Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 07 Мар 2018, 17:10

Da, Tuzla je poznata po kardiovaskularnim strucnjacima...
I profesor dr Bozina Radevic je bio jedan od njih...
Nazalost, njegovim odlaskom iz Tuzle ovdasnji pacijenti su mnogo izgubili, ali eto, dolaze nove, mlade snage...
Ko stigne do njih naravno...
Moj sin DENIS NIJE dobio tu sansu (da ga pregleda kardiolog)!
Zasto? UKC Tuzla 2005.godine, kao i danas, preplavljen je DILETANTIMA, nezainteresovanim, bahatim i sujetnim NEZNALICAMA (prokleti bili!)... Mario Krizic, Salih Azabagic, Samira Hasic
Povraca mi se na ovu sliku - KUCA MRAKA - Interna klinika UKC-a Tuzla:


UKC Tuzla: Novi uspjeh kardiovaskularnih hirurga

Autor:DeSk - 05. 03. 2018.
Слика

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i dalje je intenzivan operativni program, a pacijenti pristižu redovno iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Međutim, ističu da je zabrinjavajuća činjenica to što su pacijenti jako mladi, nedovoljno kondicionirani i u poodmaklim fazama bolesti te da se, obzirom na broj operiranih pacijenata u pravilnim vremenskim intervalima, javljaju rijetki i komplicirani slučajevi.

Tako je nedavno operiran pacijent koji je prethodno već operativno liječen zbog aneurizmatski izmijenjenog korijena aorte kada je prije gotovo deset godina rekonstruiran, odnosno zamijenjen korijen aorte.

Pacijent se javio zbog sličnih tegoba koje je ranije imao te je dijagnostički verificirano ponovno proširenje grudne aorte ali sada neposredno iznad mjesta ranijeg zahvata. Pacijent je operativno zbrinut te se uspješno oporavlja.

Prema riječima načelnika Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, doc.dr.med.sci. Mustafe Tabakovića ovako opsežan zahvat je veliki izazov i za veće centre u svijetu koji se bave kardiovaskularnom hirurgijom. Svakodnevno se i dalje vrše veliki operativni zahvati na srcu, aorti i velikim krvnim žilama.

Operativni tim su sačinjavali hirurzi mr.sc.dr. Alen Hajdarević, prim.doc.dr.med.sci. Dragan Piljić, dr. Nail Šehić i dr. Tarik Bakalović, zatim anesteziolog prof.dr.med.sci. Alisa Krdžalić i dr. Almir Kusturica, te medicinske sestre/tehničari Nermina Džambić, Senad Brković, Hariz Zulić, Elvis Okić i Almir Bundić, saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

(Fena)
tuzlalive.ba

INTERVJU: dr.med.sci. Mustafa Tabaković, načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla o zahvatima, listama čekanja za pacijente…

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 07 Мар 2018, 17:21

"Krasno"...

Lekar "pao" zbog mita

R. Dr. | 05. mart 2018. 10:10 > 22:05 | Komentara: 7

U akciji suzbijanja korupcije na Vojnomedicinskoj akademiji uhapšen potpukovnik B. R.

Слика
Foto:Arhiva V.N./Zoran Jovanović

LEKAR Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu potpukovnik B. R. uhapšen je u ponedeljak u akciji suzbijanja korupcije u ovoj vojno-zdravstvenoj ustanovi. On se sumnjiči da je zloupotrebio službeni položaj obavljajući dužnost šefa jednog od odeljenja Instituta za radiologiju VMA.

Pročitajte još: Kuburović: Posebna odeljenja za korupciju do 200 miliona dinara

Akciju borbe protiv korupcije na VMA vode zajednički Vojnobezbednosna agencija (VBA) i Više javno tužilaštvo u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije. Vojna policija, posle višemesečnog prikupljanja informacija i dokaza o zloupotrebama pod lupu je stavila više osoba zbog sumnje da su uzimale novac u procesu zakazivanja pregleda i upućivanja na dalje lečenje.

Osumnjičenom potpukovniku B. R. određeno je zadržavanje do 48 časova tokom kojih će biti saslušan. Dalji postupak protiv njega vodiće novoformirano Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ova akcija nastavak je šire operacije suzbijanja zloupotreba na VMA. Poslednjih godina više lekara i zaposlenih uhapšeno je zbog različitih krivičnih dela - primanja mita, lažiranja medicinske dokumentacije, mahinacija prilikom propisivanja medicinskih pomagala...

novosti.rs

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 07 Мар 2018, 17:28

Bas... bas za nepoverovati - svaka cast!

VJEROVALI ILI NE

Ljekari u Kanadi protestuju jer su im povećali plate


Piše: Dnevnik.hr / Objavljeno: 07.03.2018. u 12:31h

Слика

Ljekari su zatražili da se novac predviđen za njihove povišice vrati u zdravstveni sistem kako bi profitirali pacijenti i potplaćene kolege.

Preko sedam stotina kanadskih liječnika, među kojima je 213 onih opće prakse i 184 specijalista, potpisali su otvoreno pismo u kojem su digli glas protiv povišica koje su nedavno ispregovarale njihove udruge. Da, dobro ste pročitali, svi su se ti ljudi usprotivili bogatijim osobnim bankovnim računima, a povod tome je iskrena briga za dobrobit pacijenata i kolega.

"Povišice su time šokantnije jer su naše mnogobrojne kolege, od medicinskih sestara do ostalih djelatnika u zdravstvu, suočene s vrlo teškim radnim uvjetima. Također, zbog drastičnih rezova proteklih godina, ali i centralizacije moći u Ministarstvu zdravstva, stradali su pacijenti, kojima je uvelike otežan pristup potrebnim im zdravstvenim uslugama", napisali su između ostaloga liječnici iz Quebeca, površinom najveće pokrajine u Kanadi.

U otvorenom su pismu zatražili da se novac predviđen za njihove povišice vrati u zdravstveni sustav, naravno upravo kako bi se olakšale muke drugima. "Želja nam je ispuniti potrebe naših pacijenata bez toga da se djelatnici u zdravstvu iskorištavaju do krajnjih granica", naveli su.

Prosječna liječnička plaća u Kanadi iznosi 260.924 dolara (milijun i pol kuna), s naglaskom na to da je riječ o bruto iznosu iz kojeg valja izdvojiti poreze i troškove rada. U tom je smislu jedan liječnik u svibnju 2016. godine izračunao da mu od milijun i 400 tisuća kuna ostane 820 tisuća nakon što pokrije troškove rada, s time da u navedeni iznos nije uračunao porez, piše Dnevnik.hr.

6yka.com

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 11 Мар 2018, 23:05

Strasno, prestrasno!
A suprugu svaka cast na javnoj prozivci, tako i treba - da se ZNA i OPOMINJE!


Srbijanac na posmrtnici supruge naveo ko je kriv za njenu smrt

Autor: Vedran M - 2018-03-11 @Vedran M

Слика

“Supruzi nije bilo dobro, nije mogla ni da ustane. Pozvao sam Hitnu pomoć koja je odbila da dođe. Kad sam je poslije par sati, na kraju sam odvezao u bolnicu, moja Vesna je preminula, samo je pala…” priča za Blic Veroljub Simović iz Vranja u Srbiji, koji za smrt svoje nevjenčane supruge krivi neažurnost ljekara lokalnog zdravstvenog centra.

