vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Gerald's Game


Ovo je prvi Kingov roman u kome egzistira samo jedan lik. I to vrlo uspešno.

Muž Jessie Burlingame, Gerald uživa u pomalo perverznim seksualnim igrama. Međutim jednog dana, dok su provodili odmor u vikendici na napuštenoj obali jezera  Kashwakmak, on odlučuje da sa svojim igrama ode malo dalje i vezuje je lisicama za krevet. Ovo je bila kap koja je prelila čašu kod Jessie jer ju je ova igra podsetila na jednu drugu koju isto nije volela. Ona uspeva da ga odgurne nogama ali tada Gerald doživljava infarkt i pada mrtav na pod dok Jessie ostaje vezana za krevet.

Vrlo brzo Jessie će pred sobom imati svoja dva najveća izazova ili možda bolje da kažemo pred njom su dve najveće bitke.

 


 Prva je da nekako dodje do čaše sa vodom koja stoji na komodi do kreveta i da se nekako iskobelja iz lisica. Ovaj deo knjige je izuzetnu uzbudljiv i napet.

Drugi izazov, možda još važniji, je da se suoči sama sa sobom i sasvojom prošlošću. Njena prošlost postaje skup raznih "glasova" koji, kako roman teče određuju Jessienu ličnost. Zajedno sa "glasovima" dolaze i scene iz prošlosti u kojima vidimo Jessie sa jednim drugim čovekom. Ovog puta Jessie ima deset godina i taj drugi čovek je njen otac, a i on je voleo na neki način da se "igra" sa Jessie. Ove uspomene predstavljaju srž novele i one su veoma uznemirujuće i zastrašujuće. One nam naposletku pokazuju zašto je Jessie dozvolila sebi da se uda za Geralda i živi jednim potlačenim životom.

Izuzetna knjiga kojom je King dokazao da i sa jednim likom može graditi fantastičnu atmosferu neprestano se igrajući našim živcima. Arakis

vrati se na sadrzaj
arhiva