vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

ELEKTROLASTA, TEHNO MUDA, MISA MANGUP + Izlozba stripova, ilustracija i skulptura

       
txt Volodjaizkutije foto Mark Schneider

foto raport >>> ovde

Promocija fanzina "Beli Majmun", Galerija Elektrika, Pancevo, 21. april 2007> live: ELEKTROLASTA, TEHNO MUDA, MISA MANGUP + Izlozba stripova, ilustracija i skulptura - Johanna Marcade, Radovan Popovic, Aleksandar Opacic, Igor Hofbauer, Anna Ehrlemark, Wostok, Danijel Savovic, Ivana Armanini, Nunu collective.

Jos jedan mocni udarac mislili smo zauvek izumrlog grafickog undergrounda, ovaj put kao rezultat saradnje citave familije stvaralaca, odjeknuo je te vecheri u prostoru galerije "Elektrika". Povod za ovo okupljanje bila je izlozbena promocija Beopolisovog izdanja "Beli Majmun", fotokopir/sito print fanzina koji su konceptualno osmislili Johanna Marcade i Radovan Popovic, poznatiji kao Rasha Striper. Samo izdanje je prilicno zanimljivo, u njemu su sakupljeni radovi koji na razlicite nacine obradjuju motiv majmuna, u nekom rasponu od antropoloskih, preko kulturoloskih, bioloskih do religioznih i politickih i lirskih pristupa. Meni je licno najzanimljiviji strip Radovana Popovica, u kome dva embriona u stomaku razgovaraju o mogucnosti postojanja zivota posle rodjenja, o tome postoji li zaista nekakva mama ili ne, i kako uopste izgleda taj zivot, ili je zivot posle rodjenja samo prica koja je izmisljena ne bi li se njihova sadasnja egzistencija osmislila kao nesto sto ima svrhu...no da ne prepricavam ceo strip, bolje da ga sami prochitate jednog dana. Pored ovog rada u fanzinu mozete naci i niz ilustracija te "majmunolikih" reinterpretacija vec poznatih nam slika i imidza, od ikona do portreta politicara iz nase najnovije istorije. Zanimljivo je spomenuti i "beli majmun jam", strip koji je nastao kao comix jam, prilikom susreta nekolicine autora u Zagrebu.

Ekipa koja je postavljala izlozbu /profesor Opacic, Rasa Striper i Johanna Marcade/ se zaista potrudila da to bude izvedeno na nivou zadatka - pored originalnih radova, publika je mogla da vidi i nekolicinu zanimljivih majmunolikih skulptura, radjenih od delova stare elektronike i tehnickih uredjaja, a na licu mesta su se mogle nabaviti i majice sa motivima Belog Majmuna..cak su i kese za smece koje su visile u dvoristu oko "Elektrike" imale na sebi sprejom uz pomoc sablona odradjen logo fanzina. Moram da primetim da sam bio odusevljen nivoom ozbiljnosti sa kojom je autorska ekipa pristupila ovom zadatku, narocito ako imamo u vidu da je to nesto sto vecina "ozbiljnih" etabliranih umetnika smatra marginalnom i ne toliko bitnom scenom. Odnos ovih ljudi prema onome sto rade zraci posvecenoscu i profesionalizmom /mislim da je to prava rec/, a to je nesto sto daje nadu, i govori o tome da nije bitno vidi li vas neko ili ne, vec da je bitno da radite ono sto volite, i da to radite punog srca i iz sve snage, jer sami ste najbolje merilo svog rada...toliko o izlozbi.

Izlozba je otvorena jednom kracom plejlistom muzike koja je za glavnu temu imala /pogadjate/ majmune, a onda je usledio koncertni deo vecheri. Prvi su nastupili Tehno Muda, vrsacki dub-elektro sastav, vodjen kreativnim i rodjackim timom Wostok-Zlikovac-Boca. Moram da primetim da Tehno Muda, iako su sjajan muzicki sastav, svoj nastup pre baziraju na performansu - u ulozi MC-ja, sedamdesetpetogodisnji wostokov otac Boca je sedeo pred publikom i citao svoju poeziju, uz muzicku pratnju Zlikovcheve matrice, i podrsku zive bas-gitare od strane Vlade Lenharta, clana kovacickog sastava Pamba.

