Vesti i zanimljivosti

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Vesti i zanimljivosti

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 16:46

Svetlošću protiv zimske depresije

Višečasovni mrak kod mnogih izaziva depresiju. Zbog toga lekari preporučuju luminoterapiju.

Dan u Švedskoj zimi kratko traje, sviće tek u 9.30 a sunce zalazi već u 14.30.

Jedan Šveđanin je, međutim, odlučio da luminoterapiju ponudi gostima svog kafića u Stokholmu. Tako se oni, udobno smešteni u bele fotelje i u belim bluzama, izlažu beloj svetlosti kako bi izbegli zimsku depresiju.

Fasada Ljuskafea izgleda kao fasada bilo kojeg drugog kafića, ali je enterijer potpuno drugačiji, prenosi francuska agencija AFP. Belu svetlost, intenzivnu ali ne i zaslepljujuću, emituju posebne neonske sijalice sa plafona, čime se postiže i osećaj topline i smirenosti.

"Otvorio sam kafić pre tri godine, jer sam i sam pre nekoliko godina bio u depresiji zbog nedostatka svetlosti", priča Martin Silva

"Zimi mi sve izgleda dosadno. Ništa mi se ne radi, nemam snage i strašno sam umorna. Prošle godine sam dolazila u Ljuskafe i bolje sam se osećala", priča Anki Lever, koja radi u jednoj međunarodnoj organizaciji za razvoj.

Dženi Olofson i Malin Anderson kažu da je u Švedskoj zimi teško živeti. "Dugo je mračno, dan je samo od 10 do 14 sati, što je deprimirajuće". Zato su, ističu, opčinjene svetlosnom terapijom.

Ljuskafe su podržali i lekari. Višečasovni mrak kod mnogih izaziva depresiju. Zbog toga se preporučuje ljudima da se bar jedan sat dnevno izlože beloj svetlosti, takozvanoj luminoterapiji, koja se obično radi u bolnicama.

"Pomislio sam da nije prijatno ići u bolnicu na seanse luminoterapije. Onda sam napustio poljoprivredu i otvorio kafić", kaže vlasnik Ljuskafea.

Kafe je od oktobra sve posećeniji kako je dan sve kraći. Oko 50 osoba svako jutro dolazi na svetlosnu seansu.

"To je alternativna, veoma ozbiljna i profesionalna terapija", rekao je profesor Maj-Liz Peršon sa psihijatrijskog odeljenja bolnice u gradu Karolinska.

Procenjuje se da u svetu između 0,5 i tri odsto populacije boluje od depresije zimi. "U Švedskoj je to više, čak do osam odsto stanovništva", kaže Peršon i dodaje da je ljudskom organizmu potrebna svetlost za lučenje melatonina, hormona koji utiče na bioritam.

"Ljuskafe je zaista dobro rešenje za veliki broj ljudi. Prijatno je i nije kao u bolnici. To je dobra terapija i za upoznavanje drugih ljudi", ističe Peršon.
Prema njegovim rečima, da bi terapija bila uspešna, potrebno je izlaganje svetlosti svakog dana po jedan sat tokom najmanje dve nedelje.

(Beta)
Последње учитавање од Mustra дана 05 Јан 2007, 17:11, учитано 1 пут укупно.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:03

Proverite kakvo vam je držanje tela

Kičma odraslog čoveka ima fiziološku cervikalnu lordozu, torakalnu kifozu, lumbalnu lordozu i sakralnu kifozu. Odstupanja od fizioloških krivina imaju za posledicu tzv. 'loše držanje'.

Danas se sa sigurnošću može tvrditi da je deformitetu kičmenog stuba prethodilo loše držanje koje nije na vreme otklonjeno.

Ukoliko je ono izraženo u malom stepenu teško se može uočiti, pa mu se i ne pridaje značaj. Problemi mogu nastati ako dođe do fiksiranja 'lošeg držanja' u konačan deformitet.

Funkcionalne smetnje se najpre odražavaju lokalno, na kičmi, a kasnije eventualno i na drugim delovima lokomotornog aparata, koji se uključuju u korelativne kompenzirajuće funkcije.

Najbolji načina za proveru vašeg držanja tela (posture) je putem pregleda kod lekara ili fizioterapeuta.

Međutim, postoje i metode kojima možete sami sebi proveriti držanje.

Potrebno vam je ogledalo u kojem se možete celi videti i komadić praznog zida.

Postupak je sledeći:

Leđima se naslonite na zid. Stopala udaljite za nekoliko centimetara.

Jednu ruku stavite iza vrata. Ruka mora biti naslonjena na zid gornjim delom dlana.

Drugu ruku stavite iza krsta (donjeg dijela leđa) s dlanom oslonjenim na zid.

Ako postoji višak prostora između vaših leđa i zida, tako da jednostavno možete pomerati rukama napred - nazad za 2 do 3 cm, potrebna vam je podrobnija analiza držanja tela.

