Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 20 Дец 2016, 22:02

nevenkagaragic пише:STRASNO... PRESTRASNO!
Zataskavaju, zataskavaju, to im je prioritet isto kao i ovde u BiH!


TRAGEDIJA BESPOMOĆNE OBITELJI
Beba nam je umrla nakon cijepljenja, na Rebru zataškavaju uzrok smrti

Datum objave: 09.02.2015 | 14:55 Autor: Marja Čolak
Слика

Inače zdravi Luka preko noći je prestao disati. Nožica mu je bila otečena kao moje dvije. Pikali su ga sa svih strana, krv je samo šikljala. Mogli smo samo čekati da srce stane i staviti ga u hladnu zemlju, priča nam majka Ljiljana

Najgora noćna mora svake majke i oca dogodila se ovih dana Ljiljani Škvarić Vidaček (30) i njenom suprugu Biserku (29) iz mjesta Senjanec nedaleko Ivanca u Zagorju. Njihov 10-mjesečni sinčić Luka, inače zdrava i vesela beba, preminuo je pod još nerazjašnjenim okolnostima. Sve je krenulo po zlu dan nakon što je maleni primio drugu dozu cjepiva DI-TE-PER, takozvani 5 u 1.


O ovom je slučaju, podsjetimo, prvi i jedini ranije izvijestio portal direktno.hr. Prije dva tjedna pisali smo kako jena Rebru pod nejasnim okolnostima umrla beba, te kako liječnici tvrde kako uzrok smrti nije povezan s cjepivom, već da je riječ o SIDS-u, sindromu smrti u kolijevci. Tada se još nije raspolagalo s dovoljno informacija. Sada svoju istinu o tragediji ekskluzivno za direktno.hr otkriva majka Ljiljana. Od Lukine smrti nije prošlo ni dvadeset dana, iznimno joj je teško, no, ogorčena liječničkim tretmanom, odlučila je otvoreno progovoriti o hororu koji ona i suprug prolaze, otkad je beba hitno hospitalizirana.

''09. siječnja, u 19 navečer mali je primio cjepivo 5 u 1. Sljedećeg jutra, ja sam se ustala oko pol 7 i otišla u kuhinju. Stariji sin, Jan, koji ima tri godine, probudio se, i inače bi se oni igrali, ali sad nisu. Otišla sam gore pogledati malog, ležao je u krevetu, čudno i mlohavo. Okrenem ga na bok, ništa. Dignem ga, vidim da ne diše. Krenem mu davati umjetno disanje. Zovemo hitnu. Oni su došli, odmah mu stavili kateter, bio je mali sav krvav i naotečen, a iz Varaždina do Zagreba došao s temperaturom 32, vjerojatno su ga pothladili dok su ga prevozili, bio je samo u pelenici'', priča nam Ljiljana.

Dodaje kako joj u hitnoj nisu dali da se vozi s bebom, nego su joj dali injekciju za smirenje, pa nije u prvi mah bila u potpunosti ni svjesna što se događa. Kad su došli u Zagreb na Rebro, nastaje totalni raspad sistema.

''Ne mogu vam opisati tu bol i osjećaj. Jedan doktor daje jednu dijagnozu, drugi doktor drugu, treći treću. Ali jedno je bilo sigurno, moraš čekati da mu srčeko stane kucati, djetetu nema lijeka. I tako je i bilo, na kraju sam ga stavila u hladnu zemlju. Dok je ležao na respiratoru, svaki dan sam morala putovati iz Varaždina za Zagreb. Mogla sam samo bespomoćno gledati kako leži. Znali su mi samo reći da su u krvi našli previše kiselosti i 80 posto olova. A nogica mu je bila skroz otečena, kao moje dvije. Pikali su ga sa svih strana, krv je samo šikljala. Ali nitko nije htio sa mnom sjesti i objasniti mi situaciju. Nismo imali dijagnozu, ne znamo ništa. Doktori su me proglasili histeričnom i rekli da moram na razgovor s psihijatrom. Pa kako bih se trebala ponašati ako mi dijete leži bespomoćno, a nitko mi ne želi ništa reći?! '', govori nam potresena Ljiljana.

Vraća se načas na cjepivo i pedijatricu Doma zdravlja u Ivancu.

''Kad smo ga doveli cijepiti prvom dozom, nije bilo reakcije. Onda mu je drugu dozu dala kasno navečer, u 19 sati. Kasnije sam pročitala da se djecu ne smije cijepiti kasno navečer. Također, doznala sam da je moguće da ga je pedijatrica piknula u pogrešno mjesto, i da je opasni dio cjepiva dospio ravno u mozak. I da je dijete zato doslovno zaboravilo disati. Ma ja ne mogu dokazati da ima veze s cjepivom, ali ovo ne može biti slučajno'', kaže majka.

Nakon što je Luku deset dana na životu održavao respirator, bilo je samo pitanje kada će mu srce otkazati.

''Luka je umro 21. siječnja, kad je navršio 10 mjeseci. Muža su nazvali na mobitel i javili da je umro. U smrtnom listu su napisali da je uzrok smrti nepoznat, ali da se sumnja na smrt u kolijevci SIDS i da je dijete doživjelo moždanu smrt i srčani zastoj. Ali ja znam da oni ne mogu reći da je smrt u kolijevci, jer je njemu srčeko još kucalo kad sam ga našla u krevetiću, a ne bi kucalo da je bio SIDS. Nema mi smisla ništa. Zataškavaju sve moguće. Doktori me u bolnici nisu mogli ni u oči gledati. Nalaz obdukcije će biti za dva-tri tjedna pa ćemo znati više. Stalno zovemo u bolnicu da pitamo kad će biti gotov nalaz, a oni kao da odugovlače'', rekla nam je Ljiljana.

Слика
Otpusnica Rebro

Otac se također teško nosi s iznenadnom smrću bebe. Tragična situacija navela je mladi par da posumnja u stručnost pedijatrice koja je bebi dala cjepivo. Stoga namjeravaju promijeniti pedijatra, odnosno starijeg sina prebaciti kod drugog liječnika. Nisu bili informirani o mogućim opasnim nuspojavama cijepljenja, ali od sada će itekako pratiti novosti o cijepljenju.

Ljiljana i Biserko planiraju i pravnu borbu. Za početak potražit će pomoć u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata.

A pomoć će im itekako trebati. I pravna, i psihološka. Inače su oboje nezaposleni. Biserko povremeno obavlja fizičke poslove, a Ljiljana je prije trudnoće radila u tvrtki koja se bavi kozmetičkim proizvodima. No, kako nije imala ugovor na neodređeno, dok je bila na porodiljnom dobila je otkaz. Novi posao je planirala potražiti nakon što Luka napuni godinu dana. Prvi rođendan trebao je slaviti 20. ožujka, samo dan prije maminog 31. rođendana. Slavlja, nažalost, neće biti.


Čeka se odgovor KBC-a Zagreb

Portal direktno.hr jedini je bio objavio vijest o smrti bebe na Rebru.


Prema našim tadašnjim saznanjima, liječnici su izričito tvrdili kako smrt ni na koji način nije povezana s cjepivom niti da je cjepivo uzrok smrti.

Komentar na navode majke o postupanju liječnika kBC-a Zagreb tek se očekuje.

direktno.hr

OPET??? ISTI HOROR sada u Zadru!
Hoce li opet zataskavati slucaj kao na REBRU prosle godine?
Pa dokle vise ???
A tek u Bosni i Hercegovini... e kakva su tek tu ZATASKAVANJA...
Da covek ne poveruje!
Strasno, prestrasno...


POKOP BIO U SUBOTU

Horor u Zadru: Beba stara tri mjeseca umrla u snu nedugo nakon cijepljenja

Nesretni dječačić je, prema kazivanju upućenih, samo dan prije smrti cijepljen koktelom 6u1. Još nitko nije javno optužio pedijatra


Datum objave: 19.12.2016 | 13:30 Autor: Ivana Zadro

Слика

Beba stara tek tri i pol mjeseca preminula je prošloga tjedna u Zadru. Kako doznajemo iz krugova bliskih obitelji, beba je umrla u snu u četvrtak, pokopana je u subotu, a službeni uzrok smrti je dojenačka smrt. No ono što 'bode u oči' jest činjenica da je nesretni dječačić, prema kazivanju upućenih, samo dan prije smrti cijepljen, navodno ''koktelom'' 6u1 (riječ je o kombiniranom cjepivu koje bi trebalo pružati zaštitu od difterije, tetanusa, pertusisa (acelularni), poliomijelitisa (inaktivirani), haemophilusa influenzae tipa b i hepatitisa B).

Portal Direktno.hr stupio je u kontakt s obitelji tragično preminulog djeteta (podaci o roditeljima i sinu poznati su redakciji, ali neobjavljeni su zbog zaštite privatnosti ožalošćene obitelji), no za sada ne žele izlaziti u medije.

Međutim, sumnja o povezanosti smrti bebe u snu s cjepivom možda bi mogla imati osnove.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS) definiran je kao neočekivana smrt djeteta mlađeg od godinu dana dok spava, čiji razlozi ostaju neobjašnjeni i nakon odgovarajuće istrage.

SIDS je u razvijenim zemljama važan uzrok smrti djece između 1. i 12. mjeseca. Najveći rizik je kod nedonoščadi i djece s malom porodnom težinom. Može se javiti danju i noću, bilo gdje, a uzroci nisu poznati sa sigurnošću. Roditeljima se preporučuje da dijete uvijek spava na leđima, da pripaze na temperaturu okoline u kojoj dijete spava te da ono bude u kolijevci u sobi s roditeljima, ali ne s njima na bračnom krevetu. Također, preporučuje se trudnicama da ne puše u trudnoći, kao i to da kasnije ne drže dijete u prostoriji u kojoj se puši.

No, jesu li ove 'preporuke' dovoljne da bi se izbjegle tragične smrti najmlađih?

Krajem 2014. godine objavljeno je izvješće tvrtke GSK iz 2011. godine koje je do tada imalo oznaku tajnosti. Dostupno javnosti postalo je tek nakon pravomoćne presude autističnog djeteta kao žrtve cjepiva Infanrix hexa. U izvješću stoji kako je nakon cijepljenja Infanrix cjepivom od iznenadne dojenačke smrti umrlo 72 djece.

Proizvođač je iznenadne dojenačke smrti tada nazvao čistom koincidencijom.

Dr. Jacob Puliyel analizirao je u tom razdoblju podatke i ustavnovio da se 97 posto smrti djece mlađe od godinu dana dogodilo u prvih deset dana nakon cijepljenja, dok se tek tri posto iznenadnih dojenačkih smrti dogodilo u sljedećih deset dana.

Odbacio je tvrdnje da je riječ o slučajnosti jer da je tako, zaključio je tada dr Puliyel, u oba desetodnevna razdoblja broj smrti bi bio podjednak.


Direktno.hr pisao i o smrti bebe na Rebru

Na to da se cijepljenje novorođenčadi ne može odbaciti kao slučajnost ukazivao je i tragičan slučaj o kojem smo pisali početkom 2015. godine. Najgora noćna mora svake majke i oca dogodila se tada Ljiljani Škvarić Vidaček i njenom suprugu Biserku iz mjesta Senjanec nedaleko Ivanca u Zagorju. Njihov 10-mjesečni sinčić Luka, inače zdrava i vesela beba, preminuo je pod nerazjašnjenim okolnostima. Sve je krenulo po zlu dan nakon što je maleni primio drugu dozu cjepiva DI-TE-PER, takozvani 5 u 1.


Ekskluzivno za direktno.hr majka Ljiljana tada je otvoreno progovorila o hororu kroz koji su ona i suprug prolazili.

"09. siječnja, u 19 navečer mali je primio cjepivo 5 u 1. Sljedećeg jutra, ja sam se ustala oko pol 7 i otišla u kuhinju. Stariji sin, Jan, koji ima tri godine, probudio se, i inače bi se oni igrali, ali sad nisu. Otišla sam gore pogledati malog, ležao je u krevetu, čudno i mlohavo. Okrenem ga na bok, ništa. Dignem ga, vidim da ne diše. Krenem mu davati umjetno disanje. Zovemo hitnu. Oni su došli, odmah mu stavili kateter, bio je mali sav krvav i naotečen, a iz Varaždina do Zagreba došao s temperaturom 32, vjerojatno su ga pothladili dok su ga prevozili, bio je samo u pelenici", kazala nam je tada Ljiljana.

U hitnoj joj nisu dali da se vozi s bebom, nego su joj dali injekciju za smirenje, pa nije u prvi mah bila u potpunosti ni svjesna što se događa. Kad su došli u Zagreb na Rebro, nastao je totalni raspad sistema. Jedan doktor daje jednu dijagnozu, drugi doktor drugu, treći treću, a nju su proglašavali histeričnom i savjetovali da ode psihijatru.

Potresena majka tragičnu je smrt povezala s cjepivom koje je beba primila dan ranije, ali nije mogla dokazati.

"Kad smo ga doveli cijepiti prvom dozom, nije bilo reakcije. Onda mu je drugu dozu dala kasno navečer, u 19 sati. Kasnije sam pročitala da se djecu ne smije cijepiti kasno navečer. Također, doznala sam da je moguće da ga je pedijatrica piknula u pogrešno mjesto, i da je opasni dio cjepiva dospio ravno u mozak. I da je dijete zato doslovno zaboravilo disati. Ma ja ne mogu dokazati da ima veze s cjepivom, ali ovo ne može biti slučajno", kazala nam je.

Nakon što je Luku deset dana na životu održavao respirator, bilo je samo pitanje kada će mu srce otkazati.

direktno.hr

Jesmo li u 21. veku ili...???
O ovome u vec godinama u BiH govori, bolje reci "vristi" Jagoda Savic!
Ponavljam objave na strani 53 , pa na strani 54... ma i ispred i iza sve sami HOROR!


Dr. Gajski o bebi u Zadru: smrt u kolijevci češća je nakon cijepljenja

Beba je umrla u snu u četvrtak, pokopana je u subotu, a službeni uzrok smrti je dojenačka smrt


Datum objave: 20.12.2016 | 16:26 Autor: Ivana Zadro

Слика
ZA DIREKTNO.HR Izvor slike: screenshot

Beba stara tek tri i pol mjeseca preminula je prošloga tjedna u Zadru. Kako doznajemo iz krugova bliskih obitelji, beba je umrla u snu u četvrtak, pokopana je u subotu, a službeni uzrok smrti je dojenačka smrt. Nesretni dječačić, prema kazivanju upućenih, samo dan prije smrti cijepljen, navodno ''koktelom'' 6u1 (riječ je o kombiniranom cjepivu koje bi trebalo pružati zaštitu od difterije, tetanusa, pertusisa (acelularni), poliomijelitisa (inaktivirani), haemophilusa influenzae tipa b i hepatitisa B). O mogućoj povezanosti cjepiva sa smrću mališana za direktno.hr govorila je liječnica Lidija Gajski.

"Cjepiva su iznimno slabo istražen medicinski postupak, pa su tvrdnje o njihovoj neophodnosti i efikasnosti znanstveno neutemeljene. Isto vrijedi za tvrdnje o sigurnosti cjepiva jer su istraživanja njihove škodljivosti malobrojna, kratkoga trajanja (većinom nekoliko dana ili tjedana), provode se uglavnom samo na zdravoj djeci i neadekvatno mjere i prikazuju nuspojave", kazala nam je Gajski.

Nedostatno je i praćenje nuspojava cjepiva u primjeni, objašnjava.

"Prijavljuje ih se tek 15-tak posto. Stoga je kategoričko otklanjanje veze određenih oštećenja zdravlja, uključujući naglu smrt djece, i cjepiva neozbiljno i neodgovorno. Tim više što postoje podaci o većoj učestalosti SIDS-a u kratkom razdoblju nakon cijepljenja".

Obdukcijski nalazi umrle djece ukazuju na moguću uzročnu povezanost, napominje Gajski.

"Imamo i brojne dokaze o manipulacijama i dezinformacijama od strane znanstvenika, medicinskih stručnjaka te nadležnih institucija u procesu proizvodnje, odobravanja i promidžbe cjepiva", kazala je Lidija Gajski za Direktno.hr.

O ovom je slučaju, podsjetimo, prvi i jedini izvijestio portal direktno.hr.

Stupili smo u kontakt s obitelji tragično preminulog djeteta (podaci o roditeljima i sinu poznati su redakciji, ali neobjavljeni su zbog zaštite privatnosti ožalošćene obitelji), no za sada ne žele izlaziti u medije.

Međutim, sumnja o povezanosti smrti bebe u snu s cjepivom možda bi mogla imati osnove, što nam je potvrdila i Gajski.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS) definiran je kao neočekivana smrt djeteta mlađeg od godinu dana dok spava, čiji razlozi ostaju neobjašnjeni i nakon odgovarajuće istrage.

SIDS je u razvijenim zemljama važan uzrok smrti djece između 1. i 12. mjeseca. Najveći rizik je kod nedonoščadi i djece s malom porodnom težinom. Može se javiti danju i noću, bilo gdje, a uzroci nisu poznati sa sigurnošću. Roditeljima se preporučuje da dijete uvijek spava na leđima, da pripaze na temperaturu okoline u kojoj dijete spava te da ono bude u kolijevci u sobi s roditeljima, ali ne s njima na bračnom krevetu. Također, preporučuje se trudnicama da ne puše u trudnoći, kao i to da kasnije ne drže dijete u prostoriji u kojoj se puši.

No, jesu li ove 'preporuke' dovoljne da bi se izbjegle tragične smrti najmlađih?

Krajem 2014. godine objavljeno je izvješće tvrtke GSK iz 2011. godine koje je do tada imalo oznaku tajnosti. Dostupno javnosti postalo je tek nakon pravomoćne presude autističnog djeteta kao žrtve cjepiva Infanrix hexa. U izvješću stoji kako je nakon cijepljenja Infanrix cjepivom od iznenadne dojenačke smrti umrlo 72 djece.

Proizvođač je iznenadne dojenačke smrti tada nazvao čistom koincidencijom.

Dr. Jacob Puliyel analizirao je u tom razdoblju podatke i ustavnovio da se 97 posto smrti djece mlađe od godinu dana dogodilo u prvih deset dana nakon cijepljenja, dok se tek tri posto iznenadnih dojenačkih smrti dogodilo u sljedećih deset dana.

Odbacio je tvrdnje da je riječ o slučajnosti jer da je tako, zaključio je tada dr Puliyel, u oba desetodnevna razdoblja broj smrti bi bio podjednak.

Upravo iz ovih razloga sve više roditelja odgađa cijepljenje barem do prve godine, kada pada i rizik od dojenačke smrti.

direktno.hr

Nadjoh link u jednom od komentara:

Zašto šutite?
DR. ŽELJKO POLJAK: ‘Moja kćer je dobila upalu mozga nakon cjepiva, svako cjepivo je otrov’


Davno, davno, jos 02.12.2008.godine, naslovih svoj post na bloger.ba:

I DOKTORI UBIJAJU, ZAR NE?

Ponovih ga i na blogu,hr 05.12.2015.godine, i ponavljacu i dalje jer je ISTINA!

DENIS I HIPOKRATOVI KRIVOKLETNICI "SLAVNOG" UKC-a TUZLA... I DOKTORI UBIJAJU, ZAR NE ?

Ponavljacu i dalje jer je ISTINA!
Dokaz za to su i ove stranice.
Naravno, valja spomenuti - CAST IZUZECIMA (retkim, sve redjim nazalost).

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 20 Дец 2016, 22:25

Uzas!
Ah, da "FORMIRANA STRUČNA KOMISIJA"... od koga? Od "vrana vrani oci na kopa", zar ne?
Vrlo dobro znam, nazalost, sta su te "strucne komisije", bar u Tuzli... prva je licila na "domacu zadacu", a druga (komisija nad komisiom!) nije odgovarala menadzmentu UKC-a Tuzla, pa su je morali obelodaniti tek na pismeni zahtev suda!


TRAGIČAN ISHOD TRUDNOĆE: Bebu izgubila pred carski rez

Tužan epilog trudnoće Dragane Krkić (33) iz Ćićevca na ginekologiji kruševačke bolnice. Tvrdi da je nisu porodili na vreme i da nisu obratili pažnju na bolove

S. BABOVIĆ | 20. decembar 2016. 09:12 |Komentara: 14

Слика

TRUDNICA Dragana Krkić (33) iz Ćićevca donela je na svet mrtvu bebu 15. decembra na Ginekološkom odeljenju kruševačke bolnice. Zbog tragičnog ishoda trudnoće, Draganina rođena sestra Aleksandra podnela je krivičnu prijavu istog dana. Ožalošćena porodica smatra da bi život bebe bio spasen da je porođaj obavljen na vreme i da su u bolnici obratili pažnju na bolove na koje se žalila buduća porodilja.

Dragana je trebalo da ima carski rez 19. decembra, ali je, govori Aleksandra, uz saglasnost sa doktorkom iz Varvarina koja je vodila sestrinu trudnoću, intervencija pomerena 10 dana unapred. Trudnica se 9. decembra, kažu u porodici, javlja dr Zoranu Hadži-Ranđeloviću, koji je u kruševačkoj bolnici vodio njenu trudnoću od sedmog meseca. On ju je, dodaje sestra, posle pregleda poslao kući i rekao da dođe u ponedeljak 12. decembra, kada je i primljena na odeljenje.

- Žalila sam se u utorak da me mnogo bole i peckaju prepone, da me boli stomak, niko ništa nije preduzeo - kaže za "Novosti" Dragana Krkić, koja se još oporavlja u bolnici. - U sredu isto, dete se obrtalo, guralo, nisam znala gde se nalazim... Ona se jadna borila unutra, da izađe...

Na naše pitanje da li je u utorak ili u sredu pregledana nekim uređajem, kaže da je CTG u sredu ujutro bio dobar, ali, kada je pozvala uveče da joj dođe neko od doktora, sestra joj je odgovorila da imaju četiri carska reza, da ne znaju gde im je glava.

- Čak te večeri kad mi je bila najpotrebnija pomoć, vizite nije ni bilo, doktor nije ni sišao - nastavlja Dragana. - U četvrtak pre podne je bila vizita i doktorka mi je rekla da je stanje stabilno i da će carski rez obaviti narednog dana. I rekla je da mi urade CTG. To su učinili tek u 12 sati.

Medicinska sestra tada nije mogla da čuje otkucaj srca bebe.

- Spustili su me na ultrazvuk, doktorka je rekla tom doktoru koji je trebalo da me porodi i koji me je porodio kada je bilo kasno, da gleda u ekran - priseća se Dragana. - Pitala sam da li nešto nije u redu, odgovorila je da, nažalost, nije, da "nema akcije".

FORMIRANA STRUČNA KOMISIJA

DR ZORAN Hadži-Ranđelović se javio na naš poziv i rekao da ne može ništa da nam kaže. U saopštenju dostavljenom "Novostima", koje je potpisaola direktorka Opšte bolnice Kruševac, dr Vesna Stević Gajić, navodi se:

- U vezi sa vašim pitanjima, obaveštavamo vas da je odmah po saznanju za navedeni slučaj, v. d. direktora Opšte bolnice Kruševac, shodno zakonu o zdravstvenoj zaštiti, formirala stručnu komisiju koja će u najkraćem vremenu da izvrši stručni nadzor i unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada svih zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju trudnice Dragane Krkić.


Po dobijanju strašne vesti, Dragana se onesvestila, a kada je došla sebi, govori, insistirala je da se vidi sa svojim doktorom. Kaže da joj je doktor više puta rekao da priznaje krivicu. Posle nekog vremena, tog 15. decembra, Draganu su porodili.

- Beba je bila vitalna i lepo je napredovala tokom cele trudnoće, a nisam imala nikakvu infekciju, bakteriju - dodaje ogorčena porodilja, koja u braku sa Ivanom ima sina od četiri godine. - Svi rezultati su bili dobri, a rađene su analize krvi, brisevi, urinokultura... Dakle, oni su napravili propust.

Dragana smatra da se nije odugovlačilo sa porođajem i da se obratila pažnja na njene žalbe na bolove, ishod ne bi bio fatalan. Sestra Aleksandra Krkić kaže da je porodica u šoku zbog tragedije, i da su pokrenuli ceo postupak kako se nešto slično ne bi dogodilo nekom drugom.

novosti.rs


ISPOVEST MAJKE KOJOJ JE BEBA UMRLA U STOMAKU Lekar mi je rekao: "Kriv sam, ne znam šta se desilo"
Dragana Krkić (33) iz Ćićevca otišla je pre nedelju dana u opštu bolnicu u Kruševcu da se porodi, ali joj je beba umrla u stomaku dok je čekala da lekari nađu slobodan termin za porođaj...


Ne odustajte od ISTINE I PRAVDE!
Krivci MORAJU odgovarati!


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 26 Дец 2016, 18:17

Prvo procitah par vesti tipa:

Hirurg uhapšen dok je uzimao mito za operaciju

A onda... zanimljivo - opet isto ime!?

Faktor saznaje: Uhapšeni hirurg Marinko Lovre 2014. optužen da je odstranio zdrav organ pacijentici!

Autor: M. R.

Hirurg koji je uhapšen danas dok je primao mito od pacijenta je Marinko Lovre, specijalista opće hirurgije, zaposlen u Općoj bolnici Prijedor, nezvanično saznaje Faktor.

14:41 / 26.12.16

Слика
Dr. Marinko Lovre

Podsjetimo, Lovre je lišen slobode na svom radnom mestu, neposredno nakon što je od građanina primio određeni novčani iznos kao mito.

Kako je kazala Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja MUP-a Republike Srpske za odnose sa javnošću, hapšenje je provedeno u saradnji sa Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Tužilaštva RS-a.

Inače, ovo nije prvi put da se dr. Marinko Lovre našao u sukobu sa zakonom. Prije dvije godine protiv Lovre je podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci zbog sumnje da je tokom operacije pacijentici iz Prijedora izvadio zdrav organ i time počinio krivično djelo nesavjesno liječenje.

VEZANI TEKST - Akcija policije u bolnici: Hirurg uhapšen dok je uzimao mito za operaciju

Izvještaj protiv hirurga je podnesen po prijavi pacijentice koja je 27. oktobra 2014. izjavila da joj je dr. Lovre tokom rutinske operacije slijepog crijeva odstranio zdrav jajnik!

- Preduzimajući operativne mjere i radnje i postupajući po prijavi, te uvidom u priloženu medicinsku dokumentaciju oštećene osobe, policijski službenici su utvrdili da je osoba prije operacionog zahvata imala sporni organ, dok na kontrolnim nalazima izvršenim poslije operativnog zahvata, nije uočeno postojanje spornog organa – naveli su tada iz Centra javne bezbjednosti Prijedor.

S druge strane, Lovre je tvrdio kako ovi navodi nisu tačni, te najavio da će pacijenticu tužiti za klevetu i uvredu časti.


faktor.ba

Pre dve godine:

ATV VIDEO/PRIJEDOR: Doktor pacijentu odstranio zdrav organ!

A sta bi nakon svega te 2014.godine?
Ko ce znati, niti me zanima mnogo, no ocito NISTA jer ON ipak RADI...

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 29 Дец 2016, 19:25

Kakvo zdravstvo, kakav humanizam?!
Samo SEBI JA i ne samo ona nazalost... nakotilo ih se u svakoj bransi!
Od NJIH za gradjane ne preostaje NISTA!
A KO ste, STA ste vi gradjani?
Drzava se svela na humanitarne akcije, vidi se i ovde u komentarima. Zalosno i jadno!


ZDRAVSTVO & HUMANIZAM

REFORME SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Ko nema hiljadu maraka ne može operisati karcinom u Sarajevu!


Penzija mi je 350 KM. Vidjet ću da svaki mjesec ostavljam po 100 KM i uštedim za operaciju. Trebat će mi godina. Doktori su mi rekli da će do tada tumor vjerovatno porasti, ali nemam izbora”, kazao nam je Ahmed Valjevčić.

Objavljeno: 29.12.2016. u 15:58h
Слика

Piše: Avdo Avdić

Ahmed Valjevčić ima rak pluća, ovjerenu zdravstvenu knjižicu i uredno zdravstveno osiguranje. Ima borački staž, penzionerski karton i penziju od 350 maraka. Sve je to nedovoljno da bi bio operisan na Kliničkom centru Sarajevo.
“Nemam hiljadu maraka”, žali se Valjevčić koji je na Kliničkom centru proveo sedamnaest dana čekajući operaciju.

Osamnaesti dan dobio je otpusno pismo u kojem piše: “pozivajući se na dopis broj 0203-48312 od 11.11. 2016. godine obavezni smo upoznati pacijenta sa stanjem da ZZO KS ne pokriva troškove POTROŠNOG MATERIJALA NEOPHODNOG ZA OPERATIVNI ZAHVAT, te da iz toga proističe OBAVEZA PACIJENTA DA UČESTVUJE U FINANSIRANJU DIJELA TROŠKOVA KOJI SE ODNOSI NA POTROŠNI MATERIJAL”.

Слика

“To je oko hiljadu maraka. Prvo je bilo 1500, pa su smanjili na hiljadu. Nemam taj novac i, uz svu dobru volju mojih doktora, oni me ne mogu operisati. Sve je to došlo s vrha”, kaže Ahmed.

PACIJENTI PODREĐENI UŠTEDAMA

U otpusnom pismu, Ahmedovi ljekari su se upravo pozvali na dokument “s vrha”. U novembru ove godine, generalna direktorica Sebija Izetbegović poslala je svim klinikama Kliničkog centra Sarajevo obavijest u kojem je navela da pacijenti sami trebaju da finansiraju troškove “potrošnog materijala”.

“Potrebno je da prije prijema pacijenata na operativni zahvat istog upoznate sa materijalom koji se finansira od strane njegovog osiguranja, i sa materijalom koji ne pokriva osiguranje pacijenta, te prednostima i nedostacima istog, i ukoliko je pacijent saglasan da SAM FINANSIRA TROŠAK, neophodno je da PRIJE OPERATIVNOG ZAHVATA UPLATI AKONTATIVNO IZNOS NAVEDENOG POTROŠNOG MATERIJALA. Klinika treba da šifrira taj materijal i uputi pacijenta na jednu od blagajni KCUS-a”, piše u svom dopisu generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Ove odredbe, međutim, odnose se na pacijente s područja Kantona Sarajevo, jer svi drugi kantoni djelimično ili u potpunosti snose troškove za svoje pacijente. Izetbegovićeva se u svom dopisu navodi da je ZZO i menadžment ranije upozoravao ljekare, ali da se tih upozorenja ljekari nisu pridržavali.

“Ta upozorenja se nisu poštovala, jer su pacijenti bili na prvom mjestu. Sada je sve, pa i zdravlje pacijenata podređeno navodnim uštedama Kliničkog centra Sarajevo, kako bi generalna direktorica Izetbegović mogla reći da je uspješan menadžer”, pojašnjava jedan od ljekara sa Kliničkog centra Sarajevo.

Kako saznaje Žurnal, najmanje dva pacijenta (M.H. i M.A.) proteklih su dana uplatili više od hiljadu maraka da bi bili operisani na Kliničkom centru Sarajevo, iako oba pacijenta posjeduju uredno zdravstveno osiguranje. Jedan od navedenih pacijenata se čak morao kreditno zadužiti kako bi mogao pokriti troškove svoje operacije.

“Ja se ne mogu ni zadužiti. Penzija mi je 350 KM. Vidjet ću da svaki mjesec ostavljam po 100 KM i uštedim za operaciju. Trebat će mi godina. Doktori su mi rekli da će do tada tumor vjerovatno porasti, ali nemam izbora”, kazao nam je Ahmed Valjevčić.

ZAUZIMANJE LJEKARSKE KOMORE

A dok pacijente otpuštaju zbog toga što nemaju novca, generalna direktorica KCUS-a svu svoju energiju usmjerila je na novi pokušaj zauzimanja Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Za 24. januar, na Kliničkom centru bit će održana “vanredna skupština Ljekarske komore” koju su zakazali ljekari bliski generalnoj direktorici, profesorici, doktorici, prvoj državnoj dami i stvarnoj vladarici sarajevskog zdravstva – Sebiji Izetbegović.

(zurnal.info)

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 29 Дец 2016, 20:22

Obraz? Zar ga imaju (cast retkim izuzecima)?
Kako rekoh vec u prethodnom postu nakotilo ih se u svakoj bransi (ovih BEZ obraza)!
Licno smatram da je najveca krivica do pravosudja, jer da RADE svoj posao kako treba ne bi se gradjani (drzava) gusili u ovolikom kriminalu i korupciji!
Nazalost u BiH je i pravosudje palo na najnize grane, navescu samo par primera (ko bi ih sve nabrojao):
Pravosudna apokalipsa i ja
Procitah pre dva dana i ostadoh zabezeknuta (doduse i nadati se od njega): "Pravosuđe, laku noć!" rece Branko Peric bivsi (prvi i dugogodisnji) predsednik VSTVA- a (od 2004. do 2010.godine), sadasnji sudija Suda BiH i (neizabrani) kandidat za predsednika Suda BiH (da, i nekadasnji novinarcic)! Koje licemerje!

A kolega mu (tuzlanski kadar) Izo Tankic tuzi VSTV-e nezadovoljan izborom predsednika Suda BiH:
I dalje traje borba oko Suda BiH: Kandidat Tankić osporava imenovanje sudije Debevca
Sve sami "uzori svetli" - da podsetim i na Izu Tankica u vezi skandalozne afere nikad osudjenih profesora Pravnog fakulteta... koja je oterala u smrt tuzioca Dijanu Milic (kolege za "primer")!

Pa isto neki dan:
ZBOG IZBORA U VSTV: Zataškana istraga Tužilaštva BiH protiv Monike Mijić

U Tuzli:
Potvrđena optužnica protiv bivšeg kantonalnog tužitelja Stjepana Ćaćića

A tek glavni drzavni tuzilac Goran Salihovic - o njemu i "ptice na grani pevaju"!

Ne vredi vise nabrajati - sve ZLO I NAOPAKO... prestadoh i pratiti.

Na kraju cu citirati ministra sigurnosti BiH Dragana Mektica:
"Imamo SUDIJE U BJEKSTVU, TUŽIOCE U PRITVORU, kriminalce na slobodi"
Nazalost, Mektic je u pravu!
Dakle KO je kriv? Pravosudje!
Da oni rade SVI bi bili u zatvoru, od vrha vlasti... a NE RADE!
Morala sam... FUJ - GADE MI SE!


Obraz profesora ili sudije košta 5.000 KM

29.12.2016 08:31
Слика

Građani smatraju da korupcije najviše ima u zdravstvu i saobraćajnoj policiji, dok istraživanja ukazuju na to da su najugroženije institucije vlasti…

Poznati prijedorski hirurg Marinko Lovre uhapšen je u ponedjeljak zbog primanja mita. Policijski inspektori su ga uhvatili na radnom mjestu u bolnici u Prijedoru dok je od jednog pacijenta uzimao mito od oko 1.000 maraka. Ova vijest i nije neko iznenađenje, barem ne za građane koji su navikli da se pojedini ljekari, medicinske sestre, policajci, građevinari i ostali javni službenici “kupuju” novcem i poklonima, piše Oslobođenje.

Suptilni “viši nivo”

Iako se prema istraživanju javnog mnijenja građani najčešće susreću sa korupcijom u zdravstvu i saobraćajnoj policiji, najviše koruptivnih djela ipak ima u institucijama vlasti, kao što su parlamenti i vlade na različitim nivoima.

– Korupcija je toliko prisutna i na najvišem nivou da je zarobila sve institucije sistema i zbog toga ne funkcioniše ni borba protiv drugih oblika korupcije, ukoliko krenemo od sitne pa do najveće. Najveći problem je korupcija na najvišim nivoima vlasti, koja se onda prelijeva na niže nivoe, i građani to osjete sa predstavnicima različitih institucija, kaže za Oslobođenje Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala BiH.

Saobraćajni policajci najčešće se podmićuju sa oko 20 maraka, dok se pokloni uglavnom nose medicinskim sestrama i doktorima, koji, doduše, neće odbiti ni “koverte”.Na nižim nivoima vlasti (zavisno kojem) kao mito se obično daje od 20 do 50 KM, dok je cijena mita univerzitetskim profesorima, te sudijama puno veća – od 1.000 do 5.000 KM. Što je viši nivo vlasti u pitanju, veći je i iznos mita.

– Kada to pomjerite na viši nivo, kroz trgovinu utjecajem i namještanje poslova tendera po sistemu “ja tebi, ti meni”, tu se rjeđe dešava razmjena keša, a češće međusobni talovi i dogovori. To se na “višem nivou” radi mnogo suptilnije i često sve po zakonu, pa je korupciju u takvim slučajevima teže detektovati i sankcionisati. Kada govorimo i o klasičnom davanju mita, i ono se teško identifikuje, jer ko god daje mito, neće sam sebe da inkriminiše, budući je i davanje mita krivično djelo. Najčešće ljudi prijavljuju mito ukoliko zauzvrat nisu dobili obećanu uslugu, kaže Korajlić.

Transparency International BiH je u posljednjih 15 godina radio bezbroj istraživanja o korupciji, kao i istraživanja javnog mnijenja o problemima s kojim se građani najviše susreću kada se radi o ovoj pošasti. Prema svim rezultatima, naša država u prethodnih pet godina u vezi sa ovom problematikom nije napravila nikakav napredak, a u poređenju sa drugim državama, ili se zadržavamo na istoj poziciji ili su primjetni manji padovi.

Javna uprava i pravosuđe

– Građani ne vide nikakav napredak u borbi protiv korupcije u posljednje četiri godine. Više od 80 posto građana smatra da smo među najgorim državama u Evropi i centralnoj Aziji po tome koliko građani imaju povjerenje u institucije, odnosno da će se one izboriti sa korupcijom, napominje Korajlić.

S druge strane, u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kažu da u proteklom periodu nisu imali kadrovske niti materijalno-tehničke kapacitete da urade sveobuhvatno istraživanje o ovoj temi.- Podaci o koruptivnim krivičnim djelima kojima raspolažemo temelje se na prijavama korupcije koje zaprimamo, a kojih je prema posljednjoj evidenciji koju smo uradili u ovoj godini bilo oko 100. Prema tim prijavama, korupcija je najzastupljenija u javnoj upravi, u smislu zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, nepravilnosti u vezi sprovođenjem konkursnih procedura prilikom zapošljavanja, nesavjesnog rada u službi, sukoba interesa, te nepravilnosti u vezi sa provođenjem procedura javnih nabavki, kažu nam u Agenciji, te naglašavaju da su, prema njihovim informacijama, nakon javne uprave koruptivnim djelima najpodložnije pravosudne institucije, policijski organi, te sektori zdravstva i obrazovanja.

BiH se već odavno “kupa” u korupciji, a posljednji niz policijskih akcija rađenih po nalogu sarajevskog Tužilaštva vratio je građanima nadu da se i onima “u vrhu” može stati ukraj. Naime, u nizu akcija (Pravda, Blok, Urban..) zbog niza koruptivnih djela pohapšeni su nekadašnji ministar, načelnik, općinski vijećnici i službenici, vještaci, advokati…- Da bi se korupciji stalo ukraj, moramo shvatiti da je ovo borba svih nas, kako javnog, tako i privatnog sektora, a ne samo pojedinih nivoa vlasti, poručuju iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, dodavši da su prema njihovim podacima najčešći način plaćanja mita novac, protuusluge, najčešće kroz procedure javnih nabavki i zaposlenje.

U Transparency Internationalu BiH naglašavaju da je ključna karika u borbi protiv korupcije pravosuđe kojem se treba osigurati nezavisnost i kapacitet. Na naše pitanje šta raditi ako je i pravosuđe korumpirano, Korajlić kaže da u pravosuđu svake države postoje zloupotrebe, ali da to postaje problem ukoliko poprimi ozbiljne razmjere, pa počne da utječe na kompletan sistem.

(Ne)zavisnost

– Kod nas je ključni problem to što je upitna nezavisnost pravosuđa kao sistema i kao pojedinaca predstavnika, te konstantni politički utjecaj koje to pravosuđe trpi. Imamo političke partije koji su glavni generator korupcije i koje su postavile kontrolu nad sistemom pravosuđa i onda dolazimo do toga da oni koji su umiješani u korupciju budu zaštićeni od predstavnika vlasti, jer im služe za takve stvari. Zato je za pravosuđe ključna nezavisnost, jer ako je imate, niko sa strane ne može utjecati na to kako radi pravosuđe i kako u kojem predmetu postupa, pojašnjava Korajlić.

Ona dodaje da je u svemu bitna i svijest građana o štetnosti i posljedicama korupcije, te da treba osigurati da njihove prijave neko procesuira, odnosno da se na osnovu njihovog podnošenja postupa. U borbi protiv korupcije su također potrebni i dobar zakonski okvir i sposobnost institucija da ga provode.
Također, između ostalog, bitno je propisati i adekvatne kazne koje bi imale odvraćajući efekat na bilo koga ko se upusti u korupciju, objavilo je Oslobođenje.

(TIP/Foto: Ilustracija)

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 30 Дец 2016, 22:10

A koliko je unesreceno ? To krijete kao zmija noge!
KUCO MRAKA


U UKC Tuzla tokom godine obavljeno više od 3 miliona pregleda i oko 18.000 operacija

Autor:Desk - Dec 29, 2016

Слика

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla tokom 2016. godine primjenjivane su savremene i visokokosofisticirane dijagnostičke procedure, uvedene su nove operativne metode, ulagano je u modernizaciju i opremanje klinika, uz kontinuirano educiranje kadra, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare prof. dr. Nešad Hotić, generalni direktor UKC Tuzla, govoreći o poslovanju u godini koja je na izmaku.

Osim prof. dr. Hotića, na konferenciji za novinare bili su uime domaćina prof. dr. Fahrija Skokić, medicinski direktor UKC, predsjednica UO UKC Munevera Bećarević, glavni medicinar UKC Mirza Jahić, pravnik Ervin Mujkić, šef Odjela informacionih tehnologija Nihad Mešanović, te glasnogovornica UKC Ersija Aščerić – Mujedinović.

generalni direktor naglasio je da je ovaj kolektiv za posvećenost i usmjerenost za dobrobit pacijenata dobio priznanje od strane građana, koji su ovu zdravstvenu ustanovu, u istraživanju koje je obavljeno pod patronatom Ambasade SDA u BiH, proglasili najboljom zdravstvenom ustanovom u Federaciji BiH.

– U ovoj godini uradili smo više od 18.000 operacija, a obavili više od 3 miliona pregleda što je porast u odnosu na prethodnu godinu od oko 113.500 pregleda. Uveli smo brojne nove procedure, naša Klinika za hirurgiju je jedina ustanova u BiH koja se bavi barijatrijskom hirurgijom patološke debljine. Na koncu, zaustavili smo trend gubitaka i očekujemo da ćemo ovu godinu poslije dugo vremena okončati pozitivno – rekao je prof. dr. Hotić, naglasivši da to ne znači eliminaciju gubitka iz ranijih godina, ali koji se ne povećava.

Posebno je ukazao da je UKC Tuzla lider u transplantacijskoj medicini, što je jedan od strateških ciljeva ove ustanove. Kazao je da je oko 90 posto svih transplantacija u BiH obavljeno u Tuzli, uglavnom domaćim resursima.

– U 2016. godini urađena je 21 transplantacija bubrega od čega 9 kadaveričnih. Obavljeno je 6 kadaveričnih transplantacija rožnjače i 4 kadaverične transplantacije jetre. Jedini smo centar u BiH u kojem se obavljaju transplantacije matičnih čelija hematopoeze. U ovoj godini obavljeno je 18 transplantacija koštane srži što je porast za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu – naglasio je generalni direktor UKJC Tuzla.

Na kraju je rekao da su ogromna sredstva uložena u renoviranje i moderniziranje klinika, a najavio je da će već u januaru biti otvoren novi hirurški centar na Klinici za dječije bolesti.

Слика

Uz sve, vođena je politika stalne edukacije ljekarskog i medicinskog kadra, tako da je tokom godine više od 600 ljekara bilo je na edukaciji u medicinskim centrima u inostranstvu.

– Naš primarni cilj u 2017. godini jeste da UKC ostane vodeći zdravstveni cebntar u BiH, da se uvode nove procedure, vrši dalja edukacija kadra, te ulaže u nabavku opreme i modernizaciju klinika – zaključio je prof. dr. Nešad Hotić.

Medijima se zahvalio na blagovremenom i objektivnom informisanju javnosti o radu UKC Tuzla. Portalu TuzlaL!VE.ba i još nekim medijskim kućama iz Tuzle i BiH uručena je zahvalnica, koju je uime našeg portala primila saradnica Azra Kunosić. (tl)

tuzlalive.ba

I tako na "sva zvona" po njihovom poznatom obicaju samohvalisanja...
Video RTV7 Tuzla:

UKC Tuzla 2016. godinu završava sa velikim brojem obavljenih pregleda i usluga


Слика

Pa N1...

Evo zašto je UKC Tuzla najbolji zdravstveni centar u BiH


Komentari - SLAZEM SE, izdvajam ova tri:
"Ako je ovo najbolji centar onda sam 100% sigurna da ne želim ni 1% zdravstvene zaštite u Bosni.. Dzabe se hvale ali rad je dokazao suprotno. Nije ovaj centar dorastao da mu se dodijeli neki NIVO.."


Слика

I tako dalje, ima toga na jos, tu su 8u samohvalisanju) neumorni.
Ipak, ima i tu (nadje se) casnih izuzetaka...

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 30 Дец 2016, 23:02

Hahaha... "uvredio" se nesto "ugledni" profesor doktor Kasim Muminhodzic?
Sto se mene tice, nema u njemu ni Č od coveka, a ni H od humaniste (sto bi se podrazumevalo za Hipokratovog sledbenika)! Pljuckam ja (Nevenka Garagic iz Tuzle imenom i prezimenom) na njegov "ugled"!
ON, Kasim Muminhodzic, medicinski direktor UKC-a kaze "ne saljemo mi SVAKOGA na ultrazvuk" i to nakon smrti mog sina (26 godina) i nakon sto su se njegovi diletanti 3 dana igrali doktora i odoka uspostavili "dijagnozu" (pogresnu naravno). A Denis je imao SKOLSKE SIMPTOME ANEURIZME! Ne, ne salju oni "svakoga" na ultrazvuk...
Proklet bio Kasime Muminhodzicu zajedno sa diletantima koje si stitio!
Osim toga "ugledni" nam nikada nije (od 2005.god.) dostavio nalaze komisije/ja koje su ispitivale "okolnosti" Denisove smrti, morala sam traziti od sudije da sluzbenim putem zahteva dokaze koje je ON (i kasnije drugi u UKC-u) krio godinama!
Proklet bio Kasime Muminhodzicu!
Ti si dooobroo "zasluzan" za novo ime ove kuce - KUCA MRAKA (mnogi Tuzlaci se slazu s tim)!


Prof. emeritus Kasim Muminhodžić: Odričem se Zahvalnice Medicinskog fakulteta Tuzla!

Autor:Desk - Dec 30, 2016

Слика

Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli obilježio je nedavno 40.godišnjicu osnivanja i djelovanja.

U okviru svečane akademije, održane prije nekoliko dana, dodjeljene su zahvalnice zalužnim pojedincima, kolektivima i društvenim zajedicama, te medicinskim fakultetima u BiH i inostranstvu.

Među dobitnicima Zahvalnice je i prof. emeritus Kasim Muminhodžić, bivši medicinski direktor UKC Tuzla i jedan od međunanrodno priznatih gastroenterologa, koji je već nekoliko godina u penziji.

Слика

No, kako iz nezvaničnih izvora doznaje TuzlaL!VE.ba, prof. Muminhodžić odlučio je vratiti spomenutu Zahvalnicu.

Kontaktirali smo ovim povodom profesora emeritusa Muminhdožića, koji je rekao:

– Jedino vam mogu reći da se javno odričem Zahvalnice Medicinskog fakulteta u Tuzli. Razloge ću objasniti poslije praznika, jer ne želim da pojedinim ljudima kvarim novogodišnje raspoloženje – kazao je prof. Muminhodžić za TuzlaL!VE.ba. (tl)

tuzlalive.ba

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 30 Дец 2016, 23:09

Zanimljivo istrazivanje... moze biti...

Manja vjerovatnoća da će pacijenti umrijeti ako ih liječe liječnice

Manja je vjerojatnost da će pacijenti biti ponovo hospitalizirani ili da će umrijeti ako ih liječe liječnice, pokazalo je američko istraživanje.

FENA jučer
Слика
Foto: EPA

Neka su ranija istraživanja upućivala na to da liječnice pružaju kvalitetniju medicinsku skrb, ali dosad se nije istraživalo ima li spol liječnika utjecaj i na klinički ishod liječenja.

Naučnike s bostonskog fakulteta za javno zdravlje na takvu su studiju motivirala ranija istraživanja koja su pokazala da se liječnice više drže kliničkih smjernica od liječnika te da više komuniciraju s pacijentima.

Ispitali su slučajeve milion korisnika američkoga nacionalnog zdravstvenog osiguranja Medicarea starijih od 65 godina koji su bili na bolničkom liječenju od 1. januara 2011. do 31. decembra 2014. godine, a rezultati studije objavljeni su u časopisu JAMA Internal Medicine.

Istražili su povezanost između spola liječnika i mortaliteta pacijenata u 30 dana, odnosno koliko je pacijenata umrlo u 30 dana od prijema u bolnicu, te stopu vraćanja na bolničko liječenje u istome roku (odnosno jesu li pacijenti ponovo završili u bolnici nakon otpuštanja).

Kada su podatke prilagodili karakteristikama pacijenata, težini bolesti i isključili iz istraživanja jedinice intenzivnog liječenja (kako bi isključili mogućnost da ljekari češće rade s teže bolesnim pacijentima) pokazalo se da je vjerojatnost smrtnog ishoda kod pacijenata koje su liječile liječnice bila manja za pet posto. Jednak je postotak primijećen i u slučaju ponovnog primanja pacijenata u bolnicu u odnosu na pacijente što su ih liječile njihove muške kolege.

Rezultati su bili konzistentni i u različitim bolestima i u njihovoj težini.

"Razlika u mortalitetu nas je iznenadila. Spol ljekara bio je posebno važan kod najtežih pacijenata. Rezultati upućuju na to da moguće razlike u načinu liječenja kojemu pribjegavaju ljekari, odnosno liječnice mogu imati važne kliničke posljedice", kazao je voditelj istraživanja Yusuke Tsugawa.

Razmatrajući dokaze prijašnjih studija, autori ovo istraživanja postavljaju hipotezu po kojoj su ljekari skloniji nepotrebnim rizicima u liječenju te su previše samouvjereni kada su posrijedi njihove sposobnosti u rješavanju problema.

Suprotno tome, liječnice su manje plaćene od ljekara i manja je vjerovatnoća da će biti promovirane.

klix.ba

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 06 Јан 2017, 18:05

nevenkagaragic пише:
nevenkagaragic пише:Ljudi moji pa DOKLE VISE???
Jesmo li mi u 21. veku???


Žena preminula tokom poroda u Gradišci
Tridesetdvogodišnja Jovana Šinik preminula je jutros prilikom poroda u bolnici u Gradišci... Jedna od rođaka preminule žene, koja je insistirala na anonimnosti, rekla je za BN TV da su ljekari porađali Jovanu Šinik čitav dan da bi se nakon toga odlučili na carski rez, ali je porodilja preminula.
- Petak, 28.10.2016. | 17:04


Da, naravno, po njihovom obicaju SVE je BILO "u redu"...

Žena preminula pri porodu u Bosanskoj Gradišci, ljekari se bore za život bebe
... Direktor Opće bolnice Gradiška Vlado Marjanović ističe da je jučer ujutro obaviješten o smrti porodilje, te tvrdi da je već dogovorena i obdukcija. Po njegovim riječima, krvarenje majke ničim se nije moglo zaustaviti, te je završilo hemoragičnim šokom.
"Kad se sve to sagleda, to je neki postotak koji se može desiti u medicini. Potreseni smo i dirnuti, ali nažalost i to se dešava. Ustanovu je posebno interesovalo da li su u datom momentu imali ljude na mjestu, opremu, lijekove, te da li je žena propraćena kako treba. Mogu reći da je bilo uključeno 6-7 ginekologa i anesteziologa, koji su dali sve od sebe, te da su poštovane sve procedure u toku poroda, te u toku uključivanja operacione sale i intenzivne njege", kaže Marjanović, prenosi Euroblic.
Druge detalje toga kako je tekao porod, da li je na vrijeme reagovano i slično, Marjanović ne može da komentariše, ističući da su obdukcija i sve ostalo u nadležnosti drugih službi.
"Moje je da provjerim da li su sve procedure poštovane, da li su svi ljudi bili prisutni i to je sve bilo u redu", tvrdi Marjanović...


Слика

Ne samo porodilista...

"Porodilista u BiH nisu porodilista nego UMORILISTA! A za smrt beba i porodilja nisu krivi samo doktori nego i svi mi koji sutimo i dozvoljavamo im da rade to sto rade!!!"

Слика

PRAVDA?
To je u BiH mislena imenica nazalost! Pogotovo kad su u pitanju Hipokratovi krivokletnici...
Nista bolje nije ni na celom Balkanu.


Слика

Veliki broj građana na protestu zbog smrti porodilje u Gradišci: Traže smjenu ginekologa(FOTO,VIDEO)
GRADIŠKA - Tog jutra Jovana Šinik (32) odvezla je dvoje djece u školu, vrtila se kući, napravila doručak u porodici, a zatim pozvala supruga da je odveze da rodi. Potpuno zdrava majka umrla je na porodu, neodgovornošću i nestručnošću ljekara...
... Okupljeni su govorili da se porodilište u Gradišci treba zatvroriti, jer kako oni tvrde, ko nema novca ne može ni rađati. Milan Crnomarković, otac koji je prije dvije godine izgubio dijete, rekao je da je i tada organizovao mirni skup na istom mjestu ali da se od tada ništa nije promijenilo. "Mi smo dva i po sata čekali hirurga koji je spavao u trenutku dok se dijete borilo za život", rekao je Crnomarković. Porodica preminule Jovane tvrdi da je najveći problem u tome što nije porođena carskim rezom iako su ljekari zbnali da beba ima više od pet kilograma. "Svjesni smo da ljekari štite Dragana Janjića, ginekologa, i sve dok tako bude ovakve tragedije će se događati u porodilištima" naglasila je porodica preminule Jovane...

Nego sta!
Svaku stvar valja nazvati pravim imenom i izboriti se za istinu i pravdu!
Samo morate biti spremni na dugogodisnju upornu borbu sa trulim pravosudjem u BiH (i ne samo pravosudjem - "ruka ruku mije")!
A da je trulo do raspadanja svakodnevni smo svedoci (nazalost), no kako SVEMU dodje KRAJ, nadajmo se da ce NEKO konacno i njihovi redove OCISTITI pa popuniti (uz casne izuzutke koji ce ostati) POSTENIM i PROFESIONALNIM (sposobnim umesto podobnim) kadrom.
Nadajmo se, jer nada poslednja umire, a ako/kad i ona umre onda je svejedno... nece vise NISTA ostati!


Suprug preminule porodilje iz Gradiške: Tužiću doktore jer su mi ubili ženu

Слика

Nikola Vidačković 04.01.2017 12:20

BANJALUKA, GRADIŠKA - Obdukcioni nalaz mi niko nije dao iako sam ga tražio. Čim ga uspijem dobiti, podižem tužbu protiv bolnice u Gradišci i doktora Dragana Janjića. Oni su je ubili, oni će da odgovaraju.

Ovako počinje priču Ranko Šinik, suprug nedavno preminule porodilje Jovane Šinik (32), iz okoline Gradiške.

Preminula je prije više od dva mjeseca kao potpuno zdrava žena i neko ko je je iza sebe već imao četiri trudnoće, nakon što je sa suprugom otišla u bolnicu u Gradišku da se porodi. Najljepši događaj u životu pretvorio se u put bez povratka za Jovanu, a Ranko i porodica još jednom su istakli kako smatraju da su za Jovaninu smrt odgovorni nestručni i neodgovorni ljekari.

"Sa mnom je u policiju otišlo više žena i dalo zvaničnu izjavu kako im je isti taj doktor tražio pare kako bi ih porodio, kako su ih ostavljali u bolnici da se pate sve dok nisu dali mito, te šta su sve prolazile na tom odjelu. Takvih žena mi se još javilo na desetine i sve su spremne da ispričaju svoju priču, ali uprkos tome niko ništa do sada nije uradio", govori Šinik i dodaje kako je pomenuti ljekar vraćen na posao poslije svega nekoliko dana.

"Bio sam kod tužioca i kod ministra, ali uzalud", kaže Ranko.

Dodatnu sumnju na čitav slučaj bacaju i nalazi iz dvije bolnice, u Gradišci i Banjaluci, koje nam je Ranko ustupio.

"Na nalazu u Gradišci, koji je pritom i išaran, stoji da dijete ima oko tri kilograma i 300 grama, a na nalazu koji je napisan po dolasku u Banjaluku, znači isti dan po porodu, to jest svega nekoliko sati poslije istoga, piše da dijete ima četiri kilograma i 600 grama. Znači da je, po njima, dijete u putu dobilo kilogram i 300 grama. Jasno je da su u Gradišci pokušali da prikriju kolika je beba u stvari bila i da su morali raditi carski rez, a nisu", tvrdi on.

S pitanjem o smrti Šinikove obratili smo se i Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, koje je 18. novembra 2016. godine primilo izvještaj iz Stanice javne bezbjednosti Gradiška.

"Postupajući tužilac će sprovesti istragu, potrebna vještačenja te utvrditi sve činjenice, a nakon toga donijeti tužilačku odluku u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", rekla je Maja Đ. Vidović, portparol Tužilaštva.

Na nadležne da urade svoj posao do kraja nije uticao ni veliki protest koji je nedavno održan u Gradišci.

Hrabrosti da se obrati okupljenima nije imao Janjić, ali je direktor bolnice u Gradišci Vlado Marjanović došao da odbrani svoga radnika.

"Resorno ministarstvo formiralo je komisiju koja je detaljno istražila sve što se dešavalo i utvrdila da nema odgovornosti ljekara u bolnici. Nisu dobre paušalne ocjene o radu stručnjaka, a ukoliko građani imaju saznanja o mitu i korupciji, pozivam da to prijavite", kazao je Marjanović tada.

Ovaj put iz gradiške bolnice nismo uspjeli da dobijemo komentar, jer nam niko od ovlaštenih za davanje izjava nije bio dostupan za razgovor.

Za kraj pitali smo Ranka za stanje malenog Jovana, koji je ime dobio po pokojnoj majci.

"Dobro je, baš smo sada sa kontrole, kažu da lijepo napreduje", odgovorio nam je glasom punim pomiješanih emocija.

nezavisne.com


JZU Bolnica Gradiška o slučaju smrti porodilje Jovane Šinik: Preduzeli smo sve potrebne mjere

A je li? Videcemo... komentari mi vise kazu (nekako VISE verujem gradjanima - pacijentima...

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 06 Јан 2017, 19:42

nevenkagaragic пише:Gospodja SEBI JA, a cija li je... u privatnoj drzavi kako rece jedan doktor...

KLINIČKI CENTAR SARAJEVO
Poslušajte kako Sebija Izetbegović prijeti radnicima (audio): Pomeni me još jednom, zapamtićeš me za života!

Na audio snimku, koji se pojavio na internetu, direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović prijeti za sada nepoznatom uposleniku
Na internetu se pojavio snimak u kojem Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Sarajevo, prijeti neposlušnim uposlenicima ove zdravstvene ustanove.
„Nemojte se igati glavom. Još jednom čujem jednu riječ da ste uputili Muameri Šehić o tome šta ona piše ili ne piše ... Nemojte kolutati očima, ja vas dobro znam. Ja ću objaviti u medijima kako ste vi napisali da nikad ništa ne radite. Nemojte se igrati sa mnom. Ja vam nisam član vašeg društva propalica na koje ste vi naučili. Ovo je zadnje upozorenje i zadnji naš razgovor. Jeste li me čuli? JOŠ JEDNOM ČUJEM DA STE UZELI MOJE IME U USTA, ZAPAMTIT ĆETE ME ZA ŽIVOTA“, upozorila je Sebija Izetbegović za sada nepoznatog uposlenika Kliničkog centra Sarajevo.
Nakon ove prijetnje, što se može čuti i na samom snimku, direktorica Izetbegović pita svog podređenog da li je dobro razumio njene riječi, te mu ponavlja da više nikad nije pomenuo njeno ime.
NE PODNOSI JAVNE KRITIKE ...


VIDEO:

SEBIJA PRIJETI

Слика
blaž majer
Datum objavljivanja: 17. lis 2016.


Jos malo...

Sarajevo: UKCS disciplinski goni ljekara
Dr. Dragan Đokanović za Al Jazeeru je govorio o problemu odlaska ljekara sa Kliničkog centra.

Univerzitetski klinički centar u Sarajevu pokrenuo je disciplinski postupak protiv ljekara Dragana Đokanovića, nakon što je prošle sedmice govorio za Al Jazeeru i upozorio na problem odlaska ljekara sa Kliničkog centra...
... 'Samovolja generalne direktorice'
„Sad sam vrlo čvrsto odlučio da se oduprem ovoj samovolji generalnog direktora i pozivam kompletnu javnost, pozivam njenu političku stranku koja je namjestila na to mjesto generalnog direktora da dobro razmisle šta rade...


Слика

Zašto odlaze ljekari sa KCUS-a?
U posljednje dvije godine blizu 300 ljekara specijalista napustilo je BiH.
Zbog spora između menadžmenta Kliničkog centra u Sarajevu i Ljekarske komore BiH situacija se pogoršala i u Sarajevskom kantonu.
Uprava i vlasti, nemaju plan, kako zadržati ljekare.


Trend odlaska ljekara iz BiH nastavit će se i u 2017. godini: Ko će nas liječiti?

KO ce nas leciti?
Pa KAKO nas "lece", cini se nece nam nedostajati?
Ne samo u Sarajevu na klinici koju vodi SEBI JA...
Cak i ne samo u BiH, nazalost.
Malo hronoloski - 04.01.2017.:


Bh. zdravstvo na bolesničkoj postelji
U posljednjih godinu dana Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, nezvanično, napustilo je više od 20 ljekara.


Слика
Pacijenti i zdravstveni radnici traže promjene u zdravstvu
Al Jazeera Balkans

I tako:

UKCS danas napušta dr. Dragan Đokanović: Nemam više snage
... "Sada se spremam da idem i podignem radnu knjižicu. Sada više ne postoji neonatološko odjeljenje Porodilišta. Taj posao se raditi Klinika za pedijatriju. To je jedna vanredna mjera i nije dobra", poručio je dr. Đokanović.
Kako kaže, ljudi su jako nezadoovljni stanjem.
"To je za ne povjerovati šta ljekari pričaju na Kliničkom centru. Ali, za ne povjerovati je i to da niko ne reaguje iz vlasti, meni je to nepojmljivo. Klinički centar je javna ustanova, ni Upravni odobor nije regularan, izabran je na tri mjeseca. Sve to ljudi trpe i gledaju. Nemam snage da razmišljam o tome", kazao je Đokanović na kraju razgovora.


05.01.2017.

Pedijatar Dragan Đokanović napustio KCUS: Neonatološko odjeljenje na GAK-u više ne postoji
Pedijatar Dragan Đokanović je napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Odluka je uslijedila nekoliko mjeseci nakon što je javno kritikovao odluke direktorice Sebije Izetbegović, a presudno je bilo nerješavanje situacije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo (GAK) gdje je radio.Protjerani ljekar KCUS-a: Svi šute, muk je i strah od otkaza
Univerzitetsko klinički centar u Sarajevu svakim danom bilježi sve veći broj odlazaka ljekara. Jedan od tih bivših uposlenika jeste i dr. Nermin Muminbašić koji je u Danu uživo kazao da je razočaran kako sadašnja Uprava vodi KCUS...
... Za trenutno stanje u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu kriva je direktorica Sebija Izetbegović, mišljenja je doktor.
"Devedeset posto ljekara je nezadovoljno i ucijenjeno. Izetbegović je kriv za atmosferu i dolazak nestručnog osoblja. Svi šute, muk je i strah ih je otkaza".


Слика

Dr. Đokanović: Sarajevu prijeti epidemija poput one iz 1985.
... Đokanović se ne slaže sa mišljenjem direktorica KCUS-a.
"Ne pripadam tom konceptu. On je potpuno pogrešan koncept. Ja sam za pravni sistem rješenja da dadnemo ljudima, koji odvajaju novac, da sami biraju ustanovu i doktora. Ja sam za istinsku reformu zdravstvenog sistema prema kojoj bi državne i privatne klinike bile jednake".
Međutim, mi nemamo političku spremnost za reforme, tvrdi doktor.
..."Na KCUS-u se zapošljava stranački kadar", dodao je Đokanović na kraju svoga gostovanja.


Слика

Oh, oh, oh... oglasi se i ONA...
Komentari ipak kazu vise... - 06.01.2017.


KCUS o odlasku dr. Đokanovića: Nije bio spreman za viši stepen odgovornosti

Слика

Aaaah, sta je snadje!
Hoce to, hoce... jeste da ne pripada ovoj temi, niti me bas zanima (ako je uopste istina) - 05.01.2017.:


ŠOKANTNA VEST KOJU U SARAJEVU NE SMEJU DA OBJAVE: Bakir Izetbegović dobio unuku SRPKINJU?!
... Premda se u Sarajevu dobro znalo s kim je u vezi ćerka Alijinog jedinca, ime i prezime budućeg zeta poprilično se krilo u javnosti, te je kako saznajemo Popović nedavno sebi dodao ime i Zakarija, kako ne bi pukla priča da je ćerka prvog u Bošnjaka otišla "za Vlaha"...


Ali je OVO vrlo interesantno - (tuzlanski) Kameleon 06.01.2017. :

Razmišljajući logički, postavljamo sebi, a i vama, zbog čega se kćerka "prvog u Bošnjaka" nije porodila u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u kojem vedri i oblači "prva u Bošnjaka", njena mama, Sebija?

Слика

Pravo pitanje - "zbog cega" (a mama joj GINEKOLOG - kakav zaista ne znam)?
Odgovor? Ocito zbog ukupnog JADA I CEMERA u "maminoj" klinici i "tatinoj" drzavici!!


DODATAK 09.01.2017.:

Da objavljujem novi post (nevazna tema), ali ipak evo i price druge strane:

Izetbegovićeva ćerka za Telegraf otkriva pravu istinu o glasinama da je dobila dete sa Srbinom

I to su danasnji "novinari", pa ih citaj - bljak!

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 09 Јан 2017, 20:45

Na (divljem) istoku nista novo...

ČEKALA SATIMA

HOROR U KBC-u SPLIT: Žena satima čekala da je pregledaju pa umrla pred očima ostalih pacijenata

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL Autor: Danas.hr 16:18 07.01.201

Слика

Veliki skandal trese KBC Split. Kako je za Slobodnu Dalmaciju ispričala 39-godišnja Splićanka koja je željela ostati anonimna, u četvrtak je od 18 sati do 1 ujutro sa svojim bolesnim ocem s kojim je čekala pregled na Hitnom prijmu Klinike za plućne bolesti KBC-a Split svjedočila smrti starije ženske osobe koja je satima čekala da je pregledaju.

‘U četvrtak oko 18 sati pozvala sam Hitnu pomoć da dođe po 65-godišnjeg oca i odvede ga u bolnicu. Jako je kašljao i opće zdravstveno stanje mu je bilo loše, a kako mi je otac srčani bolesnik, nisam htjela da se stvari zakompliciraju. Hitna je zaista brzo došla i odvela oca na Plućni odjel.

Prvi šok smo doživjeli dolaskom na taj odjel jer je u čekaonici bilo “more” ljudi. Čim sam došla na Plućni, “puknuo mi je film” jer sam smatrala da moj otac sa dva stenta u tijelu i kao srčani bolesnik ima prednost pred drugima. No, sestra koja nas je dočekala je “poludjela” pa nam je rekla, budući da je otac srčani bolesnik, da smo morali ići na interni prijam. “Ali kada ste već došli ovdje, pričekajte malo”, rekla je medicinska sestra.

‘Strpljenje je trajalo četiri sata’

U jednom trenutku ocu je i pozlilo i zamolila sam za pomoć. Istini za volju, odmah su ga stavili na ležeća kolica i rekli da se moramo strpjeti. To strpljenje je potrajalo četiri sata, nakon čega smo primljeni na pregled. Tada smo od liječnice dobili uputnicu za RTG pluća i za laboratorijsko vađenje krvi’, ispričala je Splićanka.

Nakon što je primila uputnice za daljnji medicinski tretman, oca je, za kojeg se tada tek sumnjalo da ima upalu pluća, morala odvesti na Hitni kirurški prijam gdje je RTG, jer ga u zgradi Plućnog nema.

‘Vani je bio jedan stupanj u minusu. Sada zamislite kako je mojem ocu koji ima 65 godina, s fibrom i u takvom stanju bilo ići do druge bolničke zgrade udaljene stotinjak metara. Dobro, ja imam automobil, pa smo išli njime, ali što je s onim ljudima koji nemaju automobil? Kada smo došli, obavili smo RTG snimanje. Nakon što smo dobili nalaz, vratili smo se na Plućni odjel’, rekla je Splićanka.

Povratkom na Hitni plućni prijam situacija se dodatno pogoršala.

Kaos u Hitnoj

‘Tamo je vladao potpuni kaos. Starija žena, također srčani bolesnik koja je već satima ležala na istim onim bolničkim ležećim kolicima kao što je ležao i moj otac, još je bila u čekaonici. Imala je masku na licu i s njom je bio sin. Stalno je stajao pokraj nje i govorio kako će biti sve dobro.

U jednom trenutku netko je uvidio da nešto nije u redu sa ženom, nije davala nikakve znakove života. Zatim su je odmah unijeli u ambulantu i pokrili bijelom plahtom. Je li žena preminula u čekaonici ili u ambulanti, manje je bitno, bitno je da je tamo ležala satima i čekala pregled. Sin joj je izišao iz ambulante, bio je izvan sebe, zalupio je vratima i potom otišao. Pa ovakve stvari se ne događaju ni u Afganistanu. Strašno, što drugo reći’, ispričala je Splićanka.

Vojsku bolesnih na Plućnom su, tvrdi sugovornica Slobodne Dalmacije, pregledavale jedna starija te jedna mlađa liječnica.

Sramotno ponašanje

‘Nemam ja prigovora na njihovu medicinsku obradu. No, imam prigovora na njihovo ponašanje. Ova starija liječnica je između pregleda pacijenata odlazila do medicinske sestre i tamo naglas čitala prigovore koje su u knjigu prigovora zapisivali pacijenti. I ja sam zapisala prigovor. I to je čitala tako glasno kao da je htjela da to svi u čekaonici čujemo. Meni je to žalosno, prestrašno, isto kao da nam je na taj način htjela reći što se žalimo’, ispričala je.

Šok zbog onog čemu je svjedočila u čekaonici nije brzo splasnuo.

‘Opći nemar za ljude’

‘Pa to je opći nemar za ljude. Ne znam što bih drugo rekla. Ako gripa ne poubija ljude, onda će ih poubijati ovakvo aljkavo ponašanje nekih medicinskih djelatnika. Znam ja da je njima teško i da ih nema dovoljno, ali ako se zna da je epidemija gripe prisutna i da ima jako mnogo upala pluća, onda se moraju pojačati liječničke ekipe u bolnici da protok pacijenata bude brži, a ne da ljudi umiru čekajući pregled. Ta žena koja je umrla zasigurno bi bila umrla da je i prije primljena na pregled, ali joj je netko morao dati šansu da preživi, a ne da umre a da je nitko nije ni pogledao’, zaključila je Splićanka.

Ravnatelj KBC-a Split kratko je komentirao događaj.

‘O navedenom događaju ne znam ništa, nitko me nije izvijestio o takvim događanjima u bolnici. Stoga molim gospođu koja vam se obratila da to napravi i službenim putem prema KBC-u Split, pa ćemo istražiti o čemu se zaista radilo’, kazao je Ivo Jurić.

net.hr

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 11 Јан 2017, 12:46

Izgleda da NIKOGA nije briga - zalosno i sramotno! Umesto da se svi uzbune SVI CUTE! ZASTO?
A decica vec sahranjena... koliko god ne volim ovu novinu, cesto samo oni objave, bez obzira na razloge (a upoznala sam ih odavno!).


Слика
Veci format:
https://s26.postimg.cc/893hrbu0p/1_Avaz ... o_troj.jpg
"Dnevni avaz", 10.01.2017.

"Jer ova država ništa ne radi..."
KOJA drzava? Zar je ima (osim protektorata)?


Komentar dana
Zašto nam djeca umiru


Objavljeno: 11. 01. 2017 - 07:00
Слика

Zbog loših higijenskih uvjeta i površnih pregleda u zdravstvenim ustanovama, troje djece umrlo je za manje od mjesec dana. Ova tragična informacija djeluje kao da dolazi iz neke afričke zabiti, gdje ekstremno siromaštvo i diktatorska čizma sprečavaju razvoj medicine i tehnologije. Ali, to se desilo u jednoj evropskoj prijestonici, Sarajevu.

Jezivo je svaki put pročitati vijest o gašenju života malenog i nevinog bića, a pogotovo kada se to događa, praktično, ispred vašeg kućnog praga. No, kada još saznate frapantne detalje o događajima koji su prethodili tragediji, jeza prelazi u ogorčenje i bijes.

Dovoljno je navesti primjer četverogodišnjaka koji je umro u petak, a kojem je prekjučer klanjana dženaza. On je prvo pregledan u domu zdravlja i ambulanti, a potom upućen u Hitnu, a odatle na Pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Upravo na toj smrtonosnoj ruti dječak je zaražen bakterijom koja ga je, na koncu, koštala života. Na početku, imao je samo povišenu temperaturu, zbog čega je prvobitno i potražena ljekarska pomoć.

I kako sutra, poslije ove stravične priče, bilo koji roditelj da dovede dijete u neku sarajevsku ambulantu? Koji je, uostalom, izbor? Gledati bolesnog mališana, pokušati mu pomoći nekim alternativnim metodama ili, jednostavno, zažmiriti i uputiti se u čekaonicu ispunjenu milionima bakterija? Da bi potom pedijatar, nakon sati čekanja, u žurbi propisao terapiju za koju ni sam nije siguran da će biti djelotvorna, jer nije ni imao dovoljno vremena za ozbiljniji pregled djeteta. To je, nažalost, realan scenarij.

Realan, jer nemamo dovoljno ljekara. Jer skoro svakog mjeseca bude ukinuto neko odjeljenje u klinikama. Jer zdravstvene ustanove grcaju u dugovima. Jer ova država ništa ne radi kako bi tu apokalipsu zaustavila. Pa, šta se onda čeka? Šta se još treba desiti?!

Djeca nam umiru. Goreg od toga nema.

Autor: Hajrudin PROLIĆ (prolic@avaz.ba)
avaz.ba

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 11 Јан 2017, 13:15

Uporna Jagoda Savic!
Konacno se pocelo pricati i pisati o ovome na sta Jagoda Savic godinama ukazuje...
Na STRANI 53 vise tekstova o vakcinaciji u BiH i aktivnostima Jagode Savic...


Koliko je sigurna vakcinacija djece u BiH?

10 januar, 2017 Glas Amerike

Слика
Jagoda Savić: Mikrobiolozi 14 godina kriju rezultate nalaza genotipizacije

Djeca koja su vakcinisana u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) u proteklih 14 godina, primala su tri puta veću dozu žive od dozvoljene, tvrde iz Udruženja roditelja teško oboljele djece BiH.

Kako navode iz Udruženja, od 2002. godine, djeci su se za isti dan davale vakcine od tri različita proizvođača, od kojih svaka vakcina sadrži 0.50 mikrograma žive[/b], koja u većim količinama remeti funkcije nervnih ćelija.

Predviđena srednja dnevna doza žive, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), iznosi 0.50 mikrograma po jednoj vakcini.

Tako je, kako tvrde iz Udruženja, prekoračena dozvoljena doza što je dovelo do neuroloških oštećenja kod određenog broja djece.

“Došlo je do oglušavanja na preporuku najvišeg medicinskog autoriteta u svijetu. Nikad nam neće biti jasno zbog čega je to tako, ali naša su djeca jedno vrijeme primala tri puta veću dozu žive od predviđene”, kaže Jagoda Savić, predsjednica Udruženja.

Uzrok teških neurodegenerativnih oboljenja kod djece može se utvrditi kroz dvije vrste pretraga. Imunoenzimskim testom (ELISA) utvrđuje se količina morbila virusa u krvi, dok se genotipizacijom, drugom vrstom pretrage, vrši izolacija tih virusa.

Jagoda Savić tvrdi da su mikrobiolozi zadnjih 14 godina krili rezultate nalaza genotipizacije ne ostavivši tako uputu roditeljima o tome kako se može dokazati uzrok oboljenja, kako bi se stekla prava na zakonsku odštetu u takvim slučajevima.

“Godinama se govorilo da nije od vakcine, a nikada se nije vršila laboratorijska analiza prisustva virusa da bi se ustanovilo da li su oni uzrok ili ne. Radi zaštite programa vakcinacije govorilo se da nije, a ustvari se ta neistina vratila kao bumerang javnom zdravstvu”, navodi Savić.

Podaci Fderalnog ministarstva rada i socijalne politike navode da u Fderaciji ima oko 1.800 djece sa trajnim stopostotnim invaliditetom. Savić navodi da je vrlo moguće da je veliki procenat tih oboljenja uzrokovan vakcinacijom, ali da se iz statistike ne mogu dobiti precizni podaci.

“Moralo bi se ići od slučaja do slučaja, pa provjeravati dijagnoze i da li su one ispravne kako bi se utvrdilo da li je to dijete stradalo od vakcinacije”, napominje Savić i ističe da ako bi se vakcinacija trebala vršiti i u drugoj i trećoj godini života kako ne bi došlo do oboljenja.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić kaže da je cijela problematika u nadležnosti federalnih vlasti BiH, ali da je Kanton zainteresovan da se krene u rješavanje problema.

Želimo doprinijeti jednom realnom rješenju ovog problema na način da se dovede u eventualnu vezu uzrok i posljedica i propisanim krivičnim procedurama to utvrditi, odnosno koliko se u nekom slučaju radi o pravnom, a koliko o zdravstvenom pitanju. Jer ovdje je problem veoma povezan međusobno”, napominje Nenadić.

Standardizacija istražnih postupaka

U saradnji sa stranim stručnjacima BiH je sačinila listu laboratorijskih pretraga kako bi se utvrdilo da li je određeno oboljenje nastalo lošim odgovorom organizma djeteta na vakcinaciju ili greškom ljekara i farmaceutske industrije.

Iz Udruženja navode da je BiH jedina zemlja u regionu koja pokušava da standardizuje istražne radnje u krivičnim postupcima u oštećenjima zdravlja djece nakon vakcinacije.

Jagoda Savić upozorava da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo posljednjih godina vodilo bezuspješnu istragu o cijelom slučaju.

“Niko drugi nije uticao na porast straha od vakcinacije kod roditelja od tužilaštva koje je 14 godina vodilo istragu u kojoj se pokazalo da je taj način bio pogrešan i da je tako prikriveno krivično djelo i počinioc”, upozorava Savić.

voanews.com

Da li ce konacno ovaj problem stici do usiju odgovornih?
Nadam se da ce ih Udruzenje PRISILITI da CUJU i preduzmu hitne mere.!


Udruženje roditelja teško bolesne djece: Djeci se vakcinama daju tri puta veće doze žive od dozvoljene
Udruženje roditelja teško bolesne djece, koje ima 119 članova, već 14 godina se bavi istraživanjem postvakcinacijskih komplikacija. Predsjednica Udruženja Jagoda Savić ističe da nikada nisu bili protiv vakcinacije, ali jesu protiv loših vakcinacijskih praksi i uvjeravanja da za oboljenje nije kriva vakcina, iako te tvrdnje nisu potkrijepljene nikakvim analizama.


I jos - video FTV - od DVANAESTE minute (malko ranije-11:57):

Federacija danas, 10.01.2017.

Слика

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1498
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re: Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 11 Јан 2017, 13:30

Sta se desava u tuzlanskom Centru za srce nakon 8 godina postojanja?
Da, privatna klinika... nisam znala da su i ovi likovi suvlasnici (imena mi jesu poznata i od mnogo pre izgradnje ove klinike).
Ko je kome "stao na zulj" pa se sada otkrivaju detalji poznati im/mu godinama?
O ovoj temi odmah na pocetku videa:


Mreža
Reporteri magazina Mreža otkrivaju zašto su istražitelji ušli u tuzlanski Centar za srce i za šta doktora Emira Kabila optužuju suvlasnici Centra. U magazinu i o prevarama u prodaji automobila, te odgovor na pitanje ko je Brzi odgovor 2018?


Слика