KIKINDA SHORT - kratka priča na četiri jezika

KIKINDA SHORT – festival kratke priče

Narodna biblioteka „Jovan Popović”, Kikinda

Povodom prošlogodišnjeg festivala kratke priče KIKINDA SHORT 01 iz štampe je izašla knjiga sa pričama učesnika festivala. Priče su prevedene na jezike na kojima pišu  učesnici festivala: mađarski, makedonski, slovenački i srpski.

„Dugo vremena se čeka da ovakvi projekti izađu na videlo.„ izjavio je Roland Orčik, jedan od prevodilaca i selektor za Mađarsku. „Napokon, nekolicina otvorenih i za rad ozbiljni ljudi u Kikindi su se setili, i ne samo setili, nego i ostvarili ono o čemu drugi samo govore. Sve je u knjizi: razni jezici, razne priče, razne atmosfere, razni čitaoci. Meni je veoma drago što Segedin sarađuje sa Kikindom. I nadam se daljoj međukulturnoj akciji."

U projekat je pored devetorice autora uključeno čak desetoro prevodilaca.

Već je ugovorena promocija knjige na Univerzitetu u Segedinu, dok se o promociji i distribuciji knjige u Sloveniji i Makedoniji vode pregovori.

Autori čije se priče nalaze u knjizi su Balaž Pap, Enes Halilović, Dušan Čater, Igor Isakovski, Siniša Soćanin, Miloš Latinović i Srđan Papić. Specijalni gost prošlogodišnjeg festivala bio je Mihajlo Pantić i on je kao gosta iznenađenja pozvao Miodraga Raičevića.

Knjigu su prevodili Roland Orčik, Arpad Kolar, Ana Ristović, Ivana Ristov, Mihalji Bilbija, Gabrijela Gal, Namita Subioto, Marija Panić, kao i Dušan Čater i Igor Isakovski[1].

Izdavač knjige i organizator festivala je Narodna biblioteka „Jovan Popović” iz Kikinde, a koordinator projekta je Srđan Papić.

Promocija knjige zakazana je za 31. maj, Studentski kulturni centar, Beograd, u 12 časova.

Organizatori se zahvaljuju na podršci Pro Helveciji, Beograd, Ministarstvu kulture i medija republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i kulturu, Novi Sad, Metanolsko-sirćetnom kompleksu, Kikinda, Baniniju, Naftagasu – Severni Banat i, svakako, Studentskom kulturnom centru iz Beograda.

Ps: od 28. juna do 01. jula 2007. u SKC-u i Kikindi organizuje se KIKINDA SHORT 02. Na drugom festivalu učestvovaće više od 20 autora iz šest zemalja. Učešće su za sad potvrdili Šejla Šehabović, Melina Kamerić, Aleksandra Čvorović (BiH), Vlado Bulić, Mima Simić, Dario Rukavina (Hrvatska), Denis Mikan, Peter Landerl, Ksaver Bajer (Austrija), Angel Igov, Elena Aleksijeva (Bugarska), Eniko Daraboš, Roland Orčik (Mađarska), Ivan Potić i Marko Vidojković (Srbija)[2]. Specijalni gost festivala je Slobodan Tišma, a gosta iznenađenja dovodi Vasa Pavković. Očekuje se potvrda dolaska još nekoliko učesnika kao i prijatelja festivala koji nisu pisci ali prate mladu književnu scenu u regionu.

Kontakt: srdjanpapic@yahoo.com


[1] Napomena. Imena nekih od autora u originalu glase: Pap Balázs, Orcsik Roland, Namita Subiotto, Kollár Árpád, Bilbija Mihály, Gabriella Gaál
[2] Elena Alexieva, Xaver Bayer, Darabos Enikő