vrati se na sadrzaj arhiva root@hc-zin.cjb.net

3opt - revija XOPOP filmova (28)

       
piše Mihajlo

ANTARTIC JOURNAL
Ovaj film je najavljivan kao mesavina “Stvora” I “Isijavanja”. Na srecu, u njemu nema niti jednog niti drugog. Kompletan film je inace imao veoma skroman budzet I drzi se za jedan od retkih primera za ozbiljnu produkciju u minimalnim uslovima. Prica prati jednu ekspediciju od 6 odlucnijih momaka koji zele da prepesace Antartik. U vezi su sa spoljnim svetom i ako nesto zakaze uvek mogu da otkazu ekspediciju I pozovu helikopter. Njihov kapetan je vec imao ekspedicije slicnog tipa ali nikad ovako ozbiljan poduhvat. U pocetku se cini da su I vise nego pripremljeni za ovo kako tehnicki tako I mentalno ali se situacija menja kada pronadju stari dnevnik iz 1920. jedne Engleske ekspedicije koja je pokusala isti poduhvat. Za krajnje cudo, dnevnik opisuje identican broj ucesnika u ekspediciji I cini se das u doticni isli istim stazama. Polako, atmosfera u grupi postaje napeta i nekima pocinju da se prividjaju razne stvari. Film je itekako vredan gledanja, sto zbog sjajnih pejsaza I fotografije, to zbog zanimljive price I odlicne izlomljene dramaturgije koja odise unutrasnjom napetoscu. Ovo obavezno morate pogledati.

VORTEX
Nemacki film koji govori o novoj vrsti kazne za pocinjen zlocin. Rec je o projektu “Vortex” za koji niko ne zna sta je I gde se nalazi. Poznato je da se kriminalci koji udju u Vortex vise ne vracaju. Ovo je jedna modernija verzija filma “Tvrdjava” koji se bazira na slicnoj dramaturgiji. Iako veoma vest I brz film, nazalost suvise kratak. Vortex zaista izlgeda kao mesavina kantine iz Star Warsa 4 I jedne buducnosti koja estetski lici na film Dina. Prilikom gledanja filma imao sam utisak da citam jedan ekranizovani strip.

Species 3
Ovo “delo” treba da bude podalje od vas. Gubljenje vremena.

THE SUBSTITUTE

Sta se desi kada dodje zamena za uciteljicu koja moze da cita misli? Djaci jednog holandskog razreda pocinju da sumnjaju da je njihova uciteljica vanzemaljac jer izgleda kao da moze da cita misli, sve zna I veoma je misteriozna. Da humor bude jos veci, neki od njih su je videli kako stvara robote iz svoje kugle koju drzi u tasni I kako jede ljudsko meso. Prica je itekako originalna a glavna glumica neverovatno uverljiva. Ovaj film je rame uz rame sa “Gunisima” i recimo “Mi deca sa stanice zoo”. Pogledajte ga pod obavezno.

THE MOTHMAN PROPHECIES
Ovo je film koji proucava fenomen “mothman” koji je sredinom sedamdesetih zaokupio mestane omanjeg gradica. Naime, bracni par, vracajuci se kuci sa zabave naleteo je na bice koje leti I ima crvene oci. U ovom filmu je prica dovedena na jedan ultra fantastican nivo – pa se ovaj dogadjaj spojio sa mnogim urbanism legendama poput BIgfoota, ljudi u crnom, Djavola iz Dzersija isl… Pratimo junaka koji je sa zenom doziveo ovaj susret I koji je nazalost ostao sam posle nesrece. Dve godine nakon incidenta I smrti njegove zene, ponovo se susrece sa slicnim fenomenom I pocinju dam u se dogadjaju cudne stvari. Od gubitka pamcenja, uvrnutih telefonskih razgovora do crteza “coveka moljca” koji izviru svuda oko njega. Film obiluje dobrom dozom jeze koja se manifestuje preko dugih sporih kadrova I odlicnim ambijentalnim efektima. Film koji ce vam itekako biti zanimljiv za gledanje.

vrati se na sadrzaj
      arhiva