nevenkagaragic пише:nevenkagaragic пише:Da covek ne poveruje - pa dokle vise???Užas u Sarajevu: Pacijent preminuo nakon vađenja zuba - Kako saznaju Vijesti.ba, intervenciju je uradila stažistkinja Azra Sarić iako je dežurni ljekar bio Edin Imamović. Spomenuti ljekar nije se pojavio ni nakon poziva Azre Sarić da je pacijent ugrožen. Dr Sarić , koja inače radi za jednu farmaceutsku kuću, je otpustila pacijenta koji se nakon značajnog gubitka krvi javio na Otorinolaringologiju gdje je i preminuo.
Postavlja se pitanje, zašto je rađena intervencija ako je pacijent imao bolest koja može prouzrokovati krvarenje, zašto je to radila stažistkinja, a ne ljekar i zašto ljekar nije bio u smjeni...GRAD U ŠOKU, MISTERIOZNA SMRT U SARAJEVSKOJ BOLNICI: Pacijent preminuo nakon vađenja zuba?!22/12/2015
U ponedjeljak, 21.12.2015. godine, u 49. godini života u Sarajevu je preminuo Sabahudin (Seid) Hukara, kojeg su oni koji su ga bolje poznavali zvali i po nadimku Šundo.osljednji ispraćaj treba biti obavljen u srijedu 23.12. na mezarju Nišan-Jarčedoli, kada bi svi oni koji to žele na dženazi trebali imati priliku da ispune svoju posljednju ovozemaljsku obavezu prema ovom čovjeku.
Kako se navodi u šturoj obavijesti o smrti, iza Hukare su ostali otac Seid, majka Munevera, supruga Aida, kćerke Džejna, Mejrema i Dalila, unuk Seid, braća Muhamed i Meho, sestra Jasmina…
No, pravi šok u Sarajevu je izazvala informacija koju su prenijeli neki mediji da je Hukara preminuo nakon vađenja zuba!?
–
Pacijent Maksilofacijalne hirurgije na Kliničkom centru UNSA Sabahudin Hukara je jučer preminuo nakon što je primljen poslije ekstrakcije zuba na gore navedenu kliniku da mu se pruži pomoć zbog krvarenja iz ekstrakcione rane. Nakon intervencije, pacijent je dobio naglo krvarenje iz nosa, a zatim i analno koje se nije moglo zaustaviti. Nakon toga je preminuo – navode tako
Vijesti.ba.
Isti izvor tvrdi kako je intervenciju navodno uradila stažistkinja A.S. iako je dežurni ljekar bio E.I. Po navodima istog izvora, spomenuti doktor nije se pojavio ni nakon poziva A.S. da je pacijent ugrožen. Pacijent se onda nakon značajnog gubitka krvi javio na Otorinolaringologiju, gdje je i preminuo.Povezani sadržaj:STRAVA U SARAJEVSKOJ BOLNICI TOKOM NOĆI: Pacijenti u sobi satima ležali pored leša?!ŠTA KAŽU IZ UKCS? Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) se povodom ovog slučaja obratio porukom za javnost koje prenosimo u cijelosti:
– Pacijent inicijala S.H. primljen je na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, 22.12. (ponedjeljak) u 23.00 sati s krvarenjem iz rane nakon vađenja zuba, a u pratnji doktora sa Klinike za bolesti uha, grla i nosa, koji je uradio tamponadu.
Pacijent je pregledan od strane maksilofacijalnog hirurga, nakon čega je izvršeno šivanje rane. S obzirom da se kod pacijenta ponovo javilo krvarenje iz nosa i probavne cijevi, konsultovan je hematolog i pacijent je hospitaliziran na Klinici za bolesti uha, grla i nosa.
Pacijent je imao primarno oboljenje, o kojem iz etičkih razloga ne možemo govoriti.
Tokom boravka na Klinici za bolesti uha, grla i nosa, poduzete su sve mjere liječenja, ali je i uprkos svim naporima ljekara pacijent, nažalost, preminuo u 05.15h. Porodica preminulog pacijenta je odbila predloženu obdukciju, navodi se.
SLUČAJ SRPSKE MANEKENKE. Iako rijetko, ekstrakcije, pa i popravci zuba mogu se zakomplicirati, pa dovesti i do smrtnog ishoda. Prije nekoliko godina dosta se pisalo o smrti poznate srpske manekenke Tijane Milošević, koja je dobila trovanje krvi nakon popravke zuba i četiri dana kasnije preminula. Ipak, medicinski izvori su tvrdili da je ključni razlog koji je doveo do smrti bila bolest lupusa.
(Doznajemo.com)
Hmmm... sad svakakvih prica... a coveka NEMA...
A obdukcija? Zasto nije izvrsena?
