Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 15 Јун 2012, 20:26

Jad i cemer BH zdravstva...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zNpIuofdJXc&feature=share[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=zNpIuofd ... ture=share


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 03 Јул 2012, 23:56

Sta reci?
Svaka cast gospodinu Enesu Kurtovicu sto je o strasnom i tragicnom iskustvu javno progovorio...
Nazalost, ovo pismo je bas "slika i prilika" BH zdravstva!
I ne samo zdravstva : “možete vi tužiti koga hoćete, ali nikakve vam fajde od toga nema“ ...


Pismo Enesa Kurtovića ministarstvu zdravstva; i za sve one koji hitno završe u bolnicama Krajine


Foto: Ilustracija / Thinkstock

Poštovani g. ministre,

18.06.2012 godine u 22.45 u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“ umro je Husnija (Hasana) Kurtović (1936-2012) iz Arapuše, opština Bosanska Krupa. Vama ovo ime ne znači ništa, ali meni znači mnogo, jer je on moj otac. Zbog događaja koji su prethodili njegovoj smrti u ustanovi kojom i vi upravljate, a koju i ja djelimično finansiram svojim porezom, zahtjevam od vas da koristeći ovlaštenja i instrumente koja su vam na raspolaganju sprovedete istragu o postupcima zdravstvenih radnika u ovom konkretnom slučaju.

Moj otac je prve simptome u vidu bolova u stomaku osjetio u nedjelju 17.06. u prijepodnevnim satima, ali je smatrao da se radi o manjim stomačnim tegobama i nije odmah tražio ljekarsku pomoć. Međutim, kako se situacija pogoršavala uz česta povraćanja, onemoćalost i vrtoglavicu, prvi put je dovežen u službu Hitne pomoći Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi, u noći između 17. i 18. 06. i tom prilikom je primio infuziju sa lijekovma protiv bolova, nakon čega je vraćen kući. Drugog dana se povraćanje nastavilo, pa sam ga ponovo odovezao u Hitnu službu u Bosansku Krupu oko 12.00 sati, i tad mu je pod predpostavkom da se radi o opstipaciji / zatvoru, propisan laksativ, a dobio je intramuskularno Ranibos i Reglan. Nakon kraćeg smirenja bolova, u popodnevnim satima uslijedila su nova povraćanja, ovaj put praćena nadimanjem i pojačanim bolovima u stomaku. Po treći put oko 19.40 potražili smo pomoć u Hitnoj službi u Bosnaskoj Krupi, gdje je dežurna liječnica pod pretpostavkom da se radi o „ileusu“, uputila mog oca u Kantonalnu bolnicu u Bihać, kao hitan slučaj. U vrlo kratkom roku, obezbjeđeno je sanitetsko vozilo, jer pacijent više nije podnosio sjedeći položaj, te pratnja medicinske sestre u vozilu. Sanitetsko vozilo je prevezlo mog oca do Bihaća vrlo brzo, tako da ga nisam uspio pratiti i u bihaćku bolnicu stigao sam poslije njih.

Na recepciji odjela hirurgije, gdje su mi rekli da će otac biti upućen, recepcionerka mi nije mogla potvrditi da je pacijent iz Bosanske Krupe stigao, niti gdje bi se mogao nalaziti. Tražio sam po sobama gdje je recepcionerka pretpostavljala da bi mogao biti, tako da mi je trebalo vremena da ga na kraju pronađem u prijemnoj ordinaciji hirurgije. Otac mi je rekao da je već vođen na snimanje abdomena i da mu je doktor rekao da vjerovatno ima „zapetljanje crijeva“. U tom momentu, stariji medicinski tehničar uzimao mu je uzorak krvi i urina i, kako sam shvatio, doktor je rekao da neće raditi ništa dok ne stignu rezultati analize. Stariji medicinski tehničar daje u zadatak mlađem medicinskom tehničaru da popuni određene formulare i odnese uzorke na analizu. Kako je za jedan formular trebao pečat sa recepcije, pojavio se problem, jer je recepcionerka u međuvremenu otišla u trgovinu, a mlađi medicinski tehničar se nije usudio poslati uzorke bez ispečaćenog formulara. Kada se recepcionerka vratila i konačno popunila prijemni formular, da bih ubrzao proces lično sam nosio uzorke u laboratoriju i tamo molio laborantice da požure zbog hitnosti slučaja. Vratio sam se u prijemnu ordinaciju, gdje je otac još uvijek ležao, ječeći od bolova. Kako u ordinaciji nije bilo nikog od medicinskog osoblja, na stolu sam pročitao dokument pod nazivom ANAMNEZA koji je potpisao doktor Damir Pavlović, a u kojoj se konstatuje da se pacijent žali na bolove u stomaku, te da je „svjestan i komunikativan“ i da se radi „o lakšem bolesniku“. U tekstu se spominjala i riječ „subileus“. Nakon nekog vremena, otac je ponovo dobio nagon na povraćanje. Tražeći neku posudu ušao sam u susjednu sobu, u kojoj je bila smao jedna ženska osoba koja je primala infuziju, a iz te prostorije sam ušao u sljedeću u kojoj su četiri muške osobe u medicinskim uniformama gledale prenos fudbalske utakmice Hrvatska-Španija. Na moje traženje pomoći, stariji medicinski tehničar mi je pronašao i dao limenu posudu. Dok je otac povraćao sam sam mu pomago, čistio ga i prosipao povraćotine, jer drugog medicinskog osoblja nije bilo, osim što je stariji medicinski tehničar ulazio u prostoriju s vremena na vrijeme. Nakon nekog vremena, prema mojoj procjeni oko 21.45, mlađi medicinski tehničar donio je nalaze iz laboratorije, a stariji medicinski tehničar ih je priložio uz ostale formulare. Tek oko 22.15, stariji medicinski tehničar se pojavio i poslao mlađeg po neku osobu koja je oca trebala prebaciti na „hirurgiju“. Taj neko je bio vozač kolica, koji je imao problem kako da oca prebaci na treći sprat jer lift ne radi. Nakon kraće rasprave sa tehničarima, našlo se rješenje da se otac preveze kroz prostorije intenzivne njege, ali ja nisam mogao s njima, već sam morao nekim drugim hodnicima i stepenicama.

Pošto sam mislio da riječ „hirurgija“ znači da će ocu konačno (nakon dva sata čekanja u prijemnoj ordinaciji) biti urađen neki zahvat, iznenadio sam se kad sam shvatio da je on, u stvari, poslan „na spavanje“ u sobu sa drugim pacijentima. U sobi broj 3 smješten je u krevet, a ja sam pokušavao objasniti dežurnoj sestri da otac nije za ležanje, već mu treba hitna pomoć. Ona je tvrdila da samo slijedi upute „starijeg doktora“. Insistirala je da otac svuče svoju odjeću i da obuče pidžamu. Kad sam rekao da otac nema pidžamu jer je upućen kao hitni slučaj, održala mi je lekciju o tome kako svaki pacijent mora imati pidžamu i papuče i kako ona sad mora ići da ih traži „u rezervi“. U međuvremenu je otac ponovo počeo povraćati, pa sam opet morao tražiti posudu, ovaj put neki lavor iz sanitarnih prostorija. Kad se sestra vratila, insistirala je da otac obuče pidžamu koju je donijela, iako je on već bio potpuno iscrpljen i onemoćao, žute boje kože, u bolovima, uz povremeno povraćanje smeđe tekućine, vrlo neugodnog mirisa. Pošto sam bio vrlo uzbuđen, ljut i glasan, sestra je naredila da napustim sobu, „jer uznemiravam druge pacijente“, a sve što me zanima reći će mi „stariji doktor“, koji će doći „uskoro“. Čekao sam na stepeništu ispred odjela Hirugije i nakon desetak minuta pojavio se doktor Goran Galić, koji mi je izrazio saučešće, jer mi je otac umro.

Nakon nekoliko minuta totalnog šoka, nevjerice, bola, ljutnje, bijesa, izgubljenosti… pitao sam doktora zašto je moj otac ležao u prijemnoj ordinaciji dva sata bez ikakve liječničke pomoći i da li su doktori morali prvo odgledati fudbalsku utakmicu, da bi se tek onda posvetili pacijentima. Doktor je rekao da je smrt uslijedila uslijed moždanog udara, da je to iznenadna smrt koja se mogla desiti u svakom momentu, te da razumije moju bol zbog gubitka voljene osobe, zbog čega u afektu optužujem doktore za nemar“.

Sutradan, kada sam došao po otpusno pismo, preuzeo sam ga u uredu kod gospođe, čije ime i funkciju ne znam. Pitao sam je zašto u otpusnom pismu nije navedeno vrijeme prijema pacijenta. Ona je odgovorila da samo uručuje otpusna pisma i da o njihovom sadržaju ne zna ništa. Kad sam primjetio da je u otpusnom pismu kao vrijeme smrti upisano 21.45, a ne 22.45, rekla je da se vjerovatno radi o tipkarskoj grešci, pa je hemijskom olovkom prepravila taj podatak u dokumentu. Na moj komentar kako mi sutra na sudu niko neće vjerovati da tu ispravku nisam uradio sam, rekal je (citiram) “možete vi tužiti koga hoćete, ali nikakve vam fajde od toga nema“ (kraj citata). Nije mi dozvolila ni da pogledam očeve medicinske nalaze, jer to mogu dobiti samo nakon odobrenog službenog zahtjeva.

Nakon toga razgovarao sam sa pacijentima iz sobe 3, koji su mi ispričali da je nakon mog izlaska iz sobe otac nastavio povraćati, da je sestra pozvala doktora, koji je pokušao zahvat guranjem sonde u želudac, pri čemu je došlo do fatalnog moždanog udara.

Porodica je odlučila da neće pokretati nikakav sudski postupak, ali zbog svega proživljenog, zbog lične moralne satisfakcije, zbog svog Huse, zbog budućih pacijanata, zahtijevam od vas da pokrenete postupak provjere događaja u noći 18.06.2012. godine, i da mi dostavite rezultate te provjere kako bi konačno dobio odgovor na pitanje zašto je moj otac, Husnija Kurtović, ležao u prijemnoj ordinaciji hirurgije od 20.30 do 22.20 bez kontrole, njege i liječenja od strane dežurnog medicinskog osoblja, iako je tamo bio upućen kao hitan slučaj.
U prilogu vam šaljem kopiju otpusnog pisma i osmrtnicu.

S poštovanjem,
Enes Kurtović Sanski Most, 25.06.2012.


Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:32, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 04 Јул 2012, 00:00

Vrlo zanimljiv i poucan tekst.
Verujem u ovo o cemu prica Jasmina Kovačev, autor knjige “Preobrazite svoje slabosti u snagu”.


OVO DOKTORI KRIJU I NEĆE VAM REĆI: Samo zato što negativno mislite, možete se smrtonosno razboljeti!

Top News, Znanost | 01.07.2012. - 12:36:29

Moja majka je doktor mikrobiologije, ali oduvijek je bila bolesna, a i ja sam kroz svoje djetinjstvo više bila bolešljiva nego zdrava. To me navelo na holistički pristup zdravlju, a nakon sticanja diplome herbalne medicine, htjela sam nekonvencionalnim metodama dijagnosticirati dešavanja u organizmu. Prvo sam se odlučila za holističku iridologiju koja analizira emotivne i spiritualne aspekte organizma kroz analizu irisa. Poruke koje dolaze iz načih očiju su fascinantne – kazala je Jasmina Kovačev

Jasmina Kovačev, internacionalni EFT Ekspert i Coach za vrhunska dostignuća zdravlja, autor je knjige “Preobrazite svoje slabosti u snagu” i osnivač je “Studija za edukaciju i vrhunska dostignuća” i “Peak Performance Studija”.

Ova rođena Novosađanka zadnjih godina živi na Novom Zelandu, a u svijetu alternativne medicine je još od 1992. godine. Uz dopuštenje autora prenosimo zanimljiv intervju objavljen u časopisu Aura, u kojem je Kovačev podijelila svoje znanje o sveprisutnom, ali nedovoljno izraženom fenomenu – nocebu!

Gdje pogrešku prave ljekari i kako loše prognoze pogoršavaju zdravlje

- Većina ljudi je čula za placebo efekt, ali relativno malo ih je čulo za nocebo efekt, čak i u krugovima medicinskog osoblja. Prvi put je ovaj fenomen, koji je u stvari zli blizanac placebo efekta, dobio ime 1961. godine. Nocebo efekt je sposobnost negativnog vjerovanja i očekivanja da prouzroči štetu, tj. negativan efekt, u organizmu. Dok se kod placebo efekta postižu pozitivni rezultati tretmanom koji normalno ne bi trebao imati bilo kakav efekt (npr. šećerna pilula), nocebo efektom se kod pacijenta postiže obrnuti rezultat u zdravstvenom pogledu, usljed očekivanja najgoreg.

Vjerujete li vi u placebo efekt?

- Da, ono što očekuje, nažalost, pacijent najčešće i dobije. Placebo efekt je vrlo moćan i bez obzira jesu li liječnik i pacijent svjesni toga ili ne, predstavlja značajni dio iscjeljujućeg procesa kako u liječenju metodama drevnih kultura, tako i u modernoj medicini. Veliki broj medicinskog osoblja je iznenađujuće nezainteresiran za placebo efekt, iako im on ide u korist. Možda je to zato što liječenje ne bi djelovalo dovoljno znanstveno.
Lijekovi imaju svoju ulogu, ali razumijevanje kako ljudski um procesira informacije je vrlo bitno. A ako doktori ne žele čuti o placebu, zamislite kako tek razmišljaju o nocebu i ideji da ono što kažu pacijentu može prouzročiti da njihov pacijent postane još bolesniji. Naravno da uvijek ima izuzetaka i sva sreća što raste broj liječnika koji razmišljaju drugačije.

Za placebo i nocebo nema objašnjenja, a ipak djeluje?

- Placebo, a posebno nocebo efekt, nisu dovoljno proučavani, jer jednostavno još uvijek nema načina da se znanstveno objasne ti fenomeni, iako ima mnogo znanstveno potvrđenih rezultata obje pojave. Također, farmaceutske kompanije nisu finansijski zainteresirane da se obavljaju ovakve studije, jer se tu ništa ne može patentirati.
Postoji još jedan dobar razlog za odbojnost prema provedbi nocebo eksperimenta – činjenica da se veliki broj ljudi osjeća onako kako im je sugerirano da će se osjećati. Pošto se radi o zdravstveno negativnim efektima, moguće je da je i to uzrok nedovoljnog broja znanstvenih istraživanja.

Kako nastaje nocebo?

- U direktnoj interakciji doktora ili stručnjaka i pacijenta, gdje svaka strana ima svoja očekivanja. Što pacijent više vjeruje doktoru, utjecaj noceba je veći. Primjerice – kad doktor kaže negativnu prognozu, ponekad čak i “smrtnu presudu” pacijentu, npr.. “Ostaje Vam još 3 mjeseca života”, to se uglavnom i ostvari, čak i ako početna dijagnoza nije bila tačna! Takođe, postoji i generalno vjerovanje i očekivanje pacijenta van terapeutske situacije, ali i očekivanja i vjerovanja koja su nastala u određenim skupinama.

Možemo onda zaključiti da loše prognoze uništavaju zdravlje?

- Reći nekom da su mu dani odbrojani je veoma pogubno, isto kao i obrazovati naciju u smislu da je normalno očekivati da se u određenim godinama očekuje neko oboljenje. Nažalost, takvih članaka ima svakodnevno u našoj štampi, a na još veću žalost, njih podržavaju izjave stručnjaka koji očito nisu svjesni kakvu štetu čine svom narodu, a kakvu uslugu farmaceutskim tvrtkama.
Uvijek se sjećam što je govorio dr. David Pesek, priznati svjetski autoritet u oblasti emotivnog aspekta iridologije: kada nam neki liječnik kaže da možemo očekivati neku bolest, jer je to u našoj obitelji, trebamo što prije pobjeći od takvog liječnika i potražiti drugog.

Imate i zanimljive primjere koji potkrepljuju ovu priču?

- Da, svakako. Dobrovoljcima je u jednom eksperimentu rečeno da će im pustiti struju niskog napona kroz glavu i da to može izazvati glavobolju. Tokom eksperimenta nije puštena struja, a dvije trećine dobrovoljaca je dobilo glavobolju. Takođe, skupini pacijenata u bolnici je data šećerna voda za koju su mislili da je sredstvo koje izaziva povraćanje. 80% grupe je povraćalo šećernu vodu. Takvih primjera je mnogo, a moć mišljenja i sugestije je neopisivo jaka. Možda najdramatičniji primjer je onaj vozača hladnjače, koji je imao smrtni ishod. Vozač se slučajno zatvorio u hladnjači i proveo je u njoj nekoliko sati. Hladnjača čak nije ni bila uključena, ali su jadnog čovjeka pronašli ukočenog, smrznutog, mrtvog. To je učinila snaga njegovih misli, uobrazilja, panika… šta već. Zato, otarasite se loših misli jednom za svagda, jer, ma koliko da je situacija loša i crna, mislima je možete pogoršati.

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:34, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 22 Јул 2012, 15:30

Zenicki lekari pogresili pre 22 godine...
Pravda jeste spora i nije vazna visina odstete (svakako je NENADOKNADIVA), vazno je da je pravda ipak dosezna...


"Dnevni avaz", 21.07.2012.
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:35, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Авг 2012, 10:36

U BiH je obicaj da se propali "menadzeri" ( je direktorovala Internom klinikom UKC-a) nagradjuju...

Zbog esencijalne liste lijekova u TK: I članovi SDP-a traže ostavku "svoje" ministrice!
Utorak, 24 Juli 2012 14:48


Nakon što su mediji objavili detalje u vezi sa kreiranjem esencijalne liste lijekova u Tuzlanskom kantonu, brojnim saopštenjima i reagovanjima oglasila se većina političkih partija u TK-a.

Svi su gotovo identično negodovali zbog prilično skraćene liste lijekova koje građani mogu dobiti bez novčane naknade.

Ono što posebno iznenađuje je i reakcija nekih članova SDP-a, iz čijih redova i dolazi ministrica zdravstva u Vladi TK Nada Pavlović-Čalić, a koji su otvoreno zatražili njenu ostavku.

Fehret Hrustić član Glavnog odbora SDP BiH pozvao je ministricu zdravstva u Vladi TK Nadu Pavlović-Čalić da podnese ostavku zbog propusta u kreiranju esencijalne liste lijekova TK – .

Reakcija je uslijedila, nakon što je istraživački tim RTV Slon razotkrio ''mutne radnje'' pomenute ministrice, a u vezi sa kreiranjem esencijalne liste lijekova, koja je skraćena u odnosu na dosadašnju i nije popunjena adekvatnim lijekovima, koji su prijeko potrebni građanima.

Podsjećanja radi, Vlada TK odobrila je primjenu nove Esencijalne liste lijekova, na kojoj nema jedne trećine lijekova, koji su do sada bili na listi.

Tako će oni koji su koristili lijekove za pritisak, štitnu žlijezdu, moždani udar, masnoću, prostatu, epilepsiju, crijevne bolest i mnoge druge, od sada svoje lijekove morati sami plaćati u punom iznosu.

U resornom ministarstvu tvrde da se radi samo u privremenoj situaciji, te da lijekova na listi nema iz opravdanih razloga.

/ RTV Slon / Foto: Nada Pavlović-Čalić (by Oslobođenje)Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:40, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Авг 2012, 10:39

Bravo za RTV Slon! Ne dozvolite "gospodji ministarki" Nadi Pavlovic - Calic da se "izvuce".
Slusala sam njene (uobicajene i prepoznatljive) nebuloze, sram je bilo!
Hoce li se iko po "sluzbenoj duznosti" udostojiti malo "proceslljati tuzlansku vlast i ovu "gospodju ministarku"?


Ministrica zdravstva TK slagala građane kada je u pitanju esencijalna lista lijekova

Ponedjeljak, 30 Juli 2012 14:43 | Autor Ramo Abidović


Prašina oko esencijalne liste lijekova u našem kantonu se još uvijek nije slegla, a na površinu su isplivale nove nelogičnosti, laži ali i prevare od strane Ministarstva zdravstva TK. Iako su iz ove ustanove tvrdili da je lista usklađena s onom na Federalnom nivou, to nije tačno.

U nekoliko navrata do sada smo prikazali nelogične poteze ministrice zdravstva Tuzlanskog kantona Nade Pavlović-Čalić, koja je skratila ovogodišnju esencijalnu listu lijekova za naš kanton. Pored smanjivanja, pomenuta esencijalna lista još uvijek nije popunjena lijekovima koji su prijeko potrebni većini stanovništva u našem kantonu. Riječ je o lijekovima za epilepsiju, regulaciju pritiska, masnoću, crijevne bolesti i mnogima drugim koji su uskraćeni našim bolesnicima.

„Znači mi sada imamo ovo što imamo. Sve je u skladu sa Federalnim propisima“, kazale je Nada Pavlović –Čalić – ministrica zdravstva u Vladi TK.

Tako je Čalićka u esencijalnu listu lijekova potrošila 34 miliona KM,a imamo situaciju da je trenutno na listi 536 lijekova što je za oko tri stotone manje nego predhodne godine, od čega oko 1/3 fali. Da ministrica Čalića izbjegava da kaže istinu građanima Tuzlanskog kantona, posebno onima kojima su ovi lijekovi neophodni dokaz je i sljedeća izjava.

„Dakle mi sada imamo dvije liste.Jednu koja je obavezujuća za nas to je „A“ lista i ona sadrži 612 lijekova koji su besplatni i koji se finansiraju 100 % iz Zavoda zdravstvenog osiguranja“, istakla je za RTV Slon Senka Balorda – ministrica zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.Pored ove liste ZDK ima i „B“ listu na kojoj se nalaze i lijekovi za rijetke bolesti a njih je ukupno 42. Ova lista se također finansira iz budžeta Zavoda za zdravstveno osiguranje, s tim da manje učešće imaju i sami bolesnici. Dakle, lista u Zeničko-dobojskom kantonu je u skladu sa federalnom, a na njoj se nalazi 654 lijeka, i utrošeno je ukupno 20 miliona KM, četrnaest manje nego u našem kantonu, a lista je znatno veća. Ovo je očit dokaz da je Nada Pavlović-Čalić, nedopunjenu listu ostavila za neke podobne proizvođače o čemu ćemo u narednom prilogu izvještavati. Iako su dotičnu ministricu pozivali da podnese ostavku zbog ovih propusta ista to ne planira uraditi.

O ovome šuti i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević koji je umjesto da stane u zaštitu svojih građana koji su mu dali povjerenje stao u zaštitu svoje ministrice Nade Pavlović – Čalić. Komentar od premijera smo pokušali dobiti prošle sedmice, ali nam se tada nije javio. Slična situacija je i danas. Iz njegovog kabineta su nam šturo saopćili da je isti otišao na godišnji odmor. Dok Čaušević ljetuje negdje na obalama mora, pacijenti kojima je Čalićka uskratila prijeko potrebne lijekove, umiru kod svojih kuća. Aferim.

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:42, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Авг 2012, 10:40

Ma svako u BiH moze biti ministar...
Setih se one narodne : "Ko laze - taj i krade, ko krade - taj i ubija... ko ubija - ide u zatvor"... samo u zatvor ne ide bas svako "ko ubija", zavisi kakve veze i vezice ima...
A laganje "gospodje ministarke" Nade Pavlovic-Calic nije nista posebno - to je kadar UKC-a.


Šta je sada slagala ministrica zdravstva TK Nada Pavlović-Čalić?

Utorak, 31 Juli 2012 17:03 | Autor Ramo Abidović


Kao što smo i obećali, nastavljamo sa iznošenjem činjenica odnosno podvala građanima Tuzlanskog kantona od strane ministrice zdravstva Nade Pavlović-Čalić. Kao što smo već dokumentovali brojne neistine iznešene od dotične ministrice danas objavljujemo spisak lijekova koji imaju dozvolu za promet, a koje je ista uskratila građanima našeg kantona.

Pored toga što je Nada Pavlović-Čalić ministrica zdravstva slagala svoje kolege u Vladi pokušala je isto to da uradi i sa građanima našeg kantona. Naime, pomenuta ministrica je skratila ovogodišnju esencijalnu litu lijekova izbacivši tako lijekove za regulaciju pritiska, epilepsiju, crijevne bolesti, štitnu žlijezdu te hronične bolesti. Razlog za takav potez ministrica Pavlović-Čalića obrazlaže na sljedeći način.

„Ovi lijekovi nisu završili kontrolu lijekova i nemaju potvrdu da se radi o sigurnim lijekovima“.

Da ministrica laže najbolje pokazuje spisak lijekova Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Primjera radi generički naziv lijeka za masnoću, ATORVASTATIN skinut je sa esencijalne liste, a dozvolu za promet ovog lijeka kompanija ima do 17. oktobra 2016. godine, zatim LOSARTAN lijek koji se koristi za hipertenziju dozvolu za promet ima do jula 2013. godine i ovaj lijek dotična ministica je skinula sa liste uz isto obrazloženje, nema dozvole za promet i potvrde da je lijek siguran. Ista situacija je i sa lijekom za epilepsiju FENOBARBITON koji je uklonjen sa liste,a dozvolu za promet ima do decembra daleko 2016. godine. Ovo su samo neki od lijekova koji imaju dozvolu, a koji su izbačeni sa liste. Na naše pitanje kako su se ovi lijekovi našli na esencijalnim listama u drugim kantonima koji su listu uskladili sa onom federalnom, koja je bila obavezujuća i za našu ministricu, ista je kazala.

„Pitajte njih kako su uvrstili lijekove na listu koji nisu prošli kontrolu“.

I pitali smo ministricu zdravstva također SDP-ovku u Zeničko-dobojskom kantonu Senku Balordu.

„Pacijenti u ZDK su dobili te lijekove na listi besplatno, kao i lijek za epilepsiju koji je na esencijalnoj listi lijekova“.

Dakle naša ministrica zdravstva laže da pomenuti lijekovi nemaju dozvolu, što je potvrdila i naša sagovornica Balorda. Naime, po novim propisima federalna esencijalna lista lijekova je ista za svih deset kantona u našem entitetu i svaka je popunjena neophodnim lijekovima osim ove koja se primjenjuje u našem kantonu. Pitamo se zbog čega? Pa naravno kako bi ministrica posao vrijedan i nekoliko stotina hiljada maraka dala ili prepustila farmaceutima koji su već ranije je zvali da se njihovi lijekovi nađu na listi, naravno za velike novce. Ista ta ministrica je kazala da su milioni u igri, te da su ljudi za milione spremni i ubiti.

Kako saznaje RTV Slon dotičnoj ministrici je već poručeno da bi je neko mogao ubiti zbog esencijalne liste lijekova, ali slučaj nije prijavljen policiji. Naravno o tome ćuti Čalićka i čeka da lijekovi njenih prijatelja odnosno podobnih farmaceutskih kuća prođu laboratorijsku kontrolu. O svemu ovome naravno i dalje ćuti kompletna Vlada ali i sam premijer Sead Čaušević. S obzirom da smo dokazali da ministrica laže da čeka registraciju lijekova, pitamo se šta će nam sljedeće slagati i navsti kao razlog zašto nema neophodnih lijekova na esencijalnoj listi.

Država za podobne u režiji Socijaldemokratske partije.Da, da, da... "ko laze - taj i krade... ko krade - taj i ubija...
Poslusajte samo nebuloze tadasnje "glavne" na Internoj klinici 2005.godine (od 5-e minute).
I to je DOKTOR (?!) : "svako moze naprasno da umre" ?
SRAM TE BILO Calicko!
Da li bi tako rekla i za smrt svog deteta nakon sto TVOJI "specijalisti" NISTA nisu ucinili TRI PUNA DANA? Mog Denisa su ONI poslali u smrt, a ti ih jos branis... "ministarko gospodjo" lazljiva!


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KLkwWj30cRA[/youtube]

Poslusajte samo nebuloze tadasnje "glavne" na Internoj klinici 2005.godine (od 5-e minute).
I to je DOKTOR (?!) : "svako moze naprasno da umre" ?
SRAM TE BILO Calicko!
Da li bi tako rekla i za smrt svog deteta nakon sto TVOJI "specijalisti" NISTA nisu ucinili TRI PUNA DANA? Mog Denisa su ONI poslali u smrt, a ti ih jos branis...
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:43, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Авг 2012, 10:43

Odavno je vec poznato da u tuzlanskom UKC-u godinama vlada haos, a pacijenti su "zadnja rupa na svirali" (nazalost ne samo u UKC-u)...


Kao u komletnoj drzavi, fotelje su najbitnije, za njima se leti i preko mrtvih...
Gradjani ne postoje, nisu nikakav faktor, niti se iko osvrce na "bazu" od koje zivi i zbog koje postoje.
Partijska podobnost svetinja, ranije krizaljke propadose, a pacijenti su ionako bili i ostali NEVAZNI :


Nova vlast dijeli fotelje: Zlatan Fatušić novi direktor UKC-a Tuzla, novi kadrovi i na ostalim pozicijama

Utorak, 31/07/2012 13:43


Također, prilikom raspodjele pozicija SDP-u je pripalo i mjesto medicinskog direktora UKC-a Tuzla. Na ovu poziciju bi, umjesto Nešada Hotića, trebao biti imenovan Amer Odobašić, koji je trenutno i predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla.

SDP-u je pripalo i mjesto medicinskog direktora UKC-a Tuzla, a na ovu poziciju bi, umjesto Nešada Hotića, trebao biti imenovan Amer Odobašić, koji je trenutno i predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla

Zlatan Fatušić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i dugogodišnji član tuzlanskog SDP-a, kako nezvanično saznaje Oslobođenje, mogao bi biti novi direktor ove zdravstvene ustanove.

Naime, nova vlast u Tuzlanskom kantonu koju čine SDP, SBB i NS Radom za boljitak započela je raspodjelu direktorskih pozicija u javnim preduzećima i ustanovama. Tako će, tvrde izvori ovog lista, umjesto Elmira Čičkušića, za kojeg se može čuti da je kadar Stranke za BiH, u užarenu fotelju direktora UKC-a zasjesti esdepeovac Fatušić. Inače, Čičkušić od 20. aprila 2009. godine obnaša funkciju direktora UKC-a.

Također, prilikom raspodjele pozicija SDP-u je pripalo i mjesto medicinskog direktora UKC-a Tuzla. Na ovu poziciju bi, umjesto Nešada Hotića, trebao biti imenovan Amer Odobašić, koji je trenutno i predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla.

SBB bi trebao dobiti poziciju direktora za naučnoistraživački rad i edukaciju UKC-a Tuzla, koju trenutno obnaša Enver Zerem. On će, najvjerovatnije, ostati na ovoj poziciji, jer je navodno u međuvremenu promijenio stranačku člansku kartu, piše Oslobođenje.

Izvori u UKC-u tvrde da bi nakon godišnjih odmora trebalo doći i do raspodjele direktorskih pozicija u 19 klinika ove zdravstvene ustanove.

Još u februaru ove godine je predstavljen izvještaj o poslovanju UKC-a Tuzla, po kojem je samo u 2011. zabilježen gubitak oko devet miliona maraka. Ukupna dugovanja UKC-a premašuju 100 miliona maraka. Također, tada je rečeno da na UKC-u radi 2.546 radnika, a od toga je odnos nemedicinskog kadra naspram medicinskog dva prema jedan.

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:44, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Авг 2012, 10:45

A kako bi drugacije u UKC-u?
Nazalost i u celoj drzavi, bez ikakvih posledica!
Hipokrate, Hipokrate, isterase te odavno iz ove .
Kad ti je nazovi sledbenik Mario Krizic... nema dalje...
Diletanti su sad na "ceni"!


I po babi i po stričevima: Rođačko-jaranske veze u UKC-u Tuzla

Srijeda, 01/08/2012 18:57


Upućeni tvrde da je ova uzlazna putanja u Odobašićevoj karijeri u direktnoj vezi sa jednom manje poznatom činjenicom - blizak je rođak Zlatka Lagumdžije

Sudeći po informacijama koje ovih dana dolaze iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, uskoro bi trebalo doći do smjena na rukovodećim pozicijama Centra i u nekim od 19 klinika.

Kao glavni kandidat za generalnog direktora navodi se Zlatan Fatušić, dok bi medicinski direktor trebao biti Amer Odobašić.

Ukoliko se to desi, Odobašić će u vrlo kratkom periodu od 'običnog doktora' postati vrlo važna karika u upravljačkoj strukturi UKC-a Tuzla.

Naime, nakon što je uspostavljena 'crveno-zelena' kolacija SDP-SDA, Odobašić je izabran u Upravni odbor UKC-a Tuzla, a sudeći po razvoju situacije nakon godišnjih odmora bi mogao uznapredovati i do medicinskog direktora.

Upućeni tvrde da je ova uzlazna putanja u Odobašićevoj karijeri u direktnoj vezi sa jednom manje poznatom činjenicom - blizak je rođak Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP BiH.

U Upravnom odboru UKC-a je i Mario Križić, koji je također imenovan na prijedlog SDP-a. Križić nije Lagumdžijin rođak, ali je, kako se sve glasnije govori u UKC-u, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla i aktuelni premijer TK-a Sead Čaušević tetak njegove supruge.

U Upravnom odboru je i prof.dr. Midhat Tabaković, aktuelni direktor Interne klinike. Njegovo imenovanje potvrđeno je u vrijeme ljubavi između SDP-a i SDA, a bilo je predviđeno da po isteku mandata na funkciji generalnog direktora zamijeni Elmira Čičkušića. Tabaković s ponosom ističe da je prijatelj predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Prilikom svakog imenovanja u upravljačke strukture bilo koje državne ili javne institucije, uvijek se kao argument, naravno, povlače stručne referense imenovanih.

Bez želje da se sumnja u stručnost bilo koga ko je imenovan, logično se nameće samo jedno pitanje: da li bi njihova stručnost bila 'primijećena' da nije rođačkih i prijateljskih odnosa?EDIT 01.05.2016. (nestao izvorni link)
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 01 Мај 2016, 14:48, учитано 2 пута укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 04 Авг 2012, 23:46

Zanimljivo...
Ne verujem u cuda, ali verujem da se snagom volje mogu ciniti cuda.
U princimu sam misljenja da je masa lekova bez efekta ili stetna vise nego korisna.Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 08 Авг 2012, 22:30

Cuj Rame Abidovica -" KAKO ministarka Nada opet lazi valja"...
Upravo onako kako je NAUCILA i NAVIKLA u onoj svojoj crnoj rupi - Internoj klinici UKC-a...
Inace, ministri TO rade (u BiH).
A to kako je ona, odnosno njeni "specijalisti" , lecila pacijente pre ministarske fotelje najbolje znaju porodice njenih pacijenata, nazalost bivsih pacijenata.
Ponavljam opet :
"Ko laze- taj krade, ko krade- taj ubija...", a ko ubija NE ide uvek u zatvor (zavisi od titule).
U svakom slucaju , samo "derite"!


KOMENTAR: Kako ministarka Nada opet laži "valja"?

Utorak, 07 Avgust 2012 15:25 | Autor Ramo Abidović


Nakon šutnje, oglasila se i ona,. ministrica zdravstva u Vladi TK Nada Pavlović-Čalić. Na služenoj web stranici Vlade stoji obavještenje o esencijalnoj listi lijekova. Čak je dotična ministarka objavila i kriterije pod kojim je napravljena sadašnja lista lijekova.

Pozvala se ona i na Odluku Federalnog ministarstva zdravstva ukojoj je jasno propisano da svi kantoni moraju imati usaglašene liste.Prva laž. Svi kantoni osim našeg na esencijalnoj listi lijekova koja je besplatna imaju lijekove za regulaciju pritiska, masnoće, štitnu žlijezdu, epilepsiju ali i crijevne bolesti.

Zatim je kazala da lijekovi koji su skinuti sa liste nisu imali rješenje ili dozvolu za promet u našoj državi. Ovo je druga neistina od strane ministrice Pavlović-Čalić. Iako smo u svojim predhodnim prilozima dokumentovali da ministrica izbjegava da kaže istinu ona i dalje čvrsto stoji iza svoje odluke, odnosno esencijalne liste lijekova. Da je pomenuta ministrica uvučena u mutne radnje najbolje pokazuje i izjava za našu RTV, njene kolegice Senka Balorde ministrice zdravstva Zeničko-dobojskog kantona koja je za 20 miliona KM uspjela na esencijalnu listu uvrstiti oko 650 besplatnih lijekova, koji su u skladu sa Odlukom Federalnog ministarstva zdravstva.

Dakle, naša ministrica nije uvrstila sve lijekove koje imaju drugi kantoni, a razlog je više nego poznat. O propustima Nade Pavlović-Čalić šuti i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, koji nije pokazao baš previše interesovanja za bolesne osobe, kojima je dizanjem ruke i on uskratio prilku da se liječe. Ono što je svakako zanimljivo je i svakodnevno upozorenje iz Službe hitne medicinske pomoći u kojem traže od pacijenata koji imaju visok pritisak da ne izlaze na ulicu. Razlog više za upozorenje je i taj što je ministrica ukinula besplatne tablete za regulaciju pritiska. No, to nije sve kada je vidjela da ima podršku Vlade. Nakon lijekova na esencijalnoj listi, ministarka je ukinula i besplatne injekcije protiv bolova u svim domovima zdravlja, pa ćete ukoliko osjetite bol prvo morati kupiti injekciju, a tek onda se obratiti ljekarima. Nakon svih argumentovanih činjenica, ministarka i ne pomišlja na ostavku, čak šta više svoje stranačke kolege poput Ferheta Hrustića ne shvata ozbiljno i mišljenja je da je u pitanju urota protiv nje. Dok ona razmišlja o uroti, pacijenti koje je do jučer prije nego je postala ministarka liječila danas umiru.

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:46, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 08 Авг 2012, 22:35

Aaaa, cuj to . "počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi"... kao da je to nesto skandalozno, nedopustivo ili kaznjivo (ovde)? Zar to nije vec preslo u BH normalu i pre "drzave za SDP"?
Naravno, farmaceutska mafija radi li radi... (uz sve ostale mafije - tu BiH nije u deficitu)...
Tako je Ramo Abidovicu : "Listu su skrojili farmaceutski lobisti, a uz blagoslov Nade Pavlović-Čalić. Da je bilo pritisaka i sama ministarka je potvrdila."
Jad i cemer od drzave... a narod k´o narod - ovca...


SDP podržao oskrnavljenu listu lijekova

Srijeda, 08 Avgust 2012 13:51 | Autor Ramo Abidović


Nakon skandaloznih a povrh svega i odluka koje znače da je počinjeno krivično djelo prilikom formiranja esencijalne liste lijekova Tuzlanskog kantona u odbranu svoje ministrice Nade Pavlović-Čalić, stala je i Socijaldemokratska partija Tuzla, a što je najgore i jedan dio Kantonalnog odbora. Na taj način Socijaldemokrate su podržale listu koja bolesnima znači smrt.

„Kao čovjek, građanin te kao član Glavnog odbora SDP-a BiH te Općinskog odbora pozivam ministricu Nadu Pavlović-Čalić da podnese odmah ostavku“, kazao je Fehret Hrustić – član GO SDP BiH.

Bile su ovo riječi jednog SDP-ovca koji je shvatio u kakve se mutne radnje uvukla ministrica Nada Pavlović-Čalić prilikom kreiranja i puštanja u opticaj esencijalne liste lijekova. Ono što je zanimljivo svakako je i to da je dotična ministrica za podizanje ruku izlobirala i samog premijera Seada Čauševića. Na taj način nova esencijalna lista je smanjena za oko 300 lijekova u odnosu na prošlu, a pored toga izbačeni su i lijekovi koji nekima život znače. Cijelu smiješnu radnju vezano za ovaj slučaj, a na kraju i kriminalnu radnju podržali su poslanici u Skupštini TK. Pored poslanika u njenu odbranu stali su i one ulizice iz Općinske organizacije Socijaldemokratske partije, ali i oni iz Kantonalnog odbora.

„Prije svega da kažem da SDP ima potpuno povjerenje u svoju ministricu. I da kažem da minsitrica tu listu nije donijela sama“, rekao je Zoran Blagojević – glasnogovornik SDP-a BiH TK.

Tu je Blagojević upravu. Listu su skrojili farmaceutski lobisti, a uz blagoslov Nade Pavlović-Čalić. Da je bilo pritisaka i sama ministarka je potvrdila.

Bilo je pritisaka od strane pojedinaca ali i onih farmaceutskih kuća da se neki lijekovi stave, a da se neki skinu“!

Ono što vrijedi pažnje je svakako i to da je Federalno ministarstvo zdravstva donijelo Odluku o esencijalnoj listi lijekova u kojoj je propisano da mora biti jednaka za sve kantone u Federaciji BiH. I svi su se te Odluke pridržavali osim naše ministrice koja je neusvajanjem ove odluke počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi. No, to nije zasmetalo njenim stranačkim kolegama da joj pruže podršku u kršenju zakona. Na ovaj način Socijaldemokratska partija je još jednom ostala dosljedna svom sloganu „Država za čovjeka“, a ne za građane i bolesne. Esencijalna lista lijekova zavijena je velom tajni, a dok se sve ovo dešava, ministarka je na godišnjem odmoru kao i premijer Sead Čaušević.A imamo i najnoviji primer udruzene mafije (tako se to radi godinama i u BiH - NEKAZNJENO!) :

Američka kompanija Fajzer plaćala doktore u Srbiji da bi uvećala prodaju lijekova

Blic.rs - 08.08.2012 09:33


VAŠINGTON - Američko Ministarstvo pravde tužilo je farmaceutsku kompaniju Fajzer i njenu kćerku firmu Vajet, zbog sumnje da su platile milione dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju svojih lijekova u Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope, javljaju mediji u SAD.

Farmaceutski gigant Fajzer davao za mito milione dolara

Kako navodi Blumberg, novac je plaćan doktorima i drugim zdravstvenim zvaničnicima u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Kini.

Ove dvije kompanije su se složile da plate ukupno 60,2 miliona dolara kazne da bi se povukle optužbe.

Prema navodima Ministarstva pravde SAD i federalne Komisije za hartije, farmaceutski gigant Fajzer plaćao je i davao poklone državnim doktorima i zdravstvenim radnicima u Istočnoj Evropi, Bliskom istoku i Kini, da bi uticali na regulatorna odobrenja, odluke o nabavkama, recepte, kao i da bi se izbjeglo carinjenje.

Tužioci su pristali da odlože krivični postupak na dvije godine

Dodaje se, da su isplate vršene bez znanja ili odobrenja zvaničnika Fajzera, ali da su nesređene poslovne knjige i podaci firmi koje su radile za Fajzer sređivani u finansijskim izvještajima samog Fajzera.

Tužioci su pristali da odlože krivični postupak na dvije godine, ako Fajzer bude nastavio da sarađuje i ako bude preduzeo korake da se to ispravi, navodi Blumberg, i dodaje da cio dogovor mora da potvrdi američki federalni sud.

Kao neke od primjera korupcije, njujorška medijska korporacija, navodi Bugarsku, gdje su lokalni predstavnici potrošili 28.000 dolara za putovanja državnih doktora u Grčku, kao nagradu za ljekare koji su imali najviše prepisanih Fajzerovih proizvoda.

Takođe, plaćeno je i 17.000 dolara za konferencije o medicini na kojima su opet učestvovali doktori koji su prepisivali Fajzerove lijekove, dodaje se u sporazumu koji je ova kompanija potpisala sa Ministarstvom pravde SAD.

Kada je u pitanju Hrvatska, jednom državnom doktoru je plaćano u gotovom novcu, uz plaćene putne troškove, što je bila nagrada za pomoć i uticaj pri odlučivanju koji lijek može da se prodaje u zemlji.

Fajzer je priznao i da su u Rusiji doktori dobijali pet odsto od vrijednosti nekog prepisanog lijeka koji je proizvod kompanije.Jos malo o vlastodrscima u Tuzlanskom kantonu i "gospodji ministarki"...
Ako jos nije, ne treba brinuti - doci ce red na sve!


Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:50, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 09 Авг 2012, 19:02

Nije ni Kabil otkrio "Ameriku"...
A istrazivati bi mogle pravosudne institucije, a ne Avazi...
Naravno da se korupcija jasno i videla i vidi na esencijalnim listama!
Secam se tekstova od pre godina i godina, bas u Tuzlanskom kantonu (UKC-u), mrsko mi ih traziti, a sto bih kad se ionako SVE ZNA, samo sto niko NISTA NE RADI (ne sankcionise)!VECI FORMAT:
http://s26.postimg.cc/bnp23ddtl/98_2_Av ... istama.jpg
"Dnevni avaz", 09.08.2012.
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:52, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 09 Авг 2012, 19:05

Bez obzira sto u BiH (posebno u Tuzlanskom kantonu) vladaju "KADIJE" sa cvrstom medjusobnom spregom, nase je da se borimo. Ne dozvolimo da nas-gradjane godinama "vuku za nos".
ONI (zdravstvo, pravosudje) POSTOJE RADI NAS, nikako obrnuto!
Do nas je da im to konacno utuvimo...

Svaka cast gospodinu Damiru Djapo, glavnom i odgovornom uredniku RTV Slon Tuzla!
Ovo sam pronasla na FB profilu RTV Slon i uz dozvolu autora objavljujem :


KRIVICNA PRIJAVA
Protiv:
1. Nada Pavlovic-Calic, Ministar zdravstva u Vladi TK Tuzla...
2. NN lica ili vise njih :VECI FORMAT:
http://s26.postimg.cc/8wadqi4op/99_2_09 ... ovicke.jpg
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:53, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 11 Авг 2012, 22:34

Slucajno pogledah ovu vest i poceh citati komentare.
Vec u prvom (donjem) procitah u komentaru pod sifrom "JB007 2012-08-08 12:54 "Kako vas nije stid da je štitite pa tu ženu treba smijeniti pod hitno. Ako ništa zbog slučaja Denis nije ni trebala biti ministrica..."
Ne znam o kome se radi, ali hvala mu na komentarima.
Moj Denis je bio upravo takav kako ga je opisao : "divan momak finog odgoja i ponašanja"...


SDP Tuzla: Ograđuju se od javnog istupa Fehreta Hrustića i brane ministricu zdravlja

Srijeda, 08/08/2012 11:44


Član Glavnog odbora SDP-a BiH oštro kritikovao kantonalnu ministricu zdravlja TK Nadu Pavlović-Čalić i zatražio njenu ostavku

Desetak dana nakon što je Fehret Hrustić, član Glavnog odbora SDP-a BiH oštro kritikovao kantonalnu ministricu zdravlja TK Nadu Pavlović-Čalić i zatražio njenu ostavku, oglasila se Općinska orgnaizacija SDP-a Tuzla.

Hrustićeva matična organizacija ogradila se od njegovog javnog istupa i kako je navedeno, ličnog mišljenja.

˝Želimo, ovom prilikom, istaći našu ocjenu da Vlada Tuzlanskog kantona kvalitetno i uspješno obavlja svoje zacrtane programske aktivnosti u koje spada i rad Ministarstva zdravstva. Općinska organizacija SDPBiH Tuzla daje punu podršku Vladi Tuzlanskog kantona i ministrici Nadi Čalić-Pavlović u njihovom radu, svjesni složenih društveno-ekonomskih prilika u kojima ova Vlada i njeno Ministarstvo zdravstva djeluju i u kojima se nalazi naše društvo˝, navedeno je u saopćenju.

Navode da su uvjereni da će Vlada Tuzlanskog kantona i nadležno Ministarstvo, "kroz svoje dalje djelovanje po ovom pitanju, učiniti sve da se u narednom periodu dođe do što kvalitetnijeg rješenja esencijalne liste lijekova, na dobrobit svih građana Tuzlanskog kantona".Komentari:

#8 JB007 2012-08-10 09:44
Za Nevenku Garagic: Da u pravu ste Vašeg sina sam poznavao preko moje tada djevojke a sada supruge koja je zajedno sa njim studirala i često su se družili oni sa engleskog na FF u Tuzli. Iskreno mogu samo reći da to bio je divan momak finog odgoja i ponašanja, te pošto je moja supruga pratila šta će se desiti sa "Nadom" (i ja sam se zainteresovao) koja je pričala budalaštine u kameru. Kada je postavljena za ministra ogadila mi je i politiku, i zdravstvo, ma sve mi je u BiH gadno !

#7 Nevenka Garagic 2012-08-10 08:47
Nada Pavlovic Calic je svakako po SDP-ovom kriterijimu (kao i Mario Krizic) "zasluzila" mesto "gospodje ministarke"... GADE MI SE!
Nija njen slucaj jedini, setimo se propale Direkcije za izgradnju i njenog direktora Envera Bijedica koji je za PROPAST nagradjen federalnom ministarskom foteljom... to je, nazalost, nasa stvarnost!
Malo vise o "gospodji ministarki" na jednom mestu:


#6 Nevenka Garagic 2012-08-10 08:46
Citat JB007:
Ja ne znam njenog sina ali mi je prijatelj pokaziva slike gdje je njen si u prvom redu na nekakvom skupu u engleskoj i drži podignuta tri prsta. On kaže da je njen sin a ja ne znam ni nju osim iz afere Denis

Postovani, ni ja ne znam niti NJU (Nadu Pavlovic-Calic), niti njenog sina, niti muza (drektora Hitne sluzbe), ali znam njene nebuloze i "njene" Interne klinike (ako mislite na slucaj mog sina Garagic Denisa).
Ono sto je ona izvaljivala u kameru (da su lekari NJENE klinike, njih cetvero u toku 3 dana, ucinili SVE... mozete misliti STA su ucinili kad su totalno PROMASILI dijagnozu!!!) ne prilici Hipokratovom sledbeniku...

#5 JB007 2012-08-09 07:02
Ja ne znam njenog sina ali mi je prijatelj pokaziva slike gdje je njen si u prvom redu na nekakvom skupu u engleskoj i drži podignuta tri prsta. On kaže da je njen sin a ja ne znam ni nju osim iz afere Denis

#4 Novo Sarajevo 2012-08-08 23:06
ZEMLJA ZA ČOVJEKA (koje zemlje)

#3 amir 2012-08-08 16:27
Samo naprijed ministrice.
Narod ionako nije bitan, osim ono malo pred izbore...

#2 ismihana 2012-08-08 16:11
Danas sam roditeljima penzionerima kupila pola lijekova koji više nisu na esencijalnoj listi. Od svojih pebzija,nakon što plate komunalije, ne bi mogli kupiti ni pola svojih terapija. A što se tiče nasmijane ministrice, njen sin je studirao u Londonu dok su naši muževi,očevi,sinovi ratovali i ginuli. On je sad ugledni profesor, njen muže je direktor Službe hitne pomoći,a ona dokona političarka kojoj bi bilo bolje da se vrati struci i da se lagano priprema za penziju. Onda će je čekati razne komisije,upravni odbori...puna šaka brade. Ko je spomenuo četnike?

#1 JB007 2012-08-08 12:54
Kako vas nije stid da je štitite pa tu ženu treba smijeniti pod hitno. Ako ništa zbog slučaja Denis nije ni trebala biti ministrica, ali to je dokaz kakve su namjere SDP-a. Usput, Njen sin koji studira u engleskoj je u prvim redovima za podršku rehabilitaciji Draže Mihajlovića.Dakle, "gospodju ministarku" ima ko da brani...
No Fehret Hrustic im porucuje (bojim se uzalud UVLAKUSAMA narcis partije):
Upravo kako rece Vedrana Rudan u tekstu : “u svakom kukolju ima žita”
Nazalost, i kukolja u zitu sve redje se moze naci (u BiH u svim segmentima drustva).
"Gospodji ministarki" i njenim diletantima sa Interne klinike UKC-a zatrebali lekovi kojih NEMA na esencijalnoj listi...
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 21 Нов 2014, 07:58, учитано 1 пут укупно.[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable