Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 26 Феб 2019, 10:21Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 01 Мар 2019, 22:28

Ma da, to "obavezno"! Da se napad na njih tretira kao "napad na službene osobe"??? Jos i TO? Ili su svesni ko su i sta su postali (svaki dan sve gori i gori) pa strepe od gradjana koji uzimaju pravdu u svoje ruke? Nije ni cudo kad NECE oni koji bi to MORALI po sluzbenoj duznosti.
Zar vec nisu zasticena vrsta, pogotovo DOKTORI (ne mislim na doticnog konkretno i cast retkim izuzecima)?! Oni mogu i ubijati pacijente bez straha da ce KRIVICNO ODGOVARATI u ovoj zemlji bedaka na brdovitom Balkanu - primera koliko hocete!
A tek ZNANJE i ZVANJE? Dva pojma razlicita kao nebo i zemlja (na pr., pogotovo tatinih i maminih naslednika)!
Dovoljno je pogledati ove stranice i jasno je sve! Zato se i plase i da, strah je OPRAVDAN! A bice jos gore, samo neka se oni bahate - taj zakon ih nece zastititi kad padne "mrak na oci"...
Eeh Zlatko, Zlatko, pa i on je, tek sad videh, iz "slavnog" iz . E da, NISAM iznenadjena...


Usvojena inicijativa dr. Zlatka Ercegovića (SDP) da se napad na zdravstvene radnike tretira kao napad na službene osobe

01.03.2019 08:40


Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su na današnjoj sjednici inicijativu da se izmijeni zakonska regulativa na način da se napad na zdravstvene radnike tretira kao napad na službene osobe. Zastupnici su većinskim brojem glasova podržali inicijativu koju je podnio dr. Zlatko Ercegović (SDP), a neophodno je dostaviti izmjene zakonske regulative kako bi se napad, kao i ozbiljna prijetnja zdravstvenim radnicima, smatrali napadom na službenu osobu.Svaka cast "JB007" na komentaru: "Ali paralelno da se usvoji da neaktivnost ili pogresna aktivnost zrdavstvenog radnika da se tretira kao pokusaj ubistva..."Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 01 Мар 2019, 22:47

A gle ovoga - KO je kao ON! Bog i batina? I jos kao neki vernik:Fuj! I TO je tzv."zdravstveni radnik" i to DOKTOR! I ovakvi u BiH traze zakonsku zastitu kao "sluzbene osobe"? Hahahaha...
Kakav li je tek ovaj Drazan Pesa prema pacijentima?
Mozemo (ili ipak NE mozemo!) zamisliti?


SESTRA NA BOLOVANJU

ĐUBRETARO, SAD ĆU DA TI PROSPEM MOZAK! JEZIVE PRETNJE I NAPAD DOKTORA NA MEDICINSKU SESTRU: Drama u Domu zdravlja u Vrbasu zbog ikone!

01.03.2019. 09:47h


Doktor Dražan Peša iz Vrbasa napao je na radnom mestu medicinsku sestru Jelenu Č., čupao je za kosu, vukao po ordinaciji, davio je, pretio da će joj prosuti mozak! Napad desio se u decembru u toku radnog vremena u Ambulanti medicine sporta, a danas je o ovom događaju svedočila medicinska sestra.

"Nemoj da skidaš Svetu Petku!", vikao je doktor, a kako se može čuti na snimku, sestra mu je odgovarila da je to prostorija u kojoj i ona radi.

Međutim, rasprava se nastavila, a u jednom trenutku krenule su pretnje i potom se čuo zvuk koji zvuči kao fizički obračun.

"Možeš ti bez glave da ostaneš, šta misliš da ti sad zviznem glavu tu, da ti procuri mozak, ako pukne mi film!".

Ponovo su se čule pretnje da će joj "prosuti mozak dok policija ne dođe".

Medicinska sestra Jelena Č., koja je još na bolovanju zbog batina koje je dobila, kaže da je snimak autentičan, ali da ne zna ko ga je napravio. Ona je objasnila kako je došlo do sukoba i šta mu je tačno prethodilo.

"Na kraju godine menjala sam kalendar i okačila neku sliku umesto Svete Petke. Doktor je to primetio i rekao da vratim ikonu, što sam odmah i uradila. No, nastavio je da objašnjava zbog čega je ikona važna, nije prestajao. Molila sam ga da se ne svađa i ne viče, njegov kum je bio tamo, ali doktor se sve gore drao i vređao. Izašla sam napolje, zvala glavnog tehničara i rekla mu da ne mogu to više da trpim i slušam i da ću zvati policiju. Kada je čuo da zovem policiju, počeo je da viče "đubretaro", "sada ću da ti prospem mozak", prepričava Jelena Č.

Međutim, kako ona tvrdi, onda je uhvatio za kosu i čupao, vukao po ordinaciji, a potom i zgrabio za vrat i stezao.

"Bila sam bespomoćna, mislila sam da će me ubiti. Njegov kum je stajao iza njega i govorio mu da prekine. Uspela sam samo jednom da viknem upomoć, nisam mogla da se odvojim od njega. Nekako sam se okrenula, otrgla i uspela da pobegnem iz ambulante - priča nesrećna žena.

Policija je već bila na putu, a ona je morala u bolnicu, gde su joj konstatovane povrede vrata zbog kojih je nosila Šancovu kragnu tri nedelje. Policija je saslušala doktora i na tome se za sada završilo. On i dalje radi, a Jelena je na bolovanju, boji se da se vrati na posao, iako je nadređeni uveravaju da joj lekar više neće ništa...

Pokrenut postupak

Iz Doma zdravlja "Veljko Vlahović" potvrđuju da se desio fizički napad, te da su odmah obavešteni policija i Hitna pomoć.

Kažu da je medicinska sestra podnela prijavu protiv doktora, nakon čega je direktorka Jasmina Asi pokrenula disciplinski postupak.Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 06 Мар 2019, 22:47

U Z A S!!! Da li su uopste normalni???
Zelim im svima ISTO! Sta drugo reci jer ocito nikoga ne interesuje sta rade ove spodobe u belom - sirom Balkana...


STRAŠNO

MALI PETAR (11) JE U BOLNICI ČUPAO NOKTE OD BOLOVA, A DOKTOR JE URLAO NA NJEGA: Dečak nije dočekao 12. rođendan

Nakon vađenja krvi saznali su da dečak ima jako niske eritrocite, leukocite i trombocite


Objavljeno: 06.03.2019. 08:34h


Potresna priča iz bolnice, Petar Bedić Marić, Foto: Privatan album/Index.hr

Petar Bedić Marić, jedanaestogodišnji iz opštine Domašinec kraj Čakovca u , nije dočekao svoj 12. rođendan, piše Index.hr.

Preminuo je 22. januara u bolnici Rebro u Zagrebu, s tim da se prethodno lečio na Zavodu za hematologiju i onkologiju Klaićeve bolnice od aplastične anemije. Na Rebru mu je transplantirana koštana srž, no tada je, kaže njegova majka Mihaela Bedić, dobio i opasnu bolničku bakteriju.

Ona je za Index detaljno ispričala kakvu je noćnu moru njen sin proživljavao na lečenju u najvećoj hrvatskoj bolnici, gde je, kako kaže, na odeljenju čupao nokte od bolova, bio izolovan u maloj sobi, nije ga obilazila vizita, medicinske sestre su ga ponižavale, a lekar se drao na njega. U intenzivnoj, u zadnjim nedeljama kad je Petar bio u polusvesnom stanju, intubiran i vezanih ruku, majka ga je u kratkim posetama (jer nije smela da bude s njim) na krevetu nalazila ispovraćanog, jednom sa špricom u ruci.

- Da smo mi znali i 10 posto ovog kako su vodili lečenje našeg sina i ophodili se prema njemu, kao i da smo znali za neodgovornost vodećeg i jedinog lekara koji je vodio njegovo lečenje, ne bismo krenuli ovim putem lečenja koje je naše dete odvelo u smrt, a da ne govorimo o preteškoj patnji koju je dete prošlo u 21. veku - rekla je za Index Mihaela Bedić, čiji bi sin Petar 8. marta napunio 12 godina.

Za Petrovu bolest saznali su krajem 2017. godine. Petar je dotad bio veselo, bezbrižno i zdravo dete. Prvi simptomi bolesti bile su brojne modrice koje su prvo pripisivali fudbalu i break danceu koje je trenirao.

Ali nakon vađenja krvi saznali su da dečak ima jako niske eritrocite, leukocite i trombocite te ga je 28. oktobra 2017. hitna u pratnji majke dovezla iz Čakovca u Zagreb, na Zavod za hematologiju i onkologiju Klaićeve bolnice.

Izvrsni uslovi u Klaićevoj

Nakon 4 nedelje saznali su da ima aplastičnu anemiju. Petar se deset meseci lečio na Zavodu za hematologiju i onkologiju. Neko vreme je boravio u bolnici, a potom je dolazio u njihovu dnevnu bolnicu. Majka za Zavod ima samo reči hvale, od uslova, lečenja, lekara i sestara koji su se, kaže, svi prema Petru i njoj ponašali izvrsno.

Potom je odlučeno da se ide na transplantaciju koštane srži, a kako nije imao brata i sestru, pronašli su nesrodnog donora u Hrvatskoj.

- Više nije bilo nikakvih opcija od strane lekara Klaićeve, već transplantacija koštane srži nakon koje će naš dečak biti zdrav. Sećam se reči docentice kad joj je Petar izrazio svoj strah od transplantacije, rekla mu je: 'Nemaš se čega bojati. Bit ćeš oko mesec dana u bolnici, mama će biti s tobom i nakon toga ćeš biti potpuno zdrav, bez ijednog leka - rekla je Mihaela.

U julu 2018. su saznali da će transplantaciju obaviti tim s Rebra te su im rekli tko će biti vodeći lekar, za kojeg su i ranije tvrdili da kontaktiraju s njim vezano uz Petra. Niko s Rebra nije obavio nikakav razgovor s njima pre primanja u bolnicu.

Došao na Rebro na transplantaciju koštane srži u dobrom stanju, a onda...


30. jula 2018. Petar je s majkom primljen u sterilnu jedinicu, gde će primiti hemioterapiju i novu srž. Petar je, kaže majka, došao u odličnoj kondiciji, prethodno proverenih svih nalaza.

8. avgusta 2018. Petru je transplantirana koštana srž, ali mu je već u tim danima otkrivena opasna bolnička bakterija, što se isprva skrivalo od porodice.

- U sterilnoj jedinici Petra je vodio tim za odrasle - zaista stručan i korektan tim, ali kasnije sam saznala da su oni tim za odrasle. Njegov glavni lekar je dolazio dnevno na 5 minuta najviše, nekad ni pogledavši Petra, jer to su sve činili i vodili brigu stručnjaci tima za odrasle, kao i medicinsko osoblje koje je bilo korektno prema Petru i meni iako smo prolazili zaista teške dane - rekla je Mihaela.

Ali onda im je Petrov doktor rekao da Petar mora na odeljenje hematoonkologije. I tada je, kaže, počeo pakao. Petar je onde s majkom proveo 4 nedelje.

Za 4 nedelje nijednom nije došla vizita

- Zatvorili su nas same u malu sobicu s premalim krevetima gde nije stao ni sto gde bismo mogli staviti tacnu s hranom, s prozorom unutar kojeg je bila paučina, a pogled gledao na zid. Glavna sestra mi je samo s hodnika rekla s obzirom na to da Petar ima bolničku bakteriju neka ne izlazi ni na hodnik, a tako ni ja. Ako baš 24 sata ne mogu biti u sobi zatvorena, neka izađem po kafu, ali obavezno u zelenom zaštitnom ogrtaču, nazuvkama i maski. Narednih dana upoznavale smo sestre koje su u sobu ulazile bez pozdrava, kao da smo zaraženi kugom. Imali smo TV bez programa. Imali smo wc 2 metra od kreveta, na kojem daska nije bila ispravna i tuš koji je bio pokvaren. To su uslovi za dete koje je prošlo pretešku hemioterapiju, pretešku muku, koje ima niske nalaze i koje se treba oporaviti. A nisu mu dali niti dostojanstvo. Odgovorno tvrdim da u 4 nedelje boravka na odeljenju nijednom nije bila vizita u našoj sobi, čak ni ispred sobe - rekla je Mihaela Bedić za Index.

Kad je pitala sestre kojem se lekaru mogu obratiti, rekli su joj da je za njih odgovoran Petrov lekar koji je obavio transplantaciju, a radio je na 5. spratu na intenzivnoj, dok su oni bili smešteni u prizemlju na hematoonkologiji.

- Petar je usled komplikacija imao užasne grčeve, bolove, proliv, povraćanja, temperaturu. Prijavljivala bih sestrama, ali one su se žalile što stalno zovem zvonom (na hodnik nisam smela, a drugačije nisam mogla prijaviti da mi dete nije dobro). Sestre su pred Petrom negodovale zašto ima toliko terapije, da mu ne stignu sve davati, neka nas Petrov liječnik uzme gore na intenzivnu, što Petar glumi da nije dobro, da nek više se oporavi i izađe van bolnice. Petar je od bolova kidao nokte, a one nisu dale lek. Na odeljenju je lekar samo do 15 h, a dežurni je retko bio s odeljenja, a i uopšte niko nije hteo da se meša u transplantirane. O svemu sam obaveštavala Petrovog lekara i vapila za pomoć - rekla je Mihaela Bedić.

Zabranili mu da jede i pije, dehidrirao je

Od zanemarivanja simptoma i zabrane da Petar išta pije i jede, dečak je, navodi, dehidrirao. Već je, kaže, jedva išao na wc, vene bi pucale kad su ga trebali ubosti za postavljanje braunile za infuziju, a jednom su ga, kaže, izboli 12 puta dok nisu utvrdili da je ipak nemoguće postaviti braunilu. Nakon toga poslani su kardiologu zbog visokih otkucaja srca (150-160) koje je Petar danima imao, a kardiološkinja je, kaže, zaključila da je Petru srce zdravo, ali suvo te da je skroz dehidriran.

- Kad smo se vratili od kardiologa, sestra je Petru rekla: "Vidiš, tako si suv da ti je srce suvo." Pitala sam je zar je dete za to krivo, koje ne sme da pije. Na ponašanja sestri požalila sam se načelniku odeljenja. Rekao je da je bilo propusta, i od glavne sestre i od sestri, ali da one tu rade više od 20 godina i imaju pravo na propuste, a da takve kao ja viđa svakodnevno, dolaze i odlaze. Rekla sam da mi dete slabi, pomozite mu, jedva ide do wc-a, iz dana u dan je nemoćniji, preduzmite nešto. Rekao je bi možda bilo najbolje da mu stave pelene. A ja da odem kući da odmorim, da ga ostavim malo - rekla je Mihaela Bedić.

Nakon što je primijetila da joj dete ima osip, tražila je dežurnog lekara i pojavila se doktorka koja joj je rekla: "Koji je razlog da me zovete u subotu popodne?" "Osip", odgovorila je majka.

"Kad sam se žalila da mi je sinu sve lošije, rekli su mi da odem na frizuru"

- Da ne zaboravim da spomenem i komentar doktorica obzirom da sam stalno upozoravala da je dete lošije i da pati, da su nalazi bolji, da ja odem na frizuru da ima tu na Rebru. Problem se tražio u meni i mom detetu koje je trpelo i bilo ponižavano, a simptomi su se zanemarivali - rekla je Mihaela Bedić.

Petrova se agonija nastavila kad je 28. septembra 2018. dobio temperaturu i prebačen je na intenzivnu gde majka više nije mogla boraviti s njim već je samo smela da dolazi u posete koje su bile dozvoljene od 12 do 18, ali nikad nije bilo moguće iskoristiti sve vreme zbog primanja druge dece, operacija i sl. Nekad je vreme posjeta bilo i samo pola sata dnevno. A Petru je bilo sve gore.

