ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ
ЖИВОТ И ПРИКЉУЧЕНИЈА

[VIII] ЉУБИМИ ПРЕДРАГИ MOJ!
Никакова в человецех не стоји вешт постојана; какав је год лишћа роди, таки је и људи!" Истину овога Омирова стиха никада и нигде у животу нисам тако почувствовао како кад на толико година после дођем у мило место рожденија мојега. Упутим се управ к родитељском дому, пред којим нађем у глубокој старости стрица мојега Грују. Познамо се и поцелујемо. Кћи стричева, коју сам при сиси оставио, она сад домаћица и с сином великачким. Питам за једнога комшију, чичу Мијаила. Нејма га; давно се преставио. За другога с друге стране, чичу Лазу. И он такођер. Децу у неко време и моје врснике поизналазим, прве у вароши, једне с синови на женидбу, а друге с кћерма на удају. Дечица којима сам бабиње чувао и потом у наручи носио, сад су оци и матере. Ето ти га, помислим у себи, иди сам те се калуђери, пак ћеш и ти бити човек на свету. Ал' хоће паметно момче да се посвети и да твори чудеса по Срему! Но већ што му драго; што је учињено, то се не отчини. Ја сам већ био и прошао, и свак ће ласно погодити да је ово више за друге него за себе говорим. Пре тридесет година се нико за главу не калуђери. А кад му буде толико, опет нек не нагли; нек причека јоште десетак. Куда је прошло тридесет, нек прође и ово десет; и нек се не боји да неће проћи; прошло би да их је јошт толико. Ко се год опари, а не каже друштву да чорба жеже, није добар за друштво; а кад он каже, после други нек чине што им драго.
Две вешти, што сам позно баш у комшилуку с једне и друге стране родитељскога дома, толико су знамените и тако се касају интереса целога человеческога рода, да би заисто смертни грех био да их овде не споменем; зашто када се ово могло случити баш у мојем комшилуку, не даље него у прва два дома, а да шта нејма даље и даље у вилајету. Зато предлажем ово на расужденије богу и цару и свим паметним људма који маре и којима је све то важно и велико што се человеческога каса рода. Реч је овде о двема женами, о којима никада не могу помислити да чувствитељно моје о њима не соболезнује срце.
Једна је Јованка, кћи чича Лазе. Ова се удала за некога који роди с њом (на памтим добро) једно или двоје деце, пак је онда остави, оде некуд и степе се, и за неколико година нејма му ни гласа ни трага. Жена јоште здрава и млада, следоватељно за рађање људи. Питам је зар не може другог мужа наћи. Каже ми сирота уздишући: "Нашла бих ја давно себи мужа, али веле да црква не допушта". О људи, што вас је год на свету, докле ће се којекаквих пустињика и монаха закони за цркву држати? Цариграду и Смирни очима сам мојим гледао да црква и патријарси за много мањи узрок дозвољавају женам за другога поћи мужа. Није ли ово управ против божије воље, следоватељно против свакога паметнога закона, возбрањавати да се људи на божији свет плоде и рађају и бога славе и познају. Али ако први муж дође? Ако дође, томе ласно има лекарство: нек узме себи другу, пак нек је боље чува. Ал' ако не дође, какво ћеш онда лекарство наћи?
С друге стране Марија, чича Мијаилова кћи, около тридесете године возраста, но гледајући на њу би се заклео ко да јој нема више него двадесет. Млада, здрава телом и разумом, прекрасна до удивљенија, поштена и благонаравна. И овој будући и трећи умрео муж, више се удати не може. За правду божију, што је жена крива ако се случи да јој три мужа умру; што ли муж ако му три жене не живу? Јесу ли они владјетељи живота и смерти, и могу ли друг друга од смерти избавити? Ако су свети оци тако узаконили. Ти исти свети оци, који су то установили, били су пустињици и калуђери, заклети непријатељи брака и чадородија; зато, да се они у туђе после нису мешали, хиљаду би пута паметније учинили. Ово је посао мирских људи, старешина и поглавара, који су не само словом него самим делом прави свети оци. Ко је мени за богом највећи свети отац развје онај који ме је родио и отхранио? Да се он, сачувај боже, није оженио и мене с мојом слатком родитељницом да није зачео, мене не би на свету било, нити би ми милион светих отаца помогао. То је све залуду: пост и молитве децу не рађају, него чесни и свети закони брак, јер тако хоће бог и тако мора бити во вјеки вјеков, а не иначе.
У почетку овога писма рекао сам да смо ми људи као лишће: у пролеће се рађамо, а у јесен зрелости спадамо. Ово се дакле не говори толико за Марију и Јованку; и оне ће у мало времена увенути и преминути, али је праведно постарати се за будуште родове. Ово исто случаваће се и у напредак многима и многима, пак, људи браћо, зашто да синови и кћери и унуци ваши страдају, да уздишу и да су злополучни, у чему нимало нису криви?
Ја сам о овом послу, како год овде пишем, покојном митрополиту Викентију говорио. Ево што ми је одговорио: ,Да знам да је то тако; али нека они отвјет богу дају који су то тако узаконили; ми сад морамо слепо држати". А која ће полза бити онима што страдају од тога што ћеду други отвјет богу давати? И зашто? За који узрок и нужду слепо држати једну ствар кад се већ позна да је без разлога и слепа? Знам да ће ми намах који намргођени меланхоликус и тврдоуст рећи: то се тако код нас нашло, пак тако народ хоће да то стоји. Не зна се и ово: да тешко оном општеству гди се никакво исправљеније не уведе догод не соизволе и не усхоћеду и касапи, и бакали, и лончари и прочаја. Зашто свако општество има своје поглаваре и управитеље развје да их слуша и да им се повинује? Ко не зна, право је да се да упутити и научити од онога који зна; а гди ово не бива, ту морају ствари ићи наопако. На пример, стара баба, која већ није за рађање деце, нек се не удаје ни први ред, некамо ли трећи и четврти; а чловек и жена јоште при младости и снаги, који могу чада рађати и хранити, а несрећни су били у три брака без сваке њихове кривице, зашто да не могу у четверти и, ако по несрећи буде потреба, и у пети ступити? Намереније и конац брака мора бити чадородије и воспитаније и, кад год за ови конац бива, он је по божијем закону и уредби. Беспослен и луд остави жену своју, младу и здраву, оде, изгуби се, и нејма му ни гласа ни трага! Зашто да жена стоји шест година залуду? Она би ласно за толико времена троје дечице имала, и рада их је имати, дојити и хранити. Зашто дакле ова створења свет божији да не виде? Човек паметан ни овцу ни краву јалову за толико неће држати, некамо ли жену своју. Но сохрани, боже, ропства или немошти! Ово има свој узрок.
Из Чакова вратим се у Карловце за чекати пришествије митрополитово из Беча, гди је позват био ради вершачке смутње, у надежди како дође да ће нас оправити у Германију. Дође архиепископ, и ја пођем с братом његовим, господином инспектором Трифуном, у Даљ к њему. Али се наш пут опет отложи за смуштеније које се у Германији тада Баварије ради догоди. И тако проведем другу годину у Карловци.
По берби винограда отпрате нас у Пожун, гди заједно с млади Видаци десет месеци пребудем. Они постигну доста добро францески и талијански, а ја већ умерено могах немецки говорити. Между тим постане совершен мир у Германији; ништа мање о више реченом путу нико не мисли. Пишем митрополиту о том, и најпосле јавим да је већ доста три године и да више нећу чекати. Ни одговора! Чудан је вешт кад слаби има с јаким погодбу, зашто један чини што хоће, а други принужден је трпити. Ове три године биле су ми најнепријатније у животу; и срећа моја што су мој Тома и Павел сасвим добри били, које сам совершено љубио, како и они мене, а без тога јошт би ми горе биле. Притом добро за ме што сам како у Модри тако и у Пожуну гдиког ученика имао, те нисам сасвим остао био без новаца. Тада сам весма жалио на архаЕпископа; но на неколико месеци затим познао сам да је много боље учинио не исполнивши обештаније, ибо будући наумио скоро преставити се, да нас је послао био тамо, би се у великој заплетки нашли не имајући од кога векселе чекати. Моја надежда за поћи у Германију и даље, засад воспети се и утиши, но не искорени. Ја сам већ дугим опитом познао да ваља да се добро чувам да не наумим куд поћи; јер ако наумих, одох, сам не знам како.
Пређем у Тријесте. Овде господа конти Војиновићи и прочи господари трговци запитају ме би ли хтео ту за коју годину децу учити. Радо и весело за пет стотина форинти на годину, одговорим. Више, ако хоћеду, могу ми дати колико им драго, узећу; али не мање за главу! Обнадежде ме да толико могу имати. Между тим за неки политически узрок реку ми да се пођем проходати по Венецији и у петнаес дана да се вратим и да ће све бити готово. Одем; а кад се вратим, нађем посао горе него кад само пошао. Каже ми мој Харалампије, будући да се није могао успех у неком надјејемом претпријатију имати, више ми се не може дати од триста форинти. То значи: пет стотина мање двеста. Захвалим и откажем. Ја добро знам да има такових места гди могу имати 500 с плус 200; зашто бих дакле узимао с минус? Али, ево невоље, нема се с чим дотле доћи.
Откад је год Тријесте на свом месту, у боље време за ме није у њега могао доћи господин Варлм, росијски Архимандрит, с намјеренијем за поћи у Италију. Обештава ми платити да пођем с њим и да га поучим талијански. Не иштем никакве плаће; обештам се бити с њим сву зиму, само из Ливорна да ме отправи на пролеће у Цариград, гди знам да се францески и талијански језици, навластито кад их ко с греческим уме предавати језиком, добро плаћају. Не знам од нас двојице ко је себи за веће шчастије вмењавао: он ли, што ме је ту нашао, или ја, што се он ту у таковим мојим замршеним опстојатељствам на ме намерио. Заисто, да смо се задуго распитивали и тражили, боље не би се могло напитати и наћи. Влашки је знао како прави Молдован, зашто је у тој провинцији из детињства до совершенога возраста живио, и ту је у прошастој војни Росији лепо учинио заслуге, и зато од Велике Екатарине многоцени на плаветној пантљики крест и господску пензију, за живота получио. Што кажем да је влашки знао, чрез то дајем знати да је у талијанском језику на по пута био. Намах у Тријесту почнемо: он мене частити, а ја њега учити. У оваком лепом послу проведемо ту цели божићни пост, и таков леп пост не би се човеку за дуга живота омразио.
По Божићу у Венецији карневал. Луди би били кад би у Тријесту стајали. жАјде у Венецију! Да нам је и ту лепо било, то свак зна да му се и не каже.
Четвртак прве недеље поста укрцамо се у књигоношњу лађу за Болоњу. Сила божија музиканта и комедијанта мужескога и женскога рода и племена! Преко дан лепо време; такове музике и појања - ван да опет ту. Око неко доба ноћи пођемо кроз широки канал; кад ти ту нападне на нас такова страховита бура да нико није већ мислио главе на суво изнети. Те музике опет и тога завијања ко није чуо, нек не жели чути. Да нас срећом јака не одржа лађа, мишљасмо се сви заједно утопити као мишеви. С оваким друштвом утећи, то се зове Харону рећи: мац! Свима сам сутрадан рекао: "Чујте, браћо и сестрице, кад овде шкапуласмо, заисто хоћемо јошт који дан поживљети. "Одавде све из канала у канал на Ферару до Болоње. У овом предивном месту у граду задржимо се до Воскресенија латинског; што је год достојно било виденија, како у граду тако и наоколо, све смо видили.
Кад бих све хотео описивати какових смо се неисказаних и неописаних красота нагледали у Болоњи, у Флоренцији, у Пистоји, у Луки, у Пизи и просто у свем оном земном у Италији рају, велика би се књига хотела. Преко високих апенинских гора и кроз именовате градове предивне тосканске державе, друге недеље, на наше Воскресеније, дођемо у Ливорно, гди отпразнујемо не три дни, него равно три недеље дана. Већ пролеће тихо и лепо, за мореплаваније најлепше, но нами се мучно растати. Али што мора бити, то ваља да буде. Нађе се корабаљ за остров Хиос. Мој љубими архимандрит Варлм плати за ме капетану за превоз и препитаније до тога острова и, баш излазећи из корабља, гди ме је допратио био, метне ми у ?еп прослука сам својом руком дванаест венетских цекина.
Капетан корабља, Дубровчанин, поштено ме је и господски содержавао. Овај, имајући својих дела, у различна се места навраћао, како: у Корсику, у потом земљетресенијем разорени град Мисину у Сицилији; прођемо и покрај горе Етне, гди целу једну ноћ нисам хотео лећи, за нагледати се онога чудеснога виденија. Двадесетпрви дан од Ливорна угледамо остров Хиос, и тај дан уљеземо у пристаниште града. Да сам хотео, могао бих тај час у други корабаљ прећи за Цариград; но, уверавајући ме капетан да се ту сваки дан може пригода за то место наћи, намислим остановити се овде који дан за прегледати тај предивни остров. И будући да против свакога намјеренија и чајанија, наместо десетак дана случи ми се пребивати ту равно толико месеци, а зашто се то случило и што сам у то време чинио, находећи достојно Вашега љубопитства и подугачкога описанија, закључавам ово писмо, пребивајући и прочаја.
У Берлину, септемвра 30,1788.
 
почетна
врх странице
творац града