Miodrag Lukić
Studio Evropa
Izdavač LEGENDA, Čačak, za izdavača Dragan Biserčič
247 strana, 21 cm, ćirilica
Može se poručiti na
www.knjizara.co.yu

Priča o prijateljstvu dječaka Bastija Švajcarca i odraslog muškarca Nemanje Neleta Jugovića stranca sa Balkana, koji svojim pojavljivanjem unosi nemir u učmalu svakodnevnicu malog mjesta. Stranac uskoro postaje dječakov uzor i razlog za brigu njegove pomajke Klaudije, jer ona se zaljubljuje u njega i uskoro otkriva da je on stalni gost javne kuće Studio Evropa u kojoj je "zaposlena" prostitutka Rebeka - Rut stvarna majka njenog usvojenog sina.
Pored Nemanje koji u javnu kuću zalazi kao stari prijatelj vlasnice Danijele, da bi sa njom u polumraku javne kuće pio i ćutao, tamo dolazi i Čarli Eber Junior sin starog naciste Ebera....
Stranac sa sobom donosi svoju priču, koja počinje u drugom svjetskom ratu, a završiće se krvavim obračunom izmedju starih nacista i osvetnika Jevrejina Arnolda i Srbina Nemanje.
Priča se iz devedesetih godina dvadesetog vijeka i zapadne Evrope stalno seli na Balkan u drugi svjetski rat i vrijeme posle drugog svjetskog rata.
Djed glavnog protogoniste Nemanje je bio prinuđen da ubije sopstvenu sestru Jelenu i spasi je smrti smrzavanjem. Naime, rojalisti su je osudili na smrt zbog veze sa jednim njemačkim oficirem, podunavskim Švabom, a izvršioci su na svoju ruku kaznu strijeljanjem preinačili u smrt smrzavanjem. Tajna njene smrti je dugo bila skrivana i glavni protogonista ju je saznao pred djedovu smrt..
Nemanja je arhetip Balkanca u kome živi prošlost i nedovršene priče čitavog dvadesetog vijeka koji se za dio Balkana završava krvavo...