     

Istovremeno, na sceni se nalazio jedan covek sa akusticnom gitarom i maskom djavola na licu, veoma upecatljivog i intrigantnog plesnog nastupa. Kasnije se ispostavilo da je to Wostok lichno. Paralelno sa nastupom, tekao je neki video materijal /kasnije sam saznao da je to bila turska verzija filma Star Wars/, povremeno ispresecan ne bas savim ukusno odabranim /ali sasvim u duhu Krpelj fanzina/ insertima iz starih gej pornica. Sve u svemu, jedan totalni atak na sva chula publike, uz prilicno kvalitetnu i dobro ukomponovanu muzicku podlogu u dub ritmu.

Posle TM je nastupio Misha Mangup, covek sa gitarom u ruci, poznat nam sa Wostokovih opskurnih izdanja vrsacke underground muzike. Svi smo ocekivali da cujemo njegove autorske hitove. Medjutim, Misha je krenuo prvo sa nekim obradama Velveta, koje nisu u sustini lose zvucale, ali su mozda malo iskakale iz koncepcije celog programa..na kraju, publika je ostala uskracena za njegov hit "Imam jednog druga...", ali je i uprkos tome atmosfera ostala na nivou. Misha je dosao kao fini predah posle Tehno Muda, i pripremio nastup Elektrolaste.

Elektrolasta je predstavila svoj standardni cetrdesetominutni repertoar, uz dve nove pesme koje su u medjuvremenu napravili - Regenerisani Oktopod i Pobednik. Tekstovi ovih pesama su nastali prilicno davno, i posto sam imao prilike da ih vec cujem u raznim interpretacijama, bilo je pravo osvezenje doziveti ih u punom aranzmanu i sa pratecim vokalima. Ono sto je novo u vezi sa ovim bendom je to da su konecno kreirali profil na myspace-u, a i njihov bocni projekat pod nazivom Strasni Haremski Cuvari se nalazi tamo, tako da preporucujem zainteresovanima da malo istrazuju..sto rece jedan njihov stari fan, ELEKTROLASTA su bend koji svira neku cudnu mesavinu electro-pop-noise muzike, sa blago ironicnim tekstovima u kojima sveze probudjeni mrtvaci tumaraju za guzatim tinejdzerkama, nekim urbanim pejsazima koji lice na Beograd iz najcrnjih filmova domaceg crnog talasa...od Ivice Chuljaka do Semjuela Beketa preko Sonic Youth-a i Depeche Mode-a...pa ko voli nek izvoli, a ko ne voli...zavolece. Nazalost, nema mnogo fotografija sa ovog dela vecheri, jer je bend svirao sa ugasenim svetlima. Trebalo bi spomenuti i da je crno-bele fotografije Tehno Muda uradio Marc Schneider, nemacki fotograf i veliki fan scene koji vec neko vreme boravi u Srbiji.

Na kraju, sve je bilo gotovo u 22.30, sto je uredjivacka politika "Elektrike", naime dogadjaji u tom prostoru pocinju oko 20h i traju do 22.30, da bi se publika koja dolazi iz drugih gradova mogla vratiti kuci na vreme.

Na zidu galerije ostala je i uspomena na ovaj dogadjaj, naime Wostok je chetkom nacrtao /pogadjate/ Miki Mausa u jednoj delikatnoj situaciji, kao omaz svom sada vec legendarnom stripu "Ilegalni Emigranti", koji je pre nekog vremena podigao veliku prashinu medju domacim strip autorima i kriticharima.

Veliki pozdrav iz Panceva, Volodjaizkutije - Silent Wall army

vrati se na sadrzaj
      arhiva