Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 11 Јан 2017, 13:40

Pa sta je ovo vise?
Ovde , ovde majke - dokle Balkane?


U porodilištu KC Kragujevac za tri nedelje umrle dve porodilje

M. LUKOVIĆ | 11. januar 2017. 08:00 |

Snežana Jovanović (32) iz naselja Male Pčelice, preminula zbog još nerazjašnjenog uzroka, dok je druga, kako kažu u Kliničkom centru, umrla usled iznenadnog srčanog udara

Слика
Preminula Snežana Jovanović (32)

U PORODILIŠTU Kliničkog centra u Kragujevcu u poslednje tri nedelje umrle su dve porodilje. Jedna od njih, Snežana Jovanović (32) iz naselja Male Pčelice, preminula je zbog još nerazjašnjenog uzroka, dok je druga, kako kažu u Kliničkom centru, umrla usled iznenadnog srčanog udara.

Slaviša Vasiljević, brat Snežane Jovanović (32), koja je preminula nekoliko dana pošto je iz porodilišta puštena kući, za nebrigu i za njenu smrt optužuje lekare. Direktor Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović u utorak nam je potvrdio da su dve porodilje preminule, navodeći da se za jednu ženu zna uzrok smrti dok se za drugu čeka nalaz obdukcije.

Slaviša Vasiljević kaže da je njegova sestra 26. decembra izašla iz porodilišta. U otpusnoj listi je napisano da je sve proteklo u redu, a posle nekoliko dana su nastale komplikacije.

- Porodila se carskim rezom 20. decembra, otpuštena iz bolnice 26, a već tri dana kasnije joj je pozlilo i primljena je u Urgentni centar. Preminula je 1. januara - kaže Slaviša.

On dodaje da je porodici nejasno zašto je jedna zdrava i mlada žena iznenada preminula. Pokušali su makar da od lekara saznaju šta se desilo, gde su nastale komplikacije, ali još nisu dobili jasan odgovor, niti rezultate obdukcije.

- Čuli smo da lekari prebacuju odgovornost jedni na druge, tražili smo rezultate obdukcije, ali zasad nemamo nikakav odgovor. Obratili smo se javnosti preko društvenih mreža, sledeći korak je tužba. Želim da saznam zašto je moja sestra preminula, da li postoji i čija je odgovornost za njenu smrt, kako su je otpustili iz porodilišta ako nešto nije bilo u redu - kaže Slaviša.

On sumnja da joj ni u Urgentnom centru nije pružena adekvatna pomoć, jer je, kako kaže, tu "dva dana ležala, a lekari ništa nisu preduzimali". Dodaje da je čuo da su uslovi u porodilištu dosta loši, da se pacijentima ne poklanja potrebna pažnja.

Direktor Kliničkog centra to odlučno negira. Kaže da su u porodilištu obezbeđeni svi potrebni uslovi.

- Jedna žena umrla je neposredno posle porođaja u našem porodilištu. Dobila je srčani udar, pokušali smo da je spasemo, učinili sve što je u našoj moći, ali nismo uspeli. To je žena koja se deset puta porađala u ovom porodilištu. Nažalost, desio se iznenadan infarkt - kaže dr Sazdanović.

U vezi sa Snežanom Jovanović, direktor Sazdanović kaže da je posle porođaja puštena kući sa urednim nalazima i posle deset dana ponovo je došla u bolnicu, ne zbog ginekoloških, već zbog nekih drugih zdravstvenih tegoba.

- Primljena je u Urgentni centar, lekari su pokušali da joj pomognu. Zasad ne mogu da tvrdim koji je tačan uzrok smrti. Naložena je obdukcija i posle dobijanja tih rezultata znaće se pouzdano od čega je preminula - rekao nam je u utorak dr Sazdanović.

BEBA U INKUBATORU
SLAVIŠA govori da je posle smrti njegove sestre Snežane, njena beba, dečak Nikola, u inkubatoru i sa njim je sve u redu. Iza 32-godišnje žene je ostala i kćerkica Danka, koja ima tri godine.
Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Јан 2017, 17:19Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Јан 2017, 17:33

Nista to nije... uobicajena "praksa", kako bi drzava ustedela?
Da, bas se setih one narodne: "spolja gladac, a unutra JADAC"!
Слика

Ah, ako sta ostane od grabezljivaca... dok SEBE i svoje vozne arkove podmire... ko sisa gradjane, zakone i ostale "trice"!Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Јан 2017, 17:52Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 16 Јан 2017, 19:23

Da se ne ponavljam - pogledati ...
Pa onda i pre i posle ...
Da covek ne poveruje!
Mucno mi je vise i same naslove pogledati...FUJ!
Jesu li to SVI MULCI???
Je li ovo drzava MULACA???
Svasta... a nije ni vama mane (ko vas ne zna...)

Ličnost dana - Sebija Izetbegović

Porodični pritisak


Objavljeno: 16. 01. 2017 - 11:52
Слика

Nakon što je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, dao izjavu da “Dnevni avaz” svojim kritičkim pisanjem može ugroziti koaliciju SDA-SBB, nezadovoljni supružnički dvojac Bakir - Sebija Izetbegović počeo je da vrši novu vrstu pritiska na ovu novinu.

Nakon što je jučer naš list objavio da je na KCUS-u umrla još jedna beba te da je tu ustanovu napustilo još pet ljekara, sa spiskom od 30-ak imena koji su se ranije odlučili na isti korak, uslijedila je nova odmazda.

Naime, Senad Avdić, propali izdavač i kvazimodo žutog novinarstva, i mali poštar velikih poruka klana Izetbegović, fakturirao je, ni krivom ni dužnom, predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću naše pisanje o nedostatku citostatika i, po narudžbi, izvisio transkript. U tom transkriptu je Radončić, kao član kabineta ratnog komandanta Sefera Halilovića, pod firmom lijekova, tobože, u opkoljeno Sarajevo švercovao namirnice.

Naravno, miljenica blasfemičnih pisanija i nije mogla znati iz udobnog Zagreba i Istanbula, gdje je boravila tokom rata i bavila se "humanitarnim" radom, da je Radončićev posao u kabinetu Halilovića mogao biti samo medijski i nikakav drugi.

Ali, za osobu koja je odlučila da kadrovski “oslobodi” KCUS od svakog samomislećeg i suverenog ljekara, kao i za njene medijske poslušnike, istina uopće nije važna.

Od istine su, što je šokirajuće, još nevažnije hiljade pacijenata koji su natjerani da, i pored svog uredno plaćenog socijalnog osiguranja, u KCUS ne mogu biti primljeni ako bukvalno ne donesu sve potrebne lijekove, zavoje, medicinske preparate i sve osim - što bi rekao SDP - bolničkog kreveta!

Veliki fan tekstova propalog sedmičnika je, vjerovatno, dodatno uznemirena najavom dr. Rifata Rijada Zaida, predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, o nezadovoljstvu 3.000 ljekara za koje nije nemoguće očekivati da će svoje nezadovoljstvo iskazati tamo gdje je to najefikasnije - ne pred KCUS-om, već ispred Predsjedništva BiH, na čuvenoj kraljici trotoara.

Autor: R. I.


Pa zar i ti "sine Brute" (OPET!)??
U Klinickom centru Sarajevu odavno zestoko "smrdi"!СликаHahahaha... od KOGA su "izloženi pritisku i mobingu"? Ko im uskracuje "mir i psihička stabilnost"?Protektorat u privatnim rukama sta li je ova drzava?
- i samo sebi i samo ja, ja, ja...
Kako vec rekoh: je li ovo drzava MULACA??? Bice da jeste! Kako se izborite, tako ce vam i biti...


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 17 Јан 2017, 23:16

Secate se nee : "I tebe sam sit kafano"???
"E I VAS SAM SITA!!!
I jednih i drugih i trecih (novinara), no iako nemam veze s novinarstvm objavicu samo naslov (vise i ne zasluzuju-zasto gubiti svoje dragocemo vreme?) i druge strane i DALEKO VAM LEPA KUCA!
Video:Bice da tu NIKO nije ispravan!
Tako je i po starom BH obicaju pacijent "zadnja rupa na svirali"!
Gadite mi se "gospodo" (hahaha, cuj gospodo, cak i pod navodnicima je presmesno)!
Otkud gospoda ovde:
E da, "DOBRO JUTRO"!
Konacno ISTINA, kratko i jasno iz samog naslova, ne morate dalje ni citati...


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 18 Јан 2017, 19:45

I svejedno kaze:
"ako ti trebadne liječenje, dodji, moja etika i Hipokratova zakletva mi nalaže da pomažem i takvim kao što si ti,i da te,ne treba ti markica,liječim džaba, jer ovdje džaba i živim…"
Svaka cast momcino!


PISMO JEDNOG MLADOG DOKTORA BAKIRU IZETBEGOVIĆU

PISMO BAKIRU: ZNAŠ LI KAKO BOLI KAD TI OTAC KAŽE - DA SAM BAR POGINUO -


Objavljeno na dan 18.01.2017 - 11:23 | Izvor:

Слика

…Piše ti El Bake jedan patriota koji je do jučer bio spreman poginuti za svoju državu, a sad molim Boga da ona nestane…Nikada Bake nisam razmišljao da odem, a sad mi je to jedina opcija za egzistenciju i opstanak…

…Znaš li ti ljudino kako je ići u školu dnevno po deset kilometara pješke pa onda 40 kilometara autobusom,i to ako imas para za mjesečnu, a bude, pozajmi se,odradi na njivi ta jebena mjesečna pa se onda uči… I tako 4 godine srednje skole,6 godina Fakulteta…
Znaš li ti Bake kako je dan provest sa dvije marke,kako je živjeti od socijalne pomoći, a završiti medicinu i postati doktor medicine koji je ovdje,u ovoj tvojoj avliji, samo tema za zezanciju,za ismijavanje…Onaj ko nije ucio i ratovao taj sada dobro živi…Ti si Bake to omogucio…
Znaš li ti Bake kako boli nakon svog tog mučenja i učenja sjediti u kući,biti na birou mjesecima,dok TATINI sinovi, koji su bez mučenja, vezom i novcem, završili sada rade i liječe takve ko tebe…Da Bog da vas Bake takvi liječili čitav život…
Znaš li ti Bake šta znači dva sata spavanja,šta znači ispit bez štele,bez stranke,bez novca,znaš li kako je boljelo to sve,a zbog čega,da bih bio danas na tvome birou…Jebo vas Bake vas vitalni interes kad mi nedaš osnovno pravo na život i na egzistenciju…
Šuplja vam je priča da treba samo učiti…Oni što ne uče, a znamo svi ko su ti,dobijaju desetke,bivaju najbolji studenti i zapošljavaju se bez problema,a moje znanje, ovdje, ne vrijedi,pored takvih vasih besmrtnih studenata.
…Znaš li Bake ko dobija tvoje debilne stipendije,znaš li, zapitaš li se,kako se mi sa prosjekom 8,6 osjecamo,kako mi koji zimi tražimo drva po šumi,ljeti radimo za dnevnicu,a završimo fakultet,znaš li kako mi zivimo…To ti se zove umijeće preživljavanja,sposobnost snalaženja u novonastaloj situaciji,ili ti inteligencija,mada ti nemaš pojma o tome…,a ja ću učiti njemački, valjda mi bar vizu daju,a ima 100. 000 ovakvih i svi su su spremni na sve Bake…
Znaš li Bakire Izetbegovicu kako boli kada ti otac, koji je ratovao za ovu državu i ostao bez posla,bez igdje ičega, kaže DA SAM BAR POGINUO SAD BI BAR IMALI NEKU PENZIJU?Možeš li ti to progutati kao sto gutam ja.Znaš ti Bakire i što je on ostao bez posla nakon 35 godina staža jer lahko vi firme bacate u stečaj…Znaš ti i što mu nedaju penziju,sve ti te zakone znaš,jer su oni tvoj izum koji kaze daj onome ko ima da ima još,a oni koji nemaju neka propadaju,neka crknu…
Hej Bake,ti si car,tako mislis o sebi, jer samo car može mirno spavati, dok mu carstvo gladuje…Ja ne bih mogao tako jer da znam da neko, do mene, nema ništa,ne bih mogao spavati, vjeruj mi,ali radi toga što nas još ima takvih,trpim,trpim te…, jos malo, jer nas Bog trpi još uvijek…
Ti i tvoja stranka,prokleti bili i ne vadi te se na vjeru,jer vi nemate pojma šta znači biti musliman,ne prljajte mi čistinu Islama.
I još uvijek imaš obraza izaći pred narod,u medije…
I za kraj,srdačan pozdrav Bakinjo, ako ti trebadne liječenje, dodji, moja etika i Hipokratova zakletva mi nalaže da pomažem i takvim kao što si ti,i da te,ne treba ti markica,liječim džaba, jer ovdje džaba i živim…”.Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 21 Јан 2017, 21:11

Ah, nista nije slucajno, a niti od juce:

Nesto slicno smo vec citali: ili njegova ... sve dobro uvezano ha?


VELIKODUŠNE REFUNDACIJE

KLINIČKI CENTAR SARAJEVO: Neophodne lijekove pacijenti kupuju u apoteci predsjednika Upravnog odbora


U apoteci Dina za samo dva mjeseca prošle godine pacijenti Kliničkog centra Sarajevo kupili su lijekove vrijedne najmanje 10 hiljada maraka. Računi su pravdani preko blagajne KCUS-a

Objavljeno: 19.01.2017. u 17:48h
Слика

Piše: Avdo Avdić

Prema sudskom registru, vlasnica apoteke Dina je Eneida Kapetanović a prema vjenčanom listu, Eneida Kapetanović je supruga Jasmina Kapetanovića. Prema Službenom listu FBiH, Jasmin Kapetanović je predsjednik Upravnog odbora Kliničkog centra Sarajevo. Prema zapisniku sa sjednice UO Kliničkog centra Sarajevo, od 6. januara prošle godine, Jasmin Kapetanović je glasao da profesorica Sebija Izetbegović bude direktorica Kliničkog centra Sarajevo.

Prema dokumentima koje posjeduje Žurnal, Sebija Izetbegović je refundirala troškove za lijekove kupljene u apoteci Dina. Znači, Sebija Izetbegović koju je izabrao Jasmin Kapetanović, što direktno, što indirektno, prebacuje novac na račun apoteke čija je vlasnica supruga onog ko ju je izabrao. U svakoj normalnoj državi to je sukob interesa. U najmanju ruku.

BRZA REFUNDACIJA

Слика

A.B. je u ljeto prošle godine bio pacijent na Klinici za fizijatriju i rehabilitaciju Kliničkog centra Sarajevo. Lijekove koje su mu bili potrebni morao je kupovati sam. U Kliničkom centru Sarajevo saopćili su mu da potrebne lijekove može kupiti samo u apoteci Dina. Četiri kupovine i konačni račun je iznosio 1031,90 KM. Skoro dva mjeseca kasnije, pacijent A.B. je priložio svoj račun Kliničkom centru, a generalna direktorica Sebija Izetbegović potpisala je Odluku o refundaciji sredstava.

Nekoliko dana kasnije, potpisala je identičnu odluku i kojom su refundirani troškovi pacijentici A.M. koja je bila smještena na Klinici za infektologiju. Iste odluke potpisala je i za pacijenta S.M, potom R.S, pa A.B., onda M.S., zatim R.M., B.A. … I tako se za dva mjeseca skupilo skoro 10 hiljada KM računa. Svi navedeni pacijenti, lijekove su kupili u Apoteci Dina, udaljenoj od Kliničkog centra Sarajevo najmanje pet kilometara.

“Imajući u vidu da je KCUS obavezan obezbijediti lijekove obuhvaćene Odlukom o pozitivnoj bolničkoj i magistralnoj listi lijekova Kantona Sarajevo, a da je pomenuti lijek dio liste, postoji pravni osnov i obaveza KCUS-a da izvrši povrat sredstava za nabavku lijeka”, piše u obrazloženju svih odluka o refundaciji koju je potpisala prof. dr. Sebija izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

IMA ILI NEMA NOVCA

Sama direktorica Izetbegović navodi da je KCUS “obavezan obezbijediti lijekove”. Zašto ih, onda, KCUS nije obezbijedio?

“Nema novca”, glasio je odgovor KCUS-a u proteklom periodu.

Ako nema novca, kako se onda refundiraju troškovi pacijentima za lijekove koje su sami kupili? Mnogo je pitanja bez odgovora u priči o Sebiji Izetbegović i njenom “menadžerisanju godine”.

Zakon o javnim nabavkama BiH nalaže raspisivanje tendera za poslove i nabavke vrijednije od šest hiljada maraka. U apoteci Dina za samo dva mjeseca prošle godine pacijenti Kliničkog centra Sarajevo kupili su lijekove vrijedne najmanje 10 hiljada maraka. Računi su pravdani preko blagajne KCUS-a. I tako je indirektno KCUS nabavio lijekove od apoteke Dina čija vrijednost premašuje šest hiljada maraka. Što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Sem toga, na koji način su pacijenti koji su morali kupiti lijekove izabrali baš apoteku Dina? Adresa apoteke Dina je – Bulevar Meše Selimovića b.b.. Razdaljina između Bolničke ulice i Bulevara Meše Selimovića je 6,6 kilometara. Sigurno nije u pitanju izbor najbliže apoteke...Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 21 Јан 2017, 21:46Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 23 Јан 2017, 21:50

Nije ni cudo sto sve propada... da covek ne poveruje ovom lupetanju!
BAS:


СликаAha... "Narod ipak prepoznaje"...
Da, da, PREPOZNAJE - ali :


Слика


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 23 Јан 2017, 22:04

SVASTA na ovom Balkanu!!?
"Napredno" nema sta!
Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 23 Јан 2017, 22:14Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 23 Јан 2017, 22:45

Uz prethodni tekst (i mnoge druge na ovim stranicama) ide i ovaj clanak...
Sve poznato vec dugo, dugo godina! Balkanska kaljuga ...
Tako je to i u BiH... u samom vrhu pravosLudja!

to oni ... JAD I CEMER!


ANALIZA

Ima li pravde u BiH: Sudovi i tužilaštva su sredstva za političke manipulacije


Ne postoji zemlja sa više pravosudnih institucija, a manje uspjeha u procesuiranju korupcije, organizovanog i privrednog kriminala. Svojevremeno započeta reforma pravosuđa u BiH stala je na manje od pola puta, a potom se pretvorila u svoju suprotnost. Prekasno je za novi početak, a recepta za ozdravljenje sistema u ovom trenutku jednostavno nema.

Objavljeno: 22.01.2017. u 23:29h

Слика

Piše: A. Gutić

Početak svojevremeno održane godišnje konferencije tužilaca Bosne i Hercegovine imao je buran početak. Jedan od okružnih tužilaca iz grada gdje je održana konferencija uputio je kolegama (samo)kritiku.

“Pričamo o ovdje o borbi protiv kriminala i korupcije, a konferenciju održavamo u hotelu čiji vlasnik izbjegava plaćanje poreza. Mi ga zbog toga upravo istražujemo. Baš lijepo od nas,” žustro je konstatovao.

Na njegov istup nije bilo replike. Navedeni vlasnik nastavio je i godinama poslije biti “kontroverzni biznismen” kojeg su pratile priče o milionskim utajama poreza i drugih kriminalnih djela. Broj sumnjivih djela se povećavao, ali bez optužnice. Pokazalo se još jednom da nadležno tužilaštvo nije imalo snage istražiti njegov slučaj do kraja, jer privredni kriminal gotovo uvijek ima političke močnike u pozadini.

Dolaze podobne sudije i tužioci

Praktična reforma pravosuđa BiH počela je 2003. godine osnivanjem nezavisnih tijela za reimenovanje svih tužilaca i sudija. Usaglašeni su zakoni, obavljena edukacija, sudovi za prekršaje pripojeni općinskim, izvršena informatizacija u što je međunarodna zajednica uložila više od 40 miliona maraka. U državni sud i tužilaštvo pored domaćih, imenovani su i stranci koje je putem OHR-a delegirala međunarodna zajednica. Početak je bio ambiciozan. Optuženi su visokopozocionirani politički dužnosnici : Ante Jelavić, Dragan Čović, Mirko Šarović, Mladen Ivanić, Jerko i Mladen Lijanović, Edhem Bičakčić, Hasan Čengić.

No, ta agilnost nije dugo trajala. Od 2006. godine međunarodna zajednica se polako distancira od upravljanja kako političkim dešavanjima, tako i onim u pravosudnom sistemu. Prvoimenovani glavni državni tužilac Marinko Jurčević naprasno podnosi ostavku, pravdajući je zdravstvenim razlozima. Tek će godinama poslije dati uopšteno obrazloženje tog poteza.

“Ja sam se samo sklonio, jer sam vidio da dolaze podobni i tužioci i sudije,” rekao je Jurčević uz dodatnu opasku da sadašnji način na koji se biraju sudije i tužioci vodi pravosuđe u nekom drugom pravcu od profesionalnog.

Porodično i stranačko zapošljavanje

Političke stranke su strpljivo čekale i pripremale teren za ovladavanje pravosudnim institucijama. Naravno, prvo su na udaru bili okružni i kantonalni nivoi, gdje je bio manje uočljiv njihov pritisak da se putem VSTV-a imenuju ili politički podobni ili manje sposobni. Uporedo su uspostavljene i svojevrsne porodične manufakture u pravosuđu, gdje se čak i površnom analizom uočava da su za stručne saradnike zapošljavani najbliži srodnici sudija, tužilaca, advokata i naravno političara. Naredni korak bio je njihovo imenovanje za tužioce.

Oni koji nisu bili dio kolopleta interesa nacionalnih stranaka da se prikrije značajan udjel njihovih lidera i funkcionera u kriminalu, uklanjani su perfidnim načinima. Jedna po jedna, padaju prvostepene presude ili se naprasno obustavljaju istrage koje su prema dokazima bile korak do optužnice protiv političara poput Milorada Dodika,Zlatka Lagumdžije ili Dragana Čovića.

Konferencije važnije od istrage

Nosioci pravosudnih funkcija nižeg nivoa od državnog, shvatili su ili bolje reći prihvatili su pravila igre nametnute iz politike. Po sistemu ne talasaj, izbjegavaju procesuiranje predmeta za koje su procjenili da bi mogli izazvati reakciju politike. Istovremeno, i ono što bi mogli raditi, rade sporo i traljavo.

“Ne mogu da završim taj predmet jer mi je glavni svjedok nedostupan, već ga godinu tražim i vraćaju mi pozive sa adrese koju imam,” obrazlagao je potpisniku ovog teksta tužilac Tužilaštva SBK razloge višegodišnje istrage jednog ubistva. Kada je dobio odgovor da smo svjedoka odnosno broj telefona pronašli za 15 minuta i da radi stotinjak metara od tužilaštva, tužilac nije ni upitao za njegov broj!?

“Gdje ste pronašli onu ženu iz vašeg priloga, ja je tražim kao svjedoka za ratni zločin, ne mogu je naći, “ pitala je drugom prilikom državna tužiteljica. Odgovor da smo je pronašli u selu gdje se zločin i dogodio nije komentarisala.

Ovo su samo neki od niza primjera kako je produkt reforme pravosuđa imenovanje ili hronično nesposobnih ili korumpiranih ili komformizmom uljuljanih sudija i tužilaca, kojima se nigdje ne žuri sa obavljanjem posla, tek onoliko koliko to zahtjeva da zadovolje zadani godišnji učinak. Pri tome ne propuštaju brojne konferencije i seminare, pa kakav god im važan sudski proces ili istraga bila u toku.

Pravosudni klanovi

Tužilaštvo BiH i ovu godinu nastavlja po sistemu kako se odvijala prošla, gotovo svakodnevnim aferama. Suspenzija glavnog tužioca Gorana Salihovića je samo naizgled promenila odnose unutar ove institucije. Klanovi su i dalje u međusobnoj borbi. Jedan ima zadatak da sistemski opstruira istrage po nalogu političkih centara moći, drugi da radi isključivo za svoju korist i promociju dok je treći najbrojniji, oni koji bi da rade što manje. Istina, postoji i četvrta kategorija, onih koji bi željeli časno obavljati svoju funkciju, no niti mogu neometano raditi niti javno progovoriti o svemu što se dešava.

Moć koju daje pravosudna funkcija, pogotovo rukovodeća, opasna je boljka i ne treba čuditi što se ne biraju sredstva i politički mentori kada treba obezbjediti glavnu ili zamjeničku poziciju. Čak je i doskorašnja predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso doslovno posljednje minute svog mandata i odlaska u penziju koristila da presignira neke predmete sudijama ili na drugi način utiče na rad ove institucije.

Kako reformisati reformisano ?

Ako je ovo što sada imamo reformisano pravosuđe, bolje da nije ni reformisano, jedna od rečenica kojom javnost karakteriše aktuelno stanje ovog stuba vlasti. Da, vlasti. I to je ono što često i sami nosioci pravosudnih funkcija zaboravljaju, pa raspredaju priču o nezavisnom sudstvu. Ponašaju se doslovno poput nekih političkih stranaka koje formalno sudjeluju u vlasti, a praktično istupaju poput opozicije. Umjesto da se politika i političari prema njima odnose sa (straho)poštovanjem, sudije i tužioci svih nivoa prihvatili su obrnutu situaciju.

Za novu reformu potrebno je vrijeme, novac i neokaljani ljudski resursi. Pitanje je da li bilo šta od toga imamo. Svjesni da ih javnost doživljava kao produženu ruku političkog kriminala, iz državnog tužilaštva sada nezvanično najavljuju podizanje optužnica u predmetima koji su godinama paradigma opstrukcije istrage zarad zaštite najviših političara u ovoj zemlji.

Ukoliko to budu optužnice tek da su podignute, bez temeljito pripremljenih dokaza i svjedoka, propuštaju posljednju šansu da vrate povjerenje javnosti. Biće u pravu oni koji zlobno tvrde da su najveći tužilački uspjeh ostvarili krajem 2016. godine, kada su tužbom izdejstvovali za sebe retroaktivnu isplatu naknada za topli obrok, prevoz i odvojeni život.Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 24 Јан 2017, 11:38"ZANEMELA sam od besa kada je sudija pročitao presudu. Ovo je potvrda da nema pravde na ovom svetu"
I ne zanemela... prestrasno!
Podsticu li ONI to gradjane da uzmu pravdu u SVOJE ruke?


POSLE PRESUDE GINEKOLOZIMA

Majka preminule devojke ogorčena: Lekari su nam Ljilju ubili nemarom, a sud ih nagradio


Besna sam, ljuta i ogorčena - kaže Ilinka Novaković, majka Ljiljane Arambašić, posle presude kojom su ginekolozi Gordana Miletić i Vera Milenković osuđene na po dve godine zatvora

V. N. | 24. januar 2017. 09:30 |

Слика
Ilinka Novaković

ZANEMELA sam od besa kada je sudija pročitao presudu. Ovo je potvrda da nema pravde na ovom svetu! Više od petnaest godina sam se borila sa lažima i neistinama, oplakivala svoje dete, borila se sa bolom. Ovakva presuda je sramna, jer su dopustili da moja Ljilja umre zbog nebrige i nemara.

Ovako je Ilinka Novaković, majka preminule devojke Ljiljane Arambašić (18), za "Novosti" prokomentarisala presudu kojom su ginekolozi Kliničkog centra Srbije Gordana Miletić i Vera Milenković osuđene u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na po dve godine zatvora zbog nesavesnog lečenja njene ćerke. Ona je sa svojom drugom ćerkom, Ljiljaninom sestrom, juče prisustvovala izricanju kazne. Obe su bile ogorčene smatrajući da je prava kazna za lekarke bila doživotno oduzimanje licence.

- Godinama sam se nadala da će pravda biti zadovoljena, da će smrt moje kćeri i njihova osuda sprečiti da nanesu zlo drugima - priča Novaković Ilinka. - Besna sam, ljuta i ogorčena. Za sve ove godine, koliko je proces trajao, ti doktori su radili, bili unapređivani i nagrađivani. Sa svakim ponavljanjem postupka, ponovo smo sahranjivali i oplakivali naše dete.