Sta to pise "Slobodna Bosna"???TJEDNA HEFTARICA: Još jednu rundu za ŠunduSvaka obdukcija, koja naravno još nije urađena, pokazat će da je Šundo umro od viška pive u jetri a ne od vađenja zuba, kako tvrde mediji pod Radončićevom kontrolom.Senadov Avaz Prije 19 sati

UTORAK, 22. DECEMBAR
Pola broja mi je malo da bih ispričao sve šege koje sam u 25 godina prošao sa SABAHUDINOM HUKAROM zvanim ŠUNDO. Kvalitetan čaršijski besposličar i beskrajno zabavan lik iz sfere urbanog folklora.Jedanput smo, prije pet-šest godina, Šundo i ja, uz podršku ČOMBETA, ni imena ni prezimena mu, nažalost, ne znam, al' ga zna cijeli grad, raspravljali da li je drug Tito na Sutjesci zavalio psa REXA ili je bilo obrnuto.
Šundo ima milijardu anegdota, manje-više tačnih, kako je, recimo, svom šuri SAKIBU PUŠKI, komandantu jedne od najslavnijih brigada, popio kanister rakije, a on, šura, dočekivao DRAGANA VIKIĆA.
Dok bi Šundo došao s Alipašina do Čaršije bar bi pet kvalitetnih provaljetina pokupio.
Jedan dan mi je rekao: «Buraz, znaš kakva je situacija na Alipašinom? Roditelji djecu puštaju na daljinski da ih neko ne bi oteo.»
Postoji i
priča koja još nije demantovana pa je samim tim iz dana u dan sve tačnija, da mu je
bivši kantonalni ministar policije PREDRAG KURTEŠ dao sto maraka da kupi hrvatski tjednik Globus, u kojem su napadnuti on, njegov stranački šef Lagumdžija i Rusmir Mesihović, pa se Šundo vratio za pola sata, kupio globus original za 85 maraka. «Ovo je najjeftinije što sam našao kod Šahinpašića», zavrtio je Šundo globus oko osovine.
Šundo je dakle umro i manje-više svima koji su ga znali jasno je od čega je umro - od toga što kad krene od Alipašina pa dođe do svog jarana, čaršijskog poduzetnika Emira Travljanina, popije 15 piva.
Avaz i portali koji podržavaju tu medijsku platformu, međutim, otkrivaju da je S.H. dakle Šundo, bio žrtva nestručnosti zubarke Azre Sarić. Sve bi to super izgledalo, korektno i čitljivo, da nije jedne sitnice - doktorica Azra Sarić koja je navodno suodgovorna za smrt Sabahudina Hukare Šunde bila je ljubavnica Ramiza Delalića Ćele. Svaka obdukcija, koja naravno još nije urađena, pokazat će da je Šundo umro od viška pive u jetri a ne od vađenja zuba, kako tvrde mediji pod Radončićevom kontrolom.Cilj je dakle jasan, kompromitirati zubarku, prethodno mafijaški isprepadanu i ucijenjenu, u procesu koji se vodi protiv Nasera Kelmendija u Prištini.Siroti Šundo u cijeloj toj mafijaškoj basni okončao je kao kolateralna šteta.slobodna-bosna.baSVASTA!
Covek umro, tek sahranjen... a pricama i demantijima nema kraja...
Cak se (vec)oglasio i Predrag Kurtes???"Volio je popiti, prije pola godine je bio u bolnici, ne mislim da je umro od vađenja zuba"24.12.2015. 12:50
Pacijent S.H. ipak nije umro od posljedica vađenja zuba.Ovih dana objavljena je informacija da je osoba S. H. umrla nakon vađenja zuba, usljed krvarenja. S obzirom da okolnosti ovog slučaja nisu ispričane detaljno, nastala je panika među stanovništvom.
Kako saznajemo, pacijent je bolovao od trombocitopenije koja uzrokuje slabo zgrušavanje krvi, kao i od ciroze jetre.
"Pacijent inicijala S.H. primljen je na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, 20.decembra (nedjelja) u 23.00h, sa krvarenjem iz rane nakon vađenja zuba, a u pratnji doktora sa Klinike za bolesti uha, grla i nosa, koji je uradio tamponadu. Pacijent je pregledan od strane maksilofacijalnog hirurga, nakon čega je izvršeno šivanje rane. S obzirom da se kod pacijenta ponovo javilo krvarenje iz nosa i probavne cijevi, konsultovan je hematolog i pacijent je hospitaliziran na Klinici za bolesti uha, grla i nosa. Pacijent je imao primarno oboljenje, o kojem iz etičkih razloga ne možemo govoriti. Tokom boravka na Klinici za bolesti uha, grla i nosa, poduzete su sve mjere liječenja, ali je i uprkos svim naporima ljekara pacijent, nažalost, preminuo 21.decembra (ponedjeljak) u 05.15h. Porodica preminulog pacijenta je odbila predloženu obdukciju ", kazali su iz KCUS-a.