- Molili smo ih da nam omoguće da budemo što više uz naše dete. Molili smo ih da mu pomognu i daju više lekova za bolove jer bolovi su bili neizdrživi. Petar je nekad u 24 sata spavao samo 15 minuta. To je bilo nesporno, svaka bi sestra prenela da Petar uopšte nije spavao. Ujutro bi ga maltretirali analizama, a popodne bi čekao da bar malo vidi svoju mamu. I ako mislite da smo se lepo mogli družiti i popričati, nismo. Držala sam mu bubrežastu ispred usta, drugom rukom čelo, slagala položaj da grčevi budu što manji i podnošljiviji i objašnjavala da doktori nažalost još ne daju lek, da mora izdržati. Vapili smo da mu pomognu da ne pati. Rekli su "dajemo mu sve, možemo ga još samo uspavati, jasno vam je to?". Sećam se jednog razgovora kad sam jednom lekaru rekla da mi dete pati još više, da mu je bol neizdrživ. Ne pregledavši ga, rekao mi je "dajemo mu sve što možemo, zar mislite da ako išta postoji drugo da mu ne bi dali?" Odgovorila sam mu da neka razume, da ga kao majka ne mogu gledati kako tako trpi. Odgovorio mi je: "To je vaš problem, s tim se vi morate nositi", ispričala nam je Mihaela Bedić.

Petar je, kaže, prema svakom lekaru bio pun milosti, pažljiv i sklapao bi rukice i molio ih za lek. Kad bi mu ga odobrili, pružao bi im ruke da ih zagrli.

Doktori su nam citirali Bibliju: "Ko je bez greha neka baci prvi kamen"

Jednom kad je došla pokazao joj je veliku modricu na nozi.

- Rekao mi je: "U noći nisam čuo kad je rekla da pomaknem nogu (jer je tad već uslijed silnih lekova počeo da gubi sluh), i ona ju je živčano stisla i pomakla. Jako me bolelo i ostala mi modrica." Zanemela sam, rekla idem odmah do glavne sestre. Požalili smo se i doktorima, koji su nam se izvinili, citirali Bibliju "ko je bez greha neka prvi baci kamen", i molili da ne idemo u javnost. Molili smo da ta sestra više ne bude kod Petra. I tako je bilo nekoliko nedelja dok je opet nisu vratili Petru. I opet noću, uzela je Petru mobilni (a koji mu je bila jedina zanimacija u dugim noćima kad je mogao gledati YouTube), optužila ga da laže da ne čuje kad mu nešto govori, iako je bilo utvrđeno da je sluh gotovo izgubio od lekova, i ignorisala ga kad joj je govorio da ga boli i da mu pozove doktora - ispričala je Petrova majka.

Napominje i da u intenzivnoj nije bilo problema sa svim sestrama, neke su tamo zaista bile pažljive prema Petru.

Petar je, kaže, znao sedeći da povraća dok su ga istovremeno drugi posetioci i bilo ko na hodniku mogli direktno gledati bez privatnosti, a zabrinjavajuća je, kaže, i činjenica što su vrata bila otvorena i prilikom medicinskih procedura tako da su bili svedoci kako lekar postavlja kateter Petru na vratu u sportskoj majici, bez ogrtača i maske, uz otvoreno strujanje vazduha, bez ikakvih sterilnih uslova. Navodi kako ne čudi stoga što je Petar stalno bio izložen infekcijama.

"Vezali su mu ruke iako ga je to frustriralo"

Spremačice bi, kaže, brisale pod a da se ništa nije pomeralo ili sterilizovalo, krevet se gotovo nikad nije prao, a u 4 meseca je samo jednom zamenjen.

- Kad bi u zadnje tri nedelje dolazili kod deteta, prvo smo skupljali prazne špriceve oko njega, to je bilo kad je bio u polubudnom stanju, često bi ga našli prljavog, ispovraćanog jer je imao cev za disanje u ustima, s toplomerom ispod pazuha, sa stvarima koje bi sestre bile odložile na njegove nogice, otvorenim lekovima kraj njega, zavezanim rukicama uprkos tome što smo molili da isto ne čine jer Petra to frustrira, ali oni su uporno govorili da je to opreza radi i nužno. I na to smo se požalili lekarima. Odgovor je bio nemamo dosta osoblja, da je takva situacija bila izuzetak i da će skrenuti sestrama pažnju da se više to ne ponovi. Bojim se i pitam se od kad je moje dete bilo otpisano - ispričala je Mihaela.

Lekove protiv bolova prvo su mu, kaže, davali jako retko da ne postane zavisan jer je to jako teško lečiti. Nakon toga nisu mu ih davali jer su tvrdili da mu ti lekovi štete za creva, a važnije im je da se oporave creva.

- U idućoj fazi uveravali su mene i Petra da ga zapravo ne boli, da traži lekove jer je postao zavistan. Tako su mu i krajem decembra uveli lek koji se daje za odvikavanje, a njemu tek retko dali lek za bol, a ostalo placebo (vodu) - rekla nam je.

Poslednji razgovor majke i sina

Za Novu godinu je dobio visoku temperaturu i tad je, kaže, poslednji put pričala s njim.

- Sav se tresao, molio me da ostanem s njim, a nisam više smela da budem tamo, doktori su mi rekli da ne brinem, ali kasnije sam saznala da je Petar prestao da mokri tu noć, da je skroz imao temperaturu koju su teško skidali, a pod jutro mu je padao pritisak. Sve je to dovelo do uznapredovalog septičkog šoka - rekla je Mihaela Bedić.

Njegov lekar je majci rekao da mu je stanje jako loše i da će ga intubirati. Kaže kako su ga stavili u "relaksirajuće stanje".

Umro je 22. januara.

- Tu noć kad je umro niko mi nije rekao da je loše, taj dan sam bila kod njega, bio je stabilno. To veče kad sam zvala se sestra čudno ponašala, a dan pre su mi rekli da dosta njegovih stvari odnesem kući, da kao tu ne smetaju. Oko 22.30 su mi rekli da ima problema s disanjem. Zabrinuti, došli smo oko 23 h u bolnicu. Doktor je rekao što smo došli, a oko pola noći mi je rekao da su nalazi bolji i da ne možemo tu biti celu noć u hodniku. I otišao je u svoju sobu, a mi smo ostali, onda je išao na intenzivnu i nakon 30 min do 45 min, je došao najmirnije do nas. Bili smo tamo Petrov tata, moj brat i ja, pitao nas je jesmo li rodbina, i onda sam mislila da će mi reći za nalaze, ali onda je rekao: "Petar je preminuo, moje saučešće. Pitala sam šta je bilo, je l' prestao da diše, rekao je ne, pao mu je pritisak, oživljavali smo ga i nismo uspeli. Ja sam gledala i nisam verovala. Pustili su nas da se oprostimo. Bili smo unutra, blizu su sestre koje su samo gledale dole, 5 sestara je bilo tamo ni saučešće mi nisu izrazile. Niko mi ništa nije rekao - ispričala je Mihaela Bedić.

Na Rebru joj citirali Bibliju

Rekla je da čeka dokumentaciju od Rebra da sve preda DORH-u. A kako već dugo čeka na dokumentaciju, tako je zatražila pomoć i od Ministarstva zdravstva, koje je poslalo požurnicu Rebru.

- Kako na Institutu (odsjek Klaićeve), dete može imati sve, i psihologa, i radnog terapeuta i fizioterapeuta, i čiste čaršave i sva sredstva higijene, i deca ne pate, sestre imaju osmeh i još deca imaju uz sebe roditelje 24 sata? A na Rebru su deca kao pokusni kunići, bez dostojanstva i osnovnih uslova. Tražili su dozvolu za obdukciju, nismo hteli jer je već bio sav izboden i izmučen. I nakon što smo se i u mrtvačnici išli oprostiti od Petra, kraj Petra je stajao papir gde je pisalo čeka se odobrenje za obdukciju - ispričala je majka.

Navodi i kako su lekari još sporne noći, a i ujutro kad su insistirali da dođe i nagovarali je za obdukciju, opet citirali Bibliju.

- Citirali su Bibliju da je to samo telo, a duša gore, da nek tajna Petrove bolesti ne ode u grob, da saznaju što je ipak na kraju bilo s Petrovim crevima, jetrom, plućima i td. Pitala sam "sad da saznate to, a do sad ste me uveravali u dijagnoze". Pokazala sam im sliku Petra kojeg sam dovela u bolnicu, a kakvo su mi telo oni vratili? I pitala bi li oni dopustili da im još nadalje netko rezucka i bode dete, makar mrtvo... ćutali su. I telo je taj dan u mrtvačnici kad su nas patolozi opet pustili k njemu nakon što smo mu doneli odeću, bilo skroz mekano, još smo dodirivali ručice i ugrejali ih. Petrov lekar se poigravao dijagnozama, na jednom papiru iz odeljenja imamo upisanu dijagnozu gvhd jetre. Ta je dijagnoza trajala nedelju dana (njihove pretpostavke) i najednom je nestala. Rekli su, ipak mislimo da nema gvhd jetre. Lekar mu je uvodio lekove koji su mu pali na pamet, isprobane i neisprobane u svetu, terapije su bile primenjivane cca 20 dana, pa se krenulo na drugo - ispričala je tešku i mučnu priču Petrova majka.

Index je kontaktirao Rebro, ali oni nisu hteli da komentarišu.

Odgovor Rebra: Uslovi nisu idealni, ali su dovoljni za dobar rad

- Obaveštavamo Vas kako je KBC Zagreb kao zdravstvena ustanova u obavezi da poštuje odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu i odredbe drugih pozitivnih propisa kao i internih akata ustanove, te stoga nismo u mogućnosti da iznosimo bilo kakve podatke o pacijentima i njihovom zdravlju - stoji u odgovoru prim. dr. Milivoja Novaka, pomoćnika direktora za kvalitet zdravstvene zaštite i nadzor.

Potom je Index ponovio upit i tražio odgovore barem na pitanja postoji li u njihovoj bolnici tim za transplantaciju koštane srži za decu i kako komentarišu loše uslove na odeljenju dečje hematoonkologije.

Odgovorili su da je transplantacijski tim za alogeničnu transplantaciju matičnih hematopoetskih stanica jedinstven za čitavu Hrvatsku.

- Tim je multidisciplinaran i čine ga: internisti hematolozi, pedijatri hematolozi, transfuziolozi, citogenetičari, liječnici i biohemičari iz Zavoda za tipizaciju tkiva, Voditelji nacionalnog registra dobrovoljnih davatelja članovi banke matičnih hematopoetskih stanica iz pupkovine Ana Rukavina, te i drugi stručnjaci u slučaju potrebe. Tim se sastaje svakog utorka u 10 h na KBC Zagreb i zajedno donosi indikacije za TKS, te rešava probleme koji se javljaju nakon transplantacije koštane srži - stoji u odgovoru Milivoja Novaka.

Što se tiče uslova na Rebru, odgovoreno je kako "uslovi na Zavodu za hematologiju i onkologiju nisu idealni, ali su sasvim dovoljni za vrlo dobar rad".

- Ukupno je 27 kreveta, od čega su 4 reverzne izolacije za transplantirane i duboko imunokompromitirane bolesnike, te ostalih 23 kreveta u 9 soba. Uslovi su možda i najbolji na Klinici za pedijatriju, ali zbog težnji da budu bolji u toku je gradnja novog odeljenja koji će biti i najmoderniji hematološki odjel u regionu, pa i šire. Sadašnji rezultati lečenja Akutnih leukemija su prema službenim podacima EU "pri vrhu Evropske sredine" - podaci dostupni na službenim stranicama EU. Nažalost, na svim hematološko-onkološkim odeljenjima u svetu i Evropi deca u određenom postotku umiru, a naša smrtnost je i transplantirane i ne transplantirane dece oko Evopskog proseka. Dakle, Centar zadovoljava sve kriterijume po merilima EU - stoji u odgovoru pomoćnika dirketora KBC-a Zagreb Milivoja Novaka.

S obzirom na navode bolnice, komentar je Indexa, valja istaći da je dete imalo aplastičnu anemiju pa bi bilo shodno osvrnuti se na izlečenje te vrste bolesti, aplastične anemije, a ne pozivati se na izlečenja akutne leukemije jer je pitanje bilo konkretno.

Index.hr:


TRETMAN BOLESNE DJECE

Dječak se u KBC-u Split previjao od bolova, a doktori mu rekli da laže. Umro jeFoto: Privatan album

NAKON što smo objavili zastrašujuću priču o 11-godišnjem dječaku Petru koji je preminuo na Rebru nakon gnjusnog tretmana liječnika i sestara, sad smo doznali da je sličan tretman imao i 16-godišnji Robert Vrenko u KBC-u Split, gdje je preminuo 24. 4. prošle godine. Njegova majka Ana Oreb za Index je ispričala što je sve njen sin prolazio za vrijeme liječenja.Dječak iz Cavtata bolovao je od Hodgkinove bolesti. Previjao se od bolova, a liječnica mu je, kaže majka, na Odjelu dječje hematologije rekla da mu nije ništa te su mu dali placebo (tzv. lažni lijek bez aktivne tvari) na kojem je bila naljepnica pravog lijeka, a sve kako bi dokazali da izmišlja bol.

Da Robi, kako je zvala sina, boluje od Hodgkina saznali su 22. 2. 2018. godine. Dječak je, priča nam majka, poslan u Rijeku na PET CT jer takav uređaj u KBC-u Split nemaju, a u jednoj splitskoj poliklinici koja ga ima, bio je pokvaren. Roditelji su sami morali zvati i sve dogovoriti za dolazak na pregled u riječku polikliniku.

"Kemoterapiju je počeo primati tek 9. ožujka u Splitu, gdje su nam doktori davali jako šture informacije i samo ponavljali da sve ide po protokolu. Budući da radim u Švedskoj, pitala sam liječnike da ga prebacim tamo na liječenje. Doktorica je rekla da imaju istu kemoterapiju i u Švedskoj i u Hrvatskoj, tako da smo nastavili liječenje u Splitu jer tu su mu rodbina i prijatelji. Na Odjelu dječje hematologije po danu može biti jedan roditelj, na cijelom Odjelu nema WC-a za odrasle i samo jedan za djecu. Toliko je mali da se vani sve čuje kad neko dijete povraća. Uvjeti su jako loši, bolnica je kao iz komunističkog doba, u sobi nije bilo stolica pa je jedan tata kupio. U sobi nije bilo tuša ni kupaonice, već sam ga tuširala u jednoj prostoriji u kojoj je samo tuš i tamo sestre inače puše. Tamo sam kupala Robija. U toj bolnici iza 14 h nema nijednog liječnika, a vikendom je samo jedan doktor na cijelom dječjem odjelu za sve dječje bolesti", rekla nam je Robijeva majka Ana.

...

I tako dalje... nastavite citati - OVO JE UZAS! Jesu li to ljudi (nastranu nazovi doktori) ili monstrumi? Prokleti bili!


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 14 Мар 2019, 23:24

Pa da li su NORMALNI???
UZAS!


Još jedna mračna priča majke iz ozloglašenog Kliničkog centra: "Nađu su stavili u istu sobu sa bolesnim dečakom. Rekli su da molim Boga. Ubrzo je umrla"

Zašto se izveštaji unutrašnje kontrole i zaštitnice pacijenata razlikuju?

12. mart 2019 | 20:48 » 21:38

Foto ilustracija: Telegraf/Facebook/Dragana Marković Petrović

Loš glas, koji poslednjih godina bije Klinički centar Kragujevac, juče je postao još glasniji. (treća za godinu i po u ovom Kliničkom centru), ljudi se pitaju koliko je bezbedno lečiti se tamo. Unutrašnje, spoljne i kontrole zaštitnice pacijenata više su puta upućivane u KC Kragujevac, zbog različitih slučajeva. Telegraf.rs je došao u posed jednog od tih izveštaja, napisanog nakon smrti devojčice Nađe Petrović (2).

