Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1359
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 28 Мај 2018, 22:25

nevenkagaragic пише:Nedavno se (po ko zna koji put!) iznenadih kad videh da su sve slike (fotografije i novinski clanci) koje sam godinama postavljala opet NESTALE...
Nazalost i TRECI servis za besplatan upload slika ( https://postimages.org/ ) je imao nekih problema, ali su vrlo brzo problemi prevazidjeni tako sto je napravljena kopija...
Sve ranije postavljene slike sada imaju isti link osim 3 slova:

Umesto ranijeg "org" sada stoji "cc" .
Ovo pisem radi clanova koriste isti servis.

Dakle, dovoljno je otvoriti staru objavu, kliknuti na "ucitaj post" i u prozoru ispraviti link: brisati "org" i upisati "cc" i gotovo - slika se vrati!

Mene ceka (opet) mnogo posla jer ovde pisem na 4 teme...
Svakako mi je najvaznija PRAVDA ZA DENISA koju jos uvek cekam - drugu deceniju!

Pocela sam od ove stranice. Istina, potrajace, ali steta je da desetogodisnja arhiva ostane nekompletna.


Konacno zavrsih mukotrpan posao - vracanje nestalih slika....
Trajalo je to dugo, dugo - prvo moji blogovi pa forumi...
Koliki je to posao bio evo slikovnog prikaza sa servisa za slike koje sam vracala SAMO na forumima, bez blogova:

Hipokratova zakletva:

Слика

Pravda za Garagić Denisa ~ kada?!?

i Moji kaktusi cvetaju od 2002.godine

Слика

Nostalgicni zvuci

Слика

Forum PRAVOSUDJE

Слика

Eto, zavrsih i to... nadam se da vise necu to morati raditi, izgubih mnooogo vremena!
Sada mogu nastaviti polako na ovom forumu.

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1359
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 30 Мај 2018, 21:20

nevenkagaragic пише:
nevenkagaragic пише:
nevenkagaragic пише:Da covek ne poveruje - pa dokle vise???

Užas u Sarajevu: Pacijent preminuo nakon vađenja zuba - Kako saznaju Vijesti.ba, intervenciju je uradila stažistkinja Azra Sarić iako je dežurni ljekar bio Edin Imamović. Spomenuti ljekar nije se pojavio ni nakon poziva Azre Sarić da je pacijent ugrožen. Dr Sarić , koja inače radi za jednu farmaceutsku kuću, je otpustila pacijenta koji se nakon značajnog gubitka krvi javio na Otorinolaringologiju gdje je i preminuo.
Postavlja se pitanje, zašto je rađena intervencija ako je pacijent imao bolest koja može prouzrokovati krvarenje, zašto je to radila stažistkinja, a ne ljekar i zašto ljekar nije bio u smjeni...GRAD U ŠOKU, MISTERIOZNA SMRT U SARAJEVSKOJ BOLNICI: Pacijent preminuo nakon vađenja zuba?!

22/12/2015
Слика

U ponedjeljak, 21.12.2015. godine, u 49. godini života u Sarajevu je preminuo Sabahudin (Seid) Hukara, kojeg su oni koji su ga bolje poznavali zvali i po nadimku Šundo.

osljednji ispraćaj treba biti obavljen u srijedu 23.12. na mezarju Nišan-Jarčedoli, kada bi svi oni koji to žele na dženazi trebali imati priliku da ispune svoju posljednju ovozemaljsku obavezu prema ovom čovjeku.

Kako se navodi u šturoj obavijesti o smrti, iza Hukare su ostali otac Seid, majka Munevera, supruga Aida, kćerke Džejna, Mejrema i Dalila, unuk Seid, braća Muhamed i Meho, sestra Jasmina…

No, pravi šok u Sarajevu je izazvala informacija koju su prenijeli neki mediji da je Hukara preminuo nakon vađenja zuba!?

Pacijent Maksilofacijalne hirurgije na Kliničkom centru UNSA Sabahudin Hukara je jučer preminuo nakon što je primljen poslije ekstrakcije zuba na gore navedenu kliniku da mu se pruži pomoć zbog krvarenja iz ekstrakcione rane. Nakon intervencije, pacijent je dobio naglo krvarenje iz nosa, a zatim i analno koje se nije moglo zaustaviti. Nakon toga je preminuo – navode tako Vijesti.ba.

Isti izvor tvrdi kako je intervenciju navodno uradila stažistkinja A.S. iako je dežurni ljekar bio E.I. Po navodima istog izvora, spomenuti doktor nije se pojavio ni nakon poziva A.S. da je pacijent ugrožen. Pacijent se onda nakon značajnog gubitka krvi javio na Otorinolaringologiju, gdje je i preminuo.

Povezani sadržaj:

STRAVA U SARAJEVSKOJ BOLNICI TOKOM NOĆI: Pacijenti u sobi satima ležali pored leša?!

ŠTA KAŽU IZ UKCS? Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) se povodom ovog slučaja obratio porukom za javnost koje prenosimo u cijelosti:

– Pacijent inicijala S.H. primljen je na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, 22.12. (ponedjeljak) u 23.00 sati s krvarenjem iz rane nakon vađenja zuba, a u pratnji doktora sa Klinike za bolesti uha, grla i nosa, koji je uradio tamponadu.

Pacijent je pregledan od strane maksilofacijalnog hirurga, nakon čega je izvršeno šivanje rane. S obzirom da se kod pacijenta ponovo javilo krvarenje iz nosa i probavne cijevi, konsultovan je hematolog i pacijent je hospitaliziran na Klinici za bolesti uha, grla i nosa.

Pacijent je imao primarno oboljenje, o kojem iz etičkih razloga ne možemo govoriti.

Tokom boravka na Klinici za bolesti uha, grla i nosa, poduzete su sve mjere liječenja, ali je i uprkos svim naporima ljekara pacijent, nažalost, preminuo u 05.15h. Porodica preminulog pacijenta je odbila predloženu obdukciju, navodi se.

SLUČAJ SRPSKE MANEKENKE. Iako rijetko, ekstrakcije, pa i popravci zuba mogu se zakomplicirati, pa dovesti i do smrtnog ishoda. Prije nekoliko godina dosta se pisalo o smrti poznate srpske manekenke Tijane Milošević, koja je dobila trovanje krvi nakon popravke zuba i četiri dana kasnije preminula. Ipak, medicinski izvori su tvrdili da je ključni razlog koji je doveo do smrti bila bolest lupusa.

(Doznajemo.com)

Hmmm... sad svakakvih prica... a coveka NEMA...
A obdukcija? Zasto nije izvrsena?
Sta to pise "Slobodna Bosna"???


TJEDNA HEFTARICA: Još jednu rundu za Šundu

Svaka obdukcija, koja naravno još nije urađena, pokazat će da je Šundo umro od viška pive u jetri a ne od vađenja zuba, kako tvrde mediji pod Radončićevom kontrolom.

Senadov Avaz Prije 19 sati
Слика

UTORAK, 22. DECEMBAR

Pola broja mi je malo da bih ispričao sve šege koje sam u 25 godina prošao sa SABAHUDINOM HUKAROM zvanim ŠUNDO. Kvalitetan čaršijski besposličar i beskrajno zabavan lik iz sfere urbanog folklora.

Jedanput smo, prije pet-šest godina, Šundo i ja, uz podršku ČOMBETA, ni imena ni prezimena mu, nažalost, ne znam, al' ga zna cijeli grad, raspravljali da li je drug Tito na Sutjesci zavalio psa REXA ili je bilo obrnuto.

Šundo ima milijardu anegdota, manje-više tačnih, kako je, recimo, svom šuri SAKIBU PUŠKI, komandantu jedne od najslavnijih brigada, popio kanister rakije, a on, šura, dočekivao DRAGANA VIKIĆA.

Dok bi Šundo došao s Alipašina do Čaršije bar bi pet kvalitetnih provaljetina pokupio.

Jedan dan mi je rekao: «Buraz, znaš kakva je situacija na Alipašinom? Roditelji djecu puštaju na daljinski da ih neko ne bi oteo.»

Postoji i priča koja još nije demantovana pa je samim tim iz dana u dan sve tačnija, da mu je bivši kantonalni ministar policije PREDRAG KURTEŠ dao sto maraka da kupi hrvatski tjednik Globus, u kojem su napadnuti on, njegov stranački šef Lagumdžija i Rusmir Mesihović, pa se Šundo vratio za pola sata, kupio globus original za 85 maraka. «Ovo je najjeftinije što sam našao kod Šahinpašića», zavrtio je Šundo globus oko osovine.

Šundo je dakle umro i manje-više svima koji su ga znali jasno je od čega je umro - od toga što kad krene od Alipašina pa dođe do svog jarana, čaršijskog poduzetnika Emira Travljanina, popije 15 piva. Avaz i portali koji podržavaju tu medijsku platformu, međutim, otkrivaju da je S.H. dakle Šundo, bio žrtva nestručnosti zubarke Azre Sarić. Sve bi to super izgledalo, korektno i čitljivo, da nije jedne sitnice - doktorica Azra Sarić koja je navodno suodgovorna za smrt Sabahudina Hukare Šunde bila je ljubavnica Ramiza Delalića Ćele. Svaka obdukcija, koja naravno još nije urađena, pokazat će da je Šundo umro od viška pive u jetri a ne od vađenja zuba, kako tvrde mediji pod Radončićevom kontrolom.

Cilj je dakle jasan, kompromitirati zubarku, prethodno mafijaški isprepadanu i ucijenjenu, u procesu koji se vodi protiv Nasera Kelmendija u Prištini.

Siroti Šundo u cijeloj toj mafijaškoj basni okončao je kao kolateralna šteta.

slobodna-bosna.ba

SVASTA!
Covek umro, tek sahranjen... a pricama i demantijima nema kraja...
Cak se (vec)oglasio i Predrag Kurtes???


"Volio je popiti, prije pola godine je bio u bolnici, ne mislim da je umro od vađenja zuba"

24.12.2015. 12:50
Слика

Pacijent S.H. ipak nije umro od posljedica vađenja zuba.

Ovih dana objavljena je informacija da je osoba S. H. umrla nakon vađenja zuba, usljed krvarenja. S obzirom da okolnosti ovog slučaja nisu ispričane detaljno, nastala je panika među stanovništvom.

Kako saznajemo, pacijent je bolovao od trombocitopenije koja uzrokuje slabo zgrušavanje krvi, kao i od ciroze jetre.

"Pacijent inicijala S.H. primljen je na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, 20.decembra (nedjelja) u 23.00h, sa krvarenjem iz rane nakon vađenja zuba, a u pratnji doktora sa Klinike za bolesti uha, grla i nosa, koji je uradio tamponadu. Pacijent je pregledan od strane maksilofacijalnog hirurga, nakon čega je izvršeno šivanje rane. S obzirom da se kod pacijenta ponovo javilo krvarenje iz nosa i probavne cijevi, konsultovan je hematolog i pacijent je hospitaliziran na Klinici za bolesti uha, grla i nosa. Pacijent je imao primarno oboljenje, o kojem iz etičkih razloga ne možemo govoriti. Tokom boravka na Klinici za bolesti uha, grla i nosa, poduzete su sve mjere liječenja, ali je i uprkos svim naporima ljekara pacijent, nažalost, preminuo 21.decembra (ponedjeljak) u 05.15h. Porodica preminulog pacijenta je odbila predloženu obdukciju ", kazali su iz KCUS-a.

Istraživanjem ovog slučaja saznali smo da je Sabahudin Hukara volio alkohol. Šundo, kako su ga poznanici zvali, bio je dio čaršijske raje, koja je voljela sjesti, opustiti se i popiti koju rakiju.

"To je krasan jedan čovjek. Živio je sa ocem i majkom. Imao je dva braka iz sebe i djecu iz oba braka. Volio je popiti i zajedno smo znali sjesti i opustiti se, ali nije bio baš toliki alkoholičar, veći sam ja. Da je znao popiti petnaest piva dok dođe do moje radnje to su laži. Popije par piva i koju rakijicu i normalno sjedne u auto i ode kući", kaže nam Emir Travljanin, Sabahudinov prijatelj koji ima radnju na Bašačaršiji.

Mnoge anegdote su vezane za ovog čovjeka. Postoji i priča da mu je bivši kantonalni ministar policije Predrag Kurteš dao novac da kupi hrvatski magazin Globus, pa se Šundo vratio sa kupljenim geografskim globusom, koji je vrtio.

Слика

"Poznajem ga, dolazio je u kafanu gdje sam i ja navraćao. Anegdota da sam ga poslao po list "Globus" nije vezana za njega. Ma ne morate ništa pisati, poznajem ga i eto, o mrtvima sve najbolje. Da li je mogao umrijeti od posljedica vađenja zuba to zaista ne znam, imaju doktori i to će se ustanoviti. Jeste ranije imao zdravstvenih problema ali ne znam zaista o čemu se radilo", kaže Predrag Kurteš.

Po svemu sudeći Hukara je od ranije bio narušenog zdravstvenog stanja, ali se ne zna tačno da li je to bila posljedica alkohola.

"Bio je prije pola godine u bolnici, nešto je vezano za stomak, išao sam mu u posjetu ali šta tačno ne znam. Da je imao problem sa jetrom to ne znam. Da je umro od posljedica vađenja zuba ne vjerujwm u to. Mislim da niko ne može umrijeti od vađenja zuba. Šta se desilo zaista ne znam. Uglavnom, Šundo je bio gradska raja, kojeg su svi voljeli", navodi Šundin prijatelj Emir Travljanin.

Pravi uzroci smrti Hukare nisu poznati, barem javnosti, ali navode da smrt nije nastupila zbog vađenja zuba.

Razne priče su vezane za ovaj slučaj, a najviše pažnje privlači ona koju je objavila Slobodna Bosna. Prema njima cilj ove priče je taj, da Avaz i portali koji podržavaju tu medijsku platformu žele kompromitirati zubarku Azra Sarić, prethodno isprepadanu i ucijenjenu u procesu koji se vodi protiv Nasera Kelmendija u Prištini, a koja je bila ljubavnica Ramiza Delalića Ćele.

Na kraju se navodi da je svima poznato od čega je Šundo umro i kakv je život živ
io, tako da doktorica nije kriva za njegovu smrt.

(Alen Avdić)

source.ba

U svom ovom haosu oko iznenadne smrti coveka (manipulacijama, namestaljkama, pretpostavkama i izvrdavanjima-cini se), izgleda JEDINO tuzilac Dalida Burzic RADI SVOJ posao kako treba (osim neuradjene obdukcije???)...

Na gradskom groblju Jarčedoli jučer klanjana dženaza-namaz Sabahudinu Hukari
SLUČAJ PACIJENTA KOJI JE IZVADIO ZUB I UMRO Porodica u šoku i traži istragu o Hukarinoj smrti


Objavljeno: 24. 12. 2015 - 09:27
Autori: K. Kešmer - E. Trako

Brojna rodbina i prijatelji jučer su na gradskom groblju Jarčedoli klanjali dženaza-namaz Sabahudinu Hukari (49), koji je nakon vađenja zuba, a vjerovatno slijedom ljekarskog nemara, umro na Klinici za bolesti uha, grla i nosa Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).

Слика
Hukara: Smrt pod nerazjašnjenim okolnostima

Šta se desilo

Hukara je, prema do sada dostupnim informacijama, umro pod nerazjašnjenim okolnostima.

Kako su već objavili mediji, njega je na Odjelu za maksilofacijalnu hirurgiju u nedjelju navečer primila stažistica Azra Sarić (zaposlenica "Farmavite"), i to bez nadzora dežurnog ljekara, zbog krvarenja iz rane nastale nakon vađenja zuba. Poslije obavljene intervencije, prema navodima medija, Sarić je otpustila pacijenta. Iz UKCS-a u saopćenju su kasnije pojasnili da je pacijentu tada rana sašivena.

Izvjesno vrijeme nakon otpuštanja, Hukara je dobio obilno krvarenje iz nosa te analno, pa je po pomoć otišao na Kliniku za bolesti uha, grla i nosa. Uprkos naporima ljekara, krvarenje je bilo nemoguće zaustaviti i Hukara je umro u ponedjeljak rano ujutro.

Posjetili smo Hukarinu porodicu - bivšu suprugu Rusmiru Kapetanović i njihovu kćerku Dalilu. Rusmira ističe da se već dva dana raspituje o okolnostima Hukarine smrti, za koje smatra da su vrlo čudne. Naglašava da traži da se sve razjasni iako je Sabahudin bio njen bivši muž, jer joj je stalo do porodice.

Слика
Kćerka Dalila s majkom Rusmirom: Sve je obavijeno velom misterije

- On je bio bolestan. Imao je možda čak i hepatitis C, ali nam to nije htio reći. Mnoge su se čudne stvari s njim u bolnici dešavale. Najprije, on se vodio kao da leži u bolnici, a nije ležao. Dolazio je često kod mene da vidi kćerku i unuče. Sad se pitam ko ga je puštao iz bolnice i na osnovu čega kada je bio tako bolestan – govori Kapetanović.

Kapetanović, kako nam je ispričala, smatra sumnjivim okolnosti pod kojima je Hukara primljen u UKCS, navodeći da posebno taj segment treba detaljno ispitati.

- Zašto se ne ispita ko ga je primio na kliniku? Da li je to bila stažistica Azra Sarić, koja je na obuci? Koliko znam, ona ne može bez doktora raditi nikakve intervencije. Da li ga je ta stažistica pitala za historiju bolesti, pa da na osnovu toga procijeni koji zahvat može raditi? Sve je obavijeno velom misterije - kaže nam Kapetanović.

Još se pita zbog čega nadležni organi nisu zahtijevali da se uradi obdukcija.

- Naša zajednička kćerka Dalila i ja tražimo da se sve ispita. Od toga kako je mogao biti upisan kao pacijent na klinici, odnosno da leži u bolnici, a ne leži, pa do toga šta se precizno dešavalo dana kada je preminuo – zaključila je Kapetanović.

Слика
Sarić: Radi u "Farmaviti", stažira na UKCS

Dolazila policija

Inače, vezano uz moguću Hukarinu bolest, treba podsjetiti da mnogi koji su ranjeni tokom agresije na BiH imaju hepatitis C, ali i danas žive normalno uz odgovarajuću terapiju i ljekarske kontrole. Stoga, mnogi ljekari procjenjuju da ta navodna dijagnoza nema direktne veze s tragičnom Sabahudinovom smrću.

Kako „Avaz“ saznaje, pripadnici policije MUP-a KS proveli su jučer nekoliko sati u UKCS-u. Pretpostavlja se da se vrši istraga o tome postoji li ljekarska greška u slučaju Sabahudina Hukare i čija. Vjerovatno se provjerava je li bilo nehata, zloupotrebe položaja ili klasične ljekarske greške sa smrtnim ishodom.

Htio u Švicarsku

Mnogi Hukarini prijatelji koji su došli na dženazu čudili su se njegovoj iznenadnoj smrti. Kako su govorili, za nedjelju je rezervirao let u Švicarsku, gdje je često boravio kod prijatelja.

Unuk mu promijenio život

Kapetanović nam priča da se Sabahudin znatno nabolje promijenio nakon što je dobio unuka.

- Imao je nekih problema. Međutim, nakon što je dobio unuka, sve se promijenilo. Govorio je da je njegovim rođenjem konačno dobio smisao života. Dolazio nam je skoro svaki dan – kaže Kapetanović.

Tužiteljica Burzić naredila istragu

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić otvorila je po službenoj dužnosti istragu povodom ovog slučaja.

- Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu izvršit će provjeru da li u ovom slučaju postoje elementi krivičnog djela – saopćili su jučer iz Tužilaštva KS.

Služba za odnose s javnošću ispravila saopćenje

Iz UKCS-a jučer je poslana ispravka saopćenja za javnost od utorka u kojoj se navodi:

- U saopćenju za javnost poslanom 22. decembra, a koje se odnosi na smrt pacijenta S. H., došlo je do tehničke pogreške, koju ovim putem želimo ispraviti. Naime, pacijent je primljen na pregled i intervenciju na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju UKCS/KCUS, 20. decembra (nedjelja). Pacijent je 21. decembra (ponedjeljak), u ranim jutarnjim satima, egzitirao (preminuo) na Klinici za bolesti uha, grla i nosa UKCS/KCUS, gdje je bio hospitaliziran.

Autor: K. K/E. T.
avaz.ba

BIVŠA ŽENA TVRDI: “ČUDNE STVARI SU SE S NJIM DEŠAVALE” Pokopan pacijent koji je preminuo nakon vađenja zuba! - ... Još se pita zbog čega nadležni organi nisu zahtijevali da se uradi obdukcija...


Na kraju ce biti NIKO, odnosno "kriv je onaj koga nema"
Ili ce to biti specijalizantica Azra Saric (zanimljiva osoba)?
Prethodni tekstovi:
Strana 43

Strana 44

"Slucaj Sabahudina Hukare, koji je umro nakon vadjenja zuba"


Слика
Kompletan tekst:
Слика
"Dnevni avaz", 11.01.2016.

A sta se iza "brda valja" kad je u pitanju specijalizantica Azru Saric (da covek ne poveruje!) pogledajte:
OVDE - strana 264
da ne uzurpiram prostor BH pravosudno-politicko-medicinskim trakavicama...

EDIT - DODATAK 15.01.2016.

Jos malo bljezgarija:
STRANA 265


EPILOG - moradoh citirati kompletnu objavu od 12.01.2016.godine sa stranice 45 a evo zasto (inace ne bih, vise ne pratim slucaj koji se pretvorio u politicku bljezgariju):

Cesto sam znala naleteti (i prepoznati) SVOJE skenirane novinske clanke koje sam objavljivala na forumima.
Koristili su ih drugi, forumasi i blogeri, i to bas cesto, ali da ce ih koristiti i novina koju sam dugo citala i prenosila njihove clanke (sada je samo internet izdanje), e to ne bih verovala!
Neka, bar nisam uzalud potrosila prosli i ovaj mesec u mukotrpnom vracanju nestalih slika i clanaka.
Ne znam samo je li "Slobodna Bosna" uzela skenirani clanak sa ove teme ili sa pravosudnog foruma - nije bitno. Drago mi je da im je posluzilo...
Sta ja inace mislim o "Avazu" (i jos mnogim drugim medijima) napisala sam ovde:

BLJAK "objektivni", "nezavisni" i svakakvi "profesionalci"!


AZRA SARIĆ DOBILA SPOR PROTIV AVAZA: Sud utvrdio da su je novinari Avaza namjerno oklevetali

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu po kojoj Avaz Roto Press d.o.o., bivši urednik Dnevnog avaza Faruk Vele i novinar Kenan Kešmer moraju isplatiti 3.000 KM Azri Sarić zbog klevete, te 850 KM nadoknade troškova parničnog postupka.

Prije 7h Prije 5h

Слика

Azra Sarić tužila je kompaniju Avaz Roto Press i uposlenike Dnevnog avaza zbog objavljivanja neistina u vezi sa smrću pacijenta Sabahudina Hukare u Sarajevu, krajem 2015. godine.

Podsjetimo, Sabahudin Hukara umro je od posljedica obilnog krvarenja na Klinici za uho, grlo i nos na KCUS-u, a novinari Dnevnog avaza su o tom slučaju objavljivali tekstove u kojima su Azru Sarić, tadašnju specijalizanticu na Maksilofacijalnoj hirurgiji, neposredno dovodili u vezu sa Hukarinom smrću.

- U postupanjima tuženih sud vidi određeni obrazac ponašanja koji je suprotan prethodno navedenoj odrebi Kodeksa za štampu i predstavlja namjeru da se tužiteljica okleveta i da se pokuša prikazati da je ista odgovorna za smrt pacijenta Hukare, jer kako drugačije tretirati kontinuirano objavljivanje fotografije tužiteljice i dovođenje njenog imena u kontekst sa smrću pacijenta Hukare? U interesu javnosti sigurno ne - navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude Općinskog suda.

Sud je također naglasio da je Azra Sarić u dva navrata uputila demantije Dnevnom avazu, odnosno novinaru tog lista, koji nikada nisu objavljeni. Kao razlog zašto nisu objavili demantije Azre Sarić, novinari Avaza na sudu su naveli da u njima "ništa nije demantovano".

- Na ovaj način sud smatra da su tuženi prekršili Kodeks novinarske etike i prekoračili granicu slobode novinarstva, jer nije na tuženima da cijene i komentarišu demanti, nego je u skladu sa Kodeksom štampe tuženi trebao da objavi zaprimljeni demanti – zaključio je Sud.

Azra Sarić bila je glavna svjedokinja državnog Tužilaštva u predmetu koji je na Sudu BiH vođen protiv Fahrudina Radončića i ostalih zbog ometanja rada pravosuđa, a koji je nedavno okončan oslobađajućom presudom po svim tačkama optužnice. Istraga protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića pokrenuta je nakon što je Sarić prijavila da su Dautbašić i Šahman na nju vršili pritisak i zastrašivali je kako bi u svjedočenju na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini zaštitila Radončića, kao i Keljmendija.

Azra Sarić tada je izjavila da je na nju vršen pritisak i putem objavljivanja tekstova u Avazu o smrti Sabahudina Hukare u kojima su je pokušali prikazati kao krivca za Hukarinu smrt.

Pored naknade štete u spomenutom iznosu od ukupno 3.850 KM, Općinski sud u Sarajevu naložio je drugotuženom Faruku Veleu da o svom trošku uvod i izreku presude objavi u novinama Dnevni avaz, i to u prvom narednom broju po pravosnažnosti presude.

slobodna-bosna.ba

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1359
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 30 Мај 2018, 21:29

Usput, i moje reci iz clanka "Slobodne Bosne" od 06.02.2014. godine su citirali drugi ...

Слика

Da se ne ponavljam OVDE malo vise o toma i jos vise o sudskim vestacima...

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1359
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Јун 2018, 22:18

nevenkagaragic пише:Majka preminule djevojke ogorčena: Lekari su nam Ljilju ubili nemarom

"ZANEMELA sam od besa kada je sudija pročitao presudu. Ovo je potvrda da nema pravde na ovom svetu"
I ne zanemela... prestrasno!
Podsticu li ONI to gradjane da uzmu pravdu u SVOJE ruke?


POSLE PRESUDE GINEKOLOZIMA

Majka preminule devojke ogorčena: Lekari su nam Ljilju ubili nemarom, a sud ih nagradio


Besna sam, ljuta i ogorčena - kaže Ilinka Novaković, majka Ljiljane Arambašić, posle presude kojom su ginekolozi Gordana Miletić i Vera Milenković osuđene na po dve godine zatvora

V. N. | 24. januar 2017. 09:30 | Komentara: 9

Слика
Ilinka Novaković

ZANEMELA sam od besa kada je sudija pročitao presudu. Ovo je potvrda da nema pravde na ovom svetu! Više od petnaest godina sam se borila sa lažima i neistinama, oplakivala svoje dete, borila se sa bolom. Ovakva presuda je sramna, jer su dopustili da moja Ljilja umre zbog nebrige i nemara.