Krivicu zbog ovakvog ishoda Ilinka vidi i u činjenici da je sudski proces trajao 15 godina.

- Sudije su u početku bile dobro upoznate sa slučajem, imali uvid u priču. Moju ćerku tog dana niko u Urgentnom centru nije ni pogledao, umirala je u mukama, kao u kanalu. Dete sam dala u ruke lekarima, a oni su je ubili. Sad nam ništa drugo ne preostaje nego da se pomirimo sa ovom nepravdom - navodi Ilinka.
Ljiljana je usled posledica pucanja slepog creva, a što nije konstatovano tokom pregleda, preminula februara 2002. godine.Nazalost, bice da je tako! I ne SAMO u Srbiji - osililo se to, osililo!

Слика

Pravosudna LUDNICA!Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Ljiljana Arambašić

SLUČAJ DECEDRA: ZASTARA I OSLOBAĐANJE


Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Jelica Radović

SLUČAJ "BEOKLINIKA": SUĐENJE KOJE MILI

Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Jelica Panić

SLUČAJ ANJE GRAHOVAC: DESETA GODINA ČEKANJA


Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Anja Grahovac

SLUČAJ MALOG RADENKA: DA LI ĆE SE PRAKSA PROMENITI?

Слика
Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Radenko Nikodinović

STRASNO, PRESTRASNO!
Pogledajte samo ove andjele...
NJIMA (pravosLudju, drzavi) su ocito vazniji doktori (ubice?) i njihove licence, nego ISTINA i PRAVDA za vecni mir dusa ove decice i njihovih porodica!?
Da, u Srbiji bar PISU o tome za razliku od biH!
U BiH "prodane duse" novinara uglavnom CUTE... ne zameraju se mocnicima u belom (zlu ne trebalo?)...
Sve ove tragedie su zabelezene na ovim stranicama, neka ih, neka OPOMINJU, neka se nikad ne ZABORAVE.
Pocivajte u miru decice, nikom kriva... a NJIMA, vasim dzelatima i saucesnicima (pravosLudnim) zelim dug zivot u neprestanom kosmaru neciste savesti (hm... ako je uopste imaju?)!


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 26 Јан 2017, 20:06

Svasta...ali "NISU" oni krivi?!

ZAHVAT BEZ ANESTEZIOLOGA
MUŠKARCU JEDVA SPASILI ŽIVOT NAKON ILEGALNE OPERACIJE Inspekcija Ministarstva zatvorila privatnu kliniku u kojoj su rađeni i estetski zahvati


AUTOR: OBJAVLJENO: 25.01.2017. u 13:04

Слика
CROPIX/www.korekcijanosa.com Dr. Branko Glušac, vlasnik ordinacije

Dr. Branko Glušac 9. rujna izveo je trostruku operaciju bez anesteziologa, a Ministarstvo mu je zabranilo rad tek nakon tri mjeseca od tog događaja


Makarskoj privatnoj Specijalističkoj ordinaciji za otorinolaringologiju dr. Glušac u kojoj su se radile i estetske operacije inspekcija Ministarstva zdravstva zabranila je rad zbog niza utvrđenih nepravilnosti, no rješenje je postalo izvršno tek nedavno, odnosno čak tri mjeseca nakon donesene odluke.

Naime, toliko je trebalo Ministarstvu da uspije dostaviti rješenje koje se na putu od Zagreba do Makarske nekoliko puta gubilo. Bez dokaza da je vlasnik i jedini zaposlenik, dr. Branko Glušac, primio rješenje ono nije moglo stupiti na snagu. Na nekoliko upita o spomenutom rješenju iz Ministarstva su proteklih mjeseci stizali različiti odgovori, ali ključno je u svakom bilo da “dr. Glušac još nije primio rješenje”, što znači da je unatoč inspekcijskom nalazu o prekršenim propisima ordinacija i dalje nesmetano mogla raditi.

Sve je zapravo krenulo nakon jednog nemilog događaja koji se u spomenutoj poliklinici dogodio 9. rujna. Istodobna estetska operacija kapaka, nosa i liposukcija podbratka, navodno u lokalnoj anesteziji, umalo je koštala života šezdesetogodišnjeg Z. V. koji je završio u teškom stanju, na rubu života i smrti, na hitnom objedinjenom prijemu KBC-a Split, gdje je dovezen vozilom makarske Hitne pomoći. Čovjek se, naime, odlučio na estetski zahvat u makarskoj Poliklinici Glušac, gdje mu je pozlilo tijekom zahvata pa je intubiran i prevezen u splitsku bolnicu. U splitskom KBC-u utvrdili su da pacijent ima velike srčane probleme, no uspjeli su mu spasiti život. Potvrdio nam je to i ravnatelj splitskog KBC-a, dr. Ivo Jurić, uz napomenu da “ne može govoriti o dijagnozi pacijenta”.

“To su mali zahvati”

Kirurzi s kojima smo u rujnu razgovarali o tom slučaju uvjeravali su nas da se takva tri istodobna zahvata ne mogu raditi u lokalnoj anesteziji nego da je potrebna opća anestezija, za što ta poliklinika nema dozvolu jer nema ni zaposlenog anesteziologa. S druge strane, dr. Branko Glušac kaže da on radi samo tzv. male zahvate koji se mogu raditi u lokalnoj anesteziji i da mu anesteziolog nije potreban. “Radim u lokalno potenciranoj anesteziji, imam dovoljno iskustva i znanja da to mogu raditi. Mom je prijatelju kojeg sam operirao toga dana pozlilo zbog srčanih problema, ali to se, nažalost, uvijek može dogoditi”, kaže dr. Glušac.

Strogi propisi

No, s njegovom tvrdnjom da se radi o malim kirurškim zahvatima koji ne mogu dovesti do većih komplikacija ne slaže se Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrate Hrvatskog liječničkog zbora koje je na zahtjev Ministarstva da se očituje o ovom slučaju 29. rujna prošle godine zaključilo da operacija kapaka, nosne pregrade, estetska operacija nosa i facelifting nisu mali kirurški zahvati nego su to samo oni kod kojih je niski rizik od komplikacija kao što su uklanjanje manjih tumora kože, madeža, ateroma lipoma ili korekcija ožiljaka koji se rade u lokalnoj anesteziji. U rješenju Ministarstva zdravstva kaže se da je za obavljanje kirurških zahvata propisan i broj djelatnika koji moraju biti stalno zaposleni u ordinacijama u kojima se rade veći kirurški zahvati, a to su uz kirurga anesteziolog i medicinske sestre koji moraju biti zaposleni u punom radnom vremenu pa je po njihovu mišljenju dr. Glušac u prekršaju jer je on jedini zaposleni u poliklinici.

“Blizu je hitna”

No, kad se dogodio nemili slučaj s pacijentom Z. V., navodno je u poliklinici bio i anesteziolog M. L., inače zaposlen u KBC-u Split, koji je pomogao dr. Glušcu u spašavanju pacijenta. U KBC-u Split dobili smo informaciju da anesteziolog M. L. nema dozvolu za rad u privatnoj praksi. No, dr. Glušac tvrdi da je M. L. toga dana slučajno bio u njegovoj ordinaciji. “Radi u Splitu, a živi u Metkoviću pa je bio u prolazu”, kaže dr. Glušac i naglašava kako drži da nije prekršio propise te da mu je ordinacija u kojoj radi već 12 godina u zgradi DZ Makarska pa mu je po potrebi dostupna i hitna medicinska pomoć kad bi je njegovi pacijenti trebali, kao što je to bilo u ovom slučaju.

“Sve sam učinio da spasim pacijenta. Nisam znao da ima tako tešku srčanu bolest jer njegov EKG to nije pokazivao. Zaista ne vidim razlog zbog kojeg mi je zabranjen rad. Otorinolaringolog sam s velikim iskustvom i zato mogu raditi sam te zahvate u lokalnoj anesteziji”, zaključuje dr. Glušac.

No, zdravstvena inspekcija zaključila je da zbog činjenice da se kirurški zahvati koji se rade u Poliklinici dr. Glušac ne mogu smatrati “malim kirurškim zahvatima koji bi se mogli raditi u lokalnoj anesteziji te da se u istoj obavljaju kirurški zahvati u općoj anesteziji koji predstavljaju opasnost za zdravlje i život pacijenata pa je odlučeno da se poliklinici zabrani rad”. Inače, dr. Glušac još nije odlučio hoće li pokrenuti upravni spor s obzirom na to da protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba.

KRONOLOGIJA Rješenje inspekcije o zatvaranju putovalo je čak tri mjeseca

9. rujna pacijentu Z. V. napravljene su istodobno tri estetske operacije u privatnoj ordinaciji dr. Glušac, gdje mu je pozlilo pa je prebačen u KBC Split

16. rujna inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je inspekcijski nadzor i otkrila niz nepravilnosti

29. rujna Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata zaključilo je da se veliki kiruški zahvati ne mogu raditi u lokalnoj anesteziji, odnosno da je dr. Glušac u prekršaju

10. listopada inspekcija donosi rješenje kojim se zabranjuje rad privatnoj ordinaciji dr. Glušac

do siječnja ove godine traje uručivanje rješenja, kad napokon stiže i potvrda pošte da je dr. Glušac primio rješenje koje nakon tri mjeseca postaje izvršno
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable