vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Časopis Omaja, priče tajanstva i mašte

       
piše Tamara Lujak

Dugi je niz godina na trafikama moglo da se bira između nekoliko časopisa koji su se delimično ili u potpunosti bavili pitanjima fantastike i naučne fantastike: Politikinog Zabavnika, Galaksije, Tajni, Trećeg oka...
Ne mali broj generacija odrastao je uz neverovatne priče koje su mogle da se čitaju na stranicama ovih časopisa. Dugi su nas niz godina te storije razgaljivale, dugo smo ih u društvu prepričavali, čak i danas kad se u širem krugu prijatelja povede razgovor o najdirljivijim pričama koje smo u životu pročitali.
Onda su stvari krenule nizbrdo. Tiraži su se smanjivali uporedo sa državom, časopisi su počeli neredovno da izlaze, da bi se neki od njih vremenom ugasili. Takvu su sudbinu doživele Tajne, zatim i Galaksija, pa su mnogi od nas godinama potom lutali od trafike do trafike u potrazi za nekim drugim časopisom slične sadržine.
Sve do pred kraj 2007. godine na našem tržištu nije bilo časopisa koji bi po kvalitetu mogao da se poredi sa rečenim izdanjima. Omaja, međutim, predstavlja izuzetak. Reč omaja označava zlog duha ili utvaru; biće koje omaje čoveka i odvede ga daleko od rodnog mesta, ali znači što i opsena, omama.
Prvi broj časopisa izašao je iz štampe novembra 2007. godine i ponudio gladnim čitaocima neke nove doživljaje i nove (strašne) priče poput Vodeničarskih priča Milana Ivkovića Milaje, priče Grob Enesa Halilovića, Susret sa stanodavkom Aleksandra Bjelogrlića, Večera za dvoje Spomenke Stefanović.
Drugi broj, izašao u leto 2008. godine, posvećen vilama, doneo je čarobne priče Radmila Anđelkovića i Danijela Reljića, Zlatimira Pantića, Ilije Bakića, Zorana Stefanovića, Milančeta Markovića i drugih.
Treći broj, izašao u jesen 2008. godine, bavi se pitanjem horora u domaćoj književnosti (Dušan Cicvara) i donosi priče Gorana Skrobonje, Tihomira Jovanovića, Ivane Milaković, Ljube Damnjanovića, Jasmine Nikolić Todorović koje obrađuju večite teme: vampire, duhove, karakondžule, zmajeve i vampire.
Tako nas uz bogate i maštovite ilustracije iz broja u broj domaći (i strani) pisci lagano uvode u neistražene i malopoznate teme koje se samo pojedini, poput Aleksandra Markovića, Dejana Ognjanovića, Bobana Kneževića, usuđuju da istražuju. Ako se usudite da ih sledite, odvešće vas u predele i avanture o kakvima sanjali niste.

vrati se na sadrzaj
      arhiva