vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Svirke Figurative Theatre

       
piše Nenad

Kulturni centar Niške Banje, 15.3.2008.

CZKNB je jako aktivan poslednjh meseci te se tamo svakog vikenda dešavaju neke stvari. Na red da zasvira tamo došao je FT. A i krajnje je vreme bilo jer se ne sećam kada je FT svirao u Nišu. Kako ovde teško da postoji publika za takav neki zvuk išlo se na to da se ne radi „medijska kampanja“ u vidu flajera, plakata isl već se više išlo na „od usta do usta“ pa se i predpostavljalo da će na kraju to ipak biti intimnija varijanta za prijatelje i rodbinu :). Što se na kraju ispostavilo i kao prava odluka.

Oko 20 do 8 smo se svi potrpali u Zastavu 128, nas petoro + pojačala, gitara, klavijatura, kućište = tezga bend te je 10o minutno putovanje bilo ispunjeno zajebancijama na taj račun i izbegavanjem kojekakvih kartonskih kutija rasutih svuda po putu. Banja je raskopana zbog radova na ulicama te smo sve to nosali do centra koji se nalazi na finom mestu u podnožiju brda i parka, sa malim amfiteatrom. Kulturni centar je imao postavku stripova „Isečci iz života“.

Samo dešavanje je počelo oko 23.20 kada se sakupilo 20-30 ljudi. FT je zvanično nastupio kao dvojac u sastavu Peđa i Marko. FT je zapravo EBM sastav no živi nastupi i nemaju takav zvuk, uglavnom je zvuk teži i mračniji nego na izdanjima. Iako mi je Peđa rekao da će svirka biti bučnija nisam ni mogao da pretpostavim koliko... Dakle sve je krenulo ritmično i plesno ali je to bila zapravo samo 1/5 koncerta da bi nastup polako postajao sve bučniji uz sve veće iživljavanje Markovo nad gitarom.

     

Stvari se otimaju kontroli i nastup do kraja prelazi na momente u totalni harš buku. Zapravo u 2/5 koncerta i definitivno nestaje ona granica između benda i publike te je svako ko je hteo mogao da se lati instrumenata. Pa su neki od nas to i iskoristili i počeli da manje više divljamo a potpisnik ovih redova povremeno sa sve kamericom u jednoj i klavijaturama/girtarom drugoj ruci.

Peđa prelazi samo za mikrofon i odsvirane su „Ona se igra nožem“ (originalno Dobri Isak) u I’m (stari Niški electro sastav) varijanti čini mi se, „Homocider“ obrada I’m-a, i čini mi se nešto od Tuxedo Moon. Ovde od prilike i prestaje i onaj mali preostali plesni deo koncerta. Ekipi se pridružuje i Pop, upravnik centra sa usnom harmonikom i počinje psihodelija koju sve vreme prate projekcije raznih performansa na zidu. I sve polako ide ka vrhuncu gde opet bukvalno svi grabe,.. šta ko stigne od instrumenata i svira, udara, iživljava se dok Pop sa usne harmonike prelazi na mixetu i tu sve odlazi u harš.

I tu nekad prestaje koncert i počinje „after parti“ uz Throbbing Gristle, Joy Division, DAF isl.

Sad kasnije sledi i naš povratak domovima. Spakovani kao sardine uspešno izbegavamo organe reda i za 10tak minuta smo svi svojim kućama.

Sumirano,... na koncertu je bilo 5-6 ljudi koji ovakav zvuk gotive i koliko toliko su u tome. Kako i zašto ostali nisu napustili mesto dešavanja i dalje mi nije jasno. Izgleda da noiz zavera radi i seme je posejano. I izgleda da ovo mesto nije zauvek zatvoreno za ovakav zvuk. Tako da bi moglo nešto slično da se ponovi, neko grupno dešavanje, mini fest...

vrati se na sadrzaj
      arhiva