vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Zine intervju - Adijo Pamet


Adijo Pamet je jedan od meni omiljenih fanzina, pa mi nije bilo tesko da se iscimam i postavi par pitanja Tomici kako bi njegov rad priblizili ovdasnjoj publici. AP je uopste jedan od najboljih Hrvatskih fanzina koji uspeva da sve ove godine (a 10 ih je proslo) odrzi jedan specifican duh. Elem, posaljem ja pitanja, a odgovora nema, nema, nema,...i tako jako dugo. Ja taman ovaj intervju otpisem kad eto ga Tommy sa odgovorom:"e izvini, mail adresa mi je bila u k...., odogovre ti saljem za par dana". I zaista sve to stigne. Mislim da je podatak da ga je MRR uvrstio u jednom svom broju u "zine top ten" dovoljna preporuka da ovaj fanzin potrazite (ako do sad niste) a preko ovog razgovora i upoznate.

1) AP postoji od '95. Reci nam ukratko par reci o nastanku fanzina?
U ljeto 1995. izašao je prvi AP. Bilo mi je dosadno, bio mi je pun kurac rata, najbolji prijatelj emigrirao je u Ameriku, i htio sam što prije zaboraviti sva ta sranja. AP je bio neka vrsta terapije. Pomoglo je, a usput sam upoznao par genijalnih ljudi, i udvostručio svoju kolekciju ploča. Sasvim dovoljno za uloženi trud.

2) Pored tebe i Profe ko jos redovno ucestvuje u stvaranju fanzina i otkud saradnja s Profom?
Od prvog broja "Pisma iz ludnice" za AP piše Glibonni, i za njega sam nekako najviše sentimentalno vezan. Kina i njegovi izvještaji iz New Yorka krenuli su od # 2, a to je isti broj u kojem sam napravio prvi intervju s Lou Profom. Suradnik fanzina postao je puno kasnije, kad sam pročitao njegovu autobiografsku knjigu "Moj put". Bilo mi je žao da opis tog čudnog puta završi 2000., pa sam mu predložio da nastavke piše za AP. Naziv kolumne "Dnevnik rock zvijezde" bio je mala parodija na Džuboks, i naravno moja velika posveta tom listu. Ostali suradnici dolazili su i odlazili, neki su tu bili jedan broj, neki dva, a neki poput Tonija puno duže. Svima njima vrata AP su uvijek otvorena.

3) Ime fanzina je zaista zanimljivo. Kako si dosao do njega? Ko je kumovao imenu?
Jedne od onih ratnih nedjelja sjedili smo nakon nogometa ispred trgovine, lokali pivo, i kao i obično lupetali gluposti. Netko je u jednom trenutku provalio, ne sjećam se više tko i u vezi čega, "adijo pamet", i ja sam u tom trenutku pomislio: Genijalno ime za bend ili fanzin! Sjetio sam se opet toga u ljeto 1995. Adijo Pamet je inače naziv druge ploče slovenske grupe Lačni Franz. Odlična ploča!

 

4) Iza sebe imas 10 brojeva. Kako si zadovoljan njima? Da li je tu jos uvijek prisutna ona carolija satisfakcije nakon izdavanja svakog broja?
S nekima sam zadovoljan više, s nekima manje, ali ukupno gledajući ne sramim se niti jednoga! Moji osobni favoriti su brojevi 1, 5, 8 i 10. Nakon izlaska svakog novog broja osjećam se kao da sjedim na vrhu svijeta!

5) Napravi neku paralelu izmedu svih brojeva koje si do sada izdao, reci nam nesto o njima i sta mislis kako si napredovao iz broja u broj?
Mislim da je AP uvijek dobro izgledao, i da je sve te godine uspio održati visoku razinu kvalitete. Uvijek sam inzistirao da u njega ulaze samo ekskluzivni materijali koji nisu objavljeni nigdje drugdje, iako je bilo par iznimaka. Da li je fanzin napredovao? Ne daj Bože! AP je kao Ramonesi, uvijek isti. To je ono najbolje kod njega. Ne moraš se bojati da ćeš naručiti novi broj i onda u njemu pronaći vegetarijanske recepte ili emo plakanje.

6) Koliko vremena ti treba da odradis jedan broj i sta ti je najveci problem u izradi broja?
Za jedan broj treba mi otprilike godina dana. Moraš znati da sve radim sam i da mi većina suradnika svoje materijala dostavlja napisane rukom na papiru, ili kao Glibonni na etiketama od alkoholnih pića. Najveći problem je slaganje fanzina. Nikako da nađem čovjeka, dovoljno blesavog kao ja, koji bi to redovno radio. To će na kraju sigurno biti razlog koji će dokusuriti AP.

7) Za kada planiras novi broj i sta ce se naci u njemu? Hoce li fanzin izlaziti malo redovnije / cesce?
Novi broj je 80 % gotov što se tiče materijala. Tko će ga složiti, u ovom trenutku nemam pojma! Mogu samo opet najaviti puno dobrih stvari: engleskog pisca Johna Kinga, Superhikse, Argy Bargy, izvještaj s Eura 2004. u Portugalu, The Slackers, nastavak Profinog dnevnika…Ne znam kad će izaći, ali znam da AP nikada neće izlaziti redovno.


