Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 23 Дец 2014, 22:13

Roditeljima izrazavam iskreno saucesce i porucujen da NE ODUSTAJU, te da pokrenu privatnu tuzbu - parnicu, iako ce tesko naci advokata koji ce pristati zastupati ih. To kazem zato sto ce ih i tuzilastvo i VSTV-e i godinama zamajavati i stititi krivce. Istina je da je ova borba duga, teska, iscrpljujuca, bolna, ali roditelji: NEMOJTE odustati, bez obzira na godine koje ce proci (desetak) dok isterate pravdu.
jeste spora, ali je dostizna!

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 24 Дец 2014, 19:43

Da je samo to... ko ih STVARNO ne zna skupo bi ih platio.
UKC = kuca mraka!


Traumatičan boravak na UKC-u Tuzla: “WC nemoguće koristiti, kreveti se raspadaju, vlaga na zidovima” (FOTO)

Decembar 2014. u 23:05Na redakcijski mail portala Tuzlanski.ba, sugrađanka čiji je identitet poznat redakciji poslala je fotografije UKC-a Tuzla, klinike za zarazne bolesti, navodeći svoje razočarenje i nevjericu, uslovima u kojima je morala provesti 9 dana. U nastavku prenosimo ogorčeni osvrt naše sugrađanke u cijelosti:

Stvarno nisam mogla a da vam ne pošaljem nekoliko fotografija i na taj način izvjestim vas o stanju u našoj bolnici. Nadam se da fotografije šaljem na pravu adresu i da ćete ih objaviti. Naime, Provela sam 9 dana u bolnici na klinici za zarazne bolesti. Doktori mi čak u karton nisu napisali od čega bolujem u potpunosti nego polovično, pogriješili su moj spol te napisali da je moj boravak trajao 6 dana duže. Pored tih grešaka, boravak u ovoj ustanovi je bio traumatičan. WC i kupatilo je skoro nemoguće koristiti zbog smrada i hladnoće. Također je jako prljav, teško da se može ući. Zidovi su ostećeni od vlage, što se može vidjeti iz priloženih fotografija. Kreveti se raspadaju, škripe, nesigurno je uopšte ležati na njima, a pacijenti koji dođu s groznicom i visokom temperaturom mogu satima čekati da dobiju jastuk ili deku da se pokriju. Noć jedva da se izdrži zbog hladnoće, jer se grijanje isključuji predveče, prozori su stari, u njih su ugurane novine da bi ”zaustavile” hladnoću. Pokriti se sa tri deke, umotavati glavu u peškir, nemogućnost odlaska u WC zbog higijene koja se teško održava – mislim da su ti uslovi nemogući da se izliječe bolesti poput upale bubrega, mokračnih kanala i sl. Stanje je šokantno i strašno, smatram da se treba podijeliti.” navodi razočarana sugrađanka čiji boravak u bolnici je bio više nego traumatičan.To je taj "slavni" UKC Tuzla, bio i ostao, nazalost...
Zanimljivo, samo par dana ranije procitasmo jos jedan tekst - hvalospev ovoj "slavnoj" klinici (Majda, Majda, cutanje je ponekad ipak zlato).
Ovim hvalospevom o priznanju za "izvrsnost" lazu sami sebe jer mi gradjani najbolje znamo!
ste dokazali bezbroj puta...


UKC-u Tuzla dodjeljeno priznanje za kvalitet u zdravstvu

Četvrtak, 18. Decembar 2014. u 18:38Na „Drugom stručnom seminaru za koordinatore kvaliteta u Federaciji BiH“ koji je održan u Sarajevu 15. i 16. decembra 2014. godine Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla dodjeljeno je priznanje za izvrsnost u kategoriji dobre prakse.

