vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Književnost


„Klaudije, car i bog i njegova žena Mesalina“
„Ja, Klaudije“
Robert Grevs
Ime knjige: „Klaudije, car i bog i njegova žena Mesalina” i “Ja, Klaudije”
Autor : Robert Grevs
Izdavač : AKIA M. Princ
Broj stranica : 487 ; 397
Godina izdanja : 2004.
Ocena knjiga : 5/10 ; 8 /10

Knjige prate period života poznatog rimskog cara Tiberija Klaudija Druza Nerona Germanika nakon njegovog dolaska (ili bolje rečeno postavljenja) na položaj imperatora, odnosno period od 413. godine n.e. do njegove smrti 54. godine n.e. Paradoksalno je i interesantno da osoba koja je po ubeđenju republikanac, prihvata monarhijski titulu nadajući se da će na taj način uspostaviti republiku, u čemu nije uspeo.

Knjige su pisane u prvom licu i savršeno oslikavaju način života rimljana u tom periodu istorija Rima. Uzbudljive situacije koje vam pružaju uvid u duh, način življenja tog vremena, odnose između ljudi, generalno dakle, u mnoge segmente društva u tom trenutku.

Spletke, intrige, preljube sastavni su deo ovih romana i života cara Klaudija. Možete mnogo saznati o brojnim osvajanjima Rimljana izvršena pod komandom ovog velikog rimskog imperatora. Nakon velikih pobeda, u Rimu su održavani trijumfi, o kojima podrobno možete pročitati. Pravnicima će biti interesantan deo koji govori o reformama pravnog sistema, poboljšanjima istog. Kao jedna od najvažnijih karakteristika ovih knjiga su brojni istoriografski podaci o tome kako je Klaudijev život bio okončan.

Knjige su pisane u prvom licu, iz vizure Klaudija na zahtev Senata, zbog čega se poistovećujete sa njim. Kao važna ličnost u društvu, okružuju ga brojni prijatelji i neprijatelji, pa možete saznati dosta o njima (o Irodu Agripi...). U prvoj knjizi sreće se i Klaudijeva žena
Mesalina kao oličenje negativaca, prevare laži, intriga i spleti ; nakon čije se smrti Klaudije otkriva u svom punom sjaju i pokazuje koliko se on sam ne razlikuje od svojih prethodnika, dakle po okrutnosti, iako to on sam negira do samog kraja.


I tu dolazimo do jedne od mana ovih knjiga. Pošto knjige opisuju čitav život jedne važne ličnosti koju okružuju veliki broj ljudi, vrlo je teško upamtiti tolika imena. Zato je potrebno da na nekom papiriću napišete imena, funkcije, i stranice na kojima se one prvi put spominju, kako bi kasnije, kada zaboravite na njih, mogli vrlo lako da se podsetite.

U vreme Klaudija, država i religija su bile spojene, pa je tako Klaudije imao obavezu da vrši brojne religijske obrede, rituale, o čemu možete pročitati u ovim knjigama.

I dok se prva knjiga bavi isključivo njegovim životom nakon krunisanja, druga se bavi njegovim životom pre krunisanja, tako da čitajući ih obe, vi imate retrospektivu čitavog jednog ljudskog života. Prva knjiga ima malo dijaloga što može dovesti do manje zainteresovanosti, dok druga njima obiluje. Takođe, druga knjiga je bolje i po tome što verodostojnije opisuje Klaudijeve mane, pre svega mucanje, kao i brojna vređanja koja doživljava od ljudi iz svoje okoline, a koji ga smatraju priglupim. Čitajući prvu knjigu imate manje uvida Klaudijeva osećanja, a ako ih ima, onda su one loše opisane, pa se u konkretnoj sitaciji stiče utisak da ne postoje.

Čitajući ove knjige naići ćete na izraze poput Italija, Francuska,Sicilija... Razlog svemu tome leži u želji autora da omogući razumevanje radnje romana običnom čitaocu koji nije upoznat sa terminima i pojmovima tog vremena, i upravo je to jedna od najboljih karakteristika ovih knjiga.

Ako vas interesuju knjige istorijskog karaktera, prepune intige, moći, politike, oružja, laži, prevara i naposletku istorijskih podataka, ovo su prave knjige za vas, jer detaljnim opisima osećate se kao da ste deo svega toga, i zato su ove knjige zaista dobre.


/Predrag/

vrati se na sadrzaj
arhiva