8) Dosta paznje posvecujes stranim bendovima. Kako stupas s njima u kontakt? Kakva je uopste saradnja, da li su voljni za razgovor, da pomognu…
Volio bih da u fanzinu imam više bendova s područja ex Jugoslavije, ali ne možeš izmišljati scenu tamo gdje je nema. Izvrtili smo ih skoro sve u prva 4 broja. Jedno vrijeme sam organizirao koncerte stranih bendova u Kutini, pa su mi ljudi dolazili u kuću i nije bilo problema za razgovor. Sad uglavnom komuniciram sa svijetom putem e – maila. Jedan jedini put sam doživio da mi bend (Soledad Brothers) nije poslao odgovore na pitanja, iako su obećali. Svi ostali su bili sjajni i više nego voljni za suradnju.

9) Sledece godine je jubilej, fanzin slavi 10. rodjendan. Da li mozda spremas nesto posebno kako bi obelezio prethodni period? Mozda novi broj ili neki specijal broj sa najzanimljivijim tekstovima iz prethodnih brojeva, neki koncert, ili neku cd kompilaciju?
Ne znam, razmišljao sam o tome što ti kažeš, da složim neki kompilacijski broj s najzanimljivijim stvarima iz prvih 10 brojeva. Ako u toj jubilarnoj godini izađe AP # 11, bit će to sasvim dovoljan razlog za slavlje. Za sve ostalo nemam ni vremena ni novaca.

10) Koliko je tvoj zin dobar potvrdio je i Maximum RNR uvrstivsi ga (AP # 9) u "Zine top 10". Neki komentar? Kako si se osecao kad si ime svog fanzina procitao tamo?
Skakao sam po sobi par minuta bez prestanka! Fenomenalan osjećaj! Jedan od onih trenutaka u životu koje ću dugo pamtiti.

11) Da li inace pratis fanzinske aktivnosti? Koji bi fanzin izdvojio?
Pokušavam doći do što većeg broja fanzina, pogotovo onih s područja bivše države. Tri Drugara su bili zakon, zatim Lunatic, sad mi je dobar Beograde Dobro Jutro i to je uglavnom to. Nema ih puno. Volim i e – zine Ispod Zemlje, iako papir je papir. Od stranih mislim da MRR zaslužuje apsolutno poštovanje i pažnju, a meni je osobno najdraži fanzin koji izdaje Jeff Dahl: Sonic Iguana! Ne propuštam kad mogu niti novi Ugly Things, Carbon 14…Ima puno dobrih fanzina na jezicima koje ne razumijem (njemački, francuski, švedski), pa mi to ništa ne znači.

12) Pored fanzina snimio si s kutinskim pank sastavom Panj pesmu "Kutina, to smo mi", jako popularnu na Radio Moslavini. Reci nam nesto vise o tome. Da li si na toj pesmi samo gostovao ili su u medjuvremenu postao redovan clan?
Pjesma se u stvari zove "Kutina pripada nama!". Ono "jako popularnu" moraš staviti pod znake navodnika, mislim da je više riječ o Profinoj stilskoj figuri. Dobro, puštaju je ponekad na gradskom stadionu kad igra Moslavina pa se Rega (gitarist Panja) onda zajebava kako smo postali stadionski bend. Snimio sam s Panjevima još jednu obradu, " Rockaway Beach" od Ramonesa, koju smo preimenovali u " Banova Beach". (u Banovoj Jarugi kraj Kutine nalazi se akumulacijsko jezero Petrokemije, omiljena ljetna plaža kutinske sirotinje) Nažalost, nemam vremena da budem stalni član benda, ali mislim da ćemo tu i tamo i dalje snimiti poneku stvar zajedno.

13) Mozes li da uporedis pank scenu u Hrvatskoj i Srbiji? Kako ti se sve to cini. Da li postoji napredak? Preporuci nam neke bendove.
Teško mogu raditi nekakve usporedbe jer je teško doći do informacija. Osim toga, uvijek ti se čini da je kod susjeda trava zelenija, pa se tako i meni čini da je punk scena u Srbiji puno jača nego ovdje. Ustvari je to i logično s obzirom na broj stanovnika, gradova itd. Napredak u odnosu na ratne godine postoji, ali ne i na one prije rata. Hrvatski punk bendovi koje morate čuti: Babies, Erotic Biljan and His Heretics, Panj…

14) Hajde za kraj zelim ti puno uspeha u daljem radu i da jos dugo saradjujemo. A sad ti završi ovaj razgovor.
Hvala tebi na interesu za AP. Nažalost, još uvijek nemamo distributera u Srbiji, ali svi zainteresirani mogu se obratiti direktno na adijopamet@yahoo.com Nemamo ni web stranicu, ali naslovnice svih dosadašnjih brojeva i skraćeni sadržaji mogu se naći na www.kcm.hr/baraka/ Pozdrav!

Nenad

vrati se na sadrzaj
arhiva