Istraživanjem ovog slučaja saznali smo da je Sabahudin Hukara volio alkohol. Šundo, kako su ga poznanici zvali, bio je dio čaršijske raje, koja je voljela sjesti, opustiti se i popiti koju rakiju.
"To je krasan jedan čovjek. Živio je sa ocem i majkom. Imao je dva braka iz sebe i djecu iz oba braka. Volio je popiti i zajedno smo znali sjesti i opustiti se, ali nije bio baš toliki alkoholičar, veći sam ja. Da je znao popiti petnaest piva dok dođe do moje radnje to su laži. Popije par piva i koju rakijicu i normalno sjedne u auto i ode kući", kaže nam Emir Travljanin, Sabahudinov prijatelj koji ima radnju na Bašačaršiji.
Mnoge anegdote su vezane za ovog čovjeka. Postoji i priča da mu je bivši kantonalni ministar policije Predrag Kurteš dao novac da kupi hrvatski magazin Globus, pa se Šundo vratio sa kupljenim geografskim globusom, koji je vrtio.
"Poznajem ga, dolazio je u kafanu gdje sam i ja navraćao. Anegdota da sam ga poslao po list "Globus" nije vezana za njega. Ma ne morate ništa pisati, poznajem ga i eto, o mrtvima sve najbolje. Da li je mogao umrijeti od posljedica vađenja zuba to zaista ne znam, imaju doktori i to će se ustanoviti. Jeste ranije imao zdravstvenih problema ali ne znam zaista o čemu se radilo", kaže Predrag Kurteš.
Po svemu sudeći Hukara je od ranije bio narušenog zdravstvenog stanja, ali se ne zna tačno da li je to bila posljedica alkohola.
"Bio je prije pola godine u bolnici, nešto je vezano za stomak, išao sam mu u posjetu ali šta tačno ne znam. Da je imao problem sa jetrom to ne znam. Da je umro od posljedica vađenja zuba ne vjerujwm u to. Mislim da niko ne može umrijeti od vađenja zuba. Šta se desilo zaista ne znam. Uglavnom, Šundo je bio gradska raja, kojeg su svi voljeli", navodi Šundin prijatelj Emir Travljanin.
Pravi uzroci smrti Hukare nisu poznati, barem javnosti, ali navode da smrt nije nastupila zbog vađenja zuba.
Razne priče su vezane za ovaj slučaj, a najviše pažnje privlači ona koju je objavila Slobodna Bosna. Prema njima cilj ove priče je taj, da Avaz i portali koji podržavaju tu medijsku platformu žele kompromitirati zubarku Azra Sarić, prethodno isprepadanu i ucijenjenu u procesu koji se vodi protiv Nasera Kelmendija u Prištini, a koja je bila ljubavnica Ramiza Delalića Ćele.
Na kraju se navodi da je svima poznato od čega je Šundo umro i kakv je život živ
io, tako da doktorica nije kriva za njegovu smrt.
(Alen Avdić)
source.baU svom ovom haosu oko iznenadne smrti coveka (manipulacijama, namestaljkama, pretpostavkama i izvrdavanjima-cini se), izgleda JEDINO tuzilac Dalida Burzic RADI SVOJ posao kako treba (osim neuradjene obdukcije???)...Na gradskom groblju Jarčedoli jučer klanjana dženaza-namaz Sabahudinu Hukari
SLUČAJ PACIJENTA KOJI JE IZVADIO ZUB I UMRO Porodica u šoku i traži istragu o Hukarinoj smrtiObjavljeno: 24. 12. 2015 - 09:27
Autori: K. Kešmer - E. Trako
Brojna rodbina i prijatelji jučer su na gradskom groblju Jarčedoli klanjali dženaza-namaz Sabahudinu Hukari (49), koji je nakon vađenja zuba, a vjerovatno slijedom ljekarskog nemara, umro na Klinici za bolesti uha, grla i nosa Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).
Hukara: Smrt pod nerazjašnjenim okolnostimaŠta se desiloHukara je, prema do sada dostupnim informacijama, umro pod nerazjašnjenim okolnostima.Kako su već objavili mediji, njega je na Odjelu za maksilofacijalnu hirurgiju u nedjelju navečer primila stažistica Azra Sarić (zaposlenica "Farmavite"), i to bez nadzora dežurnog ljekara, zbog krvarenja iz rane nastale nakon vađenja zuba. Poslije obavljene intervencije, prema navodima medija, Sarić je otpustila pacijenta. Iz UKCS-a u saopćenju su kasnije pojasnili da je pacijentu tada rana sašivena.