Ovako je Ilinka Novaković, majka preminule devojke Ljiljane Arambašić (18), za "Novosti" prokomentarisala presudu kojom su ginekolozi Kliničkog centra Srbije Gordana Miletić i Vera Milenković osuđene u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na po dve godine zatvora zbog nesavesnog lečenja njene ćerke. Ona je sa svojom drugom ćerkom, Ljiljaninom sestrom, juče prisustvovala izricanju kazne. Obe su bile ogorčene smatrajući da je prava kazna za lekarke bila doživotno oduzimanje licence.

- Godinama sam se nadala da će pravda biti zadovoljena, da će smrt moje kćeri i njihova osuda sprečiti da nanesu zlo drugima - priča Novaković Ilinka. - Besna sam, ljuta i ogorčena. Za sve ove godine, koliko je proces trajao, ti doktori su radili, bili unapređivani i nagrađivani. Sa svakim ponavljanjem postupka, ponovo smo sahranjivali i oplakivali naše dete.

Krivicu zbog ovakvog ishoda Ilinka vidi i u činjenici da je sudski proces trajao 15 godina.

- Sudije su u početku bile dobro upoznate sa slučajem, imali uvid u priču. Moju ćerku tog dana niko u Urgentnom centru nije ni pogledao, umirala je u mukama, kao u kanalu. Dete sam dala u ruke lekarima, a oni su je ubili. Sad nam ništa drugo ne preostaje nego da se pomirimo sa ovom nepravdom - navodi Ilinka.
Ljiljana je usled posledica pucanja slepog creva, a što nije konstatovano tokom pregleda, preminula februara 2002. godine.

novosti.rs

Nazalost, bice da je tako! I ne SAMO u Srbiji - osililo se to, osililo!

Слика

Pravosudna LUDNICA!

Presudu za Ljiljaninu smrt smo čekali 15 godina, a oni JOŠ ČEKAJU PRAVDU
Smrt Ljiljane Arambašić, devojke koja je 2002. godine preminula nakon nesavesnog lečenja upale slepog creva, dobila je (delimičan) pravni epilog nakon 15 godina suđenja.
Ipak, niz slučajeva smrti nakon lekarskih grešaka i dalje nije pravno okončan.


Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Ljiljana Arambašić

SLUČAJ DECEDRA: ZASTARA I OSLOBAĐANJE


Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Jelica Radović

SLUČAJ "BEOKLINIKA": SUĐENJE KOJE MILI

Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Jelica Panić

SLUČAJ ANJE GRAHOVAC: DESETA GODINA ČEKANJA


Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Anja Grahovac

SLUČAJ MALOG RADENKA: DA LI ĆE SE PRAKSA PROMENITI?

Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Radenko Nikodinović

STRASNO, PRESTRASNO!
Pogledajte samo ove andjele...
NJIMA (pravosLudju, drzavi) su ocito vazniji doktori (ubice?) i njihove licence, nego ISTINA i PRAVDA za vecni mir dusa ove decice i njihovih porodica!?
Da, u Srbiji bar PISU o tome za razliku od biH!
U BiH "prodane duse" novinara uglavnom CUTE... ne zameraju se mocnicima u belom (zlu ne trebalo?)...
Sve ove tragedie su zabelezene na ovim stranicama, neka ih, neka OPOMINJU, neka se nikad ne ZABORAVE.
Pocivajte u miru decice, nikom kriva... a NJIMA, vasim dzelatima i saucesnicima (pravosLudnim) zelim dug zivot u neprestanom kosmaru neciste savesti (hm... ako je uopste imaju?)!


Sve ove tragedije smo mogli videti na ovim stranicama i jos mnoge, mnoge druge...
Godinama se NISTA ne menja, ne samo u Srbiji vec na celom Balkanu!
"Zasticena vrsta" u belom je bas zasticena, a lekarska greska se ne placa - ni zatvorom ni gubljenjem licence.


UŽASNE SUDBINE

SVE VIŠE LEKARA U SRBIJI GUBI DOZVOLE JER LJUDI ZBOG NJIH UMIRU: Koliko zaista košta lekarska greška?


Utvrđivanje odgovornosti lekara za smrt pacijenta u Srbiji nikad ne traje kraće od decenije, a osuđujuće presude su retkost

Objavljeno: 06.05.2018. 14:00h

Слика
foto: Privatna arhiva, Kurir, Profimedia, Ilustracija

Ortopedu iz lozničke bolnice Dobrivoju Bojaniću sud časti Lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju oduzeo je na dve godine licencu za rad.

Doktor Bojanić je proglašen odgovornim što je u oktobru 2016. nestručno lečio prelom leve ruke maloletnog Radenka Nikodinovića iz sela Kozjaka, kojem se nakon stavljanja gipsa stanje pogoršalo, te je poslat u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Beogradu, gde je posle nekoliko dana preminuo.

Sudsko veće suda časti utvrdilo je da je Bojanić napravio propuste u vođenju medicinske dokumentacije, zbog čega mu je izrečena disciplinska mera, koja se, kako je navedeno u saopštenju Lekarske komore, odnosi isključivo na postupanja lekara u procesu lečenja i pružanja zdravstvene zaštite, dok je posledica (smrt deteta) koja je nastupila kao uzrok takvog postupanja, predmet o kome će odlučivati nadležni krivični sud u krivičnom postupku.
...

Ovaj slučaj potresao je celu Srbiju, a nakon što je presuda doneta postavljeno je pitanje da li je ovo dovoljna kazna za nestručno lečenje? Iako sudska tek sledi, otac deteta je za medije kazao da je nezadovoljan ishodom po kom ortoped neće lečiti samo dve godine.

DA LI JE OVO DOVOLJNA KAZNA ZA SMRT MALOG RADENKA? Stigla presuda za lekara koji je nesavesno lečio dečaka

Ono po čemu su inače specifične lekarske greške jeste to da utvrđivanje odgovornosti lekara za smrt pacijenta u Srbiji nikad ne traje kraće od decenije, a osuđujuće presude su retkost.

Ipak, neke i posle čitave decenije dobiju svoj epilog na sudu.

Tako je 2015. godine, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu prvostepenom presudom na po 15 meseci zatvora osuđeno troje lekara privatne klinike "Decedra" zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19), koja je posle operacije čukljeva u ovoj bolnici, 2006. godine, preminula od sepse.

Kazna je izrečena hirurgu ortopedu Slavku Tomiću, kao i specijalistima anesteziologije Miodragu Stojanoviću i Oliveri Jeremić, da bi samo godinu dana kasnije Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio troje lekara i direktora privatne beogradske klinike "Decedra" od optužbi za zbog neadekvatnog lečenja Jelice Radović.

Da je nekog lekara teško osuditi zbog lekarske greške svedoči i slučaj iz Pančeva.

Apelacioni sud u Beogradu je prošle godine preinačio prvostepenu presudu pančevačkog Osnovnog suda, kojom je hirurg dr Aleksandar Ivica bio osuđen na 11 meseci kućnog zatvora i pravosnažno ga oslobodio optužbe da je odgovoran za smrt Marijane Jojkić (30).

Nesrećna devojka preminula je u martu 2006. godine od upale trbušne maramice, izazvane nekonstatovanjem perforacije slepog creva.

Nesrećna žena se žalila na jake bolove u stomaku i povišenu temperaturu. Prema optužnici, nakon obavljenog pregleda, dr Ivica nije utvrdio razloge jakih bolova, već joj je prepisao neadekvatnu terapiju. Time je, prema tvrdnjama tužilaštva, zamaskirana klinička slika zapaljenja slepog creva, a lekar je načinio ključni propust i otežao postavljanje adekvatne dijagnoze.

Prema mišljenju Apelacionog suda, nije bilo dovoljno dokaza da je dr Ivica nesavesno postupao i time prouzrokovao pogoršanje Marijaninog stanja.

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom je anesteziolog Stanoje Glišić osuđen na tri godine zatvora zbog nesavesnog lečenja trogodišnje Anje Grahovac koje je preminula nakon operacije katarakte. Ostali optuženi su oslobođeni.

Presuda je doneta nakon više od 10 godina od tog događaja.

Na privatnoj klinici "Pefekta", koja je iznajmila salu za operaciju oftalmološkoj ordinaciji "Ilić", Anji Grahovac je operisana katarakta 21. maja 2007. godine.

Kako se navodi u optužnici, tokom operacije došlo je do poremećaja u snabdevanju mozga kiseonikom, pa je devojčica upala u komu, i dve nedelje kasnije preminula.

espreso.rs

Komentari - evo jednog upecatljivog (izgleda da nema druge?):

Слика


SISTEMSKO ZATASKAVANJE MEDICINSKIH GRESAKA? O DA! ITEKAKO (i SVI to znamo)!
Nazalost, to se ne desava SAMO u RS! U celoj BiH je potpuno isto, a tek u Tuzli!
I ne samo u BiH - na celom Balkanu (dovoljno je "prelistati" stranice ove teme).
U donjem tekstu se spominju upravo slucajevi sa ovih stranica:

Strana 57
Strana 61

I jos mnogo, mnogo stranica i tragicnih slucajeva - NEKAZNJENIH zlocina zbog nesavesnog lecenja!


Слика

ISTRAŽIVANJE
Sistemsko zataškavanje medicinskih grešaka u RS

Dobila sam nalaze žene oboljele od karcinoma, a ona je dobila moje – da je zdrava. Ovako priču za portal CAPITAL.ba, uz prepune registre medicinske dokumentacije, počinje Prijedorčanka Rajka Orelj. Njena agonija, zbog medicinske greške, trajala je ne samo šest dana marta 2013. godine, već i narednih pet godina koliko se čekao sudski epilog...
...Da ovo tijelo ne obavlja poslove iz sopstvene nadležnosti, svjedoči i posljednji slučaj kontroverznog ljekara iz Prijedora Marinka Lovre kojem je produžen ugovor u Univerzitetskom kliničkom centru RS, iako je presuđen za uzimanje mita od pacijenta. Protiv njega se vodi i sudski spor jer je osumnjičen da je, prilikom rutinske operacije slijepog crijeva, pacijentkinji izvadio i zdrav jajnik...
... U prijedorskoj bolnici sporan je i rad patologa Nikoline Balaban. Ona je otišla u Bihać, tamo je uhapšena zbog nesavjesnog liječenja. Poznato je da je zdravim ljudima govorila da su bolesni. Pacijenti su prolazili kroz hemoterapije bespotrebno“...
... Republika Srpska još pamti slučaj porodilje Jovane Šinik koja je u oktobru 2016. godine preminula tokom poroda u gradiškoj bolnici. Njen suprug Ranko, da bi sam prehranio petoro djece, morao je put Njemačke. Kaže, nema vremena za mnogo priče.
Jovanin porod, prema svjedočenju porodice, trajao je čitav dan, a onda su ljekari, zbog prekrupne bebe, odlučili da je porode carskim rezom. Međutim, bilo je kasno. Ljekar koji je porađao nesrećnu ženu bio je Dragan Janjić, načelnik gradiške ginekologije...

...Pacijent u bolnicu, očigledno, odlazi na sopstvenu odgovornost, jer, ukoliko posumnja u kvalitet liječenja, nema protokola koji bi ga zaštitio, iako vlastitom platom održava zdravstveni sistem RS.

U Strukovnom sindikatu doktora medicine RS podsjećaju na svjetsku praksu da ljekar sam prijavljuje grešku. Ova sreća zaobišla je Jovanu Šinik i Rajku Orelj.
„Ne radi se ovo samo da bi bio kažnjen, već da i ostale kolege u eventualnim budućim istim slučajevima ne naprave iste greške...


I tako "svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujemo" - unazad naravno, u crnu rupu bez dna!

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1359
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Јун 2018, 22:40

nevenkagaragic пише:
nevenkagaragic пише:Pronadjoh jedan zanimljiv video...
Bravo za gospodju Mirsadu Bajramovic (predsednica Udruzenja "Zemlja djece" iz Tuzle!
Uzaludan trud rekla bih... pacijenti su (bili i ostali) "zadnja rupa na svirali" u zdravstvenim ustanovama Tuzle i BiH.


Tuzlanski kanton - Tko krši prava pacijenata i blokira uspostavu zdravstvenih vijeća

Слика

https://www.youtube.com/watch?v=T8N8RzxCqQw
Prava pacijenata u BiH

Datum objavljivanja: 2. kol 2017.
Premda predstavljaju jedini mehanizam civilne kontrole u sektoru zdravstva, zdravstvena vijeća u Tuzlanskom kantonu nisu zaživjela.
Zašto su zdravstvena vijeća važna, zašto ministar i većina načelnika u TK i dalje krše Zakon o pravima obvezama i odgovornostima pacijenata, koje općine trenutno rade na aktivnostima formiranja zdravstvenih vijeća, kao i koliko se pacijenti općenito žale na usluge u zdravstvu, samo su neke od tema o kojima se raspravljalo na okruglom stolu u Tuzli koji je realizirala Mreža Naše društvo, a do kojih zaključaka se došlo pogledajte u prilogu
http://www.pravapacijenata.ba

Samo mi nije jasno otkud tu Ervin Mujkic, pravnik UKC-a Tuzla, zustri branilac svojih sticenika - lekara diletanata UKC-a Tuzla i njihovih katastrofalnih gresaka!

Слика

Osim toga, Ervin Mujkic je i predsednik Udruzenja pravnika u zdravstvu - nije tesko zakljuciti ZASTO (bas ON)!
Moraju se udruziti i zajednickim snagama braniti GRESKE kako ne bi koji doktor "slucajno" odgovarao za svoj nemar, diletantizam ili neznanje koje rezultira i smrtmim ishodom - to mi je nazalost poznato!
"Osnovni ciljevi osnivanja Udruženja su: razmjena iskustava članova radi njihovog uspješnog djelovanja u oblastima prava i zdravstva; promocija ugleda i unapređenje pravne struke u zdravstvu;"
Zar nije logicnije da udruze snage kako bi ZASTITILI PACIJENTE, te UNAPREDILI ZDRAVSTVO i SROZANI UGLED zdravstvenih ustanova sirom FBiH, a posebno UKC-a Tuzla?
U celom tekstu rec "pacijent" ni jednom nije spomenuta, dakle svi su vazniji od onih zbog kojih zdravstvene ustanove i postoje!
Kakav zakljucak izvesti, osim da UDRUZENIM snagama jos efikasnije SAKRIJU GRESKE i PROPUSTE njihovih lekara?


Слика

Osnivanje Udruženja pravnika u zdravstvu - 21.11.2012.
Osnivačka skupština Udruženja pravnika u zdravstvu - 21.11.2012.
Održana Osnivačka skupština Udruženja pravnika u zdravstvu - 03.12.2012.

Stvarno, KO krsi prava pacijenata - tema stara, poznata, tipa "trla baba lan", pa zna se... upravo Mujkicevi "klijenti" na sudovima!
Strana 22:


nevenkagaragic пише:"Kako zastititi pacijente u FBiH"

Je li to konacno dolazi vreme budjenja?

Слика
"Dnevni avaz", 29.11.2012.


Ili Strana 41: Ko su bh. ljekari koji su ubili svoje pacijente - KOLIKO ih je odgovaralo???
Dakle "trla baba lan" zar ne?
Primera je bezbroj, ostaje cinjenica da su pacijenti NEVAZAN FAKTOR u zdravstvu...
Jedan komentar na tuzlanskom portalu TIP:


Слика

Tuzlanska zdravstveno-pravosudna trakavica na sudu...
A glavni pravnik UKC- a Tuzla (Mujkic Ervin - desno na slici) je non-stop u sudskim prostorijama.
Znam to dobro, vecito je u sudu, sto u Tuzli, sto u drugim gradovima...
Nije mu lako zaista...
Ima covek posla preko glave braneci svoje sefove, diletante i "ubice u belom" u ovoj "KUCI MRAKA"...


ISPITIVANI SVJEDOCI
Počelo suđenje zbog zabrane štrajka u UKC-u Tuzla


Piše: A. K./Klix.ba
prije 4h 50m

Слика
2 / 4 Foto: Klix.ba

Iznošenjem materijalnih dokaza te ispitivanjem svjedoka danas je u Općinskom sudu u Tuzli počelo suđenje po prijedlogu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a vezano za sudsku mjeru osiguranja kojom je uposlenicima ove zdravstvene ustanove, inače članovima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (TK), zabranjeno stupanje u generalni štrajk.

Pojašnjenja radi, nakon što su članovi spomenutog sindikata krajem prošlog mjeseca najavili pokretanje generalnog štrajka u zdravstvenim ustanovama u TK, menadžment UKC-a podnio je tužbu Općinskom sudu u Tuzli koji je donio mjeru zabrane održavanja štrajka.

Zbog toga su početkom novembra sve zdravstvene ustanove u TK, odnosno uposlenici koji su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, izuzev UKC-a, stupili u generalni štrajk.

Na odluku Općinskog suda u Tuzli reagovao je pravni zastupnik sindikata Damir Alić koji je Kantonalnom sudu u Tuzli uputio žalbu.

Žalba je u konačnici prihvaćena te je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak, a štrajk omogućen ljekarima.

Nekoliko dana kasnije, Općinski sud ponovo je donio mjeru kojom se zabranjuje pokretanje generalnog štrajka u spomenutoj zdravstvenoj ustanovi, a Vlada TK je na sjednici donijela zaključak da štrajk smatra neosnovanim i neutemeljenim s aspekta odredbi Zakona o radu u FBiH.

U početnoj fazi ovog postupka, odnosno na prvom ročištu, raspravljano je samo o sudskoj mjeri osiguranja, a sama zakonitost štrajka o kojoj se proteklih dana govorilo bit će predmet ispitivanja u narednom periodu.

Mujkić: Generalni štrajk donio bi gubitke UKC-u

Načelnik Sektora za pravne poslove i ljudske resurse UKC-a u Tuzli Ervin Mujkić kazao je da bi stupanjem u generalni štrajk ova zdravstvena ustanova pretrpjela materijalnu štetu.

"UKC Tuzla blizu 40 posto svojih prihoda ostvaruje na tržištu zdravstvenih usluga i ostvarivanje zavisi od toga hoće li se raditi ili ne. Otkazivanjem unaprijed zakazanih medicinskih usluga onemogućava se ostvarivanje tih prihoda, čime se dovodi u pitanje isplata plaća svim radnicima, zatim isplata dugova dobavljačima i jasno je da će u ovom slučaju, u toku štrajka nastupiti štetne posljedice", smatra Mujkić.

S druge strane, pravni zastupnik Sindikata doktora medicine i stomatologije TK Damir Alić očekuje da će Općinski sud u Tuzli promijeniti svoju odluku te da će ukinuti sprovedene radnje i mjeru osiguranja staviti van snage.

"Očigledno je da je došlo do promjena okolnosti u smislu da je mjera osiguranja postala bespredmetna i nesvrsishodna", kazao je Alić.

Istakao je da je ovom mjerom osiguranja doktorima medicine i stomatologije onemogućeno da počnu, a potom i realizuju generalni štrajk u tuzlanskom UKC-u.

Alić: Ovo je neravnopravna borba

Zbog svega ovoga oni su se, nastavlja Alić, odlučili za svakodnevne polusatne štrajkove upozorenja do okončanja ovog postupka.

"Ova pravna borba izgleda neravnopravna zato što se doktore medicine i stomatologije pokušava na jedan prilično grub način staviti u isti koš s ostalim zdravstvenim radnicima, odnosno tehničkim osobljem, uz dužno uvažavanje, koje je znatno brojnije", naglasio je Alić.

Zanimljivo je istaći da članovima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije više nije u cilju da stupe u generalni štrajk u spomenutoj zdravstvenoj ustanovi, ali bi im povlačenje mjere koja je trenutno na snazi značilo jačanje pregovaračke pozicije.

"Aposolutno je bespotrebno da se ide u generalni štrajk u UKC-u jer su već postignuti ciljevi koje smo mi tražili. Ova odluka bi trebala i mora biti povučena, jer bi to nama ojačalo pregovaračku poziciju kako bi oni koji odlučuju o nama ušli u socijalni dijalog", istakao je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora u TK i potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

On je potcrtao da članovi ovog sindikata žele što prije započeti konkretan socijalni dijalog s Vladom TK, kako bi se cijela ova priča završila na najbolji mogući način s benefitima za doktore medicine i stomatologije, pacijente, ali i sve ostale građane.

Podsjetimo, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK trenutno nema reprezentativnost na nivou najmnogoljudnijeg kantona u FBiH. Ovo je jedinstven slučaj, s obzirom na to da ovaj sindikat ima reprezentativnost u svim ostalim kantonima.

Odluku o utvrđivanju reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na podučju TK u konačnici će donijeti Vrhovni sud FBiH. Utvrđivanje reprezentativnosti stvorilo bi i mogućnost za zvanično pregovaranje predstavnika ovog sindikata s Vladom TK vezano za usaglašavanje, a samim tim i potpisivanje kolektivnog ugovora.

klix.ba

Jedan komentar:

Слика

I video RTV Slon Tuzla (kome je mrsko citati):

Počelo suđenje o Mjeri zabrane štrajka ljekara UKC –a Tuzla - 27.11.2017.

Слика


Zanimljivo... OPET ista "pesma"...
I opet sud ekspresno doneo presudu ccccc...
E ovde su najbolji KOMENTARI - vredi ih procitati!


UKC Tuzla ponovo podnio tužbu kojom će pokušati zabraniti štrajk SSDMiS TK


ODLUKA SUDA
Ljekarima u UKC-u Tuzla zabranjen štrajk, poručuju da će se boriti za svoja prava


Nermin Bijedic·
"Donja Tuzla, Federation Of Bosnia And Herzegovina, Bosnia And Herzegovina
OVO JE SRAMOTA.... ZABRANA ŠTRAJKA MOŽE SAMO POGORŠATI STANJE U ZDRAVSTVU KOJE ĆE KAO I UVIJEK PLAĆATI PACIJENTI....OVO JE PUT GAŠENJA JAVNOG ZDRAVSTA KAKVOG SMO POZNAVALI....NESPOSOBNA VLADA NA ĆELU SA ANEMIČNIM PRMIJEROM , POLAKO UVODI JUŽNOAMERIČKI ZDRAVSTVENI SISTEM.... SVE PRIVATNO... PA KO PREŽIVI.....ŠTRAJK JE BIO JEDNI PUT DA LJEKARI RAZGOVARAJU SA VLADOM......ZATO POČNITE NOVU KAMPANJU PROTIV OVE VLASTI.....TRAŽITE ONU POLITIČKU OPCIJU - STRANKU , KOJA ĆE VAS PODRŽATI"

Dakle, "vidimo se u citulji" sa ili bez strajka - ISTO JE! Dokazano xxx puta... NEMA razlike u ovoj kuci mraka!


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1359
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 09 Јун 2018, 22:33


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1359
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 15 Јун 2018, 21:54

Neobicno, bas neobicno - cak DVE POZITIVNE objave jedna za drugom i to vrlo pozitivne (sto se retko desava)...
I to OBE iz BiH - zamislite! Kakva pozitiva, a NIJEDNA NIJE iz (samohvalisavog) UKC-a Tuzla, pardon - KUCE MRAKA !
Bravo Zenica i Banja Luka, bravo, samo napred!


U UKC RS izvedena složena kardiološka procedura: Balon od 50 atmosfera spasava život

Bojana Živanić 13.06.2018 16:12

Слика
Foto: Velibor Tripić | U UKC RS izvedena složena kardiološka procedura: Balon od 50 atmosfera spasava život

BANJALUKA - U UKC RS u Banjaluci će se ubuduće rutinski izvoditi operacija sa posebnim balonima kako bi se omogućio normalan protok krvi u srce pacijentima sa hroničnim začepljenjima krvnih sudova oko ovog vitalnog organa, a kod kojih niti jedna druga metoda ne može dovesti do prohodnosti.

Rečeno je ovo danas na pres-konferenciji povodom prve ovakve složene interventne kardiološke procedure na šezdesetčetvorogodišnjem pacijentu koji je više puta hospitalizovan zbog bolova u grudima.

Operaciju su izveli Florim Ćućuli, eminentni interventni kardiolog iz Kantonalne bolnice u Lucernu, zajedno sa timom ljekara UKC RS.

"Prvi put smo u operaciji koristili balon koji koristi vrlo velike pritiske, poređenja radi, pritisak u gumama vam je otprilike dvije atmosfere, a mi smo koristili balon od 50 atmosfera", objasnio je Saša Lončar, šef Odjeljenja interventne kardiologije UKC RS. Rekao je da su ovom pacijentu u dva navrata pokušali izvesti operaciju sa drugim balonima koji su, kako kaže, dostupni na našem tržištu, ali, ističe, otvaranje arterije nije uspjelo. Naglasio je da je, ovaj pacijent iz Hercegovine te da ljudi sa ovog područja imaju kalcifikovane arterije, koje je, kako je rekao, teško razduvavati balonima. Dodao je da je korist za pacijenta od ove procedure ogromna.

"Vi u stvari imate arteriju zapušenu kalcijumom koji ne možete nikako da razbijete, i morate imati veoma sofisticirano i tehnološki napredno oruđe da razbijete taj kalcijum i da stavite stent. Korist za ovog pacijenta je to što on nakon ove operacije neće imati simptome, a i krv će moći proticati normalno i hraniti njegovo srce", kazao je Lončar.

Naveo je da se ove operacije rade redovno, ali da je kod ovog pacijenta u pitanju "kamena arterija", koju je nemoguće razbiti konvencionalnim alatima.

"Očekujemo da će ubuduće od ukupnog broja operacija ovog tipa biti oko osam odsto ovakvih, gdje je slučaj da bolest progredira godinama", rekao je Lončar.

Florim Ćućuli, eminentni interventni kardiolog iz Kantonalne bolnice u Lucernu, kazao je da su ga doktor Lončar i njegov tim pozvali da podijeli svoje iskustvo u korištenju ovog balona s njima.

"Operacija je uspjela i pacijent se dobro osjeća. Mogu samo da kažem da je doktor Lončar veliki stručnjak, koji je prepoznao da treba uraditi ovakvu operaciju", kazao je Ćućuli.

Tamara Kovačević-Preradović, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti, kazala je da je ovo prva ovakva procedura u regionu.

"Najvažnije je to što će naš pacijent imati višestruku korist od ove procedure. Ovo je dio jedne naše dugogodišnje saradnje sa različitim institutima i klinikama, gdje zaista dobijamo svjetske stručnjake, pa na taj način edukujemo i naš kadar", istakla je Kovačević-Preradovićeva.

nezavisne.com

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1359
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 15 Јун 2018, 22:34

Je li to onaj ponedeljak Muhameda Cengica od pre par decenija ("Pravna drzava pocinje u ponedeljak")?
Da vidimo i to...


RADIKALAN POTEZ - Propali pregovori s Vladom TK: Najmanje 600 ljekara u ponedjeljak daje otkaze

Слика

Da se bar rascisti... pokoje zrno zita od mase kukolja!

Stotine doktora u Tuzlanskom kantonu u ponedjeljak daje otkaz

Meni su ovde najzanimljiviji komentari...
Nista bez politike ha?


Слика

Ma "bravo" humanisto" - zar moze i gore nego sad?

Слика

Oooh, pa u UKC-u Tuzla je SVE MOGUCE! ZNAM iz licnog iskustva... nazalost!
JAD I CEMER!


Слика