Mačke

Koliko ih volimo i koliko nam znače...

Уредник: Moderatori

Корисников грб
chiquita
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 3302
Придружен: 07 Авг 2007, 13:10
Место: iza duge...
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод chiquita » 05 Јан 2008, 00:12

Ponašanje

Staro mišljenje da su mačke samotnjaci je davno opovrgnuto. Među njima, kao i kod svih drugih, ima samotnjaka, ali su mačke po prirodi ipak druželjubive. Ako se posmatra veća populacija mačaka, kao npr. u nekim seoskim domaćinstvima ili u nekim velikim gradovima, pada u oči niz društvenih odnosa između pojedinih životinja. Tako nešto bi kod tipičnih samotnjaka, kao što je na primer tigar bilo sasvim isključeno. Mačke su, nasuprot tome, vrlo samostalne. One same određuju gde i u čijem društvu će provoditi svoje vreme, i vrlo teško im se može nešto nametnuti. Na selu, gde mačke spadaju u jedno domaćinstvo, ali žive van neposredne ljudske kontrole, često se udružuju u manje grupe koje podsećaju na lavlji čopor. Takvi mačji čopori sastoje se od nekoliko ženki koje su u međusobnom srodstvu, njihovih starijih i mlađih mačića i jednim ili dva mužjaka. Dok se mužjaci, kad dostignu polnu zrelost, uglavnom raziđu, žensko potomstvo ostaje uz majku na njenoj teritoriji i povećava grupu.

Sporazumevanje

Mačke se sporazumevaju govorom tela, glasom i mirisima. Mirisne signale koriste kako u direktnim susretima tako i na velike udaljenosti. Za to potrebne mirise luče u lojnim i znojnim žlezdama, a prenose ih trljanjem, grebanjem i urinom na predmete, biljke ili osobe.
U neposrednom kontaktu signaliziraju svoje emocionalno stanje držanjem i pokretima celog tela i repa. Pritom, određenu ulogu ima i način na koji drže uši kao i sužavanje i širenje zenica.
O raspoloženju mačke se puno toga može zaključiti po načinu na koji drži rep. Ako ne žele da skrenu pažnju na sebe, stoje po strani, rep sasvim usprave i izbegavaju pogled prisutnih. Jako savijen vrh uspravnog repa znači prijateljski pozdrav ili ponekad unapred radovanje nečemu što očekuju od čoveka. Podignut rep sa lagano savijenim vrhom znači radost, zadovoljstvo ili napetost. Nakostrešen rep znak je pretnje i agresivnosti, dok mahanje repom odražava nesigurnost i neodlučnost, a ne kako se još i danas misli, ljutnju.
Ako su dovoljno blizu, mačke koriste i zvučne signale kako bi naglasile govor tela. Frktanjem i režanjem izražavaju strah i agresivnost, dok glasom koji podseća na gugutanje goluba dozivaju mačiće.
Mjaukanje je najtipičniji zvuk koji mačka koristi. On može da ima različita značenja, zavisno od načina i situacije u kojoj se mačka njime koristi. Mačke koje nisu udomaćene izbegavaju mjaukanje da ne bi time skrenule pažnju mogućih neprijatelja na sebe. Još jedan zvuk je izrazito svojstven mačkama i najčešće je znak ugodnosti i zadovoljstva. To je "predenje". Predenje, trljanjem uz telo i visoko dignutim ravnim repom mačke po pravilu šalju signale pomirljivosti i izražavaju želju da otklone nečiju agresivnost. Međutim, mačke predu i kada ih nešto boli kako bi time same sebe malo utešile. Npr, neke mačke intenzivno i glasno predu za vreme koćenja mladunaca.

Inteligencija

Mačke imaju veliku sposobnost učenja i sećanja, koje koriste pre svega za informacije koje su im od neke koristi. Tu spadaju njena najmilija hrana, mesto na kome stoji posudica sa vodom, najudobnije mesto za spavanje i mesto na kome stoji njena najmilija igračka. Osim toga, vrlo brzo otkriju kako treba da se ponašaju da bi čoveka pridobili da uradi ono što one žele, pa se tako posebno dobro odazivaju na svoje ime kad je vreme obroka. Mačke koje žive na otvorenom dobro se sećaju granica svog područja, poznatih mačaka koje se pojavljuju na tom području kao i opasnih pasa. Asocijativno sećanje omogućava mački da rešava novi problem upoređujući ga sa već doživljenim. Na taj način bez problema razumeju međusobne odnose između pojedinih događaja i reaguju na nove, do tada nepoznate situacije. Mačke dolaze na svet sa nizom instinkata, ali neke oblike ponašanja koji se na to nadovezuju moraju sa strpljenjem i trudom da nauče. U to spadaju, na primer, lov i upotreba mačjeg toaleta. Kad mačići mogu da izađu na otvoreno, posle treće nedelje starosti, mačka počinje da donosi lovinu. U početku mačka samo pred mačićima pojede već mrtvu lovinu. Kasnije je donese živu i pred mačićima je ubije i ostavi njima da pokušaju da jedu. Na kraju, donese živu lovinu i pusti mačiće da je hvataju. Ako mačići ne dobiju tu pouku od svoje majke, ili je majka loš lovac, verovatno ni ti mačići nikada neće biti dobri lovci.

Корисников грб
chiquita
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 3302
Придружен: 07 Авг 2007, 13:10
Место: iza duge...
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод chiquita » 05 Јан 2008, 00:16

Polna zrelost

I mužjaci i ženke polno sazrevaju između šestog i osmog meseca života, ali pun telesni razvoj završavaju i jedni i drugi tek nekoliko meseci kasnije. Taj razvoj kod većine rasnih mačaka traje i nekoliko meseci duže. Sa polnom zrelošću počinju da se uočavaju i razlike u telesnoj građi između mužjaka i ženki. Mužjaci su krupnije građe, imaju snažniji vrat, a zbog masnih jastučića na obrazima imaju i veću glavu. Ženke su obično vitkije i imaju usku, trouglastu glavu. Osim fizičkih razlika, mužjaci i ženke se i različito ponašaju. Mužjaci su teritorijalne životinje i područje koje smatraju svojim obeležavaju prskanjem urina i trljanjem o predmete na mestima koja najčešće posećuju. Na uljeze reaguju pretećim ponašanjem i izraženom agresivnošću. Za razliku od ženki, skloni su skitnji i često danima izbijaju u lovu ili u potrazi za ženkama koje se upravo teraju. Kad se konačno vrate iz skitnje, traže utehu, hranu i mirno mesto za odmor.
Mačke obično polno sazrevaju u šestom mesecu života i tada se prvi put "teraju", a unutar razdoblja teranja plodne su obično pet do šest dana. Dok se tera, mačka se neprekidno trlja o predmete, valja se po podu i diže zadnjicu u vis. Ako se u tom razdoblju ne pari sa mužjakom, nakon oko tri nedelje ponovo će se terati. Mačke koje izlaze na otvoreno dozivaju više mužjaka s jedne strane mirisnom porukom da se teraju sadržanom u urinu, a sa druge strane vrlo bučnim glasom koji podseća na plač malog deteta. Kad se mužjaci okupe, u prvoj fazi ih mačka drži na odstojanju frktanjem, dahtanjem i udarcima šapom, što iskusan mačak po pravilu ume da izbegne. Ženka se zatim povlači na sigurnu udaljenost, dok mužjaci zastrašuju jedan drugog pogledima, kostrešenjem i glasnim urlanjem. Obilaze jedan oko drugog i procjenjuju se. Ako se ni jedan ne povuče na vreme, priznajući time da je slabiji, iz tog susreta može da se razvije prava bitka iz koje mužjaci izlaze puni ogrebotina i ugriza. Pravo na parenje dobija mačak koji iz tih okršaja izađe kao pobednik. Smrtnost nekastriranih mužjaka je znatno veća nego kastriranih jer oni u potrazi za ženkama koje se teraju prelaze velike udaljenosti (neretko u radijusu i preko 3 km) kao i zbog posledica opisanih bitaka za ženku. Do parenja može doći tek kada ženka pokaže svoju spremnost za parenje tako što čučne, podigne zadnjicu i rep savije jako u stranu. Akt parenja traje samo par sekundi i naglo se prekida time što ženka uz vrisak zbaci mužjaka jer se na mužjakovom penisu nalazi izraslina koja akt čini bolnim za ženku. Ta bol je potrebna, jer ona izaziva izlazak jajašca i omogućuje oplodnju. U razdoblju teranja mačka može da se pari sa više mužjaka, a kako se kod svakog parenja "oslobađa" samo jedno jajašce, u jednom leglu može biti mačića od više različitih očeva.

Razdoblje teranja se obično završava skotnošću koja se u prvim nedeljama ni ne primećuje. Tek zadnje tri nedelje su mačići dovoljno veliki da se može uočiti povećani obim stomaka, a tada počinju da rastu mlečne žlezde. Mačka u proseku nosi 63 do 65 dana. Zadnjih dana je nervozna i neprekidno traži sigurno mesto na kome će se okotiti. Kad živi u kući ili stanu, mačka će za koćenje izabrati sobu osobe koju najviše voli. Mesto na kome će se okotiti može biti poluotvoreni ormar, neka kutija ili čak krevet bliske osobe. Sam porođaj može da traje više časova, pa čak i do 24 časa. Razmak između rađanja pojedinih mačića može biti vrlo različit. U prvom okotu jedne mačke leglo ima najčešće 2 – 3 mačeta. Događa se da se mačka sa prvim okotom ne snađe i ne pokaže nikakvo zanimanje za svoje potomstvo. Ako se okoti na otvorenom, jednostavno ih ostavi, a mačići uginu. Kod kasnijih okota broj mačića se povećava i može narasti i do 7. Mačka ima 8 dojki. Ipak, mačke su uglavnom odlične majke. U prvim danima nakon okota mačka je toliko vezana za mladunce, da čak i nepoznate mačiće na koje naiđe usput dovodi u svoje leglo. Dešava se da ukoliko postoji više mačaka u zajednici, starije mačke pomažu mlađima oko mladunaca.

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 02 Мај 2008, 09:17

Слика


Mačke i cveće


Polako ali sigurno stiže proleće, što (ako ne i po vremenskim prilikama) možemo zaključiti po tome što u prodavnicama ima sve više cveća. Šarenilo lala, narcisa, zumbula i drugog, što sveže sečenog, što cveća u saksijama čeka da sa njima i u svoje domove unesemo dašak novog godišnjeg doba.

I naše mačke se ovome raduju, jer samo čekaju priliku da skoče na sto kako bi obrstili cveće u vazi. Poznato je mačke rado jedu travu, mada ne znamo zašto: po nekima ona im pomaže da se reše dlaka koje su im se nakupile u želucu, a po drugima ih samo privlači sladunjavi ukus mlade trave ili možda tako dolaze do nekih vitamina koji se nalaze u zelenišu.U nedostatku trave često se posluže sobnim biljkama ili cvećem, što može biti i te kako velik problem jer nisu u stanju da razluče koje su biljke „jestive“ a koje škodljive, odnosno otrovne.

Postoji dugačak spisak otrovnih biljaka, što sobnih, što onih koje rastu napolju. Neke od njih deluju samo iritirajuće, prouzrokuju pojačano lučenje pljuvačke ili povraćanje i proliv, dok su druge veoma toksične. Između ostalih, na ovom opširnom spisku nalaze se popularne sobne biljke poput filodendrona, raznih puzavica, difenbahije, poinsetije, paprati, pa čak i asparagusa koji je čest sastavni deo buketa. Obzirom na približavanje Uskrsa, moramo skrenuti pažnju na ljiljane: sve vrste ovog cveća, koji se naročito kupuje i poklanja povodom ovog praznika su izuzetno toksične i mogu prouzrokovati akutno oštećenje bubrega, koje, na žalost, u većini slučajeva završava fatalno.

Unošenje ljiljana u kuću u kojoj ima mačaka trebalo bi potpuno izbegavati, jer i manje količine bilo kog dela biljke, kao na primer opale latice, su dovoljne da dovedu do teškog trovanja. Uopšte, treba se truditi da se mačkama onemogući pristup sobnim biljkama i cveću: držati ih u visećim korpama ili na mestima koja nisu pristupačna. Možete biljke naprskati gorkim sprejom koji se kupuje u radnjama za kućne ljubimce, a ulaženje i kopanje u saksijama možete sprečiti tako što ćete zemlju u saksijama privremeno pokriti aluminijumskom folijom po kojoj mačke ne vole da hodaju.

Ukoliko imate mačku koja je „uporni biljojed“, ponudite joj travu u saksiji, odnosno sveže posejanu pšenicu. Tako će sobno bilje i cveće ostaviti na miru.
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
Schnuffel
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 76
Придружен: 26 Јул 2008, 09:18
Место: 3. kamen od Sunca
Контакт:

Порукаод Schnuffel » 26 Јул 2008, 09:30

Sve životinje volim ali mačke su za mene nešto anđeosko. Kad god vidim mačku ja se divim Božanstvu.
Ja imam dva macana koji neizmerno volim. Svaki je ličnost za sebe. Totalno se razlikuju ali se vrlo poštuju.[/url][/code]
"Vanzemaljac" u telu čoveka.
Radnik svetlosti

Корисников грб
Schnuffel
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 76
Придружен: 26 Јул 2008, 09:18
Место: 3. kamen od Sunca
Контакт:

Порукаод Schnuffel » 02 Авг 2008, 14:01

"Vanzemaljac" u telu čoveka.

Radnik svetlosti


Корисников грб
Moći
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 207
Придружен: 25 Окт 2008, 01:52
Место: na rubu pameti
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Moći » 13 Нов 2008, 00:10

Hrabrost je postupiti pravilno iako se bojiš

Корисников грб
Homo ludens
~ napredni clan ~
~ napredni clan ~
Поруке: 885
Придружен: 05 Нов 2007, 01:02
Место: Mastricht-Brüssel
Контакт:

Порукаод Homo ludens » 13 Нов 2008, 22:32

Nisam nesto bas dobar poznavaoc macaka,ali Moci ipak sam informisan i donekle im poznajem narav.
Ti imas problem pocele su da uriniraju na mjestima na kojima prije nikad nisu,tj, na mjestu gdje pas spava i gsdje se izlezava po danu..Ranije cini mi se da si pisala da to nisu radile.
Problem je vjerovatno nastao onda kada su njihova mjesta na kojima su urinirale poprimila drugaciji miris,vjerovatno i oblik ili su bile neki put sprijecene pa su pocele da tu pisaju.
Da bi ih navikla da pisaju ponovo na isto mjesto,odniosno mjesto po tvojoj zelji,postavi neku gajbu plitku sa pijeskom lave sitnog granulata od 4 do 8 mm,i jedan dan se moras staviti da macke pratis kad budu zeljele da piske,ti im nedaj nigde na drugo meso osim tog koje si postavila..Da bi im tamo odvratila paznju na ta ranija mesta,morat ces da operes i namirises nekim parfemom ta mesta i nece onda da tu uriniraju..Cuo sam od ljubitelja macki da koriste mravlju kiselinu kojom premazu ta mjesta gdje mace hoce da pisaju,i kao to im ne prija i traze prirodnije mjesto mirisa gdje ce vrsiti nuzdu.

Pozdrav u Istru!
Noc je kratko trajala,a nama je trebala najduza na svetu!

Корисников грб
Moći
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 207
Придружен: 25 Окт 2008, 01:52
Место: na rubu pameti
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Moći » 13 Нов 2008, 23:48

Zato i kukam jer sve sam to uradila svaki dan imam barem tri mašine veša koje operem da ne bi mirisala na mokraću ali to ostale ne rade, jedna je probala i uhvatila sam je na delu istukla i sa njoim je mir, od svih mačaka jedna to radi već mesec dana, danas kada sam izvela psa ona je popišala za 15 minuta dva puta jastuk u korpi i jenom jorgan ispod stepenica, čoveče razvalila sam veš mašinu, imam i sprej kojim uvek sve nasprejišem ali ne vredi, uvatim je natrljam joj nos udarim je po dupetu, ona se jadna samo sklanja od mene kada prolazim kroz kuću ali sranje napravi čim izmakenem ili zaspim. Da ne davim kako sam suzila krug mogučih počinitelja ali to radi jedna ili sam ja luda. Njihovu kutiju u koju pišaju čistim 4-5 puta dnevno, nikada nije smrdljiva ili puna da ne bi mogla svaka da udje i obavi svoje potreba, čak sam skinula poklopac da bih imala pregledniju situaciju o stanju kutije, izlaze kad agod hoće napolje i napolju to mogu da urade, ali ova će mi život skratiti.
Hrabrost je postupiti pravilno iako se bojiš

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 17 Окт 2012, 16:19

Mačke kroz istoriju

Specifičan odnos čoveka i mačke star je koliko i ljudska civilizacija. Mačka od davnina zauzima značajno mesto u istoriji i kulturi mnogih zemalja, a neretko je bila i predmet legendi i inspiracija mnogim piscima i umetnicima.

Iako se podaci o zajedničkom životu čoveka i mačke po prvi put pominju krajem Kamenog doba, bilo je potrebno dosta vremena da se mačka pripitomi i učini domaćom životinjom. Mačka po prvi put postaje član domaćinstva u drevnom Egiptu, pre oko 5.000 godina. Zahvaljujući svojoj nazamenljivoj ulozi u lovu na ribe i ptice i odbrani žitišta duž obala Nila od štetočina, mačke su u egipatskoj kulturi tretirane gotovo kao mitska bića. Jedno od najvećih božanstava Drevnog Egipta je Bast, boginja sa glavom mačke, zahvaljujući kojoj je mačka u Egiptu imala status svete životinje. U drevnom Egiptu Bast je bila simbol zaštite, plodnosti i majčinstva. U njenu čast izgrađen je velelepni hram Bubastis istočno od delte Nila.

Mačka je u Egiptu u toj meri bila poštovana i obožavana životinja da je u slučaju njenog ubistva, makar ono bilo i slučajno, počiniocu sledovala smrtna kazna. Takođe, sahranjivane su mumificirane poput faraona, uz najviše počasti, obično sa maskom na licu i tela uvijenog u obojenu tkaninu ili u posebno napravljenim minijaturnim sarkofazima. Kult obožavanja prenesen je na Antičku Grčku, te istoričar Herodot tvrdi da su Grci stajali pored vatre i čuvali plamen kako mačka ne bi potrčala u isti.

Obožavanje mačaka nije karakteristično samo za drevnu egipatsku civilizaciju. Prema legendi, prorok Muhamed je jednom prilikom odsekao svoj rukav na kome je spavala njegova omiljena mačka Muezza, kako je ne bi probudio. Obožavanje i poštovanje koje su mačke uživale oslikano je i u čuvenim Indijskim epovima Ramajana i Mahabharata. Iako Hindu religija uvažava život u svakom pojavnom obliku, Hindusi su bili posebno naklonjeni mačkama, te se od njih očekivalo da tokom svog života brinu bar o jednoj mački.

U nekim religijama, uključujući i hrišćansku, mačke su zbog svoje nezavisne i svojeglave prirode smatrane životinjama koje su u dosluhu sa đavolom. Ipak, ovakvo stanovište je vremenom napušteno, zahvaljujući činjenici da su bile nezamenljivi borci protiv pacova i drugih štetočina, te su postale i česti stanovnici manastira i crkava. U doba Renesanse nepravedno su smatrane bliskim prijateljima veštica, zbog čega su neretko ubijane ili spaljivane na lomači.

Mačke su bile omiljeni ljubimci tokom kineske dinastije Song, i to naročito dugodlake mačke za hvatanje miševa i pacova i mačke žuto-bele boje dlake koje su zbog neodoljive sličnosti sa lavovima gajene kao ljubimci.

U Japanu je čuvena Maneki Neko, mačka koja donosi sreću. Obično u sedećem položaju naizmenično podiže i spušta šapu. Legenda kaže da je japanski vladalac, zaintrigiran ovakvim gestom mačke, shvativši ga kao poziv da joj se približi, krenuo ka životinji, da bi samo nekoliko sekundi kasnije grom udario na mesto gde je prethodno stajao. Kako mu je mačka spasila život, od tada se smatra simbolom sreće u Japanu.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 17 Окт 2012, 16:47

(NE)verovatne priče o mačkama
Mačka koja je pozvala 911U 2006. godini desilo se nešto što niko ne može objasniti. Gary Rosenhein iz Ohaja doživeo je srčani udar, a kada je hitna stigla na njegovu adresu, na podu su videli mačka Tommyija kako leži pored telefona.
S obzirom da Gary nije nazvao 911, a svi su ubeđeni da niko drugi nije ni mogao, ostao je samo Tommy. Pretpostavlja se da je slučajno pritisnuo brzo biranje pošto je telefon stalno na podu, i jedna od 12 tipki je rezervisana za hitnu pomoć.
Rosheisen je dobio mačku tri godine ranije kako bi mu pomogla da smanji krvni pritisak. Pokušavao ju je trenirati da nazove 911, ali nije siguran da je mačka ikada shvatila šta joj pokušava objasniti. Čini se da je na kraju ipak shvatila.


Lopov-mačkaUnatoč njihovoj ponekad đavolskoj prirodi, mačke obično neće ukrasti ništa nejestivo. To čini priču o mački Dusty iz 2007. godine, koja se odigrala u San Mateo okrugu u Kaliforniji poprilično bizarnom.
Dusty je redovno obilazio kuće komšija i pri tome ukrao više od 600 predmeta. Vlasnik mačke je sve ukradene predmete stavljao u kutiju (tačnije dve kutije) izgubljeno-pronađeno kako bi komšije mogle vratiti svoje nestale predmete.
Čak je jednom ukrao i dvodelni bikini komšinice. I to iz dva navrata. Pošto su svi navikli na Dustyjevu kleptomaniju i komšinica je izjavila kako nije bila zabrinuta što je bikini nestao – znala je tačno gde ga može pronaći.


Mačka koja je spasila bebin životU Aprilu 2006. godine u Kölnu, jedna mačka je počela mjakukati toliko jako da je probudila komšije koje su bile u dubokom snu. Kada su izašli iz kuće videli su da mačka sedi pored napuštene bebe koja sigurno ne bi preživela do jutra na temperaturi koja se tu noć spustila blizu nule.
Na svu sreću, bebi je spašen život, a pretrpela je samo blagu hipotermiju. Majku nikada nisu pronašli.


Mačka koja je nadmudrila pit bulove2010. godine, dok je radila u svom vrtu u Mičigenu, 97-godišnju staricu napao je čopor pit bulova. Ujedi su već počeli, i starica nikada ne bi preživela napad da njena mačka, nazvana Tiger, nije skočila u pomoć.
Tiger je skočio u sredinu čopora i na taj način ih odvratio od napada na svoju vlasnicu, koja je uspela pobjeći u kuću. S obzirom da je mačka bila okružena pit bulovima, niko nije očekivao da će se vratiti živa, a još manje neozleđena. Ipak se vratila – i to sa svim dlakama na broju.


Mačka koja je spasila vlasnicu na dan usvajanjaNeko se neće složiti s idejom da mačke donose sreću u kuću, ali Amy Jung iz Winscontina sigurno hoće.
Dan kada je usvojila dve mačke u Februaru 2012. godine pala je u dijabetičnu komu. Jedna od mačaka, Pudding, pokušala je probuditi novu vlasnicu prvo mjaukanjem, a onda i dodirivanjem lica. Kada ništa nije upalilo, mačka je otišla do sina vlasnice i probudila ga kako bi nazvao hitnu pomoć.

Elison Matioli
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 2
Придружен: 08 Јун 2016, 12:15
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Mačke

Порукаод Elison Matioli » 22 Авг 2016, 12:36

Woww lot of information about Cats. I think now its been a worthful decision of joining this forum where each thread provide some sort of information. I have purchased a white kitten recently, I wanted to know if I would call her by another name or use another language with her whether she would understand it or not. Also I got her from one of my friend. Previously, her name was Earleen since I had a curiosity that how much time she would take to guess her new name so I changed her name to Radagundis, a very difficult name from www.babynology.com.I must say that cats are very intelligent. She did not take even three days to get her new name.

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Re: Mačke

Порукаод trebamisvakidan » 03 Авг 2017, 01:28

:D

Слика
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable