Др Андра Јовановић, лекар и добротвор, рођен је у Шапцу, 13. децембра 1875. у имућној породици.
По завршетку основне школе и Шабачке гимназије, уследиле су студије медицине у Београду. Стицањем лекарске дипломе постао је, 1905. лекар Општинске амбуланте у Шапцу. Једно време био је и хонорарни лекар Више женске школе у Шапцу, где се посветио научно-антрополошким мерењима и изучавањима. На основу добијених резултата, захтевао је у школи интензивне часове гимнастике.
Писао је популарне чланке у локалној штампи и објављивао стручне и научне радове у медицинској литератури.
У периоду између два светска рата бавио се искључиво приватном лекарском праксом. У народу је, као добар и пожртвован лекар и добар дијагностичар, био веома цењен.
Пошто је стекао солидан иметак, крајем тридесетих година 20. века почео је размишљати да своме граду подари здање трајне вредности, по коме ће га генерације памтити. Послушао је савет својих пријатеља и одлучио се за подизање зграде за основну школу, тада четврту по реду у Шапцу.
Радови на подизању нове школе, на плацу добијеном од Општине на Марвеном тргу на Баиру, започели су у августу 1939. Школа је саграђена за нешто више од годину дана. Била је то савремена школска зграда, површине од 1380 м2 корисног простора, са централним грејањем, канализацијом, водоводом, електричном енергијом и свим пратећим просторијама. За њену изградњу, др Андра је утрошио око 1.500.000 динара. По карактеристичној зеленој фасади, у народу је позната као Злена школа, а неретко и као Андрина школа.
У априлском рату 1941. као резервни санитетски пуковник, допао је немачког заробљеништва, мада је већ био шездесетпетогодишњак. У школу коју је подарио своме граду и његовој младости, уселили су се окупаторски војници, који ће у њој остати све до октобра 1944.
Одмах по ослобођењу, у Андриној школи била је смештена прихватна војна болница за рањенике са Сремског фронта, а након тога - Дечији пионирски дом и Женска гимназија.
Коначно, 1948. овде је почела да ради Државна школа за медицинске сестре.
Школске 1957/58. године, Андриној школи је дограђено још 420 м2 додатног простора.
Умро у Шапцу, 3. марта 1953. и сахрањен је у породичној гробници на Камичком гробљу.

почетак
назад