Prema nađenim nepravilnostima, fizioterapeut radi korekciju držanja. Time se uspostavlja normalna funkcija kičme, te sprečava nastanak bolova u leđima.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:04

Menjajte sebe, a ne druge

Prihvatanjem činjenice da jedino sebe možemo kontrolisati naš će uticaj na okolinu biti snažniji, a probleme ćemo rešavati konstruktivno i snagom vlastite volje. Već smo bezbroj puta čuli da je jedino moguće menjati sebe, no čini vam se da upravo vama to nikako ne polazi za rukom. Stalno se nalazite u situacijama u kojima vam smetaju ponašanja, reakcije, a ponekad čak i izgled ljudi oko vas. Pomalo vam idu na živce oni koji nedostatke traže u vama. Vi jasno vidite da je vaš asistent spor, da menadžeri u vašoj firmi ne znaju doneti odluku, da vaš upravni odbor ne razume opasnost koja vreba od konkurencije jer nije spreman na vreme uvoditi promene, da vaš partner ipak traži malo previše a sam nema nimalo razumevanja... da nastavimo s nabrajanjem? I kako onda poverovati da ćete menjajući sebe uticati na to da i oni oko vas postanu bolji!?!

Stalno se, naime, govori o potrebi da postanemo bolji, a time i nabolje menjamo svet. Je li to uvek moguće? Spremni smo ponuditi savet drugima, a retko smo (isti savet) spremni primeniti na sebe. Kako, dakle, promeniti sebe?

Uklonite otpor promenama
Svako od nas poseduje mogućnost (a začudno i znanje) da izvrši promene na sebi a time, utičući na svoju okolinu - menjaj i svet oko sebe. Ako u jednačini sa nekoliko nepoznatih promenite barem jednu, menja se i rezultat. Zlatno je pravilo da unutrašnja promena (pročišćenje) zapravo rezultira i direktnim promenama, ali i promenama same okoline. Iako na prvi pogled izgleda neverovatno, tu ima logike.

Svako od nas zrači određenu energiju i privlači određenu vrstu ljudi, šta je odgovor na naše 'vibracije', a sasvim smo drukčiji kad se promenimo (prestanemo biti zanovetalo, stvari vidimo u pozitivnom svetlu, prestanemo biti žrtva ili mučitelj) i privlačimo (i odašiljemo) sasvim drugu energiju. Promena u nama izaziva promene izvan nas. Da bismo to postigli, nužno je biti na promenu spreman i ukloniti barijere u razmišljanju kojima smo skloni, a šta je posledica našeg otpora promenama.

Zadovoljimo li ova dva kriterijuma, sukobe ćemo rešavati bez reči. Neko vas 'izbaci iz takta', nervira vas ili vam samo smeta. U tom je slučaju prvi korak upitati samoga sebe: posedujem li ja u svom karakteru, ponašanju neku negativnost koja me podseća na tu osobu i na taj joj način dopuštam da na mene utiče tako da ja burno reagujem? Iskren odgovor na ovo pitanje mogući je početak vaše promene nabolje.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:06

Predmenstrualni sindrom ne mora biti problem

PMS je hormonalni poremećaj vezan uz manjak progesterona u telu u dane koji prethode menstruaciji i direktno je povezan sa stresom.Kombinacija je mentalnih i psihičkih simptoma koje žene osjećaju dva dana do dve nedeljepre menstruacije. Najčešći simptomi su naduvani abdomen, depresija, akne, umor (malaksalost), zadržavanje tekućine, povećan apetit, nesanica, nemogućnost kontrole emocija, iritabilnost, glavobolje (pa čak i migrene), bolne i natečene grudi te povećanje telesne mase. Srećom, svi ovi simptomi se ne javljaju kod svake žene.
Snažnije izraženom PMS-u, karakterističnom za posjednjih nekoliko decenija, uvelike pridonose povećano konzumiranje šećera, alkohola, čaja, kafe, mlečnih proizvoda i životinjskih masnoća. Sve ovo posebno pojačava simptome kao što su nesanica, nervoza i stres. Pritom vam može pomoći povećan unos vitamina B6 te ulja noćurka. Ne zaboravimo važnost vežbanja jer ono podstiče cirkulaciju. Od dodataka ishrani svakako se preporučuje korištenje zelene magme za žene.

Ovaj prirodan dodatak isrehrani pomaže u regulisanju hormonskog ciklusa i održavanju emotivne ravnoteže. Spravljen je od soka organski uzgojenog mladog lišća ječma, s pažljivo odmerenom mešavinom kalcija, vitamina i kombinacije šest vrsta kineskih biljaka.

Najveći problemi vezani za PMS emocionalne su prirode. Vrlo često žene lako briznu u plač ili se naljute na neku sitnicu na koju inače ne bi uošte reagirale. U ovim situacijama gotovo trenutno pomažu eterična ulja ako se primeni suva inhalacija ili u aroma lampici. Odlična ulja za ove probleme su eterična ulja rimske kamilice, lavande i muškatne kadulje - efekt je trenutačan, a miris predivan. Za istu svrhu se može koristiti i eterično ulje ruže koje je odlično za uravnoteženje gotovo svih problema vezanih za reproduktivni sustav.

Četiri eterična ulja najbolja za primjenu u slučaju PMS-a su ruža, melisa, muškatna kadulja i kamilica rimska. Predložene mješavine ovih i nekih drugih, za ovu svrhu korisnih eteričnih ulja, koriste se kao ulja za masažu otopljena u baznom ulju ili u kupkama.

