Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 03 Мај 2014, 21:24

Da, poznato je sve ovo...
Nije samo UKC Tuzla svojevrsna "KUCA MRAKA"...
Bosnom se siri (godinama, i sve vise i sve cesce) nesnosni smrad NEPOTIZMA, KORUPCIJE, KRIMINALA... ceh placaju gradjani svojim zivotima, a DOKLE VISE???


NE PRESTAJU AFERE U KLINIČKOM CENTRU U SARAJEVU: Književnik Hadžem Hajdarević tuži ljekare zbog smrti kćerke: Selma je umrla zbog nemara i nestručnosti osoblja KCUS-a

Subota | 03.05.2014.

Priča o KCUS-u je priča o nepotizmu, sumnjivom zapošljavanju i sujeti ljekara. Hipokrat je protjeran i ljudi umiru. Od KUM-a do kuma

Слика

Činilo se kako će odlaskom Farisa Gavrankapetanovića prestati problemi. No, počeo je rat. Rat za prevlast i uticaj u najvećem kliničkom centru u Bosni i Hercegovini. Sukob čiji je front otvoren na nekoliko strana, daleko od javnosti. No, geleri ipak dopiru. Na isturenim su pozicijama direktori i liječnici. Do sada su bili daleko od medija, ratovali su diskretno, dopisima, međusobnim prijavama, aktovima i paragrafima. No, ušlo se u novu fazu,bitke dobijaju sudski epilog. No, sud i njegove odluke u Kliničkom centru nemaju težinu. Primjer - sudska presuda po kojom se neurohirurga Kemala Dizdarevića treba vratiti na mjesto šefa klinike.

"Radi se o čistoj manipulaciji. To se u akademskom okruženju ne radi. To se samo radi u provincijalnim bolnicama, gdje mali doktori hoće da postane veći nego što jesu", tvrdi ovaj neurohirurg.

Samo je na Kliniku za neurohirurgiju uveden stručni tim, ostale imaju šefove

Teško se u ovoj zemlji provede sudske presude. A i zašto bi, kada se, umjesto poštivanja presude, može oformiti stručni tim. I upravo je to urađeno u Kliničkom centru. Na Kliniku za neurohirurgiju uveden je stručni tim. Iako sve ostale klinike imaju šefove, jedino neurohirurgijom rukovodi stručni tim čije je članove imenovao direktor Damir Aganović. Neobično je da stručni tim čine doktori koji gotovo da nemaju nikakve veze sa neurohirurgijom. Primjerice, jedan od njih je šef Klinike za uho, grlo i nos. No, direktoru Aganoviću to nije čudno. Za njega su, recimo, operacije krajnika i operacije na mozgu usko povezane.

Iako to pokušavaju prikazati drugačije, jasno je kako je stručni tim oformljen i imenovan iz samo jednog razloga. Spriječiti po svaku cijenu vraćanje Kemala Dizdarevića na dužnost šefa klinike. Vrhunski neurohirurg Dizdarević već 14 mjeseci čeka da Klinički centar prihvati odluku suda i da ga vrate na mjesto šefa. Klinički centar ignorira presudu, direktor Aganović tvrdi da Dizdarević nema ingerencije.

Ko su šefovi i savjetnici?

Слика
Hadžem Hajdarević

Ingerencije, pak, ima Aganovićeva supruga Kenana. Ona je, nakon što je Aganović postavljen za direktora, imenovana za šeficu Odjela za internističku intenzivnu terapiju.

Slučaj supružnika Aganović nije jedini kada su u pitanju upošljavanja srodnika na Kliničkom centru. Kćerka torakalnog hirurga Ademira Hadžismajlovića uposlena je na Klinici na ginekologiju. Supruga neurohirurga Eldina Burazerovića uposlenica je Klinike za hematologiju. Njena majka je docentica Melika Klančević. Supruga Harisa Tanovića, direktora hirurških disciplina, zamjenica je Narcise Vavre-Hadžiahmetović, šefice Klinike za fizijatriju. A doktorica Vavra-Hadžiahmetović je supruga Zorana Hadžiahmetovića, koji u Kliničkom centru uporedo obavlja dvije dužnosti - šef je klinike za urgentnu medicinu i direktor Instituta za naučnoistraživački rad. Sin supružnika Hadžiahmetović odnedavno također radi na Kliničkom centru.

Po imenovanju za generalnog direktora, Damir Aganović postavio je u svoj kabinet i nekoliko savjetnika. Nejasno je da li su ova imenovanja uopće obavljena na zakonit način zbog Statuta Kliničkog centra oko čijeg se usvajanja već duže vrijeme spore Kanton Sarajevo, kao najveći finansijer, i Parlament Federacije. Kako god, sva četiri savjetnika su kadrovi iznimno bliski direktoru Aganoviću ali još bliži federalnom ministru zdravstva Rusmiru Mesihoviću. Koji nije želio razgovarati za Mrežu - iz njegovog kabineta stigao je tek kratak odgovor u pisanoj formi: "Federalno ministarstvo zdrvastva, kao i federalni ministar zdravstva, niti imaju nadležnost niti su učestvovali u imenovanju savjetnika, kao i drugih uposlenika u KCUS-u".

Aganovićevi savjetnici su Nenad Vanis, doktor sa Klinike za gastroenterologiju, kojom je prije odlaska na ministarsku dužnost rukovodio Rusmir Mesihović. Tu je i blizak Mesihovićev prijatelj Ademir Spahić, Aganovićev savjetnik za sestrinstvo. Savjetnik je i Alden Prcić, urolog i zet bivše dekanese Stomatološkog fakulteta. Prcić i Aganović su u bliskoj porodičnoj, kumskoj vezi.

Trpe pacijenti, roditelji preminule Selme Hajdarević tužili su ljekare

Nepotizam, sujete i sumnjiva upošljavanja slika su najvećeg kliničkog centra u državi. Sve bi se to nekako i moglo progutati da zbog ovakvog načinja rukovođenja Kliničkim centrom ne trpe oni zbog kojih i postoji. Pacijenti. Vratićemo se na Kliniku za neurohirurgiju. Kojom rukovodi tročlani stručni tim. Nažalost, zbog takvog ponašanja dešavaju se smrtni slučajevi pacijenata. Posljednji takav je slučaj 26-godišnje Selme Hajdarević. Umrla je početkom ove godine. Zbog njene smrti Selmini roditelji podnijeli su krivičnu prijavu protiv šest doktora Kliničkog centra - Avdulaha Hasanagića, Mersada Baručije, Kenane Aganović, Ademira Hadžismailovića, Adnana Kapidžića i Eldina Burazerovića - zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno liječenje iz člana 229 KZ-a FBiH.

Selmini roditelji Amra i Hadžem Hajdarević pristali su isprva za Mrežu govoriti o, kako kažu, neshvatljivom nemaru ljekara zbog kojih je njihova kćerka umrla. Ipak, bol zbog gubitka djeteta je preteška, odustali su stati pred kamere. No, poslali su kopiju krivične prijave iz koje se jasno vidi kako je njihovo dijete, nakon što su je iz hitne pomoći, zbog glavobolje i povraćanja, hitno poslali na Klinički centar, satima čekalo na intervenciju koja bi joj spasila život. U prijavi stoji da je u pola šest ujutro CT pokazao krvarenje u mozgu. Magnetna rezonanca urađena je sat i po kasnije i pokazala je hematom i pojačano krvarenje. Od sedam sati ujutro do dva sata poslijepodne nije urađen zahvat kojim bi Selmi Hajdarević bio spasen život.

"Sa Klinike za neurologiju je pozvan intenzivista... u 13:30 sati, kada je pacijentica pokazala pogoršanje na planu svijesti, ali je imala urednu respiraciju i vitalne parametre u referentnim vrijednostima".

"Slijedi ponovo poziv sa Neurologije u 14 sati, intenzivisti su sada došli i počeli reanimaciju u 14:05. Nalaz koji su napisali i potpisali intenzivisti upućuje da nisu došli u 13:30, kada su prvi put pozvani. Da su odmah pristupili Selmi Hajdarević, nedvojbeno je da ne bi doživjela prestanak disanja i prestanak rada srca".

Tek u pola dva popodne, šest sati nakon dijagnoze, traži se dolazak ljekara sa Intenzivne internističke terapije. Koji ne dolazi. Pola sata kasnije Selma Hajdarević pada u komu i ljekar stiže u 14 sati i pet minuta. Pokušava se reanimacija, ali bezuspješno. Treba naglasiti još nešto, sve se dešava van Klinike za neurohirurgiju, gdje je Selma Hajdarević prebačena oko 17 sati poslijepodne, dakle 12 sati po dolasku u Klinički centar. Bilo je kasno, tada je već bila u komi.

"Intenzivisti su zakasnili, prsitupili su reanimaciji kada je srce prestalo raditi... Prestanak srčane akcije nastupio je putem bradikardije, a kao posljedica krvarenja u mozak, kompresije na centre za disanje u moždanom stablu i prestanak disanja".

Mjesec je dana Selma Hajdarević u životu bila održavana apartima, ali joj nije bilo pomoći. Umrla je. Zbog nemara ljekara, zbog nestručnosti osoblja, zbog spleta nesretnih okolnosti. Pokazat će to istraga. Ali je vrlo izvjesno kako je umrla i zbog taštine liječnika koji nisu željeli na vrijeme pozvati vrhunskog kolegu, koji je Selmi Hajdarević mogao spasiti život. Jer vrhunski kolega je u nemilosti menadžmenta.

"Nakon smrti, doktor Avdulah Hasanagić i ostali zabranili su izdavanje otpusnog pisma iako smo mi podnijeli pismeni zahtjev za izuzeće dokumentacije koja se odnosi na liječenje... Međutim, tri sedmice nakon toga izdat nam je drugi nalaz, kao ptpusno pismo, sa potpisima doktora Avdulaha Hasanagića. Mersada Baručije i Eldina Burazerovića, u kojem je bio izmijenjen sadržaj i tačnost slijeda događaja, a što je imalo za očigledan cilj da se prikriju greške u liječenju Selme Hajdarević".

Afere na Kliničkom centru u Sarajevu već godinama odjekuju u javnosti. Od bogaćenja dugogodišnjeg direktora Farisa Gavrankapetanovića pa sve do čudnog načina na koji njegov nasljednik rukovodi ovom institucijom. Nije teško zaključiti kako je zbog sukoba direktora Aganovića sa neurohirurgom Dizdarevićem na Kliničkom centru doktorima više stalo do liječenja njihovih sujeta nego do liječenja pacijenata. Atmosfera straha, poremećeni ljudski odnos, sukobi i politička prepucavanja nakon kojih su imenovani bliski i podobni, ali ne i sposobni. A u sjeni njihovih ratova su ljudske sudbine i strah pacijenata od lošeg liječenja. I bol roditelja zbog ugašenog života koji je trebao još dugo trajati.

(FTV/Nedim Hasić/md)

depo.ba

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2-Zs6fJ-4qk[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=2-Zs6fJ-4qk
Hadžem Hajdarević tuži ljekare KCUS-a zbog smrti kćerke - Mreža
balkanski fantom·72 videozapisa

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 04 Мај 2014, 13:55

Pravi "humanista" i "uzor" ovaj DOKTOR (!) Ademir Hadžismailović...