Prema riječima načelnice Sektora za poslove organizacije i poboljšanja kvaliteta, mr.sci.ecc, Maide Nuhić, dipl. pravnika, UKC Tuzla je ovo priznanje dobila kao ustanova koja je najviše doprinijela širenju projekta i pomoći drugima pri uspostavi sistema kvaliteta i sigurnosti. UKC Tuzla se uspostavom, održavanjem i unapređenjem sistema kvaliteta i sigurnosti bavi jedanaest godina i posljednjih godina uključena je u pružanje pomoći drugim zdravstvenim ustanovama u tom području. Ta pomoć se ogleda u učešću zaposlenika UKC Tuzla u edukaciji koju organizuje Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u F BiH (AKAZ) i koja je provođena u KCU Sarajevo, Sveučilišnoj bolnici i Regionalnom medicinskom centru Mostar, Kantonalnoj bolnici Bihać, Općoj bolnici i Domu zdravlja Gračanica, Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja Zenica, Domu zdravlja Cazin, Visoko i Breza, Zavodu za bolesti ovisnosti KS itd. Pored toga, zaposlenici iz Sektora za poslove organizacije i poboljšanja kvaliteta su uzeli učešće u procesu facilitacije, tj.davanja savjeta za uspostavu sistema kvaliteta i sigurnosti i pripremi za certifikaciju i akreditaciju, u Kantonalnoj bolnici Zenica i KCU Sarajevo, kao i u pripremi za akreditaciju porodilišta u projektu “Bolnica prijatelj beba” u Regionalnom medicinskom centru Mostar, Sveučilišnoj bolnici Mostar i Kantonalnoj bolnici Bihać. Zaposlenici iz Sektora održavaju i stalne kontakte i razmjenjuju iskustva sa službama i zaposlenicima drugih zdravstvenih ustanova po pitanjima kvaliteta i sigurnosti.Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Јан 2015, 14:47

Skandal za skandalom u BH zdravstvu, !
Od mase svakodnevnih strahota (i sa nazalost) koje trpe gradjani od bahatih i nezainteresovanih , tek poneki slucaj "procuri" u javnost. Zdravstvene ustanove su cvrstoj sprezi sa tuzilastvima kantona koji im zdusno pomazu u zataskavanju slucajeva nesavesnog lecenja i gresaka diletanata u belim mantijama! Lider u tome je UKC Tuzla sa JAKOM (sto li???)
A STA su ovi "mesari" u Brckom uopste mislili, citali, radili?
STA SAD NJIMA URADITI?!Veci format:
http://s18.postimg.cc/b6444h649/1_12_01 ... bolnic.jpg
"Dnevni avaz", 12.01.2015.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Јан 2015, 22:59

Jos jedan tekst o skandalu u brcanskoj bolnici u kojoj su Zijadu Tursunovicu umesto debeleg crava operisali ruku (na portalu ).
Tekst pocinje satiricnom ZBILJOM u BH zdravstvu. Da nije zalosno (i pogubno) bilo bi jako smesno...
A upravo je tako, bravo za pisca uvodnog dela teksta:
Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 19 Јан 2015, 16:32

SVASTA!!! U kojem smo mi to veku???

Horor u bolnici: ‘Počupao mi je maternicu, probio mjehur i odrezao 15 cm crijeva’

19.01.2015 11:03


Općinski sud u Karlovcu je karlovačku bolnicu nepravomoćno proglasio krivom zbog nesavjesnog liječenja njihove pacijentice Slavice Kušan koja je nakon zahvata, koji je trebao biti rutinski, završila na intenzivnoj njezi jer joj je život bio ugrožen. Ako i viši sud potvrdi tu presudu, bolnica će pacijentici morati isplatiti i desetak tisuća eura naknade s kamatama te troškove postupka, piše Jutarnji.hr.

Zamrznuo mirovinu

Zahvat je izveo dr. Mehmed Ramić, umirovljenik koji je zamrznuo mirovinu pa i dalje radi u Općoj bolnici Karlovac te u ginekološkoj ambulanti u Ogulinu.- Krajem studenoga 2012. godine umrla je beba u meni i došla sam na čišćenje. Dr. Ramić je to izveo u petak, ali nije završio, pa je nastavio u ponedjeljak. Počeo je oko 10.30, a oko 14.30 oko mene je već bilo desetak liječnika koji su se borili za moj život. Šef Odjela, dr.Željko Štajcer, spasio me je. Kasnije sam doznala da mi je dr. Ramić počupao maternicu, probio mjehur i odrezao 15 centimetara crijeva. Dr. Štajcer se ispričao, kao i dr. Ramić koji mi je priznao sve što je napravio, zaključivši da je na ‘kraju bitno da mi je glava na ramenu’. Odlučila sam ih tužiti jer su mi nakon prvog od tri poroda zašili posteljicu za maternicu. U posljednji trenutak tada me spasio također dr. Štajcer. Tom čovjeku velika hvala jer je dobar čovjek i stručnjak, ali smatram da sam puno propatila i zato sam morala tužiti. Odšteta nije ovdje presudna, nego pravda – kaže Slavica Kušan koja sa suprugom i troje djece živi na području Ozlja.

Obrazloženje presude

Njezinu priču potvrđuje i sudac Miroslav Kosanović u obrazloženju presude. Navodi da je pacijentica primljena zbog kiretaže maternice, ali plod nije u cijelosti odstranjen. Četiri dana kasnije izvršena je nova kiretaža prilikom koje je “probijen zid maternice te je izazvano jače krvarenje u trbuhu nakon čega je uslijedio operacijski zahvat otvaranja trbušne šupljine te je ustanovljeno da je pri kiretaži probijeno tanko crijevo i mokraćni mjehur, da je ozlijeđen desni ureter koji se nije mogao direktno spojiti, već je izveden na kožu. Maternica je odstranjena, a ozljede mjehura i crijeva su sašivene. Tijekom opisanih zahvata pacijentica je izgubila velike količine krvi, zbog čega je dobivala transfuziju, bila je šokirana i životno ugrožena”.

Evakuacija ploda

Slavica je bolnici dostavila prijedlog izvansudske nagodbe, ali su ga odbili uz obrazloženje da se u njezinu slučaju nije radilo o rutinskom zahvatu te da je došlo do klasične i najčešće komplikacije – evakuacije mrtvog ploda iz maternice. Naglasili su joj da nakon desetog tjedna trudnoće takav zahvat zasigurno nije rutinski te da su liječnici radili prema pravilima struke. Na tim se argumentima temeljila i njihova obrana u karlovačkoj palači pravde.

Pravila struke

Sud je u postupku saslušao medicinskog vještaka dr. Hermana Hallera koji je zaključio da su ozljede kod tužiteljice nastale isključivo krivnjom medicinskog osoblja. “Tijekom dviju operacija u Općoj bolnici Karlovac tužiteljici je prouzročena šteta, i to perforacija stijenke maternice, ozlijeđeni su mokraćni mjehur, tanko crijevo i desni mokraćovod, a nastala šteta je u izravnoj vezi s izvođenjem operacijskog zahvata i posljedicama koje su proizašle iz operacije. Navedene ozljede nastale su isključivo krivnjom medicinskog osoblja tuženika koji nisu obavljali navedene operacije u skladu s pravilima liječničke struke i u skladu s medicinskom praksom”, utvrdio je karlovački sud.

- Kako je Slavica? Pozdravite mi je lijepo, ja sam je spasio kod prvog poroda, imala je poremećaj zgrušavanja krvi, primila je tada četiri doze, a sudjelovao sam i u druga dva. Četvrta trudnoća završila je ovako kako je završila. To je bila komplikacija koja se događa, događat će se i dalje. Meni je drago što je sada dobro – izjavio je dr. Ramić te dodao kako nema više što dodati od onoga što je već rekao na sudu.

(//Autor: Mario Pušić)


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 06 Феб 2015, 21:58

Ma da, gde bi doktori bili krivi... nisu je oni tek tako dzaba optuzivali - racunali su da ce je uplasiti...
Cuj doktora: "Gledaj šta si uradila!" Ccccc... "vadi" se ha?


MARIJA MIJAILOVIĆ MILOŠEVIĆ TUŽILA DOKTORA BLAGOJA PEJKOVIĆA
„Mahao je mojom mrtvom bebom!“


Autor: S. Ivaneža/R. Briza | 06.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 9

Marija Mijailović Milošević iz sela Mozgovo, kod Aleksinca, koja se porodila 25. decembra prošle godine u aleksinačkoj bolnici, tvrdi da je njena beba umrla tokom porođaja zbog loše procene ginekologa dr Blagoja Pejkovića, a slučaj je dospeo do Lekarske komore jugoistočne Srbije i Ministarstva zdravlja.


Dok su još srećni čekali dete: Marija sa suprugom pre tragedije

- Trudnoća mi je bila do poslednjeg momenta uredna. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću na porođaju preživeti nezamislivu strahotu. Iz glave neću moći da izbrišem sliku svoje mrtvorođene bebe, koju sam videla tog 25. decembra odmah posle porođaja, u 9.30 uveče. Dan ranije, dr Blagoje Pejković odlučio je da mi izazove porođaj i priključio me na indukciju. Nisam se porodila tog dana. Narednog sam već po podne trpela nepodnošljive bolove, koji su mi izazivali povraćanje - počinje svoju ispovest za „Alo!“ nesrećna žena.

Kako ona kaže, uveče, oko 19.30, dr Blagoje Pejković odlučio je da je porodi.
- Probušio mi je vodenjak. Bila sam iscrpljena, gladna i žedna. Beba se zaglavila u karlici. Dr Pejković je počeo da mi pritiska stomak i viče da se napinjem. Nisam imala snage za napon. U 9.30 uveče, nakon mučnog čekanja, rodila sam mrtvo dete. Doktor mi je pokazao mrtvu bebu i rekao: „Gledaj šta si uradila!“. Bilo je stravično - priča Marija i dodaje da je u Opštoj bolnici u Aleksincu ostala dva dana, da bi je na svoj zahtev napustila.

- Trpela sam psihičko zlostavljanje medicinskog osoblja, koje me je optuživalo za smrt bebe i zato sam otišla - kaže ona i napominje da je zbog svega tužila dr Pejkovića nadležnom sudu, Sudu časti Lekarske komore, ali je prijavila i Ministarstvu zdravlja. S druge strane, dr Blagoje Pejković, ginekolog koji je porađao Mariju, negira za „Alo!“ da je na bilo koji način maltretirao tu porodilju.

- Porođaj je tekao normalno. Trudnica je imala sve dobre parametre koje ispitujemo pred svaki i u toku porođaja. U momentu izlaska bebe, nije osećala bolove i prestala je da se napinje. Ona više nije mogla da učestvuje u porođaju.

Dete je bilo na na tri centimetra od izlaza iz vagine, a tada više nije moguće uraditi hitni carski rez. Molio sam je i terao da se napne. Ona se na više od pola sata isključila iz porođaja i nije bilo više nikakve šanse da se nešto uradi. Praksa je da se porodiljama pokaže beba, pa i mrtvorođena, posle afere „krađa beba“ - navodi dr Pejković.

Kako on dodaje, odazvaće se svakom pozivu Lekarske komore, redovnog suda i inspekcije Ministarstva zdrvalja, jer je i njemu u interesu da se dokaže šta se stvarno desilo na tom porođaju.

Obdukcioni nalaz

U obdukcionom nalazu mrtvorođenčeta iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, koji je „Alo!“ dobio na uvid, između ostalog stoji da je beba udahnula plodovu vodu koja je sadržala stolicu, imala nagnječenja mozga, krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija, zbog čega je i preminula.

Komora: Započeli smo proces!

