Federer i Venus Vilijams brane titule
Ukoliko pobedi ove godine, biće to četvrta uzastopna pobeda Rodžera Federera na Vimbldonu.
Sudeći po dosadašnjim pojavljivanjima, njegove šanse da to postigne su vrlo dobre.
Naime, Federer nije na vimbldonskom turniru izgubio nijedan meč od poraza protiv Marija Ančića 2002 godine.
Sam Federer ovakav uspeh objašnjava činjenicom da mu travnati tereni leže:
"Mislim da je to najbolja površina za mene. Proteklih godina sam postigao i dobre rezultate na zemljanim terenima, ali nekako se osećam najprirodnije na travi. Servis mi je brži, slajsovi ubojitiji, lakše izlazim na mrežu i sve to ide u moj prilog. Nadam se da ću ponoviti prošlogodišnji uspeh", poručuje Federer.
U ženskoj konkurenciji titulu brani Amerikanka Vinus Vilijems i ona bi prema rasporedu ukoliko bude neporažena, u četvrtfinalu trebalo da se sastane s Francusakinjom Ameli Morezmo.
Medju drugim pretendentima za titulu nalaze se dve Belgijanke - Kim Klajsters i Enen Arden.
Ne treba zanemariti ni čitav niz odličnih ruskih teniserki.
BBCijev sportski komentator koji godinama prati turnir u Vimbldonu kaže da treba puno očekivati od Martine Hingis koji igra na prvom vimbldonskom turniru otkako se vratila profesionalnom tenisu.
Higins je ove godine već dobila 35 mečeva.
Higins je pobedila na Vimbldonu kao tinejdžerka 1997. godine.
Ovogodišnji teniski turnir u Vimbldonu prate pojačane mere bezbednosti zbog strahovanja od mogućih samoubilačkih bombaških napada, poput onih izvedenih 7. jula prošle godine u Londonu.
Gledaoci će po prvi put morati da prolaze kroz posebne skenere za otkrivanje oružja i drugih nedozvoljenih predmeta.
Londonska policija kaže da nema nekih specifičnih pretnji, ali da je obezbedjenje pojačano zbog napada u Londonu prošlog jula.
Žreb nije bio preterano naklonjen srpskim teniserima.
Janko Tipsarević u prvom kolu igra protiv trećeg nosioca grupe Endija Rodika, protivnik Borisa Pašanskog biće veteran Andre Agasi, koji je izjavio da se povlači iz tenisa, dok Novak Djoković ima nešto lakši zadatak protiv relativno malo poznatog, ali ipak opasnog Pola Goldstajna.
U ženskoj konkurenciji Ana Ivanović kao 19. nosilac grupe igra protiv Švajcarkinje Emanuele Galijardi.
Jelena Janković je 26. nosilac grupe i igra protiv Španjolke Lurd Domingez Lino.