ГЛАС СРБА (Voice of Serbs), Indianapolis, број 123/124, јун-јул 1992., стр. 1 и 7
 

ПРОТИВ ЕВРОПСКОГ УЈЕДИЊЕЊА И СРПСКОГ РАЗЈЕДИЊЕЊА

Појава најновије књиге Петра Милатовића Острошког ''ПРОТЕРАНА СРБИЈА'' (ИСТИНА О СРПСКОЈ ПОЛИТИЧКОЈ ЕМИГРАЦИЈИ) у издању издавачке куће ''Досије'' из Београда и Српског културног удружења ''Његош'' из Беча, довољан је повод за овај интервју са овим српским писцем у емиграцији.

Милатовић је, да подсетимо, аутор књига:

- СЛОВО О РИЈЕЧИМА (поезија), Београд 1980. године;
- ГЛАВОГРАМИ (поезија), Београд 1982. године;
- ТРПИЈАДА (афоризми), Београд 1983. године;
- ОСМОГОНИЈА (сатира), Беч 1986. године;
- РЕТОРИКА АСТРАЛИКА (поезија), Београд 1989. године;
- СВЕДОЧАНСТВА (коментари), Беч 1988. године;
- ЗА ОДБРАНУ НАРОДА (есеј ''ПРЕДЛОГ ЗА НАЦРТ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ПРОГРАМА), Беч – Никшић 13 мај 1989. године. (Због овог есеја Окружно јавно тужилаштво у Подгорици подигло је кривичну пријаву против Петра Милатовића Острошког 11. јуна 1989. године, а полиција расписала савезну потерницу која је још увек на снази.);
- НАУМИ И ЗАУМИ ПЕТРУСА ИЗ СОРАБСКОГ УТЕРУСА (поеме), Београд – Беч 1989.;
- У ИМЕ НАРОДА (полемике, коментари, отворена писма, Београд-Беч-Сиднеј 1989. – 1990. (четири издања);
- ПАСЈИ СИНОВИ (роман), Београд 1990. године (три издања);
- ПРОТЕРАНА СРБИЈА (документарна студија о српској политичкој емиграцији), Београд 1992. године.

- Господине Милатовићу, Ви у ПРОТЕРАНОЈ СРБИЈИ, јавности презентујете српску емиграцију од 1945. до 1990. године. Реците нам: Да ли је српска емиграција могла више да уради на националном плану у Отаџбини?

- Емиграција је доста хтела, доста је смела, али није доста умела. Мислим на на задњи период од 1980. године до данас. Није умела јер се није најбоље снашла очи у очи са националним хохштаплерима и преварантима који су обманули емиграцију да је комунизам пао, а истовремено прећуткују да се комунизам само перфидно пресвукао.
Тако смо сада сведоци жалосне ситуације да нам сада ''четникују'' они јамари и свог народа гробари који су Србе српском крвљу давили и са српским крвницима се братимили. Истовремено, на српски патриотизам се сада позивају пресвучени комунисти који су одувек против Српства ишли здушно изнад сваке познате бездушности! И у једном и у другом случају реч је само и искључиво о властодржачкој превари целог Српства! Сачувај ме Боже ''морала'' проститутке, ''поштења'' лопова, ''патриотизма'' комунисте, јунаштва марксиситичког ''четника''!
Сада је сасвим дискутабилна друга тема: зашто емиграција није наметнула свој покрет, или странку у Отаџбини!
Комунисти су о овоме на време размишљали и ефикасно су разбили сваки кохезиони фактор на организационом плану.
Уместо да је емиграција финансирала своје високе интелектуалне борце, велики део емиграције се утркивао да сервилно шени пред децом комунизма, наметнутим лидерима и лидерчићима, оним истим који су сервилно понижавали себе пишући молбе за пријем у комунистичку партију – антисрпску мафију. Као четнички син нисам очекивао толику дубину људске плиткоће! О свему овоме сам јавно унапред говорио 1989. године у: Сиднеју, Мелбурну, Канбери, Бризбанеу, Аделаиди, али већина слушалаца је слушала мене и упирала очи према режимским ''опозиционим'' слугерањама који су понизили изворни српски национализам и обрукали четништво, најнебескије определење Срба у 20 веку. Историја то никоме неће опростити, а ако Бог то учини, ја ту намеру немам.

- У контексту овога какав је Ваш став по питању националног помирења?

