могла стећи само неким ратним подвигом или блиском родбинском везом са царском породицом. Како није никакве родбинске везе са царем то је Лазар једино могао себи оружјем да прокрчи пут ка неком од дворских места, али за тако нешто био је сувише млад. С друге стране породично богатство Хребељановића је било веома мало и обухватало је само утврђени Прилепац (где се Лазар и родио), а у близини се налазио исто тако утврђени Призренац. Оба ова утврђења, не баш нешто посебно јака, требала су да заштите Ново Брдо и рударска насеља која су се налазила у околини. Све је то било сувише мало да би Лазару могло дати наду да помоћу богатства (ако се то уопште може назвати било каквим богатством) са породичне баштине постигне нешто. Напротив, управо рудници Новог Брда су им правили сталне неприлике јер су привлачили погледе околних властелина који су прижељкивали да га се дочепају, што је Хребељановићима стварало многобројне непријатеље. Ипак, највише захваљујући гвозденој руци цара Душана и тиме што је Прибац био његов дворанин па макар и са тако незнатном титулом као што је то логотет односно пехарник, нико се није усуђивао да било шта директно предузме против царскога службеника.
Видећи да са тако малом баштином не може било шта да уради међу суседима који су од њега далеко јачи, Лазару је остало једино то да и он попут оца заузме неку од служби на двору цара Душана. Сама дворска титула се могла стећи само од цара и Прибац је морао, уколико је желео да Лазара уведе на двор, цара Душана да упозна са својим сином и да за њега замоли службу. Тако је вероватно и било, а Лазар је доживео највеће узбуђење које је у свом дотадањем животу имао јер га је примио цар Душан лично, један од најмоћнијих владара Европе. Сам сусрет је морао бити пријатно изненађење за цара јер је упознао једног спретног младића за кога би се тешко могло рећи да је Прибчев син јер је далеко окретнији и слободнији но што му је то отац који чами на двору не мрдајући толике године од титуле пехарника. О Лазару је стекао одмах добро мишљење и одлучио да га задржи на двору. "А када је тако одрастао, дадоше га у службу цару Стефану, и због кротости, благе нарави и врлина његових и храбрости би од цара одликован.." (Повесно слово о кнезу Лазару). О томе говори и патријарх Данила, али уз велику дозу преувеличавања: "А велики кнез Лазар из детинства бејаше много у свим благим делима украшен и у свим врлинама показиваше се племенит, велеуман, кротак и мужеван. Видевши ово велики цар Стефан - да је младић одличнији од свих у свим изврсним лепотама, беше зачуђен и удивљен и много мишљаше о томе шта ће овај младић постати, и предвиде богоданим разумом својим" (Повесно слово о кнезу Лазару од патријарха Данила).
Да ли је Лазар одмах добио титулу ставиоца или је то било тек касније, не зна се, али је сасвим извесно да је остао на двору. Са овом титулом Лазар није могао очекивати да ће имати било каквог учешћа у политичком животу царевине јер она то није ни предвиђала. Сва његова служба се исцрпљивала у неким углавном безначајним пословима при свечаним обредима, али и поред безначајности ових послова оба Хребељановића, отац и син, могли су да буду сасвим задовољни. Најпре сам Прибац оним што је постигао за свога сина јер успео је да Лазара убаци у дворску службу, а то што му је син добио титулу ставиоца могло га је учинити још задовољнијим јер су ове титуле и ова служба биле намењене само младим члановима оних властеоских породица које цар сматра за угледне. Било је ставиоца чак и из веома угледне породице Војиновић (Војислав и Милош). Руку на срце најјаче властеоске породице нису добијале ову титулу јер је она за њих ипак била сувише мала, али за све остале то је била част. Било је очигледно да цар Душан сматра Хребељановиће за угледну властелу, што је само по себи могло Прибцу само да ласка. С друге стране и сам Лазар није имао никаквог разлога да се жали. Успео је да дође на двор и да добије титулу која му можда не даје много могућности да учествује директно у кројењу политичких догађаја, али му, ако ништа друго, барем даје прилику да се сасвим добро упозна са позадином свега онога што се догађа на двору или око њега. То је била изузетна могућност да упозна сасвим детаљно све проблеме који се јављају, његове учеснике, али и саму технологију владања којом се користи цар. Осим тога, иако веома млад, успео је да постане део царскога двора, што је у сваком случају велики успех, а даје велике наде за будућност.
Сам царски двор пружао је много тога да се види и научи, али је осим тога присуство на њему носило осим мноштва привилегија и можда још већу гомилу опасности. Ту је на двору могао да сретне моћног деспота Јована Оливера, ратничког кесара Прељуба, веома спретног деспота Дејана и помало подмуклог кесара Војихну. Могао је само да се прибојава деспота Јована Комнина Асена, рођеног брата царице Јелене који је дошао из Бугарске. Овај Бугарин умео је до краја да искористи што му је рођена сестра царица те да за своје многе сплетке прође сасвим некажњено код цара Душана. Био је ту и Симеон, полубрат цара Душана, којег је царица Јелена из неког разлога мрзела чак толико да се једно време говоркало да га жели отровати. Овај несретник се није могао жив чути на царском двору, толико му је царица утерала страх у кости, а и околина се доста поспрдно (вероватно под царичиним утицајем) односила према њему не зовући да именом Симеон већ Синиша, Симче, Симша. Ипак цар Душан је веома поштовао свога полубрата не заборављајући да им је отац заједнички (Стефан Дечански), а немајући снаге или жеље да се сукобљава са насртљивом царицом Јеленом, доделио му је титулу деспота и велику област на управу те на тај начин удаљио са двора на безбедну даљину од царице: "којему је његов брат Стефан, с једне стране, због велике љубави коју је гајио према њему, с друге стране, пошто је видео да га је његова жена настојала отровати, био дао још као дечаку град Јањину у Романији са свим подручјем све до Арте, као и многе друге тврђаве и градове у оним пределима. Стефан га је уз то упозорио да води бригу о своме животу, а посебно да се пази царичиних замки" (Мавро Орбин). Било је ту још много способних ратника и људи достојних сваког поштовања, али и још већи број пробисвета (уосталом као и на сваком двору) док су сплетке биле свакодневне.
Самом цару Душану могао је само да се диви јер "био је прекрасног изгледа и телесно врло лепо грађен: имао је широка рамена, снажне руке, изразита бедра, трбух увучен, јаке ноге, а стас висок, правилан и мужеван. И мада је временом много одебљао, ипак му то није сметало, јер се непрестано вежбао у свим врстама оружја, које је веома волео. Посебно га је веселило да иде у лов. Волео је и ценио ваљане људе којима је давао управу над својим покрајинама. Поред тога, био је врло достојанствен и широкогруд. Стога је својим дворјанима често даровао коње, новац, златне и сребрне опасаче, одећу од свиле и најфинијег сукна; хтео је да се лепо облаче и вежбају у оружју. Приређивао је такође често и витешке турнире и пијанке, обдарајући оне који су се истицали и друге побеђивали" (Мавро Орбин). Живот на двору је био очигледно веома весео са мноштвом забава, турнира и такмичења у богатству, а цар је то не само радо гледао већ и подржавао. Ипак и то весеље је имало своју границу јер је цар држао "такође строги ред на двору и свом краљевству, у ценама и дажбинама, не старајући се одвише да гомила благо, јер је по природи, како је речено, био дарежљив" (Мавро Орбин). Царица Јелена је била једна сушта супротност цару мешајући се у све послове царства тако да није било чудо што су је се сви плашили сматрајући је опаком и злом: "Рогозне, зване и Јелена, опаке жене.." (Мавро Орбин).
Цар Душан је као и сви Немањићи до тада био веома религиозан и одан православној вери: "Био је, сем тога, врло одан вери грчкога обреда, и подизао је цркве и манастире дарујући им велике милостиње и дајући велике дарове достојанственицима и свештеницима који су у њима певали свете химне" (Мавро Орбин). Биле су то све особине које су могле код младог Лазара да изазову само поштовање према цару, но то је било и разлогом да код њега исто тако изазову велику нелагоду због тога што је током године 1351. године Цариградски патријарх Калист искључио (бацио анатему) цара Душана, Српског патријарха Јоаникија и све Српско свештенство из заједнице православних хришћана. Разлог је био у томе што се Српска архиепископија уздигла у ранг Патријаршије (1346.), а да о томе није имала и дозволу Цариграда. У суштини радило се о виду политичког притиска на цара Душана јер је иза бацања анатеме стајао Јован Кантакузен, некадашњи савезник цара Душана, а сада његов љути противник. Управо бацање анатеме се поклопило са великом офанзивом коју је предузео Кантакузен покушавајући да од Србије поново преотме велике делове Македоније које су ранијих година Српски краљеви успели да заузму. Како је ту било насељено мноштво грчког становништва то се очекивало да ће ово бацање анатеме да их охрабри на подизање побуне против Душанове владавине. До краја се показало да таква политичка рачуница није била ни тако наивна јер се грчко становништво скоро листом побунило те пришло Кантакузену. Почетну успеси су били толики да је изгледало да би чак и Скопље могло да падне у руке Грцима, али правовремена Душанова акција је успела да спречи расуло. Кантакузенова офанзива је тако пропала, али анатема је остала да за следећих много година трује односе у оквиру Српског свештенства које је било васпитано у духу византијске државноправне и црквене идеологије: "мислим од дана цара Стефана, званога Душан, српска црква отцепи се од саборне цркве и (стаде) тонути у зло, као што се много пута од мале искре разгори велики огањ" (Константин Филозоф).
О самом значаја и опасности ове анатеме цар Душан као да није размишљао, а вероватно стога што му је ионако била намера да заузме Цариград те да уједини Српско и Византијско царство, а онога момента када би Немањићи постали Византијско - Српски цареви и анатема би изгубила сваки значај. Ипак за Лазара, који је био дубоко религиозан, било је веома болно сазнање на какве се политичке циљеве може користити религија, те каквим све притисцима су спремни да попусте патријарси жртвујући узвишене духовне циљеве безначајним земаљским (политичким) циљевима. Управо кроз овај сукоб могао се уверити и у то колика је моћ цркве јер недуго након смрти цара Душана исти они црквени оци којима је цар створио патријаршију обдаривши их безбројним богатим поклонима осудили су га не само за сукоб са Цариградском патријаршијом: "овај цар Стефан венча се на царство и изабра себи патријарха не по закону ни са благословом цариградскога патријарха, као што приличи, но заиска благослов бешчино од патријарха трновскога и од архиепископа охридскога и са српским сабором, тако се зацари и постави патријарха, како не приличи" (Данилов ученик), већ и за то што је Србија од краљевине постала царевином. "Ухвати се и он у замку од опћега непријатеља, узвиси се срцем, и оставивши прародитељску власт краљевства, зажелевши царско достојанство, венча се на царство" (Данилов ученик).
Сасвим је сигурно да је Лазар на двору сретао и престолонаследника царскога престола Уроша (рођеног 1336. или 1337. године), који је био тек седам година млађи од њега (ако рачунамо да је Лазар рођен 1329. године). Ако би се узело у обзир да је Лазар дошао на двор са око 20 година, дакле око 1349. године требало би да је Урош имао 12/13 година и био још дечкић. У том случају Лазар је имао сасвим отворену могућност да прати Урошев развој од дечачких дана, до младићких и зрелих каснијих година. Ту је већ могао да створи себи слику о томе какав је Урош као човек те шта се од њега може очекивати као владара. По свему судећи Лазар је о Урошу као човеку имао сасвим добру слику јер је дуго времена провео код њега на двору, чак и онда када се све распадало и када је већина властеле побегла од овог несретника видећи пропаст. Да се Урош није показао квалитетним по чисто људским особинама тешко да би Лазар могао издржати поред њега толико време и одавати му поштовање. Исто тако је сигурно, познавајући касније Лазареве квалитете као владаоца, да он Уроша као владара није никако могао да цени, али никада није изгубио из вида то да је Урош из "светородне" куће Немањића те да је стога он и нешто више неголи само цар. Уосталом, Урошеву личност (не и власт) штитило је то што су му најдиректнији преци, Стефан Немања, Свети Сава, Стефан Првовенчани и остали Немањићи, скоро сви проглашени свецима. Таквим се људима исказује посебна почаст и вероватно да је у Србији било мало људи који би се усудили да било шта учине против Уроша. Међутим, Урош се касније показао као веома неодлучан владар и сви историјски извори га углавном оцењују као таквог искључиво стога што је био сувише попустљив према непослушној властели.
Негде око 1353. године Лазар је имао око 24 године и некако око тога доба ожењен је девојком из угледног рода која се звала Милица, ћерка великог кнеза Вратка. Сам Вратко је из рода Немањићкога, односно био је праунук Вукана, најстаријег сина Стефана Немања: "А друга глава родослова (је ова): Вукан, други син светога Симеона, а брат св. Саве, велики кнез, роди сина жупана Дмитра, у светом иночком образу Давид. Овај Давид роди Вратислава кнеза. А Вратислав роди кнеза Вратка. А Вратко роди кћер Милицу. А ова постаде супруга великога кнеза Лазара..." (Константин Филозоф).
Улазак на двор и службовање код цара створили су Лазару прилику да за жену нађе девојку овако угледног рода. "А жена његова бејаше од саме крви царске" (Пећки летопис). Није уопште немогуће да је и сам цар Душан био тај који је спојио ово двоје младих и да је извештај биографа сасвим тачан: "Тако и по заповести самодржца, узе себи за садружницу сродницу цареву, кћер неког велможе. И она од рода светла и славна и одлична, корена неког царског, од племена Симеуна Немање, првог господара Србаља" (Повесно слово о кнезу Лазару). С једне стране, радило се о девојци која је у најближој могућој родбинској вези са њиме и цару сигурно није било свеједно за кога би се она могла удати. С друге стране, радило се о његовом службенику којег је сасвим сигурно ценио, а и целу му породицу, јер иначе не би дозволио да једна од принцеза из рода Немањића буде удата за каквог недоличног младића. Ако је, дакле, цар био тај који је ако ништа друго, а оно барем дао одобрење за склапање овога брака, онда је то морало да значи само то да Лазара у будућности очекују лепе прилике. Исто тако подршка таста, великог кнеза Вратка могла је да буде од итекако велике помоћи.
Каснија народна традиција је покушала да Милицу представи као ћерку легендарног Југ Богдана, међутим Југ Богдан уопште није историјска личност већ плод уобразиље народног песника. Иначе, не треба мислити да је Лазар био нешто посебно близак цару Душану јер службеника на царском двору је било веома много и Лазар је тек један од њих тако да каснија претеривања треба схватити више као допринос томе да се легенда о кнезу Лазару дигне на неслућене висине но што би то била истина. Управо тако треба схватити и ове наводе: "И овога као приснога сина свога од царских ствари не одвајаше и често га благим начином поучаваше и близу себе као душу с телом имаше,..." (Повесно слово о кнезу Лазару од патријарха Данила).
У то доба (20. децембра 1355. година) изненада умире цар Душан, а са њиме и сви планови да ојачало Српско царство замени потпуно расклимано Византијско. Као царев дворанин морао је Лазар присуствовати сахрани која је обављена у маузолеју Светог Арханђела код Призрена. Овај маузолеј подигнут је на месту старог светилишта које се налазило у клисури Бистрице и вековима раније било познато као чудотворно. Под стенама Вишеграда, на заравни у облику троугла коју обликује река Бистрица, цар Душан је одлучио да себи подигне овај маузолеј. Стога је црквица која се ту налазила срушена и на њеном месту подигнут овај маузолеј. Посвећен арханђелу Михајлу маузолеј је био нешто сасвим неоубичајено за Србију и као да је цар преко изградње храма хтео да покаже своју величину, али и величину царства које је створио.
Храм је започет око 1347. године и до 1352. године је и завршен. Дуго је грађен искључиво због тога што је саграђен читав комплекс који је обухватао не само цркву, већ и бедем, манастирску зграду са трпезаријом, болницом и капелом Светог Николе. Ипак, и поред свега сјаја ова задужбина није никада могла да добије већи статус од игуманије, што је била лична царева жеља. Ова петокуполна грађевина са основом издуженог уписаног крста, фасадом обложеном мермером, безбројним рељефима, и изузетним мозаичким подом, изазивала је само дивљење. Ту је Лазар могао да види како се у југозападном углу храма сахрањују посмртни остаци цара Душана и како се гробница затвара са поклопцем од беличастог мрамора на којем је извајан високи рељеф цара Душана. По неким наводима (не баш сигурним) на прочељу гробнице, на западном зиду, у удубљењу налазила се царева мраморна статуа у природној величини приказујући га са скиптром у десној и даровном повељом у левој руци.
Сама погребна процесија је сигурно била нешто највеличанственије што је Србија до тада видела. Најистакнутије место су сигурно имали престолонаследник, а за сада још увек само краљ Урош, удовица царица Јелена, царев полубрат Симеон. Била је ту сва властела која нешто значи, као што су била присутна и сва духовна лица и то како она из старих Српских земаља тако и из новоосвојених Грчких. Мора да је ту било и Дубровачко посланство јер је ова малена Република одржавала са Душаном најприсније могуће везе. Међутим, било је ту и много злих помисли и планова код присутних, а све у правцу како извући за себе највећу могућу корист након цареве смрти. Мноштво властеле посматрало је престолонаследника Уроша питајући се какав ће он бити владар након што преузме царство и да ли ће имати онолико чврсту руку колико је чврсту му имао отац. Ту су одмах падале и процене, а могуће је и договори између појединих моћника шта даље радити. Иако ће већина остати, барем за прво време, верна новом владару већ ту на сахрани неки од велможа већ су ковали планове за отцепљење својих територија.
У време цареве смрти Лазар има већ две године брака иза себе и око 26 година, а жив му је и таст, кнез Вратко. Сви они ружичасти планови које је Лазар можда ковао и у којима је рачунао да ће помоћу добре женидбе да оствари себи лакше могућности за брз напредак у службовању на двору, могуће да су му изгледали још увек оствариви јер је царски престо требао да наследи једини Душанов син, Урош. Било би сасвим логично да син настави ону политику коју је водио отац, тим више што је правац који је цар Душан зацртао до сада давао само добре резултате. Не треба исто тако заборавити да је сада и Лазар био део царске породице (макар и далеки) и да се он и цар Урош вероватно и добро познају. То у каснијем политичком напредовању може да буде и највећи капитал. Још као шестогодишњи дечак Урош је године 1345. проглашен за "младог краља", а следеће године на државном сабору у Скопљу био је и крунисан за краља. Тиме је постао царев савладалац и добио на управу све старе Српске земље (значи не само Зету као сви остали престолонаследници до тада), а сам цар је управљао новоосвојеним земљама. Међутим, будући да је још био само дете ова његова титула је била тек симболична и више је означавала ко ће бити наследник цара Душана но што је значила да Урош стварно и краљује.
Било би веома интересантно знати како је текао Урошев живот до смрти цара Душана јер би то сазнање бацило много светлости на његово касније понашање. Наиме, стиче се утисак као да Урош никада није био у Душановој близини и као да од оца није баш ништа научио, а што је још чудније, изгледа да није показивао ни мало склоности ка власти што је сасвим неоубичајено за дотадање Немањиће којима ништа није било довољно тешко или свето када је власт била у питању. Сва та његова неприпремљеност за владање јако буни јер није Урош био ни тако млад када му је отац (цар Душан) умро пошто је у то доба имао 19 година и "Био је, наиме, прекрасног изгледа и од његова владања надаху се сваком добру. И мада је имао једва двадесет година, у почетку је ипак показивао велику разборитост и памет у свим својим делима, али током времена показа да не вреди много" (Мавро Орбин). Према томе никако није био незрео када су у питању године живота, а искуство је морао стећи ако не баш вршећи државне послове, а оно барем гледајући како му то отац ради. Баш то све помало и буни јер по свему судећи све до тада Урош као да не узима никакво учешће у државним пословима царства и право је чудо да га цар Душан није више користио припремајући га за преузимање власти.
Ми данас можемо само да претпостављамо разлог томе, а узимати Урошеву младост као једино оправдање јесте сувише мало да би стварно објаснило његово потпуно несналажење у владању. Истина је и то да му је цар Душан оставио заиста тешко наслеђе у облику државе која је огромно нарасла и која је држала огроман број становника друге националности (нарочито Грка) под својом влашћу, а који су нерадо гледали новостворену Српску власт и били стално спремни на побуну. С друге стране, цар Душан је својом освајачком политиком створио мноштво властеле која је већ била огрезла у богатству и ратним тријумфима, а признавала је једино онога владара којега се бојала. Урош то сигурно није био и то не само зарад своје младости већ и самом својом природом којом је више нагињао религиозним размишљањима него што је био спреман да се носи са увек бунтовном властелом. И коначно, црквени раскол Српске православне цркве са Цариградском патријаршијом сада долази до изражаја пуном снагом.
Оно што је додало свим овим невољама на снази јесте и изненадна смрт најбољег Душановог војсковође кесара Прељуба који је држао Тесалију. Прељубовим нестанком почело је растакање царства, а Тесалију узима деспот Нићифор II Орсини. Ускоро он из јужног Епира тера Душановог полубрата деспота Симеона, а Српско царство остаје без још једне богате покрајине, а да уствари није прошло ни пет месеци од Душанове смрти. Урошу као да не пада на памет да је потребно било шта предузети да би се освојене покрајине требале повратити, а све је то био само рани предзнак онога што тек има да дође.
Све то време Лазар је сигурно боравио на самом двору и имао је прилике да посматра немоћ Урошеву када је чуо да су две богате области на тако лак начин отпале од царства. Можда је Лазар био тада још сувише млад и сувише одан успомени покојног цара Душана да би било шта покушао да уради у своју корист, можда и да је хтео није могао ништа, али било је зато других који су имали више снаге и мање скрупула. Најпре је Симеон, полубрат цара Душана, не могући заборавити све оне увреде које је доживео одлучио да покуша да се дочепа царске круне. Не очајавајући много што је отеран из јужног Епира, објави да се сматра легитимним наследником Душановог царског престола и ускоро се прогласи за цара па затражи "власт над свим српским земљама мислећи да су његова права претежнија" (Јован Кантакузен). За то време деспот Јован Комнин Асен (рођени брат царице Јелене) већ увелико потпуно самостално влада северним Епиром не обраћајући било какву пажњу на Уроша, а као и да му је то било мало ускоро је пружио и подршку Симеону онда када је овај са око пет хиљада ратника, прилична сила за то време, из Костура провалио ка северу покушавајући да за себе придобије стару Српску властелу. Сам Симеон је гајио неку луду наду да ће имати доста присталица међу старом властелом у овом делу Српског царства те да би његов пут ка Српском царском престолу могао бити веома лак.
Успеси су му до краја били никакви, чак сасвим бедни у односу на силу коју је водио, а стара властела изузев неколико безначајних изузетака остала је верна Урошу. Овај његов неуспех био је сасвим довољан подмуклом Јовану Комнину да увиди да од Симеоновог предузећа нема ништа те да је потребно окренути се сигурнијем заштитнику. Стога Симеону сместа окрене леђа и баци се у загрљај Млечанима којима је северни Епир био значајан због његових добрих лука.
Сви ови догађаји пролазе без икаквог Урошевог учешћа који брине сасвим друге бриге јер још увек није проглашен за цара од стране државног сабора па га мучи могућност да би сабор можда могао до краја Симеону да пружи царску круну. Стога на брзину сакупља државни сабор у Скопљу током априла 1357. године. Тај сабор је морао да пружи одговор ко ће бити будући Српски цар: Урош или Симеон? Ипак, Урош није имао неких посебних разлога за бригу јер је Српска властела на сабору листом стала уз њега признајући га за свога цара, а Симеона прогласила узурпатором. "Кад је Урош наследио оца у царству, и сам се назове царем, при чему није наишао ни на какав отпор код кнезова и других велможа свога краљевства" (Мавро Орбин). Тиме је Урошев положај коначно учвршћен и он сада треба само да сузбије све могуће претенденте на престо, али и оне остале непослушнике који не желе да га признају за свога господара. "Због тога је био велики метеж у Урошевом краљевству. Наиме, свако од властеле поче настојати и трудити се да се дочепа већих положаја и предузимати све како се не би покорио себи равнима" (Мавро Орбин). И већ у томе моменту долази до изражаја контроверзна природа цара Уроша који уместо да сакупи властелу која га је одушевљена прогласила за цара никако не заборављајући успомену на његовог оца моћног цара Душана, и да удари из све снаге на све непослушнике те да их здроби, он ни мање ни више већ позива Симеона на преговоре. Наиме, постоје неке индиције (не баш сувише сигурне) да је током септембра 1357. године уз посредништво Дубровника дошло до преговора између Симеона и цара Уроша. Шта је цар Урош могао да преговара са човеком који га је покушао отерати са царског престола (Симеоном) тешко је и претпоставити, али већ је то био знак његове надасве колебљиве природе. Ако је преговора и било они су завршени са неуспехом јер је Симеон и даље наставио са војним акцијама нимало се не осврћући на то да је државни сабор прогласио Уроша Српским царем.
Већ сам почетак Урошеве владавине мора да је у потпуности разочарао и Лазара који је неколико година провео у највећој могућој близини цара Душана посматрајући како се чврстом руком управља непослушном властелом. И шта се сада дешава? Један Немањић па уз то и син великог цара Душана, моли једног ситног деспота за преговоре. И уместо да Симеон прихвати те преговоре задовољан што цар уопште после свега жели са њиме да разговара, он то поносно одбија и наставља рат. То је био знак за све остале и ускоро они најмоћнији постепено покушавају (и успевају) да се што више отргну од царске власти и да је сведу на што мању меру. Како цар није реаговао на мање знаке непослушности, тако су те непослушности постајале све веће и озбиљније, а број непослушника се све увећавао. Он сам не да није имао довољно војне снаге да све то сузбије (имао ју је сигурно) већ је код њега изгледа прије недостајала чврста воља која је била толико својствена његовим прецима из лозе Немањића. Довољно је присетити се само кроз какве је све невоље прошао Стефан Немања или Стефан Првовенчани, а да их то никада није поколебало. Цар Урош није био таквог кова па му се ускоро чак и мати, царица Јелена, отцепила у Серу и почела самостално да влада овом облашћу дошавши у сукоб са кесаром Војихном који је желео да Сер припоји области Драме којом је већ управљао. Тај сукоб је резултирао тиме да је кесар позвао у помоћ Грка Матију Кантакузена који му је довео одред Турака. Међутим због неке неусаглашености Матија уместо да сачека и кесара па да онда заједно ударе, крене сам на царицу Јелену која уз помоћ стрелаца које јој је послао цар Урош здроби његову војску и њега самога зароби.
Све у свему ово би се цару Урошу могло приписати у успех, а успех је свакако било и то што је докрајчен рат са Симеоном и то тако што су Симеонове снаге доживеле у Скадарској области масакр. Сасвим је сигурно да је у овим ратним акцијама узео учешће и сам цар Урош, али каквог је обима било његово учешће, односно да ли је био само присутан, или је сам руководио акцијама или је можда чак и навлачио панцир, не зна се. У сваком случају његово присуство на овом ратишту вероватно је било прилика за Лазара да и сам учествује у овим сукобима те да изблиза посматра како се воде ратне операције, мада није искључено да је и сам командовао неким војним одредом. Ту је цар Урош показао какву-такву предузимљивост, али све је то јако кратко трајало. Ако је Лазар могао на мах и да помисли да је Србија добила цара који ће моћи да влада, ускоро се могао уверити у супротно.

