vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

LAIBACH - 5. feb. KC "Gradiliste"

       
txt Mihajlo, foto Luka

Kratka uvertira

Lajbah je poceo sa radom 1979. godine u Trbovnju, mladom industrijskom gradu smestenom u Sloveniji. Od pocetka su bili poznati kao ljudi koji iznose cistu provokaciju i spajaju dizajn i scenski performans sa modernom muzikom. Tokom godina i raznih problema koje je bend imao, pocevsi od smrti Tomaza Hostnika, originalnog pevaca benda pa do zabrane koriscenja imena Lajbah i proterivanja iz sopstvene zemlje, bend je prepoznala i podrzala Londonska major izdavacka kuca Mute. Posle godina rada po inostranstvu i velikih uspeha na planu pozorisne muzike kao i muzike za razne postmodernisticke i avangardne performanse bend je masa polako pocela da prihvata. U nasoj zemlji su vec gostovali sa predstavom Magbet, kao i na nekoliko Beogradskih i Novosadskih koncerata ali nikada do sada nisu solo nastupili u Novom Sadu i ovo je bila prilika videti Lajbah u punoj snazi. Ova turneja posvecena je aktuelnom albumu "Volk" koji je izasao 2006. godine i predstavlja Lajbahov komentar na osecanja odredjenih nacija kao i Lajbahova analiza popularnih himna drzava koje kako oni kazu "manipulisu ljudima i teraju ih da svoje ruke stavljaju na srca i ulaze u svet transa". Od svetskih himni, na albumu Volk, izdvajaju se "Anglia", "Germania", "France" i "Turkey" kao i drugi singl sa LPja "Slovania". Iako ova turneja traje vec tri meseca, na zalost, jedan od clanova benda koji je pratio Lajbah od samog pocetka, Dejan Knez, nije vise u bendu a Ivan Novak sada radi na VJingu i dizajnu svetla i ne pojavljuje se na bini. Vazno je napomenuti da je na albumu "Volk" pored standardne Lajbah postave svoje prste upleo i poznati slovenacki pop bend "Silence" kao i pevacica Ana koja je otpevala sve zenske vokale na albumu a takodje kolaborirala sa bendom Silence u proslosti. Na koncertu, ciji opis sledi ispod, Lajbah je nastupio sa klavijaturistom benda Silence i Anom.

Koncert

Oko 18h bili smo ispred kluba, uniformisani i spremni da odslusamo tonsku probu. Kako napolju bese jako hladno a obezbedjenje nas jos nije pustalo, bili smo prinudjeni da se ugrejemo nekim opasnim alkoholom. Vec se od spolja moglo cuti da na zvuku radi jedan ozbiljan profesionalac. Tonska je trajala nekih 45 minuta a negde oko 21:30 poceli su da pustaju ljude unutra. Prvo sto nam je zapalo za oci bio je pult sa Lajbah merchandise-om. Mogle su se kupiti Volk majice, kondomi, singlice, kaisevi, posteri iz ere 80tih kao i znojnice i aktuelna izdanja. Iako sam se potrudio da pronadjem starija izdanja, nije ih bilo. Iako klub "Gradiliste" nije bas adekvatni prostor za prezentaciju jednog ovako ozbiljnog benda, na bini se vec mogla videti oprema koja sama po sebi govori da ce koncert biti fenomenalan. Pre samog pocetka koncerta pustane su vojne pesme i nekoliko srpskih ratnih pesama. Koncert je otvorila pesma "Germania" koja otvara i aktuelni album. Iako nisam ocekivao toliki odziv, mogu sa punim uverenjem da kazem da je Lajbah napunio kompletni klub i da se nije moglo probiti do prednjih ograda na kojima smo mi stojali. Zvuk je bio solidan ali ne na onom nivou kakav prilici Lajbahu. Repertoar u prvih sat vremena bio je kompletan album "Volk" i to istim redom kao i na samom disku. Jedina pesma koja nije odsvirana je himna za Vatikan. Posle dobrih sat vremena i dosta blazeg nastupa i gotovo prijatnijeg dozivljaja glavnog pevaca, na scenu izlaze popularne Lajbahove dobosarke Natasa i Eva.

     

Otpocinje drugi deo programa koji prati gotovo sve hitove sa albuma "Wat" i nekolicinu starijih hitova tipa "Alle Gegen Alle". Vizuelni dozivljaj bio je propracen sa dva videobima koji su, nezavisno jedan od drugog , projektovali razliciti sadrzaj na dva spajajuca platna. Sadrzaj je uglavnom pratio tematiku pesme ili aktuelni spot pesme koja se svira. Domaci zadatak za sve VJeve. Posle starijeg repertoara, Lajbahovci tiho i uz remix, koji obuhvata sve njihove hitove od pocetka karijere pa do danas, odlaze sa bine i ostavljaju samo dokaz da je umetnost jos uvek jaca od pukog imitacionog performansa muzike i stava. Nakon koncerta imao sam prilike da popricam sa njima i oni su mi rekli da su razocarani organizacijom i samom akustikom kluba kao i to da ce, ako ih Exit Team, pozove rado prihvatiti ucesce na predstojecem Exit07 festivalu. Sve u svemu, ovo je bio koncert koji se razlikovao od svih Lajbahovim koncerata kojima sam prisustvovao do sada i jedna potpuno druga kalistika dozivljaja koja sada prati bend.
za vise informacija o bendu posetite: www.laibach.nsk.si

vrati se na sadrzaj
      arhiva