vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Recenzije I deo


Klopka za Pionira – Jutro u fabrici
Izgleda da ni jedan broj helly cherry zina ne može da prođe bez Klopke za pionira. Pa šta da se radi kad su momci radni i vredni. Tek što se pojavo album “Vratićeš se Satane” evo i novog “Jutro u fabrici”. Nešto što do sad nismo imali prilike da čujemo od ovog benda. Potpuno drugačiji album koji upravo i zvuči kao jutro u fabrici, naročito prva polovina albuma. Druga je nešto šarenolikija. Mada nisam siguran kako ovo treba posmatrati pošto je sve spojeno u jednu 15o minutni pesmu. Ipak osećaju se blagi prelazi između tema. Momci iz KZPa su ovo najavili kao idealnu muziku za uspavljivanje. Heh, voleo bih da vidim kako izgleda i kako se ponaša neko ko je uz ovo zaspao (ako se uopšte i probudi :).

Bend je inače nastavio praksu da svoje albume besplatno čini dostupnim svima pa ga i vi možete preuzeti preko sajta www.klopkazapionira.net. Po svemu sudeći (i po najavama benda) ni sledeći broj neće proći bez njih pošto je za januar predviđeno snimanje sledećeg albuma. Jedva čekam da čujem kako će tada zvučati.
/Nenad/
-----------
The 4 Sivits – The Tangled Lines – End of year tour split cd
E davno je ovo trebalo bit objavljeno no zaturilo se. Radi se o split izdanju koje su nam pripremila ova dva benda kada su prošli put svirali kod nas. Samo ću kratko. O 4 Sivits sam već pričao i priča se nije promenila. Znači old skul. The Tangled Lines dolaze iz Drezdena koliko ja znam. Brzi besni, kratkotrajni old skul sa popizdelim ženskim vokalom gde se povremeno pridružuje muški. I jebi ga bolji su bend na ovom split izdanju te ih ja dosta češće slušam. Više nije aktuelno izdanje ali je i dalje nabavljivo na pumajkar_zin @yahoo.com.
/Nenad/
-----------
Trulo do besvesti – Demo
Momci su 90-o godi šte i dolaze iz Bača i ovo im je prvi snimak. Demo ima tri pesme, dovoljno da se stekne neki početni utisak. Momci žele da sviraju pank, no nekako meni tu nešto fali. Ajde usviranost ako zanemarimo, pank je u pitanju pa nije ni bitno, ali nekako mi vokal deluje previše mlitavo. Kao da su ga dovukli protiv svoje volje da otpeva pa mi pevanje deluje neubedljivo nekako, pomalo bezvoljno. Mora to odlučnije, sa čvrstim stavom. Možda je ipak trebalo da se malo bolje usviraju ili da probaju neki drugi dan da snime. Mladi su, ima vremena za popravni.
/Nenad/
-----------
Mokar Lebac - Singl
Momci zamoliše neke ljude da mi dostave svoj snimak pa eto da kažemo koju. Da, samo jedna pesma snimljena za sada. Novosadska mlada ekipa koja je išarala ceo grad svojim grafitima, kako sam čuo ima masu fanova /a i onih koji ih ne vare baš/ a imaju samo po 15-16 godina. Bend je snimao na istom mestu kao Trulo do Besvesti ali je snimak pesme ispao bolje. Za one koji ne znaju pankerčina je u pitanju. Malo brže, pa malo sporije sa vokalom koji podseća malo na Lignjoslava. Da li zato što se znaju ili ? Samo mi nije jasno zašto se pesme zove “Rođen loš” kad je na engleskom.
/Nenad/

-----------
Mikrosonik – Demo
Postoje nešto više od godinu dana i ovo im je prvi demo. Sa ženskim vokalom (a pevačica je i za gitarom bogami) sviraju nam pet pesama u nekom srednje-brzom i sporijem tempu (2:3). Pomalo raštimovano, pomalo ispada iz ritma ali tako i treba, mislim, namerno je tako usnimljeno. Noise rock. Da li vas dosadašnji opis podseća na nekog? Pa, Mikrosonik žele (u stvari možda i ne žele ali tako zvuče) da budu srpski Sonic Youth i moram priznati da im to polazi za rukom. U normalnim okolnostima bih im ovo zamerio, u stvari i sad im zameram na tolikoj sličnosti ali obzirom da su gorepomenuti Sonic Youth meni jako drag bend, oprošteno im je pola. Ipak Kim Gordon je Kim Gordon. Sve jedno bendu ide podrška sa naše strane.
/Nenad/


Neradnik kompilacija – Rokanje nikad nije prestalo vol. 1
Evo, neradnici su rešili da nas obraduju i jednim audio izdanjem. Da li će se ova izdavačka aktivnost nastaviti, ne znam. Davno se pojavilo ovo izdanje, još negde juna sam ga ja čuo no tek sada onako pažljivije. Ekipa okupljena oko ove kompilacije je kako kapiram uglavnom iz Resničkog predgrađa i to je ekipa koja se okuplja oko fanzina Neradnik i oko Grupe Dobre Volje. Ljudi su tamo izgleda jako aktivni pa je i dosta bendova našlo svoje mesto na disku. Tu je naravno i dosta pravaca zastupljeno i lepo je videti kako tamo dosta podržavaju jedni druge. Kvaliteti snimaka naravno variraju i uglavnom su to neke pesme rađene u diy studijima no ovim momcima je sama poruka važnija od “omota”. Koga izdvojiti? Pa hajmo Prljavi Dripci, Systemerror, Owahwizman, Pogana Brena,…Znači od regea, preko hardkora do metala i grajnda…Izgleda da u Resniku rokanje zbilja nikada nije prestalo
/Nenad/
-----------
Yugoton – Kompilacija
Evo jednog zanimljivog izdanja . Ne nije u pitanju izdanje današnje kuće Croatia records (ex Jugoton). Radi se o kompilaciji koja se pojavila pre godinu-dve a o kojoj se šuškalo par godina ranije. Ideja je bila da Poljski bendovi obrade pesme Jugoslovenskog novog talasa, naravno na poljskom jeziku. Ipak na kompilaciji se nisu našle samo novotalasne pesme Haustora, Idola, Električnog Orgazma, već i obrada Bajage, Parnog Valjka (?). Zastupljene su pesme uz koje smo svi odrastali tamo negde osamdesetih. Moram prznati da pesme ne zvuče nimalo loše. Ima par smor stvari ali većinu diska verujem da ćete odslušati sa zadovoljstvom. Ovaj disk će ipak više značiti verujem generacijama rođenim 70tih i početkom 80tih, ali i jugonostalgičarima (eto danas je popularan taj termin). Kontakt adresu na žalost nemam i ja ovo nabavih sasvim slučajno.
/Nenad/
-----------
Cunt Maggots - Welcome to Karakaj, have a nice grave
Listajući poslednji BV naiđem međ' recenzijama i na ovaj bend. Kako me je recezija zainteresovala, kontaktiram bend naravno i ubrzo mi stiže ovaj mini cd. Malo pa neobično, pa "egzotično" onako na oko. Cunt Maggots možete detaljnije upoznati preko intervjua koji je objavljen u #42. Kada je o ovom snimku reč, radi se o uživo snimanom koncertu kada su svirali sa Sacramental Blood. Produkcija nije baš sjajna, no ovo je ipak grind. U stvari death-grind. Čak jako simpatičan i duhovit. Nazvati album po lokalnom groblju,... Ko može odoleti pseudonimima tipa Bogalj, Pogan, Paćenik, Krvnik, Dželat ili pak pesmama sa bolesnim humorom - 38 rezova na klaoničkom stolu, Mrtva baba sa vibratorom za beton. Overite ovo preko obodova@yahoo.com. /Nenad/
-----------
Till – The Album
Ovaj snimak se u stvari još nije ni pojavio, no dospeo je do nas pa zašto mu ne posvetiti pažnju. Što se tiče izdanja, do sad su se pojavili na sada već legendarnim Zdeninim kompilacijama "Bombardiranje Nju Jorka #10". Kada je o muzici benda reč, mogao bih da ih citiram: " Till se simbolise vec kao rec, otvorenost prema raznim stvarima. Takva je i muzika Tilla- otvorena, zanrovski neopredeljena." Till je gitarska alternativa sa osnovom u osamdesetim godinama prošlog veka i ako bi već tražili izvođače i bendove koji su uticali na zvuk Tilla naišli bi na Radiohead, Nick Cave, David Bowie, Sonic Youth, Boba Dylana, Neil Younga. Zvuče drugačije od večine ovdašnjih bendova a zvukom provejava melanholija. Jedina stvar koja se meni ovde ne sviđa je vokal koji je na trenutke nekako iritirajući.
/Predrag/
-----------
Lockdown – Spit out your rage – Singl
Ne bih dugo o ovome po što je samo jedna pesma u pitanju i verovatno će se pojaviti na sledećem izdanju za ovaj novosadski bend. O Lockdownu se dosta toga već zna a ima i recenzije diska na našim stranicama. Eto samo treba reći da bend nastavlja svoju NYHC priču. Više o ovome nadamo se u nekom od sledećih brojeva u intervjuu sa Lockdown-om.
/Predrag/

vrati se na sadrzaj
arhiva