Izvjesno vrijeme nakon otpuštanja, Hukara je dobio obilno krvarenje iz nosa te analno, pa je po pomoć otišao na Kliniku za bolesti uha, grla i nosa. Uprkos naporima ljekara, krvarenje je bilo nemoguće zaustaviti i Hukara je umro u ponedjeljak rano ujutro.
Posjetili smo Hukarinu porodicu - bivšu suprugu Rusmiru Kapetanović i njihovu kćerku Dalilu. Rusmira ističe da se već dva dana raspituje o okolnostima Hukarine smrti, za koje smatra da su vrlo čudne. Naglašava da traži da se sve razjasni iako je Sabahudin bio njen bivši muž, jer joj je stalo do porodice.
Kćerka Dalila s majkom Rusmirom: Sve je obavijeno velom misterije- On je bio bolestan. Imao je možda čak i hepatitis C, ali nam to nije htio reći. Mnoge su se čudne stvari s njim u bolnici dešavale. Najprije, on se vodio kao da leži u bolnici, a nije ležao. Dolazio je često kod mene da vidi kćerku i unuče. Sad se pitam ko ga je puštao iz bolnice i na osnovu čega kada je bio tako bolestan – govori Kapetanović.
Kapetanović, kako nam je ispričala, smatra sumnjivim okolnosti pod kojima je Hukara primljen u UKCS, navodeći da posebno taj segment treba detaljno ispitati.
- Zašto se ne ispita ko ga je primio na kliniku? Da li je to bila stažistica Azra Sarić, koja je na obuci? Koliko znam, ona ne može bez doktora raditi nikakve intervencije. Da li ga je ta stažistica pitala za historiju bolesti, pa da na osnovu toga procijeni koji zahvat može raditi? Sve je obavijeno velom misterije - kaže nam Kapetanović.
Još se pita zbog čega nadležni organi nisu zahtijevali da se uradi obdukcija.- Naša zajednička kćerka Dalila i ja tražimo da se sve ispita. Od toga kako je mogao biti upisan kao pacijent na klinici, odnosno da leži u bolnici, a ne leži, pa do toga šta se precizno dešavalo dana kada je preminuo – zaključila je Kapetanović.
Sarić: Radi u "Farmaviti", stažira na UKCSDolazila policijaInače, vezano uz moguću Hukarinu bolest, treba podsjetiti da mnogi koji su ranjeni tokom agresije na BiH imaju hepatitis C, ali i danas žive normalno uz odgovarajuću terapiju i ljekarske kontrole. Stoga, mnogi ljekari procjenjuju da ta navodna dijagnoza nema direktne veze s tragičnom Sabahudinovom smrću.
Kako „Avaz“ saznaje, pripadnici policije MUP-a KS proveli su jučer nekoliko sati u UKCS-u. Pretpostavlja se da se vrši istraga o tome postoji li ljekarska greška u slučaju Sabahudina Hukare i čija. Vjerovatno se provjerava je li bilo nehata, zloupotrebe položaja ili klasične ljekarske greške sa smrtnim ishodom.
Htio u Švicarsku Mnogi Hukarini prijatelji koji su došli na dženazu čudili su se njegovoj iznenadnoj smrti. Kako su govorili, za nedjelju je rezervirao let u Švicarsku, gdje je često boravio kod prijatelja.
Unuk mu promijenio životKapetanović nam priča da se Sabahudin znatno nabolje promijenio nakon što je dobio unuka.
- Imao je nekih problema. Međutim, nakon što je dobio unuka, sve se promijenilo. Govorio je da je njegovim rođenjem konačno dobio smisao života. Dolazio nam je skoro svaki dan – kaže Kapetanović.
Tužiteljica Burzić naredila istraguGlavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić otvorila je po službenoj dužnosti istragu povodom ovog slučaja.- Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu izvršit će provjeru da li u ovom slučaju postoje elementi krivičnog djela – saopćili su jučer iz Tužilaštva KS.
Služba za odnose s javnošću ispravila saopćenjeIz UKCS-a jučer je poslana ispravka saopćenja za javnost od utorka u kojoj se navodi:- U saopćenju za javnost poslanom 22. decembra, a koje se odnosi na smrt pacijenta S. H., došlo je do tehničke pogreške, koju ovim putem želimo ispraviti. Naime,
pacijent je primljen na pregled i intervenciju na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju UKCS/KCUS, 20. decembra (nedjelja). Pacijent je 21. decembra (ponedjeljak), u ranim jutarnjim satima, egzitirao (preminuo) na Klinici za bolesti uha, grla i nosa UKCS/KCUS, gdje je bio hospitaliziran.Autor: K. K/E. T.
avaz.baBIVŠA ŽENA TVRDI: “ČUDNE STVARI SU SE S NJIM DEŠAVALE” Pokopan pacijent koji je preminuo nakon vađenja zuba! - ... Još se pita zbog čega nadležni organi nisu zahtijevali da se uradi obdukcija...