- Upoznat sam slučajem za koji ste zainteresovani, ali nisam u mogućnosti da dajem detaljnije informacije o celom procesu, s obzirom na to da se radi o poslovnoj tajni - kaže za „Alo!“ Aleksandar Radosavljević, predsednik Regionalne lekarske komore za jugoistočnu Srbiju. U Ministarstvu zdravlja pak kažu da je njihova inspekcija obavila vanredni inspekcijski nadzor u ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice Aleksinac.
- Naložena je vanredna unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika. Inspekcijski nadzor je u toku, a zdravstveni inspektor će preduzeti propisane mere po dobijanju novih podataka - kaže za „Alo!“ Nemanja Velikić, portparol Ministarstva zdravlja.Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 07 Феб 2015, 22:31

Drzava u sluzbi zataskavanja kriminala... kako poznato zvuci!
Balkane, Balkane...Kidnapovani mališani... Još uvek se čeka pravdaКорисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 08 Феб 2015, 16:01

Zalosno...Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 10 Феб 2015, 21:54

STRASNO... PRESTRASNO!
Zataskavaju, zataskavaju, to im je prioritet isto kao i ovde u BiH!


TRAGEDIJA BESPOMOĆNE OBITELJI
Beba nam je umrla nakon cijepljenja, na Rebru zataškavaju uzrok smrti

Datum objave: 09.02.2015 | 14:55 Autor: Marja Čolak


Inače zdravi Luka preko noći je prestao disati. Nožica mu je bila otečena kao moje dvije. Pikali su ga sa svih strana, krv je samo šikljala. Mogli smo samo čekati da srce stane i staviti ga u hladnu zemlju, priča nam majka Ljiljana

Najgora noćna mora svake majke i oca dogodila se ovih dana Ljiljani Škvarić Vidaček (30) i njenom suprugu Biserku (29) iz mjesta Senjanec nedaleko Ivanca u Zagorju. Njihov 10-mjesečni sinčić Luka, inače zdrava i vesela beba, preminuo je pod još nerazjašnjenim okolnostima. Sve je krenulo po zlu dan nakon što je maleni primio drugu dozu cjepiva DI-TE-PER, takozvani 5 u 1.


O ovom je slučaju, podsjetimo, prvi i jedini ranije izvijestio portal direktno.hr. Prije dva tjedna pisali smo kako je, te kako liječnici tvrde kako uzrok smrti nije povezan s cjepivom, već da je riječ o SIDS-u, sindromu smrti u kolijevci. Tada se još nije raspolagalo s dovoljno informacija. Sada svoju istinu o tragediji ekskluzivno za direktno.hr otkriva majka Ljiljana. Od Lukine smrti nije prošlo ni dvadeset dana, iznimno joj je teško, no, ogorčena liječničkim tretmanom, odlučila je otvoreno progovoriti o hororu koji ona i suprug prolaze, otkad je beba hitno hospitalizirana.

''09. siječnja, u 19 navečer mali je primio cjepivo 5 u 1. Sljedećeg jutra, ja sam se ustala oko pol 7 i otišla u kuhinju. Stariji sin, Jan, koji ima tri godine, probudio se, i inače bi se oni igrali, ali sad nisu. Otišla sam gore pogledati malog, ležao je u krevetu, čudno i mlohavo. Okrenem ga na bok, ništa. Dignem ga, vidim da ne diše. Krenem mu davati umjetno disanje. Zovemo hitnu. Oni su došli, odmah mu stavili kateter, bio je mali sav krvav i naotečen, a iz Varaždina do Zagreba došao s temperaturom 32, vjerojatno su ga pothladili dok su ga prevozili, bio je samo u pelenici'', priča nam Ljiljana.

Dodaje kako joj u hitnoj nisu dali da se vozi s bebom, nego su joj dali injekciju za smirenje, pa nije u prvi mah bila u potpunosti ni svjesna što se događa. Kad su došli u Zagreb na Rebro, nastaje totalni raspad sistema.

''Ne mogu vam opisati tu bol i osjećaj. Jedan doktor daje jednu dijagnozu, drugi doktor drugu, treći treću. Ali jedno je bilo sigurno, moraš čekati da mu srčeko stane kucati, djetetu nema lijeka. I tako je i bilo, na kraju sam ga stavila u hladnu zemlju. Dok je ležao na respiratoru, svaki dan sam morala putovati iz Varaždina za Zagreb. Mogla sam samo bespomoćno gledati kako leži. Znali su mi samo reći da su u krvi našli previše kiselosti i 80 posto olova. A nogica mu je bila skroz otečena, kao moje dvije. Pikali su ga sa svih strana, krv je samo šikljala. Ali nitko nije htio sa mnom sjesti i objasniti mi situaciju. Nismo imali dijagnozu, ne znamo ništa. Doktori su me proglasili histeričnom i rekli da moram na razgovor s psihijatrom. Pa kako bih se trebala ponašati ako mi dijete leži bespomoćno, a nitko mi ne želi ništa reći?! '', govori nam potresena Ljiljana.

Vraća se načas na cjepivo i pedijatricu Doma zdravlja u Ivancu.

''Kad smo ga doveli cijepiti prvom dozom, nije bilo reakcije. Onda mu je drugu dozu dala kasno navečer, u 19 sati. Kasnije sam pročitala da se djecu ne smije cijepiti kasno navečer. Također, doznala sam da je moguće da ga je pedijatrica piknula u pogrešno mjesto, i da je opasni dio cjepiva dospio ravno u mozak. I da je dijete zato doslovno zaboravilo disati. Ma ja ne mogu dokazati da ima veze s cjepivom, ali ovo ne može biti slučajno'', kaže majka.

Nakon što je Luku deset dana na životu održavao respirator, bilo je samo pitanje kada će mu srce otkazati.

''Luka je umro 21. siječnja, kad je navršio 10 mjeseci. Muža su nazvali na mobitel i javili da je umro. U smrtnom listu su napisali da je uzrok smrti nepoznat, ali da se sumnja na smrt u kolijevci SIDS i da je dijete doživjelo moždanu smrt i srčani zastoj. Ali ja znam da oni ne mogu reći da je smrt u kolijevci, jer je njemu srčeko još kucalo kad sam ga našla u krevetiću, a ne bi kucalo da je bio SIDS. Nema mi smisla ništa. Zataškavaju sve moguće. Doktori me u bolnici nisu mogli ni u oči gledati. Nalaz obdukcije će biti za dva-tri tjedna pa ćemo znati više. Stalno zovemo u bolnicu da pitamo kad će biti gotov nalaz, a oni kao da odugovlače'', rekla nam je Ljiljana.


Otpusnica Rebro

Otac se također teško nosi s iznenadnom smrću bebe. Tragična situacija navela je mladi par da posumnja u stručnost pedijatrice koja je bebi dala cjepivo. Stoga namjeravaju promijeniti pedijatra, odnosno starijeg sina prebaciti kod drugog liječnika. Nisu bili informirani o mogućim opasnim nuspojavama cijepljenja, ali od sada će itekako pratiti novosti o cijepljenju.

Ljiljana i Biserko planiraju i pravnu borbu. Za početak potražit će pomoć u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata.

A pomoć će im itekako trebati. I pravna, i psihološka. Inače su oboje nezaposleni. Biserko povremeno obavlja fizičke poslove, a Ljiljana je prije trudnoće radila u tvrtki koja se bavi kozmetičkim proizvodima. No, kako nije imala ugovor na neodređeno, dok je bila na porodiljnom dobila je otkaz. Novi posao je planirala potražiti nakon što Luka napuni godinu dana. Prvi rođendan trebao je slaviti 20. ožujka, samo dan prije maminog 31. rođendana. Slavlja, nažalost, neće biti.


Čeka se odgovor KBC-a Zagreb

Portal direktno.hr jedini je bio objavio vijest o smrti bebe na Rebru.


Prema našim tadašnjim saznanjima, liječnici su izričito tvrdili kako smrt ni na koji način nije povezana s cjepivom niti da je cjepivo uzrok smrti.

Komentar na navode majke o postupanju liječnika kBC-a Zagreb tek se očekuje.Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 10 Феб 2015, 22:04

Eh, koliko slicnih slucajeva... i nikad se OPAMETITI (medicinsko osoblje)!Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 17 Феб 2015, 22:40Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 20 Феб 2015, 22:26

Kome se ne cita neka pogleda video na linku...
Inace pratim vec dugo ovaj strasni slucaj...
Sta je strasnije: ovo sto se dogodilo malom ili uporno sramotno zataskavanje slucaja i zastita lekara po cemu je tuzilastvo u BiH POZNATO?
Osim LICNOG iskustva znam jos mnogo, mnogo slucajeva sprege klinika-vestak-tuzilastvo!
Cudi me samo novi sarajevski kantonalni tuzilac Dalida Burzic... pa "zar i ti sine Brute"???


Objavljeno: 13:51

Teško borba roditelja Ališana Omerbašića za pravdu
Ispovijest oca: Doktori iz Sarajeva su krivi što moje dijete nema 19 prstiju
"Ališan je rođen 25. decembra 2010. godine. U trudnoći je doktorica jedna utvrdila dijagnozu, hidronefroza. To vam je jedno suženje kanala između bubrega i mokraćnog mjehura", počinje priču Omer Omerbašić, otac dječaka koji je greškom ljekara ostao bez 19 prstića, lijevog stopala i pola desnog.

Mjesec dana nakon poroda, Ališan je ponovo morao u bolnicu. Izvađeni su mu svi nalazi, gdje je odlučeno da se dijete mora operisati.

"Jedna opcija je stent. On je lakši, totalno bezbolan, lagan operativni zahvat, lakši čak od popravke zuba kod zubara, ne trebamo da brinemo. I brzo se završi, sutra idete kući. Drugi je stoma, tu vam presjeku oba kanala i izvuku se vani i dijete to tako godinu dana nosa, pati se i onda su oni odlučili, neka se uradi stent, to je lakše, nema nikakvih problema sa tim", nastavlja Omer.

Ali problemi su nastali. Operacija nije prošla bez posljedica i nije bila lakša od popravke zuba, kako im je u bolnici rečeno. Ališan u toku noći dobija temperaturu, koja mu je paracetamolom suštena.

"Problem nastaje u tome što doktor koji je došao u vizitu i dao čepić nije pod hitno uradio laboratorijske nalaze da utvrdio zašto je Ališan dobio tu veliku temperaturu. Drugo pitanje, zašto je taj doktor, specijalizant Asmir Junuzi nije obavijestio dežurnog ljekara. Zašto je on bio tu sam? Specijalizant ne dežura, uvijek bude dežurni ljekar", prisjeća se Omer.

Sljedećeg jutra u viziti, ljekari su zanemarili to što je Ališan imao temperaturu i sa majkom je otpušten iz bolnice uz obrazloženje da žive blizu i u slučaju da se nešto desi da se odmah vrate na odjel Dječije hirurgije. Istog dana, Ališanu je opet porasla temperatura. Sepsa je počela da hara tijelom dvomjesečnog djeteta. Doktor Popović je poslao roditelje da ostave Ališana na intenzivnu njegu. To je Omeru bila najduža noć u životu. Nije ni slutio kakve informacije će sljedećeg dana dobiti.

"Došli smo sutra u posjetu i doktorica Verica Mešanović je bila na odjelu intenzivne njege. Prvo što nam je rekla kad smo pitali kakvo je stanje Ališana, ona je rekla, stanje je takvo da Bog da da preživi. Svake minute vas možemo nazvati i reći dijete je umrlo. Katastrofa. Dobio je najteži oblik sepse", priča Omerbašić za naš portal.

Volja za životom ovu bebicu je spasila. Preživio je kliničku smrt, izborio se sa tri bakterije sepse, ali ona je već uradila svoje. Nakon pronalaska ljekara u Njemačkoj za liječenje svog sina, Omer je dobio zadatak za slika trenutno stanje Ališana i pošalje slike, da bi doktor imao uvid šta mu je sepsa uradila.

"I ja sam tražio da uslikam to i dr. Fedžat Junuzi nam je uz negodovanje odobrio i ponio sam aparat i prvi put sam vidio šta je ta sepsa uradila. Suza mi je krenula iz oka kad sam vidjela crne ruke, nogice, nos crn, puko nos, već je to počelo da puca", dodaje Omer.

Doktori iz Sarajeva su smatrali da Ališanu odmah trebaju amputirati i ruke i noge, a ljekar iz Njemačke im je rekao da je bolje da sačekaju da se tijelo samo izboriti sa posljedicama sepse. Uz pomoć dobrih ljudi Ališan je otputovao u Njemačku gdje je nastavljeno njegovo liječenje.

"Bila je amputacija, 19 prstića se moralo amputirati, organizam nije mogao da se izbori. Samo je palac na lijevoj ruci ostao čitav, a na nogicama su komplet prstici, a na lijevoj nozi malo je veća amputacija", rekao je otac dječaka.

Ališan je sada dobro, ali borba roditelja nije prestala. Otišli su u Tužilaštvo da predaju krivičnu prijavu protiv ljekara iz Sarajeva. Nakon 33 mjeseca došao je odgovor. Negativan. Odlučeno je da nema osnove da se podigne krivični postupak protiv ljekara koji su liječili Ališana. Omer je napisao žalbu na odluku, na koju je također dobio isti odgovor. Nova tužiteljica se pozvala na vještaćenja iz Novog sada koja kažu da je dijete kontinuirano liječeno. Iako nije, dijete je nakon operacije otpušteno kući. A niko se nije ni zapitao zasto nisu urađeni hitni laboratorisjki nalazi da se provjeri zašto je dobio temperaturu koja mu je uzrokovala sepsu. Iako ne zna ima li pravo na to, Omer će napisat novu žalbu, jer kako kaže, ovo više nije borba samo za Ališana. Ovo je borba za svu djecu, da se nikome više ne ponovi isto.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj: Alen Alilović
Montažer: Ermin Ljumić, Emir PreljevićКорисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 20 Феб 2015, 22:56

Bojim se da je lista malo duza... ne samo u zdravstvu i ne samo u Sarajevu.
Sve je ogrezlo u korupciji...
I tako "videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu"... a NEMA VOLJE za borbu protiv posasti koja je ugusila drzavu!
A sto se tice naslova "Umri ili idi kod privatnika" - to vazi SAMO za "OBICAN" narod, ne i ove koji su zmiji zvanoj korupcija davno trebali odseci GLAVU (a tesko je to sebi, zar ne?).


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 24 Феб 2015, 23:26

STRASNO!

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 24 Феб 2015, 23:32

"Krasna" poruka...

Ne razboljevajte se u BiH, Makedoniji, Albaniji i Kosovu: Zemlje s najvećim rizikom za liječenje

23.02.2015 19:25


Makedonija, BiH, Albanija i Kosovo nalaze se na listi londonske kompanije “International SOS” kao destinacije na kojima je najopasnije razboljeti se prilikom putovanja, prenijeli su makedonski mediji. Analizu je, naime, objavo “Washington post”, a makedonski mediji, prenose da ona sadrži kartu svijeta na kojoj su posebno označene zemlje s najmanjim i najvećim rizikom za liječenje, ukoliko se putnici nađu u nevolji.

Karta je, kako se navodi, napravljena na osnovu 300.000 medicinskih slučajeva koje je u 2014. zabilježila kompanija International SOS, inače, specijalizirana za zdravstvenu zaštitu i usluge u hitnim slučajevima za one koji putuju u inozemstvo. Zdravstveni izvještaj uzima u obzir opasnosti od zaraznih bolesti i infekcija kao i dostupnost i kvalitetu lokalne zdravstvene infrastrukture. “International SOS” obilježio je Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu kao visokorazvijene zemlje što znači da se u gradovima tih država može dobiti kvalitetna zdravstvena zaštita. Najveći dio istočne Europe se vodi kao srednje rizičan, pa do visoko rizičnog, kao što su Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Kosovo. U istu kategoriju se ubrajaju i Bjelorusija, Moldavija i Ukrajina, javlja Tanjug.

(/Fena)[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable