vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

Prikaz knjige Zvezdani gradovi, galaksije, putovanje kroz vreme

       
piše Tamara Lujak

Magistar atrofizike i predavač u Planetarijumu Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, Nataša Stanić mora da je znala u šta se upušta praveći nacrt za knjigu Zvezdani gradovi, jer da nije, rezultat koji imamo pred nama ne bi bio tako uspešan. Rasplesti tajne svemira na najjednostavniji mogući način, rastumačiti rađanje, rast i umiranje zvezda, zvezdanih jata i planetarnih maglina na način koji je razumljiv „običnom čoveku“ nije ni malo lak zadatak, a Nataša Stanić mu je apsolutno dorasla.
Fotografije (i stranice) u punom koloru, jednostavni dijagrami i lako razumljive šeme i definicije, i samo trunka koplikovanih formula, ključ su uspeha ove knjige. Pošavši od najjednostavnijeg i najočoglednojeg pitanja Zašto je nebo plavo, preko nešto izazovnijih poput Gde ko živi u našem zvezdanom gradu, Od čega je gas među zvezdama, Kako žive zvezde, do onih  najzanimljivijih Kako je sve počelo, Od čega se sastoji kosmos u kojem živimo, Nataša Stanić nas je maestralno uvela u svet astronomije, njenih najistaknutijih izučavaoca (Tomasa Rajta, Edvina Habla, Miltona Hjumasona...) i nezamenljivih instrumenata (teleskopa i radio-teleskopa, spektrometra...).
Veliki umetnički doprinos Zvezdanim gradovima dala je Deniza Letić, magistar grafičkog dizajna, ali i umetnici svetskog glasa poput Hozea Franciska Salgadoa, astronoma i umetnika iz Čikaga. Poglavlje na kraju knjige posvećeno je umetničkoj viziji zvezdanih gradova (koju su iznedrili Aleksandra Jovanić, Marica Radojčić i pomenuti astronom iz Čikaga), biseru u moru činjenica koje knjiga iznosi o astronomiji i savremenim istraživanjima Univerzuma.
Treba istaći i to da su na kraju knjige ukratko predstavljenji mladi ljudi koji se u našoj zemlji više nego uspešno bave astronomijom: Milan Ćirković, Anđelka Kovačević, Dragana Ilić, Aleksandar Otašević, Nataša Todorović, Ivana Damjanov,… svi veseli, zanimljivi i nasmejani - kao model nekim novim klincima koji će možda poželeti da se bave naukom.
Začinjena daškom „svemirske“ poezije Miroslava Antića, Slobodana Lalića i Laze Lazića knjiga Zvezdani gradovi, galaksije, putovanje kroz vreme čaroban je vodič kroz astronomiju. Dok budete čitali ovo zanimljivo štivo osećaćete se poput deteta koje nesigurno korača u mraku – sa svakim pređenim poglavljem bićete sve bliži sjaju zvezda. Upravo tako koračaju astronomi – poput velike dece proučavaju svemir i polako nam otkrivaju njegove tajne.

      arhiva