~Cvetne poruke~

Cveće, drveće, vrtlarstvo...
Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

~Cvetne poruke~

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:30

Većina žena uvek voli da primi cveće: za godišnjicu, za rođendan, za slavu, za neku posebnu priliku ili bez posebnog razloga.

Cveće je uvek lepa poruka, ali da li ste znali da svaki cvet ima svoje simboličko značenje?
Da poklanjajući cveće, ne poklanjate samo lepe želje već da svakim cvetom poručujete nešto?

U principu, na venčanja se nosi belo cveće (ljiljani ili ruže, a mogu se dodati i karanfili), jer belo simbolizuje čistotu i nevinost. Iris, koji se takođe može odneti na venčanje, ima manje sentimentalan karakter i ukazuje na želju za prijateljstvom. Ako na venčanje nosite cvetni aranžman, možete dodati bršljan (simbolizuje plodnost i "sladak život"), bambus (simboliše odanost i postojanost bračne zajednice) i/ili čičak (zaštita srca).

Ukoliko želite da poklonite cvetnu poruku za neku manje određenu priliku, evo nekih značenja. Margaretom se želi dugovečnost. Orhideja označava podršku i radost onima koji su upravo dobili bebu. Za rođenje blizanaca poklanjaju se suncokreti. Crvena ruža je simbol večne i strasne ljubavi, ali i znak zadovoljstva i zahvalnosti na učinjenoj usluzi, bela označava iskrenost, tajanstvenost, duhovnost i spokoj, žutom ružom se želi energija i radost, ali u ljubavi simbolizuje ljubomoru. Plave ruže simbolizuju nemoguće, a tamnoljubičasta nagoveštava ekscentričnost i želju za izdvajanjem. Ružičasta ruža znači prijateljstvo, odanost, nežnost i obožavanje.

Dalje, ljubičice su znak odanosti, zumbuli vernosti i nepokolebljivosti, ciklame stidljivosti, lale ponosa i slave, a hortenzije pomirenja.

Razume se, i boje su bitne: crveno se vezuje za život, vatru i lepotu, plavo za sanjarenje i maštu, žuto i narandžasto za energiju sunca, te stoga simbolizuju radost, živost i napredak.

Šta je s brojevima? Da, i oni imaju svoje značenje, mada se ono razlikuje od zemlje do zemlje i nije toliko bitno. Kod nas se ne poklanja paran broj cvetova, jer se paran broj vezuje za sahrane; međutim, to nije svuda pravilo. Jedan cvet se daje iz sentimentalnih razloga, tri ili pet za godišnjice i rođendane, a više njih za važnije prilike (samo ne preterujte sa količinom, jer mnogo cveća više liči na žbun nego aranžman, pa izgleda neukusno).

Sobno bilje? I to je u redu. Što se sobnih biljaka tiče, ne gleda se simbolika; najvažnije je da ih poklonite onima koji vole kućne biljke i koji imaju uslova da ih drže (ako vam prijatelji žive u suterenu, ne poklanjajte im cveće u saksiji, već neku zelenu biljku koja ne zahteva sunce), a poželjno je i da ne budu teške za održavanje.

Dalje sve zavisi od vaše mašte, finansija i vremena kojim raspolažete. Za kraj: celu ovu priču ne uzimajte preozbiljno; ne znaju svi simboliku cveća. Najčešće je neki lep i vedar cvet sasvim dovoljan, bez obzira na boju i vrstu.
Последње учитавање од The Lizard Queen дана 30 Мар 2007, 12:53, учитано 1 пут укупно.
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Слика

Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:32

O govoru cveca


Cvet sam po sebi, svojom bojom, nežnim i lepim oblikom ili mirisom privlači pažnju u carstvu prirode. Čoveku je verovatno bio prvi ukras i prvi poklon. Veliki korak u razvoju ljudske vrste je napravljen onog trenutka kada je naš daleki predak prestao da lupa toljagom voljenu osobu po glavi i umesto toga stidljivo joj pružio cvet uz izjavu ljubavi. Civilizacija je tokom svog razvoja mnogim stvarima dala novi smisao i dodala neko drugo, apstraktnije značenje. Cvet više nije samo ukras ili poklon već je postao poruka upućena osobi kojoj darujemo cvet. Eto, ne treba da brinete. Nije sve u tehnoligiji, elektronici i sl. Postoje i druga, lepša sredstva komunikacije.


Za sve one koji su u duši romantični ili za one koji žele da se izraze na jedan drugi način i ne plaše se eksperimenta, postoji rešenje. Na primer, ostavila Vas je voljena osoba. Nemate volje da se vidite ili čujete sa prijateljem niti imate snage da mu napišete par reči u pismu. Pošaljite mu hrizantemu, anemonu i karanfil. Ovaj buket bi predstavljao sledeću poruku: “Ja volim (hrizantema) a ostavljen(a) sam (anemona)! Jadno moje srce (karanfil)!” Prijatelj bi za ovu priliku ubrao cvet petunije iz bakine ili komšijine saksije i poslao Vam ga. Poruka je:”Nikad ne očajavaj!” U međuvremenu vam se vratila voljena osoba i Vi šaljete đurđevak:”Povratak sreće!”


Poruke!

Iz primera vidimo da određeni cvet može da ima značenje jedne kraće poruke. Inače, u govoru cveća, cvet irisa je simbol poruke.


BELA RUŽA – Dostojan(a) sam tebe;
BRESKVIN CVET – Tvoj sam zarobljenik!;
DALIJA – Dobar ukus.
KOPRIVA – Surov(a) si… (Dobar način da se osvetite!)
LEŠNIK – Pomirenje
LIJANDER – Oprez!
LJILJAN – Flert
ORHIDEJA – Najlepšoj!
ŠAFRAN LEŠNIK – Čuvaj se uspeha!Simboli!

Neke vrste biljaka i cveća su postali simboli određenih pojava, stanja i sl., prihvaćeni u različitim epohama i kulturama.

PALMA – Pobeda
LOVOR – Slava
MASLAČAK, ZELENIKA – Proroštvo
DRAGOLJUB – RodoljubljeBelo cveće je simbol čistote. Zimi, kada se sva priroda obavije finom, belom opnom, i najmanjii dah vetra načini trag u snegu. Belo predstavlja nešto nedirnuto, bezgrešnost i pravdu. Prema tradiciji, u Zapadnoj civilizaciji, venčanice su bele boje i dugo su mlade bile ukrašavane, naročito u Zapadnoj Evropi, belim cvetovima pomorandže.CVET POMORANDŽE – Ljupkost i čistota neveste
BELA RADA – Nevinost
PUPOLJAK BELE RUŽE – Devojaštvo i čednost
BELI JORGOVAN – Čednost dečjaOsobine!


Cvetom se može neko opisati…

GLADIOLA – Jak karakter;
NARCIS – Egoist;
SLEZ – Ženska ambicija;
BUNIKA – Nesavršen;
BOŽUR – Stidljiv;
BRŠLJEN – Veran;
MAGNOLIJA – Dostojanstven;
ZELENKADA – Viteške vrline;
ZVONČIĆ – Postojan;
RAZLIČAK – Delikatan;
LOKVANJ – Elegantan;
DETELINA – Vedrog srca;
JAGORČEVINA – Vrlo mlad;
KAMELIJA – Savršena ljupkost;
HIBISKUS – Prefinjena lepota;
ORLOVI NOKTI – Rustična lepota;
ŠEBOJ – Večna lepotaStanja i osećanja!


Cvetom čovek može da govori o sebi…

BADEM – Nada
KAKTUS – Toplina
PAPRAT – Začaranost
NEZABORAVAK – Prava ljubav
PLAVI JORGOVAN – Prva ljubav
DAN I NOĆ – Misli
BEGONIJA – Teške misli
GERANIJUM – Melanholija
ŽUTA RUŽA – Ljubomora
TAMNO CRVENA RUŽA – Stid
SUNCOKRET – Ponos, Oholost
NEVEN – Bol
LAVANDA – Nepoverenje

Od davnina se lavanda koristila kao lek, kao dodatak kozmetičkim preparatima kao što su sapun i kolonjska voda i naravno, ne postoji kuća, u čijim se ormanima ne krije bar jedan paketić lavande. U Engleskoj, u Šekspirovo doba, cvetovima lavande su posipani podovi u kućama kako bi njihov opojan i prijatan miris osvežio prostorije i oterao moljce i druge insekte. Međutim, prema narodnom verovanju u žbunovim lavande vole da se kriju male, otrovne zmije i zbog toga su ljudi počeli da gaje nepoverenje prema ovoj biljci. Vremenom, lavanda je postala simbol nepoverenja.


Cvet je lep ali nije večan. Ako uzmete biljku sa korenom da bi oplemenjivala vaš životni prostor duže vreme, ona traži puno brige i ljubavi. Međutim, mnogo toga i daje.

Ne može se ničim meriti to što ona unosi život među ormane, stolice i police, što njena zelena boja pomaže vašim očima da se odmore, što vas jarke boje cveta zadive i orasplože a miris vas podseti na neke druge dane.

Zato, ne zanemarimo cveće i biljke u našim životima jer one mogu biti i nešto više od običnog ukrasa.
Is everybody in?
The ceremony is about to begin


Слика

Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:38

Akalypha
"Želim ti dug život"

Anthurium
"Želim ti dobro zdravlje"

Clivia
Poziv na ljubavni sastanak

Kalanchoe
"Biću ti veran zauvek"

Saintpaulia
"Uvek ću se vraćati"

Eva-Spathyphyllum
"Braniću te"

Hippeastrum
najuzvišenije ljubavne namere

Columnea
izraz nesumnjivog poštovanja

Azaleja-Rhododendron
umerenost

Gloxinia
obožavanje, divljenje

Bršljan-Hedera
trajno prijateljstvo

Aralija-Fatsia
"Pričaću ti o svojoj naklonosti"

Impatiens
"Iskreno ću te voleti"

Pomoćnica-Solanum
trajno prijateljstvo

Scheflera
"Tvoje me prisustvo uzbuđuje"

Skimmia
"Znam da si me izneverio"

Cissus
veselje

Adiantum
"Moja ljubav se ne boji nevolje"

Ficus
obožavanje

Sansevieria
"Privijam te sebi"

Selaginella
"Obećavam ti ljubav i posle smrti"
Is everybody in?
The ceremony is about to begin


Слика

Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:41

Ljubav, cveće i poruke

Mr sci. psih. Radomir Čolaković


"Poistovećujemo se sa harmonijom cveća i zato smo srećni."
- Japanska poslovica

Mnogo je prilika da se ženama koje volimo, poštujemo ili kao što je u tvom slučaju, gajimo skrivena ljubavna osećanja, iskažemo neki od znakova pažnje.

Najprikladnije je, pokloniti cveće, iako kod nas kult poklanjanja cveća nije razvijen kao u belom svetu. Cveće je ljudima poklonila rimska boginja cveća i proleća Flora. Poklanja se prirodno cveće, naravno. Nekada su se poklanjale razglednice sa cvetnim motivima. Preko njih su uglavnom stidljive osobe diskretno izražavale svoju naklonost prema osobi koja joj se sviđa. Postoji više razloga zašto se odlučiti za cveće kao poklon. Veliki je izbor, lepo miriše, lepo izgleda, ima ga raznih boja i mirisa, a opet svaki cvet sa svoje strane upućuje onome kome ga poklanjamo izvesnu psihološku poruku. Cveće ima moć govora. Neznalačko odabiranje cveća (boje, mirisa, broja i sl. ) za poklon, može dovesti do konflikata, uvrede i poniženja, ili kako si ti zaključio, čovek može "ispasti" glup.

Osnovno bontonsko pravilo je da se poklanja neparan broj cvetova. Mnogi misle ako poklone glomazan buket da će ostaviti jači utisak na devojku. Međutim, veliki buketi često predstavljaju primer kiča i govore više o materijalnom statusu, neukusu ili neznanju onoga ko poklanja, a suštinska poruka i namera sa poklonjenog cveća se premešta u drugi plan. Bolje je odabrati jedan lep cvet, vodeći računa o njegovoj psihološkoj poruci, a ona je pored ispoljene pažnje i najvažnija, nego se "sakriti" iza glomaznog buketa cveća i ispasti smešan.

Cvet je simbol komunikacije, zato pri poklanjanju cveća treba misliti na značenje boje.

Crvena boja - boja ljubavi (boja vatre i krvi, izraz života i životne snage).
Bela boja - označava poštovanje, a u nekim kulturama, u našoj na primer, nevinost.
Žuta boja - je boja ljubomore (u nekim drugim prilikama je ova boja izraz sjaja i živahnosti).
Plava boja - je boja vernosti (deluje smirujuće).
Ružičasta - označava nežna osećanja.

Kada je reč o vrsti cveća treba voditi računa o poruci koju određeni cvet upućuje. Evo nekoliko primera cveća i poruka koje upućuju:

Begonija - strasna ljubav
Gladiola - uzvišenost, poštovanje
Karanfil - požuda
Kamelija – vernost
Bela Rada – nevinost
Božur – stidljiv
Magnolija – dostojanstvo
Narcis – egoist
Kaktus – toplina
Lavanda – nepoverenje
Neven - bol
Orhideja - divljenje, najlepšoj
Breskvin cvet - tvoj sam zarobljenik
Ljubičica - da me večno ljubiš i "mislim na tebe"
Neven - da veneš za mnom
Narcis - je cvet prolaznosti
Ruža - uopšteno znači ljubav
Žuta ruža znači za nekoga - ljubomoru, za nekoga prijateljstvo
Ružičasta ruža - zavisnost
Bela ruža - čista osećanja, omiljen cvet mnogih dama, dostojan (a) sam tebe
Iris - melanholija i nadanje
Visibaba - nada
Gerber - usamljenost i melanholija
Đurđevak - skromnost
Jorgovan - označava strasnu ljubav
Zumbul - vernost
Suncokret - (retko se poklanja ali u nekim specifičnim situacijama, ako se pokloni simbolizuje stalnu pažnju i okretanje prema osobi do koje nam je stalo).

U narodu se određenom cveću pridaju natprirodne moći. Tako, na primer, bosiljak ima veliku ulogu u religiji, magiji, u kultu, u poeziji i medicini.

"Ova je biljka našem narodu osim mnogih drugih, koje su rasta viđenijeg, cveta mirisa lepšeg, najmilija, čemu je uzrok taj što bosiljak prati Srbina kroz sve ozbiljnije prilike u životu od rođenja, gde se mladencu kita bosiljka u osvećenoj vodi do uzglavlja meće, do smrti, gde mu je sestrina ili boleće koje srodnice ruka, struk bosiljka na grob posadi." (Josif Pančić)

Bosiljak je cvet koji održava ljubav. Bosiljka inače ima najviše u raju. On je bogorodičin najomiljeniji cvet. Njime se kite mlade i žene. Nema svadbenog običaja bez bosiljka.

Bela rada je takođe interesantan i u narodu, a naročito kod devojaka cenjen cvet. Kada devojka ubere Belu radu kida listiće govoreći "hoću - neću". Ako na poslednji listić padne "hoću" to znači da će se udati.

Ljubičica, cvet koji lepo miriše i lepe je boje osim što je vesnik proljeća ima zanimljivo mesto u magiji. Devojka daje ljubičicu svome momku da bi je uvek ljubio.

U svadbarskim pesmama se često spominje takođe jedan interesantan cvet. To je ruzmarin. On predstavlja svatovsko cveće i verovatno da zbog svog jakog mirisa se misli da tera zle duhove od mlade i mladoženje.

Karanfil je takođe zanimljiv. Malo ljudi zna da se i njemu pridaju određene magijske moći u odnosima između žene i muža. On je čuvar ljubavi. U našem narodu postoji običaj darivanja karanfila mladi. Obično karanfil mladi poklanja sestra ili majka sa osnovnom porukom :"da se ne karate" tj. da se ne svađaju.

U našim narodnim pesmama je opevan beli krin (ljiljan) - vrlo zanimljiv cvet koga narod identifikuje sa momkom, "lijep - momče". Ovaj cvet je "društven". Ako se nađe u buketu sa drugim cvećem to cveće neće brzo uvenuti. Kada je arhanđel Mihailo nagovestio Devi Mariji da će začeti Isusa Krista u ruci je držao beli krin. Od tada se ovaj cvet naziva bogorodičin cvet.

U devetnaestom veku za kameliju, koja vodi poreklo iz Japana se govorilo da je cvet ljubavi. Poklanjanje ovog cveta je kod devojaka i mladića budilo ljubavna osećanja. Književnik Aleksandar Dima je napisao knjigu "Dama sa kamelijama", a poznatog talijanskog kompozitora Verdija je ova knjiga inspirisala da napiše poznatu operu "Travijatu".

Poklanjanje cveća je u tvom slučaju veoma važan korak u taktici osvajanja i dobro je što ga planiraš do tančina. Nešto slično je preduzeo pre nekoliko vekova kralj Uroš I (1243 -1276). Znajući za moć boje i mirisa jorgovana on je pred dolazak svoje buduće supruge Jelene Anžujske naredio da se, putem kojim će ona doputovati, ibarsku dolinu od Kraljeva do Raške, zasadi jorgovanom. Taj gest izuzetne pažnje i divljenja oduševio je buduću kraljicu i uživala je u opojnoj čaroliji mirisa jorgovana. Jorgovan je svojim opojnim mirisom i svojom izuzetnom lepotom pripitomio litice doline i buduću kraljicu podsetio na njenu rodnu Provansu. Deo ibarske magistrale, kuda je zasađen jorgovan, je dobio naziv «Dolina jorgovana». U čast njihove ljubavi, unazad nekoliko godina, početkom maja, kada je jorgovan u punom cvatu i mirisu, održava se manifestacija međunarodnog karaktera koja nosi naziv «Dolina Jorgovana». Tada celu dolinu obavije zanosni miris jorgovana. Ožive ljudi i priroda, a sure litice doline ispuni božanstveni duh ljubavi Uroša i Jelene.

Grčki bog Zefir, bog zapadnog vetra koji donosi prolećne kiše, oluje i toplo vreme, je svojoj dragani lepoj nimfi Flori dodelio kao venčani dar vladavinu nad svim cvećem ovoga sveta.

Uz prikladan cvet devojci možeš pokloniti lepu pesmu o ljubičici koja nosi jasnu poruku : ... da me večno ljubiš i "mislim na tebe".Eto, cveća je mnogo samo, treba znati koju poruku uputiti, zatim izabrati pravi cvet i pokloniti ga pravoj osobi. Nisi u situaciji da to učiniš kao što je učinio kralj Uroš, niti možeš to upriličiti poput grčkog Boga, ali i jedan pravilno odabran cvet može da načini čudo u ljubavnoj igri.

I na kraju još jedan zanimljiv detalj. Mnogi ne znaju da se cveće poklanja i muškarcima. Njima se poklanja jedna ruža, obično crvena sa dugačkom peteljkom. Svaki muškarac bi se obradovao poklonu koji ukrašava neki cvet, a ujedno je to pouzdan znak iskrene ljubavi.

Ovo znanje o cveću i poklanjanju će ti sigurno biti od koristi u suprotnom možeš, bez svoje volje, posejati konflikte oko sebe koji su izvor mnogih ljudskih frustracija.
Is everybody in?
The ceremony is about to begin


Слика

Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:43

Brsljan

Evo jos jedne plemenite biljke koja nas stiti od raznoraznih otrova i stetnih dejstava kojim smo svakodnevno izlozeni a da toga nismo ni svesni. Sobni brsljan, naucno potvrdjeno, upija benzen koga ima u benzinu, bojama, deterdjentu, dimu cigareta smanjujuci rizik stetnih dejstava.
Sunja se po nasim bastama, ima ga u parkovima, sumama. Najprijatnije mu je u hrastovim i bukovim sumama, ali dobro podnosi i zagadjen vazduh po gradovima. Posto je zelen tokom cele godine simbolizuje trajnost biljne snage i postojanost zelje, vernost. Stavljao se u decje kolevke o djurdjevdanu, a na Badnji dan njime se kite vrata i prozori na kucama. Lek je za glavobolju, mamurluk, zive rane, prolecni umor... Sanjati brsljen - neko Te se zazeleo. Pokloniti brsljen - zelim da Te zagrlim.
Grci su ga posvetili bogu vina - Dioniziju, koji ga je nosio na glavi kao i Aleksandar Veliki. Obavezno je prisutan u svadbenim aranzmanima, dobro je da se i u bidermajeru nadje po koji listic ili na reveru mladozenje.
Idealno za poslovni prostor


Bosiljak

Kaze se najpre u basti treba posaditi bosiljak, pa onda ostalo cvece. Pancic je rekao da on Srbina prati kroz sav njegov zivot, u radosti i zalosti, od kolevke pa do groba. Bozji cvet. Po predanju iz legendi ponikao je na grobu cara Urosa; ili cak na grobu Spasiteljevom, ili je postao od suza Svetog Save. Veruje se da miris bosiljka stvara ljubav. Bosiljak u prozoru je poziv ljubavniku. Samo komarci beze od mirisa bosiljka.


Bambus


Inspirisani nedavnim susretom sa japanskim Majstorom ikebane predstavljamo vam bambus.
Uz bor i stablo sljive u Japanu jedna od triju biljaka povoljnog predznaka je i bambus.
Takodje slikanje bambusa vise je od umetnosti: to je duhovna vezba. Uspravnost bambusa predstavlja savrsenstvo njegovog uzleta ka nebu; praznina izmedju njegovih cvorova - slika praznine srca.
Sutanje bambusa za neke ucitelje znak je iluminacije. Slikanje bambusa se priblizava kaligrafiji: to je istinski govor do koga dopire samo intuitivna percepcija. Upotrebljava se da bi se odagnali stetni uticaji vise zbog suvog praska sto ga proizvodi njegovo drvo baceno u vatru.
U nasim aranzmanima ima i znacenje odanosti i postojanosti bracne zajednice.


Ruza


Ruza, rosa, djul, mirisljavka, stoperka, slatkaca, stolistica... izuzetne lepote, oblika i mirisa, cvet ljubavi. Kaze se da u raju najvise ima bosiljka i ruza.

U Grckoj mitologiji - ruza, Afroditin cvet znak je zivota, ljubavi i ponovnog rodjenja.
Bahus je osvojio jednu nimfu jureci je ruzinim grmom, jedan trn se zakacio za njenu haljinu. U znak zahvalnosti okitio ga je neznim cvetovima u boji nimfinih obraza. Afroditi, boginji ljubavi i plodnosti prinosili su Grci ruzu, devojke nosile vence belih ruza prilikom ceremonijalnih svecanosti, a posipanje puta laticama datira jos iz tog vremena. Nedavno smo po zelji naseg klijenta posuli laticama ruza stepenice voljene devojke, pri tom je isporucen buket crvenih ruza.
Kada je Marija Magdalena suzama zalila crvenu ruzu, ruza je postala bela.
U rimskom carstvu venac od ruza se koristila za kicenje vojskovodja, za odlazak u rat.
One su simbol radosti, zadovoljstva i ljubavi.
U hriscanskoj simbolici znace ljubav. Moze se reci da je ruza cvet zapadnog kao lotos istocnog ili narcis grckog sveta.

Poklonjen ruzin pupoljak je ljubav.
Buket crvenih ruza - strasna ljubav.
Prilikom godisnjica - podsecanje na mladalacke strasti i da one jos postoje.
Bela ruza - cista osecanja, omiljen cvet mnogih dama.
Roze ruza - nezna, suptilna osecanja.
Zute ruze - topla, razigrana osecanja. Teleflorine zute ruze nemaju veze sa ljubomorom.
Narandzaste - potreba za ljubavlju.
Prilikom veridbe - crvena ruza prikladna kao i za vencanja.
Plava ruza je simbol nemoguceg.
Ruza muskarcu - odanom.Maslacak


"On je cesto, kraj puta ugledao biljku, koja ne podnosi ljudski dah, a za koju su mu rekli da je zovu ZENSKA VERNOST, ali da bi trebalo da je zovu: MUSKA LJUBAV. Dovoljno je duhnuti u nju pa da odleti, kao neka paucina ukleta sa nekog drugog sveta..

Maslacak zovu jos trava od groznice, jer koren maslacka sluzi kao lek od groznice.Cicak

Da cicak nije samo hrana za magarce, da nije tako nepristupacan i nezgodan - pokazacemo vam jednim Teleflorinim letnjim aranzmanom. Narocito u divljim i pejsaznim varijantama ova biljka dominira.
Jos kada vam budemo otkrili jedno njegovo svojstvo postace vam drazi, mozda i omiljeni cvet. Zbog svoje osobine da prijanja za druge predmete veruje se da izaziva magicno dejstvo kakve veze ili spajanja. Ili se baci cicak na momka "da bi se devojka zalepila za njega".
Poput svih bodljikavih biljaka simbol je spoljne odbrane i zastite srca od pogubnih napada. "Ko ga dirne, ubosce se". Ima u njemu nesto osvetnickog ali zbog zrakastog oblika glave dobija i drugaciju vrednost - zracak svetlosti.
Pre nego sto krenete na posao dobro je uhvatiti se za cicak da bi se tako i zapoceti posao prihvatao.
U drevnoj Kini su ga smatrali sredstvom za jacanje, kojim se postizao dug zivot. Kada se osusi traje beskonacno.
Isitnjene bodlje, samlevene i isprzene u masti upotrebljavaju se kao spoljnje sredstvo kod detinjih krasta, zabelezio je jos Vuk Karadzic.
U danasnjoj kozmetici za kosu svoju primenu je nasao kao ulje za jacanje korena kose.


MonsteraVeliki, sjajni, tamno zeleni listovi sa dubokim usecima raznih oblika na dugim mesnatim drskama su rado vidjeni u na?im aranzmanima. Nekad su ove listove koristili u nekim religioznim obredima, mahali su kao lepezom, verujuci da ima bozansku moc da otera zle duhove.


Suncokret


Za Van Goga suncokret je istovremeno bio simbol i nade i predanosti visoj sili, predstavljao je njegov amblem prijateljstva sa Gogenom.
Razmenjivali su svoje studije ovog cveta koji se godinama pojavljivao u njihovom radu. Posle jedne svadje kad je Van Gog sebi odsekao uvo, a Gogen potom zauvek napustio Arl, napusteni Van Gog je ponovo slikao voljeni cvet, kao poklon Gogenu u znak zelje i potrebe za pomirenjem.


Kad nam traze nesto simbolicno za rodjenje blizanaca nekako se bas suncokret toplo nametne. Zato ako primetite dva sunasca kako se zlate iz korpe cveca koja hrli ka nekom od nasih porodilista, znajte da su rodjena dva decaka ili dve devojcice ili bata i seka.Djurdjevak


Djurdjevak je majski zacin svake kompozicije. Ovo je Ladin cvet - cvet proleca i radjanja zivota. Bere se da bude "cvetna godina", a sa ostalim djurdjevskim cvecem i travama, vrbovim granama plete u vence koji se stavljaju na krovove zgrada i na vrata.
Da maj bude jos svecaniji o vaskrsnjim praznicima ucinice stoni aranzmani sa rascvetalim granama vocki i lalama, zumbulima... Atmosferu radosti upotpunice lepo i mastovito ukrasena sarena jaja kao i cokoladna jaja i igrackice zeke, pilici... u gnezdima od grancica, slamice, ponekom peruskom.
Motiv gnezda krasice majske kartice. One koji su usamljeni mozete obradovati zeljama za dvopticno gnezdo.


Hortenzija


Cvet mirenja ljubavnika ili bracnih parova. Kazu da poklanjanje cveta hortenzije ima dva znacenja - mogu li da Vam verujem ili sanjao sam jedan san?hteo bih da Vam ga ispricam.
Hortenzija je bastenski cvet i ukras mnogih vrtova i parkova. U Teleflorinim aranzmanima ove ljupke cvetne lopte dobre su za popunjavanje. Presovani cveticinalik detelini mogu da posluze kao lep motiv kartica koje mozete i sami da napravite.
A suseni cvetovi izuzetno dekorativni ukrasavace vas dom u dugim zimskim danima.
Is everybody in?
The ceremony is about to begin


Слика

Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:44

Ruze
Crvene ruze - izrazavaju ljubav, kazu „Ja te volim!“

Bijele ruze predstavljaju njezni sapat - „Ti si bozanstvena“ ili „Dostojan sam tebe“.

Crvene i bijele ruze zajedno znace jedinstvo u ljubavi.

Ruzicaste ruze simboliziraju granicu i njeznost.

Svijetlo ruzicaste ruze pokazuju obozavanje.

Tamno ruzicaste ruze izrazavaju zahvalnost.

Zute ruze pokazuju zadovoljstvo i uzivanje.

Narancaste ruze pokazuju potrebu za ljubavlju.

Ruza bez trnja znaci ljubav na prvi pogled.

Jedan cvijet ruze porucuje „Jos te volim“.
Is everybody in?
The ceremony is about to begin


Слика

Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:49

Osim sto cvece lepo izgled, ono simbolizuje odredjene poruke. Cvecem se bolje nego recima mogu izraziti i nejtananija osecanja, posebno u odnosima zaljubljenih.

MIMOZA oznacava postovanje, donosi srecu u poslu i podstice ljubabav.

IRIS je cvet dobrih novosti i zelja za dobrom srecom.

KARANFIL je cvet mirenja. Ako sumljate u voljenu osobu dovoljno je, kazu astrolozi, da u vazu stavite sedam belih karanfila na vidno mesto. Do pomirenja sigurno dolazi! Crveni karanfil je cvet ljubavi i smatra se da je dovoljno sedam karanfila da osvojite devojku!

POLJSKO CVECE
bilo koje vrste donosi smirenje. Pospesuje vasa osecanja prema porodici, posebno prema roditeljima. Ima moc i da izgladi nesporazume na poslu.

CIKLAMA je cvet iskrenosti. Ona izgladjuje nesporazume, posebno u odnosima svekreve i snahe.

HORTENZIJA je cvet mirenja ljubavnika ili bracnih parova. Buket hortenzija znaci i mir u kuci.

ORHIDEJA je cvet uspeha. Smatra se da kad nekom poklonite orhideju da time potpomazete njegovoj uspesnoj karijeri.

RUZA je cvet ljubavi i izrazava strast. Crvena je simbol strasti, zuta ljubomore, bela cistote. Prilikom veridbe i vencanja obavezna je crvena ruza.

AZALEJA odrzava mir u braku i podstice medjusobne simpatije.

BEGONIJA pomaze ozdravljenju. Nosi se kao poklon starimo sobama ili rekovalescentima. Veruje se da produzava zivot onom kome se pokalanja.

GLADIOLA se ne poklanja voljenoj osobi jer podstice ne svadju.

GERANIJA podstice na neverstvo i ne poklanja se osobama ciji je brak u krizi.

GARDENIJA je cvet zavodjenja. Ali, nikako i cvet iskrene ljubavi.

GEORGINA potpomaze sentimentalne susrete i sklapanje brakova.

ZINIJA daje snagu i vitalnost i obicno se stavlja pet komada u spavacu sobu jer jaca seksualnu moc.

JASMIN
je cvet srecnog braka i njegov miris odzava bracnu srecu. Ispod duseka se stavlja mala kesica sa osusenim laticama i manja jednom godisnje, na godisnjicu vencanja.


Krasuljak(volovsko oko) – nevinost

Frizija – pun duha, životnost

Nezaboravak
– uvek me se secaj

Gardenija – radost

Geranijum – uteha

Đumbir – ponos

Gladiola – jacina karaktera

Vres – usamljenost

Hibiskus, Orhideja – prefinjena lepota

Zelenika/zimzelen grm – porodicna sreca

Hijacint – iskrenost

Iris – nadahnuce

Bršljan – odanost

Jasmin – ljupkost i elegancija

Lavanda – nepoverenje

Jorgovan – prva ljubav

Magnolija – dostojanstvo

Pomorandžin cvet – plodnost

Dan i noc – ljubavne misli

Rododendron – cuvaj se

Ruža / ružicasta – prijateljstvo; crvena – strastvena ljubav; belo-crvena – jedinstvo; bela – cistoca; žuta – predanost

Suncokret – obožavanje

Lala / ružicasta – brižnost; ljubicasta – kraljevsko dostojanstvo; crvena – izjava ljubavi; bela – opraštanje; žuta – beznadežna ljubav

Ljubicica – vernost

HRIZANTEMA donosi srecu i radost i zato je treba obavezno imati u kuci.

LJILJAN se odnosi porodiljama jer potpomaze da beba bude zdrava i lepa. Pet komada donose srecu zenama koje zele dete, a kod muskarca bude ocinski instikt.

MARGARETA ima moc proricanja. Ako devojka zeli da osvoji muskarca treba da ga pozove na rucak, a da na sred stola postavi vazu sa margaretama.


Is everybody in?
The ceremony is about to begin


Слика

Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:50

Govorimo cvećem Poklanjajući cveće, pažljivim izborom, možemo izraziti više toga i bez reči

Alium
hrabrost, snaga

Antirrhinum varanje, gracioznost

Aster nežnost, simbol ljubavi

Convallaria nežnost, povratak sreći, sreća

Dianthus beli nevinost, čista ljubav, slatko i lepo

Dianthus crveni
moje srce čezne za tobom, izraz divljenja

Dianthus pink nikada te neću zaboraviti

Dianthus žuti razočarala-o si me, odbijanje

Dianthus šareni ne, oprosti ne mogu biti s tobom, odbijanje

Narcissus poštovanje, ti si jedini-a, sunce uvek sija kada sam s tobom

Hyacinthus igra i sport, nerazborito

Hyacinthus beli
ljupkost

Hyacinthus plavi
vernost

Hyacinthus purpurni
oprosti mi, tuga


Lilium beli nevinost, čistoća, božanstveno je biti s tobom

Lilium narand žasti, mržnja, neprijateljstvo

Lilium “Stargazer” ponos

Lilium žuti
nevera,
dvoličnost,
razuzdanost

Orchis
ljubav, lepota

Rosa bela
nevinost i čistoća, tajnovito i tiho divljenje

Rosa crvena
ljubav, volim te

Rosa tamno crvena
svitanje

Rosa pink savršenstvo sreće, veruj mi

Rosa žuta, sve manje te volim, ljubomora

Tulipa savršen ljubavnik, vatra

Tulipa crvena veruj mi, izjava ljubavi

Tulipa šarena prekrasne oči

Tulipa žuta tvoj osmeh je božanstven

Zinnia, vernost
Is everybody in?
The ceremony is about to begin


Слика

Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:52

Cveće govori sve jezike sveta

Kada poklanjate cveće mislite na povod, osobu kojoj poklanjate, njeno omiljenoo cveće i boju, ali zaboravljate da cveće i samo govori

BELI LJILJAN


On je simbol čistote i vere u dobro, ali je i znak bolnog gubitka i velike tuge

RUŽE


One izražavaju jaka osećanja: ljubav (crvena), nežnost (roze), bezuslovnu ljubav (bela), ljubomoru (žuta)

KARANFIL


Smatra se konkurentom ruže i ima sličnu simboliku. Crvena: volim te; bela: još uvek sam ti veran; žuta: ne volim te

MARGARETE


Ako poklanjate margarete, to znači da osobi kojoj poklanjate želite sreću. Ćupkanjem latica se gatalo da li vas neka osoba voli

MAK


Njime govorite da je onaj kome poklanjate spavalica i da verovatno ne ispunjava vaša očekivanja

NEVINOST MIRISNOG GRAŠKA


Iako je ova biljka simbol rastanka, zbog lepote njenog mirisa poklanja se u najraznovrsnijim prilikama

BRŠLJAN


Kao dodatni detalj u buketu, unosi sreću u kuću. Signalizuje i da se divite snazi i jačini osobe kojoj poklanjate buket
Is everybody in?
The ceremony is about to begin


Слика

Корисников грб
The Lizard Queen
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 245
Придружен: 23 Јун 2006, 18:04
Место: zemlja nedodjija

Порукаод The Lizard Queen » 30 Мар 2007, 12:54

na kraju da vas pitam...Volite li cvece...koje...i koje najradje poklanjate?? Da li pri kupovini kupujete tek tako ili obracate paznju i na to kome je cvece namenjeno i zasto???/
Is everybody in?
The ceremony is about to begin


Слика

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 23490
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo

Порукаод El » 27 Сеп 2007, 16:55

Obožavam cveće,a posebno Слика
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
sorab
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 92
Придружен: 09 Дец 2007, 08:40
Место: very far away

Порукаод sorab » 16 Феб 2008, 09:49

:mah :mah :mah uzivanje za citanje.Momentalno obozavm sve cvece a
pogotovu crvene ruze!

Корисников грб
dragica zdralic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1533
Придружен: 01 Авг 2007, 14:29
Место: Novi Sad

Порукаод dragica zdralic » 18 Мај 2008, 21:01

volim tratinčice,kamilice i slično bijelo cvijeće... i ljubičice
a drugima poklanjam ono što vole...
Слика

"...čudno je, kako nam malo treba da budemo srećni
a još čudnije kako nam baš to malo i nedostaje..."

Корисников грб
Schnuffel
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 79
Придружен: 26 Јул 2008, 09:18
Место: 3. kamen od Sunca
Контакт:

Порукаод Schnuffel » 26 Јул 2008, 21:18

Najviše volim ruže. :mah
"Vanzemaljac" u telu čoveka.
Radnik svetlosti
Слика

Корисников грб
Schnuffel
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 79
Придружен: 26 Јул 2008, 09:18
Место: 3. kamen od Sunca
Контакт:

Порукаод Schnuffel » 26 Авг 2008, 23:27

I ovo cveće mi se dopada. Predivna je boja, tako vesela i nežna.Слика
"Vanzemaljac" u telu čoveka.

Radnik svetlosti

Слика