vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Sin city


Režija: Roberto Rodrigez & Frenk Miler
Uloge: Brus Vilis, Miki Rurk, Klajv Oven, Džesika Alba, Rozario Doson, Ilajdža Vud, Rutger Hauer, Majkl Medsen, Benisio Del Toro, Džoš Hartnet, Majkl Klerk Dankan...

Kada je telefon zazvonio tog kišnog popodneva znao sam da će sve što sam planirao otići do đavola. A planirao sam da ne radim ništa, da podignem noge na sto, popušim nekoliko cigareta, dokusurim Džek Denijels i zaronim u izbrazdano kišno veče.

Pustio sam telefon da zvoni još nekoliko puta, ne volim da zvučim kao očajnik koji se javlja posle prvog zvona. Kada sam se javio, s druge strane me je sačekala tišina, pomislio sam da je osoba koja je zvala odustala ali onda je statički šum prelomio njen duboki glas: "Imam ga, budi na ćošku u 6..." i kada sam već mislio da je to bio samo san dodala je: "cena je porasla, duplo, ali vredeće, videćeš i sam..." potom težak zvuk spuštanja slušalice i podrugljiva igra senki po zidu mog ofisa.

Stigao sam na mesto sastanka s nekoliko minuta zakašnjenja, ne volim da izgledam kao očajnik koji nestrpljivo cupka čekajući satima. Stigao sam prvi. Kiša je i dalje lila i činilo se da su boje nestale, samo se njen karmin crveneo dok mi je prilazila. Kretala se usporeno ili se meni vreme usporilo dok sam užagrenim očima fiksirao paketić u njenoj ruci. Prstima mi je dala znak i izvukao sam zavežljaj novca. Prošla je kao duh smešeći se i nestala u izmaglici koja je kuljala iz šahta ostavivši me da stojim pokislog i skamenjenog zbog saznanja da ga konačno imam.

Nova boca Džeka je otvorena, ovo zaslužuje da ga pijem bez leda, disk lagano ulazi, na ekranu se ispisuje: Troublemakers... i svet oko mene prestaje da postoji.

Dva sata kasnije čaša s neispijenim Džekom i dalje stoji na stočiću pored fotelje. Ekran se beli od snega. Da li je ovo bilo stvarno ili sam sve stvorio u svojoj glavi? Otpijam gutljaj mlakog viskija. Grlo mi je suvo i žućkasta tečnost ga para poput žileta. Ponovo pritiskam play.

Ovo je jebeno remek delo. Ko god vam kaže drugačije jebeni je lažov, kreten i neznalica. Ovo je delo koje zatvara krug koji je Frenk Miler započeo kada je upio tone crnog mastila, krvi i žuči iz klasične krimi literature i holivudskih filmova i izlio ga na stranice stripa Sin City. Zajedno sa Rodrigezom pretočio ga je u apsolutni filmski klasik i vratio hard boiled noir-u dug. Spilejni i Čendler bili bi ponosni, jer ovo je jebeno remek delo.

A glumci? E to je tek priča za sebe. Welcome back Mickey Rourke, we missed you so much. Welcome to you too, Bruce. And to you fuckin' Hobbit... and to all of you girls, you were fuckin' amazing...

Ustao sam iz fotelje i protegnuo se. Ventilator na plafonu je mešao sparan, memljivi vazduh. Prišao sam prozoru i pustio svežinu da uđe u sobu. Noć je bila na izmaku, negde na horizontu, iznad niskih porodičnih kuća bledela je svetlost jutra. Ali ovde, u gradu, noć je i dalje vladala i čekala poslednje žrtve. Još jedna cigareta pa idem na spavanje. Danas je jebeni novi dan.

Ivan Bevc


Objavljeno: Yellow cab (broj 45), Beograd, 05.2005.godine

vrati se na sadrzaj
arhiva