Unutrašnja kontrola je nakon smrti male Nađe napisala da nije bilo nikakvih propusta u lečenju na Kliničkom centru Kragujevac. Međutim, zaštitnica prava pacijenata je odmah nakon toga u svom izveštaju napisala sve suprotno od toga, a naglasila je i da je tri puta morala da izlazi na uviđaj jer su izjave doktora bile "oskudne i kontradiktorne".

"Zdravstveni radnici Klinike za pedijatriju nisu postupili u skladu sa instrukcijama Republičke stručne komisije za nadzor nad bolničkim infekcijama Ministarstva zdravlja Republike Srbije, koja je u novembru 2017. godine donela mere za sprečavanje širenja virusa morbila u zdravstvenim ustanovama. Ceneći utvrđene okolnosti, činjenice i pravne propise, nalazim da je narušeno pravo na bezbednost maloletne pacijentkinje Nađe Petrović (2)" - piše u izveštaju zaštitnice pacijenata, Vesne Stevanović.


Foto: Privatna arhiva

Mala Nađa preminula je 4. aprila od malih boginja, nakon borbe za život, koja je trajala tri meseca.
Unutrašnja kontrola podnela je izveštaj u kome piše da nije bilo nikakvih propusta u Kliničkom centru Kragujevac. Zaštitinica pacijenata tvrdi sve suprotno od toga, a u svom izveštaju navodi i da je morala tri puta izaći na uviđaj jer su izjave doktora i drugih zaposlenih bile kontradiktorne i oskudne.


"Izjave su bile oskudne i kontradiktorne"/ Foto: Privatna arhiva

Direktor Kliničkog centra Kragujevac, dr Predrag Sazdanović, za Kurir je 2018. godine rekao da u slučaju pacijentkinje Nađe Petrović unutrašnjim stručnim nadzorom koji je završen utvrđeno da nije bilo propusta već da je sve urađeno po važećim protokolima.

- Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je Nađa Petrović 5. januara 2018. primljena na odeljenje intenzivne nege. Odmah su sprovedene protokolom sve predviđene procedure dijagnostike i lečenja. Nađa je prvog dana bila sama u izolaciji, tačnije bila je sama u četvorokrevetnoj sobi. Sutradan su se pojavili drugi pacijenti sa sličnim tegobama. Tada je Nađa bila prebačena u jednokrevetnu sobu", ističe dr Sazdanović.

Nađina majka, Dragana Petrović, do detalja nam je opisala kako je izgledao dan u kom je Nađa došla u kontakt za bebom koja je imala morbile.

- Nađa je primljena 5. januara na odeljenje Intenzivne nege i izolacije, što znači da u tu sobu niko nije trebalo da bude primljen. Tu je trebalo da bude sama, kao što je bila svaki put pre toga. Njena doktorka ju je čak smeštala u izolaciju kod onkoloških pacijenata kako bi bila sigurna da je bezbedna i u potpunoj izolaciji. Mi smo u bolnicu stigli u petak, a sutradan, u subotu, u smenu je došao lekar koji je odmah u ranim jutarnjim satima ubacio još jedno dete u sobu - priseća se Dragana.


Mala Nađa Petrović/ Foto: Facebook

Nađi je, kada je napunila godinu i po dana ustanovljeno da ima autoimunu bolest, poliglandularni sindrom tipa 1 i zbog toga je uvek u bolnici morala biti sama u sobi. Ona spada u onu grupu dece koja zbog svoje osnovne bolesti ne mogu da prime MMR vakcinu.

Dečak je imao 9 meseci. Dragana je pomislila da ima slične probleme kao devojčica, da je zdrav, i samo doveden na neka ispitivanja.

- Tada to ne bi bio problem da bude sa Nađom u sobi, ali mi je njegova majka rekla da ima visoku temperaturu, da povraća, i da ima konjuktivitis. Nije mi bilo jasno zašto su nas onda stavili u istu sobu, pa sam odjurila kod doktora u ordinaciju. Njegovo objašnjenje je bilo da nije imao gde da stavi dečaka i potom me je isterao iz ordinacije. Baš u tom trenutku razgovarao je sa ocem dečaka - kaže Dragana.


Nađa sa mamom/ Printskrin: Facebook/Pravda za Nađu

Posle sat vremena Nađu su prebacili u drugu sobu.

- Dana kad smo kretali u Beograd, 9. januara, ja sam se slučajno našla sa majkom tog dečaka i pitala sam je kako je dete, na šta mi je ona rekla da ima morbile. Odsekla sam se i odmah otišla kod Nađine doktorke. Pitala sam je šta da radimo, a ona mi je odgovorila da molimo Boga da sad i Nađa ne dobije morbile.

Dečak i Nađa su bili zajedno u sobi sat, možda dva. Kako devojčicina majka kaže, postoji i dokumentacija u kojoj to piše.

Kada je devojčica preminula, njeni roditelji su pokrenuli postupak. U prvoj izjavi koju su doktori dali zaštitnici pacijenata, rečeno je da je Nađa u bolnicu primljena sa morbilama. Kada se njena majka pobunila i rekla da ima papire u kojima piše da je Nađa primljena iz sasvim drugih razloga, promenjena je izjava.


Mala Nađa u teškom stanju/ Foto: Privatna arhiva

- Prilikom druge posete zaštitnice pacijenata, lekari su prebacivali krivicu jedni na druge. Tek posle treće izave i pristupanja medicinskoj dokumentaciji, mogla je da napiše izveštaj - kaže Dragana.

- Kada smo kretale za Beograd, u otpusnoj listi nigde nije pisalo da je Nađa bila u kontaktu sa morbilama, a to je bila obaveza lekara jer je dete putovalo sanitetom i moglo je da zarazi ko zna koga. Zatim, odmah po kontaktu sa morbilima morala je dobiti imunoglobine. Ona je 6. januara bila u kontaktu sa morbilima, a 22. januara je primila imunoglobine. Primila je tek kad je bila na samrti - zaključuje Nađina majka.

(Jasmina Stakić/j.stakic@telegraf.rs)Svasta... svakakvih bolesnika (u glavu) na ovom svetu!Dva komentara - o da, poznato mi nesto:Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 14 Мар 2019, 23:40

U 21.veku ovakva glupost, totalna nepaznja i nezainteresovanost?
E bas ljudskoj gluposti NEMA KRAJA! Glupace!


PRILIKOM KUPANJA SESTRE ZAMIJENILE NARUKVICE

Majke u šoku: U bh. bolnici im zamijenili bebe!


12.03.19, 17:21h


Glavna sestra bolnice je kažnjena i smijenjena s te pozicije

U bolnici ‘Dr. fra Mato Nikolić’ u Novoj Biloj nepažnjom medicinskih sestara zamijenjena su novorođenčad.

Ovo, u najmanju ruku traumatično iskustvo preživjele su majke iz Novog Travnika i Žepča, koje su se u bolnici u Novoj Biloj porodile istog dana, piše u današnjem izdanju.

Događaj se desio prije dva mjeseca, a za njega se saznalo nakon anonimne dojave novinarima, u kojoj se tvrdi da su sestre prilikom kupanja zamijenile narukvice bebama, zbog čega je došlo do zabune. Kako su bebe rođene istog dana, majke su ležale u istoj sobi, a istog dana su dobile i otpusna pisma.

Jedna od majki je, navodno, prije odlaska iz bolnice primijetila da je beba koja joj je vraćena s kupanja drugačija, odnosno da ima mnogo više kose nego dan ranije.

- Medicinske sestre rekle su joj da griješi i poslale je kući. Greška je otkrivena slučajno,nakon nekoliko dana kada je beba došla na kontrolu. Doktor je primijetio da se kilaža bebe ne slaže sa trenutnim stanjem i otpusnom listom, jer je nemoguće da beba toliko poraste za samo nekoliko dana - stoji u anonimnom pismu novinarima.

Nakon što je doktor tražio da se detaljno provjeri o čemu se radi, majkama je saopšteno da bebe nemaju istu kilažu i visinu kao na otpusnom listu. Direktor bolnice doktor Velimir Veljan potvrdio je novinarima da se ovaj događaj desio, ali tvrdi da je cijela priča trajala mnogo kraće.

- Zamjena je trajala svega sat vremena, a ne nekoliko dana. Tačno je da se to desilo, bebe su rođene na isti dan, a istog dana su bile spremne da idu kući. Sestra je greškom zamijenila narukvice. Kad su žene otišle, primijetili smo grešku i pozvali smo ih - tvrdi Veljan.

Dodaje kako su roditelji bili u šoku, jer je riječ o ružnom iskustvu. Glavna sestra bolnice u Novoj Bili je kažnjena i smijenjena s te pozicije.

- Premještena je na drugi odjel, kao i sestre koje su radile u vrijeme spornog događaja - potvrdio je direktor bolnice Velimir Veljan.


(, BLIN MAGAZIN/dg)

Da, slazem se s komentarom:Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 15 Мар 2019, 00:13

Cast retkim izuzecima, ali kad procitah "na ponos je UKC-u" bi mi lepo zlo!
UKC Tuzla ima "ponos"??? Nisam znala!
Doktore Omere Ibrahimagicu (neurolog - drugi sleva na slici) - secate li se Denisa Garagica?
Secate se verovatno jer ste pitali "kako je" kad ste sreli Denisovog oca posle par dana ...
Da, to je "ponos" UKC-a! Nazalost ne i jedini!
A kad vidim ime Zumretu Kusljugic uvek me spopadne MUKA (treca sleva na slici)!

"PONOS" - Interna klinika UKC-a Tuzla - o kako da ne!
Zato vam je valjda i otisao dr Ibrahim Terzic pre mnogo, mnogo godina (cetvrti sleva na slici).


Tuzla: Predstavljena knjiga “Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti” (Foto)

Autor:Desk - 14. 03. 2019.


Knjiga “Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti” uglednih liječnika, Jasmina Čaluka iz Sarajeva i Daniele Lončar Matičević iz Tuzle, predstavljena je široj javnosti večeras u Kongresnoj sali tuzlanskog hotela „Mellain“...

... Knjiga je izuzetno vrijedna i „na ponos je UKC-u, Tuzli i cijeloj BiH“, rekao je promotor, neurolog Omer Ibrahimagić, a osim njega o knjizi su govorili liječnici, kardiolozi Zumreta Kušljugić i Ibrahim Terzić...

I tako dalje... tekst i vise slika na linku:Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 26 Мар 2019, 16:16Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 26 Мар 2019, 16:32Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 28 Мар 2019, 12:46

UZAS! I takvih prica je na hiljade!
Koja banda, ocito dobro organizovana i uvezana i to na medjunarodnom nivou!
Zar za toliko godina i decenija NIKO da im stane na put? Neverovatno!


Sina trazi 50 godina...


"Dnevni avaz", 28.03.2019.godine

Ceo clanak:Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 21 Мај 2019, 22:43

"Ko je mogao njima da naškodi" ???
MONSTRUMI! Sto je najgore MONSTRUMI U BELOM! Takozvani hmanisti... FUJ!


KLUPKO SE ODMOTAVA

TEK ROĐENO DETE PROGLASILI MRTVIM! Ovo su PRVI DOKAZI o krađi BEBA iz porodilišta u SRBIJI!Ko je mogao njima da naškodi/Ilustracija, Foto: RTS printscreen

Dve matične službe potvrdile su nam da žene sa tim generalijama, ni pod devojačkim, ni pod udatim prezimenom, nema i nije je nikad ni bilo

Objavljeno: 20.05.2019. 12:57h

Vladina Komisija za istraživanje slučajeva nestalih beba i Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" došli su do prvog deteta za koje, kako otkriva Radiša Pavlović, član Komisije i predsednik Udruženja, postoje konkretni dokazi da je kao beba ukradeno. Reč je o muškarcu koji je svojevremeno usvojen.

- Usvojenik se obratio za pomoć meni i zamenici Udruženja Milanki Momčilović da mu pomognemo da sazna ko su mu roditelji. Kada smo počeli da istražujemo, shvatili smo da žena koja se vodi kao njegova majka kroz kompletnu dokumentaciju, od porođajnog protokola, preko prvog upisa matične službe do usvojenja - ne postoji! Dve matične službe potvrdile su nam da žene sa tim generalijama, ni pod devojačkim, ni pod udatim prezimenom, nema i nije je nikad ni bilo - kaže Pavlović.

Da je i otac nepostojeći jasno je jer postoje dve prijave rođenja. U prvoj se navodi i ime oca, u drugoj ga, međutim, nema. Nema ni udatog bračnog stanja žene koja je navodna majka, a nepostojeća mati u posebnom dokumentu odriče se deteta i daje ga na usvajanje.

Porođaj se desio 3. marta 1981. godine u Opštoj bolnici u Kruševcu. Pavlović kaže da je jasno da je neko dete moralo biti proglašeno mrtvim, da bi se došlo do bebe za usvajanje, a onda je izmišljena majka i svi njeni podaci, i formalno je "odrađeno" usvojenje.

Naš sagovornik zato poziva sve žene koje su se tog datuma porodile u kruševačkoj bolnici, a rečeno im je da im je dete preminulo, da se jave Udruženju i Vladinoj komisiji. To će nadležnim organima umnogome olakšati potragu.

Pošto u podacima stoji da je nepostojeća majka iz jednog sela u blizini Aleksinca, Radiša Pavlović i Milanka Momčilović obavili su razgovore i u aleksinačkom centru za socijalni rad. Tamo su pokušali da saznaju sa kim su radnici centra, pre nego što je tadašnji direktor potpisao rešenje o usvajanju, razgovarali ako majka ne postoji. Odgovora nije bilo.

Podnećemo danas krivične prijave protiv odgovornih u bolnici u to vreme, da bismo saznali koji lekar je radio, koja babica, koje osoblje je bilo u toj smeni. Za sada nam nije cilj da jurimo krivce, a jasno je da je više osoba u ovom slučaju bilo u sprezi, već da saznamo ko su biološki roditelji ovog momka. O celom slučaju obavestili smo i policiju i tužilaštvo - kaže Radiša Pavlović.Da, da, nezamisliv ZLOCIN!Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 22 Мај 2019, 22:12

"HUMANISTI" na (ne)DELU!
Kaze "uzasnuta majka" u komentaru: "I to se desavalo kad nije bilo ovolike korupcije!?"
Mozemo li zamisliti sta se tek sada desava?!


UGLEDNI NIŠLIJA NA SAMRTI PRIZNAO "Ćero, kupio sam te za 30.000 maraka!" Srbiju šokirala ispovest o krađi beba, evo kako su bliznakinje iz Aleksinca razdvojene na rođenju!

AUTOR: Kurir/ N.M. DATUM I VREME: 21.05.2019. 22:55

Ćero, vreme je da saznaš pravu istinu, nisam te usvojio već kupio, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru, rekao je na samrti Nišlija koji je 1981. godine usvojio ukradeno dete.


Bolnica, lekar, ambulanta, Foto: Tanjug/Filip Krajincancic

- Ćero, uskoro ću umreti i vreme je da saznaš pravu istinu. Mi tebe jesmo usvojili, ali ne legalno, kupio sam te posle tvog rođenja za 30.000 maraka. Molim te, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru bliznakinju.

Ovim rečima, neposredno pred smrt, jedan Nišlija je zbog griže savesti odlučio da kaže istinu o događajima iz 1981. godine.

Priča o razdvojenim bliznakinjama iz Niša i Aleksinca i njihovom kasnijem susretu je šokantna, a prijatelj porodice je ispričao šta se sve događalo u protekle četiri decenije.

- Ovih dana ponovo se pokrenula priča o nestalim bebama u Srbiji, a naročito me je pogodila priča o nestalim dosijeima beba baš iz bolnice u Aleksincu. Rešio sam da ispričam potresnu priču o ljudima čije su se sudbine u međuvremenu isprepletale – priča on i dodaje:

- Moja prijateljica porodila se u Aleksincu 1981. Dobila je bliznakinje. Međutim, posle porođaja saopšteno joj je da jedna beba nije preživela, ali da je druga dobro. Rekli su joj: "Imate drugo dete, budite srećni, ono j epreživelo". Godine su prolazile, ali majka kao da je predosećala da joj je druga ćerka ipak živa. Prve sumnje počele su da se javljaju kada su joj stizali pozivi za vakcinaciju za obe ćerke, kao i pozivi za školu. Sve vreme je objašnjavala da joj je drugo dete mrtvo.

Kada je zatražila umrlicu, prema njegovim rečima, nastao je šok.

- Umrlicu nisu mogli da pronađu, nije bilo dokaza da je druga ćerka umrla. Onda je ova porodica počela bitku za istinu – kaže izvor.
Gotovo u isto vreme sudbina je umešala prste i u Nišu – sestra bliznakinja saznala je pravu istinu.

- Par iz Niša koji nije mogao da ima decu rekao je devojčici da je usvojena, ali nije znala da je ukradena. Osamdesetih godina prošlog veka bio je komplikovan proces usvajanja dece, a očigledno da je postojao razrađen sistem krađe beba. Tako je i ovaj čovek, koji je iz ugledne porodice, rešio da kupi dete. Kako je kasnije priznao, pored 30.000 maraka dao je i pečeno prase i litar rakije za čast – priča prijatelj porodice.

Godine su prolazile, a devojčica je danas uspešna poslovna žena koja živi u inostranstvu i u Nišu. Posle gotovo četiri decenije prava majka i sestre ponovo su bile zajedno.

- Bio je to emotivan i dirljiv susret. Ipak, ukradena ćerka smogla je snage da joj kaže:

- Vi ste moja biološka majka, a ja vas ne doživljavam kao svoju majku. Moja mama je u Nišu i ona me je odgajala.

- Ipak, ostale su u kontaktu. Druga ćerka ima dvoje dece, pa im tetka dolazi na rođendane – priča izvor.

On objašnjava da ova porodica nije slučaj prijavljvala Komisiji za nestale bebe, niti su hteli da je iznose u medijima, ali da je pokrenuta istraga, koja je obustavljena jer su lekar koji je obavio porođaj, kao i ostali potencijalno osumnjičeni iz tog vremena u međuvremenu preminuli.Da, u pravu ste (oba komentara):Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Јун 2019, 22:34

Svasta u ovom 21. veku... zalosno!
A da je bas "uznemirila javnost",,, hm... ovde se "javnost" bas ne uznemiruje tako "lako", zato i jesmo tu gde jesmo - u CRNOJ RUPI!


SMRT BEBE U BH PORODILIŠTU UZNEMIRILA JAVNOST

Neutješni otac preminulog novorođenčeta progovorio: 'Rekli su da porod teče idealno...'

01.06.19, 11:16h


Da je neko prije mene ispričao ovo što ja govorim, možda bi moje dijete bilo živo

Smrt novorođene bebe u porodilištu brčanske bolnice uznemirila je javnost i otvorila niz pitanja o neriješenim problemima u brčanskom zdravstvu.

Aleksandar Subotić, otac djeteta, odlučio je da ispriča šta im se desilo kako se to više nikome ne bi dogodilo.

– Mislio sam da se to ne može meni desiti, a kada se desi shvatiš da se može desiti svakome. Da je neko prije mene stao i ispričao ovo što ja govorim, možda bi moje dijete bilo živo. Možda bi mi obratili pažnju na neke stvari, radili više testova, tražili više mišljenja. Poenta moje priče nije da neko dobije otkaz ili da ne može da spava već da se ovo nikome ne dogodi. Ako ikome pomogne ova priča, značiće da se naše dijete ponovo rodilo – rekao je Subotić za .

Beba je rođena šestog maja, u 37. nedjelji trudnoće. Kontrakcije je izazavao oksi test, nakon čega je porodilja priključena na drip i porod je krenuo.

– Poslije toga je beba od prve do pete minute dobila ocjenu devet i isto tako od pete do desete minute, što je bilo vrhunski. Rekli su da je to idealan porođaj. Odmah po rođenju prebacili su je u inkubator, ne znam zbog čega, ali mi smo to prihvatili, jer su nam rekli da je to za bebu najbolje. Nemamo ni sliku sa djetetom – priča Subotić.

Beba je bila u inkubatoru dva dana. Subotić kaže da su se za to vrijeme promijenile tri smjene ljekara, a pregledao ju je samo jedan pedijatar, jer su smatrali da je to dovoljno.

– Tokom noći beba je teško disala. Koliko sam čuo, pokušli su reanimaciju, ali beba je preminula – kaže Subotić.

Dušan Stokić, direktor Opšte bolnice Brčko, rekao je da je, prema obdukcionom nalazu, porod završen spontano, prirodni putem i da je dijete na rođenju bilo dobro.

– Poslije toga pedijatar je u dva-tri navrata gledao bebu i registrovani su problemi s disanjem. Pokušana je reanimacija, koja nije uspjela – rekao je Stokić.

On ističe da je nalaz obdukcije jedino mjerodavan i da je uzrok smrti neonatalni respiratorni distres sindrom, odnosno poremećaj s disanjem.

– To je poremećaj u sazrijevanju pluća koja se nisu dovoljno razvila i dijete ne može da diše. Kod donesene djece javlja se znatno rjeđe nego kod prijevremeno rođene djece, ali ipak se javlja – kaže Stokić.

On objašnjava da su nakon rođenja bebe dijagnostifikovane blaže smetnje u disanju i da bi, da su se smetnje manifestovale kao teži problem, dijete bilo transportavano na odgovarajuću kliniku.

– Zavisi od pedijatra koji pregleda, šta nađe, kakvi su nalazi, kakva je procjena. Ne šalju se sva djeca. Naši pedijatri liječe određena stanja. Ono što se smatra da je teško. Pošto mi nemamo intenzivnu neonatološku jedinicu, nemamo uslove za ekstremno tešku djecu. Takva djeca se transportuju u Tuzlu ili u Beograd. Zavisi od procjene – rekao je Stokić.

On pojašnjava da opšta bolnica ne mora da ima neonatologa. Međutim, svakako su htjeli da nekog od pedijatara pošalju na subspecijalizaciju ali to niko nije želio.

Ostalo je nejasno da li je to isključivo stvar dobre volje, kao što je nejasno i bez odgovora da li je cijeli slučaj morao imati tok i ishod kakav je imao.

– Imamo dosta toga u Brčkom, ali ako ne možemo imati djecu džaba nam sve to što imamo – rekao je nakon svega Subotić.

Pet mrtvorođenih beba

Prema podacima brčanske bolnice, perinatalna smrnost se kreće od pet do šest promila, što su, kako tvrde, procenti svojstveni za zemlje našeg stepena razvoja zdravstvene zaštite.

Nakon rođenja u 2017. godini umrle su dvije bebe, a četiri su mrtvorođene. U 2018. godini bilo je pet mrtvorođenih beba.

(, , BLIN MAGAZIN/md)

Tacno! Nazalost:Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 07 Јун 2019, 22:46

"Krasno"...
A nista neobicno, navika je gadna stvar!


PODNETE KRIVIČNE PRIJAVE

TRGOVALI LJUDSKIM ORGANIMA: Inspekcija zatvorila četiri bolnice u Prištini, uhapšeno 17 osoba


07.06.2019. 12:25h


Zbog sumnje da se ilegalno bave trgovinom ljudskih organa, inspekcija je pvrimeno zatvorila četiri prištinske bolnice, protiv 17 zdravstvenih radnika i osoblja su podnete krivične prijave i svi ti predmeti su još uvek u istražnom postupku.

Nora Krasnići, vršilac dužnosti glavnog inspektora zdravstva u kosovskom ministarstvu zdravlja izjavila je da je tokom inspekcije u tim privatnim bolnicama utvrđeno da su se bavile nezakonitim aktivnostima, a smrznute ljudske ćelije su prenete na Odeljenje ginekologije kosovskog univerzitetskog kliničkog centra da bi bile sačuvane.

Zdravstvena inspekcija, zajedno sa Kosovskom policijom, sprovela je inspekcije u nekim privatnim bolnicama koje imaju dozvolu za pružanje usluga u oblasti medicinske oplodnje.

Svrha inspekcija bila je kontrola sprovođenja Zakona o reproduktivnom zdravlju.

Tom prilikom su, piše prištinska Gazeta Expres, utvrđene neke povrede Zakona o reproduktivnom zdravlju prema kojima je Zdravstvena inspekcija izrekla meru privremene obustave aktivnosti u ovim institucijama, rekla je Krasnići za RSE na albanskom jeziku.

U međuvremenu, Kosovska policija je primenila određene mere prema zdrastvenim radnicima u tim bolnicama u skladu sa zakonskim odredbama policije.

Baki Keljani, portparol Kosovske policije, izjavio je da je Odeljenje za trgovinu ljudskim organima tokom inspekcije u pomenutim bolnicama utvrdio niz kriminalnih radnji, nezakonitu transplataciju i trgovinu ljudskim organima i ćelijama.

Zbog toga je, dodao je, 17 osoba uhapšeno, među kojima osim građana s Kosova, ima i pripadnika drugih nacionalnosti.

"Slučaj se odnosi na privatne klinike za koje se sumnja da su počinile krivična dela nezakonite transplantacije i trgovine ljudskim organima i ćelijama, saizvršilaštvo i neodgovorno lečenje. U tim slučajevima sumnja se na ukupno 17 osoba. Ovi slučajevi su procesuirani u saradnji sa Zdravstvenim inspektoratom u okviru Ministarstva zdravlja, a odlukom inspektora IVF odeljenja te bolice su zatvorena. Protiv osumnjičenih je podneta krivična prijava i istraga je u toku", rekao je Keljani.

U međuvremenu, advokat jedne od ovih privatnih bolnica, Besnik Beriša, tvrdi da nema dokaza da postoji zloupotreba ćelija ili embriona.

On tvrdi takođe da su sve što su videli u evidenciji Inspektorata zdravstva bili neki tehnički nedostaci u vezi sa vođenjem evidencije, preliminarnih izjava ili potpisa.

Međutim, predmeti su pod istragom.

(/Tanjug)


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 10 Јун 2019, 14:02

UZAS! Dusa draga... koja li po redu vise!?

"ZAKAŠLJALA SE I KRV JE KRENULA" Devojčica (7) iz Beograda šest dana nakon operacije krajnika pala u komu i PREMINULA

M. Vranić , M. Milojković 09.06.2019. 15:19


FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sedmogodišnja Lana Mrkalj preminula je u četvrtak u Beogradu, šest dana nakon operacije krajnika. Kako tvrdi porodica devojčice, ova intervencija na Institututu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", pokazala sa se kao veoma teška,. Nakon nekoliko dana, devojčica je kod kuće izgubila mnogo krvi, a zatim u Urgentnom centru pala u komu i preminula.

Šta se dešavalo neposredno pred smrt male Lane ispričao je za "Blic" njen deda, Đorđe Janković.

- Moja unuka od sedam godina fatalno je prokrvarila u našem stanu šest dana od operacije krajnika u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu. Izgubila je mnogo krvi i pala u komu - priča potreseni Janković.

PROČITAJTE I...- Tu noć čuo sam stračnu vrisku moje ćerke, jer se unuka zakašljala i krv je krenula da lije. Ubrzo je kolabirala a ja sam joj davao veštačko disanje dok nije došla Hitna pomoć. Uspeo sam da je povratim na kratko, a kasnije sam saznao da je ponovo u transportu izgubila svest i srce je prestalo da joj kuca - ispričao je on.

On kaže da su odmah zvali Hitnu pomoć, a u međuvremenu detetu masirali srce, zbog čega je uspela da prodiše, što im je potvrdio i lekar hitne službe.

- Lekar je odmah izneo devojčicu u ambulantna kola sa kolegom i povezao u Urgentni centar na reanimaciju. Nisu nam dozvolili da je pratimo u njihovim kolima, pa smo išli za njima našim automobilom. U Urgentnom centru su nam rekli da je moja unuka primljena bez otkucaja srca pa su sve učinili da je povrate uz pomoć aparata. Srce je proradilo i počela je da diše, takođe uz pomoć aparata - kaže Janković.

Ipak, kako navodi deda devojčice, lekari su konstatovali da i dalje ima krvarenje, i uspeli su da ga zaustave tek kad su napravili rez na vratu i prišli aorti. Lana je smeštena na intenzivnu negu, priključena je na aparate i data joj je transfuzija.

- Doktori u Urgentnom centru odmah su nam rekli da se ne nadamo previše jer je ona nakon reanimacija ponovo pala u komu. Većina organa joj je otkazala, bubrezi zbog dehridratacije, i tu ništa više nije moglo da se uradi. Nastavila je da diše uz aparate, ali je bila i dalje u komi. Svi napori lekara su bili uzaludni jer je preminula u 18 sati, dakle oko 16 i po sati od prijema u Urgentni centar - dodaje on.

Svemu je prethodila teška operacija

Do krvarenja i komplikacija došlo je šest dana nakon operacije krajnika, a koja je, kako je porodicama Mrkalj i Janković rekao sam lekar, bila veoma složena i teška.

- Operacija je trajala oko sat i po vremena, a doktor je posle rekao da je operacija bila izuzetno složena jer su krajnici bili duboko prirubljeni uz limfne žlezde i da je morao dugo da ih odstranjuje. Došlo je do obilnog krvarenja, koje je uz dosta napora sanirano. Doktor iz Lisabona, koji ju je operisao, rekao je da u životu nije video krajnike slepljene uz arteriju kao što je to bio slučaj kod Lane - kazao je za "Blic" njen deda, podsetivši da se operacija dogodila 30. maja.

Devojčica je naredna dva dana imala povišenu temperaturu i žalila se na toliko jake bolove da nije mogla čak ni vodu da pije, pa je priključena na intravenozno hranjenje. Ipak, kako tvrdi naš sagovornik, lekar koji je Lanu operisao otišao je na specijalizaciju van Beograda, a drugi lekar je odlučio da je pusti na kućno lečenje, kako u Institutu ne bi bila u kontaktu sa drugom bolesnom decom.

PROČITAJTE I...- Moja ćerka je zamolila da Lana ostane u bolnici zbog temperature koju je imala, međutim doktor joj je rekao da nije bezbedno zbog druge zaražene dece koja tu dolaze. Načelnik službe odlučio je da se unuka otpusti kući. Bio je upoznat sa težinom operacije i obilnim krvarenjem. Ona nije htela da se svađa sa njima i povela je dete - priča deda preminule devojčice Đorđe Janković.

Da bi devojčici ublažili bolove, kod kuće su joj davali "brufen", koji joj je bio prepisan. Ipak, tek kasnije su shvatili da on utiče na širenje krvnih sudova, a ona je i pored toga imala obilna krvarenja, kaže Đorđe.

Ne krive lekare, ali upozoravaju roditelje

Očajni deda kaže da ne krivi doktore, ali smatra da je dete trebalo da ostane hospitalizovana u Institutu, te bi joj brže ukazali pomoć kada joj je pozlilo.

- Da je moja unuka ostala na odeljenju sigurno bi ekipa Instituta u slučaju tako jakog krvarenja odmah reagovala i spasila je - rekao je on, dodavši da je od momenta od kada joj je pozlilo, dok nije dovezena u Urgentni, prošlo sat vremena.

Njegova želja jeste da upozori roditelje malih pacijenata da insistiraju na dužem ostajanju u bolnici nakon operacije krajnika.

Klinički centar: Obdukcija je u toku

Iz Instituta za majku i dete nema odgovora povodom ovog slučaja, piše Kurir, dok im je iz Ministarstva zdravlja rečeno da su upoznati sa slučajem te da su naložili inspekcijski nadzor.

- U pitanju je sedmogodišnje dete i zbog toga se Urgentni centar i Klinički centar Srbije neće oglašavati do zvaničnog izveštaja obdukcije, koja je u toku, i izveštaj će zvanično dobiti i famislija - rečeno je Kuriru u KCS.Par komentara - ZALOSNO:
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable