vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Pregled fanzina

       
fanzine čitao Nenad

PLAN.et #31
U odnosu na poslednji broj koji sam citao /a to je bilo pre godinu-dve/ sada imamo novi A5 format, verovatno prihvaljiviji za citanje na predavanjima, faxu isl :). Elem, ko nije upoznat rec je o magazinu udruge “Domachi” iz Karlovca. Magazin je okrenut “pop kulturi”, politici i sportu. Mada ne drzite se ove odrednice kao pijan plota. Najvise je ovde /bar u ovom broju/ andergraund kulture koja se ogleda u prikazu raznih radionica i festivala u Karlovcu i okolini /Nepokoreni grad i Artika/, izvestaji sa M.Paradisa, i jednog rege festivala. Sport je provucen kroz pricu o onim starim fudbalerskim frizurama,… Broj se bavi i nekim drustvenim pojavama i problemima. Pa tako imamo kriticki osvrt na cenzuru koja zahvata internet, i potragu “za autenticnim ja”…Ako jos niste stekli sliku,…pa eto recimo uporedimo ovaj magazin sa Somborskim Pogonikom… planetmagazin@domachi.hr.

AkuPUNKtura #15
Još jedno iznenađenje. Zašto? 14ica je sva bila u tom "ovo je poslednji broj" duhu i odavao je Gacin zamor celom pričom. No kako je rekla stalno je bilo nečeg što je trebalo reći, propratiti, podržati. Ovo je standardan broj i jedina razlika u odnosu na neke prethodne brojeve je što nema infoa bendova. Kolumne su se dotakle nekih finih tema naročito ona "Odelo ne čini čoveka". Intervjui su rađeni preko elektronske pošte ali u više navrata i duže vreme tako da su i intervjui duži ali fino teku. Recenzija je i dalje zaista puno, više od trećine zina otpada na njih. E sad par kritika. Najpre font koji je jako ali jako sitan a zin obiman i postaje zamorno za čitanje /sreća kopija je dobra/. A onda tu su i neke greške u recenzijama kod pojedinih kontakata i opisa pojedinih izdanja..... I ovaj je možda poslednji ali eto ne verujte... :). Nabavljivo na nochoice@ptt.yu.


     

Subkulturno Obrazovanje #4
Lepo je što uspevaju da održe tempo izlaženja jednom mesečno. Lepo je i što zin laganim koracima ide napred u određenom smislu. Loše je što u pojedinim segmentima stagnira i nekako deluje izgubljeno. Pojedini bendovi, teme, i stavovi izneseni u tekstovima ostaju diskutabilni... Valjalo bi raskrstiti sa tim ko bi mogao se pojavi u zinu, ko ne. Valjalo bi staviti naslov tamo gde ga nema /str 8,9/. Fin je txt "pank pre panka", vjui sa DT, FF,... Proverite na subkultzine.mina91.com.

Oprem Dobro #77
Majka mu stara poslednji put sam čuo/listao poslednje brojeve ovog zina pre par godina kada se isti održavao na svega par wordovih stranica /dakle više obim biltena/ ako me sećanje služi /ako ne izvinjavam se/. Hibernacija ili tako nešto. Sada se OD vraća u punijem sjaju a bogami i obimu. Nekako zajebano je bilo šta pričati o najduže izlazećem fanzinu /jel preko 2 decenije beše?/ koji je uz to dogurao do cifre od 77 brojeva. Godine iskustva su učinile svoje i spremile nam finu poslasticu u ove hladne dane. Red novog, red nešto bajatijeg sadržaja za podsećanje. Osnova fanzina su intervjui sa jedno 95% sadržaja a pomenimo npr Ženevski Dekret, Pretposlednje Mohikance /konačno da pokupim neku informaciju o njima/,... Nekako fino provejava taj stari fanzinaški duh kroz razgovore. Dizajn vrlo jednostavan uz recimo želju za većim fotografijama. I ono što davno nismo sreli, zin na ćirilici. Papirnatu verziju potražite na vgoca@bitsyu.net a pdf na box.net/shared/cnuh15uw4s ili opremdobro.bz.ly. Uskoro se očekuje na opremdobro.biz.ly pdf arhiva starih OD brojeva.

vrati se na sadrzaj
      arhiva