Певање уз гусле, део нематеријалног културног наслеђа Србије, уписано је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Одлуку о упису гуслања донео је, 29. новембра, Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 13. редовном заседању које се одржава на Маурицијусу.
„Гусле су симбол српског народног памћења у дугој борби за одржање у прошлости, али нису само то. Нема данас народа у којем је овај древни елемент културног наслеђа живље присутан, поштован и вољен. Заслуге за такав статус припадају гусларским удружењима и бројним оданим слушаоцима широм нашег културног простора“, рекао је Драган Хамовић посебни саветник министра поводом уписа Певања уз гусле на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.
Министарство културе и информисања је 2016. године препоручило надлежној стручној комисији номиновање гуслања на Унескову листу. Номинацијски досије припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду у сарадњи са Музиколошким иснститутим САНУ и уз подршку Савеза гуслара Србије, гусларских удружења, појединаца, локалних самоуправа, институција, невладиних организација и стручних удружења.
Певање уз гусле је трећи упис Републике Србије на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Уписом се обезбеђује и боља међународна видљивост а заједнице се подстичу да активно доприносе очувању и преношењу изабраног елемента сопственог наслеђа.
ИЗВОР: Министарство културе и информисања Републике Србије
Певање уз гусле на листи нематеријалног културног наслеђа Србије
Уредник: Moderatori
- Viktorija Vi
- ~ administrator ~
- Поруке: 2979
- Придружен: 09 Окт 2004, 10:20
- Место: Beograd
- Контакт:
- sensej
- ~ pocasni gradjanin ~
- Поруке: 1236
- Придружен: 13 Дец 2005, 21:35 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Певање уз гусле на листи нематеријалног културног наслеђа Србије
...gusle su instrument jednostruni ali toliko varijacija na njima
covjeka zbuni...nema niko primat nad njima
a posebno ne crnogorci jer oni kad se necega dohvate ne pustaju...
...gledam godinama se smenjuju Koprivica i Miljanic
ne dajuci sansu Vlastimiru Baracu iz Kragujevca
koji ne samo uz gusle nego se njega klone i pjevaci estradni
Miljanic pjevac a ne moze ni primaknut Baracu...
...pogubih se od Teme...izvini me draga ViVi,
ali boli
kad vlada nepravda...
Milos Segrt iz Hercegovine...???
covjeka zbuni...nema niko primat nad njima
a posebno ne crnogorci jer oni kad se necega dohvate ne pustaju...
...gledam godinama se smenjuju Koprivica i Miljanic
ne dajuci sansu Vlastimiru Baracu iz Kragujevca
koji ne samo uz gusle nego se njega klone i pjevaci estradni
Miljanic pjevac a ne moze ni primaknut Baracu...
...pogubih se od Teme...izvini me draga ViVi,
ali boli
kad vlada nepravda...
Milos Segrt iz Hercegovine...???
- _mostic_
- ~ pocasni gradjanin ~
- Поруке: 2290
- Придружен: 16 Сеп 2007, 14:19
- Место: Divlji zapad
- Контакт:
Restaurirao pre dve godine, nešto bi vam odgudio, ne ide, nemam kalafonijum pa strune škripe kao stara testera.

- Viktorija Vi
- ~ administrator ~
- Контакт:
Sensei_,ја то видим као и многе друге ситуације у животу, тј. као инструменте који су нам дати.
Неки се, помоћу извесних инструмената, прославе, неки уживају у њиховом звуку, а неке то уопште не дотиче.
Имала сам неколико пута прилике да слушам уживо тај инструмент и људе који су на њему свирали и уз њега певали.
Знам да постоје школе у којима се заинтересовани уче гуслању и певању уз њих.
Онај ко то више прати, свакако зна ко је ту изнад осталих. Ти, ето, знаш, и то је лепо.
Но, као и у сваком послу и у свакој уметности, и неки други желе да се докажу. Ако немају квалитет, они имају добар маркетинг, а овај век, као и добар део претходног, каже да је маркетинг данас најбитнији.
Било како било, ни тебе ни остале не треба да погађа то што постоје и они који су жељни славе, а немају талента. Они, очигледно, имају своје начине да се овајде, али то не значи да ће им истанчано ухо одати признање.
Сваком по заслузи, а професионалци и прави љубитељи неће одустати од онога што воле. :-)
Мостићу, и жеља је лепа, а и то што поседујеш овај интрумент. Лепо је и гледати га. Остало ће одрадити машта.:-)
Неки се, помоћу извесних инструмената, прославе, неки уживају у њиховом звуку, а неке то уопште не дотиче.
Имала сам неколико пута прилике да слушам уживо тај инструмент и људе који су на њему свирали и уз њега певали.
Знам да постоје школе у којима се заинтересовани уче гуслању и певању уз њих.
Онај ко то више прати, свакако зна ко је ту изнад осталих. Ти, ето, знаш, и то је лепо.
Но, као и у сваком послу и у свакој уметности, и неки други желе да се докажу. Ако немају квалитет, они имају добар маркетинг, а овај век, као и добар део претходног, каже да је маркетинг данас најбитнији.
Било како било, ни тебе ни остале не треба да погађа то што постоје и они који су жељни славе, а немају талента. Они, очигледно, имају своје начине да се овајде, али то не значи да ће им истанчано ухо одати признање.
Сваком по заслузи, а професионалци и прави љубитељи неће одустати од онога што воле. :-)
Мостићу, и жеља је лепа, а и то што поседујеш овај интрумент. Лепо је и гледати га. Остало ће одрадити машта.:-)
- Viktorija Vi
- ~ administrator ~
- Контакт:
Ма не!
Пошто си навео разлог због кога не можеш да засвираш, због тога сам рекла да ће машта одрадити остало.
Ако инструмент има технички проблем, машта га нема. :-)
Пошто си навео разлог због кога не можеш да засвираш, због тога сам рекла да ће машта одрадити остало.
Ако инструмент има технички проблем, машта га нема. :-)
- Viktorija Vi
- ~ administrator ~
- Контакт:
ТЕСЛА ВОЛЕО ГУСЛЕ
Један од најчувенијих гуслара из Црне Горе Петар Перуновић Перун отпутовао је током Првог светског рата у Америку. Овај родољуб добио је задатак од српске владе да кроз гусларске струне и епску поезију подиже свест и мобилише што више америчких Срба за повратак у отаџбину и ступање у рат против аустроугарског окупатора.
Перуновић је често одлазио код Николе Тесле и дружио се са њим док је боравио у Њујорку. О првом од тих сусрета, 1916. године, Перуновић је оставио дирљиво сведочанство.
На улазу у своју лабораторију, Никола Тесла му се обратио следећим речима: "Мени је драго што вас видим. За вас сам чуо веома похвално. Ви сте војник и гуслар. Ја волим гусле и народну пјесму. Имам ЋИРИЛИЦОМ штампане све народне Вукове пјесме и често прочитам по коју, колико да се освјежим народним духом и не заборавим српски језик. Гусле су ми остале у драгој успомени још док сам био дијете у Лици".
Перуновић је након пријатног разговора узео своје гусле и за Теслу поносно загуслао: "Већ на почетку пјевања пјесме Стари Вујадин примијетио сам да сам на Теслу учинио добар утисак. У средини пјесме Тесла се мало занесе, а низ образе му потекоше сузе. Мене то још више одушеви, те сам све снажније пјевао. Послије свршене пјесме, Тесла устаде и снажно ми стеже руку".
Бришући сузе са образа Тесла је тада изговорио: "ГУСЛЕ СУ НАЈЈАЧА СИЛА ДА ОСВОЈЕ ДУШУ СРБИНУ!"
Са Фејсбук странице: Историја Срба
Један од најчувенијих гуслара из Црне Горе Петар Перуновић Перун отпутовао је током Првог светског рата у Америку. Овај родољуб добио је задатак од српске владе да кроз гусларске струне и епску поезију подиже свест и мобилише што више америчких Срба за повратак у отаџбину и ступање у рат против аустроугарског окупатора.
Перуновић је често одлазио код Николе Тесле и дружио се са њим док је боравио у Њујорку. О првом од тих сусрета, 1916. године, Перуновић је оставио дирљиво сведочанство.
На улазу у своју лабораторију, Никола Тесла му се обратио следећим речима: "Мени је драго што вас видим. За вас сам чуо веома похвално. Ви сте војник и гуслар. Ја волим гусле и народну пјесму. Имам ЋИРИЛИЦОМ штампане све народне Вукове пјесме и често прочитам по коју, колико да се освјежим народним духом и не заборавим српски језик. Гусле су ми остале у драгој успомени још док сам био дијете у Лици".
Перуновић је након пријатног разговора узео своје гусле и за Теслу поносно загуслао: "Већ на почетку пјевања пјесме Стари Вујадин примијетио сам да сам на Теслу учинио добар утисак. У средини пјесме Тесла се мало занесе, а низ образе му потекоше сузе. Мене то још више одушеви, те сам све снажније пјевао. Послије свршене пјесме, Тесла устаде и снажно ми стеже руку".
Бришући сузе са образа Тесла је тада изговорио: "ГУСЛЕ СУ НАЈЈАЧА СИЛА ДА ОСВОЈЕ ДУШУ СРБИНУ!"
Са Фејсбук странице: Историја Срба
- Viktorija Vi
- ~ administrator ~
- Контакт:
Прва висока школа у Срба?
АКАДЕМИЈА ЗА ЈЕДНУ СТРУНУ
Вековима су се слепи гуслари сваке зиме окупљали у Иригу. Ту су размењивали искуства, развијали посебан језик а, богме, умели и да добро зараде.
(Политика, 5. фебруар 2016.)
АКАДЕМИЈА ЗА ЈЕДНУ СТРУНУ
Вековима су се слепи гуслари сваке зиме окупљали у Иригу. Ту су размењивали искуства, развијали посебан језик а, богме, умели и да добро зараде.
(Политика, 5. фебруар 2016.)
- Прилози
-
- Guslar.jpg (33.25 KiB) Прегледано 3240 пута