Novorodjence

Detinjstvo, odrastanje, igra, razvoj...
Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 21:52

Ishrana na flašicu

Neke mame imaju teškoća sa dojenjem iako ishrana na flašicu mora duže da se priprema.


Ono što će vam trebati:
nekoliko flašica i cucli
mleko koje odgovara vašoj bebi
četka za flašicu da otklonite tragove starog mleka kada je čistite
oprema za sterilizaciju (parni sterilizator ili jednostavno šerpica u kojoj ćete iskuvavati flašice i cucle)


Kako da bude bezbedno?

Dobra higijena je neophodna, jer je mleko idealna podloga za bakterije.
Nikada nemojte flašicu već napravljenog mleka držati u frižideru duže od 24 sata.
Perite i ispirajte flašice i cucle odvojeno, koristeći vodu i sapunicu i četku za flašice.
Izvrnite cucle naopako da biste utvrdili da nisu zapušene
Sve ponovo isperite, a zatim sterilišite


Davanje flašice

Da biste se što manje mučili najbolje je da napravite dnevnu dozu, napunite flašice ujutru i stavite ih u frižider za kasnije.

1 Operite ruke. Ako je hrana iz frižidera, zagrejte je tako što ćete flašicu staviti u sud sa toplom vodom, a nikako u mikrotalasnu rernu.

2 Promućkajte flašicu jako i proverite da mleko nije prevruće tako što ćete nekoliko kapi iskapati na unutrašnju stranu ručnog zgloba

3 Držite bebu blizu sebe na podlaktici ruke i dodirnite njen obraz cuclom da bi se okrenula prema vama i otvorila usta

4 Okrenite flašicu naopačke kako biste napunili cuclu mlekom da beba ne povuče vazduh

5 Smešite se i prijatno čavrljajte s njom dok je hranite. Kad je dovoljno jela, naslonite je na svoje rame i nežno trljajte je po leđima da podrigne.


Spavanje

Vaša beba će vreme uglavnom provoditi u snu, ali važno je da razvije dobre navike za odlazak u krevet.


Bezbedno spavanje
Održavajte temperaturu sobe na oko 16-20 C. Trebalo bi da u sobi gde beba spava imate sobni termometar
Prekrivač treba da bude u nivou bebinog ramena da ne bi prekrila glavu dok spava.
Kad napuni 4 meseca, beba će početi da stvara naviku odlaska na spavanje. Svako veče sledite isti redosled postupaka i beba će uskoro znati šta sledi.

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo

Порукаод El » 01 Нов 2010, 12:39

I bebe bole zubiGlavni uzrok za nastanak cirkularnog karijesa je dugotrajno držanje flašica sa sokom, zaslađenim čajem ili mlekom u ustima bebe
Roditelji bi trebalo više da obrate pažnju na stanje zuba sasvim male dece, kao i na to čime ih hrane. Zato što su i njihovi zubi podložni kvarenju, kao i kod starijih mališana. Istovremeno predstavljaju direktnu posledicu načina ishrane i održavanja higijene usta i zuba, kako su pokazala najnovija istraživanja.

Kod najmlađih se radi, objašnjavaju stručnjaci, o posebnom obliku karijesa, poznatom kao cirkularni karijes. Poznat je i kao karijes ranog detinjstva, ili karijes dece hranjene cuclom. Za razliku od drugih karijesa, cirkularni se javlja u najranijem detinjstvu, odmah po nicanju zuba. Nastaje vrlo brzo i zahvata veći broj zuba, sa čestim komplikacijama u vidu gnojnih kesica, upravo oko zuba.

Karijes nastaje tako što prvo zahvata gornje sekutiće, šireći se vrlo brzo i na ostale gornje zube, a kasnije i na donje. Roditelji, čak, često i ne primete prve znake promena, ispoljene u vidu belih mrlja u vratu gornjih sekutića. A upravo te bele mrlje predstavljaju razaranje gleđi, koje se šire kružno oko zuba. Nakon izvesnog vremena zubi postaju izjedeni i crni, pucaju, a na kraju ostaju samo korenovi.

Glavni uzrok za nastanak cirkularnog karijesa često je i dugotrajno držanje flašica sa sokom, zaslađenim čajem ili mlekom u ustima bebe. Takođe, i uspavljivanje deteta cuclom umočenom u med, dugotrajno sisanje i uspavljivanje bebe na dojci. U stvari, svako duže zadržavanje šećera u ustima, bilo iz bočice ili majčinog mleka, predstavlja savršen izvor hrane za bakterije, izazivače karijesa.

S obzirom na to da je ova vrsta karijesa posledica loše brige o dečijim zubima, to znači da roditelji moraju redovno da peru zube svojim bebama, i to posle svakog obroka. A treba ih prati tako što se gazom potopljenom u toplu vodu blago uklone naslage sa zuba. Osim toga, treba primenjivati i preparate fluora namenjene najmlađima za koje se zna da jačaju otpornost zuba, sprečavajući tako nastanak karijesa. Ako primetite belu mrlju, obratite se stomatologu, jer i zubi najmlađih, iako se menjaju, treba da se leče, posebno čim se karijes pojavi. Kvarni zubi kod beba i male dece, kao i kod odraslih, mogu da dovedu do pojave drugih bolesti. Osim toga, mališani koji imaju kvarne zube postaju nervozni, teško jedu, ne mogu da spavaju... Ako zbog karijesa dođe do komplikacija i širenja infekcije na okolno tkivo, neophodno je da se izvade zaostali korenčići.

PREVENTIVA
Roditelji kod svoje dece, karijes u ranom detinjstvu mogu da izbegnu ukoliko na vrme počnu da ih odvikavaju od flašice, ili im daju samo nezaslađenu vodu. Cuclu varalicu ne treba umakati u med, da bi je dete lakše prihvatilo. Detetu ne treba davati slatkiše i grickalice između obroka, i obavezno redovno održavati njihovu higijenu usta i zuba. A pre svega, odmah po nicanju zuba treba potražiti savet od stomatologa o zaštiti njihovog zdravlja.
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Angela53
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 5
Придружен: 02 Окт 2012, 13:32

Порукаод Angela53 » 12 Окт 2012, 14:14

Jako puno ima ovdje na ovoj temi korisni stvari..

Igorr66
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 4
Придружен: 05 Јул 2013, 13:50

Порукаод Igorr66 » 11 Јул 2013, 10:52

Zahvalan sam na ovako lepim tekstovima i savetima za novorodjencad...

Bobann85
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 5
Придружен: 12 Сеп 2013, 16:29

Порукаод Bobann85 » 10 Окт 2013, 10:41

Ocekujem nasljednika uskoro pa sam svratio da procitam sta korisno sto ce mi pomoci pri zajednickom odgoju nasega sina.

hnoor0022
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 1
Придружен: 04 Феб 2016, 07:16

Порукаод hnoor0022 » 04 Феб 2016, 07:25

Provucite svoju ruku kroz otvor rukava i kad uhvatite njenu ruku prevucite rukav nazad (bolje je nego da gurate njenu ruku kroz rukav).
NOOR