Umro Milan Beštić

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20435
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Umro Milan Beštić

Порукаод Sky Seeker » 31 Мар 2016, 09:50

Istaknuti satiričar Milan Beštić, član Udruženja književnika Srbije i Beogradskog aforističarskog kruga, preminuo je juče u Beogradu u 64. godini, saopštio je UKS.

Слика


Beštić je rođen 1952. godine u Beogradu.

Prvu knjigu aforizama "Cvrčak svira himnu" objavio je 1990. godine, a zatim još pet knjiga ove kratke forme, uključujući i poslednju pod naslovom "Posle ćutanja" 2014.

Beštić je i autor dve knjige satiričnih priča "Gramatika u tramvaju" i "Dom je tamo gde je ragastov".

Zastupljen je u nekoliko domaćih i stranih antologija, a aforizmi su mu prevođeni na ruski, bugarski, engleski, rumunski, poljski, slovenački, nemački, italijanski, mađarski i španski jezik.

Neki od njegovih aforizama postali su opštepoznati i prihvaćeni, poput izreka i narodnih poslovica: "Hipohondar je izlečen. Razboleo se", "U našoj banci vaš ulog je siguran. Ni vi ga ne možete podići", "Narod bez reči je karikatura", "Stari režim je mrtav, ali je novom zaveštao organe", "Srbi su još u srednjem veku jeli zlatnim kašikama, a i danas bi da imaju šta".

Milan Beštić se poslednjih godina uspešno bavio dizajnom i opremanjem knjiga. Kolege i prijatelji pamtiće ga i kao vrsnog znalca aforističarske produkcije u Srbiji i regionu i uspešnog recenzenta zbirki aforizama.

Bio je saradnik mesečnog časopisa za satiru "Etna" i satiričnih rubrika u "Politici", "Večernjim novostima", "NIN"-u, "Studentu", "Omladinskim novinama", "Književnoj reči".

Dobio je priznanja "Dragiša Kašiković" i "Jovan Hadži-Kostić".

Корисников грб
zara
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 8575
Придружен: 02 Окт 2008, 17:29

Порукаод zara » 31 Мар 2016, 13:59

Poslednji pozdrav i s pokoj duši!
Niko nije tako lep dusom kao jednostavan covek