Nenad Stakić
Bestragija
Liber - Poezija

Liber, Beograd, 2007. 71 str., broš, 16 cm, latinica.
ISBN 978-86-85353-52-9

Omot: Nina Stojanović; ilustracija u knjizi: Dimitrije Ćurčić
Ambijent: Novi Sad, grad betona, grad bez ljubavi, nevidljiva zmija, grad ukletih. U kojem živi gomila tmurnih ljudi. Jedino što vredi u tom gradu, što odudara, je Ona, princeza sa srcem u očima koja mu daje snagu i inspiraciju. U trenucima imaginacije pesnik zapaža prirodu oko sebe: proleće, jesen, reku, ali pesimizam i nezadovoljstvo, dosada i beznađe, dovode ga do spoznaje da je uklet kurvin sin, da je sve prokleto, uvek isto, i da nade za njega nema.
Ljubav i suze su lajtmotiv ovih neobičnih, kratkih pesničkih prikaza koji govore o večitoj težnji čovekovoj za ljubavlju i toplinom. Svet oko sebe pesnik doživljava kao neprijateljsku sredinu u kojoj žive neshvaćeni pesnici, boemi i male blesave slikarke, kao na pustom ostrvu gde jedino ljubav daje smisao u svetu beznađa i bezizlaza.
Nebojša Lakić


OVA DRUGA KNJIGA, KOJA SE NASTAVLJA NA PRVU, SAMO JE NASTAVAK LJUTIH RAKIJAŠKIH PESAMA. ALI JE U OVOZ PESNIČKOJ ZBIRCI MNOGO VIŠE BESA, IMA I NASILJA, TO SU PESME O OBIČNIM LJUDIMA, O MOMKU KOJI IZLAZI IZ ZATVORA I SHVATA DA SU GA LJUDI ODBACILI, O JEDNOM DRUGOM KOJI JE RATOVAO NA KOSOVU I IZGUBIO SVOJU DUŠU TAMO, KAO I O MEĐULJUDSKIM ODNOSIMA, HIPOKRIZIJI I DANAŠNJOJ NEZAPOSLENOJ OMLADINI.