vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Koncert Justice Yeldham
       
pise Djordje Matic

16.6.2008., brod "Letnja Šikara", ulaz besplatan

Koncert Justice Yeldhama, noisera iz Sidneja, poceo je sa zakasnjenjem, ali to nije bio veliki problem, jer je atmosfera na brodu "Letnja Šikara" bila opustena, dvosedi su bili udobni i voda hladna. Pre koncerta mu je jedna osoba donela veliko odlomljeno parce stakla koje je pokupila ko zna gde. On je na pocetku koncerta na to staklo prilepio neki mikrofon nalik na zavrsetak stetoskopa, ciji se kabl zavrsavao na gomili pedala i stvarcica potrebnih za buku. Prislonio je staklo na usta i obraz i zapoceo svoj performans. Ni sam ne znam koliko je trajalo, jer sam bio opcinjen, ali je to bilo verovatno oko pola sata njegovog vristenja u to staklo, dok je ono verovatno prenosilo snazne vibracije do mikrofona i sve je to proizvodilo veoma grubu buku. Bas kad sam se zapitao kako se dosad nije posekao, video sam razmazanu krv i pljuvacku po staklu, a on je stavio jedan ostar deo stakla u usta i odlomio ga o nepce, a zatim nastavio s izvodjenjem. Performans je zavrsio lomljenjem tog polumetarskog stakla sebi o glavu. Justice Yeldham je pokazao da noise ne samo da nije prijatno slusati, vec je neprijatno i to gledati...ali me je svejedno odusevio.

Posle njega je na red dosao njegov zemljak, Passenger of Shit, eksperimentalni speedcore DJ. Stavio je svoju cudnu masku i zapoceo izvodjenje svog majstorskog speedcore-a, uz fine pauze sa nekom muzikom koja je podsecala na disko.
Sjajan koncert, iako je bilo samo dvadesetak ljudi, mozda nesto vise. Ovo je bila retka prilika da se ovako nesto cuje u Srbiji.

     

JUSTICE YELDHAM - australijski noise performer, poznat po svom specifičnom i krajnje originalnom pristupu kreiranju zvučnih noise panorama, koji se može opisati kao angažovanje celog tela pri proizvođenju zvuka. Ovaj čovek-instrument svira usnama, rukama, zubima, najčešće na staklu, najčešće uz pomoć kreme za sunčanje i niza zvučnih procesora.
Šokantni i ekstravagantni, njegovi nastupi su nešto što se pamti i prepričava. Na ovogodišnjoj evropskoj turneji, u okviru koje nastupa u Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Bugarskoj, Turskoj i Makedoniji, Justice Yeldham je odlučio da poseti i Beograd, mesto koje izuzetno ceni zbog, kako sam kaže, "neposrednog kontakta sa publikom i njenom energijom koja se retko gde može doživeti".

PASSENGER OF SHIT – takođe noise performer iz Australije, za sebe kaže da svira "DUM erotic SPEEDCORE happy TERRORCORE / HARDCORE GABBA / trendy fuckwit breakcore tamborine core TYPE DAnCE MUSIC GAME CORE -and SAD CORE . SCREAMING VOX +harsh shit NOISE AND OTHER dum SHIT MUSIC". Vodi diy etiketu pod nazivom SHIT WANK (Justice izdaje pod okriljem dualplover.com), i pored muzike se bavi slikarstvom, kostimima i video animacijom. Cela njegova koncepcija, koju je gotovo nemoguće opisati je predstavljena na www.myspace.com/shitwankrecords, pa izvolite pogledati i sami proceniti.

      arhiva