vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Johnny Ramone Tribut PageJohnny Ramone 1948-2004

Johnny Ramone, gitarist i suosnivac legendarnog punk-benda The Ramones, umro je u svom domu u Los Angelesu nakon petogodišnje borbe s rakom prostate. Ramone (55), pravim imenom John Cummings, umro je u snu u svom domu u Los Angelesu, okružen clanovima porodice i prijateljima, objavio je Arturo Vega, kreativni direktor Ramonesa. Osim Johnnyjeve supruge Linde, uz umiruceg muzicara bile su i zvezde kao što je pevac Eddie Vedder iz sastava Pearl Jam, gitarista Red Hot Chili Peppersa John Frusciante i Rob Zombie. Svi su oni sudelovali na koncertu kojim je obeleženo 30 godina postojanja Ramonesa. Na tom koncertu zbog lošeg zdravstvenog stanja Ramone nije mogao sudjelovati, pa se iz svog kreveta javio telefonom.

Johnny je bio jedan od cetvorice osnivaca legendarnih Ramonesa 1974. godine. Pevac Joey Ramone umro je 2001. od raka limfnih žlezda, basista Dee Dee Ramone umro je sledece godine od prekomjerne kolicine droge. Nakon Johnnyjeve smrti, jedini živi celan originalne postave benda je bubnjar Tommy Ramone.

Ramonesi su svetsku slavu stekli 70-ih godina svojim minimalistickim, neispoliranim dvominutnim punk-rock pesmama, koje ukljucuju i hitove kao što su I Wanna be Sedated, Blitzkrieg Bop ili Now I Wanna Sniff Some Glue, te je grupa 2002. ušla u Rock and Roll dvoranu slavnih. Sam je Johnny Ramone znao izjaviti da cak nakon 20 godina karijere "još uvijek sviraju najbrže od svih rock and roll bendova" na svetu. 
 
Od 1974. do 1996. godine, Ramonesi su snimili 26 studijskih i živih albuma. Održali su i spektakularni koncert u punoj Ledenoj dvorani zagrebackog Doma sportova 1990. godine. Drugi put su u Zagrebu gostovali cetiri godine kasnije u Maloj dvorani kad su kao pred grupa nastupali i Kud Idijoti.

vrati se na sadrzaj
arhiva