Dizdarević, tvrdi da je u 21.35 sati dobio prijetnje smrću upućene sa broja telefona 062 334 335, te da je slučaj prijavio policiji. - Večeras me je zvao Ademir Hadžismailović. Kaže da će “mi otkinuti glavu i ubiti troje djece i j…. ženu” – izjavo je u subotu vidno uzbuđen dr. Dizdarević.

Hoci li si IKO pozabaviti ovim nasilnicima u belim odorama???

NAKON ŠTO JE PROGOVORIO U EMISIJI MREŽA FTV : Kemale Dizdareviću, ubit ću tebe i troje djece i silovati ti ženu

Subota | 03.05.2014.

Subotu uveče je sarajevskog ljekara nazvao Ademir Hadžismailović i zaprijetio da će ubiti njega i njegovo troje djece i silovati mu suprugu

Слика

Nakon gostovanja u emisiji "Mreža" na Federalnoj televiziji koja je emitirana u petak, a u kojoj se govorilo o nesavjesnom liječenju pojedinih ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog čega su književnik i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Hadžem Hajdarević i njegova supruga podnijeli krivičnu prijavu protiv šest ljekara, medijima se obratio dr. Kemal Dizdarević, bivši šef Klinike za neurohirurgiju KCUS-a.

Dizdarević, tvrdi da je večeras u 21.35 sati dobio prijetnje smrću upućene sa broja telefona 062 334 335, te da je slučaj prijavio policiji.

- Večeras me je zvao Ademir Hadžismailović. Kaže da će "mi otkinuti glavu i ubiti troje djece i j.... ženu" - izjavo je u subotu vidno uzbuđen dr. Dizdarević.(DEPO PORTAL)

Hmmm... strasno, neko NE RADI svoj posao godinama, a onda svako uzima "pravdu u svoje ruke"...

Kraljevo: Pacijent ubio hirurga pa pokušao samoubistvo
Bivši pacijent, nezadovoljan liječenjem, ubio je danas kraljevačkog hirurga Slobodana Lukića, a potom pokušao samoubistvo.... Na Lukića (66) je iz pištolja pucano u ulici Tanaska Rajića u Kraljevu, a pretpostavlja se da je motiv napada to što je pacijent, koji je liječen od karcinoma, bio nezadovoljan liječenjem...

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 04 Мај 2014, 14:06

Kuda ide ovaj svet?

Pacijent ubio hirurga u Kraljevu Video

N. Božović | 04. 05. 2014. - 09:47h izmena vesti 12:24h | Foto: N. Božović | Komentara: 177

Hirurg dr Slobodan Dane Lukić (65) preminuo je jutros u bolnici Kraljevu pošto je u njega na ulici pucao bivši pacijent Budimir M.

Слика
Pacijent je u hirurga pucao na ulici

Dr Lukić je preminuo je u Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu, gde su kolege pokušale da ga reanimiraju.

Uviđaj je u toku, a kako saznajemo, napadač, koji je u lekara u ulici Vojvode Stepe kod Male pijace ispalio sedam hitaca, pokušao je nakon toga da izvrši samoubistvo pucnjem u vrat.

Ubica imao dozvolu za oružje

Policijska uprava Kraljeva saopštila je da je proverama utvrđeno da je ubica imao odobrenje za držanje oružja, izdato u ranijem periodu.

Hitna pomoć je prevezla obojicu ranjenih u Zdravstveni centar Studenica, gde je dr Lukić preminuo od zadobijenih povreda, dok je napadač u stabilnom stanju.

Слика
Dr Slobodan Dane Lukić

Ubica je, prenosi RTS, bio Lukovićev pacijent koji se lečio od karcinoma, a na napad se odlučio jer je bio nezadovoljan lečenjem.

Dr Slobodan Lukić je bio čuveni kraljevački hirurg, načelnik odeljenja opšte hirurgije Zdravstvenog centra "Studenica", kao i dugogodišnji predsednik vaterpolo kluba Kraljevo.

blic.rs

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 05 Мај 2014, 23:31

Nisam ni sumnjala...
Priznanje greske (i kad je 100% ocita i kad je priznaju, ali samo u 4 oka) nije u njihovom stilu (mislim uopsteno, a konkretno na UKC Tuzla).
A ovo? Ovo je ocekivano i to u stilu "zajedno smo jaci" ili "ne moze nam niko nista" (pogotovo SAM dr Dizdarevic koji je na "crnoj listi" jos iz vremena Naima Kadica).


Слика

Klinički centar Sarajevo negira krivicu za smrt 26-godišnje Selme Hajdarević - Nakon što su Hadžem Hajdarević, književnik i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i njegova supruga podnijeli krivičnu prijavu protiv šest ljekara Univerzitetskog Kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno liječenje što je, tvrde, dovelo do smrti njihove 26-godišnje kćerke Selme Hajdarević, oglasio se i UKCS.

Nazalost, nije Selma jedina... 2 komentara:

Слика

Слика


KCUS negira odgovornost ljekara za smrt pacijentice

Nakon što je Federalna televizija u svom političkom magazinu Mreža objavila detalje o sumnjivoj smrti Selme Hajdarević, kćerke poznatog bh. pisca i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Hadžema Hajdarevića, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu organizirana je vanredna konferencija za novinare. Na njoj su čelnici ove institucije odbacili odgovornost za smrt 26-godišnje Sarajke. Tvrde, smrti pacijenata se svakodnevno dešavaju, a objavu informacije da je porodica preminule podnijela krivičnu prijavu smatraju pozivom na linč.


Vrijeme objave: 05.05.2014 17:49
Posljednja izmjena: 05.05.2014 21:06
Слика

Ovo je, ukratko, sažetak skoro dvosatnog obraćanja javnosti nervoznih liječnika i pravnika sarajevskog Kliničkog centra nakon priloga u političkom magazinu Mreža Federalne televizije. Podsjetimo, objavili smo da su roditelji 26-godišnje Selme Hajdarević zbog sumnje u liječnički nemar podnijeli krivičnu prijavu sarajevskom Kantonalnom tužiteljstvu protiv šestorice ljekara. Jedan od prijavljenih, Eldin Burazerović, član Stručnog tima Klinike za neurohirurgiju, danas tvrdi - sve je rađeno po pravilima. "Kategorički odbacujem sve navode, sve dezinformacije, sve tvrdnje koje su plasirane javnosti po pitanju ishoda liječenja i involviranosti ljekara u slučaju pacijentice Selme Hajdarević", kazao je Burazerović.

O svojoj eventualnoj odgovornosti danas u Kliničkom centru nisu htjeli govoriti. No zato su za sve probleme prilikom liječenja Selme Hajdarević, ali i za stanje na Klinici za neurohirurgiju optužili doktora Kemala Dizdarevića. Supružnici Hajdarević neurohirurga Dizdarevića angažirali su kada je za njihovu kćerku već bilo prekasno. Ali Abdulah Hasanagić, prvi od šest ljekara iz krivične prijave, ustvrdio je drugačije. "Doktor Kemal Dizdarević bio je uključen u liječenje pacijentice od samog početka liječenja, pa sve do njene smrti, 5. januara. Autonomno je donosio sve odluke u vezi s njenim tretmanom. Zaključke donesite sami", poručio je Hasanagić.

No, u Kliničkom centru izgleda nisu dobro usuglasili priču. Jer je na pitanje novinara Federalne TV kada je tačno doktor Dizdarević preuzeo liječenje Selme Hajdarević, Hasanagić sam sebe demantirao. "Doktor Kemal Dizdarević, po želji roditelja, preuzeo je tretman i liječenje pacijentice pet dana nakon prijema", odgovorio je Hasanagić.

Dizdarevića ovakvi stavovi nisu iznenadili. Kaže kako se protiv njega svakodnevno pišu disciplinske i druge prijave, kako su ovakvi istupi čelnika Kliničkog centra zataškavanje odgovornosti u slučaju Hajdarević ali i nastavak terora koji provodi aktuelna uprava.

"Njihove pres-konferencije su samo odraz njihovog terora. Radi se o despotizmu, nepotizmu i teroru", tvrdi Dizdarević.

Konačan sud o ovom slučaju daće sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo. U međuvremenu, sukobi na Kliničkom centru se nastavljaju. Sudovi će, po svemu sudeći, imati pune ruke posla. Kako zbog najava sa Kliničkog centra o tužbama za klevetu tako i zbog prijetnji smrću koje Kemalu Dizdareviću šalju kolege koje su, navodno, na godišnjem odmoru.

federalna.ba/videoprilog Nedima Hasića (Dnevnik 2) - VIDEO

Слика
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 16 Окт 2014, 14:13, учитано 1 пут укупно.

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 13 Мај 2014, 21:34

nevenkagaragic пише:Слика
"Dnevni avaz", 22.01.2011.

Pokusava li ovo Admir Arnautovic, portparol Kantonalnog tuzilastva TK opravdati (oprati) strucnost njihovog glavnog saradnika Zdenka Cihlarza?
Kao, Cihlarz nije imao "dokaze koji su naknadno prikupljeni..." ccc providno, providno Admire.
Kako portparol Tuzilastva TK ZNA da su nalazi iz Novog Sada "apsolutno pouzdani"?
Kako veliki strucnjak Cihlarz nije video "lom vratne kicme"?
Ali je zato znao napisati da bi moj Denis svakako umro, cak i da doktori nisu pogresili dijagnozu...
Cihlarzu, Cihlarzu, u normalnim i pravNim drzavama ostao bi bez licence...da, normalnim i pravNim!
Istina, ovde cuvate ledja jedni drugima (UKC-sudski vestak-Tuzilastvo TK), jako, jako i odavno poznata tuzlanska prica.

06.12.2008.
SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK

nevenkagaragic пише:
nevenkagaragic пише:...
"Dnevni avaz", 22.01.2011.

Pokusava li ovo Admir Arnautovic, portparol Kantonalnog tuzilastva TK opravdati (oprati) strucnost njihovog glavnog saradnika Zdenka Cihlarza?
Kao, Cihlarz nije imao "dokaze koji su naknadno prikupljeni..." ccc providno, providno Admire.
Kako portparol Tuzilastva TK ZNA da su nalazi iz Novog Sada "apsolutno pouzdani"?
Kako veliki strucnjak Cihlarz nije video "lom vratne kicme"?
Ali je zato znao napisati da bi moj Denis svakako umro, cak i da doktori nisu pogresili dijagnozu...
Cihlarzu, Cihlarzu, u normalnim i pravNim drzavama ostao bi bez licence...da, normalnim i pravNim!
Istina, ovde cuvate ledja jedni drugima (UKC-sudski vestak-Tuzilastvo TK), jako, jako i odavno poznata tuzlanska prica.

06.12.2008.
SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK

Treba li sta dodati? Svaka cast udruzenju, svaka cast roditeljima!
Konacno da neko digne glas i kaze da nismo mi gradjani bas tolike budale da progutamo sve njihove gluposti.
Dokle ca nas obmanjivati, potcenjivati i praviti od nas nepismenim i nedoraslim za njihove konstrukcije i racunice?
Koje li su to bahate, nezainteresovane, drske i prodate duse!
Cihlarzu, Cihlarzu, nadam se da ce i tebe konacno "procitati", a Tuzilastvo TK je vec davno na samom dnu!


Povodom smrti bebe
Reagovanje na Saopštenje Kantonalnog tužilaštva TK
Autor: Dino O. 23. Januar 14:23

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je od Kantonalnog tužilaštva Tuzla zatražilo nadvještačenje nalaza bočica i nalaza vještaka iz Novog Sada u slučaju smrti šestomjesečne bebe E.B. iz Lukavca.

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je od Kantonalnog tužilaštva Tuzla zatražilo nadvještačenje nalaza bočica i nalaza vještaka iz Novog Sada u slučaju smrti šestomjesečne bebe E.B. iz Lukavca.

Nadvještačenje je zatraženo jer je Agencija za kontrolu lijekova BiH povrijedila princip nepristrasnosti u istražnom postupku. Naime, pristrasnost i zaštitnički stav Agencije prema proizvođačima vakcina se ogleda u tome što je uzorke dvije vakcine poslala na analizu u zemlje porijekla, što nigdje u svijetu nije praksa u istražnom postupku zbog mogućeg sukoba interesa . Pristrasnost se ogleda i u tome što je Agencija javnosti prećutala da su obje bočice iz kojih je E.B. primila vakcinu bačene i da se uopšte ne može vršiti laboratorijska analiza otvorenih bočica već analiza zatvorenih bočica iz iste serije, što je puno manje relevantno za sagledavanje problema. Pristrasnost se ogleda i u tome što Agencija nije reagovala na nalaz Centra za sudsku medicine i toksikologiju iz Novog Sada koji uopšte nije sadržavao toksikološke činjenice, pa je preuranjeno i ishitreno dao konačno mišljenje o nepostojanju uzročno- posledične veze između vakcinacije i smrti. Ovim se Agencija posebno ogriješila o sopstvenu ulogu kontrolora farmaceutskih preparata na BH tržištu. Pristrasnost Agencije se još vidi i u tome što je prećutala da se lošom organizacijom epidemiološke službe, odnosno neupisivanjem broja bočice u zdravstvenu knjižicu beba i davanjem dvije različite vakcine istovremeno direktno onemogućava praćenje i registrovanje post vakcinalnih reakcija, što je takođe zakonska obaveza u sektoru javnog zdravstva. Tako i da su iz kante za smeće sa pedijatrije u Lukavcu izvađene sve bačene bočice uopšte se ne bi znalo koje od njih su pripadale bebi E.T. jer broj bočica nigdje nije bio upisan.

Nadvještačenje je takođe zatraženo zbog javno izrečene saglasnosti u nalazima vještaka iz Tuzle i Novog Sada koja je samo prividna a ne i suštinska jer počiva na potpuno oprečnim činjenicama. Tuzlanski vještaci su prvo tvrdili da se radi o novorođenačkoj smrti bez razloga a da nisu bili u stanju da vide ili da daju nekom drugom da utvrdi smanjen dotok krvi u moždano stablo kao uzrok smrti. Drugo, ostaje nejasan izvor energije za bebino okretanje sa leđa na stomak kad iz prve policijske zabilješke rezultira da su joj glavica, rukice i nogice bile mlitave i polijegale prema dole. Treće, ostaje potpuno neobjašnjen uticaj tzv imunološkog “udara” pet istovremeno ubačenih antigena na bebin kardio vaskularni system koji je takođe mogao izazvati smanjen dotok krvi prema glavi. Bebi E.T. je 10. 11. 2010 godine u organizam ubačeni virusi i bakterije koji su trebali vještački izazvati pet paralelnih bolesti, difteriju, veliki kašalj, poliomielitis, tetanus i hemofilus influenca b i izgraditi imunitet u slučaju da beba nekad dođe u kontakt sa ovim bolestima. Nalaz iz Novog Sada javnosti u BiH takođe nije prikazao brojčane vrijednosti iz rezultata analize uzoraka na osnovu kojih je donešen sud o smanjenom dotoku krvi u moždano stablo. Isto tako nedostaje i objašnjenje da li se dobijene brojčane vrijednosti kreću u referentnim granicama i da li imaju statističku značajnost.

Obzirom na to da niti jedna od dvije primljene vakcine u konzervansu ne sadrži živu, nema razloga za preveliku uznemirenost roditelja, posebno ako bi insistrirali da se njihovoj djeci ove dvije vakcine ne daju isti dan.

Roditelji koji se žele konsultovati o postvakcinalnim reakcijama mogu se obratiti na mail adresu Udruženja:
bolesna.djeca@yahoo.com

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH
mob. 065 341 298


(Sodalive.ba)
Reagovanje na Saopštenje Kantonalnog tužilaštva TK

Evo jos jednom tog (vrlo "strucnog", "preciznog", bas na "visini") saopstenja Tuzilastva TK :
Beba iz Lukavca umrla zbog loma vratne kičme

I JOS MALO:

STRANA 12

STRANA 23

A ONDA... KONACNO!
"Udruženje vjeruje da su ovakvo znanje posjedovali i sudski vještaci koji su vještačili u istrazi, ali da im je nedostajalo ljekarske etike i lične hrabrosti da ovu istinu iznesu u javnost."
Hmmm... da li je bas tako???
Sta ono rece "slavni" vestak Zdenko Cihlarz - "...beba NIJE umrla od vakcinacije..."??? On inace SVE "zna", pa tako i da bi moj Denis SVAKAKO umro...
Hipokrate, Hipokrate...


Udruženje roditelja
Rasvijetljena smrt beba u Lukavcu i Doboju


Objavljeno 12.03.2012 u 10:47

Слика

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Branimir Nestorović je rasvijetlio smrt beba iz Lukavca iz Doboja, umrlih 2010. i 2011. godine.

Da podsjetimo, tužilaštva u Doboju i Tuzli su negirala svaku uzročno-posljedičnu vezu između njihove smrti i vakcina koju su primile.

Profesor Nestrović, dječiji ljekar za bolesti pluća, načelnik odjeljenja za pulmologiju na Univerzitetskoj dječijoj klinici u Tiršovoj, je na molbu Udruženja roditelja teško bolesne djece u BiH, dao odgovor na pitanje da li se problemi sa plućima i disanjem kod ove dvije bebe mogu smatrati postvakcinacijskim komplikacijama ili ne.

Beba B.D. iz okoline Doboja, stara dva mjeseca, je umrla dvanaest sati po prijemu DTPr i HIB vakcine isti dan. Majka ga je nahranila u ponoć. Rano sljedećeg jutra su ga pronašli mrtvog, a da nije čak ni plakao nakon vakcinacije.

Rečeno je da je B.D. umro prirodnom smrću, od ugušenja, kao posljedica atipične upale pluća. Donji djelovi bebinih pluća su bili gušćeg sastava, sa srednjom količinom tamno crvene krvi, a na pritisak dišnih puteva je izlazila ružičasta pjena. Na mozgu, srcu , jetri i uzorcima tkiva je takođe bilo izraženih promjena.

Prof. Nestorović smatra da većinu reakcija može izazvati pad elemenata krvi ( medicinski “trombocitopenija“) koja dovodi do unutrašnjih krvarenja. Inače, trombocitopenija se nalazi na američkoj listi “ Table of reportable events“ koja sadrži popis onih bolesti za koje su američki pedijatri zakonom obavezani da prijavljuju američkom ministarstvu zdravstva.

Beba E.B., iz Lukavca, stara šest mjeseci, je umrla osam sati po prijemu DTPr i HIB vakcine isti dan. Pred smrt joj je iz nosa curila tamno smeđa skoro crna krv, gusta kao toz od kafe, ruke i noge su joj bile mlitave a glavica polegala prema dole.

Nakon nekoliko minuta je prestala disati. Prvo je rečeno da je E.B. umrla od SIDS-a, novorođenačke smrti bez objašnjenja, a kasnije da je uzrok smrti smanjen dotok krvi u moždano stablo uzrokovan samo- okretanjem bebe sa leđa na stomak.

Profesor Nestorović smatra da je beba koja je dobila DTPr i HiB vakcinu imala mlitavost koja je u medicinskoj literaturi prethodno već opisana kao neželjeno djestvo komponente velikog kašlja u vakcini. U zvaničnim podacima o prijavama post vakcinacijskih komplikacija Američke agencije za kontrolu lijekova Food and Drug Administration su kao neželjena dejstva i Act Hib vakcine opisani mlitavost, grčevi cijelog tijela, kao i poremećaji disanja u pojedine djece.

FDA ima najkvalitetniju bazu podataka u svijetu koja se sastoji od preko 56.000 registrovanih prijava post vakcinacijskih komplikacija.

Treća beba, preživjeli M.B. iz okoline Lukavca, star dva mjeseca, je prvu noć nakon vakcinacije preplakao, zatim je prestao jesti, neprestano je palacao jezikom, oči su mu bile kao u mrtve ribe a treće jutro mu se pojavila krv u urinu, počeo je da se guši, i u situaciji opasnosti po život je 13 dana bio priključen na aparate za disanje.

Za bebu M.B. je rečeno da je u pitanju bronhijalna astma i veliki kašalj.

Prof. Nestorović kaže da je u trećem slučaju sindrom neprekidnog plača i razdražljivosti takođe već opisan kao neželjeno dejstvo obje vakcine (ACTHiB i Infanrixa) i smatra da se sva tri slučaja potpuno uklapaju u profil neželjenih djestava vakcina jer su slične reakcije dokumentovane u literaturi.

Udruženje vjeruje da su ovakvo znanje posjedovali i sudski vještaci koji su vještačili u istrazi, ali da im je nedostajalo ljekarske etike i lične hrabrosti da ovu istinu iznesu u javnost.

Sve tri bebe su primile po dvije vakcine od dva različita proizvođača isti dan (medicinski “ko-administracija“). Radi se o DTPr vakcini Infanrix IPV i HIB vakcini ActHIB. Ni jedan od ova dva proizvođača ne posjeduje uvjerljive dokaze da ko-administracija 4+1 antigen iz dvije vakcine nije rizična po zdravlje beba.

Po informaciji Predstavništva kompanije Glaxo Smith Kline u Sarajevu, proizvođač korištene DTPr vakcine Infanrix IPV se poziva na istraživanje Schmitt i drugi iz 1997, koji po mišljenju dr. Paula G. Kinga kao dokaz nije ubjedljiv jer ne zadovoljava osnovne metodološke kriterije u medicinskom istraživanju.

Naime, ovo ispitivanje nema ni zasebnu DTPr grupu ni zasebnu HIB grupu, kao ni placebo grupu, koje su u ovakvom istraživanju obavezne. Zatim, ne zna se da li je sastav DTPr vakcine iz 1997 isti kao i vakcine iz 2010, za što postoji mala vjerovatnoća jer se sastav vakcine često mijenja, a nije navedeno ni da li se radi o Infanrix vakcini sa ili bez konzervansa , i kojeg , što je takođe vrlo bitno.

Rok za praćenje post vakcinacijskih komplikacija je prekratak jer ne obuhvata komplikacije koje potpadaju pod tzv. tiho pražnjenje centralnog nervnog sistema i koje se javljaju puno kasnije nakon prijema vakcine.

Osim toga, ispitivani uzorak je premali. U istraživanje su bile uključene tri grupe beba uzrasta od 12-16 sedmica od kojih samo jedna grupa od 216 beba odgovara Infanrix IPV- ActHIB kombinaciji koja se odnosi na slučajeve iz BiH.

Pri tom se ne zna ni da li broj od 216 beba uopšte tačan jer je iz istraživanja odstranjeno 166 beba iz sve tri grupe a nije navedeno koliko iz svake od njih.

Sanofi Avetis, proizvođač ActHIB vakcine, nije ni odgovorio na postavljeni upit, saopšteno je iz Udruženja roditelja teško bolesne djece u BiH.

(MOJportal)

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 13 Мај 2014, 21:45

Eh zalosti, zalosti...
Verujem da ce upravo ovako biti kako rece komentator "Zulko" ("Svi za jednog, jedan za sve"...:


Слика

12.05.2014. u 14:58

Roditelji iz Tešnja tvrde da im je beba umrla zbog nemara u Domu zdravlja

Edina Mehmedović, majka šestomjesečne bebe iz Tešnja koja je umrla 6. maja ove godine, javila se našoj redakciji tvrdeći da su ljekari u tamošnjem Domu zdravlja "Izudin Mulabećirović Izo" svojom sporom reakcijom doprinijeli smrti njenog djeteta.


Слика
Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović Izo”

Beba se razboljela noć prije smrti, a tog kobnog dana su je odveli u Opću bolnicu Tešanj. Mehmedović navodi kako beba tamo nije primljena jer je u trenutku kada su došli radila samo jedna doktorica koja je bila na sastanku. Zato su s bebom otišli u Domu zdravlja "Izudin Mulabećirović Izo", gdje je dijete imalo otvoren zdravstveni karton.

"U toku noći beba je imala temperaturu 39 stepeni, koja je bila skinuta u roku sat vremena uz pomoć sirupa. Nakon toga je povraćala nekoliko puta. U jutarnjim satima je pojela posljednji obrok i nije povratila, ali je počela blago modriti po ušima i usnama i imala je otežano disanje. Doktorica nas je odmah primila te bebu pregledala formalno i brzinom svjetlosti nas uputila u Kantonalnu bolnicu u Zenici pod simptomom upale pluća. Faktički bili smo isjerani iz ordinacije, da li iz razloga jer je slučaj hitan ili da skine odgovornost sa sebe", pita se majka.

Mehmedović: Dugo smo čekali vozilo za Zenicu

Nadalje, Mehmedović tvrdi kako su onda nastali problemi, jer su s bolesnom bebom morali čekati skoro sat da vozilo hitne pomoći, odnosno Doma zdravlja, bude spremno da ih preveze u Zenicu.

"Nisu imali na raspolaganju medicinsko osoblje koje bi nam bilo u pratnji do Zenice, tako da smo već gubili sudbonosne trenutke. Kada smo pronašli dugo traženu pratnju, bebi je bio potreban kisik, ali nije bilo vozila hitne pomoći kod kojeg je bio osposobljen aparat za kisik. Sjeli smo u jedno vozilo, gdje nije bilo kisika, pa smo prešli u drugo, gdje nas je opet zadesila ista situacija. Hitna pomoć je raspolagala i trećim vozilom, ali nije bilo zadužene osobe za to vozilo, jer je dotična bila na doručku, pa nam ključ od pomenutog vozila nije bio dostupan. Naposljetku smo poslani u prostorije hitne medicinske pomoći u Tešnju gdje je uključen kisik. A tu je bila pristuna i doktorica sa dvije medicinske sestre kojima je bilo čudno što je bebi dat samo kisik u takvom stanju", tvrdi majka.

Ona tvrdi da su još neko vrijeme čekali vozilo s kisikom, kao i odgovornu osobu da se vrati s doručka i popravi aparat za kisik.

"Čekali smo 50 minuta kao hitan slučaj da krenemo za Zenicu, a bebi nije bila ukazana prva pomoć koja je na očigled svih bila potrebna", dodaje majka preminule bebe.

Tvrdi da je volonterka, odnosno medicinska sestra, tokom vožnje do Zenice tvrdila da je "beba dobro", dok su roditelji dijete naizmjenično držali na rukama u vozilu.

"Na ulazu u Zenicu, 10 minuta prije dolaska je beba pokazala određene reakcije na što je opet medicinska sestra odgovorila da je stanje bebe stabilno, bez da je provjerila diše li i ima li puls", navodi.

Majka kaže kako su ljekari u Zenici odmah reagila, te da je liječnica koja ih je dočekala pitala medicinsku sestru iz pratnje za stanje bebe, na šta je ona odgovorila da je dobro.

"Energičan odgovor doktorice je bio: 'Ma šta dobro, beba ne diše'. Istog trena je liječnica pristupila reanimaciji bebe. Cijeli tim ljekara se okupio u roku deset sekundi da spasi našu bebu, ali bezuspješno", kaže Mehmedović.

Roditelji navode da je beba do te večeri bila potpuno zdrava, odnosno da joj nije dijagnosticirana bilo kakva bolest. Napominju i to da je beba šest dana prije smrti primila vakcinu.

Nad bebom je izvršena i obdukcija te je roditeljima rečeno da je uzrok smrti respiratorna insuficijencija, odnosno nemogućnost pluća da vrši efikasnu razmjenu plinova kisika i ugljičnog dioksida.

Otac i majka bebe kažu da još uvijek nisu u stanju da razmišljaju o eventualnom pokretanju tužbe protiv ljekara i Doma zdravlja koje smatraju odgovornim.

Direktor Doma zdravlja: Nije se toliko čekalo

"Svjesni smo da je njoj smrt tad bila određena, ali lakše bi bilo podnijeti da su se barem potrudili da nešto urade, čisto da ne izgubimo povjerenje u zdravstvo na koje smo prinuđeni da se oslanjamo", kaže majka bebe.

Hidajet Mudrov, direktor Doma zdravlja "Izudin Mulabećirović Izo" za Klix.ba je kazao da su pripreme za polazak u Zenicu trejale mnogo kraće te da će tražiti napismeno izjave od svih uposlenika Doma zdravlja koji su bili uključeni u slučaj.

"Moramo uzeti izjave od svih, vozača, sestara, od svih, da bi imali kompletnu sliku. Roditelji se meni nisu obraćali, nisam razgovarao s njima i nisam imao nikakvog doticaja s tim slučajem", kazao je Mudrov.

On navodi da je direktor te zdravstvene ustanove tek šest mjeseci te da ne može govoriti o tome da li se ranije nešto slično dešavalo i da li je bilo problema sa transportom pacijenata.

"Sva tri vozila su ispravna. Kisik je bio uključen kod bebe, tako da će biti izjave svih..., sve će biti napismeno, sve bi to trebali imati", kaže direktor Doma zdravlja.

Na pitanje kako to da već sada ne zna ili možda zna koliko se čekalo na polazak za Zenicu, Mudrov je ustvrdio da se nije čekalo 50, već od 10 do 12 minuta.

"Svaki vozač koji je bio tu, sestre, komplet svi će dati napismeno izjave. Mene niko od roditelja nije nazvao. Za tvrdnje roditelja sam saznao sinoć, tako da sam jutros intervenirao, a i prije sam sa svima razgovarao kada se slučaj desio. Bit će izjave svih uposlenika objedinjene na jednom papiru", izjavio je direktor Mudrov za Klix.ba.

(Klix.ba)

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 14 Мај 2014, 14:02

Vredi pogledati...
"Stručnjaci o vakcinama i imunizaciji 2014"


Слика
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uNJRZW18ioc&feature=youtu.be[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=uNJRZW18 ... e=youtu.be

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 27 Мај 2014, 23:58

nevenkagaragic пише:Pratila sam ovu strasnu pricu, no kako sam upravo dobila dozvolu od novog FB prijatela, Alisanovog oca, zelim upoznati siru javnost...

Ališan Omerbašić se rodio 25.12.2010. godine u Sarajevu. Nakon "rutinske" operacije na Dječijoj hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dječak je dobio sepsu...

STRASNO:

Posljedice sepse

Procitajte i ovo:

MOLBA / ZAHTJEV Zavodu zdravstvenog osiguranja KS - 27 Novembar 2013 - MOLBA / ZAHTJEV Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za odobrenje korištenja dva (2) para ortopedskih cipelica u toku jedne (1) godine ili dvanaest (12) mjeseci

Слика Слика

Puna podrska roditeljima malog Alisana, Albini i Omeru!
Ne odustajte - PRAVDA jeste spora, ali je ipak dostizna"
Da, istina: "Pitamo se dokle ovakav javašluk, nerad, nemar, nebriga itd. više !!!"
Ali, DOCI CE vreme koje ce POMESTI sam sljam u ovoj drzavi, od pravusudnih ulizica i neradnika, preko zasticenih (nazovi) doktora, do kriminalnih politicara u vrhu drzave! DOCI CE!

Slazem se : "Ovo je dokaz koliko su jaki doktori, ustvari dokaz globalne korupcije."
Dokaza imamo gotovo svakodnevno, no, riba od glave smrdi, jedva cekam da je vidim odfikarenu!
"Ovo nije samo naša borba, ovo je borba svih nas normalnih ljudi !!!"


Krivična prijava protiv neodgovornih ljekara

25 April 2013
Слика

Poštovani,

Od kako smo se vratili iz Njemačke sa liječenja slabije smo Vam pisali. Mislili smo da više nije bilo potrebe pisati o svemu i svačemu kroz šta mi prolazimo. Ališan se nakon liječenja super osječao, a naravno tako se osjeća i dan danas. On je jedan preveseli dječak koji je prepun života. Kao da želi da nadoknati vrijeme ležanja po bolnicama.

Kao što smo i napisali ranije nismo htjeli da Vas zamaramo sa nekim stvarima. Željeli smo da te neke stvari idu same od sebe i naravno i Vi svi bi na kraju bili informisani oko toga.

Naime, kad smo se vratili iz Njemačke uz pomoć prijatelja smo počeli da sastavljamo krivičnu prijavu protiv medicinskog osoblja za koje smo mi smatrali da su odgovorni za ono što se desilo našem sinu. Konkretno smo predali krivičnu prijavu za nemar i nebrigu prema pacijentu. Zbog tih ljudi Ališan nema 19 prstića, nema obadva tabana, prošao je golgotu naših bolnica kad je imao samo 2 i pol mjeseca. Ukratko, zaslugom pojedinih doktora postao je 100 postotni invalid !!!

Krivičnu prijavu smo predali 18.08.2011. godine u Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo. Po službenoj dužnosti su nam dodijelili tužitelja koji će voditi ovaj slučaj. Dodijelili su nam tužiteljicu koja se zove Amina Ruždić. Tužiteljica Ruždić nas je nakon mjesec dana pozvala na informativni razgovor. Ispitala u vezi svega i obećala da će se potruditi oko ovog slučaja.

Ohrabreni sa tužiteljicom bili smo presretni što će napokon neko stati i nemarnim doktorima u kraj. Ali grdno smo se prevarili. Od septembra 2011. godine pa sve do dana današnjeg gospođicu/gospođu Ruždić smo uspjeli samo jedan put pronaći u svojoj kancelariji.
20. mjeseci tužiteljica Ruždić izbjegava susret sa nama, izbjegava da nam preda informacije o toku postupka, ukratko ignoriše nas.

Ali nebi svemu tome bio kraj ovde. Pisali smo pismeni dopis za tužiteljicu Ruždić da nas obavijesti o toku istrage i isti dopis smo predavali u dva navrata na protokol tužilaštva, ali i tad Tužiteljica Ruždić nije odgovorila. Dopise smo slali početkom februara i početkom marta 2013. godine. Nakon toga isti dopis smo poslali u Federalno tužilaštvo. 27.04. 2013. godine će biti mjesec dana kako i taj odgovor čekamo.

Pitamo se dokle ovakav javašluk, nerad, nemar, nebriga itd. više !!!

Nismo htjeli da pišemo o ovome jer smo vjerovali našoj državi, pravnom sistemu. Nadali smo se da će ići sve svojim tokom i htjeli smo sa vama podijeliti sretnu vijest kad se podigne optužnica.

Nažalost svugdje nailazimo na zatvorena vrata i očito neko ima dobre veze da slučaj nepokrene. Ovo je dokaz koliko su jaki doktori, ustvari dokaz globalne korupcije.

Advokati su nas masovno odbijali uz obrazloženje da će njima doktori kad tad biti potrebni pa nebi da se bave ovim slučajem.

Nažalost svima nama treba kad tad njihova usluga. Naravno da imamo odličnih ljekara ali nažalost nemogu da dođu do izražaja od onih koji su kupili diplome, babinih sinova itd….

Ovom prilikom Vas molimo da nam ukoliko neko od vas ima neku preporuku ili savjet koji bi nam dobro došao ili nam na bilo koji način može pomoći od pravnika pa sve do medija da nam se javi na telefon 062 282 665 ili na email: info@alisan.ba .

Ovo nije samo naša borba, ovo je borba svih nas normalnih ljudi !!!

Puno Vas sve pozdravljamo,

Ališan, Albina I Omer

alisan.ba

Da covek ne poveruje... ali devetogodisnja borba s njima mi je to dokazala - DNO DNA!
Kako BH zdravstva, tako i pravosLudja!
Uostalom, vecina tako i kaze, komentari na clanak su jasni... i konkretni - pravdu u svoje ruke???


27.05.2014. u 14:10

Slučaj dječaka Ališana: Tužilaštvo KS neće provoditi istragu protiv sarajevskih ljekara

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu odlučilo je 19. maja da neće provoditi istragu protiv ljekara Kliničkog centra u Sarajevu koje porodica dječaka Ališana Omerbašića smatra odgovornim da su od njihovog djeteta napravili 100 posto invalida.

Слика
Ališan Omerbašić

U obavještenju koje je tužiteljica Amina Ruždić uputila Ališanovom ocu, Omeru Omerbašiću, navodi se kako je Tužilaštvo donijelo naredbu da se istraga neće provoditi protiv prijavljenih, i to: mr.sci.dr. Adnana Hadžimuratovića, prof.dr. Salahudina Dizdarevića, mr.sci. Sadete Begić, dr. Asmira Junuzija, prim.dr. Fedžata Junuzija i NN ljekarskog i medicinskog osoblja Klinike za dječiju hirurgiju KCUS-a, za krivično djelo nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ F BiH i krivično djelo pomoći iz člana 232. KZ F BiH.

Odluka je donesena "jer iz prijave i pratećih spisa proizilazi da djelo koje su počinili prijavljeni nije krivično djelo".

Otac dječaka Omer Omerbašić za Klix.ba je izjavio kako je podnio žalbu Tužilaštvu KS na ovu odluku, ali da ne očekuje ništa u ovom slučaju.

Tužiteljica izbjegavala porodicu

"To je skandal! Žalosno. Nakon milion telefonskih poziva kojima smo pokušavali stupiti u kontakt sa tužiteljicom, jer nas je na svaki način izbjegavala, dobili smo ovako sramnu odluku. Ovo je još jedan dokaz da je sve u ovoj državi uvezano, tako da ne očekujem da će se išta promijeniti. Ovo je katastrofa", kazao nam je dječakov otac.

Слика
Faksimil obavještenja iz Tužilaštva KS

U obavještenju tužiteljice navodi se kako je po naredbi Tužilaštva KS provedeno sudsko-medicinsko vještačenje koje je povjereno Centru za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu (Srbija).

"Nalazom i mišljenjem sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu utvrđeno je, a nakon analize kompletne medicinske dokumentacije, primijenjenih konzervativnih i hirurških metoda dijagnostike i liječenja kao i medikamentoznog pristupa liječenju, da prilikom liječenja pacijenta Ališana Omerbašića nije bilo propusta i nesavjesnog liječenja uključenih ljekara. Svi postupci koji su primijenjeni u odnosu na pacijenta u skladu su sa stručnim i medicinskim stavovima koji su općeprihvačeni", navodi se u obavještenju.

Nadalje se dodaje kako je Nalazom i mišljenjem utvrđeno da je u konkretnom slučaju došlo do razvoja najtežeg oblika sepse sa multiorganskom disfunkcijom i razvojem septičkog šoka, a koje su posljedica osnovnog urođenog oboljenja i njegovog, po pravilima struke i nauke, adekvatnog dijagnostikovanja i tretmana.

Ostavljena mogućnost žalbe

"Utvrđeno je i da je pogoršanje opšteg stanja i razvoj teškog oblika sepse, pravovremeno prepoznato i promptno tretirano sa svim mjerama intenzivnog liječenja, te se primijenjeni način liječenja ne može direktno povezati sa nastalom komplikacijom u smislu nastanka sepse sa svim svojim posljedicama. Imajući u vidu ovo mišljenje te imajući u vidu obilježja krivičnog dijela nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ F BiH i krivičnog dijela nepružanje medicinske pomoći iz člana 232. KZ F BiH u radnjama prijavljenih nisu se stekla sva bitna obilježja ovih krivičnih djela", navela je tužiteljica Ruždić.

Na kraju je istakla kako kao oštećeni i podnosilac prijave, otac dječaka, ima pravo podnijeti pritužbu na ovu odluku uredu tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u roku od osam dana od dana prijema ovog obavještenja.

Valja napomenuti da su roditelji ovo obavještenje dobili 33 mjeseca nakon što su podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara. Albina i Omer Omerbašić, roditelji dječaka Ališana, koji je 2011. obolio od najtežeg oblika sepse prilikom rutinske operacije na Klinici za dječiju hirurgiju KCUS-a, a koja je kasnije uzrokovala amputacije na rukama i nogama, podnijeli su krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv osoba za koje smatraju da su odgovorne za ono što se desilo njihovom sinu.

(Klix.ba)

Skandalozno i sramno JESTE sinonim za BH pravosLudje!
ONI svoju SLUZBENU DUZNOST tretiraju kao privatnu obavezu zastite visokopozicioniranih (i nesto nizih, za svaki slucaj) kriminalaca svake vrste: doktora, politicara, tajkuna i mafijasa svake vrste...
Naravno, LICNI interesi pre svega, drustveni su na margini, a gradjani?
Postoje li gradjani uopste???!
Eto, to je slika i prilika drzave, nazalost!


20 Maj 2014

Skandalozna i sramna odluka nakon 33 mjeseca čekanja

NAPOMENA: Sadržaj koji smo postavili dozvoljen je za preuzimanje i objavljivanje u svim printanim i elektronskim medijima. Također je dozvoljen za preuzimanje i djeljenje i na svim društvenim mrežama. Ovu priliku koristim i da Vas sve pozovem da pomognete da se ova vijest proširi po cijeloj državi i svijetu. Dostupna je i engleska verzija ovog dokumenta.

Poštovani,

Nakon 33 mjesaca čekanja, dobili smo odgovor od tužiteljice Amine Ruždić - Kantonalno tužilaštvo kantona Sarajevo da iz krivične prijave i pratećih spisa proizilazi da djelo koje su počinili prijavljeni nije krivično djelo.
Ovo je skandalozna i sramna odluka od strane Kantonalnog tužilaštva i tužiteljice Amine Ruždić.
Usput možete se upoznati i sa imenima vrhunskih doktora KCUS Sarajevo koji su od Ališana napravili 100 % invalida.

Odgovor Vam prenosimo u cijelosti.

Слика

PREDMET: Obavještenje

U skladu sa članom 231. stav 4. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, obavještavamo Vas da je dana 19.05.2012.godine, donesena n
Naredba da se istraga neće provoditi protiv prijavljenih mr.sci.dr. Hadžimuratović Adnana, prof.dr. Dizdarević Salahudina, mr.sci.Begić Sadete, dr. Junuzi Asmira, prim.dr. Junuzi Fedžata i NN ljekarskog i medicinskog osoblja Klinike za dječiju hirurgiju, radi krivičnog djela nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ F BiH i krivičnog djela pomoći iz člana 232. KZ F BiH, jer iz prijave i pratećih spisa proizilazi da djelo koje su počinili prijavljeni nije krivično djelo.

Po naredbi ovog Tužilaštva provedeno je sudsko-medicinsko vještačenje koje je povjereno Centru za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu - R Srbija, te je Nalazom i mišljenjem sudsko - medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu utvrđeno, a nakon analize kompletne medicinske dokumentacije, primjenjenih konzervativnih i hirurških metoda dijagnostike i liječenja kao i medikamentoznog pristupa liječenju, da prilikom liječenja pacijenta Omerbašić Ališana nije bilo propusta i nesavjesnog liječenja od strane uključenih ljekara. Svi postupci koji su primjenjeni u odnosu na pacijenta u skladu su sa stručnim i medicinskim stavovima koji su općeprihvačeni. Nalazom i mišljenjem je utvrđeno da je u konkretnom slučaju došlo do razvoja najtežeg oblika sepse sa multiorganskom disfunkcijom i razvojem septičkog šoka, a koje su posljedica osnovnog urođenog oboljenja i njegovog, po pravilima struke i nauke, adekvatnog dijagnostikovanja i tretmana. Nalazom i mišljenjem je nadalje utvrđeno da je pogoršanje opšteg stanja i razvoj teškog oblika sepse, pravovremeno prepoznato i promptno tretirano sa svim mjerama intenzivnog liječenja, te se primjenjeni način liječenja ne može direktno povezati sa nastalom komplikacijom u smislu nastanka sepse sa svim svojim posljedicama.

Imajući u vidu gore navedeno mišljenje izneseno u Nalazu sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, te imajući u vidu obilježja krivičnog dijela nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ F BiH i kričnog dijela nepružanje medicinske pomoći iz člana 232. KZ F BiH u radnjama prijavljenih nisu se stekla sva bitna obilježja ovih krivičnih dijela.

U skladu sa prednjim kao oštećenim i podnosilac prijave imate pravo podnijeti pritužbu na ovu odluku uredu tužioca kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u roku od 8 dana od dana prijema ovog obavještenja.
KANTONALNI TUŽILAC
Amina Ruždić


Слика

alisan.ba

Pritužba uredu kantonalnog tužioca... Iako sam Vaše obavještenje broj T09 0 KT 0025874 11 dobio jučer (datum na obavještenju je 19.05.2014.godina), nije mi jasan datum donešene Naredbe „19.05.2012.godine“, jer ako je datum Naredbe tačan, bili ste dužni da me blagovremeno obavijestite, a to znači još prije dvije godine, tako da ste do sada samo „skrivali informacije, razvlačili i ometali postupak“. U slučaju da datum Naredbe nije pogrešan, obavještavam Vas da ću pokrenuti pitanje odgovornosti zbog „ometanja istrage i postupka, te ne informisanja“...
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 16 Окт 2014, 14:21, учитано 1 пут укупно.

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 30 Мај 2014, 00:00

nevenkagaragic пише:
nevenkagaragic пише:"Njena porodica misli da ljekari nisu uradili sve što su mogli kako bi spasli život njihovoj tragično preminuloj Suzani, ali i njenom nerođenom djetetu. Zbog toga će, pored toga što su zahtijevali obdukciju, tražiti i odgovornost doktora, koju treba da utvrdi interna kontrola."
Kako mi je sve ovo poznato... sve kao preslikano... iz tuzlanske Interne klinike sa tuzlanskim diletantima.
A sto se tice INTERNE KONTROLE... tuzlanski nalaz je urucen tek na zahtev suda i to nakon 7 godina!
SVE je ISTO, samo NJIH nema... ni Suzane, ni mog Denisa...
Nadam se da ce roditelji biti uporni i da nece dozvoliti da krivci za smrt njihove kcerke ostanu nekaznjeni. Da, oni ce pokusati LAGATI kao i tuzlanski UKC... bagra je to (cast retkim izuzecima)!
STRASNO je to sta (ne)rade!


SAHRANJENA UMRLA TRUDNICA I MAJKA: Previjala se od bolova, a doktor rekao “Nisam tu”

Top News, Život | 05.11.2013. - 15:12:41
...
...
doznajemo.com

Kako li je tuzlanski UKC HITAR u SAMOhvalisanju! A od 2005.godine nisu nasli za shodno ni odgovoriti na nase pismo, valjda su mislili da ce izbeci tuzbu (do koje inace ne bi ni doslo). Svoje BROJNE GRESKE kriju kao "zmija noge", cak i nalaz - konzilijarni izvestaj njihove komisije, sve do PISMENOG zahteva sudije!
Ovaj momak levo (s repom) je 24.07.2005.god. bio u smeni dezurne Samire Hasic na prijemnom odelenju (tzv. Dnevnoj bolnici Interne klinike) dan pre smrti mog sina Denisa.
Dobro ga se secam... ne znam mu ime, a nije ni vazno, verovatno je bio na praksi (8 godina je proslo)...


Слика

UKC Tuzla: Još jedna uspješna autologna transplantacija matične ćelije hematopoeze - Jučer je na Klinici za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uspješno obavljena još jedna autologna transplantacija matične ćelije hematopoeze, što je dvaneasta translantacija matične ćelije hematopoeze u ovoj godini...

Samira Hasic... kako se samo "vadila" na sudu... Ujutro, na dan Denisove smrti, je napisala tesku nebulozu od koje je odustala na sudu... no nalaz je "crno na belo"!

Слика

"Pametnica" Samira Hasic... nije ni proveravala da li su njeni prethodnici, jos veci "pametnjakovici" i "strucnjaci", Mario Krizic i Salih Azabagic pogresili (tek na sudu sam saznala da je AzaBagic, a ne AzaPagic, bar je tako odgovorio sudiji)!
Sve veliki"STRUCNJACI"- diletant do diletanta!


Слика

Na danasnji dan pre 100 meseci, 23.07.2005.godine MOJ SIN DENIS je poslednji put bio s nama u nasem stanu...
U popodnevnim satima je bio na Internoj klinici UKC-a tuzla, odakle su ga nonsalantno, vrlo "profesinalno" vratili kuci.
U kasnim vecernjim satima ponovo je otisao, ali sada na rukama odnet, opet istim "strucnjacima" dezurnim u prijemu Interne klinike: Mario Krizic i Salih Azabagic...
NIKADA SE VISE NIJE VRATIO.

Mario Krizic – PRVI "humanista" s reputacijom DILETANT na Internoj klinici UKC-a Tuzla 23.07.2005.godine.

Слика

Ni za ovo NIJE:

Crveni križ - kućna njega - 22.11.2013

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IQY0WcvsSoU[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=IQY0WcvsSoU

Salih Azabagic, Krizicev kompanjon 23.07.2005.godine, DRUGI DILETANT koji SVAKAKO nije ni za sta...
Nema ga nigde, ne pokazuje se (ne cudi me zasto), osim na FB profilu gospodje sa TROJE decice:

https://www.facebook.com/amra.s.azabagic

Samira Hasic – TRECI DILETANT 24.07.2005.godine preuzima dezurstvo...
O "pametnici" sam vec pisala u citiranom postu.

Слика

kameleon

Fahir Barakovic – CETVRTI koji je jos zatekao Denisa zivog 25.07.2005.godine – PREKASNO!
PREKASNO! Denisu NIJE data sansa za zivot!
Denis nikada nije upucan KARDIOLOGU "zahvaljujuci" diletantima Krizicu, Azabagicu i Hasicevoj koji NISU prepoznali SKOLSKE simptome aneurizme!
Osim toga, Krizic i Azabagic su prvi dan IGNORISALI misljenje kolege Keser Dragana da se radi o "teskom kardioloskom slucaju".
Cak se i Zumrtea Kusljugic svim silama trudila da zataska GRESKE kolega (svojim komisijskim nalazom), a i usmeno ("cak ni ja ne bih videla rupturu ni 25.07.2005.godine" – misli na ultrazvucni pregled koji Denisu NIJE uradjen). Jedino ljudsko od nje je izjava (u 4 oka naravno) da se njoj (njenom detetu) tako nesto desilo, ona bi da ima "ub...." (zna se koga).

Слика

Zdravlje - kardiovaskularne bolesti - 22.07.2013

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x4r6VMRr_GM[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=x4r6VMRr_GM

Слика

VI Kongres kardiologa - poslovna emisija - 31.05.2013

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4Uw7_rsjKdM[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=4Uw7_rsjKdM

TO je "slavna" klinika – UKC Tuzla... s kojom se jos uvek sudim – tesko je PRIZNATI gresku, a kod njih ih ima na "tone"...

"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA."


СликаСлика

“Secanja zive zauvek… posle mene secanja ce ostati.” – “Kazance”27.05.2005.

Ovu posvetu je dana 27.05.2005.godine Denis napisao svojoj prijateljici Selmi… na "Besmrtnoj pesmi" Mike Antica...
Dva meseca kasnije, 27.07.2005.godine Denis je sahranjen…


Слика

9 godina traje borba za istinu i pravdu za mog sina Denisa… po krivicnoj prijavi, a kasnije i privatnoj tuzbi – parnici.
Delovi 1., 6. I 7.stranice tuzbe:


Слика

Слика

Слика

Delovi 1. i 21.strane prvostepene presude:

Слика

Слика

Delovi 1. i 4.strane drugostepene presude:

Слика

Слика

Pravosnazna (drugostepena) presuda Kantonalnog suda u Tuzli u gradjanskoj parnici protiv UKC-a Tuzla upravo je "usla" u SUDSKU PRAKSU!
U strucnom i informativnom casopisu za sudsku, upravnu i privrednu-prekrsajnu praksu "SUDSKA PRAKSA DOMACA I STRANA" (broj 60 za april, maj i juni 2014.godine) objavljen je tekst Kantonalnog suda u Tuzli na 75., 76. i 77. strani o predmetu - presudi protiv UKC-a u slucaju mog sina Denisa.


Слика

Слика

Слика

Слика

To (sudska praksa) je upravo ono od cega je "slavnu" i "nepogresivu" (!?) kliniku uhvatila panika...
Zasto? Cega se to plasi ova "slavna" klinika AKO "NIKADA" NE GRESI???
Evo samo deo teksta na kraju njihovog zahteva za reviziju presude upucenog Vrhovnom sudu Federacije BiH 25.03.2014.godine:


Слика

Pravda jeste spora, pogotovo na ovom Balkanu, ali je i dostizna, to uvek moramo imati na umu i NIKADA, bas nikada ne odustajati!
I sto je jako vazno - boriti se JAVNO i na sve moguce nacine - da se zna!
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 16 Нов 2015, 18:08, учитано 1 пут укупно.

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 01 Јун 2014, 21:06

Strasno je to koliko pacijenata, pogotovo mladih, uniste Hipokratovi diletanti, oholi, sujetni, drski, lazljivi...
"Malo ko se to ovdje usudi, jer unaprijed zna da će biti teško bilo šta uraditi. Ljekari štite jedni druge i mislim da mi nemamo tako obrazovane medicinske vještake i advokate koji bi se mogli s njima uhvatiti u koštac. A da i ne spominjem koliko bi to koštalo, i to ne samo novca nego i vremena i živaca..." - i ovo je potpuno tacno!
A advokati? Njih ni u kom slucaju ne pustati same na rocista! Ako uopste neko od njih i pristane prihvatiti predmet (a redom odbijaju, mozda i zbog nezameranja "zasticenoj vrsti"), oni se ne udube u slucaj, u detalje... a zna se da advokati dokazuju i da je mleko crno... Sama sam pisala pitanja svedocima i zavrsne reci, a sve po onoj narodnoj "uzdaj se u se` i u svoje kljuse". Nema druge...
"Priča o nesavjesnom liječenju i povredi prava pacijenata u Bosni i Hercegovini je puno, ali se one uglavnom čuju po kuloarima i vrlo malo ih stigne do nekog organa za žalbe ili sudske instance." - Nazalost 100% tacno!
Pre 6 godina sam pokusala na jednom tuzlanskom forumu zainteresovati javnost za osnivanje udruzenje pacijenata i sta se desilo? Katastrofa - uvrede i ismevanje, tako da sam zamolila moderatora da potpuno ukloni temu. I opet ponavljam: uzdaj se SAMO u sebe!


Slagalica smrti

1 juni 2014 Izmijenjeno 15:49 CEST

U Bosni i Hercegovini ne postoji nijedno udruženje za zaštitu pacijenata, a samo jedan njen entitet ima zakon koji se bavi njihovim pravima.

Слика

Da bi u Bosni i Hercegovini čovjek tužio nekog ljekara ili bolnicu, mora biti spreman i materijalno, i fizički, i psihički [Getty]

Piše: Snježana Mulić-Softić (Sarajevo)

Zeničanka Irena Pajić-Marić imala je, kažu, glas anđela. Bila je profesorica muzike, humanitarka, članica nekoliko vokalnih grupa, solistička podrška bh. predstavnika na Eurosongu... Umrla je 23. novembra prošle godine u 35. godini.

Samo mjesec prije toga, bila je njena svadba.

"Na vjenčanju, tog 21. septembra, moja kćerka je sve vrijeme pjevala i svojim božanskim glasom zabavljala goste", počinje priču njen otac Radomir Pajić.

Napadi gušenja koje je dobila u julu prošle godine, a koje su joj u ambulanti, a potom i u Kantonalnoj bolnici u Zenici, u početku sanirali injekcijama apaurina, s obrazloženjem da je uzbuđena pred vjenčanje, izgledali su isuviše bezazleno da bi iko živ pomislio da je oni vode do zadnje stanice.

Njeni roditelji, Anica i Radomir, danas smatraju da su za to isključivo krivi ljekari u Zenici i Sarajevu.

Svoje sumnje nisu iznijeli klinikama na kojima se liječila, niti su slučaj prijavili sudu, za što imaju svoje razloge i opravdanja, ali ih je tragična priča o mladoj Sarajki Selmi Hajdarević, koja je umrla početkom januara i čiji su roditelji, zbog sumnje u nesavjesno liječenje, podnijeli krivičnu prijavu protiv šest ljekara Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS), ponukala da u javnost iznesu svoju muku.

Borba sa vjetrenjačama

"Ireni više ne možemo pomoći, ali javo iznošenje ovakvih slučajeva trebalo bi da pomogne svima onima koji se jednog dana nađu u sličnoj situaciji", kaže otac pokojne Irene, koji smatra da bi tužba bila kao borba sa vjetrenjačama.

"Malo ko se to ovdje usudi, jer unaprijed zna da će biti teško bilo šta uraditi. Ljekari štite jedni druge i mislim da mi nemamo tako obrazovane medicinske vještake i advokate koji bi se mogli s njima uhvatiti u koštac. A da i ne spominjem koliko bi to koštalo, i to ne samo novca nego i vremena i živaca", kaže Radomir.

Dok pokušava povezati riječi koje mu prekidaju česti uzdasi i suze, prisjeća se zadnja tri-četiri mjeseca u kojima je njegova kćerka prošla faze od "zdrave, sretne i perspektivne mlade žene, preko osobe koja ima povremene, naizgled bezazlene zdravstvene probleme, pa do vještačke kome i na kraju - smrti".

" Ljekari su uporno htjeli dokazati da je Selma dovedena na kliniku u teškom stanju, što apsolutno nije istina. Samo noć prije nego će pasti u komu, ona bila potpuno zdrava mlada djevojka, kaže njen otac.

Irenini roditelji kao prvu u nizu osumnjičenih za nesavjesno liječenje njihove kćerke navode dr. Ferihu Čolaković, sa Odjeljenja za hematologiju Kantonalne bolnice u Zenici.

"Za vrijeme prvih napada gubitka daha Irenu je vodila dr. Čolaković. Ona ni u jednom trenutku nije rekla da je u pitanju ozbiljna bolest, pa ni kada je mojoj kćerki dijagnosticirana trombocitopenija, bolest koju karakterizira niska razina trombocita. Irenini trombociti su pali ispod 50, a za normalno funkcioniranje čovjeku je potrebno više od 150.000", priča njen otac i dodaje da su joj tri puta snimali pluća i svaki put rekli da su potpuno zdrava.

Kada je njegova kćerka prvi put hospitalizirana, kaže da ju je dr. Čolaković pustila kući: "Rekla joj je: 'Irena, ti si dobro, nema potrebe da ostaješ u bolnici, haj' ti kući, a ja idem na godišnji odmor.' Ali, od toga nije prošlo ni dan-dva, a Irena je ponovo dobila gušenje i završila u bolnici. No, tada ju je primio mladi ljekar - dr. Adnan Bureković, koji nam nije dao Ireninu medicinsku dokumentaciju, kazavši da to za to nema dozvolu dr. Čolaković."

Narodsko i laičko objašnjenje dijagnoze

Menadžment Kantonalne bolnice u Zenici, međutim, odbija sve ove tvrdnje i ističe da im se "roditelji Irene Pajić-Marić nisu obraćali, u smislu da su podnosili žalbu ili primjedbe koji bi se odnosile na liječenje pacijentice, niti su podnosili zahtjev za izuzimanje medicinske dokumentacije".

Krajem septembra, Irena je upućena na liječenje u Sarajevo, na Jedinicu intenzivne internističke terapije (JIIT) pri KCUS-u, gdje Pajićima prvih sedam dana niko ništa nije govorio: "Jednom su nam rekli da je naša kćerka van životne opasnosti, a drugi put da ne znaju šta joj je."

Porodica je potom pokrenula veze u klinikama od Srbije, preko Velike Britanije, pa do Australije i Tasmanije, gdje su tamošnjim ljekarima slali kćerkine medicinske nalaze. Ti ljekari su, navode, Pajiće ohrabrili i dali im nadu, kazavši da je riječ o izlječivoj bolesti, pogotovo za tako mladu osobu.

Međutim, nada je brzo ugašena.

"Samo smo je jednog dana našli uspavanu. Kako je tad zaspala, više se nije probudila", govori kroz suze Irenin otac, dok majka dodaje: "Mi smo im vjerovali, a oni su ubili naše dijete. Pustili su je samu da umre, što se vidi iz otpusnog lista, na kojem piše da je umrla u nula sati i nula minuta. Pa, ko će povjerovat u to?"

U izjavi JIIT-a, koje je potpisala Služba za odnose s javnošću UKCS-a, opovrgavaju sve navode o nesavjesnom liječenju i kažu da je "pacijentica bolovala od rijetkog i brzoprogredirajućeg oblika oboljenja 'primarni antifosfolipidni sindrom sa plućnom fibrozom', koje po svojoj prirodi završava smrtnim ishodom, da je primljena u izrazito teškom stanju plućne insuficijencije, koje je zahtijevalo mehaničku ventilatornu podršku te da su tokom postavljanja dijagnoze i provođenja tretmana primijenili sve dostupne i propisane mjere i metode, u skladu sa svjetskim smjernicama".

No, ono što oca pokojne Irene najviše boli je, kaže, neljudski odnos nekih ljekara sa JIIT-a.

"Doktorica Ira Tančica mi je nekoliko puta rekla da od Irene nema ništa, da je gotova, čak mi je govorila i da odem u mesnicu i kupim joj nova pluća. Jednom sam je, pošto je tu bila moja supruga, molio da pred njom ništa ne govori - sklopio sam ruke u znak molbe, a doktorica ih je grubo odgurnula i glasno ponovila isto. Čak je, kad me je nazvao ljekar iz Klinike Bežanijska kosa, kome sam slao DVD-ove sa nalazima, otela moj mobitel iz ruke, jer je znala s kim razgovaram, i rekla: 'Irena je gotova, šta se vi petljate, niko joj više ne može pomoći.'"

Na ovu optužbu iz Službe za odnose s javnošću KCUS-a, za Al Jazeeru je rečeno da je to "posljedica pogrešne interpretacije pokušaja da se 'narodnim jezikom i laički' opišu promjene na zahvaćenom organu".

Pajići, iako neće uložiti žalbu ili prijavu, spremni su, kažu, svjedočiti pred bilo kojim sudom - ako ih neko pozove kao svjedoke u slučajevima prijava nesavjesnog liječenja.

Rovovski rat na KCUS-u

Sarajevski bh. književnik Hadžem Hajdarević i njegova supruga - odlučili su drugačije. Podnijeli su krivičnu prijavu protiv ljekara Avdulaha Hasanagića, Mersada Baručije, Kenane Aganović, Ademira Hadžismailovića, Adnana Kapidžića i Eldina Burazerovića zbog "nesavjesnog liječenja koje je prouzročilo smrt njihove 25-godišnje kćerke Selme".

Njihova je kćerka, piše u prijavi, nakon što su je iz Hitne pomoći poslali na KCUS, satima čekala na intervenciju koja bi joj spasila život - u pola šest ujutro CT je pokazao krvarenje u mozgu, magnetna rezonanca urađena je sat i po kasnije i pokazala je hematom i pojačano krvarenje, a tek šest sati nakon uspostavljanja dijagnoze zatražen je dolazak ljekara sa Intenzivne internističke terapije. Međutim, ni on nije došao odmah, nego nakon više od pola sata od poziva, kada je djevojka već pala u komu. Mjesec dana nakon toga je umrla.

"Selma je, zapravo, dva puta umrla. Tog dana kada smo je tek doveli na kliniku i kada su joj otkazali srce i moždane aktivnosti, pa su joj uradili reanimaciju i uspostavili rad srca, i mjesec dana kasnije, kada je sve stalo", kaže njen otac Hadžem.

" Doktorica Ira Tančica mi je nekoliko puta rekla da od Irene nema ništa, da je gotova, čak mi je govorila i da odem u mesnicu i kupim joj nova pluća, priča Irenin otac.

Tvrdi da je pokraj nje, kada joj je na KCUS-u pozlilo, bila samo stažistkinja koja je "očajnički molila da neko pomogne" te da su na klinici uradili sve kako bi složili "slagalicu smrti".

"Oni su uporno htjeli dokazati da je Selma dovedena na kliniku u teškom stanju, što apsolutno nije istina. Samo noć prije nego će pasti u komu, ona je bila potpuno zdrava mlada djevojka. Nama, čak, tih prvih sedam dana, niko nije ništa govorio - ni mukajet. U svemu ovome jedini koji je pokazao ljudsko lice bio neurohirug dr. Kemal Dizdarević, kojeg smo mi naknadno uključili u proces liječenja, a kojem je na kraju, nakon što smo podnijeli prijavu, prijećeno i smrću", priča Hajdarević.

Dr. Dizdarević također je iznenađen smrtnim ishodom Selme Hajdarević. Kaže da u devet od deset ovakvih slučajeva pacijenti budu izliječeni i vraćeni kući "na svojim nogama".

Hajdarevići su u krivičnoj prijavi napisali da do smrti njihove kćerke ne bi došlo da su ljekari odmah pristupili liječenju, što je KCUS kategorički odbacio na konferenciji za štampu.

"Nema dana u kojem ne zaplačem, ali ja neću stati. Znam da Selmi više ne mogu pomoći, ali ovo je pitanje morala, pitanje obaveze i odgovornosti", kaže njen otac.

I Hajdarevići su, kao i Pajići, mislili da je njihovo dijete u pravim rukama i na sigurnom.

No, iza ove potresne priče, Hajdarević ne vidi samo ljekarsku nemarnost i nesaosjećajnost, nego i još nešto puno gore.

"Na KCUS-u vodi rovovski rat do istrebljenja - rat između SDA i SDP-a. Nije tu problem korupcija, nego problem neznanja, problem nestručnosti… Te stranke bi da po svaku cijenu gore drže svoje ljude, bez obzira na kompetenciju, na znanje, vještinu, ljudskost, moral… A zbog svega toga, svih tih previranja, nažalost, ispaštaju pacijenti", navodi Hajdarević.

Svaka prijava i žalba, ustvari, trebala bi polučiti preispitivanje, popravljanje stanja, konsolidaciju redova, ali to u slučaju KCUS-a nije tako.

"Ja sam mislio da će oni ovu prijavu koju smo podnijeli prihvatiti kao šansu da počiste ispred svojih vrata. Ali ne, oni su zauzeli takav odbrambeni stav kao da su najbolji na svijetu", priča Hajdarević, napominjući kako je KCUS hitno nakon toga sazvao sjednicu i vanrednu konferenciju za štampu na kojoj je odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt njegove kćerke.

U izjavi za medije iz KCUS-a su saopćili i to da se "smrti pacijenata svakodnevno dešavaju", a objavu informacije da je porodica preminule podnijela krivičnu prijavu definirali kao poziv na linč.

Iako teško shrvan zbog gubitka kćerke, Hajdarević, koji je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, želi istrajati u provođenju istrage.

"Ja sam odlučio da ih tužim, nemam ništa da izgubim. Ako se ja razbolim, tražit ću da me vode na Mars, samo ne ovdje, ne njima u ruke. Ja Selmu, nažalost, ne mogu vratiti, ne znam ni na šta će sve ovo izaći, ali se stvari moraju mijenjati", kaže Hajdarević.

Iskonstruirane žalbe

Priča o nesavjesnom liječenju i povredi prava pacijenata u Bosni i Hercegovini je puno, ali se one uglavnom čuju po kuloarima i vrlo malo ih stigne do nekog organa za žalbe ili sudske instance.

Vahid Đulović, predsjednik Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji Fenix iz Tuzle, kaže da ljudi ne samo da se ne usuđuju prijaviti nesavjesno liječenje, nego u velikoj većini i ne znaju da na to imaju pravo.

Ovo udruženje, koje je jedino ove vrste u Bosni i Hercegovini i isključivo se bavi zaštitom "duševnih bolesnika", uradilo je istraživanje na osnovu kojeg je zaključilo da 80 posto ispitanika u FBiH ne zna da pacijenti imaju zakonsko pravo na zaštitu.

"Ovdje, da bi čovjek tužio nekog ljekara ili bolnicu, mora za to biti spreman - i materijalno, i fizički, i psihički. A najgore od svega je to što je ovdje postalo pravilo da se doktora ne tuži i da će, i ako ga se tuži, on biti oslobođen krivice, a ovaj će ispaštati jer će se kad-tad razboljeti - ili on ili neko od njegovih", kaže Đulović.

I dok je u Bosni i Hercegovini malo sudskih tužbi po osnovu nesavjesnog liječenja, a još manje pravosnažnih presuda, u klinikama se pišu "iskonstruirane žalbe".

Neurohirurg Kemal Dizdarević kaže da grupe organiziranih zdravstvenih radnika, koje imaju zvaničnu podršku menadžmenta, nagovaraju pacijente na tužbe i žalbe protiv pojedinih liječnika sa kojima se žele obračunati.

"Ovakvih slučajeva je bilo u KCUS-u, koje su imale sudski epilog, u kojem je sam sud konstatirao navedene činjenice", tvrdi dr. Dizdarević.

I dok druge države imaju zakone o zaštiti prava pacijenata, u Bosni i Hercegovini ga jedan entitet - Republika Srpska - uopće nema, dok ga drugi entitet - FBiH - ima, a donesen je tek prije tri godine, i samo jednim dijelom se bavi pravima pacijenata, dok veći dio otpada na njihove obaveze i odgovornosti, pa mu je puno ime Zakon o pravima, obavezama i odgovornosti pacijenata FBiH.

Stoga i ne čudi što je dr. Đula Rušinović-Sunara, u svom istraživačkom radu o pravima pacijenata u Hrvatskoj, zaključila da se Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata za savjete i pomoć najviše obraćaju građani Bosne i Hercegovine.


ZA DVIJE GODINE 56 PRIJAVA ZA NESAVJESNO LIJEČENJE

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS), u Bosni i Hercegovini je od 2011. do 2013. podneseno 56 prijava protiv nesavjesnog liječenja, izdato 27 naredbi o provođenju istrage, te podignuto sedam tužbi.
U 2013. je, prema istom izvoru, u Općinskom sudu u Bihaću donesena jedna osuđujuća presuda, dok su u Zvorniku i Banjoj Luci podnesene dvije prijave i obje su bile oslobađajuće.

U Bosni i Hercegovini, koliko god postoji nivoa vlasti, toliko postoji i ljekarskih komora kojima pacijenti mogu poslati svoje primjedbe i žalbe, dok se komore na entitetskom nivou tim pitanjima ne bave. Pa iako je ta oblast definirana njihovim pravilnicima i imaju Komisiju za medicinsku etiku, odnosno Sud časti. Predsjednik Ljekarske komore FBiH dr. Harun Drljević kaže da se komora na tom nivou ne bavi žalbama pacijenata nego evolucijom stručnog "štiva" u ovoj oblasti.


O primjerima nesavjesnog liječenja u Srbiji čitajte u tekstu Vrednovanje života i smrti, u Hrvatskoj - Kazna za prolazak kroz crveno, ali ne i smrt pacijenta.

ZENIČANKA IRENA PAJIĆ-MARIĆ IMALA JE 35. GODINA: Otac kroz suze ispričao sve…

Слика
Jedno od dirljivih sjećanja objavljenih u novinama nakon smrti Irene Pajić-Marić

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 15 Јун 2014, 22:50

Strasno...

Roditelji preminule Selme Hajdarević: Ne koristite našu tragediju za obračunavanja na UKCUS-u

Hadžem Hajdarević i njegova supruga Amra Sulejmanović-Hajdarević, roditelji preminule Selme, reagovali su na istupe Kliničko-univerzitetskog centra u Sarajevo.


13.06.2014. u 17:57

Слика
Hadžem Hajdarević

"Svojim saopćenjem za javnost objavljenim 12. juna 2014. godine u ovdašnjim medijima, kao i ranijim javnim istupima, te konferencijom za štampu održanom početkom maja ove godine, menadžment KCUS-a okomljava se na prof. dr. Kemala Dizdarevića te time, očito, na krajnje bešćutan i, medijski, manipulatorski način nastoji skrenuti pažnju javnosti i istražnih organa sa katastrofalnih propusta u liječničkom tretmanu naše kćerke Selme 7. decembra 2013. godine, zbog čega smo i podnijeli Krivičnu prijavu protiv dijela uposlenika na Kliničkom centru", navode Hajdarevići.

"Vrlo je neprimjereno i antietično našu porodičnu tragediju, izazvanu konkretnom liječničkom neodgovornošću, propustima i nestručnošću, dovoditi u ikakvu vezu sa prof. dr. Kemalom Dizdarevićem i koristiti za besprizorna interpersonalna razračunavanja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu", dodaju u saopštenju.

Oni su podnijeli krivičnu prijavu protiv šest ljekara Univerzitetskog Kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno liječenje što je, tvrde, dovelo do smrti njihove 26-godišnje kćerke Selme Hajdarević.

(Klix.ba)

U cijoj su sluzbi OVI??? KO ih i ZASTO placa??? Jesu li ovo takozvani HUMANISTI???

SLUČAJ KEMALA DIZDAREVIĆA: Uprava i ljekari KCUS-a oštro odgovorili na optužbe svog (bivšeg) kolege
Dr. Dizdarević je godinama činio brojna krivična djela: falsificirao je otpusna pisma, zloupotrebljavao službenu dužnost i nesavjesno liječio pacijente, tvrde iz KCUS-a


Nakon što mu je prije nekoliko dana direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Damir Aganović uručio otkaz zbog navodnih brojnih povreda radne dužnosti, danas su u krugu Klinike za neurohirurgiju morali intervenisati i pripadnici obezbjeđenja jer je sada već bivši uposlenik, dr. Kemal Dizdarević, odbio iznijeti svoje stvari iz kabineta koji je koristio.

“’General’ Aganović iskoristio je ljude i zaštitare, koje plaća od naših plaća, da me otjeraju i izbace mi stvari. Kada sam došao, dobio sam informaciju da oni ne mogu sakupiti Komisiju koja treba da me izbaci. Aganović nije bio general kada je trebalo, a sada se tako ponaša. Ovo je jedna vrsta terora, ovako nešto se ne pamti. Ovo nije nikakva predstava, već pokazatelj da ljudi koji upravljaju institucijama na kojima se ljudi liječe, su sa druge strane zakona, a moja obaveza je da istrajem bez obzira na prijetnje i sve ovo što mi se dešava. Posljednjih dana mi prijete krivičnim prijavama. Gospođa Kreho, koja se nedavno pojavila na KCUS-u, inače kažu 'propala advokatica', prijeti tim krivičnim prijavima i već su mi ranije zaprijetili otkazom. Očekujem da će pravda pobijediti. Iza mene je hiljade i hiljade operiranih pacijenata, ja sam ovoj državi uveo procedure koje nisu postojale u neurohirurgiji. Pozadina ovog svega je bazična emocija, sve je krenulo sa ljubomorom i zavišću nekompetentnog direktora, a nakon čega se sve pretvorilo u privatni sukob. Aganović želi da me minira jer ja jasno dokazujem da je on na drugoj strani zakona. Također, pokušava zaštiti svoju suprugu, a to se tako ne radi”, kazao je Dizdarević, kojeg je ispred Klinike podržalo desetak građana, među kojima su bili i roditelji njegovih pacijenata koji se trenutno liječe na Klinici za neurohirurgiju.

Na Dizdarevićeve optužbe reagovala je danas saopćenjem za javnost uprava KCUS-a i ljekari Klinike za neurohirurgiju...


Слика


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 04 Јул 2014, 00:09

Pratim ovaj strasni slucaj malog Sarajlije Alisana Omerbasica... STRASNI DA!
Kako medicinska, tako i pravna STRAHOTA... nista neobicno u drzavi BiH...
Reklo bi se RUTINA!


DJEČAKU IZ SARAJEVA DOKTORI ODSJEKLI PRSTIĆE I STOPALA: Za grešku sad niko nije kriv!?
Ališan Omerbašić se rodio 25.12.2010. godine u Sarajevu. Nakon “rutinske” operacije na Dječijoj hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dječak je dobio sepsu… Kao posljedica sepse javilo se odumiranje tkiva na šakama, stopalima i nosiću. Amputacija je bila neizbježna. Dječak je ovih dana napunio 3,5 godine. A roditelji su od sistema dobili još jedan šamar…. No krenimo redom…


Слика

Ko koga ovde pravi budalom? I. dio
Neznam da li je ta žena korumpirana pa je neću za to prozivati. Neznam da li je u rodbinskim vezama pa je i za to neću prozivati.
Ali zato znam i svi na svijetu znaju da nezna raditi svoj posao za koji je extra dobro plaćena.
Zato ovo pišem lično tužiteljici Amini Ruždić, javno je prozivam i prozivaću je dok je živa jer je svjesno zanemarila svoje obaveze date u zakletvi prilikom dolaska na radno mjesto tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, ako je uopšte i položila.
Javno je prozivam jer je i zanemarila jedan najobičniji papir koji je ona dobila od nas kad smo predali krivičnu prijavu - Isti papir je dobila (ako nije, morala ga je dobiti) i od Dječije hirurgije KCUS službenim putem...
... Ko koga ovde pravi budalom ja pitam čitav svijet?

Ovo je otpusno pismo o kojem pišem i u kojem sve stoji crno na bijelo:


Слика

Ko koga ovde pravi budalom? II. dio
... Ovo Vam postavljam kako bi svi vidili šta je sve kantonalna tužiteljica Amina Ruždić zanemarila u svojoj 33 mjeseca dugoj istrazi.
Ovo Vam svima pokazujem da znate, mada to i ptice na grani znaju, kakve mi (NE)radnike imamo u Tužilaštvu kantona Sarajevo...


Dostava medicinske dokumentacije
... Tužiteljici Amini Ruždić, koju nam je dodijelilo Kantonalno tužilaštvo kantona Sarajevo po službenoj dužnosti, je trebalo 113 dana da pošalje zahtjev na Pedijatrijsku kliniku za dostavljanje medicinske dokumentacije koja se tiče boravka i liječenja Ališana...


Operativni nalaz od 15.03.2014.
... Sad zamislite koliko je pokušaja bilo guranja ovo stenta. Zamiste samo šta su ove 4 osobe radile 2 sata sa malom bebom u operacionoj sali.
Nemožete ni zamisliti šta su sve radili, vjerujte.

I pored svega ovoga što sam napisao i iza kojih riječi stojim i stajaću dok sam živ pojavi se tužiteljica Amina Ruždić koja sve ovo zanemari i odluči da nepokreće krivični postupak protiv navedenik ljekara !!!

Papir koji je nastao nakon što su Ališanu uradili operaciju. Piše šta su radili i ko je radio:...


Слика


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1503
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 04 Јул 2014, 00:36

Poznat mi je slucaj male Merime Mujkic iz Banovica.
Pre par godina sam pratila ovu tesku pricu i u emisiji "Zabranjenjeni forum" (TV "Pink"). Merimin otac Senaid se borio kao lav godinama...
Drago mi je sto je konacno izlecena i to zahvaljujuci alternativnom lecenju.
Zelim joj svu srecu ovog sveta.


Слика
Veci format:
https://s26.postimg.cc/98ugy8gft/134_2_ ... la_rak.jpg
"Dnevni avaz", 27.06.2014.