Ako koristimo mešavinu u obliku ulja za masažu, umasiramo ga u donji dio trbuha, donji deo leđa te unutarnju stranu bedara svako jutro i večer sedam do 10 dana pre menstruacije. Blagotvorno delovanje eteričnih ulja se vidi već nakon dva do tri meseca.

Ulja koja se preporučuju za simptome koji žene pogađaju u PMS-u su: anis, komorač, ruža, melisa, lavanda, ruža geranija, muškatna kadulja, bergamot, muškatni orah, grejp, jasmin, rimska kamilica.

Predlozi za samopomoć:
Predložene mešavine se otapaju u 50 ml baznog ulja.

1) palmarosa - 10 kapi, bergamot - 10 kapi i ruža geranija - 10 kapi.

2) turska ruža- 9 kapi, muškatna kadulja - 12 kapi, bergamot - 9 kapi.

3) muškatni oraščić - 10 kapi, ruža geranija - 5 kapi, bergamot - 15 kapi.

I ne zaboravite, osnovno pravilo u aromaterapiji je da korištena ulja moraju biti vrhunske kvaliteta i čistoće jer su kvaliteta i čistoća te delotvornost i terapeutska vrednost eteričnog ulja direktno povezani.
(cyberBulevar)

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:10

Otkriven gen povezan s pušačkom zavisnošću

Tim japanskih naučnika otkrio je gen usko povezan s nikotinskom zavisnošću, što bi moglo voditi do pronalaženja delotvornijih načina za prestanak pušenja, objavio je jedan japanski dnevnik.
Ekipa sa univerziteta u Osaki zaključila je da u teških pušača, a ti se definišu kao ljudi koji pale cigaretu čim ujutro ustanu, gen zadužen za proizvodnju enzima što razbija nikotin deluje aktivnije nego u drugih, objavio je Nihon Keizai Shimbun.

Nakon ispitivanja gena CYP2A6 na trista pušača i bivših pušača, naučnici su u 70 posto osoba kod kojih je taj gen veoma aktivan otkrili tešku zavisnost o nikotinu.

Procenat teških pušača među onima kojima je gen CYP2A6 manje aktivan niži je od 40 posto, dodaje se u izveštaju.

Otkriju li lekari kakav tip gena imaju pušači koji planiraju prestati pušiti, moći će u skladu s time prilagoditi terapiju i količinu nikotina u flasterima, piše Nihon Keizai Shimbun.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:12

Bolesti srca mogu se izlečiti

Već i deca u školi uče da su pušenje, visok krvni pritisak, povišen nivo holesterola, šećerna bolest i debljina među glavnim činiocima rizika obolevanja od srčanih bolesti. No, sve češće se čuju priče da je neko čiji bi način života mogao biti uzor mnogima doživio teški srčani udar 'iz vedra neba'. Kako je to moguće? Na to pitanje odgovaraju revolucionarne metode u otkrivanju, sprečavanju, pa čak i izlečenju srčanih bolesti do kojih su nakon dugogodišnjih istraživanja došli američki kardeolozi

Svaki čovek je individua, a na toj činjenici trebao bi se temeljiti i program sprečavanja i lečenja srčanih bolesti. Dakle, za svakog čoveka postoji jedinstveni pristup. Čak i kod jednojajčanih blizanaca, zbog različitog delovanja okoline, zdravlje srca može biti sasvim drukčije uprkos jednakim genima.

Na ta dva načela, jedinstvenosti svake jedinke i sposobnosti da menjamo svoju genetski uslovljenu sudbinu, temelji se rad Roberta Superka, jednog od vodećih američkih naučnika u kardiološkim istraživanjima koji je sa svojim timom stručnjaka započeo revoluciju u lečenju srčanih bolesti.

KAKO SE SRCE SLAMA
Srčane bolesti može uzrokovati mnogo različitih činioca, među kojima su urođene srčane mane, infekcije srčanog zaliska i nepravilni otkucaji srca. Najčešći oblik bolesti srca je bolest koronarnih arterija koje su odgovorne za dovođenje kiseonika u srce. Ako su koronarne arterije začepljene i ne mogu obavljati svoj posao, srce ostaje bez kiseonika , pa ni ono ne može obavljati svoju dužnost.

Kad srce makar i zakratko ostane bez kiseonika , to će značiti smrt nekog dela srčanog mišića, što će dovesti do srčanog udara. Kad srce naporno radi, odnosno kad čovek naporno radi, srcu treba više kiseonika . I zato mnogo ljudi s bolešću koronarnih arterija oseća pri naporu bol u grudima – na primer, kad rekreativno trče, igraju tenis ili jednostavno iznose smeće. Ti klasični bolovi u grudima, poznati i kao angina, znak su koji šalje obolelo srce da koronarne artere ne puštaju dovoljno krvi bogate kisikom do srčanog mišića.

