vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Tomicine zanimacije


Dobro sažvakaj i progutaj, u protivnom moguće oštečenje želuca!

Za mačku se kaže da ima devet života a jedan od razloga za takvu izreku je što se ona uvijek dočeka na noge čak i kada je ispustimo iz ruku sa samo desetak centimetara visine. To može svatko probati tko ima mačku, ali naravno ne savjetujem neka visoko očekivana ispitivanja s mačkom i puno eksperimentiranja te se protivim bilo kakvom maltretiranju ove životinje. Isto tako ne očekujem od vas da ispitujete istinitost navoda mačijih devet života tako što bi ste je bacili s balkona višekatnice. Nego da nastavim, nakon ovog upozorenja o ispuštanju iz ruku, ne postoji način da mačka padne na leđa. U životinjskom svijetu postoji mnogo okretnih i spretnih životinja ali rijetko koja se može usporediti s mačkom.ona ima tako savršenu građu tijela da je svaki milimetar njenog tijela u funkciji gipkosti, okretnosti, elegancije i nevjerojatne spretnosti. Kičma kod mačke je toliko savitljiva da joj omogučava proći kroz otvore i nekoliko puta uže od nje. Mišići kojih ima na stotine su sitni, vlaknasti i izrazito gipki. Uz to sve na šapama ima takozvane jastučiče koji joj omogučuju da tijekom doskoka na tlo služe kao amortizeri.

Naučnici su došli do dokaza da pretjerano razmišljanje može biti iscrpljujuće. Posljedica naprezanja sivih ćelija mozga naročito osječaju starije osobe. Najviše razmišljaju naučnici koji su ispitivanjima doznali kako mozak za svoj intelektualni rad koristi glukozu. Do sada se vjerovalo da je dovoljno da osoba nije gladna pa će mozak funkcionirati normalno. Ispitivanja su dokazala da nedostatak od 30 posto glukoze dovodi do gubitka orjentacije. Svi ljudi se iscrpljuju umnim radom te je sasvim normalno da povečanim umnim aktivnostima pada razina glukoze u mozgu. Umni rad je također teži kad nam opadne razina šečera u krvi. Za državljane bosne i hercegovine već duže vrijeme kruži priča da se slabo bave umnim aktivnostima pa će se uskoro vršiti popis oboljelih od niskog šečera u krvi. To bi trebalo koristiti procjeni glupoće stanovništva. Za političare i one koji se večim dijelom dana bave manje-više intelektualnim radom, u što se ne ubraja ispijanje kave i jedenje velikih porcija čevapa, savjetuje se da unose glukozu kako bi mogli izdržati naporan tempo radnog dana. To opet ne znači da će postati pametniji. Oni koji se ne bave nikakvim umnim poslovima jednostavno neće biti umorni.

 


Svakava proročanstva su uzburkavala javnost godinama, a najviše izgleda poznati strah i jeza od budučnosti i novog vremena, bila su u prelasku u ovo novo 21 stolječe. Ustvari tako je uvijek bilo, kao neka vrsta tradicije da se strahuje iz stoljeća u stoljeće jer se nije znalo što bi to novo stoljeće moglo donijeti ili odnijeti.

Tako je johan fride monah iz 13-og stoljeća u svom proročanstvu izmedju ostalog rekao: kada dođu teška vremena u kojima će se čovječanstvo suočiti s svojim posljednim iskušenjem, njemu će prethoditi i razne promjene u prirodi. Razlike između toplote i hladnoće će se povečati, naići će velike i razorne oluje, zemljotresi koji će razoriti mnoge krajeve svijeta. More će potopiti mnoge zemlje koje se nalaze u ravnici. Izgleda da nizozemska još uvijek ima razloga za veselje. To sve bi se moglo reći za ovu 2005 godinu kada su se temperature jako brzo mijenjale i velike razlike u samo dva-tri dana bile itekako uočljive. Krajem prošle godine svijet je gledao razajući tsunami koji je odnio mnogo ljudskih života u šri lanki, indiji i dalje. Ove godine imamo oluje u sjedinjenim državama. Da se čovjek naježi. Eto čuli ste šta je čovjek rekao, spremajte se dragi moji slušatelji na smak svijeta, kupite vreče za spavanje, neke dugostojeće i nekvarljive sendviće. Tko zna možda vam to dobro dođe, nikad se ne zna.

Ali jedan drugi prorok koji se zvao narajanapa, i živio u indijskom mjestu kaivari od 1730 do 1841 ostavio je iza sebe zapise pod nazivom kalagnana, što u prijevodu znači poznavanje budučnosti. U tim spisima između ostalog stoji da će doći vrijeme kada će narodima vladati nepodobni ljudi. U to vrijeme će prostitutke ostati bez posla jer će im kućanice odvući sve mušterije. Eto drage moje kućanice, raspuštenice, slobodne žene vezane za svoje domove i sve ostale, došlo je vaših pet minuta. Ups, gospodin narajanapa nije naglasio točno kad je to. No, dobro. Jedne godine. Svejedno, pripremite se da svoj život uljepšate prije općeg stradavanja ovog svijeta i ove planete tako što će te u svoj ljubavni život unijeti i gastronomsku ponudu domačih jela i tako prostitutkama preoteti posao nudeći svojim ljubavnicima njihove omiljene specijalitete. A sada mala tajna, nemojte kazati da sam vam ovo ja rekao, visoko kotiraju jela kao sve vrste pita, grah, razna jela od mesa i tako dalje.
vrati se na sadrzaj
arhiva