Fotografija posmrtnice Vesne Zdravković-Simović (54) šokirala je građane širom Srbije, a Vranjance ostavila u nevjerici. Na njoj se, sem posljednjeg pozdrava ožalošćenih članova porodice, navodi i sljedeće:

“Zbog neblagovremene intervencije i nesavjesnog rada dežurne ekipe hitne pomoći grada Vranja, izgubismo nama dragu Vesnu suprugu, majku, sestru i tetku u svojoj 54-oj godini života i ostaviše nas da tugujemo za njom, a kao utjehu da se vječno sjećamo njenog dragog i vedrog lika”.

Veroljub, vojno lice u penziji, objašnjava da je do prerane smrti njegove životne saputnice i majke kćerke Anđelije (17), došlo u utorak, nakon što ju je on odvezao u ambulatnu hitne službe. Međutim, stvar je počela da se komplikuje nekoliko sati ranije.

– Nije se osjećala dobro tog dana, zacrvenila se, glava joj je bila otečena, podočnjaci podbuhli… Otišli smo oko 16 sati na odjeljenje medicine rada i internista joj je uradio EKG pregled, za koji je rekao da je dobro prošao. Doktorka joj je dala neki lijek na licu mjesta, nisam siguran koji tačno, a na njen zdravstveni list je dopisala lijekove koje je Vesna ubuduće trebalo da pije uz svoju redovnu terapiju i pustila je kući. Moja supruga je imala problema sa aritmijom i povišenim pritiskom, ali se dugo bavila rukometom i ljekari su joj govorili da uprkos tome “ima srce da živi 100 godina”. Trebalo je samo u četvrtak da se javi svom ljekaru i podigne te nove lijekove. Oko 17 sati smo došli kući i tada joj se stanje pogoršalo – dodaje Veroljub.

Prema njegovim riječima, Vesnu je pogodila teška mučnina i od konstantnog povraćanja uopšte nije mogla da ustane.

– Dali smo joj “klometol” zbog mučnine želuca, ali nije pomoglo, samo je sjedila i povraćala. Kako ustane, tako želudac opet proradi, na kraju više nije imala ni šta da povrati i osjećala je bolove u gornjem predjelu stomaka. Ja sam oko 17.30 pozvao Hitnu pomoć i objasnio im suprugino stanje. Postavili su mi pitanje zašto je ne dovezem do ambulatne, odgovorio sam im “da mogu da to uradim, sigurno i bih”, ali Vesna jednostavno nije mogla da makne. Napomenuo sam da smo već tog dana odradili EKG pregled, na šta mi je žena s druge strane telefona rekla “Ako ste već bili tamo onda je to to, oni su viša instanca od nas”, nisam mogao da vjerujem – priča potreseni suprug preminule.

Štaviše, dodaje, zaposlena u zdravstvenoj ustanovi bila je vrlo neljubazna.

– Dok sam ja s jedne strane razgovarao s njom, Anđelija je počela da plače i dobacivala mi da ljekari moraju hitno da dođu. U svoj toj panici doktorka mi je nadmeno rekla “Nemojte da se derete”, pa sam joj objasnio da imam dijete u kući koje plače od straha. Da se ne bih dalje raspravljao s njom i počeo da psujem, samo sam joj se zahvalio, prekinuo razgovor i isključio telefon – prepričava Veroljub dramatične trenutke.

Malo kasnije činilo se da je situacija krenula nabolje. Vesna je stala na noge.

– Negdje oko 20 sati stanje joj se blago poboljšalo i uspjela je da ustane, obuče se, pa smo kolima krenuli ka domu zdravlja. Kad smo stigli, rekao sam im da sam već razgovarao sa jednom od zaposlenih, ali su mi oni objasnili da ljekari hitne službe mijenjaju smhene od 19 sati i da se to zbilo u periodu kad je radila prethodna ekipa. Bilo kako bilo, čim smo Vesnu krenuli da spuštamo na krevet, ona je pala i od tada se nije podigla. Odmah je pritrčalo nekoliko njih, krenuli su da joj daju elektro šokove i ostalo, pola sata su se borili za njen život. U 20.50 doktor je došao da mi izjavi saučešće. Uzrok smrti bio je infarkt – kaže on.

Od tog trenutka, kaže, ne prestaje da ga proganja misao da je život njegove drage mogao biti spašen da je lekarska ekipa došla na njegov poziv.

– Stalno mislim “Da su došli tada, kad sam ih zvao, možda bi joj pružili prvu pomoć, možda bi preživjela”… Opet, s druge strane, možda ni doktorka kod koje smo bili ranije tog dana nije odradila posao najbolje, možda je trebalo odmah uraditi još neke analize, ne znam. Ipak, ponašanje te žene u Hitnoj pomoći mi je najgore od svega. Jedina moja pretpostavka u tom slučaju jeste da su ti ljudi čekali da im se završi smjena i da nisu htjeli da intervenišu da im se ne bi produžilo radno vrijeme tog dana, za koje nisu naknadno plaćeni. Čast izuzecima, ali ljudi u našem zdravstvu su danas takvi kakvi su, laici. Svi koji vrijede i koji su stručni, odlaze iz zemlje – žali se Veroljub.

I tome kako će dalje postupati, suprug preminule Vesne konsultovat će se sa advokatom. Nakon toga će odlučiti da li će tužiti ljekare za nesavjesno lečenje.

– Sačekaću da se malo smirimo i onda ću se vidjeti sa advokatom u vezi sa pokretanjem procesa protiv odgovornih zdravstvenih radnika. Ovde čovjeka osuđuju kad zgazi kuče, a za ovakve slučajeve nema sluha. Još će ispasti na kraju da sam ja ubio svoju suprugu, jer je nisam odmah odvezao u zdravstveni centar. Od žrtve će napraviti ubicu – rezignirano govori Veroljub.

Umjesto da se veselimo zbog kćerkinog punoljetstva sad smo u suzama.

– Anđelija će u aprilu napuniti 18 godina. Već smo krenuli da se pripremamo za njeno punoljetstvo, da zakazujemo lokal za proslavu i sad umjesto da se veselimo zajedno, mi plačemo. Tješimo se, nekako izdržavamo, ona kao da nije još svjesna da se to dogodilo. Ja imam ugrađena četiri bajpasa, pa vjerovatno ne želi da me dodatno opterećuje, ali vidim koliko joj je teško – uz uzdah zaključuje sagovornik Blica.

radiokameleon.ba

I treba da ih TUZI!

"NISU DOŠLI I SAD VESNE NEMA" Vranjanac na UMRLICI supruge optužio lekare Hitne pomoći za njenu smrt

Slicne HOROR price se nazalost ne desavaju samo u Srbiji...
Tuzlanski "Kameleon" bi mogao da pise i o tragedijama u svom okruzenju, a takvih je mnogo...
Desavaju se uglavnom zbog nemara, bahatosti, bolesne sujete i neznanja "ubica u belom", kao na pr. na UKC-u Tuzla!
Ah, da, balkanski mentalitet je to... "trebace mi", "ne zameraj se"...
Bas kao (ne)zavisni sarajevski "Dnevni avaz" i "Oslobdjenje" koji su odbili objaviti IN MEMORIAM za prvu godisnjicu smrti mog sina Denisa...
No, ja sam nasla nacin...
Stampala sam kratku knjigu (prvu za sada) i istu objavila i na internetu u PDF formatu... da se zna i opominje!
Materijala je jos mnooogoooo, nadam se da cu uspeti (stici) SVE objediniti i objaviti u drugoj, opsirnoj knjizi.
Nazalost, sud jos nije zavrsio svoje, razvlaci predmet godinama, do besvesti... pa dokle vise?!


Слика
Veci format:
https://s26.postimg.cc/9zul7l29l/41-in_mem.25.07.06.jpg

Zato (radi nonsalatnog pravosLudja) toplo preporucujem: PROZIVATI JAVNO!
Non-stop prozivati... punim imenom i prezimenom!
Toplo preporucujem!

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 13 Мар 2018, 17:21

Pa ljudi moji u kojem to veku mi na Balkanu zivimo???
A cudo da nije pala jos ni jedna glava ubica u belom... za sada!


UMRLA NAKON CARSKOG REZA Otac: "Beogradski lekari su rekli da su mi njihove kolege iz Priboja UPROPASTILE DETE"

V. Lojanica 13.03.2018. 11:08 > 11:21 Komentara: 39

Слика
Foto: Porodica Slović / Privatna arhiva

Tim lekara Opšte bolnice Užice upućen je danas u Priboj da ispita evenutalnu odgovornost svojih kolega u vezi sa smrću porodilje Biljane Slović (31), za čiji gubitak života porodica okrivljuje ginekologe iz Priboja.

Biljana Slović preminula je 3. marta usled komplikacija koje su nastale par dana, nakon što je carskim redom u pribojskom porodilištu na svet donela sina.

Слика
Bolnica u Priboju

- Unuka sam dobio 1. januara, a porođaj je, tako su mi rekli doktori, prošao u najboljem redu. Posle par dana ćerka mi je dobila temperaturu koju nikako nisu mogli da joj obore. Šest ili sedam dana kasnije otvorili su joj ranu i očistili, ali joj temperatura nije spadala narednih 20 dana, kada je upućena u užičku bolnicu - priča za "Blic" Biljanin otac Milanko Grozdanić.

U međuvremenu su kaže, kumili i molili lekare iz Priboja da nešto preduzmu, da je pošalju u neku bolnicu gde su bolji uslovi, ali nije vredelo.

PROCITAJTE I...

SMRT MAJKE I BEBE Ivana (32) i mala Vera, stara samo tri dana, UMRLE U BOLNICI U BEOGRADU

"ŽALILA SE NA NESNOSNE BOLOVE I MODRICE" Žena umrla devet dana posle porođaja, porodica KRIVI LEKARE


- Tapšali su nas po ramenu, govorili da će sve biti u redu, da ne brinemo ništa, i da je temperatura uzrok infekcije koja će, pitanje je dana, biti zalečena. Tako su delovali samouvereno da smo morali da im verujemo - kaže Biljanin otac.

Za to vreme porodica je dva puta po dogovoru sa lekarima išla u porodilište da izvede Biljanu i njenog sina. Verujući da će mu napokon ćerka i unuk izaći iz bolnice, oba puta zvao je komunalce da pročiste put da automobil lakše prođe.

I u prvom i u drugom slučaju odgovor lekara na vratima porodilišta bio je – "ne možemo danas da ih pustimo, Biljana ima temperaturu".

Tek 25. dan posle porođaja Biljana je prevežena u Užice.

- Pribojski lekari, opet onako delujući uverljivo, rekli su nam da je u Užice upućena samo na pregled i da će se odmah vratiti. Nikakvu dokumentaciju nisu poslali sa njom. U Užicu su nam rekli da je Biljanino stanje ozbiljno i da mora u Beograd - priča nesrećni otac.

U GAK u Višegradskoj porodilja iz Priboja je upućena 30. januara.

- Odmah su je otvorili i očistili, uz komentar da je prilično zapuštena. Posle operacije više lekara GAK-a mi je doslovce reklo: "Plašimo se da je kasno. Ovo nije prvi put da kolege iz Priboja upropaste porodilje i pošalju je nama" – kaže Milanko Grozdanić.

Biljana je pala u komu 14. februara i nije se probudila do 3. marta kada je preminula. Nijedan od pribojskih ginekologa, priča, nije ga udostoio ni da mu izjavi saučešće, a neka od njih veoma dobro poznaje.

Protiv dvoje lekara koji su izvršili carski rez, Grozdanić je podneo krivične prijave.

Kako nam je potvrđeno u Zdravstvenom centru Užice, tim ginekologa iz užičke Opšte bolnice upućen je u Priboj da utvrdi da li je uzrok smrti Biljane Slović propust njihovih kolega.

Komisija nije upućena po zahtevu porodice preminule porodilje, već po naredbi direktora ZC Miloša Božovića. Biće izvršena kontrola svih procedura počev od ulaska u porođajnu salu, a očekuje se da će ginekolozi svoj izveštaj dostaviti za nekoliko dana.

blic.rs

U Kliničkom centru Srbije, nesrećnoj ženi je odmah nakon pregleda 1. februara urađena operacija, da bi nedugo zatim pala u komu u kojoj je bila sve do 3. marta, kada je i preminula.
- Smatram da je mojoj Biljani u Priboju pružena nesavesna lekarska pomoć i da je greškom lekara, čija imena sam naveo u prijavi policiji, dobila sepsu. Oni si direktno odgovorni za njenu smrt - tvrdi Grozdanić.


Upravo tako - "i na kraju nikom nista kao i obicno" - jer, kako rekoh, jos ne pade ni jedna glava... sve do jednom...


Слика

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 15 Мар 2018, 12:40

nevenkagaragic пише:Hmmm... ni prvi ni poslednji put - to je vec postala "rutina" sirom BiH... NAZALOST!

POTRESNA ISPOVEST O NEMARU LEKARA Ostavili gazu dugačku čak dva metra posle carskog reza
Svjetlana Đurović (26) za "Novosti" o nemaru lekara. Spasli je u Novom Sadu gde je imala tri operacije i provela 42 dana

BIJELjINSKA policija podnela je krivičnu prijavu protiv ginekologa Sanje Stevanović i medicinske sestre Slađane Obradović, zaposlenih u bijeljinskoj bolnici "Sveti vračevi", zbog nesavesnog lečenja porodilje Svjetlane Đurović. Njoj su nakon carskog reza u stomaku ostavili trbušnu kompresu, odnosno gazu dugačku čak dva metra...


Naleteh na tekst mnogo ranije (van BiH), pa posto ga vec skenirah evo:

"Porodilji ostavili gazu u trbuhu!"

Слика
Veci format:
https://s26.postimg.cc/8ro77uibd/1-_Ava ... _trbuh.jpg
"Dnevni avaz", 22.06.2017.

Nastavak sramotne price od prosle godine...
Zivo me me zanima kako li ce zavrsiti? U Tuzli bi "glat" presli preko toga jer tuzlanski tuzioci imaju dobru "saradnju" s UKC-om Tuzla i sudskim vestakom Cihlarzom, ovde (i ne samo u Tuzli) mogu cak i ubijati nekaznjeno...
NECINJENJEM se ugrozavaju zivoti!


Troje zaposlenih u bijeljinskoj bolnici optuženi da su porodilji ugrozili život

Dragan Sladojević 15.03.2018 07:06
Слика
Foto: N.N. | Troje zaposlenih u bijeljinskoj bolnici optuženi da su porodilji ugrozili život

BIJELJINA - Porodilja Svjetlana Đurović (27) bila je nakon porođaja u životnoj opasnosti, stoji u optužnici koja tereti troje radnika bijeljinske bolnice "Sveti vračevi" da su tokom carskog reza dvadesetsedmogodišnjakinji zaboravili oko dva metra gaze u stomaku.

Optužnicom, koju je potvrdio Osnovni sud u Bijeljini, obuhvaćeni su ginekolog Sanja Stevanović i medicinska sestra Slađana Obradović, te medicinski brat, odnosno instrumentar Bane Vićanović.

Tereti ih optužnica da su sporni carski rez nad Đurovićevom izveli 24. avgusta 2016. godine. Kako se navodi, Stevanovićeva je bila odgovorna za cjelokupni tok operacije, te način i ishod operativnog zahvata.

"U posao Obradovićeve, kao glavne instrumentarke, pored ostalog spada i to da vodi računa o broju kompletnog materijala koji se upotrebljava tokom operacije, kao što su zavojni materijal i instrumenti", piše u optužnici.

Dodaje se da u posao Vićanovića spada da vodi računa o broju iskorištenih gaza. Svako od njih je, navodi se, napravio propust nakon operativnog zahvata.

"Nije obavljena valjana revizija trbušne duplje pred kraj operativnog zahvata, pa nije utvrđeno da nedostaje trbušna kompresa (gaza)", piše u optužnici.

Instrumentar, navodi se, nije evidentirao utrošeni materijal, olako držeći da na taj način neće prouzrokovati znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja pacijentkinje.

Слика

"Usljed tog propusta je kod pacijentkinje tokom operacije u trbušnoj duplji ostala gaza dužine oko 200 cm, koja je kao strano tijelo dovela do poremećaja, pojave apcesa, više fistula i upalu potrbušnice, zbog čega je u Kliničkom centru Vojvodina u oktobru 2016. godine morala biti operisana", stoji u optužnici.

Kako se navodi, tokom tog operativnog zahvata u Srbiji su joj odstranjeni dijelovi tankog crijeva i skoro cijelo debelo crijevo.

"To je sve dovelo do oštećenja zdravlja pacijentkinje, koje je u momentu nanošenja bilo teško i opasno po život, a u končanom imalo za trajnu posljedicu koja se ogleda u gubitku jednog dijela tankog crijeva i skoro cijelog debelog crijeva sa posljedičnim teškim i trajnim poremećajem funkcije probavnog sistema", piše u optužnici.

Troje optuženih terete za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, što je, ističe se, učinjeno iz nehata. Podsjetimo, o ovom slučaju "Nezavisne" su prve pisale.

Potom se oglasila i Đurovićeva, koja je tokom porođaja rodila zdravu kćerkicu, i koja je kazala da su prvo pokušavali da je porode prirodnim putem, a onda su rekli da mora na carski rez. Kasnije nastaju komplikacije.

"Jedva sam mogla da stojim. Konstantno me je boljelo, ali sam imala obaveze oko bebe i to sam trpjela. Više puta sam se javljala doktorki Stevanović, ali je ona govorila da mi nije ništa i da sam razmažena", ispričala je porodilja.

nezavisne.com

Podignuta OPTUŽNICA protiv radnika bijeljinske bolnice: Porodilji U STOMAKU ostavili DVA METRA gaze
Doktorica tvrdila da je razmažena


"RAZMAZENA"??? Nazalost danas se svako naziva doktorom!
OVOME ne bi smeli dozvoliti ni ovce da cuva, a kamoli da leci i deli savete!
Dzaba mu njegove titulice (kako li ih samo dobi?) "mr med sci dr specijalista" interne medicine...
Jadan je SALIH AZABAGIC "SPECIJALISTA"
!
Nazalost nije jedini, ima ih ih "na tone" sirom BiH i Balkana...

"Dnevni avaz", 14.03.2018.


Слика

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 21 Мар 2018, 21:19


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 21 Мар 2018, 21:28

Ima li vise kraja ovim grozotama???

OTAC KRIVI LEKARE ZA SMRT BEBE: Goniću ih do poslednjeg suda na ovom svetu

D. Ristić | 21. mart 2018. 07:33 |Komentara: 11

Слика
Jelena i Saša Ivanović, Foto Privatna arhiva

Saša Ivanović iz Vranja tvrdi da je njegova supruga neadekvatno tretirana. Najpre im rekli da je sve u redu, a onda da dete nije preživelo

SAŠA Ivanović optužuje troje lekara vranjskog porodilišta za nemar u tretmanu njegove supruge Jelene (37), zbog čega je njihova beba preminula uoči porođaja supruge.

- Pred prijem u porodilište, Jelena, kojoj je ovo bila treća trudnoća, prošla je preglede na ginekološkom odeljenju Zdravstvenog centra u Vranju u sredu i četvrtak, 14. i 15. marta - kaže Saša.

Iako je tom prilikom ustanovljeno da je s majkom i bebom sve u redu, u petak ujutro mu je saopšteno da beba nije preživela.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju dr Dragan Veličković, i sam ginekolog, nije želeo da komentariše ove navode jer je, kako je rekao, postupak utvrđivanja činjeničnog stanja u toku, a ogorčeni Ivanović navodi da je "odlično stanje bebe i majke" konstatovala dr Ilonka Čanadi, koja je vodila trudnoću.

- Supruga je u četvrtak oko 7.30 prebačena u salu za porođaje, gde joj je probušen vodenjak i priključen aparat za izazivanje veštačkih bolova, čime je praktično bila pripremljena za porođaj - kaže Saša. - Istog dana, oko 12 časova smenu je preuzela dr Saveta Stajković, posle čega počinje sled nepredviđenih događaja. Prvo se isključuje aparat za izazivanje bolova, a potom porodilju nekoliko puta prebacuju iz jedne u drugu salu.


Pročitajte još - Nemar lekara ubio bebu


Iako mu je dr Saveta Stojković rekla da će obaviti porođaj u toku dana, to se nije dogodilo, priseća se Ivanović.

- Zabrinut i uznemiren, u četvrtak posle 19 časova pronašao sam dr Novicu Stojiljkovića, koji je upravo preuzeo smenu, i pitao ga šta se događa, s obzirom na to da bez vodenjaka dete praktično ceo dan nema kiseonika - kaže Saša, i dodaje da je dobio odgovor da nema carskog reza, da će porođaj biti normalan, a da on ode kući da se odmara.

Malo posle ponoći, Jelena je suprugu javila da više ne oseća bebu u stomaku, posle čega je on došao do porodilišta i zatražio razgovor sa dr Stojiljkovićem.

Prema Sašinim rečima, medicinska sestra mu je rekla da nije mogla da pronađe lekara, a da je Jelena pod terapijom sedativima i da spava.

U petak ujutro, Ivanović dobija poziv dr Ilonke Čanadi, koja je tog jutra preuzela smenu, u kojem saopštava da je Jelenu zatekla u dosta lošem stanju i da ju je prebacila u salu za carski rez.

- Već u 9.10 bio sam u kancelariji sa dr Ilonkom, koja mi je dosta uznemireno saopštila da beba nije preživela i da je njen život okončan pre porođaja. Podneću krivičnu prijavu protiv dr Zorana Aleksića, dr Savete Stajković i dr Novice Stojiljković. Goniću ih do poslednjeg suda na ovom svetu jer ću tako, ako ništa drugo, sutra spasti život barem jednog deteta - govori potreseno Saša.

U Zdravstvenom centru navode da se postupa po protokolu predviđenom u ovakvim slučajevima.

novosti.rs

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 30 Мар 2018, 22:34

Gde su nestale bebe? Tuzlanske i ostale... ima toga previse da bi bilo slucajno...
Hoce li ikada iko odgovoriti i uciniti bar nesto (SVE) da se pronadju? A da ne pitam hoce li iko ikada ODGOVARATI!!?

Strana 24
Strana 29
Strana 34
Strana 35
Strana 42
Strana 43

itd... ima toga jos... nazalost.

I ovaj mladic Muris Demirovic traga i dalje...
Poruka Murisu - nikada ne odustaj!
Svi cute? A ZNAJU! 100%...


Слика
"Dnevni avaz", 30.03.2018.
Komletan tekst:
Слика

ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА - У МЕДИЈА ЦЕНТРУ 28.03.2018 - ДОГОВОРЕНЕ ИСТРАГЕ ОДМАХ.

Слика[/url]
https://www.youtube.com/watch?v=TyaElSY ... ture=share

Радиша Павловић
Datum objavljivanja: 28. ožu 2018.
"Договорене мешовите комисије ОДМАХ и оштро и одлучно НЕ срамном , увредљивом и скандалозном предлогу Закона о бебама који је у скупштинској процедури - о НВО сектору и њиховом наметању и спину ка Закону уместо ка истрагама , заштити беби мафије и злоупотреби родитеља"

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 31 Мар 2018, 19:21

Hmmm... obicno JESTE tako:
"Sve što se jednom desi, ne mora se nikada ponoviti, ali sve što se desi dva puta, desiće se sigurno i treći put." (Paulo Koeljo)
Nisam jednom cula da nisi kriv kad te neko prvi put prevari, kriv je onaj KO te prevario, a kad te drugi put prevari, e onda ste OBOJE krivi... NO, za prevaru TRECI put... SAM si kriv... zar ne?
Istina, prijavljivala je nadredjenima, ali toliko cekati??
Na Balkanu ne manjka SKANDALA... svake vrste, a u zdravstvu sve vrvi od Hipokratovih krivokletnika...
Ah, ah - tuzlanski UKC da i ne spominjem... tuga i jad!
I sve zataskano naravno, kako bi drugacije? Balkan je to, Balkan - neka se Hrvatska ne vara da mu ne pripada.


KONAČNO PODIGNUTA OPTUŽNICA: Dvojica hirurga godinama su silovali specijalizanticu

Riječ je o dvojici kirurga riječkoga KBC-a koje je za silovanja u kolovozu 2016. Državnom odvjetništvu prijavila mlada specijalizantica hirurgije.

30. Mar. 2018
Слика

Dvojica liječnika Kliničkog bolničkog centra Rijeka optužena su na Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci za prisilne spolne odnose ostvarene zloupotrebom položaja i spolne odnose bez pristanka, odnosno silovanja od 2011. do 2016., nad tadašnjom zaposlenicom tog KBC-a, izvijestilo je ODO u Rijeci, ne navodeći identitet optuženih te o kojoj je ustanovi riječ.

U priopćenju se navodi da je ODO u Rijeci, nakon provedenog istraživanja, optužilo 48-godišnjaka za spolni odnos zloupotrebom položaja, na ljeto 2011. kao neposredno nadređene osobe nad tadašnjom zaposlenicom ustanove, protivno njenoj volji. 65-godišnjak iz te ustanove je optužen za tri kažnjiva djela prisilnog spolnog odnosa ostvarenih zloupotrebom položaja i još četiri silovanja nad istom zaposlenicom od prosinca 2011. do svibnja 2016., također u svojstvu neposredno nadređene osobe, izvijestilo je ODO.

Sedam puta ju silovali, na kraju je pobjegla u Irsku

Riječ je o dvojici kirurga riječkoga KBC-a koje je za silovanja u kolovozu 2016. Državnom odvjetništvu prijavila mlada specijalizantica hirurgije. O tim događajima iznijela je opsežna svjedočanstva u novinama početkom 2017. navodeći da je sve što su joj činila dvojica starijih kolega prijavljivala čelnicima odjela, riječke kirurgije i ravnateljstva KBC-a, ali da nakon toga nije bilo nikakvih reakcija.

Prvi kirurg silovao ju je jednom, a par tjedana kasnije pokušao je to napraviti još jednom, ali mu se oduprla.

Drugi kirurg ju je oralno silovao i to čak šest puta, u periodu od 2011. do 2016. godine. On ju je pokušao silovati i sedmi put, ali je taj put na kraju ipak pustio. Ukupno je mlada liječnica silovana sedam puta, a tu su i dva neuspješna pokušaja silovanja.

Potom je dala otkaz u KBC-u Rijeka te otišla živjeti i raditi u Irsku.

Mlađem od dvojice optuženih kirurga je početkom 2017. onemogućen rad sa studentima na Medicinskom fakultetu u Rijeci nakon prijave studentice za spolno uznemiravanje tijekom nastave, a 2014. godine je dobio opomenu pred otkaz nakon provedenog službenog internog postupka temeljem prijave medicinske sestre zbog seksualnog maltretiranja, kako je navedeno u novinskim izvješćima.

slobodna-bosna.ba

3 komentara - TACNO:

Слика

Dvojica riječkih kirurga godinama su silovali specijalizanticu, podignuta optužnica

Razbuktali se komentari na portalu index.hr nakon ovog prvog:

Слика

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 31 Мар 2018, 20:09

A KAKO se zataskava i kako se stiti "zasticena vrsta" kad sam vec spomenula?
Primera je u BiH inace BEZBROJ !
Primer sudskog vestaka iz Tuzle Cihlarz Zdenka s druge teme :


nevenkagaragic пише:
nevenkagaragic пише:U Tuzli, eto, i doktori ubijaju! Nekaznjeno – za sada. A Denisov slucaj nije prvi, ni jedini, nazalost.
Ko je od cetiri lekara (za tri dana) najodgovorniji za pogresnu dijagnozu? Mario Krizic i Salih Azapagic? Samira Hasic? Fahir Barakovic?
Latinska poslovica kaze : "Gresiti je ljudski, ali u greskama ustrajati obelezje je ludaka".
Oni su ustrajali i te kako!

U Tuzli i sudski vestaci prilagodjavaju svoje vestacenje u korist svojih sadasnjih ili bivsih kolega. Vrlo "profesionalno" Zdenko Cihlarz kaze: "cak i da je bolest BILA dijagnosticirana u periodu od 23.-25.07.2005.godine ne bi se mogao spreciti smrtni ishod". A ZASTO bolest nije bila dijagnosticirana? To se vrli, poznati "profesionalac" nije upitao.

To se nisu upitali ni "profesionalci"- tuzioci Ivo Iveljic i Slaven Koval, vec se pridruzuju sudskom vestaku u zastiti lekara, ne ukljucujuci svoje mozdane vijuge, ako ih imaju uopste. A i zasto bi? Pa sta njima znaci zivot jednog "obicnog" tuzlanskog mladica, koji nije pripadao ni jednoj stranci, ni jednoj kriminalnoj grupi, kao ni njegovi roditelji? Pokazali su da im NISTA ne znaci, ni profesionalno, ni ljudski, jer im od porodice Garagic ne preti opasnost za NJIHOVU sigurnost!? Da li?

Neka Tuzla cuti i dalje. A dok cuti, tako ce biti i dalje, i jos gore. Ja NECU da cutim i sigurna sam da cu istrajati, te da ce PRAVDA ZA DENISA ipak biti zadovoljena, kad-tad.

Deo odgovora Kantonalnog tuzilastva TK na prijavu protiv lekara Interne klinike:

СликаСлика

Odbijanje provodjenja istrage tuzilac Ivo Iveljic zasniva na nebuloznim, navijackim zakljucima sudskog vestaka Zdenka Cihlarza koji u svom nalazu zanemaruje trodnevne PREPOZNATLJIVE SIMPTOME (bol iza grudne kosti i tesko disanje), vec drsko tvrdi da bi Denis svakako umro, cak da lekari i nisu pogresili u dijagnozi! Da li je ovaj krivokletnik (i prethodna cetiri) ikada cuo za Hipokratovu zakletvu? Odakle mu pravo da tvrdi da bi Denis svakako umro?
Kaze : adekvatno lecen! Od cega? Koja je dijagnoza upisana crno na belo? POGRESNA!

Nikad sebi necemo oprostiti POVERENJE prema Hipokratovim sledbenicima. Nikada necemo zaboraviti reci: "NE BOJ SE SINE, SAD SI NA SIGURNOM, U SIGURNIM SI RUKAMA". KAKVA ZABLUDA! KAKO SEBI OPROSTITI TU LAZ?!

Pomenuti tuzioci u svom poslu izgleda stvarno ne ukljucuju SVOJ mozak? Nije im ni palo na pamet da ispitaju lekara koji je doveo Denisa i koji je rekao da se radi o TESKOM KARDIOLOSKOM slucaju? I laiku je jasno o cemu se ovde radi. Vrana vrani oci ne kopa.
Varaju se ako misle da cu se ja umoriti! Pa cilj mog zivota je dokazati istinu, dokazati da "ruka ruku mije", dokazati ovdasnju spregu kriminala i pravosudja, jer ovo je kriminal. Ovo je nekaznjeni ZLOCIN.
Ja cu ustrajati, ako pozivim. Predstoji mi jos uvek duga, duga borba, s obzirom da VSTV daje sebi rok od 2 godine da bi slucaj tek dosao na red. Bice da i tamo sve "funkcionise" kako (ne)treba!

Evo i jednog primera – clanka iz novina.
"Divan" tekst, da se najezis od ove "slike i prilike"!

Слика
https://s26.postimg.cc/p8zgexcjd/20-3-2 ... 8.2007.jpg

Ko zeli "isterati" pravdu u ovoj drzavi, mora se dobro "naoruzati" strpljenjem i istrajnoscu u ovoj borbi "na zivot ili smrt" (s vetrenjacama = pravosudjem), odnosno borbi do samog kraja, koliko god taj kraj izgledao nedokuciv, beskonacno dug.
Ja sam potpuno svesna u sta se upustam, ali i odlucna da sve dovedem do pravednog kraja. Moj Denis je to zasluzio, ja mu to dugujem, obecala sam.
Ne treba spominjati koliko su svi oko mene skepticni kad je u pitanju konacan ishod. Ne bez razloga. Svima je dobro poznata sprega "dobra" i "zla" u ovom korumpiranom, jadnom i trulom drustvu. Ne zanima me misljenje okoline, ja znam svoj cilj i odlucna sam stici do njega, po bilo koju cenu. Naravno, prvo cu ispostovati LEGALNU proceduru …

Ne mogu da verujem sopstvenim ocima!
NEVEROVATNO - nakon toliko godina Zdenko Cihlarz prakticno PRIZNAJE da je bio „dzoker“ kako ga, kazu, zovu u Tuzli!
CIJI? Tuzlanskih tuzilaca koji su ODBACILI KRIVICNU PRIJAVU pre 10 godina (na osnovu njegovog "strucnog" vestacenja) ili UKC-ov?
Oh, da, bivsi zaposlenik, penzioner UKC-a, a tek UHODANA SPREGA S TUZILASTVOM...!
Sam je sebi "skocio u usta"... i DEMANTOVAO SVOJ "nalaz i misljenje" vestog sudskog vestaka!
Pronadjoh njegov tekst:
"Pravna odgovornost ljekara osnovna sudsko medicinska načela osnovna sudsko medicinska načela vještačenja ljekarske odgovornosti"

"Zdenko Cihlarž - Časopis Vještak, iz oblasti teorije i prakse vještačenja, na području Bosne i Hercegovine
Volume 1 No. 2 March 2015. pp. 214-218
Prof dr sc , specijalista sudske medicine i specijalista patolog, Tuzla, Bosna i Hercegovina, zdenko.cihlarz@bih.net.ba"


Слика
https://s26.postimg.cc/ho2jtubax/Cihlar ... na_216.jpg

Dakle, sta SADA kaze Cihlarz? Nakon 10 godina od njegovog SRAMNOG "nalaza" tipicnog za "dzokera" ("u rukavu"???) - SVE ONO STO (NI)SU URADILI DENISU, ali je nekome/mnogima bilo JAKO STALO da se KRIVICNO gonjenje krivaca NE SPROVEDE:

"Nesavjestan postupak ljekara, odnosno njegova krivicna odgovornost za postavljanje pogresne dijagnoze i nastanak stetne posljedice ce postojati , ako je njegov pregled bio povrsan ili nije ni postojao, iako je mogao biti izvrsen; ako su propusteni bitni dijagnosticki postupci (laboratorijski , MTG, CT, MRI) a koji su se prema stanju pacijenta trebali izvrsiti i kada nije bilo objektivnog razloga da se to ne ucini, te na koncu, ako se pri interpretaciji nalaza postavi pogresna dijagnoza radi grubog neznanja."

I STA DA MU COVEK RADI???
Ne verujem u boga, ali bi volela da ipak postoji za Cihlarza, Ivu Iveljica, Koval Slavena i jos mnoge...
"Krasan" stvarno VESTAK Cihlarz...
ZAR NE?

O DVOJCU tuzlanskih tuzilaca vec sam sve rekla... i PONAVLJALA...
Ne, necu vas ostaviti na miru!
ETO KAKVA "etika" i kakvi "moralni" likovi ODLUCUJU o zivotu i smrti, istini i pravdi?!
Srecom (za mnoge druge pacijente) NISU svi isti.
Nazalost, moj Denis je imao strasnu nesrecu da naleti na Hipokratove krivokletnike...


DENIS – 11 godina i 3 meseca …

Слика


Nismo se jednom uverili u "pravdu" u ovoj zemlji bedaka (i sire) na brdovitom Balkanu...
Sa "strucnjacima" u belim mantijama i vestim "vestacima" poput ovih:


Piše: Centar za istraživačko novinarstvo - Kupovina vještačenja

Nisu ova dvojica (iz teksta CIN-a) vestih "strucnjaka" usamljeni , ima njih jos i u FBiH i u Tuzli.
Zdenka Cihlarza su u Tuzli prozvali "dzoker"... da, zna se ciji - tuzlanskog tuzilastva i UKC-a Tuzla!
A "dzokera" izgleda ne MANJKA!
Pa vi verujte ovim "vestim" vestacima i pravosudju uopste – svi su oni iz istog "kalupa" izliveni (cast vrlo retkim izuzecima)...

Sto se BiH tice, evo primera koji se oteze u nedogled, poput igre macke i misa, a radi se o izgubljenom mladom zivotu:


NERASVIJETLJENO UBISTVO - U slučaju Memić država protiv žrtve
...Pravni stručnjaci upozoravaju da je ovaj slučaj paralizirao pravosudni sistem u Sarajevu. Građani su izgubili i minimalno povjerenje u pravosuđe...


I jos jedan izgubljeni mladi zivot sa cudnim okolnostima smrti:

Otac Davida Dragičevića: Samo želim istinu i pravdu

Nova obdukcija tijela Davida Dragičevića potvrdila staru

PROŠLOST ŽELJKA KARANA: Patolog koji je radio Davidovu obdukciju iznuđivao novac, osuđen i pomilovan

Tesko, tesko se ovde dolazi do istine i pravde sa ovakvim tuziocima, vestacima... itd!
Hmmm... bas "uzori svetli"... gotovo pa REDOVNO - FUJ, FUJ, FUJ!


MORADOH SE VRATITI NA OBJAVU, UPRAVO VIDEH MALI "JUBILEJ" - 1.000 ODGOVORA!

Слика

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Апр 2018, 22:18

Hmmm... nisam mislila vise o sudskim vestacima (medicinske struke) ali moram!
Naleteh na zanimljiv detalj - pogledajte ponasanje ovog vestaka: Zeljko Karan na konferenciji za novinare...
Zar nije, u najmanju ruku, CUDNO (precudno kako pise u samom naslovu) njegovo ponasanje? UZAS!
O cemu li se ovde radi?


VIDEO/ Prečudno ponašanje Željka Karana na pres-konferenciji
Pogledajte šta je nervozni patolog odgovorio sebi u bradu na pitanje da li je Davidova smrt bila 'zadesna'!


02.04.18, 08:08h
Слика

Njegov odgovor praćen je nonverbalnom komunikacijom koja može pokazivati određeni stepen nervoze

Patolog Željko Karan koji je vršio prvu obdukciju tijela 21-godišnjeg studenta iz Banjaluke Davida Dragičevića, pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas, priznao je sam sebi u bradu da Davidova smrt nije bila zadesna!

Ovaj detalj ostao je potpuno nezapažen a video sa ove konferencije objavio je UG "Restart Srpska" na svojim FB stranicama, javlja 6yka.com.

Novinarka je u toku konferencije za štampu postavila pitanje da li je, što se policije tiče, Davidova smrt okarakterisana kao "zadesna", a patolog Željko Karan tiho, sebi u bradu odgovara: 'Nije nikako.'

Njegov odgovor praćen je nonverbalnom komunikacijom koja može pokazivati određeni stepen nervoze. Uostalom pogledajte:

(6yka.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VIDEOPotrazih pojam "zadesna smrt" jer stvarno nemam pojma sta to znaci i pronadjoh objasnjenje:
"Nasilno oštećenja zdravlja (laesio valetudinis violenta), ili povrede (trauma) su isključivo egzogenog porijekla: mehanički, fizički, asfiktički itd. Smrt usljed nasilnog oštećenja zdravlja je nasilna smrt (mors violenta). Po svom porijeklu nasilna smrt je
-zadesna (accidens),
-samoubilačka (suicidium) ili
-ubilačka (homicidium)
."
Opet mi ne bi jasno, pa potrazih latinsku rec accidens sto mi Google prevede "slučajno"...

E sad, vestak Karan na pitanje novinara da li je smrt Davida Dragicevica bila "zadesna" rece (doduse sebi u bradu) "nije nikako" !? Necu dalje... ne znam...
Ali ce preneti post sa bloga novinara Slobodana Vaskovic:


David je brutalno pretučen, pa Bačen u vodu

VISE...

U Banja Luci se svakodnevno odrzavaju protesti i trazi istina i pravda za Davida Dragicevica. Tuga...
I kako rekoh u prethodnoj objavi zaista:
Tesko, tesko se ovde dolazi do istine i pravde sa ovakvim tuziocima, vestacima... itd!
Primera u BiH je bezbroj!

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Апр 2018, 22:52

Jos malo o "strucnjacima" u belim mantijama...
Rozenhanov eksperiment je daleke 1969. doveo u pitanje validnost psihijatrijskih dijagnoza.
Naleteh na ovaj tekst tek sada iako je eksperiment vrlo star.
Ne bih se slozila da je bas "duhovito"!
Pronadjoh dva slucaja zabelezena na ovim stranicama.

Strana 28 - "Društvo i njegove žrtve - Kako su me lečili od homoseksualnosti"

Strana 43 - "Ispovijest mlade glumice: Upropastili su mi dvadesete, ubijali me lijekovima. Ali, spasila sam se"


EKSPERIMENT
Jedini eksperiment koji je uspio da diskredituje moderne psihijatre


Piše:wikipedia.org / Objavljeno: 25.03.2018. u 08:04h
Слика

Duhovito i zanimljivo

Dejvid Rozenhan se sa još sedmoro kolega i studenata, u periodu između 1969. i 1972. godine, dobrovoljno prijavio u osam različitih psihijatrijskih bolnica širom SAD tvrdeći dežurnom psihijatru da čuju glasove. Lažni pacijenti su bili student na postdiplomskim studijama psihologije, tri psihologa, pedijatar, moler, domaćica i psihijatar, kao i sam Dejvid Rozenhan.

Žalili su se samo na "glasove koje čuju". Svi su primljeni i ostali su u bolnicama između 9 i 52 dana, sa dijagnozom paranoidne shizofrenije. Čim su ušli na odeljenje, nastavili su da se normalno ponašaju. Uprkos tome, prepisivani su im lekovi, a osoblje im nije verovalo kada su govorili da im je bolje. Zdravi ljudi su otpušteni sa dijagnozom paranoidne shizofrenije u remisiji. Većini je bilo preporučeno da nastave da piju lekove.

Rozenhan i kolege koje su učestvovale u eksperimentu nazvali su ovo iskustvo dehumanizujućim. Sa njima se nije razgovaralo, dnevno su bili u kontaktu sa lekarima i osobljem manje od deset minuta, i gotovo da ih niko nije posećivao.

Prvo što su pseudopacijenti primetili bilo je to da se zapravo tamo nema šta raditi, te su pokušali da svoje vreme provedu u razgovoru sa drugim pacijentima ili osobljem.

Zapazili su i da dnevno u proseku osoblje bolnice provede 6,5 minuta sa pacijentom. Kada bi ih neko od zaposlenih pitao kako se osećaju, odgovorili bi da se osećaju dobro i da više nemaju simptome koje su imali ranije.

Takođe, prema Rozenhanovim instukcijama svakog dana su vodili dnevnik svojih aktivnosti. U početku su to radili sakriveni od očiju osoblja i pacijenata, međutim kada su uvideli da niko ni ne obraća pažnju, svoj dnevnik su vodili javno, čak i u zajedničkom dnevnom boravku gde su bili sa ostalim pacijentima. Osoblje je njihovo vođenje dnevnika okarakterisalo kao deo njihovog psihičkog poremećaja. Jedini koji su primetili da nešto nije kako treba bili su "pravi" pacijenti. Neki su čak tvrdili da su pseudopacijenti novinari ili profesori koji kontrolišu rad bolnice. Govorili su: "Šta ćete vi ovde? Vi niste bolesni, vi ste dobro!"

Volonteri u bolnici nisu bili samo par sati ili nekoliko dana, već sve do trenutka dok im doktori nisu dozvolili da idu. Jedan od njih je tu situaciju kasnije opisao na sledeći način: „Rekao sam prijateljima i porodici: izaći ću kad izađem. Biću tamo par dana i doći ću kući. Niko nije ni sanjao da ću ostati skoro dva meseca. Jedini način da izađes je da im kažes da su u pravu. Rekao sam da sam lud. ’Lud sam ali mi je bolje’, rekao sam." U svim ustanovama jedva da je bilo nekog interpersonalnog kontakta pacijenata sa osobljem, oni su većinu svog vremena provodili u posebnim,staklom ograđenim prostorijama koje su pseudopacijenti ubrzo prozvali "kavezi".

Zdravi s dijagnozom shizofrenije

U proseku bili su tamo 19 dana. Sam Rozenhan je u bolnici proveo nešto manje od dva meseca dok mu nije bilo dozvoljeno da ode. Izjavio je da je jedini način da se izađe iz psihijatrijske bolnice da kažete kako jeste ludi, ali vam je sad bolje.

Sedmoro ih je otpušteno sa dijagnozom da su šizofreničari (tačnije: šizofrenija u remisiji), a jedna osoba sa dijagnozom bipolarnog poremećaja. Osoblje nije otkrilo da je bilo ko od njih lažni pacijent.

Nakon obljavljivanja rezultata u časopisu "Science" januara 1973. pod naslovom "Biti zdrav na nezdravim mestima" izbio je skandal. Rozenhan je tvrdio da su psihijatrijske bolnice skladišta za ljude koje niko ne želi i niko ne razume, i da lekari i osoblje ne smeju da zaborave da njihovi pacijenti nisu samo zbir simptoma već nesrećna ljudska bića.

Drugi deo eksperimenta

Pošto su sada već svi stručni krugovi znali za Rosenhanov prvi eksperiment i njegovu takozvanu "prevaru", ovaj cenjeni naučnik odlučio je da kontaktira vrlo uglednu kliničko-istraživačku ustanovu i zamolio ih da učestvuju u drugom delu njegovog eksperimenta.

Za ovaj eksperiment, Rozenhan je iskoristio poznatu psihijatrijsku bolnicu u kojoj se sprovodila obuka studenata psihijatrije i usavršavanje psihijatara sa zavidnim iskustvom. Ta bolnica je posle objavljivanja rezultata prvog eksperimenta tvrdila da se to kod njih nikada ne bi desilo.

Sa upravom bolnice dogovoreno je da u periodu od tri meseca Rozenhan pošalje nove pseudopacijente, a bolnica će na kraju perioda objaviti spisak onih koje su otkrili.

Na kraju perioda bolnica je saopštila da je među 193 osobe koje su joj se obratile za pomoć otkrila 41 "uljeza", te da sumnja na dodatnih 42 - iako Rozenhan nije poslao nijednog lažnog pacijenta. Svi odbijeni ljudi bili su stvarni pacijenti.

Ovaj deo eksperimenta postao je temelj svim kritikama moderne psihijatrije; uveo je mnoge revolucionarne promene u samom radu ovih ustanova.

Izvor: wikipedia.org, Noizz.rs
6yka.com

Strasno... zar ne?

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 11 Апр 2018, 21:16

Strasno, prestrasno! Kuda ide ovaj svet??? 21. vek je cini mi se?!

RUSIJA:


Umrla u prestrašnim mukama: 27-godišnjakinja živa balzamirana zbog medicinske pogreške
Ekaterina Fedjaeva iz grada Uljanovsk u Rusiji došla je bolnicu zbog rutinske operacije. Greškom je umjesto na fiziološku otopinu priključena na infuziju u kojoj je bio formaldehid, tekućina koja se ubrizgava u tijela umrlih kako bi se usporilo raspadanje.


Слика

Bosna i Hercegovina

Sebija i ostali sveci zaštitnici
Plješćete predsjednici. Zovete je kraljicom. Kažete preporodila je KCUS.
Recite mi, jeste li bili na onkologiji? Jeste li odveli svoje najmilije koji se bore za život?
Jesu li vam rekli kako morate kupiti lijekove za hemoterapiju? Jesu li vaši najmiliji morali čekati 25 dana da dobiju termin za hemoterapiju jer nema kreveta? Jesu li vaši najmiliji čekali po 5 sati u čekaonici, a imaju tek toliko snage samo da dišu.
Recite mi po čemu je kraljica? Molim vas, prosvijetlite me. Prosvijetlite me pa možda zaboravim onu flekavu posteljinu na onkologiji. Možda zaboravim lica onih koji se bore za život, ali gube vrijeme na sređivanje odobrenja i čekajući termine za nalaze i krevet. Čekaju, a rak se uvlači u svaki dio njihovog tijela. Čekaju do onog trenutka kad im kažu kasno je. Samo da se ranije znalo...čujj ranije. Ne kažu dolazili ste godinu dana kod nas, ali je nama bilo svejedno što vas boli.


Слика


BOLNO ISKUSTVO IZ BH. BOLNICE: Nemaš vremena da čekaš, a imaš za žalbu! Nek' si se našminkala, a imaš rak!

Слика

BIJELJINA, ŽIVOT U ČEKAONICI Zašto su oboleli od karcinoma izloženi NEHUMANOM TRETMANU

Srbija

(FOTO, VIDEO) POTRESNA ISPOVEST STANICE, MAJKE KOJA JE PRONAŠLA UKRADENU ĆERKU POSLE 34 GODINE: Kada sam je našla, suza joj je krenula iz oka! Pokazala i DNK analizu
Stanici Blagojević ukrali su bebu na porođaju u Valjevu, a žena je posle 34 godine uspela da pronađe ćerku Petru, koja danas živi u Austriji.


Слика

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1504
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 19 Апр 2018, 11:36

Nedavno se (po ko zna koji put!) iznenadih kad videh da su sve slike (fotografije i novinski clanci) koje sam godinama postavljala opet NESTALE...
Nazalost i TRECI servis za besplatan upload slika ( https://postimages.org/ ) je imao nekih problema, ali su vrlo brzo problemi prevazidjeni tako sto je napravljena kopija...
Sve ranije postavljene slike sada imaju isti link osim 3 slova:

Umesto ranijeg "org" sada stoji "cc" .
Ovo pisem radi clanova koriste isti servis.

Dakle, dovoljno je otvoriti staru objavu, kliknuti na "ucitaj post" i u prozoru ispraviti link: brisati "org" i upisati "cc" i gotovo - slika se vrati!

Mene ceka (opet) mnogo posla jer ovde pisem na 4 teme...
Svakako mi je najvaznija PRAVDA ZA DENISA koju jos uvek cekam - drugu deceniju!

Pocela sam od ove stranice. Istina, potrajace, ali steta je da desetogodisnja arhiva ostane nekompletna.