Do srčanog udara dolazi kada su koronarne artere toliko začepljene da srčanom mišiću uzimaju kiseonik dovoljno dugo da deo tkiva odumre. Što arterije sprečava da kroz njih protieče krv bogata kiseonikom koja njime opskrbljuje tkiva? Proces koji donosi ono što se obično naziva 'ovapnjenje arterija' naziva se ateroskleroza. Tim pojmom obuhvaćeno je više poremećaja u radu arterija, a njihov rezultat je postupno sužavanje i ovapnjivanje arterija.

Jedna od glavnih faza u procesu ateroskleroze jest zadržavanje masti u unutrašnjim delovima arterija. Te naslage koje podsećaju na vosak nazivaju se plak i sastoje se od spoja masti, kolesterola, nusproizvoda rada stanica, belančevina i tkiva koje nalikuje ožiljku. Naslage plaka smanjuju promer unutrašnjosti artere i time otežavaju ili potpuno onemogućuju protok krvi.

NAPREDNE KRVNE ANALIZE OTKRIVAJU TAČAN RIZIK
Kada su istraživači prvi put otkrili vezu između nivoa holesterola i srčane bolesti, svi su mislili da su otkrili glavni uzrok bolesti koronarnih arterija. No, velikim istraživanjem koje je predvodeo Robert Superko, otkriveno je da je pravi krivac taloženje plaka.

Današnje revolucionarne pretrage, o kojima govori Superko, omogućuju mnogo šire i pouzdanije predviđanje izgleda za buduće poteškoće sa srcem no što se postiže standardnim testovima za holesterol. Svaki čovek nosi u hromosomima svoju sudbinu, a u dobrom laboratoriju ta sudbina se može lako pročitati. Nove krvne pretrage određuju točan rizik od bolesti koronarnih arterija, kaže Superko.

U prvi trenutak zvuči zastrašujuće saznati hoće li netko mlad oboleti od srčanog udara, međutim takvo je saznanje od velike pomoći. Osobe koje na vreme spoznaju da su nositelji nepovoljnog naslednog materijala imaju priliku bitno izmeniti svoj život nabolje, odnosno sprečiti ili odložiti pojavu srčanog ili moždanog udara te drugih krvožilnih bolesti ili barem sprečiti ponovnu pojavu takvog udara.

SAZNAJTE ČINIOCE RIZIKA
Činioci rizika oboljenja od srčanih bolesti svrstavaju se u pet skupina:
1. Nepromenjivi činioci – dob, spol i etnička pripadnost.
2. Nasleđeni činioci – najbliži srodnici s bolešću koronarnih arterija.
3. Zdravstveni činioci – dijabetes, visok krvni pritisak, bolest perifernih arterija i hronične infekcije.
4. Telesna obeležja – arculus senilis, koronarni nabor na uhu, muška temena ćelavost.
5. Činioci načina života - pušenje, tjelesna težina, tjelovježba i stres.

Neke etničke grupe imaju veći rizik od bolesti koronarnih arterija. Indijci, Indijanci, Amerikanci meksičkog porekla i potomci starosedilaca s Havaja i pacifičkih otoka, prema doktoru Superku, u naročito su velikoj opasnosti. No treba naglasiti da su ljudi koji pripadaju tim populacijama izloženi povećanom riziku ako si dopuste da se previše udebljaju i ako ne utječu na ostale činioke koje mogu promijeniti.

Posebno zanimljiva su telesna obelžja koja upućuju na rizik od srčanog napada. Tu se takođe ništa ne može promeniti, ali ako postoje, dobar su motiv da se proveri živite li tako da rizik svedete na najmanju mjeru.

Pogledajte svoje oko. Ako se oko zenice nalazi tanka, žuto-bela crta koja deli zjenicu od šarenice, izloženi ste povećanom riziku od bolesti koronarnih arterija. Crta može biti isprekidana pa jedan luk obrubljuje donji, a drugi gornji deo, no to ne menja stvar. Ta kremasta crta koja se naziva arcus senilis nakupina je holesterola. Najčešće se uočava kod starijih ljudi, ali ni kod mlađih nije retkost.

Napredne krvne pretrage predstavljaju jednu od početnih točaka razvijanja inidividualne strategije za očuvanje zdravog i mladog srca

Koronarni nabor na uhu lako ćete otkriti ako pogledate nabor od 45 stepeni koji ide od stražnje do prednje strane u obema ušnim resicama. Nabori se moraju nalaziti na obe strane – istraživači su ustanovili da nabor na jednoj strani ima manje veze sa srčanim napadom nego strana tela na kojoj pacijent obično spava!

Niz studija pokazao je da su muškarci koji gube kosu na temenu izloženiji riziku od bolesti koronarnih arterija. Ako ste ćelavi na temenu, to jest na vrhu glave i niže prema zatiljku, a kose vam je ostalo sa strane, rizik je znatno veći nego kod muškaraca koji gube kosu s obe strane ili ćelave spreda.

Važnost vežbanja za održavanje zdravlja srca ne može se dovoljno istaknuti. Svaki put kad vežbate, morate vežbati dovoljno vremena i morate više godina održavati istu rutinu koja odgovara upravo vama i vašem načinu života. Želite li činiti dobro svojem kardeovaskularnom sustavu, to mora biti deo vaše svakodnevice. Ne zaboravite i na pripremne poteze pre nego počnete s vežbanjem: doznajte svoja telesna ograničenja, pojačajte dnevne aktivnosti, odaberite aktivnost koja će vam se sviđati i ne opterećujte telo prekomerno.

(tportal)

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:14

Vitamin C se preporučuje pušačima

Vitamin E može da bude preventiva protiv umiranja od raka ili srčane bolesti za sredovečne muškarce koji puše, pokazala je velika studija američkog Nacionalnog instituta za rak u Betezdi, država Merilend.

Studija je pratila 29.092 Finca, pušača, starosti izmedju 50 i 60 godina, tokom 19 godina. Pokazalo se da su oni koji su imali najveći sadržaj vitamina E u krvi na početku istraživanja bili izloženi najmanjem riziku od umiranja, izveštava Rojters.

Postoji više mehanizama posredstvom kojih bi vitamin E, poznat i kao alfa-tokoferol, mogao da doprinosi zdravlju, tvrdi vodja isatraživanja dr Margaret Rajt. Izmedju ostalog, reč je o snažnom antioksidansu, koji uz to poboljšava funkcionisanje imunog sistema i sprečava rast krvnih sudova tumora.

Muškarci sa najvišim nivoom vitamina E u krvi na početku istraživanja bili su izloženi za 21 odsto manjem riziku da umru od raka, 19 odsto manjem riziku da umru od srčanih bolesti i čak 30 odsto manjem riziku da umru zbog nekog drugog uzroka.

Ispostavilo se da je optimnalna koncentracija rečenog vitamina u krvi 13 do 14 miligram na litar krvi. Viša koncentracija nije rezultirala i većom zaštićenošću.

Istraživanja eventualne korisnosti uzimanja vitamina E kao dodatka ishrani, dala su negativne rezultate, zbog čega stručnjaci iz Betesde preporučuju njegovo povećano konzumiranje kroz ishranu, koja bi trebalo da bude bogata orašastim plodovima, raznim semenkama, celim žitaricama i tamnozelenim lisnatim povrćem.

(Tanjug)

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:21

Pušenje oštećuje matericu

Pušenje kod žena oštećuje matericu i prema novoj naučnoj studiji smanjuje šanse za trudnoću
Često pušenje direktno deluje na tkivo materice i otežava embrijima da se ugnijezde, objavili su naučnici u stručnom časopisu 'Human Reproduction'.

Prema nalazima studije, žene koje intenzivno puše u znatno manjem procentu uspevaju zatrudniti kod potpomognute oplodnje od žena koje retko ili malo puše. Poznato je da su cigarete loše za žensku plodnost, ali se nauka dosada koncentrisala na štetne posledice pušenja po jajovode.

Tim naučnika istraživao je stopu uspešnosti kod implementiranja doniranih oplođenih jajašaca kod 785 pacijentica koje su pušile. Jajne ćelije uzete su od drugih žena, koje nisu bile jake pušačice, te su oplođene u epruveti. Nijedan od očeva nije pušio, izvestio je član tima Sergio Soares s IVI-instituta u Lisabonu. Oplođene jajne ćelije umetnute su pacijentima.

'Kod žena koje nisu jaki pušači, stopa uspešnosti odnosno trudnoće bila je značajno viša', rekao je Soares. Kod žena koje puše manje od deset cigareta na dan, više od polovine ih je nakon tretmana zatrudnelo. Za razliku od njih je metoda kod samo jedne trećine jakih pušačica uspela. Tako je prvi puta dokazano da visoka potrošnja duvana nazavisno o posledicama po funkciju jajovoda, umanjuje i sposobnost materice da zadrži oplođenu jajnu ćeliju.

Od 785 žena koje je obuhvatilo istraživanje, njih 741 pušilo je manje od deset cigareta na dan, a 44 više od toga i time se ubrajalo u grupu jakih pušača.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:25

Izborite se sa šećerom

Povišen nivo šećera u krvi nije povezan sa godinama, pa može da zadesi i mlađe osobe. Na sreću, postoje razni načini da se izborite sa ovim problemom, pa čak i da ga sprečite.

Širom sveta registrovano je 180 miliona obolelih od šećerne bolesti ili dijabetesa, a Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će ih do 2025. godine biti čak 300 miliona i najmanje još toliko onih koji neće znati da su bolesni. Na sreću, u 90 odsto slučajeva dijabetes može da se spreči zdravim načinom života. Međutim, i život sa ovom bolešću može biti relativno bezbrižan. Što više znate o njoj, to bolje, a evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da je sprečite.

Šta je dijabetes?Bolest metabolizma kod koje važnu ulogu igra hormon insulin. Gušterača dijabetičara više ne proizvodi insulin ili ga ne proizvodi dovoljno. Posledica: izvor energije, šećer (glukoza), više ne stiže do ćelija, već se zadržava u krvi. Nakon toga se povećava nivo šećera u krvi.

Šta otkriva nivo šećera u krvi?Normalan nivo šećera u krvi jeste oko 100 miligrama po decilitru. Tokom dana ova vrednost varira, ali organizam stalno teži da održi taj nivo. Ujutru, pre jela, taj nivo bi trebalo da bude niži od 110 mg/dl, a dva sata posle jela ispod 140 mg/dl. Vrednosti više od ovih ukazuju na oboljenje.

