vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Intervju Tibia

       
sa Milošem razgovarao Nenad

HC: Tibia po drugi put u ovom našem zinu,... pa kakav je osećaj?
T: Iskreno lep je osećaj po drugi put biti ovde budući da Helly Cherry, za razliku od mnogih drugih koji su bili i prošli, uporno funcioniše sve ove godine...nešto nalik nama :)

HC: Poslednji put smo razgovarali sredinom 2006. Šta se od tada promenilo u Tibia-i, šta na (beogradskoj, srpskoj) sceni, i šta u zemlji?
T: Od 2006 se možda najviše promena desilo u nama samima. Sazrevanje je došlo kao neminovnost, život nam je jednostavno doneo nove odgovornosti i prioritete. Samim tim se i naše gledanje na okruženje na izvestan način promenilo. Zato i najviše cenimo mogućnost da sviramo i svoj unutrašnji život prenesemo nekome ko ima želju da nas sasluša. Što se tiče scene mnogi bendovi su se pojavili, mnogi su nestali. Valjda je i to nekakav evolutivni korak.
A sada šta se menjalo u zemlji...o tome nema potrebe da pričam, ionako nam svima uši odzvanjaju od svih tih promena...

HC: Povod za razgovor je novi album „Collision Within“. Kako bi ga opisao nekome ko nikada nije čuo za Tibia-u? Zvuk, tematika, koncept...
T: Zadatak da objasnim nekome ko nas nikada nije čuo je za mene uvek bio težak. Realno, isuviše puta je to pitanje postavljano za proteklih 10 godina. Ono što ja najiskrenije mogu reći jeste da ne znam da definišem naš zvuk, niti osećam potrebu da nas definišem i strpam u neki kalup ili fijoku. Tibia je naša ljubav i bes, naša sreća i naše nezadovoljstvo, naša katarza i ujedno praznina u nama samima...sve ono što čini nas ovakvima kakvi smo nekako je utkano u muziku koju stvaramo. Poslušajte, downloadujte pa sami prosudite da li vam odgovara sve navedeno.

HC: Pauza između albuma je bila par godina. Koji je razlog ovome? Da li su pesme zaista toliko dugo stvarane ili su svakodnevne obaveze odlagale album?
T: Materijal je stvarno dugo oblikovan i pesme su doživele svoju evoluciju i sazrevanje zajedno sa nama. Razlog su ponajviše obaveze i život svakog od nas izvan benda. Jednostavno, Tibia je naš ventil, a obaveze su se same od sebe nemetnule i mi nismo u proteklom periodu imali dovoljno vremena da sednemo i usnimimo sve ono što smo stvarali u proteklih par godina. Konačno nam se ukazala prilika i mi smo je iskoristili. I veoma smo zadovoljni krajnjim produktom.

HC: Kako i koliko nastaje i razvija se jedna pesma? Iako dolazite iz HCPank sveta, Tibia ima kompleksniji zvuk.

     

T: Svaka pesma ima svoj specifičan život. Pravila nema, nastaje po neki put samo iz dva tona, neki put iz refrena pa sve to postepeno nadograđujemo. Kompleksnost naših pesama ne dolazi usiljeno i svesno, već samo sledimo neku našu logiku i osećaj kako bi pesma trebalo da se razvija i kakvu energiju želim da prenesemo.

HC: Drugi album je nadmašio prvi, koliko je ovaj, po vama lično, zreliji od drugog? Tekstualno, muzički...

T:
Drugi album je definitivno različit od prvog, dok za Collision Within, naš treći i aktuelni album, možemo reći da je nešto najzrelije što smo do sada napravili i definitivno pravac u kome će se Tibia kretati u narednom periodu.

HC: Album ste dali na free skidanje. Čemu ovaj korak? Da li danas u eri interneta i ne postojanja kulture kupovanja diska/ploče/kasete ima smisla raditi fizičko izdanje? Mislim, možeš odratiti tiraž od recimo 100 primeraka i to ćeš uglavnom podeliti prijateljima... Par diskova sačuvaš za sebe da bi im se vratio nekad kao albumu fotografija recimo i... Another Bone možda?

T: Na ova tri pitanja mogu odgovoriti zajedno jer se bave istom temom. Na pola si i sam već dao odgovor.
Internet je najbrži kanal prenosa infomacija i samim tim najbolji medij za sve nas koji želimo da svoju muziku učinimo ljudima lakše dostupnim. Retki su oni koji sada kupuju ili imaju prilike da kupe disk ili bilo kakav nosač zvuka . Ja se ne sećam kada sam poslednji disk pazario. Stoga, bolje dozvolimo ljudima da se upoznaju sa pesmama i zabave se sa nama na koncertu, a onda ukoliko požele disk imaće priliku i da ga kupe. Sve se svodi na slobodu izbora - ukoliko se nekome sviđa naša muzika sigurno će mu biti dostupna, a ukoliko poželi konkretan nosač zvuka moći će i da ga kupi. Najbitnije je da će i bez diska moći da uživa sa nama na koncertu znajući sve pesme i sve textove.
Kako će se zvati lejbl pod kojim će album izaći više nije bitno, bitno je da je album prisutan i pristupačan svima.

HC: Tibia traje, evo više od 10 godina. Za andergraund bend u Srbiji je to „ohoho...staž“. Za kraj reci šta je ono što vas i dalje gura dalje?
T: Nismo nikada razmišljali o tome koliko godina sviramo i kolika je kilometraža prošla dao sada, ali kako je ta dvocifrena barijera probijena sve smo više zahvalni jedni drugima na ukazanom poverenju i prijateljstvu i međusobno razmenjenom iskustvu i energiji. Dalje nas gura upravo to – ljubav prema muzici i pozitivna energija među svima nama.

vrati se na sadrzaj
      arhiva