Ženski dodatak
 
Rak dojke
Porođaj
Majčino mleko - osnov života
O bebama i deci
Ovulacija i njeno dokazivanje
Polni organi
Seksualnost
Prostitucija - vrsta seksualne eksploatacije
 

Ovulacija i njeno dokazivanje

Kod žena s pravilnim 28-dnevnim menstruacijskim ciklusom ovulacija se zbiva 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sledeće menstruacije druga faza ciklusa, obe su faze podjednake po trajanju. Prva faza se naziva estrogenskom lli proliferacijskom (fazom proliferacije ili bujanja), a druga faza progesteronskom ili sekrecijskom (faza sekrecijske preobrazbe endometrija). U prvoj fazi se menstruacijom odbačena sluznica pod uticajem estrogenih hormona jajnika najpre nadoknađuje (regeneriše), zatim buja i uoči ovulacije dosiže najveću debljinu, do 7 mm. Neposredno nakon ovulacije iz ovarijskog folikula se stvara žuto telo, koje luči i estrogene hormone i progesteron. Progesteron sprečava daljnje bujanje sluznice materice, on priprema sluznicu za prihvat oplođenog jajašca. Ako ne nastupi oplodnja, dan-dva pre nastupa menstruacije, dakle oko 26. dana ciklusa, smanjuje se lučenje estrogena i progesterona, što dan-dva kasnije uzrokuje odbacivanje sluznice maternice krvarenjem.
Ovulacija može izostati, ona može biti uranjena i zakašnjela, što utiče na nastup krvarenja i nepravilnosti krvarenja. Pri nepravilnim ciklusima obično je druga (sekrecijska) faza stalna, traje 14 dana, a prva (proliferacijska) faza je skraćena, npr. na 9 dana pri 23-dnevnom ciklusu, ili je produžena, npr. na 19 dana pri 33-dnevnom ciklusu. Međutim, ima slučajeva kad je druga faza skraćena pa, nakon ovulacije 14. dana, traje pri 23-dnevnom ciklusu samo 9 dana.
Dokaz ovulacije je važan, jer se njom dokazuje mogućnost oplodnje npr. kod neplodnih žena, a poznavanje termina ovulacije omogućava ispravno lečenje nepravilnih krvarenja. Postoji više načina kojima se ovulacija može dokazati. Neki su načini jednostavni, a neki složeni. Uvek se u dijagnostici nastoji koristiti jednostavniji i jeftiniji način. Ako jedan način nije dovoljan ili dovoljno siguran, koristi se njih više.

1. Menstrualni kalendar
Metoda se sastoji u redovitom beleženju datuma svih krvarenja tokom najmanje nekoliko meseci, ili godina. Metoda nije sigurna, ali ako se iz kalendara unazad vidi da su svi ciklusi uvek u istom razmaku (npr. 28 ili 30. dana), vrlo je verovatno da se radi o pravim menstruacijama, odnosno sa ovulacijama. Menstrualni kalendar će biti od dragocene pomoći lekaru u postupcima za lečenje nepravilnih krvarenja.

3. Merenje bazalne temperature
Metoda se zasniva na činjenici da progesteron, koji se luči u drugoj fazi ciklusa, deluje na termoregulatomo središte u hipotalamusu. Pod delovanjem progesterona dan-dva nakon ovulacije povisi se tzv. bazalna ili jutarnja temperatura. Povišenje iznosi 0,3 - 0,5 stepeni Celzijusa, i traje sve do početka sledeće menstruacije. Merenje je jednostavno: uvek istim termometrom valja ujutro, nakon buđenja i pre ustajanja, pod jezikom izmeriti telesnu temperaturu. Dobivena vrednost se zabeleži ili, još bolje, upiše u posebni obrazac pa se dobije odgovarajuća krivulja. Jutamju temperaturu treba meriti najmanje tri ciklusa za redom.

3. Posmatranje cervikalne sluzi (Billingova ovulacijska metoda)
Svakodnevno večernje posmatranje polnih organa i beleženje promena je neophodno za ovu metodu. Nakon 4. do 5. dana iza početka menstruacije stidnica je suva sve do oko 9. - 10. dana, kad se pojavljuje oskudna lepljiva sluz. Pojavom sluzi prekida se verovatno neplodno razdoblje i započinje potencijalno plodno razdoblje. Zatim raste količina staklaste, rastegljive sluzi, a stidnica je osetljiva i nabrekla. Poslednji dan obilne sluzi je najplodniji dan. Sluz zatim biva oskudna i lepljiva. Četiri do pet dana nakon vrhunca pojave obilne sluzi započinje neplodno razdoblje, koje traje do početka naredne mesečnice.

4. Simptotermalna metoda (merenje temperature i posmatranje sluzi)
To je kombinacija promatranja cervikalne sluzi i merenja temperature. Daje najbolje rezultate, posebno ako se za procenu plodnog razdoblja u slučaju neslaganja obe metode primenjuju strožiji kriteriji (duže fertilno razdoblje).

5. Promena izgleda i sluzi vrata materice

U vreme ovulacije pod delovanjem estrogena karakteristično se menja sluz vrata materice. Žlezde u kanalu vrata maternice pod uticajem estrogena izlučuju sluz, koja se nakuplja i poput bistre kaplje proviruje iz spoljnog ušća. Sluz je rastegljiva, ako je se povuče pincetom, može se dobiti do 10-15 cm neprekinuti tračak sluzi. Kad se sluz osuši na predmetnom stakalcu, pod mikroskopom stvara crtež paprati. Nakon ovulacije prestaje obilna sekrecija sluzi, ona se smanjuje, postane gusta. Metoda je dosta pouzdana
U svakoj boljoj apoteci možete kupiti mikroskop (džepni format)

Sledeće metode zahtevaju posetu lekaru:

Pregled ultrazvukom
Pregled je jednostavan, bezbolan i nije štetan, a dovoljno siguran. Pomoću ultrazvučnog aparata, pri čemu se danas koristi tzv. vaginalna sonda, kojom se izvor ultrazvučnih talasa sasvim približi pretraživanom jajniku i time dobije bolja slika, može se u jajniku i u sluznici matemice pratiti i vrlo fine promene. U jajniku se prati rast varijalnog folikula. Najpre se uoči nekoliko folikula te zatim prati onoga koji dominira i koji će postati Graafov folikul, prsnuti i pretvoriti se u žuto telo. U proliferacijskoj fazi, 9.-10. dana ciklusa, odnosno 4-5 dana pre ovulacije, jasno se vidi mala cista-folikul, koja u nekoliko sledećih dana naraste do promera od 20-23 mm) a u njoj se može videti izbočina koja sadrži jajašce koje će biti izbačeno tzv. kumulus oofoms". Nakon prsnuća folikula naglo se gubi cistična struktura i tada vidi homogeno žuto telo. Usporedo s rastom folikula zadebljava se sluznica maternice od ranijih 2 mm na blizu 8 mm. Metoda je pouzdana, nedostatak joj je što nije samoizvediva od pacijentkinje, zahteva česti odlazak na pregled lekaru. Međutim, nenadoknadiva je u slučajevima kada se veštački proizvodi ili potiče ovulacija, npr. kod neplodnih žena, posebno kad se planira aspiracija jajašca i "oplodnja u epruveti".

Određivanje hormona
Tačan dan ovulacije se može otkriti ako se u vreme očekivane ovulacije svakodnevno iz krvi određuje estrogeni hormon i LH hormon hipofize, jer se oni u trenutku ovulacije karakteristično povise. Metoda nije dovoljno siguma, jer nije uvek lako pogoditi očekivani dan ovulacije, a i skupa je. Naknadni dokaz dogođene ovulacije je nalaz povišenih vrednosti progesterona iz krvi pacijentkinje. Progesteron se u krvi u prvoj fazi ciklusa nalazi u neznatnim količinama i nakon ovulacije značajno poraste. Treba uzimati krv jedan do tri puta 21. do 25. dana ciklusa. Metoda spada u sigurne, ali skuplje.

Vaginalna citologija
Pod delovanjem estrogena umnožavaju se stanice vaginalnog epitela, one dosižu potpuni oblik, velike su, sa sitnom jezgrom, eozinofilne su (crveno obojene), pa se takve ljušte u vaginalni iscedak, najizrazitije su u vreme ovulacije. U drugoj fazi ciklusa progesteron zaustavlja umnožavanje stanica na ranijem stepenu, stanice su nešto manje, jezgro im je veće, bazofilne su, plavo obojene. Brojenjem i promerom eozinofilnih i basofilnih stanica može se zaključiti o fazi ciklusa, odnosno o dogođenoj ovulaciji. Metoda je jednostavna i jeftina, ali zahteva dolazak pacijentkinje lekaru te pregled, odnosno uzimanje masti.

Biopsija sluznice materice

Tokom ciklusa se pod uicajem estrogena i progesterona stanice žlezdi sluznice matemice karakteristično mijenjaju. Ako se posebnom sondom ili aspiracijom iz materišta uzme delić sluznice i podvrgne histološkoj analizi, može se nesumnjivo utvrditi da li se dogodila ovulacija. Štaviše, iskusni citolog može s tačnošću od više ili manje od tri dana kazati o kojem se danu ciklusa radi. Metoda nije jednostavna, sam je zahvat "invazivan", spada u "hirurške" metode, nije lišen komplikacija. U upotrebi je samo kao deo drugih dijagnostičkih zahvata.

Laparoskopija
Uvođenjem u trbušnu šupljinu, kroz trbušni zid ili kroz vaginu, posebnog instrumenta laparoskopa, u obliku metalne cevi širine oko jedan cm koja u sebi ima optiku, može se direktno posmatrati izgled jajnika i na njemu videti Graafov folikul ili žuto telo. Laparoskop, nešto šireg promera, omogućava i uzimanje delića tkiva ili i operacije na jajniku i jajovodu. Laparoskopska metoda je "invazivna", hirurška i zahteva i opštu anesteziju, ne upotrebljava se za dijagnostiku ovulacije, već samo u sklopu drugih zahvata.
Od svih spomenutih metoda u svakodnevnoj praksi se koriste one koje su jednostavne, koje nisu skupe, nisu invazivne, a koje su ujedno sigurne. Menstrualni kalendar može biti od koristi, u većini slučajeva će biti dovoljno merenje bazalne temperature, pregled ultrazvukom i određivanje progesterona u drugoj fazi ciklusa.