Смрт кнеза Лазара

Сигурно је да је током битке погинуо и кнез Лазар од Турске руке, али и ту постоји више различитих верзија. По Игнатију, током битке, када је Мурат већ био убијен, успеју Турци да кнеза ухвате живог а са њим и мноштво његових ратника. На Бајазитову заповест (сина султановог) кнеза одмах убију: "Заповеди на то цар Турски србскога цара Лазара мачем посећи".
Детаљнији у опису страдања кнеза Лазара јесте Константин Михаиловић из Островице, иначе Србин којег су Турци заробили код Новог Брда (1455). Од тада он је јаничар у Турској војсци, али искористи згодну прилику и док су Турци ратовали по Босни пребегне Угарском краљу Матији Корвину. Он каже да је током битке најпре од руке Милоша Кобиле погинуо султан Мурат: "И ту је Милош Кобила, витез кнеза Лазара, убио цара Мурата". Након тога вођство Турске војске је преузео султанов син Бајазит и наставио битку током које Турци успевају да ухвате кнез живога. "Ту је исто тако ухваћен кнез Лазар близу једне Богородичине цркве по имену Самодреже, и на томе месту је постављен висок мермерни стуб као знак да је ту ухваћен кнез Лазар" (Константин из Островице). Уз кнеза био је ухваћен и војвода Топлички Крајмир. Бајазит је наредио да се кнез доведе пред носила на којим је лежао мртав султан и ту га запитао како се то он, кнез, усудио супротставити Турцима. Кнежев одговор је био веома поносан: "Веће је чудо како се отац твој смео усудити да нападне српску краљевину. А кажем ти, царе Бајазите: да сам ово раније знао што сада очима видим, морао би и ти на трећим носилима лежати. Али је сам Господ Бог тако изволео учинити због грехова наших. Нека буде воља божја". Видевши да на кнеза не може утицати нареди Бајазит да се кнез посече, а војвода Крајмир добије дозволу од Бајазита да држи скут под главом кнеза да му глава, када је џелат одсече, не би пала на земљу. "У томе је цар Бајазит наредио да посеку Лазара. А Крајмир, измоливши то од цара, клекнувши држаше скут под главом кнеза Лазара да не би на земљу пала. А кад она паде на скут, приљубивши ову главу уз своју главу рече: Заклео сам се Господу Богу: где буде глава кнеза Лазара, ту и моја мора лежати". Одмах потом Турци и њега посеку.
Неодређено о кнежевој смрти говори Константин Филозоф, али посредно се може закључити да је кнез са већом групом својих ратника заробљен и да су их Турци ликвидирали. "Постиже (Лазар) блажену смрт тако што му је глава посечена, а његови мили другови молили су усрдно да погину пре њега, да не виде његову смрт" (Константин Филозоф).
Сасвим супротан јесте извештај једног Шпањолског посланика по имену Гонзалес, по којем је кнез Лазар био тај који је убио султана Мурата и изгледа чак успео да умакне. Међутим, током боја до кнеза је некако допро Бајазит и ту у борби га убио. "Мурат је био одличан витез; убио га је хришћански витез кнез Лазар, а убио га је у боју ударцем копља, које му је продрло у груди, а изашло на леђа; након тога је Илдерим Бајазит осветио свога убијенога оца тако што је убио кнеза Лазара у боју својом руком".
Ту чињеницу да је Бајазит био тај који је лично убио кнеза понавља и натпис на мраморном стубу који је након битке подигнут на Косову. "Ухваћен би храбри страдалац рукама безаконим агарјанским, и крај страдању добро сам прими, и мученик Христов постаде велики кнез Лазар, и не посече га ко други, о љубимци, но сама рука убице онога, сина Амуратова". Овај натпис добија већу вредност самим тиме што се претпоставља да му је аутор нико други до син кнеза Лазара, будући деспот Стефан Лазаревић. Могуће да је он био сасвим добро упознат са овим одлучујућим детаљима који су се десили током битке.
Мавро Орбин је и по овом питању веома детаљан. У време битке, као што је већ речено, Милош је успео да продре до султана и да га убије, али Турци су то веома вешто прикрили тако да кнез није знао да је Милош убио султана. "Паше и други турски заповедници, мада су смрћу свога господара били веома ражалошћени, ипак се не предадоше тузи, већ су с много разборитости држали у тајности његову смрт, како пред непријатељима тако и пред Турцима којима још није био познат случај" (Мавро Орбин). У то време Срби су већ увелико потискивали Турке па су се тамо већ примећивали знаци панике: "свуда падају, овде хришћани, тамо Турци, који су једва одолевали жестини Рашана и других Словена. Неки су од Турака били напустили положај и повукли се натраг у намери да побегну" (Мавро Орбин). Међутим, турски заповедници су тада почели да бодре своје ратнике тако да је мало помало и бојни ред поново успостављен. Ипак ко зна како би се Турци провели да није дошло до једног случајног догађаја. Наиме, кнез је морао да замени већ премореног коња и за време док је то радио, Српска војска га је изгубила из вида и сви су помислили да је кнез пао. То је било довољно да се јави паника и одједном Српска војска почне да узмиче. "Кад је то видео кнез Лазар, који се нештедимице борио, и кад је приметио да му је коњ преморен, пошто је борба трајала од изласка сунца до после осам часова, остави тога коња, а узјаха другога, одморног. Његови људи, међутим, који су га видели како се смело бори у првим редовима свега умрљаног крвљу, и својом и непријатељском, изгубивши га из вида у оно кратко време док је променио коња, помислише да је пао мртав на земљу, те сви узнемирени почеше узмицати и растројавати се" (Мавро Орбин). Иако је кнез брзо променио коња и након тога покушао да некако направи ред у својој војсци, све је било узалуд јер су сви већ увелико бежали. "Па и поред тога што се Лазар показивао и настојао да их повеже и сакупи, они су и даље бежали" (Мавро Орбин). Тада је већ и кнезу било јасно да је битка изгубљена, а паника толика да неће успети да сакупи војску. Стога и он почне да се повлачи, али упадне заједно са коњем у неку рупу који су сељаци ископали за хватање звери. Ту га Турци сустигну и ликвидирају. "Стога је и он био присиљен да крене за главнином војске и да бежи како би се спасао. Избегавајући главни друм да не би набасао на непријатеља, упаде заједно с коњем у једну невидљиву рупу покривену земљом и грањем коју су сељаци ископали да би ухватили неку звер. Ту га сустигоше и убише непријатељи који су га гонили" (Мавро Орбин).
По Пећкој верзији султан Мурат је пао током боја, међутим Срби нису успели да искористе ту чињеницу (вероватно да нису знали за султанову смрт) и битку изгубе, а Турци кнеза ухвате живог. На крају кнез је погубљен, а писац није сигуран да ли га је лично султанов син посекао, као што није сигуран да ли је битка изгубљена због издајства. "И бој међу обојима би, и у боју том нечастиви насилник паде од мача посред разбоја, и телом и душом, с множином својих богупротивних војника. А остаје тога син један. И на крају боја тога - не знам шта истинито рећи о овом, да ли је издан ким од својих храњеника, или је напротив ово суд божји који се зби над овим - у руке тога узима и после многих мука сам часну и побожну главу његову одсече" (Пећки летопис).
На основу само овога наведеног види се каква збрка влада око појединости саме Косовске битке, стога је непотребно упуштати се у расправе шта је све од до сада наведеног истина, а шта не. Уосталом то и није сврха ове наше приче. Стога о самој Косовској битци само у крупним потезима. Наиме, нема никакве сумње да је битка била изузетно жестока, а по свему судећи Срби су једно време имали иницијативу. Негде током битке (вероватно) неки од Српских јунака успео је да убију султана Мурата међутим они Турци који су окруживали султана били су довољно мудри да ову чињеницу сакрију. Били су савршено свесни да би то Српској војсци дало крила док би у Турској војсци настало расуло. По свему судећи у даљњем току битке дошло је до преокрета, али на крају снаге су ипак биле изједначене и на крају дана нико није имао превагу. "Кад обе стране изнемогоше и битка престаде, и безбројно мноштво обејих побијено беше, то јест Срба и непријатеља, и по Косову пољу лежаше, ..." (Слово о кнезу Лазару).
Оно што је сломило морал у Српској војсци било је то што су Турци успели да се дочепају кнеза Лазара и неких његових главешина. Но, ни Турци нису имали снаге да искористе ту предност јер код њих се већ почело кошкати око тога ко ће наследити султана. Млађи султанов син Бајазит се показао као веома спретан и на превару успева да ликвидира свога старијег брата Јакуба који је по реду наслеђа требао да наследи Мурата. Све се то дешавало изгледа током битке. Међутим ни сам Бајазит изгледа није био сигуран у верност војске која је већ гунђала због Јакубовог уклањања (коначно Бајазит је био узурпатор), а опет погибија тога дана није им давала баш много морала за наставак похода у дубину Србије. Стога Бајазит на брзину ликвидира кнеза и неке од истакнутијих заробљеника и повуче се ка Турској где је морао најпре да себи обезбеди престо.
Баш ово Турско повлачење, смрт султанова и страшна Турска погибија, изазвали су мноштво питања о томе ко је заправо био победник у Косовској битци. Ту је посебну забуну изазвао краљ Твртком са своја два писма. У једном од њих, непосредно након Косовске битке, он обавештава Трогирску општину да је "непријатељ хришћанске вере и православне вере невернога Амурата, који је већ многе народе покорио....и који је већ дошао наше земље узнемирити и имао намеру да након тога навали и на ваше, дошао са своја два сина и са својим следбеницима Турцима, започео с њиме битку дана 15. у месецу јуну уз помоћ божје руке одржавши с победом мегдан савладао, и на земљу бацио заробљене тако, да је мало од њих живу главу однело, но уз неки губитак својих, не ипак многих". Вероватно слично писмо упутио је Твртко и Флорентинској општини, и мада оно није сачувано, из писма које је општина упутила назире се садржај Твртковог писма. Наиме, општина овако честита краљу Твртку: "дана 15. јуна Мухамедов верник Мурат, који задобивши Турско царство силом науми хришћанство и име спаситеља уништити....на месту које се Косово поље зове пао с много хиљада своје војске и са два сина уз велико проливање крви....Срећно поље толиког пораза, које ће кости палих, вечни споменик победе, сачувати кроз многе векове. Срећна босанска краљевина, којој је суђен толико славан рат, и Христовом десницом задобити победу! Срећан и онај дан блаженога Вида, пресветога мученика, славна и поштовања достојна успомена, на који би дато победити оног најчешћег непријатеља! Срећна и пресрећна она чета дванаесторице велможа, који су се пробили кроз непријатељске чопоре и унаоколо свезане камиле пробивши мачем пут и храбро продреше у шатор Муратов! Најсрећнији јесте онај који је тога моћнога вођу, мачем у грло и скут, уморио јуначки; а срећни су и сви, који су као жртве убијеног вође мученичком смрћу живот и крв пролили над оном грозном трупином. Али од свих је Ваше величанство најсрећније, које посвети тако славна и увек незаборавна победа".
Одмах упада у очи да се стварни учесник ове битке, кнез Лазар, уопште не спомиње, а да се битка на Косову сматра добијена. С друге стране као победник ове битке означава се краљ Твртко који није био ни близу овога разбојишта. На први поглед изгледа да Твртко себи приписује оно што није његово. Но, мора се знати да је у то време краљ Твртко био краљ не само Босне већ и Србије, и самим тиме он је себе сматрао наследником Немањића, те сходно томе у кнезу Лазару је видео својег поданика. То даље води да кнежева победа јесте заправо Тврткова победа. У том контексту би се требало посматрати ово Твртково хвалисање.
За то време Венецијанци су већ нешто опрезнији те стога шаљу свога посланика на Турски двор са једном магловитом поруком: "да смо пре одласка ових галија из Млетака дочули, али не јасно, о рату који је био између велеможнога господара Мурата, оца његова, и кнеза Лазара, о коме су се разне ствари говориле којима се ипак веровати не може; али смо ипак дочули за смрт реченога господина Мурата ради које веома жалимо". Лукави Венецијанци су знали да је султан Мурат погинуо, али они још увек не знају ко је сада султан, а није им баш најјасније ни ко је победио на Косову. Стога посланик у џепу носи две поруке од којих ће само једну да употреби у зависности од тога ко је султан, једна је за Јакуба (ако је он на престолу), а друга за Бајазита у случају да је он султан. Веома опрезан тон писма где они Турцима изјављују саучешће ради султанове смрти, али не честитају на победи (што би сасвим сигурно учинили само да су били сигурни да су Турци били победници), сасвим јасно говори да исход битке и није јасан.
Да се дуже време сматрало да су на Косову победили Срби види се из једног писма Филипа Мезијера из Париза где он сасвим недвосмислено каже да су Турци доживели пораз и да су имали страшну погибију: "А да би божјом милошћу био спутан мач реченога Амората, ове исте године он је побеђен у пределима Албаније. И он и његов син пали су у боју, као најхрабрији из његове војске".
Не треба се уопште чудити због оваквих извештаја и нејасноћа око исхода битке јер ни сами Турци нису знали да ли су били победници или поражени. Већ поменути Игнатије говори о свом путу у Цариград и у једном моменту затекао се на Турској територији непосредно након битке. Он је одмах приметио да је неки страх завладао међу Турцима и да је било неких немира "а кружио је глас да су обојица, Мурат и Лазар, били убијени у једној бици. Застрашен овим немирима, пошто смо се налазили у држави Турској......итд.". Заправо ни сами Турци нису знали шта да мисле након велике погибије њихове војске на Косову, а да зло буде веће главу је изгубио и сам султан Мурат који скоро тридесет година води Османлије из победе у победу и уз то и његов најстарији син Јакуб. Осим тога почела су и комешања око борбе за власт и све оне смутње које иду уз то.
Да је неких немира у Турској било види се писма византијског писца Кидона упућеног прогнаном византијском цару Манојлу II Палеологу: "Онај проклетник, веома осион према богу и његовој баштини а истовремено и веома дрзак према свима, сада нестаде и погибе од оних о којима је мислио да ни вест о сили, која се против њих спремаше, неће издржати, већ да ће на сам глас у океан поскакати". У даљњем следу писма Кидон види прилику да се након смрти султанове искористи сва она смушеност и збуњеност која влада у Турској те да се Византија коначно ослободи несносног Турског притиска. Иначе Кидон је убеђен да су Турци доживели пораз и жали што цар ништа не предузима да се тај Турски пораз на Косову искористи до краја: "И тако твоја одсутност сада нама помрачује радост због победе над непријатељима.

ИВАНА ПЕТКОВИЋ


ДА Л' ЈЕ ЗАЛУД ЛАЗАРЕВА ЖРТВА

И сад јоште у тишини срца,
слушам речи Серафима чистог,
док још род ми на Косову грца,
опет душа слути нечастивог.

У тишини слушам речи свете,
како славу Господу приносе,
кроз векове славне мирно лете,
спокој земљи мученој доносе.

О, Лазаре, круно мученичка,
у сну спозна питање гласника,
милије ти царство са небеса,
но земаљска круна од златника.

И сад Српство црна куга мори,
док земаљски распукоше двори,
о, Лазаре, твоја глава света
и сад многим душманима смета.

О светињо мога рода славна,
сетите се Лазареве жртве,
нека хучи наша вера давна,
не срамот'те претке наше мртве!

Матија Бећковић
Косово - Најскупља српска реч

Пре шест векова ништа се на глобусу није догодило значајније од боја на Косову Пољу.
И данас, после шест стотина Видовдана, за судбину српског народа ништа није пресудније од битке која траје на Косову и за Косово.
Исход Косовског боја још се не зна, како оног негдашњег, тако ни овог данашњег.
Од почетка претрајавају две стварности и две истине. И не уступају једна другој. Што време више одмиче, све се мање зна хоће ли нас онебесати или прогутати косовска рана.
Косово освањује сваког јутра. Сваки дан је једна годишњица и једна задушница. И данас се тамо као и на Видовдан 1389. види "ко је вера, а ко је невера".
Као да српски народ води само једну битку, гине у истом боју и на истом пољу, проширује косовску костурницу, "ридање на ридање придодаје", нове мученике прибраја косовским мученицима.
Косово је одавно стигло до Јадовна - и право је чудо да име Косово није добила сва српска земља.
Косово је најскупља српска реч. Плаћена је крвљу целог народа. По цену те крви је устоличена на престолу српског језика. Без крви се није могла купити, без крви се не може ни продати.
Полутар српске планете
Народна поезија доказује да је судбину српског народа решила једна реч: цар воледе царству небескоме. Реч је задата једном заувек, и заувек смо јој постали обавезни и више се никад није могла и не може повући.
Косово је полутар српске планете. Кров доњег и темељ горњег света. Ту се свест српског народа пресекла на оно до и оно после Косова. Косово је посрбљена прича о Потопу. Српски Нови Завет.
То је премјена коју спомиње Вук Караџић "која је тако силно ударила у народ да су готово све заборавили што је било донде, па само оданде почели приповиједати и пјевати".
Језик је једино што на Косову није покошено, јер језик не гори, нити се топи, не могу му ништа сечиво, ни олово.
Косово је најважнија мисао, најкрупнија замисао, најсложеније заумљење српске културе. Име за оно највредније што смо дали хришћанској цивилизацији. Косово је престоница српског уметничког царства. Оставштина и завештање српске умности и духовности човечанству. Легенда уз коју расте српски народ.
Као што се до појаве новог Христа неће разумети поруке Новог Завета, тако до краја нећемо досегнути наум косовског завета. Ми још увек знамо само причу о причи, а оно што зна прича сама, то ће можда заувек остати тајна.
Тајна је тако хтела да се царство небеско у поезији о Косову спомене само једном. И то подвлачи важност и повећава скупоћу ове речи. Песму Пропаст царства српскога у којој је овај стих, чуо је Лукијан Мушицки на неком вашару код манастира Шишатовца од непознате слепице из Гргуревца.
Као у каквој библијској легенди, не зна се ни име, ни године, ни порекло слепе жене, код које је Стефан, ђакон шишатовачког архимандрита, нашао и записао почетак косовске епопеје. Зна се да безимена слепа жена није знала значења речи које је чувала и певала. Тако смо тек 1817. после оба српска устанка, добили песму која је накнадно заузела своје место на почетку српске Илијаде:

Полетела соко тица сива
Од светиње, од Јерусалима
И он носи тицу ластавицу.
То не био соко тица сива
Веће био Светитељ Илија,
Он не носи тице ластавице
Него књигу од Богородице,
Однесе је цару на Косово,
Спушта књигу цару на колено
Сама књига цару беседила...

Књигу не носи нико други до Светитељ Илија - онај кога су као дете анђели повијали огњем, а хранили пламеном. Онај кога је Бог често слао Израиљу да грешнике приведе покајању.
Књигу не шаље нико други до Богородица, а коју би другу књигу од светиње од Јерусалима слала Богородица по Светитељу Илији ако не ону једну једину, књигу свих књига, књигу о свом Јединцу.
И шта би Цар Лазар читао уочи одсудног боја, него Нови Завет. И шта би му друго књига сама говорила, него да ће опет бити као што је писано, да су дошла пошљедња времена. На Косову ће се поновити судбина Христова, јер кога би другога Матер Бога Нашега у Лазару препознала и чија би се друго судбина на Косову обновила? Одакле је тица полетела, тамо ће и долетети. У српском народу ће се догодити Јеванђеље.
Мука каже цијену јунаку. Цар Лазар се приволео царству небеском и већ та срећно нађена једина реч говори колико се двоумио и "мислио мисли свакојаке". Није ли и сам Христос већ пресуден и помирен дозволио својој људској природи да се са крста огласи речима: "Оче, зашто си ме оставио?"
Као што је и Мајка Југовића, Бога домолила (да јој Бог да очи соколове и бијела крила лабудова), што се може разумети једино тако да се молила толико дуго док је окрилатила и на нове очи прогледала.
Цару Лазару је исход боја био познат. Казала му га је књига сама. Изабере ли царство небеско - није рекла тек да ће изгубити бој, већ нешто поразније: сва ће твоја изгинути војска. И коначније: ти ћеш, кнеже, с њоме погинути.
Мука каже цјену јунаку - варијанта је стиха који је остао нештампан на маргини рукописа Горског вијенца. Ми га овде наводимо, јер је мука одиста казала цену кнеза Лазара.
Од тада он не поступа као смртник, већ као онај са којим се поистоветио. Смртник би пре дојавио некоме да не долази, него што би проклео свакога ко не дође. Ми га недовољно разумемо, али зар смо више разумели онога ко је неупоредив и по страдању и по смислу.
Чим је кренуо на рочиште, знамо и где ће доспети. Приносећи на жртву себе и свој народ, и он најпре приређује вечеру, а потом позива у бој и старозаветном клетвом проклиње свакога ко изостане. Ми већ можемо поредити и вечеру с Вечером и беседу с Беседом и Маслинову Гору са Косовском Гором.
У цркви коју је сакројио на Косову и коју песник не зове случајно Самодржа "три недјеље тридес' калуђера" исповеда и причешћује војску која за дату реч одлази у смрт. Није поштеђен ни соко на руци, сестри не остаје ни брат од заклетве, а јунак венчава девојку речју коју свет до тада није цуо:
Ево т' идем погинути душо!
Од речи патријарха Данила Бањског, косовског савременика: Умримо да вечни живи будемо! - до Ђакона Авакума, од поклича Ђуре Јакшића: Падајте браћо! - до лозинке патријарха Дожића: Боље гроб него роб и смирене речи Вукашина из Клепаца:
"Само ти, дијете, ради свој посао!" - не престаје одушевљавање смрћу, не јењава обасјање идејом водиљом, не посустаје решеност српскога народа да гине:

Идем, сејо, на Косово равно
За крст часни крвцу пролевати
И за веру с браћом погинути...
Не бих ти се јунак повратио
Ни из руке крсташ барјак дао
Да ми каже дружина остала
Гле, кукавца Бошка Југовића
Он не смеде поћи на Косово
За крст часни крвцу пролевати...
Ја невера никад био нисам
Него сутра мислим на Косову
За 'ришћанску веру погинути...
Срб је Христов, радује се смрти!
Благо томе ко раније умре
О мање је муке и гријеха...
Да јуначки браћо погинемо
Рад слободе и рад отачаства...
Славно мрите кад мријет морате
Васкрсења не бива без смрти...
Благо томе ко се ту нагнао
Већ га ране не боле косовске
Већ Турчина ни за шта не криви.
Кад огрије на западу сунце
Тада ћу ти са Косова доћи.

У оваквим речима, које су изговорили различити људи у различитим временима, нашла је ослонца и реч мајора Гавриловића: "Врховна команда брисала је наш пук из списка живих. Ми више не морамо мислити о својим животима. Напред у славу!"
Непознати песник певајуци о још једном Косовском боју овога пута на Мојковцу 1915. каже:
Ускоци се грабе и Дробњаци
И Шаранци крвави јунаци
Ко ће прије жицу прекинути
Ранити се или погинути!
На Косово ће, у пресвето име Исусово, отићи и Мусић Стеван, брат Косовке девојке, мали војник а велики поетски лик који је стигао кад је бој био окончан и наставио битку без изгледа тек само да би погинуо.
Косовски јунаци су отишли у небеску гробницу у којој нико није ни иструлио, ни остарио, нити је и једна душа икада на небу закопана.
Крај боја знамо још пре почетка, а са највећим очекивањима пратимо његов ток, наслућујући да се догађа нешто више од самог боја, нешто важно за цео људски род.
Косовски јунаци се боре до краја баш зато што знају како је пресуђено. Боре се онако како се на земљи боре они чија се нада преместила на небеса. Боре се, јер су хришћани, а глава је мера колико су то постали.
Цар Лазар је, наводе оновременици, сагнуо главу пред џелатом да би пораз био потпун. Његове велможе су молиле да приме смрт од мача пре њега, како својим очима не би гледале смрт свога кнеза.
Библијски ликови под српским именима.
Косово је најбоље запамћени бој у српској историји, а историја не јамчи ни да га је било.
Био је потребан читав век да се почне долазити свести шта се одиста збило, а ни шест векова није било довољно да би се све до краја разјаснило. Одиста, ту ништа није било очигледно.
Први који су наслутили величину догађаја нису били ни његови учесници, ни хроничари, ни историчари, већ монаси. У почетку их је било мало, као и после Голготе. Што је призор више потањао у бунар времена, као да су се јасније указивали и уобличавали библијски ликови под српским именима. Као да је оно што је говорено касније бивало и веродостојније. Или се из даљине јасније уочавало или се дознавало онолико колико се откривало само.
Предање и кад измишља, не измишља све, јер се све и не може измислити. Оно ствара или обнавља неку реалност чији нам смисао измиче, јер је човек дубљи од сваког догађаја.
То нас наводи на помисао да је оно слутило неку суштину недоступну знању и да би стварност пре потврдила бујне наслуте песника, него штура дознања историчара. И као што су ископавања нашла Библију у песку и камену, ни Косово не би било изузетак. Оно што носимо у костима, мора да се и заснива на костима. И зато верујемо да бисмо их пронашли на Косову, као што су их Мађари пронашли на Мохаћу. Кости су највећа светиња сваког народа.
Једино се јамачно бој збио на дан Светога Вида, видара очију, лекара сумаседскиих. На Видни дан, Видовдан, српски први дан, празник од искони, прозван и по травци видовцици, леку од окобоље. На дан кад се семе износи на сунце, а кукавица престаје да кука. Кад на све српске изворе у глуво доба ноћи навире крв као на отворене ране. Ти извори су и извори предања, који обнављају памћење, имена и слике, старије и дубље од сваког знања. Дан у који се састају и Свети Амос, крсно име цара Лазара и Свети Вид - дванаестогодишњак, бачен у казан растопљеног олова, због кога је анђео узео силу огњу.
И кад не бисмо поклонили веру Србима, морало се веровати Турцима, ако не живима, а оно мртвима.
Никада ни у једној бици нису погинула оба владара, а ни један турски султан није нашао смрт ван своје земље, до султана Мурата на Косову.
То није било лако сакрити, а још теже је признати. Турци нису имали султана да би их губили и заборављали где су погинули. Муратова глава је враћена у Брусу, али су му труп и син Јакуб заувек остали на Косову. Погинули су од оних за које се мислило, како каже византијски писац: "да ни саму вест о сили која се на њих припрема неће издржати, него ће на сам глас сви у океан поскакати."
Пораз је откриће поезије
Косовска битка је стекла славу највећег пораза, а критичка историја сумња да је то био пораз. Ни један извор не говори да су Турци победници, а сви извори ћуте да су Срби пораженици.
Пораз је откриће поезије. Поезија се одлучила и сагласила да је то био пораз, налазећи у поразу већу добит од злобити. Коначност пораза је дала силу почетка бесконачности поезије.
У скривеном смислу пораза су тајни подстреци и живи подстицаји које поезија није никада потрошила. Тамо где поезија нађе ослонац, ту је увек и највећа дубина.
Поезија је засновала своје поприште после боја, увеличавајући пораз да би умножила духовну својевину. Запевало се о поразу како не певају поражени, вецони који су кадри да приме такву пресуду. Не поносимо се поразом, али не верујемо у земаљске победе.
Пораз под крстом части, пораз је под високим условима. Победа је то највећих принципа и последњих одговора. И смемо ли рећи: нека је прост пораз који доноси толику веру и такву поезију.
Историја је подсећала и на Лазареве победе и бојеве, али поезија за њих није хтела да чује.
Пораз је победа памћења. Да нисмо поражени све бисмо заборавили. А ко се ничег не сећа све му се може узети. Косово је родила слобода стваралачког чина, а та слобода мора бити апсолутна. Зато је на Косову спасена наша духовна част. Зато Косово изазива толико узбуђење националног поноса и зато је етика наша једина политика на Косову. И данас као и 1389. године на Косову смо бранили људска права.
Косово пре Косова
Историја је доводила у сумњу чак и место где се битка догодила, а поезија је Косово уочила још пре Косова. Поетска проницања су досегнула да ће то убаво поље постати не само убојно, него и усудно и пресудно. Песник је ово поље одавно изабрао да смести своју песму. Преткосовске песме почињу отмицом жена и Бановић Страхиња баш на Косову показује своју моралну реткост.
И Марко Краљевић иде право на Косово код бијеле Самодреже цркве да пресуди на коме је царство. Мајка Јевросима изговориће пре Лазаревог опредељења, рескије и српскије сведену библијску реч:
Боље ти је изгубити главу
Него своју огрешити душу.
Ето колика је вредност душе и како је рескира свако ко се одлуци за живот по сваку цену. Као да су још иза Карпата Срби носили неку несрећу и кренули на тајни зов ка овом пољу, а да ни накнадна памет не зна шта их је покренуло баш на ову страну и водило ка Косову.
И Мурат не иде на Лазара, него на Косово и Лазар га не чека у Крушевцу, него на Косову. На Косову зато да представи целину своје земље и немањицске лозе. За Мурата је Косово главна капија уласка у гркљан Србије и главу Европе. Мурату капија за Европу - Лазару за небеса.
Песма свесазнатељка и њена свеувидност преузела је на себе одговорност да утврди ток боја, одреди учеснике и пресуди победника. Честитога кнеза је произвела за цара, цару дала царицу, царици браћу, браћи имена. Није заборавила ни слугу Милутина, Ваистину и Голубана. Није изоставила имена ни хртова, ни коња. Сазнала је ко је коме био кум, ко побратим, ко девер и тако довела у крвно сродство цео народ. Призвала је и оне који су умрли пре боја и повратила оне који су се родили после њега. Довела и Арапа прекоморца, уочила какве ко има очи, однекуд дознала и боју гласа својих јунака. Тако смо добили драгоцене појединости које је једино могла дознати поезија.
Султана Мурата историја није упамтила по добру. Али поезији је за њену пређу био потребнији племенити Мурат. И она се није обазирала на његову суровост, него га учинила обазривим према Србима, од чије је руке погинуо. Присен моралне осетљивости језика осећа се и кад песник не каже Милош уби, већ Милош згуби турског цар Мурата. Косово је постало поетска правда и за Турке. Са Косова су кренуле две историје и једна поезија. У косовском предању нема ништа што се коси или спори са другим народима, сем ако није грех и голо постојање, и само припадање једном народу.
На Косову нико није закаснио и још увек сам може изабрати и улогу и страну.
У великим биткама готово никад није погинуо ни један велики јунак, а камоли владар. Није ли смрт кнеза Лазара и Милоша Обилића одлучила и ко је највећи јунак и која је највећа битка. На Косову се пробудила наша национална савест, а кад се савест једном пробуди више не може заспати.
Косово је име за нашу небеску отаџбину, а ту отаџбину можемо изгубити само духовним самоубиством.
Храмови су главни градови средњевековне Србије
Царство небеско Србима није било непознато, већ су вековима писали и цркве и књиге. Већ су поодавно били православни и зато плаћали највећу људску цену. Небо је било ближе и присније нашим прецима, него нама. Небо и земља нису били толико удаљени као данас. На сводовима храмова сводили су га на земљу. У богомољама су мирисала тела српских светих краљева, а на зидовима, у олтарима и на иконостасима њихова лица су засјала помешана са ликовима светаца. Лоза Немањина стајала је уз лозу Јесејеву. Нису били познати по наџацима и буздованима, већ по задужбинама које су озидали од Јерусалима и Свете Горе, преко Грчке и Византије, до Русије, "док су души места ухватили".
Већ је протонеимар Раде у Скадар узидао невину жртву, остављајући јој прозор на очима и отвор за млеко - кроз које је прогледавао и хранио се цео народ.
Лазар је Немањић одавно "седео у столу њиноме". Преко њега су Немањићи доспели на Косово. У идући свет се упутио мирећи цркву, помажући Хиландар, идући у Јерусалим, зидајући Лазарицу и Раваницу. Певач је одлучио да га о зидању и трајању поучи Милош Обилић, кога је и Душан слао у Млетке по крсте и иконе.
Лазар се потписивао са два мастила. Крунисан је сугубим, двоструким венцем и душа му је остала на оба света. Немањићи су испод раскошних царских одежди носили костретне ризе, испод панцира дрвене крстове.
Певач је Бошка Југовића поклопио крсташем барјаком, више епитрахиљем, на коме је било 12 крстова, колико је и апостола и колико никад ни на једном барјаку није било. Наш унутрашњи пут нас је довео на Косово. Све што се појавило на Косову, одавно је било у нама.
Тридесет четири године пре Косова смрћу цара Душана окончана је пропаст царства српскога. Није пропало само оно што није могло пропасти: Жича и Милешева, Сопоћани и Студеница, Павлица и Дечани, Пећаршија и Свети Архангели.
Храмови су - замкови, царски дворови и главни градови средњевековне Србије. То су бојеви које смо заувек добили, сазвежда небеског царства која су неугасива и неразорива. Оно што је њима грађено остало је у нама. Сва доброта до тада посејана искласала је после косовског затирања.
Косово најављују и небеске прилике:
"Разгневи се Господ 1371.
Појави се звезда репатица
И куга по свој земљи
звезде се појавише у подне
Месец се закрвави
Погину сунце месеца јуна, шеснаести дан..."
Те прилике су настајале и пре Косова и после Косова кад "виш' Србије по небу ведроме небом свеци сташе војевати". И Карађорђе ће причестити војску пре уласка у Београд. И морачки хајдуци се присећају Косова:
Ево има пет стотина љета
Од када нас не огрија сунце
А данас нас сунце огријало
Заратио Петровићу Ђуро...

На Косову су Срби први пут били заједно, а састали су се да би погинули и окајали неслогу и нејединство. Само је највећи грех тражио толико очишћење. Само се толиким погинућем могао даље одвијати наум спасења. Неслога и издаја, пресудне речи за судбину Срба везане су за Косово. Косово је постало једино место где су Срби били збраћени. А данас је једино питање на коме су сложни и неразбраћени. Сложни за себе, а не против некога. Косово је једина земља на којој Срби клече, љубе је и носе је у својим торбицама.
Мисли се да је поље Косово добило име по птици кос, а чини се да би то било превише за тако малу птицу које уз то има и у сваком другом пољу и потоку. Пре ће бити да су на том широком пољу бивале велике косидбе, а да је то име слутило и коначно запечатила она највећа кошевина, која није престала до наших дана, а зове се косидба глава.
Било је и већих ископања и погибељи, али се оне у духовном животу Срба нису ни примакле Косову. Највеће ископнице назване су Косовом. Песма Пропаст царства српскога завршава се речју која није имала одакле доћи осим из Цркве и коју не налазимо више нигде у народној поезији. То је реч: приступачно. Њоме се завршава поклање и поражење Срба кад погибе и Лазар и изгибе сва његова војска, седамдесет и седам хиљада. Песма о потпуној погибији завршава се олакшањем:
Све је свето и честито било
И миломе Богу приступачно.
Смрт под својим именом
Испред Срба су биле друге вере и цивилизације, туђе судбине и историје.
"Идаше звер ричући као лав,
тражећи да прогута стадо Христово".
"Амурат цар покоривши многе народе,
са свима њима наиде на нас."
"Од копаља ни ветар није могао дувати."
Било је лакше примити туде, него одбранити своје.
Да смо ту сагнули душу, заувек би остали погурени.
Да смо се ту покорили, траг би нам погинуо и више не бисмо имали из чега васкрснути. Бирајући смрт под својим именом, нисмо изабрали оно што је било испред, него оно што је било у нама и изнад нас. То је доказ да смо вецимали себе, да смо били укорењени, ужиљени и усебљени, да смо себе имали и довели дотле да смо се могли прегорети и остати своји на своме. Пристајање на крај је чин самосвести и непристајања. Издали су они који су били уверенији у туђе него у своје постојање. Они који су напустили себе и своју судбину, уплашени од своје историје и места где живимо.
Што последњи бесте, заслуга је ваша - један је од великих стихова о Косову.
Још пре Косова, Србија се родила на Косову. Србин је онај кога се Косово тиче. Зато немамо ништа равно Косову ни у својој историји, ни на својој географији. Немамо цвршћег упоришта, ни јачег духовног средишта. Косово је огњиште око кога је окупљен, окосница око које је саденут, колевка у којој је одрастао српски народ.
Косово је Крстово. Ту се укрстило небеско и земаљско царство. Пола у нама, пола изнад нас. Косово је најдубља рана, најдуже памћење, најживља успомена, најмилији пепео српског народа. Заокретница са које је највише порасла наша душа.
Косово је граница двема Србијама.
Земаљска одгонетка небеске загонетке.
Косово је свуда где има Срба и зато би губитак Косова данас био тежи пораз, дубљи потрес, већи прелом у свести Срба од оног из 1389. године.
Легенда неимар
Оборен ударцем споља, српски народ је почео себи долазити изнутра. Потрвен до корена, ослонац је могао наћи само на дну себе. Дно празнине која је зинула, могао је досегнути само песнички језик. Тражећи почетак беспочетног, песник је трагичну истину претварао у благу вест. Да би умно постојао, вратио се сопству и од својих духовних вредности начинио бедем опстанка. Споља је пристао на све да унутра не би примио ништа. Као што се у часу понижења може уочити трен кад појединац постаје песник, тако се и у временима националног унижења и потирања може препознати и означити како се рада песнички геније једнога народа.
Оно што му је требало за опстанак, српски народ је испевао, а оне које је изгубио на бојном пољу, повратио и оживео у стиховима. Ономе што је изгубио у реалности, дао трајност и оплакао у десетерцима. И не само то: Срби су се окупили око ликова из своје поезије. И још више - почели да се на њих угледају, да их следе, да се према њима управљају. Да се у њих куну и у њих верују. Где се историја завршила, поезија се ужилила. Где је престало историјско сећање, ту је заватрило поетско снатрење. Закукале су и тужбалице и птице. Барјак, пао на бојном пољу, пренет је и подигнут на виши, духовни план, и одатле га више никад нико није могао оборити. 'Срби се нису прославили бојем, него песмом о Косову, опеваним, а не стварним јунацима. Косово је одбранио дух, а не оружје. Освојио га је песник, а не војник. Реч, а не сабља. Песник је одбранио војника у боју који је започео после боја. Поезија је имала последњу реч на Косову, а сваки бој доноси онолико славе колико песма из њега изнесе духовне снаге и користи. Као да је судбина народа прешла у надлежност поезије. Реч је отпечатила запечаћену историјску судбину, открила пут из беспућа, узела управу и дала главу обезглављеном народу.
Поезија нас је узводила, подизала и престизала. Тако смо цесто добијали и вишак поезије и мањак стварности. Легенда неимар је код себе запослила цео народ, уцинила га својим јунаком и као правда која дела, а да не зна, постала путоказ његовом спасењу и препрека његовом уништењу. Она и данас тражи оно што јој треба и сама одредује колико јој треба. Легенда је преображавала и себе и нас, а преображавајући се, није престајала да буде оно што је била. И ма колико се довијала и мењала правац, држећи све конце једне друкчије стварности, намера јој је да докући реалност.
Косовска легенда је дошла из највећих даљина и у највећу даљину је упућена. Извадена је из нечег дубљег од људи, вечног и непролазног, недоступног људском разуму. Она брине да на Косову не буде ништа мртво, јер цим је мртво - није Косово. Нама је оставила питања којима се она не бави: да ли нас је Косово далеко одвело? Да ли смо мали за оволику поруку?
Косово није само поље на коме се одиграла Косовска битка, ни позорница пораза и издаје, ни гробница два цара - већ Сион, место указања, стајна тачка с које смо кренули увис и показали способност да поверујемо у нешто велико и важније од нас.
Косово је реч која је отровала српски народ. Поље на коме је поезија победила историју. На Косову се наша судбина променила, историја размрсила, душа очистила, отпочео нови живот српске нације. Њиме је све почело и њиме ће се све завршити. Сумња у најбољега и највернијега
На Косову су се историја и поезија раздвојиле. Поезија је постала надисторија, уметност вера.
Историја није успела да одбрани Вука Бранковића, у чијем се случају поезија показала окрутнија. По томе се види колики је био грех остати жив и уштедети себе и колики је страх српског народа од издаје.
Чим је примио више назначење, Лазар је знао да га неко мора издати и брзо и лако посумњао у најхрабријега и највернијега. Сумња у Обилића је једно од најоригиналнијих и најдубљих досезања косовске песничке замисли. Издаја најбољега је и истински крај, јер сви да издају то је мање него кад изда један ако је највернији. Без најбољега и највреднијега, ништа се не може обновити. Издаја је постала средишња тема српске књижевности. Није искључено да неки пораз или издаја која је претила или се догодила у познијим временима није песниковом вољом враћена на Косово - и није се уметничким случајем, него накнадним разлогом послужио именом Вука Бранковића, чије је име "постало у српском народу познатије од Јудиног".
Косовског порекла је и мисао Пера Слијепчевића да Бранковићи не би пали у толику немилост поезије да су више градили за одбрану душе, него за одбрану земље. Да ли је ту кључ толике бездушности поезије? Јерина је проклета, јер је зидала смедеревско утврђење, док проклетих нема меду онима који су градили Жичу и Сопоћане, Студеницу и Милешеву. Одбрана душе је, изгледа, била најважнија и последња одбрана. Поезија је изројила сазвежђе од девет Југовића, Бановић Страхињу, Косанчића Ивана и Топлицу Милана, Срђу Злопоглеђу и Косовску девојку, Дијете Лауша, Рељу Крилатицу. То су само неке лицности косовске епопеје, лицности непознате историји, али у свести српског народа нико није ни дуже, ни више постојао. То су отеловљене идеје и остварени принципи ције је постојање било неопходно за постојање целог народа. Зато су и постали много више, него да су постојали. Нису постојали они, али постоји онај који их је створио, а то је српски народ. И да су постојали, можда не би били ни тако свети, ни толико храбри, али је толико храбар и тако свет њихов творац. То је творчева, а не њихова мера. Онај који је увидао кога нема, ко му треба, шта му значи њихово одсуство. Кад му је шта било неопходно, тада је и настајало.
У памћење су ушли из поезије, и одатле их више нико није могао ишчупати. Тешко је наћи народ у чијем су стварном животу пресуднију улогу играле његове умотворине. И можда је оправдана реч којом је замануо Јован Дучић да је све што није опевао српски гуслар од Триглава до белог мора умрло за сва поколења. Може ли се истинскије постојати него што у свести српскога народа постоји Бошко Југовић и његов крстати барјак. Може ли неко бити присутнији у животу једне нације од његове тројеруке мајке, чија је трећа рука - зелена јабука.
Пре Косова њих нема, а без Косова где су сви погинули - не би их било. После Косова има их по свој земљи. По њима се зову брда, извори, па се чак и задужбине које нису зидали везују за њихова имена.
Да видите лијепу Троношу
Задужбину браће Југовића.
У то време није било ни Пазара, а камоли Реље од Пазара; али данас постоје обоје.
Постоје куле и градови, цркве и гробови, џиновска скакалишта Милоша Обилића. Народ се у једном крају домислио да га је родила вила и дознао да се звала Јелисавка, а у другом крају је то била чобаница, затруднела са змајем. Земља се отимала о личности из свог предања.
У Јадру постоје два места звана Пустопоље и Нечај. Та имена је предање овако разјаснило. Наиме, гласоноша с Косова ту је нашао мајку Милоша Обилића како чува овце.
"Што не чајеш Милошева мајко
Одби овце у то пусто поље
Милош ти је данас погинуо!"
Како онда не постоје они који се српским војскама привидају на облацима и како ће нестати они које је језик исткао и уткао у саму кост нашега постојања?
Кажу да се узбуђење кад се Обилић почео призирати на облаку може мерити само са оним када су Срби после пола хиљаде година ропства доживели да из таме изрони крст и поново забрује звона давно остала без језика.
Носивост згаженог језика
Народна поезија доказује да смо најбоље певали у најтежим временима. Највећу отпорност показује дух, а највећу носивост згажени језик. Да је ропство краће трајало, наша народна поезија можда не би дошла до толике зрелости, тако сложене поетике и поетског умећа. И наше успомене су у ропству биле спорне, па се језик морао досећати и довијати како да их обнови. Највећа нужда изнудила је и најсложеније облике поетског изражавања. Као да смо највише створили кад нас није било, кад се за нас није знало, кад је језик рудео и цвокотао прекривен страхом и заборавом. Турци је нису волели, али ни до краја прогонили. Као да су устукнули и невољно се приклонили истини да је уметност непоткупљива, а матерњи језик може изражавати само своје искуство. Да смо чекали слободу да бисмо запевали, остали бисмо без својих највећих вредности и то време не бисмо никада надокнадили.
Као што се црноризац заветован Христу већ две хиљаде година не одмиче са Голготе, не скидајући с ума највећу неправду, а испред очију слику страдања најневинијега - тако Србин шест векова ни за трен не одваја мисао од косовског жртвеника у страху да би помишљу на нешто друго огрешио о невину крв косовских мученика. Највећа вредност косовске легенде је што је жива. Што није скамењена, ни довршена, ни размршена. Што њена порука није умрла, ни мисао закована, ни идеја заглављена. Што се креће, укључује нове нараштаје, тражи њихов допринос и тумачење. Зато је косовска опорука можда јаснија нама него нашим прецима. А наша одговорност већа него ичија у ранијим временима.
Оно што је испред, остаје заувек испред, јер нема великих народа без недостижних циљева, а вечност је мука у којој ни једно питање није бивше. Уз песму Пропаст царства српскога, коју је Лукијан Мушицки, како каже Вук "преко некога од своји млади преписао од неке слепице која је у Гргуревцу седила" од ње су записане и друге кључне копче косовског космоса: "Обретеније главе цара Лазара", "Косовка девојка", "Марко Краљевић укида свадбарину". А то значи не само почетак, него и крај и епилог Косовијаде.
У једној су стихови о Лазаревом васкрсу:
Пође глава преко поља сама
Света глава до светога тела
У другој је тужаљка веренице, већ удовице, а сада видарице, која рањенике хлебом и вином исцељује - и причешћује.
У трећој је Маркова Даворија:
"Ој, Давори, ти Косово равно
Шта си данас дочекало тужно
Место нашег честитога кнеза
Да Арапин сад по теби суди."
Уметност је најближа религији, ако није и најстарија религија. Религије се разликују, уметност не, религије су нестајале, уметност није. Вечита колико и људи, уметност не може опстати ако је овоземаљска и није општељудска. Косовском легендом, српски народ је постао народтворац.
Народи који не стварају, не остављају убедљивијих доказа о свом постојању.
Слична предања, веру у језик и у поезију, налазимо код других народа, али "сваки народ воли да нешто назове својим". Од Косова немамо дубље духовне својине, ничег што би било у мирнијем поседу нашег разума. Косово је заузело нашу средишњу мисао. Косово смо најдуже одгонетали, о Косову највише говорили и најдубље мислили, а најмање рекли и себе сазнали. Косовски наук нисмо докучили ни из њега довољно научили. Знамо шта све Косово није, а не знамо шта јесте. Од Косова немамо више мисли које смо били мање свесни, ни крупнијег завештања кога се нисмо показали достојни.
То нас је унизило у очима противника, који су кренули да нас лише родног места националне самосвести. И кад нам траже Косово, потиру нам почетак, поричу свест, поништавају постојање.
Косово нам не траже први пут, а јасан одговор добили су још од наших праотаца.
Питање је - да ли нам Косово данас траже зато што им се учинило да их нисмо достојни, да више не знамо шта нам је Косово - или баш зато што и они знају да и ми знамо шта нам је и ко нам је тамо.
Косово је очно дно српског духовног вида. Косово је толико српско, да га нико ко зна шта није његово не би узео ни када бисмо му га нудили, а камоли га отимао.
Нојев ковчег
Црна Гора је Нојев ковчег испливао из косовског потопа.
Нојев ковчег је био нацињен овако: у дужину триста лаката, у ширину педесет, у висину тридесет лаката. На три боја, са доста светлости, затопљен смолом споља и изнутра.
Није друкчија, ни виша ни Црна Гора.
И као што се Нојев ковчег после седам месеци зауставио на Арарату, овај је после триста година пристао под корен Ловћена. Један је са земље одигла вода, а други крв.
У Нојевом ковчегу је од свега живог било узето по двоје. У Црну Гору је могло стати само једно. То једно је био језик, а у језику је било све: и Косово, и косовска мисао.
Ноје је из ковчега пуштао гаврана да види докле је дошла вода. Црну Гору је прелетела кукавица, сестра Лазарева, да види докле је стигла крв. Реч је још једном била на почетку и покренула све из почетка.
Никад није било мањега света да је био важнији. Име Црне Горе је ускрснуло са косовске гробнице. "Ту је скочила искра из гомила пепела величине Душанове, што није умрла де се огњиште српско утулило, него се припела на гору те бљеска и довикује на себе громове злобе и зависти, како златна игла потресне стријеле облачне". Нојева голубица је после четрдесет дана, а Лазарева кукавица после четири века нашла суво да спусти ногу.
Кад се родио Радивоје Томов, у Црној Гори је већ четири стотине двадесет и четврту годину трајала косовска битка. У њему се сво наше зло и добро још једном родило и препородило.
Пре Његоша нисмо имали ни толиког песника, ни таквог владике, ни оваквог Косова.
Као песник, Његош је престворио легенду о Косову, као владика позвао не само на освећење, него и на освету Косова, као владар поезију претворио у стварност. Народну поезију је издигао на висину на којој није била, а Косову дао још једно небо. Сам се обукао у косовског јунака, у раскошну ношњу коју је сам смислио и скројио, коју пре њега никад нико није носио. Па, ипак, чим су га у њој угледали, у њему су одмах препознали "онога правога српскога бана са Косова".
Први је скинуо фес и наставио коротну капу за Косовом. Из Косова је извео своје порекло и порекло своје породице, а његов народ своју лозу из косовског почела, свој понос из пораза, а наду из косовске пропасти. Племићка одора је постала народна ношња и сваког раетина подсетила да је властелин.
За Црну Гору, земљу у којој су рођени Немања и Свети Сава - Косово је постало место постања. Ту је опет букнула свест, упалила се душа, отрезнио збуњени ген српског народа.
Сам Вук каже да је још у детињству у Тршићу слушао да у Црној Гори још од Лазарева времена траје српска влада и царевање". Коленовићи су, јер су од косовског колена, племићи -јер су оличетворења ликова несталих у косовском поклању, Кућићи - јер им је кућа на Косову изгорела, Оџаковићи - јер су отпретали жишке из косовског светог пепела. Стварни људи су се надодали на поетске ликове и сами постали више испевани него реални. Кућа је домаца црква, тужбалица - литургија, а удовица - монахиња.
Обилићев царски рез
Обилић је, каже предање, пошто је посечен устао, узео своју главу и кренуо од извора до извора да јој тражи лека или да му стара срасте, или да му нова израсте.
Под Турцима није спомињан Муратов пресудитељ, успомена на његов подвиг у ропству је умрла.
Тако нагрђен стигао је у Црну Гору. Његош му је испевао прву оду, увео Обилића Пољану и Обилића медаљу на којој је лако препознати да му је црногорски владика и господар позајмио и главу.
Слобода српског народа остала је била још само у Његошевим речима.
Међу свим замахнутим мачевима у црногорској херојици заблистао је Обилићев царски рез.
Обилић је постао не само светиња јуначка, него и Петар, на чијој је стени Петар ИИ Петровић - Његош зидао веру Обилића.

О Милоше, ко ти не завиди?
Ти си жертва благородног чувства,
Војиствениј гениј свемогући,
Гром стравични што круне раздраба!
Величаство витешке ти душе
Надмашује бесмртне подвиге
Дивне Спарте и великог Рима;
Сва витештва њина блистателна
Твоја горда мишца помрачује.
Шта Леонид хоће и Сцевола
Кад Обилић стане на поприште?
Ова мишца једнијем ударом
Престол сруши а тартар уздрма.
Паде Милош, чудо витезовах,
Жертвом на трон бића свијетскога.
Гордо лежи велики војвода
Под кључевма крви благородне,
Ка малопред што гордо идаше,
Страшном мишљу прси надутијех,
Кроз дивјачне тмуше азијатске,
Гутајућих ватреним очима;
Ка малопред што гордо иђаше
К светом гробу бесмртног живота,
Презирући људско ништавило
И плетење безумне скупштине.
До целине нема пречица

Српска народна поезија је наставак и "највећи епски замах после Хомера", али ие посебна творевина која би постојала и без Хомера. Ослоњена је на грчке и византијске узоре али уроњена у своје изворе. Врела није позајмила ни ритмове преузела. Није самоука него самоникла.
Десетерац је проналазак, епска амбиција, самопоуздање поникло из нашег тла и језика, његова а не туђа вера. Ту дубину језик није могао наћи ван себе ни ту висину постићи изван себе. До себе и своје истине доспева се само из свог корена. Зато је све што је створено у другим размерама створено са пола снаге и мање убеђења.
Сан о српској Илијади није никада пресахнуо. Целину намећу и на њу подсећају сами делови, удови који се траже. План се назире, тежња осећа, недостаје везивно ткиво. Видно је одакле су везе поиспадале, и још увек је мање чудо ако се још нека пронаде, него ако се то не догоди. Целина је својина дубљег нацрта и протекли векови нису довољни да бисмо закључили ни да ли је било а камо ли хоће ли је бити. Ко хоће већ је ту, ко неће - није. До целине нема пречица. Њена снага је и у одсуству и непостојању унутрашњег јединства. Потреба да се различита памћења склопе у једној глави и општа судбина исприча једним устима прасвојство је које никада неће ишчезнути из свести језика.
"Комади различнијех пјесама", "одломак изгубљене пјесме" сведоче да није раздробљено само царство него и песма о њему. Као што је претрајао сан о царству тако није ишчезао ни сан о целини косовског епа. Као што патрљак осећа бол у прстима руке које нема, тако ни језик не заборавља целину која не постоји изван људске маште и стваралаштва. Као што ћелије памте, а ударац по пресаденој кожи увек заболи тамо одакле је кожа однесена тако и поскитане речи памте где су биле и одакле су поиспадале. Теже се улази у поезију него у историју.
Српски народ је народ буна, а буне отписују прошлост. Ново је увек јаче, да старо заборављамо и једва осећамо. Поткидамо жиле, затиремо памћење. Не знамо старије цивилизације ни своје раније језике. Тако, не знајући себе почињемо из почетка.
Косово је премјена али и колено које повезује памтивек и данашњи дан. Невидљиви конац који на окупу држи сву своју творевину. Откада је на косовску стопу ступила српска култура као да певамо само са једног места и на исту тему.
Један мотив је окупио и народ и поезију. И као да се после Косова много теже улазило у поезију него у историју.
Кад год смо напуштали ту стопу напуштали смо себе. Мислеци да идемо у Европу, излазили смо из ње, губили оно што смо већ били и имали. Веровали да је изван нас оно што је било у нама. Европа нема дубљег корена од оног који преко Грчке и Византије избија на нашем тлу. Косовски стуб је прорастао кроз све Видовдане. И модерно српско песништво је избојак из старог корена, нова, снажна потврда темељних вредности.
Будућа времена ће нам казати име песника који ће Косово јошједном закровити и дорећи језиком нових, неродених нараштаја.
У поезију Косова се обично не убрајају све песме које му припадају. Убрајају се оне које су непосредно везане за Косово, а изостављају оне којима је Косово невидљиво сунце. Једна од најлепших је "Рајко војвода и Маргита дјевојка" у којој је покосовски сабор поетских ликова из свих векова.
Мера стиха у хаосу историје
Књига је праобраз свему што је створила народна поезија, а прва књига коју су Словени имали на свом језику била је Библија.
Источник косовске симбологије преткан је из Библије, као што су и све књиге препочете из те једне једине. Од Цркве смо први пут чули своје национално име. Из Цркве је дошао нацрт косовске космогоније. Сличности су и у неминовним разликама, у истрзању да све не поклопи Библија.
Што је даскал живописао то је инок описао, што је црнилац црнилом појезичио и граматик уједначио то је гуслар опесмио. Данило и Јефимија, Деспот и Незнани Раваничанин написали су оно што су препевали Тешан и Милија, Вишњици слепа Стефанија.
Свештена књижевност нам је Библију приближила. Црквени језик је кренуо ка народном.
Усмена поезија је изишла из књига, али су њени усмени тиражи надишли све књиге.
Свеци су понародени, ратници обоголичени.
Усменост је нашла изворе у писмености. Одатле су узете пропорције, мере стиха унете у хаос историје: Горње венце и доње бојеве певач је у себи самлео и својом снагом наново извео. Тропари, житија и похвална слова допали су гусларима. Реч се посељачила, али није заборављала шта је била. Као што су нестајали горњи слојеви, а претрајавали сељаци. Али то нису ни реплике ни одблесци већ живописни ликови, крепке речи и орошене слике старије од Библије које само доказују и њену неминовност.
Српска нова ера
Све што се збило на Косову није се збило ни први ни последњи пут. Косово је судбоносно и раније и касније. Лазар није ни први ни последњи светац већ новопросијала звезда. И његови претходници, војсковође од светородне лозе прославили су се више победама над самим собом него над другима.
Улога поезије је била пресудна и раније. Народ који верује да су ми краљеви свети лако поверује у своје посебне рачуне и обавезе према Богу. Народна поезија га је лако убедила да је племић. Поверовао је оно што је и сам мислио. Срби се нису само турчили него и грчили и латинили. Битка је настављена у Црној Гори, али је почела у Светој Гори. Гинули су војници али су најжешћи и најдужи отпор дали црнорисци.
Косово нас је натерало да запевамо али смо певали и пре Косова и писали пре Светог Саве који је написао прву реченицу. Прву реченицу не пише онај ко почиње већ онај којим нешто врхуни и доцветава. Јуначке песме су и раније "садржавале некадашње битије српско". Слово љубве је дошло после Лазара у време његовог сина песника Високог Стевана.
У Цркви нису били само Срби већ и монаси из других земаља. У њима није било другог порекла осим православног, ни друге националности осим Христове. Мећу њих убрајамо многе - све до Игумана Стефана.
Срби нису последњи пут на Косову обезглављени ни погинули листом, ни убијени по списку.
Дунав крви и мозга извире из нашег народа до наших дана.
Косово поље се ширило док је све прикупило и покрстило постајући косовски ком и косовска клисура, косовска понорница и косовска гора.
Кажемо да памтимо од Косова, а мислимо од Потопа. Бројимо од Косова а мислимо од Почела. Косово је било пре свих векова. Косовом почиње српска Нова Ера.
Као што кости настају у утроби мајке тако се од невидљиве пређе језика испреде и најтрајнија људска градевина. Христос је јошна крсту, а Крститељ у води. Док буде дрвета од њега ће се правити крстови, док буде српског језика биће Косова.
Мора да има неко
Невине жртве су највеће духовно благо једног народа. Нема дела без жртве - једно је од најстаријих уверења. Као да се бројем невиних жртава мери и величина једног народа а сам народ том мером процењује вредност својих идеала. Као да народи са највише невиних жртава полажу највецу наду у вецност и уметност. Невине жртве су можда једини мотив уметности, једино што достојно памћења издваја људски мозак, једина брига ума и говора, тема сваког озбиљног разговора. Никад нико није пострадао да то неко није видео, а тај који је видео, од тога се продуховио и живео да би о томе посведочио.
И у највецим тмушама историје, кад се није догледавао ни крај данашњем дану, кад се ћутало у шумама а шапутало по земуницама, остала је реч: мора да има неко. Тај је готово увек био неко на кога нико не помишља, који све види, памти или записује - и кад помислимо да је све заувек предато забораву - јавља се да свету објави истину за коју се веровало да никада неће изићи на видело. Невине жртве су старије од Христа.
Није ли и он пострадао да потврди истину да невиним жртвама не може нико ништа и да ће крв невиних жртава крвопијама пред Богом досадити.
Сваки човек заволи своје страдање и постаје оно за шта је пострадао и да то раније није био.
Народи се најтеже одричу оног за шта су дали крв. Оно што је плаћено невином крвљу, не може се ни изгубити, ни заборавити. Тамо где народ остане без главе, погине листом, или га убију по списку, настају највећа завештања и аманети будућим нараштајима. Највеће меду невиним жртвама су оне због свога имена и злочина родења.
Благо народу кога знају по жртвама, а не по злочинима.
Сва поклања праведника од Христа на овамо, прате гласови оних који тврде да погрома није било и да се ништа није догодило.
Али из сваке јаме је неко изашао и та јамина деца објављују да нико не може јамити истину.
Везани за руке да вуку један другог, многи су однели у леђима чакије својих убица, а потом их заједно са ишчупаним рукама сапатника за које су били везани изнели да би сведочили.
Ни једна истина неће у јаму и нема земље ни лопате која је може прегрнути.
Невиним жртвама највише дугујемо, посебно онима које нису именоване. Оне чекају свој народ да их се сети или саме одредују поколење које ће бити достојно да их се сети.
Шест стотина година самоће
Оно што се у наше дане догадало на овом пољу не бележе ни најудаљеније историје. Можда је таквих злочина јошнегде било, али да се правни поредак једне земље трудио да их сакрије, тога сигурно није.
У још ненаписаном роману "Шест стотина година самоће" кључне епизоде ће заузети призори из наших дана: штала озидана од надгробних споменика, нужник од разорене цркве, бик из Мушутишта кога су ослепели, јер је својина српског манастира. Нису се смилили да га убију, монахиње нису пристале да га продају, тако је остао да траје као споменик оструганих очију као Симонида.
Та повест неће моћи ни без оних домаћина који су се окућили на српским гробљима и не дају Србима да се у гробљу сахрањују. Један се ипак смиловао Србину коме је умрло дете, расуђујући да ће озледа на земљи бити мала, да ће брзо зарасти и ускоро се неће ништа познавати, па ће на време моћи да пооре и покоси.
Мапа велике Албаније објављена је у нашој и страној штампи више пута, а духовна мапа Косова није готово нигде. А само је још небо начичкано звездама, као што је Косово озвездано српским културним споменицима, манастирима и црквама, светиштима и гробиштима.
Кад бисмо то Косово изгубили, само бисмо доказали да смо потомци оних који су тамо издали још1389. године. И још горе: изгубити на Косову није исто што и изгубити Косово.
Гроб
По нашем народном веровању, земља на којој је гроб се не продаје. Домаћини без наследника или они који су се прибојавали да би њихови потомци могли продати имање, осигуравали су се од ове могућности тако што су се уместо на гробљу сахрањивали на својој окутници.
Пред гробом би устукнуо и онај ко је склон да прода и онај који би желео да купи.
На косовској окутници је сахрањен цео српски народ. Зато том земљом Срби не могу трговати.
1989.


Напомена: 
Косово - најскупља српска реч је предавање Матије Бећковића држано у Аустралији, Европи и Југославији током 1989. године приликом прославе шестогодишњице Косовске битке.
Најпре је Бећковић на позив Фондације за српске студије Маквори универзитета у Сиднеју учествовао на семинару о Косову. 
Предавање је поновљено у српским националним центрима и црквеношколским општинама у Сиднеју, Мелбурну, Џулонгу, Канбери, Аделаиду, Бризбану. 
У Европи је Бећковић говорио истим поводом на видовданским свечаностима у Дизелдорфу, Оснабрику, Паризу и Бермингаму. 
Овај текст је објављен у Гласу Цркве и Књижевним новинама, а Глас Цркве, на крају косовске године објављује коначну верзију и као књигу.

ДОБРИЦА ЕРИЋ

Моја ружна слика
озверена лика
коју умножавате у вечери и јутра
то је слика ваше свести и подсвести
то нисам ја, споља
то сте ви - изнутра!

Мој душманине са хиљаду руку
с хиљаду слугу и слушкиња лажи
убрао си ми сунце ко јабуку
и радост чисту ко булка у ражи
Моји ће потомци пити јед и чемер
а твоји већ пију горку медовину
за крвав новац којим пуниш ћемер
распродајући моју ђедовину
Усуд ће ти лудачку кошуљу обући
и тада ће се мало разданити
или ће планета од срамоте пући
и све нас у исти амбис сахранити!

Много сте важне
Земљо моја мила
Ти и Твоје сестре
Истина и Правда
чим се на вас дигла оволика сила
чим су на вас зинуле
кривда и неправда.

Руље бивших људи
убица и гоља
чопори робота и других монструма
палацају на твоје воћњаке и поља
и на моју белу кућу поред друма
око које као најлепше одиве
цветају липе, јабуке и шљиве.

Шта ће овде џихадлије
крсташи, фармери
који Ти черече синове и кћери
Мора да су чуле белосветске банде
да имају златна срца
па их ваде
да их пресаде у сопствене груди
не би ли и они тако били људи.

Господо тужиоци
суци и џелати
исписали сте ми своје заповести
по зеницама
најфинијем стаклу
што теже живим, лакше ћу умрети
Зашли сте много у ноћ поодмаклу
али узалуд ћете линчовати
најгостољубивији народ на планети
(због чега ћете горети у паклу)
јер Људско Срце
чудо над чудима
неће да се прими у вашим грудима!

Ми се не плашимо смрти
црне вуге
већ ропског живота и болести дуге
Смрт је честа појава међ нама Србима
као што су пролеће, лето, јесен, зима
И није страшнија
поготову дању
од суше, поплаве, земљотреса, мраза
кад је човек сретне на своме имању
окађене душе и светла образа.

Злонамерници
сити и манити
све ми забранисте у рођеној кући
ал не може ми нико забранити
да певам и да се смејем умирући
а то се вама више не догађа
ни кад свадбујете
ни кад вам се рађа!

Поштедите ме коца и конопца
и разапните ме на врху планина
ко ваши праоци што су мог Праоца
Исуса Христа Назарећанина.

Ја ћу да гледам
а ви зажмурите
иначе ће вам се очи распрснути
од сјаја мог лица
Само, пожурите
што пре ме разапнете
пре ћу васкрснути!

ПРКОСНА ПЕСМАЈа
раб Божји
Србин
са проседом брадом
изјављујем драговољно
кроз ланце и жицу
пред сведоцима
Силом, Муком и Неправдом
да сам крив и да признајем кривицу!

Крив сам што сам неко
а не нико и нетко
Крив сам што у доба општег србобрста
идем у православну цркву
додуше поретко
и што се крстим овако
с три прста!

Крив сам што јесам
а треба да нисам
Крив сам одавно
што стојим усправно
и гледам у небо, уместо у траву
Крив сам што се дрзнух против кривде
крив сам
што опет славим своју крсну славу!

Крив сам што пишем и читам ћирилицом
Крив сам што певам, смејем се и псујем
а понекад и лајем
Крив сам и признајем
да не знам што знам и да знам што не знам

Крив сам, и да завршим
с највећом кривицом
(пре него што се заценем од смеха),
крив сам тврдоглавац
што сам Православац
и Светосавац и што не верујем
у свети злочин и опроштај греха!

Крив сам и грешан
дакле
што постојим
и кад већ постојим и још дрско стојим
што бар не признам да не постојим!

Ако то признам
да сачувам главу
изгубићу часни крст и крсну славу
Ако не признам
црно ми се пише
цео свет ће на моју Земљу да кидише

Руље бивших људи
лопова и гоља
чопори робота и других монструма
кидисаће на моје воћњаке и поља
и на моју белу кућу поред друма
око које као најлепше одиве
цветају трешње, јабуке и шљиве.

Па ево
признајем и то
за спас рода
Ја више не постојим
скините ме с листе
Ја сам од сад само
ваздух, светлост и вода
три елемента која вам користе
А ово што пред вама говори и хода
то је оно што ви од мене створисте!

KLETVA AMERICI

Каца Божијег гнева сручиће се на тебе, Америко! Дошао је вакат. Срам да те буде! Са каквом јунећом упорношцу хоћеш српски пласт сена да разбуцаш! Уста ти се за врат окренула, губа ти се на дом распутила, обадва ти ока исцурила, те вранама жива храна била; ка зенгама Срби што су сада!
Од шта бежала од тог не побегла, наопачке ноге окренула, са псима се око кости клала, из пасијег корита локала. Око врата вериге носила, дом ти црна копрена завила. На крову ти заграктале чавке ако бомбе на Београд сручиш! Огњиште ти киша угасила. Крв ти мрка за звериње локва. На псећи се сугреб наврзнула, свраб носила - драње не помогло. Ускрсова јаја не шарала, своја оба у менгеле метла што Бејкера и Буша понела.
Бог велики и велика сила, наредио те се испунило. Вриском ишла на часне вериге, врат сломила на воведеније, манит лајала на воскресеније, Америко, чуј глас поноситог! Српом жњела над змијама трње! Косом стругала студено камење! Ужетом се коњским опасала а просјачким штапом поштапала. Киле вукла до земљице црне, на глави ти стајало камење, око врата белутак привезла и у бунар космички се вргла. Смрцало ти ал ти не свитало. Плакало ти ал се не тешило. Вештице ти срећу односиле а сове ти храну доносиле, по сред ноћи док људи спавају.
Снага ти се у дробу прелила. До паса те живина кљуцала а од паса губа разједала. С јежевима зиме зимовала, оштре бодље капке ти гребале, туђе очи земљом те водиле, од камења кољиво кувала, у решето воду заватала, псеће месо у помами јела а на глави мравињак носила! Умирала а не могла умрети.
Гроб сама себи рукама копала, распадала се а не распала се. У крпељ се тешки претворила, а из коже никад не изишла што Туђмана демократом твориш. Ветар месо са тебе скидао, у кући ти душа не зборила, све ти хладним ледом заледило. Нит женила нити се веселила, од куће ти остали угарци, међ зубима псећа делтина! Америко, Броз те усрећио! Да и тебе ропац дрхтав снађе! Црначки те гневи уморили! Клетва моја са небеских соха нека буде Божија помисао.
Милић од Мачве
28. 01. 2004.

Стефан Лазаревић
НАТПИС НА МРАМОРНОМ СТУБУ НА КОСОВУ
Човече који Српском земљом ступаш
било да си дошљак или овдашњи,
ма ко да си и ма шта да си,
када дођеш на поље ово
које се зове Косово,
по свему ћеш угледати пуно костију мртвих,
те са њима и камену природу,
мене крстозначног и као стег
видећеш како посред поља усправно стојим.
Николај Велимировић
ЦАРЕВ ЗАВЕТ
(одломак)

...Лазар устеже све мисли своје и с уздахом завапи у себи:
"Створитељу мој, који судиш и незнане грехе
наше, Теби вапијем из ове долине мрака!
Опрости ми све што сам пропустио учинити
по светој вољи Твојој. Умори мене, Господе мој,
И избриши ми име из књиге живота -
- само спаси народ!"

КОСОВСКА ЛЕГЕНДА

Косовска битка је записана и у Дубровачком летопису, насталом крајем XВ века. У њему се, поред дана и године када се битка одиграла бележи и дан на који се одиграла. Помиње се Свети Вид (Видовдан) а и уторак се означава као дан одржавања битке. Вели се да су се сукобили Срби и Турци. Србе је предводио Лазар, за кога се назначава да је био српски цар, а уз њега су били Вук Бранковић и Влатко Вуковић. Каже се да је битка била страшна и да су у њој убијени и цар Мурат и српски цар Лазар. Занимљива је тврдња Дубровачког летописа да победу нису задобили ни Турци ни Срби, иако је турске војске било десет пута више.
Постоје и сведочанства двојице византијских хроничара XВ века, Лаоника Халкокондила и Јована Дуке. Лаоник Халкокондил који је турску опасност упознао још као млад човек када је два пута био у заробљеништву Мурата ИИ, био је и сведок пада Цариграда. Не зна се поуздано када је рођен, али је око 1490. године још био у животу.

Две верзије
У делу Де ребус Турциус Халкокондил саопштава две верзије косовске битке - грчку и турску.
Он наводи турску верзију по којој је Мурат успешно војевао против цара Лазара и натерао овога у бекство. Прогонећи га, налетео је на једнога Србина који потегне копље и Мурата уби. Ударац копљем био је усмерен у трбух. Халкокондил одмах наводи и грчку верзију. По њој Мурат није погинуо када је битка већ била решена и док је Лазара прогонио, већ је до погибије дошло када је он још седео на коњу у бојном реду. ”Некакав врло племенит витез”, вели Халкокондил, “по имену Милош Кобилић, хтеде се изложити борби најлепшој од свију каквих је игда било. Ако му Лазар допусти оно што затражи, он обећава да ће наоружан отићи Мурату као пребегалац. Мурат, верујући да му овај као пребегалац долази, заповеди спахиогланима (телесној гарди) да му одмах отворе пролаз и да каже шта хоће. Када је допро близу царевих врата, нападне на цара који је стајао у бојном реду спреман за битку. Докопав, дакле, копље, изврши најлепше дело што ми знамо, лепше и јуначкије од онога које је извршио Ахилеј над Хектором, сином Пријамовим под Агамненоновом опсадом Троје. По извршењу најлепшег дела на свету и сам је међу непријатељима, храбро борећи се мачем и копљем, погинуо”.
Записи хроничара Јована Дуке потичу из половине XВ века, а његова хроника вероватно је настала последњих деценија тога века. После пада Цариграда Дука се склонио на острво Митилену. Господар тога острва, Гателузије, слао га је неколико пута турском султану у периоду између 1454. и 1462. године. У својој хроници, по опште прихваћеном мишљењу, Јован Дука се у великој мери поклапа са сведочењем Константина Филозофа. Он констатује да је у великој борби било небројено мноштво мртвих са обе стране. Посебну пажњу посвећује Муратовој смрти и каже: “Тада се прибегло једном нечувеном лукавству. Неки млади витез у посребреном напршњаку из редова Срба племића, храбар и лукав као нико међу тамошњима – како се испоставило – напустио је редове Хришћана и дојурио, као да је пребегао, усред турских трупа. Турци су га ухватили, али он је назвао именом њиховог владара и рекао: “Желим да га видим и да му кажем како из ове битке да изађе као победник”. После тога су га одвели до владара, а Мурат му даде знак руком да приступи; млади витез му приђе и нанесе (цару) кратким мачем смртоносну рану у трбух, после чега су га Муратови стражари, иако се јуначки борио с њима, исекли у комаде. Када су Турци видели шта се догодило и каква би се несрећа збила када они, што се пред њиховим очима одиграло, не би могли да преовладају, донели су мудру одлуку. Подигли су усред војске један шатор и у њега су унели полумртвог Мурата”.

За љубав Христа
Дубровчанин или Далматинац који је крајем XВ века преводио хронику Јована Дуке на италијански језик – унео је у свој превод битне допуне Дукиног описа косовске битке. Очигледно да је притом користио и бројна писана сведочења која су му тада могла стајати на располагању, као и свакојаку живу усмену народну традицију. Он локализује место одигравања битке ближе од Јована Дуке, напомињући да се Косово налази “не далеко од града по имену Ново Брдо”, који је дубровачким трговцима у току прве половине XВ века, па чак и нешто дуже, значио изузетно много. Дукин италијански преводилац наглашава да је босански краљ Твртко послао свога нећака, војводу Влатка Влађевића (Вуковића), “са двадесет хиљада храбрих ратника” у помоћ цару Лазару. Преводилац, тачније приређивач, посебно наглашава Лазареву надахнуту и дирљиву беседу којом је храбрио своје ратнике да се јуначки боре “и да освете мрске увреде и огромне штете које су им нанесене, и чак и да умру славно за љубав Христа, нашег искупитеља, за одбрану своје драге домовине, синова, родитеља, вере и пресветлог закона јеванђељског под знаком светог крста”.
Дукин италијански преводилац посебно опширно говори о односу Мурата и Милоша Кобилића – Обилића (Милосх Цобилицхио). Напомиње да је Мурат “писмима или преко тајних поклисара” покушавао да обећањима и поклонима придобије Милоша за себе. Преводилац Дуке каже да је Милош Лазарев капетан и да је васпостављен у војводу истовремено када и Радич Поступовић (у народним предањима војвода Рађен или Рађ од жупе Радиус у Мачванској бановини). По италијанском преводиоцу, Милош је важио за тако храброг и “срчаног човека, да равног тада нису могли на свету наћи”. Милош је одлучио да се претвара како прихвата Муратов предлог, али не по својој сопственој вољи и жељи, већ уз сагласност цара Лазара који је покушао да га одврати од таквог самоубилачког чина, мада узалуд.
У понедељак, дан уочи битке, Лазар је сазвао све своје велможе и витезове и заповедио да се наздраве здравице, “већ према обичају који је владао на његовом двору”. Кад је дошао ред да наздрави Милошу, Лазар заповеди да се овом врлом војводи да велики златни пехар пун вина. Међутим, здравицу Лазар пропраћа чудним текством: “Најврлији витеже, прими ову здравицу коју ти са пехаром намењујем... здравицу за моју љубав. Али много ме боли што сам чуо једну лошу вест, да си се против свога господара побунио”. Преводилац Јована Дуке на италијански језик наводи и Милошев одговор Лазару: “Мој господине и владару, хвала теби велика на здравици твојој и на златном пехару који мени даде. Али много ме заболело што у моју веру посумња. Сутра ујутро, ако Бог дадне да се моја мисао оствари, видеће се да ли сам веран или неверан твоме господству”.

Потпуно поклапање
Следећег дана у уторак и Видов дан Милош је, правећи се да је пребеглица из српског табора у турски, прешао реку која дели две војске. Гласно је повикао и позвао Мурата на виђење. Туцима рече да је он човек кога Мурат очекује. Рече да доноси тајне поруке које само султану може рећи. Милоша уводе у Муратов шатор и пред султана који седи заваљен на миндеру. Очекујући да му Милош приђе, султан му пружа ногу да је пољуби у знак покорности, а према обичајима свога царства. Милош се разбесни, снажно повуче султана за ногу, обали га на миндер, забоде му кратак мач у пупак и распори трбух. Милош користи општу забуну коју је његово дело изазвало међу окупљеним Турцима и “пробадајући сад једног сад другог кратким мачем, успео је да стигне до свога коња и да увуче ногу у леву узенгију”.
Међутим, ту га сустигну јаничари и, како бележи Дука, “славни витез Христов од безбројних рана, задобијених од те пасје гомиле, погибе”.
У хришћанској војсци се није дочуло ни за Милошево јуначко дело, нити за Муратову смрт. Лазареве чете по реду ступају у борбу. Први ступа босански војвода Влатко Влађевић. Тада се бојиштем проносе гласине да је један од Лазаревих капетана, Драгослав Пробић или Пробишић, пребегао са својом војском Турцима. На ту вест војвода влатко Влађевић уплашен први узмиче, а затим бежи са својих двадесет хиљада војника у Босну. За Влатком бежи хрватски бан Иваниш Хорват са својих две хиљаде оклопника. Преводилац Дукине хронике на италијански језик не оптужује Лазаревог капетана за издају. Поводом вести која се пронела каже: “или су ту вест раширили Турци преко к себи вазалних Срба, људи лукави, да би уплашили нашу војску, или је тако хтела немилосрдна судбина нама јадним Хришћанима због наших грехова”.
Говорећи о последњим часовима Лазаревога живота, преводилац Дукине хронике говори и о својеврсном Лазаревом опредељивању за царство небеско. Наиме, он наводи речи које је Лазар изговорио видевши Мурата на издисају, а те речи је записао Јован Дука по казивању Турака који су присуствовали чину Лазаревог погубљења.
Последње Лазареве речи упућене су Богу: “Пошто је Твоја воља да и сваке наде ја и моје царство лишени будемо, прими у царство своје небесно душу моју и душе мојих врлих ратника и витеза. Драге Ти воље нудим душе наше, пошто видим да Твој непријатељ, мој непријатељ, пре мене умире од честите и јуначке руке мог најузвишенијег витеза који му је живот скратио, а и свој живот добровољно принео на жртвеник домовине”.
Јован Дука на крају своје хронике бележи како је један султанов емир упитао Лазара да ли је спреман, нашта му је српски цар одговорио: “За овај светли и узвишени тренутак страдања за Хришћанство спремао сам се цели живот, а колико видим, ваш цар није”.
Затим је Лазар мирно клекао и три пута се прекрстио, нашта је турски емир љутито махнуо руком. Проломило се језиво думбеисање ратних кошева и таламбаса у предвечерје. Емир по други пут махну руком, нашта се врлом српском цару иза леђа нечујно прикраде један висок и крупан Азијат, подижући високо сабљу. На трећи емиров знак руком, баш када нагло утихну паклено думбеисање кошева и таламбаса, Азијат пуном снагом спусти сабљу, нашта се дична глава српског цара Лазара одвоји од тела и паде на бело платно што је придржавао један заробљени српски ратник, који је после тога одмах посечен.
На основу ових записаних саопштења која су настала недуго после косовске битке и која у већини случајева сведоче о кључним моментима који су утицали на одлучујући ток догађаја – Милошево убиство турскога цара, Милошева погибија и погибија цара Лазара – не види се нека значајна разлика у саопштењима које црпимо из усмених предања, напотив. И једно и друго су изворна косовска легенда у историји и традицији која сведочи о истини пострадања српског племена за Хришћанство.

АЛЕКСА ШАНТИЋ
КОСОВКА
(Сјени Владете Ковачевића)
Овамо на Шару! Погледајте доље:
Кo да хрпе круна блистају из траве!
Оно крсташ слете на Косово Поље,

Сјајан крсташ орo с Дунава и Саве
Ту на старо гнездо спусти се и паде.
Сестре, црни вео скинимо са главе -

Све, кo птице кобне, распршајмо јаде,
Нека нам се душа у свилу обуче:
Што Косово узе Косово нам даде.

Скрхали смо грубе вериге и кључе -
Јутрос на вратима мученика свије'
Својом златном алком бела зора туче.

Појмо! Откад сунце рађа се и грије,
Све откада звезде у висини броде,
Још Косово нигда лепше било није.

Гле, тамо, у плашту, крај Ситнице воде,
Горд на белцу гордом Змај Огњени ступа,
Змај Авале сиве. Са лучем слободе

Он калпаке гази тиранскијех трупа.
На молитву! Звони. Одјеци се хоре -
Сва се Грачаница у гримизу купа.

Сврх ње, ено, пламти ореола зоре.
Ура! Сатана је пао, гротло тавно
Прождрло га... Милош попева из горе...

А уз алај-барјак, као јутро славно,
Са зубљом, на белцу Змај се Огњен жари.
Погледајте! За њим низ Косово равно

Васкрснули трепте оклопници стари...


НА ВРХУ КАЧАНИКА

У гримиз зоре, леп ко плод са грана,
Ко поље где рујни макови се жаре,
Са литијом народ хрли са свих страна,
Уз клисуру покрај Неродимке старе.

С децом у наручју ведро мајке ходе,
Трче цуре, момци зажарена лика,
Нејаку унучад седи старци воде,
И сви би што брже на врх Качаника.

Онамо је Марко дојездио данас,
Шарац копа, рже, силан Марко пије,
А на трави сабље саломљене двије,
И два копља бојна.....И Муса Арбанас,

Распорен, држећи још балчак од сребра,
Лежи наузначке. Грдосија права.
Три му срца пламте испод троја ребра,
А на једном ено љута гуја спава.

,,Тебе Бога хвалим,, шуми лишће с грма,
Поју реке, баште, гајеви и врела,
И све... и док звона свуд звоне као срма,
И круне трепте градови и села.

У гримизу зоре, лепе ко плод са грана,
Ко поља где рујни макови се жаре,
Са литијом народ хрли са свих страна,
Уз клисуру покрај Неродимке старе.

ЈУТРО НА КОСОВУ
Пробуђене трепте даљине и међе -
Раздраба се блесак по коси и луци,
Кo да Бошко, с алај-барјаком у руци,
У оклопу сјајном сам пројезди неђе...

Пукло поље. Широм, на четири стране,
Преко дугих њива и равница свије',
Свуд ораче видиш и рала и бране,
И како из мрких бразда пара бије.

А тамо, кo гора сребрна и чиста,
Покривена небом Грачаница блиста
И сјај с крста сипље... Трепте даљне међе -

Раздраба се блесак по коси и луци,
Кo да Бошко, с алај-барјаком у руци,
У оклопу сјајном сам пројезди неђе.


ПРИЗРЕНЕ СТАРИ
Призрене стари, капије раствори,
По праговима, сагове разгрни,
Скерлетом тешким доксате огрни -
Твоје се царство враћа! Гле, у зори,

Великој зори, Бог над тобом бдије!
Призрене! С песмом српскога усташа,
Жезло то носе два орла крсташа,
Мила два брата, златне круне двије!...

Заљуљај звона нека Васкрс јаве!
С Ловћена тврдог и Авале плаве:
Сјутра, уз трубе, под стјегом у зори,

Витези силни, громови у боју,
Јездиће гордо уз калдрму твоју -
Призрене стари, капије раствори!


ПРИЗРЕНСКА НОЋ

По собама више чираци не горе -
Сврх кровова плочних шушти поноћ плава;
У седефу чистом мјесечеве зоре
С доксатима ниским стари Призрен спава.

Само шћи попова, Динка, јоште, бдије
И једнако гледа из демира своји'
На Бистрицу хладну, гдје коњица поји
Одоцњели војник... Све јој срце бије -

И када би само млади витез хтио,
Најљепши би ноћас његов плијен био:
С њим би одмах Динка тамо, преко горе.

Јао, како дрхти - кo лишће на грани!
Тресу јој се њедра, куцкају ђердани
И трепте у сјају мјесечеве зоре.

СВЕТИ КРАЉ НЕЋЕ ДА НАПУСТИ МАНАСТИР
У Првом светском рату (1914-1918), док је српска војска водила теску борбу са аустро-угарском војском и повлачила се пред далеко надмоћнијим непријатељима ка југу, Бугари су, по договору са Аустро-Угарском и Немачком, напали српску војску с леђа и продирући ка Призрену и Пећи нагнали је у беспутне албанске гудуре. Када су у своме надирању допрли до Дечана, прва брига им је била да опљаћкају манастир и мошти Светог Краља пренесу у Софију, и тако му се освете за његову победу над њиховим царем Михаилом Шишманом на Велбужду 28. јула 1330. године. Они су плански журили да у Дечане стигну пре аустро-угарске и немачке војске и изврше пљачку, јер по договору између бугарске и аустро-угарске владе о подели територије Србије, западни део Јужне Србије (област од Косовске Митровице до Пећи и Ђаковице) имао је да припадне Аустро-Угарској. По доласку у Дечане Бугари су опљачкали манастир, затим у једна кола натоварили четири калудјера (руске народности), у друга мошти Светог Краља, а у трећа војничку стражу, па кренули из манастира. Кад су стигли у село Дечане (удаљено 2 км. на путу Пећ-Ђаковица), прва кола са калуђерима продужише за Ђаковицу, а друга, са моштима Светог Краља, стадоше на раскрсници и остадоше непокретна. Сва напрезања шофера и његовог помоћника да се кола покрену остала су узалудна. Мноштво народа се било сакупило посматрајући шта се догађа. Срби су плакали, а Арнаути се чудили. Док су се Бугари сатима узалуд мучили, појави се из Пећи аустро-угарска коњичка извидница и у галопу дојури до бугарских кола. Кад је командир извиднице сазнао о чему је ствар, упозорио је Бугаре на савезничку лојалност и наредио да се удаље од Светог Краља. Затим је наредио да се кивот са моштима извади из кола и преда Србима да га врате у манастир. Срби са радошћу вратише Светог Краља у манастир, а Бугари седоше у кола, чији мотор сад лако упали, и одоше посрамљени. Видећи шта се догодило, један стари Арнаутин, рече сакупљеним Арнаутима: „Видите ли, Свети Краљ неће да напусти Дечане. Срби опет долазе. Пазите шта радите!" Бугари су били у Дечанима 8 дана. За то време један њихов генерал са два војна свештеника посетио је манастир и том приликом опљачкао најскупоценије предмете из ризнице, међу којима и оригинални модел дечанске цркве од сребра, и купу Краљевића Марка.

ЉУБОМИР СИМОВИЋ

Док кишу проткива суснежица, и вук,
риба и врана крећу на нас, у лов,
бескућницима у вејавици, Тројеручице,
Твој трећи длан нека нам буде кров!

Док се затварају све капије, сви капци,
пред смрадом наших грехова и рана,
Тројеручице, нек нам се отвори црква
на Твојој трећој руци сазидана!

Голе, млаћене моткама, секирама,
оборене под ноге, и дотучене
у подножју брда уз које смо се пели,
трећом нас руком, тројеручице, исцели!

И узвиси, трећом руком, Тројеручице,
све оне који су, стотинама руку,
стотинама година, из жетвених слама,
бацани на дно казана и јама!

У овом свету несланих мора и јела,
док нам се броје последњи тренуци,
нек засветли, нек се осоли, Тројеручице,
со суза, скупљена у Твојој трећој руци!

Тројеручице, луко и утехо,
мајко чокоту ког распињу и туку,
смилуј нам се, грешним и убогим, и прими
душе наше у Твоју трећу руку!

Двема рукама сахрањене, Тројеручице,
у ову земљу, испуњену муком,
нек нас из ове црне земље у облак
понесе храст, засађен трећом руком!

ДЕСЕТ ОБРАЋАЊА БОГОРОДИЦИ ТРОЈЕРУЧИЦИ

 

 

Мајко Слова и Спаса, Тројеручице,
нека наше чамце у благе луке
из густих олуја с пучине доведу
птице, излетеле из Твоје треће руке!

Тројеручице, катанце, браве и врата,
браћу у казану олова које кључа,
све што су безбројне руке закључале,
нека нам твоја трећа рука откључа!

Тројеручице, док нас лове и мере
метром, литром, кантаром, тегом и врећом,
Ти, двеју руку склопљених пред кантарџијом,
измери нас, и помилуј нас, трећом!

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ

БЕСЕДЕ ПОД ГОРОМ
О ХЕРОЈИМА НАШЕГ ВРЕМЕНА

Буди слободан и храбар.
Не бој се и не плаши се;
јер је с тобом Господ Бог твој куда год идеш.
Господ је видело моје и спасење моје; кога да се бојим?
Господ је крепост живота мојега;
кога да се страшим
(Ис. Нав. 1,9; Псалам 27,1)

Да ли има хероја и у нашем времену, или они сви припадају искључиво прошлости? То је питање, драга браћо, које нас увек онда узнемирује, кад год погледамо по једноликој маси људи, заузетој ситним бригама и загрејаној ситним страстима. Да ли су хероји привилегија само прошлих времена, и да ли је наше време само збориште малих и осредњих људи? Да ли су најпре требали да дођу у овај свет сви велики, а после њих сви мали, најпре сви јаки, а после њих сви слаби, најпре сви светли и срећни, а после њих сви мрачни и несрећни? Да се природа није већ заморила рађајући, и да није почела истресати из својих крила последњу ситнеж спремајући се да заспи или умре? Да нисмо ми та последња ситнеж наше мајке земље, која је већ остарела, те жели да се одмори од рађања? "Све има своје време", рекао је један стари мудрац, " има време рађању и време умирању, време сађењу и време чупању, време рушењу и време зидању". Да није тако и са херојима? Да ли има време хероја и време нехероја? Време. кад природа рађа један херојски пород и време, кад га чупа и на место његово производи ситну проју? Да нисмо ми та ситна проја, која је никла на једном исцрпљеном и испоштеном земљишту, на коме су дуго успевали високи борови?
Такве нас мисли обузимају, кад ходимо по пијаци људског живота и гледамо мале људе са њиховим слабостима према животу и њиховим страхом према смрти, са њиховим цењкањима и њиховим жаљакањима, са њиховим лажно насмејаним лицима и лажно уплаканим очима. Такве нас исте мисли обузимају и кад мислимо сами о себи и сравњујемо себе са херојима, који су пре нас живели и чинили част овој планети, на којој ми сад гмижемо, једва што разликујући се од прашине, по којој гмижемо. И обузети таквим мислима ми узвикујемо често с уздахом: благо онима, који пре нас живеше у овоме свету; гле они су били једно херојско покољење, достојно нашег дивљења, као што смо ми једно бедно и пигмејско покољење, достојно њиховог презрења!
Благо прошлости, јер на изложби овог живота она седи на горњем месту, док се садашњост простире под њеним ногама. Прошлост је изложила једну гору од високих и вечно зелених четинара, док садашњост нема ништа да изложи осим ситне проје. Прошлости припадају тројански јунаци, а над њиховим гробовима животари у садашњости једно дегенерисано покољење, на чијем Олимпу станују само богови страха и новца и алкохола.
Прошлости припадају они идеалисти, који су у тежњи својој к небу радије зидали египатске пирамиде, но што су мислили о хлебу, а над њиховим гробовима пландује сада један пропали ненасити род, са великим стомаком, који се непрестано клања и моли ђаволу, да би ђаво обратио све камење и све пирамиде у хлеб.
Прошлости припада оно херојско поколење, које је засновало Рим и славу Рима, које се показало подједнако велико и на мачу и у правосуђу. По његовом праху гмижу сад мали људи, чија се сва слава састоји у причању и показивању свету славних дела њихових предака.
Прошлости припадају славне спартанске и римске мајке, које су волеле своју децу више но себе, и своју отаџбину више но своју децу, мајке које су знале једну од највећих вештина овог света, - да од детета створе херојски јака и карактерна човека. На место ових мајки садашњост показује жене, које мисле да се могу звати мајке, ако само роде дете и науче га себичности, жене, које су увек пре жене но мајке и увек све друго пре но жене.
Прошлости припада она класична омладина, која је умела да младује, и која је младовала такмичећи се у херојским делима и врлини. На место те омладине садашњост показује једно раздражљиво и хистерично младо покољење, које се у 10-ој години такмичи у пороку, које у 16-ој својој години већ одриче прошлост, у 17-ој одриче садашњост, у 18-ој осећа се потпуно зрело и старо, у 19-ој извршава убиство, а у 22-ој самоубиство.
Прошлости припадају и сви одушевљени и јуначки представници хришћанске религије, који су својим животом пуним самопрегорења и својом смрћу пуном херојства и дали нашој вери онај значај, који је она имала у историји. На место њих садашњост је у стању показати само пигмејске носиоце хришћанских идеала, какви ни у једном другом времену не би чинили част овој узвишеној вери, и какви је извесно не би довели до оног угледа, који је она имала у историји.
Прошлости најзад припада и једно наше српско херојско поколење, које је ослободило ову земљу од азијског варварства, једно покољење "за песму створено". На место тога покољења, које је имало моралне снаге, да устане против једне моћне царевине, садашњост је изложила нас, једно покољење за прозу створено, нас, који немамо ни толико моралне снаге, да устанемо против самих себе, против свог личног варварства, и који немамо ни толико умне снаге, да можемо мислити о целом народу нашем, но делимо га на партије, јер лакше је мислити о једној партији но о целом народу, и делимо партије на подпартије, јер лакше је бринути о једном делу партије но о целој партији, и делимо подпартије на клике и котерије, јер лакше је мислити о овима но о подпартији, и најзад делимо цео свет на двоје: на себе и на остали свет, и мислимо само свак о себи, јер за то се потребује најмање моралне и умне снаге. - Једном речју, прошлости припадају борови, а садашњости ситна проја.
И кад тако размишљамо о прошлости и садашњости, ми долазимо до закључка, да је живот имао вредности само у прошлости, да је само у прошлости он био велики и сјајан, а у садашњости да је он само једна бедна карикатура самога себе. И такав закључак доводи нас често до очајања. Ми се почињемо жалити на живот, да, ми га чак почињемо горко оптуживати. Ми га почињемо оптуживати зато, што је претцима нашим дао много, а нама мало, и зато, што је њима доделио озбиљну улогу, а нама смешну, и зато, што је њих изабрао за своје хероје, а нас за своје комедијаше, и ми се почињемо стидети ове смешне комедије, коју живот тера с нама, и коју нас нагони да играмо, и почињемо мрзети живот, и своју мржњу према њему завршавамо најзад мржњом према себи, док мржњу према себи не завршимо самоубиством.
Но има један човек међу нама, који се не слаже са таквим закључцима нашег размишљања. Тај човек чини један корак даље од нас. Ми смо сви као путници у шуми, који дуго и безуспешно траже пут, и кад су дошли већ близу пута они у очајању падају и пропадају не знајући да им само још један корак треба па да изађу на пут. Један човек међу нама чини тај један корак, на који се ми остали не усуђујемо, и излази из шумске таме на пут обасјан светлошћу. Тај човек, то је херој наших дана. Он овако мисли:
Живот у прошлости и живот у садашњости то је један нераздељен живот. Господар и једног и другог јесте један исти. Господар и прошлости и садашњости обухвата живот једном истом мишљу и оживљава једном истом љубављу. Бог није могао љубити прошлост више но што љуби садашњост. Бог није могао стварати прошла покољења љубављу, а садашње покољење мржњом; но стварао је и једно и друго истом љубављу и истом енергијом. А оно што ствара божанска љубав и божанска енергија, која никад не слаби, мора бити увек велико и лепо. И садашњост, дакле, мора бити велика и лепа као и прошлост. Кад земља наша не би била у стању више да производи велико и лепо, зар би је Бог трпео, - Бог, коме је стало само до произвођења великог и лепог, и Бог, који има више укуса за велико и лепо но ми? Зар би Бог. творац звезданог неба, трпео, да се потом небу колута и једна пепељава кугла, на којој ништа осим корова и ситне проје не успева? Гле и у прошлости нису расли само борови, но и тада је било поред њих и између њих и ситне проје. Но ми не видимо ситну проју прошлости зато што смо се удаљили од ње. Ми видимо у прошлости само борове, само оно што је велико, јер оно што је мало ишчезава за наш поглед у даљини. Из далеке прошлости човечанства издвајају се само неколике херојске фигуре, као што се из једне равнице покривене маглом издвајају брегови. Сви остали легиони малих и незнатних људи, који су живели заједно с тим херојима, и уз њих гмизали, не примећују се из даљине. Ови мали и ситни људи не могу да се виде из далека, онако исто као што се велики и крупни не могу да виде из близа. На једној изложби слика човек се мора примаћи ближе малим сликама, да би их могао видети. а измаћи се даље од великих слика. да би их могао видети. Тако је и са историјом света, овом великом изложбом људи! Да би мале људе видео, човек мора бити сасвим близу њих," мора бити њихов савременик; да би се пак велики људи видели, човек мора стајати даље од њиховог времена, мора их посматрати из далека. Колико је и колико великих људи живело и умрло невиђено и непримећено од својих савременика, док им ми данас споменике подижемо. Непримећени и невиђени од својих савременика они се данас од нас примећују и виде, док њихови савременици остају невиђени и непримећени. Неколико великих светских мислилаца у историји злостављани су од њихових малих савременика као најгори и најбезначајнији људи, док данас ми их славимо као прве хероје мисли и дивимо им се, а њихове мале и малоумне гонитеље знамо само као један збир, као множину без одређеног облика. Неколико великих сликара и песника умрли су као просјаци, на тавану. И ове генијалне просјаке данас сав свет познаје, док њихови многобројни савременици ишчезавају из вида нашег као ситна проја поред борова. Ко зна колико великих људи нашег времена гладују на таванима, невиђени и непознати, или презрени и одбачени од својих савременика? Ми их не видимо, јер их сувише из близа гледамо. Њих ће моћи видети само далека будућа покољења. Савременици виде само људе који су на великим положајима, но ретко или никад не виде људе, који су и без положаја велики.

DESANKA MAKСИМОВИЋ

Или твоја звона да бар не туку
ко срца предака, Грачанице,
да бар светитељи с твог иконостаса
немају насих неимара руку,
ни анђели Симонидино лице.

Да бар ниси толико дубоко
укопана у ту земљу и нас саме
да се нисмо привикли у тебе клети,
Грачанице, кад бар не би била од камена,
кад би се могла у висине узнети.

Грачанице, да си нам бар јабука,
да те можемо ставити у недра
и загрејати студену од старости,
да нам бар пољима око тебе нису
предака дивних расејане кости.

Да те бар можемо подићи на Тару,
у каленићку порту те пренети,
заборавити ликове по твом олтару.
Грачанице, кад бар не би била од камена,
кад би се могла на небеса вазнети.

ГРАЧАНИЦЕ

 Грачанице, кад бар не би била од камена,
кад би се могла на небеса вазнети,
ко Богородице Милешеве и Сопоћана,
да друга рука крај тебе траву на плеви,
да ти вране не ходају по паперти.

Манастир Грачаницу је саградио Св. Краљ Милутин 1310. године и посветио је Успењу Пресвете Богородице. Манастир се налази у селу Грачаница, 5 км. удаљен од Приштине, административног центра Косова и Метохије.
Време 14. и 15. века био је период велике духовне славе манастира. У Грачаници је живело стотине монаха који су били развили веома интензивну духовну и уметничку делатност. У другој четвртини 16. века ту је било и средиште новобрдског митрополита који је у манастир донео и прву штампарију. Касније, услед великих турских зулума, манастир је напуштен и црква је служила за парохијске потребе. После Другог светског рата, манастир су обновиле монахиње и од тада он служи као женски манастир. Данас у њему живи 20-так сестара које се баве иконописањем, везом, пољопривредом и другим монашким послушањима.
Након рата на Косову и Метохији 1999. године у манастир Грачаницу је пренето седиште епископа рашко-призренског који је морао да напусти Призрен. Манастир је постао не само духовно већ и национално и политичко средиште српског народа овог краја. У њему се свакодневно организују бројни скупови и састанци са међународним представницима са циљем да се обезбеди опстанак и живот српског народа на Косову и Метохији.
Црква манастира Грачаница је грађевина са пет кубета са основом уписаног крста, те као таква припада групи првокласних архитектонских остварења свога времена. Спољна припрата је саграђена у крајем 14. века у време Св. Кнеза Лазара. У 16. веку припрата је осликана фрескама. Михајло и Евтихије, познати сликари из Солуна завршили су фреске у главној цркви до 1321. Небеска литургија, пророци и еванђелисти су насликани на главној куполи испод фреске Христа Пантократора док се на зидовима наоса могу видети циклуси Великих Празника, Христовог страдања, чуда, прича, Христовог Роџества и Васкрсења, призори из живота Богородице, Св. Николе и Календар светих. Призори који приказују Евхаристију као и старозаветни мотиви налазе се у олтару. Св. Краљ Милутин и његова супруга краљица Симонида, византијска принцеза, приказани су у централном луку као владари којима сам Господ даје власт преко анђела који на њихове главе спуштају круне. Немањићко стабло порекла и Страшни суд су насликани у предњем делу наоса док су и ван припрате сачувани фрагменти фресака из 14. века. Поред осталих фресака значајни су циклуси Васељенских сабора, Акатиста Пресвете Богородице и Рођења Господњег. На зидовима ове цркве такође се могу наћи и портрети српских архиепископа и патријараха као и погребна сцена грачаничког митрополита Дионисија. Грачаничка ризница је уништена у пожарима 1379 и 1383. У манастиру се и данас чува збирка старих икона, међу којима је значајна икона Христа Милостивог из 14. века која је јединствена по својим димензијама (269 цм џ 139 цм). На манастиру је до сада урађено више градитељских и сликарских конзерваторских радова.

ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВИЋ-ДИС

НАШИ ДАНИ
Развило се црно време опадања,
Набујао шљам и разврат и пороци,
Подиг'о се трули задах пропадања,
Умрли су сви хероји и пророци.
Развило се црно време опадања.

Прогледале све јазбине и канали,
На високо подигли се сутерени,
Сви подмукли, сви проклети и сви мали,
Постали су данас наши суверени.
Прогледале све јазбине и канали.

Покрадени сви храмови и ћивоти,
Исмејане све врлине и поштење,
Понижени сви гробови и животи,
Упрљано и опело и крштење.
Покрадени сви храмови и ћивоти.

Закована петвековна звона буне,
Побегао дух јединства и бог рата,
Обесисмо све празнике и трибуне,
Гојимо се од грехова и од блата.
Закована петвековна звона буне.

Од пандура створили смо великаше,
Достојанства поделише идиоти,
Лопови нам израђују богаташе,
Мрачне душе назваше се патриоти.
Од пандура створили смо великаше.

Своју мудрост расточисмо на изборе,
Своју храброст на подвале и обеде,
Будућности затровасмо све изворе,
А поразе прогласисмо за победе.
Своју мудрост расточисмо на изборе.

Место светле историје и гробова,
Васкрсли смо све пигмеје и репове,
Од несрећне браће наше, од робова,
Затворисмо своје очи и џепове.
Место светле историје и гробова

Остала нам још прашина на хартији,
К'о једина успомена на џинове,
Сад сву славу пронађосмо у партији,
Пир поруге дохватио све синове.
Остала нам још прашина на хартији.

Под срамотом живи наше поколење,
Не чују се ни протести ни јауци,
Под срамотом живи наше јавно мнење,
Нараштаји, који сишу к'о пауци.
Под срамотом живи наше поколење.

Помрчина притиснула наше дане,
Не види се јадна наша земља худа,
Ал' кад пожар подухвати на све стране,
Куда ћемо од светлости и од суда!
Помрчина притиснула наше дане.

НИРВАНА
Ноћас су ме походили мртви,
Нова гробља и векови стари,
Прилазили к мени као жртви,
Као боји пролазности ствари.

Ноћас су ме походила мора,
Сва усахла, без вала и пене,
Мртав ветар дувао је с гора,
Трудио се свемир да покрене.

Ноћас ме је походила срећа
Мртвих душа, и сан мртве руже,
Ноћас била сва мртва пролећа,
И мириси мртви свуда круже.

Ноћас љубав долазила к мени,
Мртва љубав из свију времена,
Заљубљени, смрћу загрљени
Под пољупцем мртвих успомена.

И све што је постајало икад,
Своју сенку све што имађаше,
Све што више јавити се никад,
Никад неће – к мени дохођаше.

То су били умрли облаци,
Мртво време с историјом дана,
Ту су били погинули зраци,
Сву селену притисну нирвана.

И нирвана имала је тада
Поглед који нема људско око,
Без облака, без среће, без јада,
Поглед мртав и празан дубоко.

И тај поглед, к`о кам да је неки,
Падао је на мене и снове,
На будућност, на простор далеки,
На идеје, и све мисли нове.

Ноћас су ме походили мртви,
Нова гробља и векови стари,
Прилазили к мени као жртви,
Као боји пролазности ствари.

Ако заборавим тебе, Косово, нека ме заборави десница моја

Благословен си, Господе, Боже Отаца наших, и праведна су сва дела Твоја, и истинит си у свему што чиниш, и прави су путеви Твоји, и судови Твоји истинити и спасоносни.
Судбе истинске и праведне, карање спасоносно, учинио си над нама у свему што си допустио, и што си навео на нас, и на народ наш и на земљу нашу, због грехова наших. У истини и правди Твојој предао си нас у руке непријатеља безаконих, мрских одступника и безбожника домаћих, и поробио нас туђинским господарима неправедним, и тиранину светском злобније од свих на земљи.
Ти се разгњеви и ми сагрешисмо, рекао је неко од слугу Твојих у старини, а нама је приличније да кажемо: Ми сагрешисмо, и Ти се зато разгњеви. И заиста сагрешисмо, и безаконовасмо, и одступисмо од Тебе и од завета Твога: погрешисмо у свему, заповести Твоје спасоносне не послушасмо, нити одржасмо, нити сатворисмо, као што си нам заповедио, да нам добро буде.
И сада, Господе, не можемо отворити уста своја: посрамљење и поруга постасмо свима људима, и свему роду људском на земљи. Јер, Владико Господе, умањисмо се већма од свих народа у свету, и понижени смо по свој земљи нашој, и посвуда од запада до истока, због зала и неваљалства вођа наших, и тирјанстваохолих моћника земаљских, због многих посртања и грехова наших.
Као Патријарх отац наш и ми данас по Косову и Метохији говоримо: „Дан и ноћ бежећи са својим осиротелим народом, од места до места, као лађе на пучини великога океана брзамо, чекајући када ће сунце заћи и преклонити се дан, и проћи тамна ноћ, и ова зимска беда што нас снађе. Јер нема онога ко нас штити, ни од туге што нас ослобађа. Мука наша утростручи се, и рекосмо са сузама: Докле ћеш нас, Господе, заборављати до краја, докле ћеш се наоружавати на наслеђе Твоје? Устани, Господе, зашто спаваш, зашто лице Твоје, Боже наш, окрећеш од нас? И опет: Устани, Господе, помози нам Имена Твога ради. Тако свагда ридање ридању придодајемо, и ниоткуд помоћи не можемо добити“.
Јер, Господе Вишњи и Свевидећи, нема у времену овом међу нама кнеза, ни вође, нема човека Србина непатворена; нема жртве чисте и неупрљане, нити приноса од срца права и неокорела. Сви зађосмо са пута Твога, због нашег удаљења од Тебе, због нашег остављања Тебе, Извора Живота, и обраћања ка новоископаним бунарима, у којима је вода закужена пре но што је и сасвим пресахла, па нас поје мутљагом и брлогом, трују нас отровом својих акрепа и светских змија. Зато си праведно допустио на нас ову богоостављеност, заслужено а небивало отуђење од Тебе и од Народа Твога, о од себе самих, у својој земљи и у својој кожи.
Храмови Твоји у земљи нашој оскрнављени су и спаљени, свете обитељи монашке похаране су и разорене. Часни крстови и иконе Твојих Угодника и Мученика полупане су и погажене најпре ногама домаћих безбожника, а затим и страних иноверника и иноплемених окупатора. И данас, као у турско доба, у овој Светој земљи стародревних задужбина Отаца наших „Сам у цркви Христос руке Своје шири, чекајући паству које више нема“. А нема је, Господе, јер је стадо Твоје издано и продано, препуштено вуковима, предано у руке нељудима, уљезима и освајачима, распродато низашто као робље склавинско, остављено на милост и немилост окорелих туђинаца и злочиначких арнаутских угњетача.
Од Пећке цркве, Дома Спасова, који опседају јањичари да га још једном запале и опљачкају, и од читаве с обе стране Дрима прострте Метохије, сада сасвим прогнане и попаљене, па преко спаљеног и разореног Неродимља, до спаљеног Манастира Бинча у Поморављу, и до из дана у дан све више нападаног древносрпског Изморника и Новог Брда; о опет од Жар планине и спаљених Манастира Свете Тројице у Мушутишту и Светог Марка у Кориши, до српских згаришта у Поткаљаји у Призрену, и даље преко сравњеног до темеља Манастира Зочишта крај немањића Хоче и новог конц-логора за Србе у Ораховцу, па до НАТО-бомбама разореног Голеша и огњем и мачем расељене Милутинове Приштине и Лазареве Самодреже, и Полабља и Бајгоре, пружа се наше ново Косовско Распеће, као што пре шест векова беше распрострт велики Крст над истим Косовским Разбојиштем. Но тада, Оци наши, и у телесном поразу духовно непоражени, написаше на Крсном стубу Косовском ове речи спомена живе вере и чојства и јунаштва: „Човече, који Српском земљом ступаш, ма ко да си и ма шта да си, кад дођеш на Поље ово које се зове Косово, по свему ћеш угледати пуно костију мртвих, те с њима и камену природу, мене Крстозначног и као стег видећеш, како посред Поља усправно стојим. Овде негда бејаше велики самодржац, чудо земаљско и цар српски, звани Лазар, кнез велики, побожности стуб непоколебиви, богопознања пучина и мудрости дубина, огњени ум и заштитник странаца и избеглица, хранитељ гладних и смиловање ништих, тужних самиловање и утешитељ, који воле све што Христос хоће“…
А ево, Господе Самилосни, после шест столећа, завлада овде над нама лажни цар и лажни пророк са Газиместана, пре потурица неголи Србин, који нам говораше да неће бити издаје, нама који знамо да је издаја већ била, а сад се само обелоданила. Са таквим безбожним вођом и несрбином, остасмо сада „код Земље без земље, код Косова без Косова, код Милоша без Милоша, код себе без себе“, код образа и поштења без образа и поштења, јер нам га тај безбожни комуниста, нечовек и расрбин, погази и упрља. Зато такав, по речи српског песника, није могао нити може да брани и одбрани Косово, јер „Не може Агарен и одступник да брани твој род, нити паликућа од пожара да спасава, из ропства мисирског неће те извести рука Фараона, лажни избавитељ пречицом води до новог ропства и Вавилона“. И овај паликућа своје и туђих кућа, варалица и издајник, пречицом нас је довео до овога пакла и безизлаза, у којем су невине жртве непокопане, деца поклана неоплакана, светиње спаљене и оскрнављене, цео народ поруган, погажен и понижен.
Његово десетогодишње безумље и нечовештво приписано је народу моме, који народ јесте грешан, али је ипак Народ Твој Боже наш, јер је народ савести и покајања. А слични овоме тирјанину туђинци тирјани и лицемери, налицкани а окорели нељуди псевдохришћанског Запада, но од њега виспренији у лукавству, препреденији у дволичењу, овога одступника од Бога и народа хоће таквим какав је, да би могли и нама радити оно што њихово нечовештво ради малим људима и народима по васељени. Они по себи о њему мисле, да је и наш народ такав исти, и ругају нам се и они и њихове домаће улизице, идолопоклоници Есперије, Нове Демоније, што ми још верујемо да смо народ Божији јер верујемо у Правду и Истину Божију, и што се још увек држимо небеског завета Отаца наших, Косовског опредељења Мученика и Новомученика наших.
Заиста је праведно и истинито што народ наш Косовски данас зна и осећа да „Бог се драги на Србе разљути, за њихова добра сагрешења; наши вођи закон погазише, за правило лудост изабраше. Великаши проклете им душе, на комаде раздробише царство; великаши грдне кукавице, постадоше рода издајице“. Пет векова страдасмо од туђинаца, никад потпуно ослобођени, али и никад до краја поробљени, нити отуђени од Бога и себе самих. Страдасмо од најезде свакога зла са Истока и са Запада, али највише пострадасмо за ове последње педесетогодишње окупације од отуђених од Бога и народа безбожних и нечовечних комуниста и неокомуниста, који овде и дођоше и завладаше нама помоћу западних безбожника и антихриста, од којих нам, и опет преко њих, дође и ово данашње најгоре и потоње зло. Од тих нељуди тмурно светлећег и уједно мрачећег Запада никада нам и не дође слобода и човечност, него само такозвани „нови светски поретци“, нова поробљења која смењују она претходна, попут овог садашњег тирјанства и бомардовања, од Ускрса до Ускрса и од Великог Петка до Великог Петка. Последње њихово тромесечно НАТО-бомбардовање народа недужног и поробљеног, овај домаћи тирјанин и они светски тирјани велеречиво проглашују, сваки за себе, за своју победу, а ко је онда поражен, Господе, Судијо Праведни? – Поражени смо ми, народ недужни, сужњи поробљени, Господе над Војскама Небеским и Судијо над тирјанима земаљским.
Седимо, Господе, на рекама косовским и метохиским, на Лабу и Ситници, Дриму и Бистрици, и плачемо као некад народ Твој Израиљ у Вавилону. Не дају нам ни воде чисте пити, ни жито наше зрело пожњети, ни убијене наше сахранити, ни песме косовске заветне певати. Са сузама хлеб свој сухи једемо, а говоре нам о изобилној хуманитарној помоћи, коју нема ко од кога чиста срца да прими, јер нам са нуђеном помоћи долазе разне уцене и продаје вера за вечеру; у многим местима нема коме ни да се разда, осим понеки старац и старица, избачени из својих кућа и станова, злостављани ранама и модрицама по телу и души, ако су још уопште и преживели, као што је у Подујеву и Приштини, Штимљу и Призрену. „Три старице држе Крст на Косову, код триста хиљада Срба што беше овде“, плач је једне полуслепе старице коју тенковима чува светска НАТО-сила! Две трећине Срба из „етнички очишћене“ Метохије и већине градова и Насеља Косова, „од Чечана, побро, до Звечана“, изгнани су и протерани, десетковани као сиротиња раја у турско и „власи“ у усташко време, па нас још више бројем смањују и умањују, и све питају хумани посетиоци са Запада и њихови двооки а слепи код очију дипломати: „Колико вас је још остало?“. Мучени владика Косовско-Метохијски, сирак тужни без игде икога, одговара им горко и са сузама: „Малобројни смо, али смо неизбројни“.
Дошла је на Косово велика и пребројна светска сила, кажу: да зауставе насиље, да престане претходно прогањање, а под том светском силом само су увишестручена зверска зла и насиља над нама, убиства и затирања каква свет још видео није. Својим бомбама и ракетама пре тога су затрли наше пшенице и винограде, нема жита ни за просфору, нема вина ни за Летурђију. Сва су поља Косова и Метохије изрована бомбама, баште и вртови затровани, душе наше нечовештвом загорчане и поништене. И сада, под новим „миротворцима“, зло и насиље над читавим једним народом увећано је до непреглеђа и непредвиђа, јер се крај овом страданију не види, јер сила њихова неће да стане на крај злочинству арнаутском. А и како би када су им вође тих злодјела савезници и сарадници у њиховом новоколонијализму, у њиховој владавини светом кроз дрогу, оружје и новац, и кроз остала разбојништва, названа тамоњиховом „демо(но)кратијом“.
Где год су досад дошли ти нељуди са Запада, свугде су доносили само рат и несрећу. Кажу да долазе да доносе мир и права свима, а собом доносе већу несрећу и неправду, зла не разрешавају него још већма умножавају и продужавају. Наласкани су а груби, фини су а брутални, као оруђа и оружја њихова, нечовечни као безбоштво антихристијанства њихова. Говоре да су они мерило света и свега на свету, а меру Правде и Истине нити имају нити хоће да знају. Велеречиви су на устима о „новом поретку“ ствари у свету, а стари су и изанђали као греси и нечовештва њихова. Овешташе у срцима својим, разједа их црв сумње њихове да се не би како показали неуспешни и тиме изгубили поверење (они кажу „кредибилитет“ НАТО-а) да су вође и усрећитељи свега човечанства. Њихов је „нови поредак“ само стармладо поробљење прастарим страстима и похлепама њихових интереса, луциферског им властољубља, којим смерају да свет покоре себи и по себи га прекроје. А ко то неће, њега проглашавају за најгорег, за нетрпељивог, за „некооперативног“ у само њиховим плановима и интересима, и зато за такога нема права ни да постоји ни да живи. Пуна су им уста речи о слободи, а сами су робови најниже страсти и нескривеног идолопоклонства лажним боговима. Куд год дођу и прођу „трагови им смрде нечовјештвом“. Стално вичу: Мир, мир! - а мир немају у срцима својим и савестима својим. Зато где год дођу доносе немир, са једним јединим аргументом мира: бомбама, тенковима, окупацијом, НАТО-пактом. У души им је рат, зато где год се појаве сеју ратове, или без објаве рата воде „ваздушну кампању“, како еуфемично зову затирање земље и народа отровним бомбама и пакленим ракетама. И све то зову Европом и Западном цивилизацијом, а ми то зовемо натоизацијом и последњих остатака од Европе; сумраком једне, некад хришћанске цивилизације. Јер је последња реч те цивилизације - мамон, оружје, батина само с једним крајем. Заиста су постали „маљ Земље“ , као што је био Египат и Вавилон, Рим и Стамбол, а у наше време Берлин и Брисел, Њујорк и Вашингтон. Нема ни стварне људске цивилизације ни људске културе код њих, него је лицемерна политура, црвоточина испод глатке коре, гној испод улепшане коже. Кажу да они неће комунизам, а владање им је као и комунистичко: тирјанско поробљавање људи народа, гажење по срцима и савестима људи и народа, велеречива хипокризија о „људским правима, слободама и једнакостима“ - либерте, фратерните, егалите, оу ла морт - а стварност им се своди на једначину смрти, ваљак поништења свега што није као они, јер претендују да сви буду по њиховој слици и прилици, по лику и подобљу Звери апокалиптичке, не Христа него Анти-христа, не Бога и Богочовека него човеко-бога и псевдобога.
Вековима нам не дају да се ослободимо, нити своју кућу да уредимо; стално нам намећу своје диктате и унапред октроисана решења која не могу ни да се остваре, а камоли да се одрже, јер су производ насиља и неправде, дело не људске врлине него ђавоље вештине, плод подмуклости безбоштва и нечовештва. Но они то и даље чине упорно и насилно, да би опет могли да се мешају у нашу кућу, да шићаре туђом муком и патњом. А нама ће вечито говорити, без трунке људског стида и кајања: да смо неспособни да своју кућу уредимо, ред у својој авлији заведемо. Као да смо заборавили шта су нам све радили у ратовима и окупацијама које су над нама спроводили, и како су нас „ослобађали“ да би нас чинили робовима двапут горим но што смо били. Тако да не будемо оно што смо били, и што можемо бити, него оно како нас они хоће, по лику и подобју свога самоидолопоклонства, како одавно рекоше Пророци Господњи.
Устани, Господе Боже мој, суди људима и народима по вечној Правди и Истини Твојој. Нека се уздигне рука Твоја, не заборави убоге Твоје до конца. Постави, Господе, законодавца над њима и нама, нек познају сви људи и народи да су само људи. Јер они који нас нападоше сада нас опколише и покорише, очи своје устремише да нас истребе, у земљу да нас сатру и трагове да нам затру, Светиње Твоје да униште јер им сметају што нису као њихове. Кивни су на нас што знамо и памтимо да „мученој земљи, Мученика треба“.
Боже Спаситељу наш, Надо свих крајева земаљских и оних најмањих и најудаљенијих, знамо из горког искуства живљења нашег, из историјског пута и устрајавања Отаца наших, да: што је дубља пропаст, то је и нада спасења већа. Јер то је тајна Крста Христа Твога, и тајна распећа и васкрсења наших на путу кроз ову Долину плача што се Земља зове.
Зато, Господе, Милостиви Човекољупче и Душеспасче, тело сатрвеним и духом сакрушеним, духом смиреним и језиком муцавим, молимо Те и преклињемо: да примљени опет будемо. Нека жртва поништења нашег буде благопријатна пред Тобом, и нека се и данас врши над нама света Воља Твоја. Јер нема постиђења онима који се уздају у Тебе. И сада, следујемо Ти свим срцем, и бојимо Те се, и тражимо Лице Твоје; немој нас постидети у овај страшни дан и час искушења нашег. Не предај нас до краја, Имена Твога ради; не раскини завета Твога, и не удаљи сасвим милости Твоје од нас, ради Отаца наших Теби угодивших, ради Саве Светитеља и Лазара Мученика, ради дечице невино убијене и прогоњене и сирочади уцвељене. Узбуни се душа наша у нама, и смути се срце наше у утроби нашој, кости се наше потрше у нама, од мноштва сагрешења наших и од праведног гњева твог. Уместо Немањића и Лазаревића, постасмо бранковићи и немилошобилићи, од Орловића бисмо врапчићи, од Танкосића танкодушићи. Издиру нам темеље храмова Твојих и корене бића и битовања нашег. Хоће да нам сруше Високе Дечане и прелепу Грачаницу, да нам раскрсте Патријаршију и помунаре Љевишку. „Очни живац су нам растурили, сада би да нам и бели штап из руку отму. Земљу коју смо од Неба добили, неко им је обећао“, и продао, и издао.
Али нас Ти, Господе Једини, немој издати. Ти нас, Боже Једини Истинити, нећеш оставити до краја љутим непријатељима и крвницима нашим, него ћеш нас призвати и опет оживети. Ако се и кожа моја распадне, и кости моје сатруну, опет ћу устати и стати преда Те, и славити те, и исповедати се Имену Твоме Светоме. Јер смо били Народ стада Твога, а они нас учинише овцама за клање, лов зверовима и храну црвима. Зато Ти са десним разбојником са крста вапијемо: „Помени нас, Господе, у Царству Твоме.“
Господе Благи и Свемоћни, погледај на убожјаке Твоје, вековима тлачене и гажене од свакога ко је овуда наилазио. Опомени се да смо прах земаљски, са душом у носу и утробом у рукама нашим. Па ипак, Ти си и над прахом у почетку стао, и из небића у биће нас призвао, и из смрти у живот нас превео и васкрсао. Јер си Ти Васкрсење и Живот, и милости су Твоје бездна многа, пред којима су сви гресии моји као прах и пепео, који лахор Духа Твога развеје и уништи и Крст Сина Твојега сасвим опере и очисти, те опет постајемо бељи од снега и светлији од сунца.
У свему овоме, Господе, ми Тебе не заборависмо, зато и Ти нећеш заборавити згажено лозје Винограда Твога. Ако ли заборависмо Име Бога нашег, ако ли пружисмо руке богу туђему и лажному, поврати нас и обрати нас; обасјај нас светлошћу Лица Твога; очисти нас од јавних и тајних грехова и прегрешења наших, васкрсни нас из свих гробова наших. Јер Ти си Бог који је сишао у ад, и раскинуо окове сужања, и род Адамов васкрсао, и Царство нам небеско завештао.
Ако те заборавим, Косово - Јерусалиме мој, нека буде заборављена десница моја. Нека се прилепи језик мој гркљану моме, ако те не успамтим, Метохијо моја, ако те не ставим за почетак песме моје, псалмопоја мога Богу, Спасу моме.
Стефан Метохијац
Харитон Косовац


Монах Харитон (Лукић) киднапован је од Шиптара у присуству КФОР-а у сред Призрена, 14. јуна 1999. године; Јеромонах Стефан (Пурић) киднапован је испред манастира Будисавци у Метохији, 19. јула 1999. године, од стране Шиптара римокатолика. До данас светске силе НАТО и УНМИК нису их пронашли.
У њихово име Господу је завапио Владика Атанасије.
МИЛКО ГРБОВИЋ

Испијени сумњом истом
одакле смо, ко смо, шта смо?
Док се други ките листом
ми још и не проклијасмо.

Ветар нас ко лако семе
свуд развеје и премеље,
други давно дигли слеме
ми немамо ни темеље.

Рана наша свеболећа
огрезла у живе красте,
шта за ова три столећа
ми не знасмо, а ви знасте?

Нити веру нит' неверу
не разлучих вактом овим,
на коме ћу ја северу
да свој усуд одјуговим?

На северу ти се згреја
пред југовом зимом љутом,
где је моја Сент Андреја
да ме згреје својим скутом?

Опет нам се видик мути
- и то знано од раније,
опет некуд маме пути
куд нас воде, Арсеније?

ЧАРНОВАЊЕ
Опет за нас колац шиље,
то баш нешто ново није,
под чије ћу ја окриље
где ћу сада, Арсеније?

Ко и онда, опет за нас
палацају исте змије,
како јуче, тако данас
пут под ноге, Арсеније.

Огњишта нам запретена,
стрњике нам голе труну,
на која нам сад вретена
судба преде црну вуну?

У чије ће сада јасле
да Марија сина скрије,
кад су наше свеће згасле
где су лучи Арсеније?

Када завршим са вечером ја одем да спавам. Пре спавања упалим кандило и прочитам молитву.У истој соби спавају моје две сестре које су млађе од мене.
Њима обично прочитам по неку бајку или им испричам неку причу и тако се оне успавају. Када се моје сестре успавају, тада останем сама и онда почињем да мислим о свему. Страх ме је, немам са киме да причам, па се бојим мрака иако је кандило упаљено, јер не знам шта ће ми ова дуга ноћ донети, а шта однети?
-Хоћу ли дочекати јутро и ново сунце?
И тако сама са собом и са мислима ћутим у кревету док моје сестре спавају. Мале су и незнају за страх. Мислим о свему!
- Где ја живим?
- Какав живот живим?
- Да ли је мало душманима што су нам урадили и да ли жале због наше патње?
- Да ли они разумеју моје мало невино срце, које се узбуди када чује пуцњаву у даљини?
- Да ли они знају да је живот у кавезу другачији од живота на слободи?
Све дубље тонем у свет маште и када већ на јави не могу у мислима постанем срећна, јер знам да у моме свету маште нема злих људи. На крилима маште обиђем Свет, али мисли се зауставе на Косово свето.

ВЕСЕЛИН ЏЕЛЕТОВИЋ ПАВЛОВ
ГЕОРГИЈУ ПЕТРОВИЋУ

Кад је правда са света прогнана
а живот се претвори у можда
кад притисну Србе са свих страна
изроди се домаћин у Вожда.

Ужежена луча се разрачи
насред тмине и тешкога јада
тужном збегу жена и нејачи
давно свиклом да пати и страда.

Изронише из шума и гора
све смркнути јунак до јунака
хиљадили оно што се мора
црпли веру из крви предака.

И кренули без грдње и вике
да огреју душу поред хана
гле, заискри сред битке велике
цела земља огњем обасјана.

Зајармљени од Косова давна
прометејски живот прекинуше
а времена и тешка и славна
пред очима њиховим минуше.

У одјеку тешког незнанога бола
у говору ветра, рогоза и смиља
у свакоме сутра видимо сокола
оца наше земље, Црног Георгија.

СВУД ПРИТИСЛА НЕКАКВА ОГРАМА

Не жалим вас браћо моја драга
што се згоди - створили смо сами
свак' ће од нас оставити трага
ил' на сунцу ил' у вечној тами

Нећу слушат опомене ваше
већ ћу кренут' кроз ту тмину грдну
нек' се склоне они што се плаше
што не смеју ни прстом да мрдну

Песник данас заћутати не сме
нит' се мудро иза другог крити,
буду ли нам сад замукле песме
ни Србије можда неће бити

Медији су убили истину
мистер Долар згазио етику
хероје нам легли у прашину
кукавице држе нам придику

Свуд притисла некаква ограма
немаш кога с ким би прозборио
нестало је образа и срама
свак' се о свом јаду забавио

"Експерти" нам уче професоре
фукара нам арчи ђедовину
и сви трче да им се додворе
место да их... све у материну

Земан дош'о ваља запевати
за одбрану ово мало части
нема сврхе даље оклевати,
од овога ниже - не можемо пасти.

«Имајући Косово и Метохију у срцу, у непрестаном старању за нашу браћу и сестре и све који онде пате, имајући живо Косово и Метохију дано­ноћно у себи, нико нам га није отео и не може нам га отети. Отаџбина је срце човека, каже један песник. Ми смо у своја срца поставили Косово и Метохију. Позивамо све православне Србе да косовски завет у потпуности испунимо, а то је светолазаревски завет. Ако држимо тај завет, нико нам неће отети Косово и Метохију, ни овога ни онога века, као што нико није могао јеврејском народу отети његов свети Јерусалим. Позивамо све, почевши од политичарa и научникa до најскромнијих и најмлађих синова и кћерију наше Отаџбине, да својим радом и честитим живљењем заслужимо и сачувамо пред Богом Косово и Метохију.
Нека научници својим научним радовима бране Косово и Метохију! Нека уметници својим стваралаштвом изразе лепоту и суштину нашега Косова и Метохије! Нека спортисти своје спортске успехе заветују Косову и Метохији! Нека сваком родитељу Косово и Метохија буде једна од првих речи које ће шапнути свом новорођеном детету! Нека сваки ратар прву бразду заоре и посвети Косову и Метохији! Нека сваки радник први сат свог радног времена посвети и поклони Косову и Метохији! Нека сваки политичар своју прву политичку мисао и напор на међународном плану посвети одбрани Косова и Метохије! Нека сваки духовни пастир своју прву молитву Богу узнесе за Косово и Метохију!
То је позив на борбу непрестану која ће бити Богу мила, а наша молитва од Њега услишена, јер питање Косова и Метохије не предајемо у руке варљивих људи и њихових интереса већ га предајемо Богу и суду Његовом.»
(Из Васкршње посланице патријарха Павла, лета Господњег 2008-ог)
ГОРДАНА ЛАЗАРЕВИЋ

 

 

ВИДОВДАН

У небо гледам, пролазе векови
Сећања давних једини лекови
Куд год да кренем, теби се враћам поново
Ко да ми отме из моје душе Косово

К'о вечни пламен у нашим срцима
Косовског боја остаје истина
Куд год да кренем, теби се враћам поново
Ко да ми отме из моје душе Косово

Опрости Боже све наше грехове
Јунаштвом даруј кћери и синове
Куд год да кренем, теби се враћам поново
Ко да ми отме из моје душе Косово

СРПСКА СЕ ТРУБА С КОСОВА ЧУЈЕ

Српска се труба с Косова чује,
Србина сваког да обрадује.
Трубите браћо, силније, боље,
опет је српско Косово Поље.

Српски јунаци, сунце вам сину,
осветисте се ви душманину.
Осветили сте Цара Лазара,
све Југовиће, Богдана стара.

Ивана, Милана, Милоша лава,
Српство им кличе хвала и слава.
Бановић Страхињу, Краљевић Марка,
све нас је српска родила мајка.

НАТО кукавице су убиле трогодишњу Милицу Ракић из Батајнице 19. Априла 1999. год. Милица Ракић је рођена у зору 9. јануара 1996. год. (на Светог Првомученика архиђакона СТЕФАНА). Њен Брат Алекса је био невероватно срећан када је добио млађу сестру. Милица је убијена 17. Априла 1999. год. у 21:45. У малом купатилу у улици Димитрија Лазаревића Расе број 8, први спрат, Батајница. Шрапнели су разбили мали прозор и поцепали завесу... Милица је седела на својој ноши, мајка Душица је напустила купатило само пар тренутака пре да малој Милици припреми кревет... Да је смести на спавање. Врата купатила су била отворена, и шрапнели су пролетели право кроз врата купатила. Било је то јуче поподне. Стан је скромно намештен, једноипособно домаћинство. Пуно топлине. Топлине више нема. Лице Жарка Ракића (43), оца, наједном је добило нове боре. Милицина мајка Душица је избегла смрт за длаку. Она би желела да је није избегла. Брат Алекса је окружен пријатељима. "Моје сестрице више нема" каже он. Када је пуна стакла. Лавабо је разбијен, плочице изломљене. "А њена мала главица..." чуло се из суседне просторије. Изненадна експлозија, ништа се претходно није чуло. Фасада куће је сва у рупама зграде у броју 8. "Потрчао сам бос у купатило" каже Жарко. Размишља о речима које је изрекао. Затим, окреће главу у страну. Његов поглед сусреће Душичин. Гледа у нас. "Узео сам је, стрчао низ степенице, улетео у кола.... Наставио сам да возим, иако сам знао да је мртва. Возио сам. У болници, узели су је од мене." Жаркова сестра Милка Богојевић, професор: "Чула сам детонације. На радију су рекли да су гађали Батајницу. Моја снаја Душица се јавила на телефон. Рекла је: Милица је погођена. Нисам тада знала шта то значи... Сада знам, и не разумем. Оставила сам сина Илију, шестогодишњака - Милициног брата. Она му је била најближа... Свима сам рекла да му ништа не говоре. Рекла сам да ћу му ја рећи ако будем у стању. Богдан Мириловић (71), комшија: "Моја кућа је преко пута. Чуо сам детонацију. Онда сам чуо врисак. То је био најужаснији врисак који сам икада чуо у животу. Онда кукњаву." Феми Сумети (37) комшија из броја 10, се присећа да је после експлозије све било прекривено црним димом који је штипао за очи. У кући преко пута, један од шрапнела је погодио Дражена Јанковића (21): "Када је експлодирало пао сам доле. Погођен сам у потколеницу. Јутрос су ми извадили парче шрапнела из ноге али сумњају да је још остало. Играо сам се са Милицом. Била је тако весела девојчица. Увек је трчкала около." Плочице по читавом десном зиду купатила прекривене су сличицама - цео зид десно од врата. Врата су била отворена. Смртни хитац је долетео кроз мали прозор. "Доктор ми је рекао да има лоше вести" казе Зоран Благојевић, муж Жаркове сестре. То је било у поноћ. Шта није у реду? Питао сам а да нисам ни био у стању да размишљам. Жарко је из Босанског Петровца, у близини Дрвара. Дошао је у Београд у касним седамдесетим. Срео је своју будућу жену у Бежанији. Њихово родно место је сада у муслиманским рукама. Жарков отац и мајка су сада у Дервенти, каже он, "живе на ничијој земљи у ничијој кући". Жарко је механичар, његова жена Душица је радница. Они су засновали свој дом у Расоној улици, број 8. "Милица је нацртала слику лала баш претходни дан за себе", присећа се њена рођака Данијела Дукић, доктор. "Лале, жуте и црвене." Њихове комшије и њихови пријатељи су седели на двема софама. Неко је, такође, поменуо судбину! "Немојте да причате о судбини" казе Жарко. "Немој нико да ми говори о судбини!" Окрутни непријатељи и тирани пуцали су издалека, погађајући војни циљ.
Грађани београдског предграђа Ново Миријево, који су погођени трагичном смрћу трогодишње Милице Ракић из Батајнице, а једно друго предграђе је предложило да једна улица понесе име мале Милице. Милица је убијена у суботу увече шрапнелом из НАТО касетне бомбе "У сећање на детињство које је брутално сасечено предлажемо да се улица у нашем предграђу назове према Милици Ракић да би симболизовали све невине жртве НАТО агресије на нашу земљу" кажу житељи Миријева.