Koliko često treba da merim šećer?Posle 35. godine života trebalo bi da proveravate nivo šećera u krvi svake dve godine, a u slučaju da postoje faktori rizika, kao što su prekomerna težina, nasledni faktori ili simptomi (vidi antrfile) i češće.

Kako da sprečim dijabetes?U načelu, veoma lako: tako što ćete voditi zdrav život. Glavni uzroci nastanka dijabetesa tipa dva jesu prekomerna težina i nedovoljno kretanje. Čak 90 odsto obolelih pripada ovoj grupi ljudi. Kod dijabetesa tipa jedan nedostatak insulina je urođen i uglavnom je izazvan virusnim oboljenjem.

Dijagnoza dijabetes - a šta sad?Osnovno pravilo je redovna kontrola nivoa šećera u krvi - pomoću specijalnog merača.
Kod dijabetičara tipa jedan neophodno je redovno ubrizgavanje insulina, a kod tipa dva nivo šećera u krvi obično se reguliše dijetom i tabletama.

Kako da sprečim posledice?Tako što ćete redovno snižavati nivo šećera u krvi! Mnogo toga možete sami da uradite.
Bavite se sportom, redovnim treninzima izdržljivosti, kao što su vožnja bicikla i plivanje i tako ćete poboljšati metabolizam šećera u krvi. Vodite računa o ishrani: jedite povrće, proizvode od integralnih žitarica, voće i ribu. Pazite na liniju: višak kilograma utiče na povećanje nivoa šećera u krvi.

Da li su mi slatkiši od sada zabranjeni?
I dijabetičar sme da unosi šećer u ograničenim količinama, a to znači oko 50 grama dnevno.
Alternativu predstavljaju zaslađivači, na primer, saharin. Oni praktično uopšte ne sadrže kalorije i mokraćom se izbacuju iz organizma u neizmenjenom obliku.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:27

Sezonska depresija - čežnja za suncem

Sve kraći i tmurniji dani kod mnogih izazivaju pad energije i rapoloženja, a u nekih osoba javljaju se i potištenost, tuga, povlačenje u sebe, gubitak motivacije i zanimanja za aktivnosti u kojima inače uživamo, umor, usporenost, nesposobnost izvršavanja svakodnevnih obveza, prekomerna potreba za snom i hranom, razdražljivost...

Ako su takvi simptomi uvek izraženi u jesen i zimu, a povlače se u proljeće i ljeto, verovatno je reč o sezonskom afektivnom poremećaju (SAP) ili tzv. sezonskoj depresiji. Premda uzroci SAP-a nisu posve razjašnjeni, poznato je da je prirodno svetlo jako bitno za proizvodnju tzv. sretnih hormona u mozgu (npr. serotonina) koji potiču dobro rapoloženje, osećaj zadovoljstva i spokoja. Po mraku mozak proizvodi više melatonina, hormona koji izaziva pospanost. Smanjena količina sunčeve svetlosti izaziva biokemijsku neravnotežu u mozgu, unoseći nesklad u ritam budnosti i spavanja i ometajući tako naš biološki sat.

- SAP je podtip povratnog depresivnog poremećaja koji se najčešće javlja u kasnu jesen i zimi. U nekih se javlja ljeti, ali takvi su slučajevi vrlo retki. Imate li spomenute simptome, ne treba automatski zaključiti da je reč o SAP-u! Najbolje je savetovati se s liječnikom jer to mogu biti znakovi bolesti štitnjače, virusnih infekcija poput mononukleoze, nedostatka vitamina ili minerala... Primjerice, često mi dođu osobe s tipičnim simptomima depresije, a zapravo imaju anemiju odnosno nedostatak gvožđa!
(banjalukalive)
Слика

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:39

O pilulama za kontracepciju

Pilule za kontracepciju su hormonske pilule koje sprečavaju neželjeno začeće. Na našem tržištu se mogu kupiti pilule različitih proizvodjača, a razlika medju njima je minimalna - sve održavaju stalni nivo hormona (estrogena i progesterona) u organizmu, sprečavaju ovulaciju, a samim time i začeće.

Prve pilule su se pojavile 1960. i vremenom su potpuno usavršene tako da su neželjena dejstva svedena na minimum, ali je njihova upotreba preporučena samo ukoliko se radi o zdravom organizmu.

Najčešće se uzimaju 21 dan u kontinuitetu, a nakon toga sledi 7 dana pauze . Od prvog dana uzimanja (koji je najčešće i prvi dan menstruacije) treba da prodje 7 dana dok pilula ne postigne puno kontraceptivno delovanje.

Tokom prvog meseca uzimanja moguća je nagla promena raspoloženja - depresija, nervoza, uznemirensot, ubrzani rad srca, znojenje dlanova, glavobolja... To su manje-više normalne reakcije koje će nastati tokom dužeg korišćenja.

Pilule se uzimaju svaki dan u isto doba, i time osiguravaju vrlo dobru zaštitu od neželjene trudnoće. Prema istraživanju, pouzdanost pilula je 90 – 98% čime se svrstavaju u najsigurnije oblike kontracepcije.

Pilule ne bi trebalo uzimati sa bilo kakvim sredstvima za smirenje ili antidepresivima.

Osim što štite od trudnoće pilule pospešuju rad hormona što dobro utiče na ten, pomažu u borbi sa aknama, smanjuju rizik od dobijanja raka jajnika i maternice, medjutim, nikako ih ne treba uzimati bez
Konsultovanja sa ginekologom.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:40

Poremećaji znojenja

Hyperhidrosis (pojačano znojenje)

Definicija
Hiperhidroza je pojam koji označava pojačano znojenje, odnosno generaliziranu ili lokaliziranu pojačanu funkciju žlezda znojnica.

Etiologija
Hiperhidroza može biti fiziološka, simptomatska ili genuina.Fiziološka hiperhidroza javlja se kod pojačanog fizičkog rada, u trudnoći, kod gojaznih osoba, u klimakteriju, u vrućoj klimi.
Simptomatska (tj. ona koja se javlja kao jedan od simptoma bolesti) hiperhidroza javlja se kod malarije, upale pluća, TBC-a.Hiperhidroza se može javiti u stanjima kada postoji pojačana produkcija i koncentracija kateholamina (adrenalina i noradrenalina). To su stanja poput kardiovaskularnog urušaja i hipoglikemije.Pojačano znojenje može nastati i kao reakcija na uzimanje nekih hemijskih supstanci. To mogu biti lekovi (aspirin, penicilin, kortikosteroidi), alkohol i nikotin. Kofein takođe može uzrokovati pojačano znojenje.Kada poremećaj znojenja, u ovom slučaju hiperhidroza, nije simetričan, onda se tu verovatno radi o oštećenju živčanog sistema.Pojačano znojenje može biti uzrokovano i emocionalnim i psihičkim stresovima.Genuina hiperhidroza je obilježena prirođenom, odnosno naslednom sklonošću pojačanom radu žlezda znojnica.

Klinička slika
Karakteristika ovog poremečaja je pojačano znojenje, koje se karakteristično javlja na pojedenim regijama kao što su pazuh, dlanovi, tabani, a ređe zahvata lice, nos, šiju, prsa, leđa.Kao posledica pojačanog vlaženja kože mogu se javiti sekundarne komplikacije, kao što su sekundarne bakterijske ili gljivične kožne upale.Pojačano znojenje na tabanima često je praćeno i neugodnim mirisima (Link na sve o telesnim mirisima), čemu nije uzrok sam znoj nego bakterijska razgradnja znoja i površinskog sloja kože.

Terapija
Potrebno je redovito provoditi higijenske mere i koristi odeću i obuću prvenstveno načinjenih od prirodnih materijala.Kod genuinih hiperhidroza pokušava se ublažiti stanje prolaznim zatvaranjem izvodnih kanala žlezda znojnica. Za to se upotrebljava 15-25%tna vodena otopina aluminijhlorid-heksahidrata, 2-5% otopina taninske kiseline, te 5-20% otopina formalina u vodi ili etanolu.Kod pojačanog znojenja nogu uspešne rezultate je pokazao tečni puder s 20% heksametilen-tetra-amina.Preporučuje se primena svih gore navedenih sredstava uglavnom po noći, kad žlezde znojnice miruju.Kod izrazito težih oblika ovog poremećaja, kada ne pomognu farmakološki pripravci, problem se pokušava rešiti hirurškim metodama.Terapijski postupci uglavnom ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Hypohidrosis (smanjeno znojenje) Definicija
Hipohidroza označava smanjeno lučenja znoja, odnosno smanjeno znojenje.

Etiologija
Ovaj poremećaj može nastati u sklopu poremećaja hormonskog sistema (Addisonova bolest, hipotireoza), kod oštećenja središnjeg ili perifernog živčanog sistema, kod zatajenja bubrežne ili srčane funkcije. Može nastati i kao simptom nekih kožnih bolesti kao što su psorijaza, pemfigus ili sklerodermija.Smanjeno znojenje može biti simptom povećanog gubitka tečnine iz organizma (dehidracija).U starijoj životnoj dobi hipohidroza je normalna, fiziološka pojava.

Terapija
Terapijski postupci uglavnom ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Anhidrosis Definicija
Anhidroza označava ne-izlučivanje znoja. Bolest nastaje u sklopu naslednog poremećaja u razvoju tkiva kože. Takva poremećena koža ne sadrži žlezde znojnice.

Klinička slika
Simptomi kod ovog poremećaja nastaju prvenstveno kao komplikacija suve kože. Mentalna retardacija prati ovaj sindrom.

Terapija
Terapijom se pokušavaju rešiti komplikacije nastale zbog preterano suve kože.

(medicina)

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:41

Anoreksija

Često puta se upitamo: kako nekome neko toliko mršav da potseća na časove anatomije može biti zgodan i sexy. Vitkost je -in ali su anoreksične zvezde i manekenke totalno out. To su pokazali i dizajneri na madridskoj nedelji mode koji su većini manekenki zabranili učestvovanje na revijama jer su bile premršave.

Činjenica je da su manekenke i glumice podvrgnute stresu konkurencije te često pate od različitih oblika anoreksije ili bulimije. Anoreksija nervoza je pre svega poremećaj ishrane, koga karakterizuje namerni gubitak težine. Česta je pojava u svetu mode i filma.Osnovni psihopatološki simptom je strah od debljine i poremećaj u percepciji oblika i veličine svojeg tela.Taj strah je toliko jak da prožima celokupno psihičko stanje i ne može se ublažiti stvarnim gubitkom na težini.

Opsednutost strahom od debljanja toliko je jaka da se bolesnice gotovo boje svake hrane koju doživljavaju lošom i opasnom. Tipična klinička slika počinje željom da se malo oslabi, kako bi se dostigla «željena» telesna težina i kako bi se određeni delovi tela «doterali» dijetom.

Dijeta počinje izbegavanjem hrane koja deblja potom smanjivanjem obroka, redukcijom obroka i biranjem hrane.To dovodi do značajnog gubitka telesne težine. Potrebo je napomenuti da ekstremna mršavost koja ugrožava život i nema veze sa lepotom nije dovoljna da bi bolesnica bila zadovoljna. Dijeta je obično praćena preteranim telesnim iscrpljivanjem, vežbanjem (aerobik,fitness,jogging,hodanje),a često se namerno izaziva povraćanje ili upotrebljavaju sredstva za pospešenje probave ili izlučivanje vode iz tela.

Ovaj poremećaj je udružen sa sekundarnim endokrinim i metaboličkim promenama i poremećajem telesnih funkcija.Tako se javlja nepravilan rad srca, nizak krvni pritisak, nesvestice, gubitak menstruacije, snižena telesna temperatura i nesposobnost da se podnese hladnoća, kosa i nokti postaju lomljivi, kosa pojačano opada, koža je suva, prekrivena nežnim dlačicama, reducira se mišićna masa, kosti postaju lomljive i sklone prelomima, zglobovi otečeni, anemija se javlja. Većina je glumica dolaskom u srednje godine odlučila tome stati na kraj međutim, nije se lako izvući iz tog grotla.

Tome ne pripomaže niti sveukupna modna industrija čiji dizajneri (većinom gay orjentacije) rade malene brojeve u koje normalna žena konfekcijskog broja 40 ne bi mogla stati. Upravo zato, potrebno je prepoznati problem na početku kako ne bi došlo do po zdravlje opasnih posledica.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:41

Izrazi lica su genetski određeni

Izrazi lica koje stvaramo dok smo veseli, tužni ili ljuti nasledni su i prenose se iz generacije u generaciju, nedavno su otkrili stručnjaci
Tim izraelskih naučnika otkrio je kako su izrazi lica članova jedne porodice jako slični, u nekim slučajevima čak i identični. Ovakvo istraživanje i službeni dokaz ove analize potvrdili su tvrdnje Charlesa Darwina još iz davne 1872. godine.
U svom poznatom delu 'Ekspresije i emocije čoveka i životinja' zaključio je kako su izrazi lica nasledni.
Kako bi to testirali, izraelski su naučnici analizirali različite izraze lica na 21 volonteru i njihovim bliskim članovima porodice.
Neki od volontera su bili slepi od rođenja, a ono što je najviše začudilo naučnike jest činjenica da su slepi volonteri imali skoro iste izraze lica kao i ostali članovi njihove porodice, a da ih nikada nisu videli.
Zanimljivo je da su se najsličniji izrazi lica najviše primetili kod negativnih emocija.
(Tportal)
Последње учитавање од Mustra дана 30 Дец 2006, 17:50, учитано 1 пут укупно.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 30 Дец 2006, 17:49

Koka-Kola i zeleni čaj "smrt" za kalorije

Američka kompanija Koka-Kola je saopštila da će lansirati novi napitak od zelenog čaja koji, kako je dokazano, sagoreva kalorije.
Tri porcije od po 360 mililitara napitka "enviga", koji će se na severoistoku SAD pojaviti idućeg meseca, a širom zemlje u januaru, mogu sagoreti 60-100 kalorija , prenela je agencija AP saopštenje iz "Koka-Kole".
Napitak, koji je rezultat saradnje "Koka-Kole" i "Nestlea", sadrži kofein, kalcijum i ekstrat zelenog čaja poznat kao epigalokatehin galat (EGCG) koji ubrzava metabolizam i povećava korišćenje energije, naročito kada se kombinuje sa kofeinom.
"Enviga povećava sagorevanje kalorija. Ona predstavlja savršen spoj nauke i prirode", rekla je šef naučnog tima "Koka-Kole" Rona Aplebaum.
Kompanija je ukazala da je nedavno ispitivanje Istraživačkog centra kompanije "Nestle" u saradnji s Univerzitetom u Lozani pokazalo da ispijanje tri porcije "envige" tokom dana rezultira znatnim povećanjem sagorevanja kalorija.
Ispitivanja su pokazala da se, kad su EGCG i kofein prisutni u nivoima koji odgovaraju trima limenkama "envige", "kod zdravih osoba mršave do normalne telesne gradje prosečno sagorevanje kalorija povećava za 60-100 kalorija", navedeno je u saopštenju.
Napitak "enviga" biće raspoloživ u tri varijante - s aromom zelenog čaja, jagodičastog voća i breskve.

(Tanjug)


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable