Реја

(Грч. Rheie, лат. Rhea или Ops - жена титана Крона, мајка богиња Хестије, Деметре и Хере и богова Хада, Посејдона и Зевса)

Реја потиче од истих родитеља као и њен муж Крон. Отац јој је био бог неба Уран, а мајка богиња земље Геја. Својој деци се није нарочито радовала нити је могла да ужива у њима, посебно не у време када Крон био владар свемира. Њен би муж одмах након рођења свако своје дете без изузетка прогутао. Сматрао је да је то најбољи начин да спречи евентуалну побуну против себе. Својевремено је и он сам устао против свог оца и свргнуо га с власти, па се тако с правом прибојавао да ће и његова деца следити тај пример. Петоро је тако већ био прогутао (где су као божанска бића и даље живела), а спремао се да прогута и шесто које је Реја очекивала. Али то се није догодило: Реја се посаветовала са својом мајком Гејом и тајно отишла на Крит где је у пећини у дубини Дикте родила сина, коме је дала име Зевс. Крону је подметнула дугачак камен умотан у пелене, који је прогутао с њима, а Зевс је мирно растао на Криту под заштитом нимфа Адрастије и Идаје и горских демона курета. Кад је одрастао, Кронова страховања су се испунила: Зевс се побунио против њега, присилио га да из утробе поврати сву прогутану децу и након десетогодишње тешке борбе преузео власт у своје руке. Реја је била задовољна - Зевс је постао највиши бог и владар неба и земље, Посејдон је преузео владавину над морем, а Хад у подземном свету. Њене кћери Хера, Деметра и Хестија су постале моћне богиње.
Иако је Реја била мајка највишег бога, Грци јој нису исказивали посебне почасти. Није утврђено са сигурношћу да ли је имала храмове. Касније су је, под утицајем источних култова, изједначили с малоазијском "Великом мајком" Кибелом.
Римљани су је поштовали под именом Опс. Првобитно су је сматрали женом Сатурна, бога сетве, ратарства и винарства. Када је Сатурн изједначен са грчким Кроном, Опс се стопила с његовом женом Рејом, а њено име је добило одговарајући латински облик (Рхеа). После извесног времена се и код њих стопила с Кибелом.
Осим тога, у римским митовима се појављује и свештеница Реја. Она је с Херкулом имала сина Авентина, који је постао краљ Албе.

Reja