vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Prikaz časopisa Naš trag 1-4/2008, Bast, Beograd, 2008.

       
piše Tamara Lujak

Nakon dugog čekanja i iščekivanja, najzad je iz štampe izašao najnoviji četvorobroj časopisa Naš trag. Bogato opremljen, kao i u svakom broju, i u ovom nam, na preko petstotina strana, donosi kvalitetne tekstove iz pera poznatih domaćih i stranih pisaca, pesnika, esejista, prevodilaca.
Možda najinteresantnija rubrika u ovom časopisu, posvećena stranim prozaistima, donosi ostvarenja Naome Kiš, Monike Kompanikove, Mihaila Hvoreckova. Od domaćih pisaca čitaćete priče Aleksandra Markovića Igra bez osmeha, Spomenke Stefanović Nomadi, Davida Albaharija Na vrhu planine. Uživaćete u intervjuima sa Vidom Ognjenović Tužna je nedelja, Eleonorom Luthander Svi glasaju za srpsku poeziju i Filipom Davidom O tajanstvenom prožimanju svetova (Možda se neki od njegovih svetova prepleo sa vašim, a da toga niste ni svesni?).
Kao i u svakom broju i u ovom ćete naći tekstove posvećene šahu: Šah od legende do istorije, Dragana Stankoviča i jednu krajnje interesantnu priču Seansa u paklu, Josifa Krejčika, o velikom šahisti koji silazi u Pakao. Da li će u donjem svetu odigrati partiju svog života ili...?
Ne manje interesantna je i rubrika posvećena aforizmima. U ovom broju, svojim pronicljivim zapažanjima častiće vas Bojan Jovanović: Ništa nas ne može zaustaviti. Na ledu smo; Vlast nam je bila poštena. Nimalo nam nije ostala dužna.
Razgaliće vas i slatko nasmejati Miroslav Pavlović, prenoseći na papir delić seoske atmosfere u pesmama U mirisu sena, Ljubavni jadi jednog vola. Zoran Pešić Sigma nam ljubazno dozvoljava da zavirimo u njegov rukopis Voz za jednog putnika i poručuje nam: zaustavi voz bar jednom u životu/pre nego te izbace/na prvu stanicu samilosti.
Nastavljajući sa dugom tradicijom, časopis nam donosi intervju Nove Tomića sa kompozitorom Konstantinom Babićem Život u znaku vedrog duha, povodom šezdeset godišnjice stvaralaštva; neobičnu radio dramu Vladimira Đurđevića Nema više romantike; ali uvodi i novine, poput rubrike Radionica prevodioca dr Save Babića u kojoj možete pročitati priče Bele Bartoka, Ištvana Erkenja, Đeze Hatara, Đule Gomboša i drugih; i rubrike Galerija u kojoj se na fotografijama u punom koloru predstavljaju slikari poput Nikole Vukosavljevića, Miroslava Masina Zorana Mašića, Tanje Milovanović i drugih.
Deo naše istorije otkrivaju nam Dragana Pavlović (Veliki župan Stefan Nemanja), dr Mlađan Cunjak (Mileševa kroz vekove), Miloš Ivanović (Gerasim Branković – ugledni srpski svetogorski monah) i drugi.
O ostvarenjima domaćih autora pišu Slobodan Škerović (o zbirci pesama Jesen skupljača, Ilije Bakića), Milan B. Popović (o zbirci pesama Enesa Halilovića Listovi na vodi), Marija Golubović (o romanu Lutajući Bokelj Nikole Malovića), Marijana Milošević (o romanu San o ljubavi i smrti Filipa Davida), ali i mnogi drugi.
Naš trag vam i ovog puta nudi ukrštenice za zabavu i razbibrigu (autora Stevana Apostolovića). Ostaje vam samo da se duboko zavalite u fotelju, pustite sebi ugodnu muziku i prepustite se brojnim i raznorodnim svetovima, koji će, poput samog časopisa, svakako ostaviti traga u vama.

      arhiva