Богдан Жерајић (Невесиње, фебруар 1886 - Сарајево, 15. јуни 1910) је био један од првих национално-револуционарних представника босанско-херцеговачке омладине.
Рођен је у Невесињу, у селу Миљевац, гимназију је завршио у Мостару, а право студирао у Загребу. Једно време је служио као учитељ у Србији у крушевачком округу. Његов брат од стрица, генерал др Милан Жерајић је био лични лекар краља Петра првог, а Миланов брат Ристо лични лекар краља Александра.
Био је незадовољан политиком српског грађанства у Босни и Херцеговини, које је по његовом уверењу, напустило сваку стварну борбу против туђинске власти у земљи и кренуло путевима политичког опортунизма. Заступао је потребу бескомпромисне борбе против Аустроугарске. Свој став у политици потврдио је покушајем атентата на поглавара земље генерала Маријана Варешанина, који је он сматрао демонстрацојом и актом протеста против стања насталог доношењем устава (Земаљски статут) за БиХ и отварањем босанског Сабора.
Његов атентат није успео, а он је извршио самоубиство на месту атентата, како би пресекао сваку могућност истраге. Његов акт имао је снажног утицаја на даљи развој револуционарног покрета босанско-херцеговачке омладине, за коју је Жерајић постао симбол идеалног борца за слободу.

почетак
назад