vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Ichi the Killer

       
piše Goran Brekalo

Emotivna, i u isto vrijeme snazna, Ichi Koroshiya je brutalna prica o prijateljstvu, lojalnosti, izdaji i smrti.To je vjerovatno jedan od najkrvavijih, ali i najljepših stripova ikada napravljenih. Od prekrasne price, koja stalno tokom citanja iznenadjuje svojim obratima,preko efektnog crteža, do briljantno napisanih likova, Ichi ne prestaje da oduševljava.

Prica se odvija oko Ichija, jednog djecaka koji je poslje proživljene traume u djetinjstvu razvio podvojenu licnost: jedna, njegova prava, je stidljivi djecak koji se boji svega, koji ne uzvraca udarce i trpi uvrede, dok druga, koja je došla do izražaja manipulativnim metodama zlog Jijiia ( Jijii je bivsi jakuza koji je istjeran iz mafije, pa preko Ichija se pokušava osvetiti ljudima koji su ga izbacili iz organizacije ), predstavlja sadisticko cudovište koje kasapi sve pred sobom.tokom svojih misija, naime, Ichi pada u trans, kada se prisjeca šokova iz djetinjstva, te nanovo to sve proživljava, ubijajuci ljude oko sebe misleci da su to osobe koji su mu kao djetetu nanijele bol.Poslje 'obavljenog posla', uvjek ga uhvati strahovita erekcija koju ne može suzbiti ( hehe sa njim bi sigmund freud imao pune ruke posla ).

Drugi glavni lik u stripu je Kakihara ( neka mješavina Gary Oldmana iz najludjih dana i Hannibala Lectera, sa dodatkom ožiljaka i mandarinskog 'štiha' ), vodja jedne frakcije jakuza. Kakihara je cista suprotnost Ichiju. Dok je Ichi plahi djecak sa unutarnjim sadistickim nagonima, Kahihara je napaceni mazohista, expert u komadanju ljudi sa iglama.Citavog zivota, on je tragao za savrsenim ljubavnikom, ultimativnim sadistom, koji bi mu ispunio sve njegove perverzne snove.Ta se potraga nastavlja tokom citavog stripa, kad se na kraju njih dvojica susrecu, i tada jakuza osjeti prvi put strah u zivotu.I to ce mu i donijeti smrt...

Glavna tema stripa zapravo je bol.Nije bitno da li je to unutarnja ili vanjska, da li su to traume ili komadanja tijela, bitno je samo da boli, i to mnogo.Jer ovdje niko nije poštedjen, ni dobri, ni zli, ni muškarci, ni žene i djeca, svi imaju svoju ulogu u Ichijevom i Kakiharinom vrtlogu smrti.

Ovaj strip definitivno nije za svakoga. za razliku od vecine stripova, gdje se superheroji hrabro i nesebicno suprotstavljaju zlocinu, ovdje imamo samo psihopatske antiheroje žedne za krvlju.

     

i stvarno, scena ima svakakvih: rezanja penisa, sjeckanja bradavica, tip koji jebe mrtvog covjeka i povraca mu u facu, komadanje iglama...

mnogi (premnogi ) ce se zgrazati nad extremnim nasiljem, isto tako neki drugi ce se time oduševiti, ali malo ko ce shvatiti suštinu svega.

Prave ljubitelje underground stripa ce medjutim Ichi oduševiti svojom briljantnom pricom, mješavinom thrillera, noira,drame, pa cak i komedije, te mnooogo krvi...

Isto je bitno reci, da dok ovakav strip kod nas i svugdje na zapadu, trune u underground-u, u Japanu je taj strip kult koji je doživio cak dvije filmske ekranizacije ( o kojima ce biti rijec u narednom periodu )!

P.S. Napomena:pošto je to japanski strip, manga, moracete se naviknuti da citate s desna na lijevo, što poslje desetak minuta više nece predstavljati problem, pa cete onda na miru moci uživati u više od 2000 (!?) stranica ovog remek-djela...

vrati se na sadrzaj
      arhiva