- Још једна небулозна бласфемија на принципу замена теза! Национално помирење без историјске осуде криваца, без кривичне одговорности зликоваца није ништа друго до двострука превара: злопочинитељи су још једном награђени, а жртве су још једном доубијене!!! Тај који то ради тако опет копа раку сопственом потомству, а припремање раке здравом и живом детету је злочин над злочинима!
Они сада истурају тезу: Срби смо... Ма је ли? Па ако ћемо тако треба ли пустити из затвора оног српског изрода који је силовао сопствену кћерку? Србин је Милош Минић, али какав?! С друге стране, Дража Михаиловић није било какав Србин! А Милан Недић – Српска Мајка!
Дакле, логици вратити логичност, а не закључивати на основу сервирања претпоставки!

- Слушајући једно Ваше предавање у Бечу пре три године, запањени смо прецизношћу предвиђања догађаја. Реците сада, с обзиром на ситуацију, шта чека Српство?...

- Нисам пророк, али искрено желим да погрешим! СРПСТВО ЧЕКА НАЈСРАМНИЈИ ПОРАЗ У ИСТОРИЈИ! Далеко срамнији од Косовског полома! Захваљујући националним штеточинама, међу комунистичким ''националистима'' и марксистичким ''четницима'', Срби су већ сада издељени у неколико држава, а није далеко дан када ће Срби у ''београдском пашалуку'' мољакати германизовану Европу за добијање ''културне аутономије''!
Великогерманска надувена сировост и плиткоумље пројектаната новог поретка, који пројектују Европу без Срба, резултоваће у Трећи светски рат! Срби ће морати да се цивилизацијски изборе за Србинову Отаџбину, јер Србима је право на Отаџбину од Бога дато и нико никоме није дао право да Србима ускраћује Божје право које је далеко старије од свих каснијих, овоземаљских!

- Ко то може данас да уради?

- Само следбеници Цара Душана, честитога Кнеза Лазара, они који имају пространство образа испод три прста, ширину душе Светога Саве, усправност Обилићеве главе на коцу, мудрост Владике Рада Томова, храброст и правичност Вожда Карађорђа; самилосну праведност Драже Михаиловића, а такве нећете наћи међу комунистима, бившим и садашњим!

- На последњем српском митингу 12. јануара 1992. године, Ви сте пред осам хиљада бечких Срба, поновили своје старе тезе о новом нирнбергшком поцесу. Обавештени смо да се против Вас у Бечу воде два процеса због Ваших супротстављања великонемачком Четвртом Рајху и католичкој, антиправославној, завери. Како сте успели да их натерате да ти процеси буду анулирани?

- Једноставно, захвалио сам им се се и молио сам их да буду што буднији приликом мојих предавања по Аустрији, је била би срамота да позната аустријска педантност нешто испусти, јер српским комунистима у отаџбини ништа није промакло, па пошто сам због свог антикомунизма робијао код комуниста, ред је да и због свог антифашизма робијам у постојбини Адолфа Хитлера!
То довољно говори. Оног тренутка кад пред собом виде одлучност, педантни Германи постају врло цивилизовани, до прве прилике.

- Где је, по Вашем мишљењу, политичка и национална грешка свих актуелних српских политичара?

- Ма какви ''политичари''! То су најобичнији дилетанти и националне штеточине!
Оног тренутка када су Германи и Ватикан преко Словенаца истурили КОНФЕДЕРАЛНИ ПРИНЦИП требало је одмах са српске стране истурити КОНСТИТУИТИВНИ ПРИНЦИП ИЗ 1918. године!
Да је тако урађено наследници би били констуитивни народи Срби, Хрвати и Словенци, а не комунистичке ''нације“ као што су: црногорска, македонска и муслиманска!
Овако све је на српску штету, а највише српска глупост!

- Како би Ви сада решили српско национално питање?

- Војнички и политички истовремено кад се већ води наметнути рат, који су Србима наметнули велконемачки Четрти Рајх, црна католичка интернациоанала и финансијске пијавице у инструментализизованом делу међународне заједнице!

- Имате ли политичких претензија?

- Политичких не, али имам чврсту националну решеност. Против мене ће се удружити Милошевић, највећа српска заблуда после Јосипа Броза, и целокупна Милошевићева ''опозиција'', коју је, по својој мери, створио режим а не народ!
Шта мислите због чега они не повлаче потерницу из 1989. године против мене због мог ''Предлога за нацрт српског националног програма''? Знају они кога се плаше. И имају разлога!

почетак