Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 19 Феб 2012, 19:15

Jesu li ovi doktori "krpili" vrecu ili ljudsko bice??
Nazalost, u celom svetu je sve vise lekarskih gresaka, sto ce reci i sve manje profesionalaca, PRAVIH Hipokratovih sledbenika.


Nakon carskog reza hirurg joj greškom zašio uretru

24sata.info - 17.02.2012 20:50


STOKHOLM - Hirurg je ženi u Švedskoj nakon porođaja carskim rezom greškom zašio, osim rane od carskog reza i... uretru.

"Osjećala sam se grozno nakon poroda i nekoliko sam puta ponovila to dok sam bila na odjeljenju za rodilje", napisala je oštećena žena u prijavi švedskom nacionalnom odboru za zdravstvo i dobrobit, prenosi The Local.

Prilikom poroda djeteta, majci je pukla i rodnica pa je hirurg imao dva sata pune ruke posla.

"Bila sam budna i čula sam kako hirurg šiva, sve dok nije bio siguran da je sve napravio kako treba", napisala je u prijavi žena.

Nakon operacije uhvatila ju je velika bol u leđima, a medicinske sestre su joj samo odgovorile kako je to povezano s dojenjem, no ona nije prihvatila to objašnjenje.

Jedino što su napravili da joj olakšaju bol bile su boce tople vode kao obloge, no kući je otpuštena s povišenom temperaturom. Kako prenosi dnevnik.hr, dva dana kasnije završila je ponovo u istoj bolnici, s neizdrživom boli.

Tamo su joj dali penicilin, iako je iz njene rodnice izlazilo puno bistre tečnosti, što je krajnje neuobičajeno. Tada je potražila mišljenje drugog ljekara, koji je posumnjao na oštećenje uretre.

Novi ljekar joj je rekao kako je mora ponovo "otvoriti" kako bi se utvrdila magnituda štete i uzrok, na što je žena, koja je ionako bila u bolovima, pristala. Nakon nove operacije, hirurg joj je objasnio kako joj je tokom prve operacije greškom zašivena bila i uretra, što je uzrokovalo curenje urina u tijelo.

Hirurg joj je uklonio mrtvo tkivo oštećene uretre i popravio oštećenja, a žena je odlučila prijaviti incident s porođaja nadležnim vlastima.

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 19:45, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 19 Феб 2012, 19:16

Objavljeno 19.02.2012. u 10:28

PROBLEM JE I HIGIJENA U BOLNICAMA
Zbog greške ljekara u 2010. u Njemačkoj umrlo 1.712 pacijenata

U Njemačkoj je u 2010. godinu 1.712 pacijenata umrlo zbog grešaka ljekara ili zbog manjkavih medicinskih proizvoda, što je porast od 35 posto u odnosu na godinu dana ranije - prenose njemački mediji.


Foto: Ilustracija

Organizacije za zaštitu pacijenata strahuju da je stvaran broj umrlih zbog ljekarskog nemara ili loših medicinskih usluga u stvarnosti još veći.

Čak 1.712 mrtvih u 2010. godini - to je zvanični podatak koji je objavila nemačka vlada kao odgovor na parlamentarno pitanje poslanika stranke Zelenih u saveznom parlamentu (Bundestagu).

Već i sam taj broj izrazito je visok, ali dodatno zabrinjava veliki porast u odnosu na godinu dana ranije: 2009. zabilježena su 1.272 smrtna slučaja takve vrste, što znači da porast iznosi 35 odsto! Naročito je visok porast broja umrlih zbog ljekarskih grešaka - sa 551 na 944 - piše DW.

Kao najčešći uzrok smrti navode se manjkavosti u higijeni, posljedice nedostatka dezinfekcije - takvih slučajeva registrovano je 410. U 171 slučaju smrt nastupi kada primalac odbaci presađeni organ, dok od komplikacija prilikom implantacije nekog vještačkog organa ili uređaja umre 121 osoba.

Čak 61 pacijent preminuo je jer mu rane nisu bile dobro zašivene, a 53 je umrlo zbog loše izvedenih bajpas operacija ili transplantacija.

Organizacije za zaštitu pacijenata smatraju da ovi podaci znatno uljepšavaju stvarnu situaciju. Tako recimo Savez za sigurnost pacijenata polazi od 17 000 smrtnih slučajeva godišnje kao posljedice grešaka ljekara.

Njemačka, koja važi za čistu i urednu zemlju, ima velikih poteškoća s higijenom u bolnicama, pogotovo u poređenju sa svojim evropskim susjedima. Prije nešto više od godine dana u dvije gradske klinike u Minhenu zatvorene su operacione sale, jer su službe prilikom rutinske kontrole utvrdile nemoguće higijenske uslove.

To nije novost - već 20 godina se klinike u Njemačkoj uglavnom bezuspješno bore protiv bakterija koje su manje-više otporne na antibiotike. Prema nekim procjenama, u Njemačkoj se godišnje tim bakterijama zarazi između 500.000 i 900.000 pacijenata. Prema procjeni stručnjaka za higijenu Ditera Zastrova, roj ljudi koji od tih zaraza umru kreće se između 15.000 i 30.000.

Te činjenice su u međuvremenu poznate i van zemlje. Tako recimo pacijenti operisani u Njemačkoj koji odlaze na dalje liječenje ili terapiju u Holandiju, moraju prvo nekoliko dana da provedu u karantinu, prije nego što dođu u kontakt sa drugim pacijentima.

(SRNA) /

Umesto svog komentara, kopiracu ovaj:
"xy
19.02.2012. u 16:26
Nije meni što neki ne misle mojom glavom, već što ne misle ni svojom ! Čuj kako samo brane ubice u bijelom. Uz nestručnost i bahatost, korupcija im je na fax-u nešto kao obavezni predmet. Samo za informaciju Švaba ima preko 82 000 000, pa onda možemo pričati o postotcima. Za kraj ako može pozdrav za sada već ex doktoricu Amilu Cvijetić-Koldžo, koja je prošli mjesec osuđena na 3,5 god. zatvora zbog ubistva pacijentice uz pjesmu "ostala si uvjek ista"
Istoj želim zgodnu lezbu u zatvoru ! "
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 19:46, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 24 Феб 2012, 00:09

"Odgovorite ljudima", 23.02.2012. - Lekarske greske

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1405 ... a-23022012

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UdUeN1XYtlY[/youtube]
https://www.youtube.com/watch?v=UdUeN1XYtlY
Odgovorite ljudima 23.02.2012. medicinske greske
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 19:53, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Мар 2012, 20:51

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 19:58, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 15 Мар 2012, 14:30

Znala sam za ovu informaciju...Darko je saopstio na svom profilu pre desetak dana.
Naravno da je (S PRAVOM) vise nego ogorcen i sokiran!
Koja sramota! Koja drskost, koji ponovni SKANDAL i nakon smrti mlade Marijane Puketa...
Crveni li se Gavrankapetanovic?
Ili ce reci : ne crvene ni ostali Hipokratovi krivokletnici?
Marijanu Puketu su TRI PUTA VRACALI!
Kada su je konacno primili NISTA nisu uradili...CEKALI su da umre?
Isto, isto, mog Denisa su jednom vratili, a onda 3 dana u Internoj klinici UKC-a Tuzla (prijemu!) CEKALI da umre!
DOKLE VISE?
Hoce li pravosudje konacno RADITI SVOJ posao ili ce i dalje godinama razvlaciti (ili odbijati) procesuiranje ovih kasapina?


http://s26.postimg.cc/shemy8htl/90_2_Da ... 0_post.jpg
"DANI", 16.03.2012.

Citam juce da, nakon 3 mandata Gavrankapetanovic ode za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (o tome se odavno prica), a ko ce na njegovo mesto ne cuje se jos...Edit 18.03.2016. - ispravka nestalog linka
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 18 Мар 2016, 20:44, учитано 2 пута укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 27 Мар 2012, 21:19

A gde li su ovde (izmadju silnog novca i fotelja) pacijenti?
NEMA IH NIGDE, NEVAZNI SU!
Zar je onda cudo sto se desavaju katastrofe kao u slucaju nesrecne Marijane Puketa i mog sina Denisa u UKC-u Tuzla (isti jad i cemer kao i KCUS, ako ne i gori).
A sto se tice izolovane bakterije...i tu su ...


MRAČNE TAJNE KCUS-a NA KOŠEVU: Kriminal i borba za fotelje u najvećoj bolnici u BiH

O stanju u najvećoj zdravstenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zakulisnim igrama koje se vode za dobivanje prestižnih položaja, krupnim liječničkim greškama, ambicijama pojedinaca, mutnim vezama sa zdravstvenim institucijama u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo, korupciji i dr. piše u najnovijem broju sarajevski list Slobodna Bosna. Pročitajte…

Neprikosnoveni vladar Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i generalni direktor ove zdravstvene i obrazovne institucije Faris Gavrankapetanović vrši posljednje pripreme prije preuzimanja nove “profesionalne” dužnosti direktora fonda Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

DIREKTOR “BEZ OGRANIČENOG MANDATA”


Faris Gavrankapetanović

Naime, dosadašnji direktor “bez ograničenog mandata” Fonda Mahmut Đapo, protiv kojeg je Finansijska policija krajem 2009. godine, zajedno sa još 24 osobe, među kojima je i direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić, podnijela krivičnu prijavu, sa mjesta direktora, bit će premješten na mjesto pomoćnika direktora.

A na njegovo mjesto, prema nekim nezvaničnim informacijama, sprema se da sjedne Faris Gavrankapetanović.

Direktor Gavrankapetanović nije bez razloga i potrebe, o trošku poreskih obveznika, završio školu menadžmenta u Bledu, a kako već dugi niz godina poslovno surađuje sa Đapom i Fondom na čijem je on čelu, neće mu biti problem promijeniti direktorsku stolicu.

Ko će preuzeti funkciju generalnog direktora Kliničkog centra, manje je bitno, odnosno ime nije važno, koliko je bitno da novi direktor bude javno neeksponiran i poslušan pojedinac koji će u slučaju rekonstrukcije federalne Vlade direktorsku palicu Kliničkog centra bez velike buke prepustiti aktuelnom ministru zdravstva u Vladi FBiH Rusmiru Mesihoviću Šanki, jer to ministarsko mjesto svakako pripada Hrvatima.

RUKA RUKU BIJE


Zuvdija Kandić

I dok se u kuloarima prave kombinacije ko će “ugrabiti” koju od rukovodećih funkcija u našem ionako lošem sustavu zdravstvene zaštite, na pojedinim klinikama stanje je više nego alarmantno.

Primjera radi, na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju tinja tihi sukob između šefa Klinike prof.dr. Zuvdije
Kandića
i bivšeg šefa Klinike doc. dr. Hansa Tanovića, koji uz pomoć svojih stranačkih, SDP-ovih prijatelja pokušava laparoskopijsku hirurgiju izdvojiti iz sastava Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju i osnovati posebnu kliniku u kojoj će on, naravno, biti šef.

Aktuelni šef Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Zuvdija Kandić u BiH doselio se iz Prištine, gdje je uživao reputaciju vrsnog hirurga. Navodno, radno mjesto u Kliničkom centru Kandić je “platio” 60 hiljada KM, a posao je dobio na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju na čijem čelu je bio Haris Tanović.

Međutim, odlaskom prof. dr. Osmana Durića u penziju 2007. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Sarajevo ostalo je upražnjeno mjesto dekana i šefa katedre za hirurgiju. Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, Farisov brat, šef Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra i šef Instituta za naučno-istraživački rad i razvoj, namjeravao je preuzeti i mjesto šefa katedre za hirurgiju na Medicinskom fakultetu. Jedini mogući protukandidat Gavrankapetanoviću mogao je biti upravo Zuvdija Kandić, redovni profesor Medicinskog fakulteta, čije je profesionalne apetite trebalo zadovoljiti na adekvatan način kako bi odustao od kandidature.

MEDICINSKA POLITIKA


Haris Tanović

Slučajno ili ne, baš u vrijeme kada se trebalo popuniti upražnjeno mjesto šefa katedre za hirurgiju, u javnost je procurila priča kako je šef Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Haris Tanović prilikom operacije u želucu pacijetice Minke Šakonjić zaboravio gazu.

Pacijentica Sakonjić tužila je i Tanovića i Klinički centar, što je bio više nego dovoljan razlog direktoru Farisu Gavrankapetanoviću da ga ukloni sa mjesta šefa Klinike, a na njegovo mjesto postavi Zuvdiju Kandića.

Inače, po prirodi “skromni” Kandić u Kliničkom centru zaposlio je i troje svoje djece. Jedna kćerka zaposlena je na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju, druga na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, a sina je zaposlio u klinici na čijem je čelu.

Pored tih silnih obaveza dr. Kandić je u međuvremenu otvorio i privatnu zdravstvenu ustanovu “Alea dr. Kandić” koja je tehnički i prostorno opremljena po najsavremenijim evropskim standardima. Kandićeva zdravstvena ustanova prostire se na 1.200 kvadratnih metara i podijeljena je u dva dijela: ambulantno-poliklinički dio za dijagnostiku i terapije, i stacionarni dio, sa najsavremenije opremljenim stacionarom od desetak apartmana sa najmodernijim krevetima sa digitalnim podešavanjem, jakuzi kadama, telefonom, internetom, kuhinjom…

Kada je na mjesto šefa Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju imenovan Kandić, menadžment Kliničkog centra “zamjerio” se, po mnogima, najboljem abdominalnom hirurgu, prim. dr. Šefiku Bešliću. Da bi ublažili nepravdu nanesenu Bešliću, postavili su ga za šefa Klinike za onkološku i grandularnu hirurgiju.


"Alea dr. Kandić" je tehnički i prostorno opremljena po najsavremenijim evropskim standardima: Kandićeva zdravstvena ustanova prostire se na 1.200 kvadratnih metara

U međuvremenu, nekada bliski suradnik braće Gavrankapetanović, smijenjeni šef Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju dr. Tanović presjekao je sve veze sa spomenutim klanom. Pozicija Tanovića u Kliničkom centru bila je nezavidna sve dok na vlast nije došla njegova stranka SDP. Inače, ime Harisa Tanovića našlo se i na izbornoj listi SDP-a za sarajevsku Općinu Stari Grad.

Osokoljen (ne)očekivanim uspjehom svoje stranke na posljednjim općim izborima, Tanović je s pravom od svojih “drugova” očekivao adekvatnu nagradu za sve svoje dosadašnje stranačke aktivnosti. Tanović je, konkretno, očekivao da ga postave na mjesto predsjednika Upravnog odbora (UO) Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, ali umjesto za predsjednika imenovan je “samo” za člana UO.

Kako time nisu zadovoljeni apetiti dr. Tanovića, preko svojih stranačkih i kolega sa Kliničkog centra nastoji sebi osigurati šefovsko mjesto na nekoj od klinika, pa makar i na nepostojećoj klinici za laparoskopijsku hirurgiju.

NEVJEROVATNO: U tečnom sapunu koji se koristi u Kliničkom centru izolovana bakterija Pseudomonas aeruginosa

A kakvo je stanje na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, najbolje svjedoči podatak da je to možda jedina zdravstvena institucija na svijetu u kojoj se možete zaraziti perući ruke jer je u tečnom sapunu koji se koristi u Kliničkom centru izolovana bakterija Pseudomonas aeruginosa. Nakon kolegija medicinskih sestara/tehničara koji je održan polovinom prošlog mjeseca, glavna medicinska sestra Kliničkog centra Suvada Švrakić uputila je dopis direktoru Farisu Gavrankapetanoviću, zatim direktoru Stručne nemedicinske discipline Muvedeti Butmir-Čedić i rukovodiocu ekonomskog sektora Enesu Soči da se hitno obustavi nabavka tečnog sapuna od spornog dobavljača i da mu se vrate sve zalihe bakteriološki neispravnog sapuna, te da se raspiše tender za nabavku novog gdje će se voditi računa o kvaliteti i bakteriološkoj ispravnosti.

ZAČARANI KRUG: Gdje su nestali milioni?

Inspektori Finansijske policije koji su ušli u kontrolu “Bosnalijeka” trebali bi prekinuti začarani krug u kojem su se godinama vrtite stotine miliona maraka. Naime, prodaja lijekova za koševsku bolnicu vrlo je unosan posao u kojem su učestvovali direktor fonda Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Mahmut Đapo, direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić i direktor Kliničkog centra Faris Gavrankapetanović.

Navodno, toliko unosan da Mahmut Đapo posjeduje tri stana u Sarajevu, u elitnim naseljima Ciglane, Višnjik i Baščaršija. Osim u Sarajevu, Đapo navodno ima nekretnine i u Dubrovniku, Zagrebu, Beču i Dubaiju, a vlasnik je i raskošnog apartmana na Bjelašnici. Sva imovina vodi se na njegovu djecu, Nedima i Alicu, koja, kakve li slučajnosti, radi u “Bosnalijeku”, dok snaha Edina Arslanagića radi u Đapinom fonda Zdravstvenog osiguranja. (Izvor: Slobodna Bosna)

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 22:58, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 29 Мар 2012, 23:10

Cuj "gospodje dr", pita Mimu sme li hodati klinikom...
Samo napred Mimo!
Novinari su pokrenuli mnoge procese koje je cak i pravosudje zataskavalo!
A culi smo vec (pisali "Dani" 16.03.) da je Gavrankapetanovic "kaznio" doktore za smrt mlade Marijane Puketa umanjenjem JEDNE PLATE za 20%...FUJ!
Koji jad i cemer i od klinika i tuzilastava (ne samo u Sarajevu)...

VOX POPULI 280312

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=enUfznTuLm0&feature=player_embedded[/youtube]
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 23:02, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 31 Мар 2012, 23:08

"Korupcija u UKC-u Tuzla"
NISTA NOVO...ovo im izgleda najbolje ide...i dalje.
Pacijenti = zadnja "rupa na svirali"...
Nazalost, ne samo u UKC-u.


"DANI", 30.03.2012.
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 22:59, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 02 Апр 2012, 23:44

Koji IDIOTLUK!
NIKO nece odgovarati za ovo, SIGURNA sam!


Pacijent umro jer bolnica nije imala materijala

Beta - 02.04.2012 16:59


NIŠ - Pacijent iz sela pored Kruševca, preminuo je prošlog vikenda pošto na niškoj Klinici za vaskularnu hirurgiju nisu mogli da mu ugrade vještački krvni sud jer klinika nema taj materijal.

Zbog nedostatka vještačkih krvnih sudova na niškoj klinici, 76-togodišnji pacijent je prošlog petka iskrvario i preminuo na putu za Beograd pošto u Nišu nije mogao da bude hitno operisan.

Pacijent je dovezen u pratnji medicinskog osoblja iz Kruševca u Niš sa rupturiranom aneurizmom trbušne aorte, ali nije mogao da bude operisan zbog nedostatka materijala, već je preusmjeren za Beograd.

"Niškoj vaskularnoj hirurgiji, koja zbrinjava više od dva miliona potencijalnih pacijenata, u 2011. godini 'dodijeljeno' je svega 35 vještačkih krvnih sudova, mada je zahtijevano, na osnovu iskazanih potreba, više od 200 takvih krvnih sudova.

Istovremeno, Beogradu, koji ima isti broj potencijalnih pacijenata, obezbijeđeno je više od hiljadu takvih krvnih sudova", navodi se u pismu sa Klinike za vaskularnu hirurgiju u koje je agencija Beta imala uvid.

"Ko se osmjelio da diskriminiše građane juga Srbije i da im oduzme pravo na najbolje liječenje u najbližoj zdravstvenoj instituciji?", navodi se u pismu klinike dostavljenom medijima.

Direktor Kliničkog centra Niš Borislav Kamenov rekao je novinarima da se vještački krvni sudovi, mogu nabaviti isključivo na centralnom tenderu, a da ga KC ne smije obezbjeđivati samostalno.

"U dva navrata intervenisali smo kod RFZO, a prije desetak dana dobili smo obećanje da će Fond izvršiti dopunu, odnosno proširenje prošlogodišnjeg tendera, kako bi se ovaj problem riješio. Ne bježimo od odgovornosti, ali ruke su nam vezane kako zbog Zakona o javnim nabavkama, tako i zbog beskonačnih birokratskih procedura i bezgraničnih prepreka na koje nailazimo pri nabavci potrebnih lijekova i materijala, pa i onih najvitalnijih", rekao je Kamenov.

On je objansio da su KC Niš najvažniji životi pacijenata.

"Ali ukoliko bi pokušali da zaobiđemo ili skratimo taj put to bi bilo shvaćeno kao zloupotreba i ozbiljno krivično djelo. Zato nam ne preostaje ništa drugo nego da pacijente upućujemo tamo gdje potrebni materijali postoje, prije svega za Beograd", rekao je Kamenov.

Na Klinici za vaskularnu hirurgiju izvode se urgentne i planirane operacije kod pacijenata sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kakve su aneurizme, arteroskleroze, akutne ishemije ili povrede magistralnih krvnih sudova. Izvode se i komplikovane rekonstruktivne operacije na magistralnim krvnim sudovima ekstremiteta, trbuha, vrata i ramenog pojasa.

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 23:03, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 08 Апр 2012, 00:49

Jad i cemer bolnice na "kraju grada"...
UKC je nazalost vec dugo, dugo u dubiozi i to ne SAMO finansijskoj...
SKRIVANJE katastrofalnih poteza i gresaka lekara im je specijalnost i odavno uhodana praksa.
Ne bih se slozila da je Nada Pavlovic-Calic bivsa direktorca Interne klinike, a sada "gospodja ministarka" bas tako "sjajna"… s obzirom da se joj se klinika (Interna) bas za vreme njenog "direktorovanja" pokazala kao svojevrsna CRNA RUPA!
Bice da je sve ostalo po starom...u novi Upravni odbor su smestili najveceg diletanta Interne klinike – Krizic Marija! Taj ne zna ni ko mu glavu nosi, a kamoli sta o medicini, to je dokazao ne prepoznavanjem SKOLSKIH simptoma aneurizme (nazalost, nije jedini diletant). Sta bi takav diletant od "struke" uciniti u Upravnom odboru UKC-a? Bice da je "vazan" faktor nekome (stranci, rodjaku, nadredjenom?)...
"Strucnost" slicnih placaju pacijenti SVOJIM ZIVOTIMA! O tome vec i ptice na grani cvrkucu…
"Strogo čuvana katastrofa" je vec dugo totalna KATASTROFA, a zna se i na ciju stetu - ONI inace nikada "nisu" krivi, uvek su "nadlezni lekari ucinili sve" - to im je glavna odbrambena recenica. Bila i ostala, bez obzira na novi menadzment, valjda im je to nova zakletva, umesto zaboravljene Hipokratove?


Kolumna, Zdravlje
Moj stav: Strogo čuvana katastrofa!

objavljeno: 06. 04. 2012


Zašto u nadležnim institucijama Tuzlanskog kantona, pod tepihom drže 110 miliona KM manjka u Univerzitetskom kliničkom centru, kad je on, zajedno sa ljekarima i pacijentima, već u kolapsu, a sutra će biti u dubokoj komi? Kome je u interesu skrivanje najveće finansijske dubioze u BiH?

Nema dovoljno lijekova, agenasa, filmova, instrumenata, uređaja, potrebnih namirnica…nema mnogo toga što je dovelo do kolapsa, a već sutra do duboke kome u kojoj će se naći Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli, brend ovog grada o kojem se sve donedavno mnogo toga lijepoga čulo i preko granica države. Trenutno, UKC na ime obaveza prema dobaljačima lijekova, opreme, medicinskog materijala, opreme, hrane, Upravi za indirektno oporezivanje i bankama, bilježi manjak od 110 miliona KM! Kažemo manjak, jer je riječ o instituciji od posebnog društvenog intersa koja posluje po Zakonu o javnim ustanovama. Po tom Zakonu, ako dvije godine zaredom prihod bude manji od rashoda, onda je obaveza osnivača da se mijenja i menadžment i upravni odbor.

Već treću godinu zaredom UKC Tuzla ima manjak koji buja kao kvasac i bez zaračunatih kamata, ali se ništa ne mijenja. Menadžemnt uporno zataškava sve moguće probleme pa čak i očigledno kršenje zakona koje su u pisanoj formi uposleni pravnici na UKC uredno, na zadnjoj sjednici, predali Upravnom odboru. Međutim, u zavjeri ćutanja najodgovornijih pojedinaca i organa Tuzlanskog kantona, katastrofalni rezulteti poslovanja neće biti strogo čuvana tajna. Pitanje je sata a ne dana kada će se nekontrolisani javašluk, nerad, nestručnost, neodgovornost, sve nezakonitosti i tako dalje i dalje od odgovornosti manifestovati i u obliku smrtnih slučajeva pacijenata, ako već i nisu.

Mislilo se da će nova kantonalna ministrica zdravlja, kao sjajan liječnik, biti uspješna i na novoj dužnosti, ali se još jednom ispostavilo da je od izuzetno dobrog stručnjaka napravljen slab političar. Gospođa ministarka se uopšte ne miješa u svoj posao ili joj to neko ne da. Naime, Skupština Tuzlanskog kantona je lani vratila na doradu Izvještaj o poslovanju UKC u 2010. godini, što je samo drugi izraz za njegovo odbijanje. Sad je vrijeme da se usvoji isti dokument za prošlu poslovnu godinu, a da predhodni nije nanovo došao pred kantonalne poslanike!

Kad je prije dva mjeseca izabran novi Upravni odbor UKC, mislilo se da će on imati potencijala, odgovornosti, volje i brige za uposlene i za pacijente, koji sve više zaobilaze bolnice na Gradini, ali se pokazalo da je to oktet impotentnih ćutologa (čast izuzecima)! Njihove sjednice su prave «tajne večere». Na taj se način zavjera ćutanja širi, ali se problem ne samo ne rješava, već se ne stavlja na na dnevni red osnivača kako bi se od dalje propasti spasila ustanova od posebnog društvenog interesa, odnosno kandži ličnog inetersa.

Dogovorne plaće, nepovoljan odnos strukture zaposlenih (2:1 medicinskog u odnosu na nemedicinsko osoblje), netransparentni poslovi nabavke, prisustvo farmaceutske mafije, neodgovoran odnos prema sredstvima, krađe, nepotizam, inertan i nesposoban i nemoćan menadžment kojeg podržavaju moćni pojedinci iz politike, prije svih predsjednik Skupštine TK, Bajazit Jašarević, predsjednik KO SDA, Amir Fazlić i ministrica zdravlja TK, prof.dr. Nada Pavlović, uzrok su stanja u kojem je UKC. Oni se smatraju odgovornim da zataškaju ili odlože problem koji se niti može zataškati niti se može dalje odlagati. No, postavlja se pitanje: zašto to čine?

Odgovor ćemo saznati kad taj krug zaštite provincijskih moćnika pukne kao mjehur od sapunice. Tada će se otkriti i sva isprepletanost političkih, finansijskih i porodičnih veza i interesa među mnogim akterima tuzlanske serije «Bolnica na kraju grada». (Ekrem Avdić)

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 23:04, учитано 2 пута укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 08 Апр 2012, 00:53

Svasta...

SPAŠEN U POSLJEDNJEM TRENUTKU: Zagrebački hirurzi zapalili pacijenta prilikom operacije

Hirurzi su brzo reagovali, pa je pacijent prošao samo sa opekotinama prvog stepena, a poslije buđenja i otpusta iz bolnice nije podnio žalbu, navodi "Jutarnji list"

Subota | 07.04.2012.


ZAGREB - Zagrebački hirurzi slučajno su zapalili jednog pacijenta na operacionom stolu, koji je tom prilikom zadobio manje opekotine, piše "Jutarnji list".

Incident se dogodio na samom početku operacije kada su ljekari, prije početka zahvata, premazali benzinom grudni koš pacijenta, kao što je i uobičajeno.

Taj benzin se, inače spere, a u slučaju da i nešto ostane - ispari. Ovog puta se to, međutim, nije dogodilo, pa kada je kardiohirurg Kliničkog bolničkog centra "Rebro" uzeo elektroskalpel, planuo je grudni koš pacijenta, piše list.

Hirurzi su brzo reagovali, pa je pacijent prošao samo sa opekotinama prvog stepena, a poslije buđenja i otpusta iz bolnice nije podnio žalbu, navodi "Jutarnji list".

Šef kardiohirurgije Bojan Biočina izjavio je da je poslije ovog incidenta uvedena procedura da se benzin s kože pacijenta ispira sa tečnošću koja ga potpuno uklanja sa kože.

Mnogim hirurzima, međutim, i dalje nije jasno kako se desilo da pacijent bude zapaljen, a moguće je da je skalpel bacio iskru.

Prema navodima "Jutarnjeg", u SAD ljekari svake godine zapale više od 600 pacijenata.

(/BLIN MAGAZIN)
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 23:05, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 10 Апр 2012, 18:01

Sokantne ispovesti...ima li im kraja???
Kada ce se ista promeniti u ovim zdravstvenim CRNIM RUPAMA?
Znam, nazalost, vrlo dobro znam, kako je ovim nesrecnim roditeljima...STRASNO!
Moje iskreno saucesce.


Šokantna ispovijest Tuzlanke: Mrtvog sina donijeli su mi u kartonskoj kutiji!

Utorak, 10 Travanj 2012 08:07

Naša bolna priča počinje 22.3.2012 godine, kada smo našeg malenog sinčića starog 3 mjeseca i 15 dana odveli u Dom Zdravlja na redovnu vakcinu:Prilikom pregleda naglasila sam doktorici da beba već 7 dana ima zelenu stolicu, međutim ona je prema svom jako površnom pregledu rekla da je beba zdrava i da nema potrebe da mu se odgađa vakcina, tako da je i primio DTP, IPV i HiB. Dva dana poslije primljene vakcine 25.03 ujutru naše pile dobija jako visoku temperaturu, počinje odbijati hranu i povraćati, odvedimo ga u Dom Zdravlja odakle nas nakon pregleda upute na Kliniku za infektivne bolesti.

Doktor koji ga je pregledao rekao je da sumnja na Meningitis te da uradimo nalaze krvi i nalaze uha, grla i nosa, te mu je dao inekciju za sniženje temperature. Malom je poslije inekcije bilo puno bolje. Poslije urađenih nalaza vratili smo se kod doktora koji nam je rekao da je jedini način da se utvrdi da li dijete ima Meningitis lumbalna punkcija. Moj suprug i ja nismo ni znali šta je Meningitis, a ni lumbalna punkcija. Doktor nam je fino "pod nos" stavio papir da se potpišemo ako pristajemo na taj nalaz. Kada smo pročitali sve moguće komplikacije odbili smo potpisati, jer je dijete bilo bolje.

Nakon toga otišli smo kući. Dok nam je sin spavao suprug i ja smo na internetu tražili informacije o Meningitisu i našli zastrašujuće podatke koje nam doktor nikako nije spomenuo pa nam je bilo čudno što nam ništa nije rekao o toj bolesti, a tako je opasna.

Navečer oko 20h beba se jako uznemirila i počela da plače, primjetila sam neki osip da se pojavljuje. Kako sam taj dan čitala da je taj osip uz ostale simptome znak Meningitisa odmah smo se vratili u bolnicu. Primili su nas, odmah su uradili lumbalnu punkciju i saopštili nam da naš sin ima Meningokoknu sepsu i da su mu prognoze jako loše.

Bili smo jako uplašeni i niko nije imao vremena da nam objasni šta se tačno dešava. Dijete je bilo sve gore i gore, nije prestajao da plače a te tamne flekice su sve više prekrivale njegovo tijelo. Bili smo bespomoćni, samo smo gledali naše pile kako umire. Doktor bi ulazio u sobu i vrtio glavom te govorio da je stanje jako loše i da će biti čudo ako beba dočeka jutro. Nismo mogli da vjerujemo da se to nama dešava i to tako brzo.

Uslovi na Klinici su užasni, u sobi je svijetlo toliko loše da su ga na kraju morali sa krevetićem staviti u intervenciju da bi mogli da mu vade nalaze i daju terapije ali osoblje je zaista za svaku pohvalu. Oko 3-4h poslije ponoći doktor nam je rekao da je najbolje da idemo kući jer više ništa ne možemo uraditi za njega i da će mu se stanje još više pogoršati, te da nebi trebali gledati te prizore jer smo već i previše vidjeli...

Cijeli svijet nam se srušio. Nakon dužeg perioda neizvjesnosti odlučili smo da odemo kući. Bilo je jako teško oprostiti se od naše ljubavi i krenuti znajući da ga više nećemo vidjeti. Kod kuće smo samo čekali da nam „JAVE". Ujutru smo dobili informaciju da će ga prebaciti na pedijatriju na intenzivnu njegu, jer na infektivnom nemaju intenzivnu. Tako je naše milo ipak dočekalo jutro i to nam je dalo tračak nade.

Na intenzivnoj je bio 24h te su ga opet vratili na Infektivno jer je bio "opasan za drugu djecu" zbog toga što je to zarazna bolest. I mene su ponovo primili da bi bila uz njega. Saopštili su nam da je bakterija napala sve organe i mozak te da su za sad najveći problem bubrezi koji su skoro skroz prestali raditi.Tako se moje pile borilo do 29.03 i preživilo najgorih i najkritičnijih 72h. Svaki sat poslije toga bila je nova nada za njegovo preživljavanje.

Tog jutra 29.3 maleni je dobio konvulzije. Nakon vizite doktorica nam je rekla da su bubrezi i dalje najveći problem ali da pluća i srce dobro rade i da se nada da će beba za 2-3 dana moći i da pije majčino mlijeko koje bi mu pojačalo imunitet. Njene riječi ulile su nam ogromnu nadu. Dogovorila sam se sa doktoricom da odem kući na par sati da bi malo vidjela i drugog sina koji ima 3 godine i kojeg sam bila jako pozelila. U 10h 30min. napustila sam bolnicu i otišla kući.

U 14h ponovo dolazim sa suprugom u bolnicu i prije nego što smo ušli u sobu našeg sina zaustavlja nas medicinska sestra i odvodi nas u drugu sobu gdje nam govore da sačekamo doktoricu. Znali smo da nešto nije uredu. Dolazi doktorica i saopštava nam da nema dobre vijesti za nas. Suprug i ja smo pomislili da su bubrezi otkazali te da će mali morati na dijalizu ili nešto tako slično, međutim

"Vaše dijete je umrlo!!!"

Nakon njenih jedva izgovorenih riječi, zavladala je tišina i neki čudni pogledi. Nisam vjerovala u to što čujem i ubjeđivala sam je da to nije istina i da sam prije par sati bila pored njega. Ali na žalost sve je istina. Naše bebe više nema! Čulo se samo plakanje, naše ali i medicinskih sestara. Htjeli smo da ga vidimo i tek kada smo ga vidjeli shvatili smo da sve ovo nije san već okrutna realnost. Ni sama ne znam kako smo izašli iz bolnice i došli kući jer sam na trenutke gubila svijest.

Naša priča ne završava ovdje....

Suprug i ja smo se dogovorili da će sahrana biti 01.04 pa smo morali otići u Komemorativni centar da završimo sve protokolarne aktivnosti. Prvi april ujutru suprug ide da odnese odjelce i igračkicu sa kojom će sahraniti naše zlato i traži da ga vidi jer svakako bi neko morao da ga identifikuje. Gospodin koji je tu radio jako se iznenadio i zbunio, ali ipak nije mogao da odbije mog supruga.

Onda je pored cijele životne tragedije koja nas je snašla uslijedio jedan veliki šok: Suprug je ugledao"Gospodina" koji nosi našu bebu u OBIČNOJ KARTONSKOJ KUTIJI i spušta ga na pod pred mog supruga. Suprug nije mogao da vjeruje šta se dešava.

Zar nam djecu tako prevozite u kartonskim kutijama, zar tako pokazujete suosjećanje i poštovanje?! Zar nam nije dovoljna bol zbog gubitka djeteta pa nam još morate ovakve scene praviti?! Užas, u užasnoj državi živimo i sa užasnim ljudima. Ovo vam pišem jer o ovome se ne treba i ne smije šutjeti jer ovo nikom ne treba da se desi.

Pregledi prije vakcina su jako površni i njima se ne može utvrditi da li je dijete zaista zdravo. Svaki roditelj treba da traži detaljan pregled svog djeteta prije vakcine u suprotnom dešavaju se strašne stvari kao što su invalidnost kod djece i smrt.

Mi ne želimo nikoga da tužimo, ali želimo se potruditi da se neke stvari promjene i da se ovakve stvari više nikome i nikada ne ponove.

/
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 23:06, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Апр 2012, 00:20

Strasno, strasno, strasno!

Drama u Zagrebu: Otac nosio bebu od bolnice do bolnice dok se nije ugušila!

Jutarnji.hr - 11.04.2012 19:32


ZAGREB - Je li doktorska nonšalantnost u duetu s predprazničnom euforijom zaustavila 6. aprila u popodnevnim satima život vesele Mije Antunović, stare točno 18 mjeseci, pitanje je koje intenzivno nastoje razriješiti zagrebački kriminalisti, piše Slobodna Dalmacija .

Ako je suditi prema šokantnoj ispovijesti Ivana Antunovića (24) čija je kćerkica tog kobnog petka u igri u hodniku porodične kuće na zagrebačkom Kozari putu progutala dva kamenčića promjera 3 milimetra, medicinsko se osoblje, tvrdi Antunović, “zbog svoje neorganiziranosti i indiferentnosti šutiralo s djetetom koje se gušilo”.

Gdje god su došli, čekali su, kaže Antunović, kao da se nikome nije žurilo, osim na “Rebru” gdje su tri tima liječnika odmah zasukala rukave, ali tada je već bilo prekasno!

- Čim sam vidio da je progutala kamenčiće, uhvatio sam je za noge, okrenuo i počeo tresti. Lupao sam je po vratu... Jedan smo uspjeli izvaditi. Pokušavao sam sve. Plakala je zašto je tresem. Bila je pri svijesti, ali je otežano disala. Susjed je mene i malenu odvezao svojim automobilom do najbližih liječnika.

Bila je gužva u prometu. Dolaskom na jedno raskrižje, s djetetom na rukama istrčao sam van i trčao par stotina metara do zgrade Hitne na Heinzelovoj. Liječnici su mi govorili da se smirim, da je možda prehlađena, da ima temperaturu...

‘U meni je kuhalo’

Poslušali su Miju slušalicama, gledali u grlo i ponavljali da nema ništa. Prislanjali su se ušima na njezina leđa kako bi nešto čuli. Malena se nije predavala. Govorila je: “Tata, ‘ajmo kući, ‘ajmo šetati!” – ovako je počeo svoju ispovijest otac preminule mu mezimice.

Ostao je šokiran kad su mu nakon pregleda grla drvenim štapićem liječnici rekli da on osobno vlastitim prijevoznim sredstvom odveze dijete na Odjel za uho grlo i nos na Rebru. Na kraju su liječnici, vidjevši ga shrvanog i ljutitog, organizirali sanitetski prijevoz u kojem je nazad bio sam Ivan s djevojčicom, dok su naprijed bili vozač i suvozač vozila Hitne pomoći.

- U meni je kuhalo, bez liječničke pratnje u Hitnoj, koju smo čekali pola sata dok nismo dobili papire. Izgubili smo dosta vremena. Mija je vrištala. Vidjelo se da se guši. Kola Hitne su, umjesto na Rebro, stala pred KB “Merkur”. Rekli su mi da tu izlazim. Suvozač i ja s djetetom na rukama izgubljeno smo lunjali hodnicima bolnice. Psovao sam vozaču od jada: “Majmune, je l’ ti znaš gdje trebamo ići?”

Liječnici nisu znali da dolazimo. Samokontrola je bila na rubu. Dijete je mi je strašno zapomagalo na rukama. Nakon ne znam koliko trčanja po hodnicima bolnice predao sam je liječnicima. Bilo ih je četiri, pet... Zatvorili su vrata dvorane...

Iznutra sam čuo Mijin jecaj. Prestala je. Valjda su je uspavali. Uslijedili su glasovi liječnika da trebaju neku pumpu jer im je kamenčić otklizao predaleko i otišao do pluća. Vrhunac svega je žena na recepciji bolnice koja je, zbog samo njoj znanog razloga, zaboravila pozvati Hitnu za prijevoz, pa smo još vremena izgubili – kroz suze još prepričava Ivan kojeg je potom očekivala i treća etapa putovanja – odlazak u KBC Rebro gdje su se konačno adekvatno pripremili za dolazak njegove princeze, ali nažalost (pre)kasno.

’Bila je uspavana...’

- Miju su dovezli kolima Hitne, a ja sam stigao automobilom nešto ranije. Ispred Rebra stajalo je sedam liječnika i ispitivali su sve vozače kola Hitnih koja su pristizala jel’ to beba iz Merkura. Dovezli su ju konačno. Mija je bila uspavana. U bolnici su nas, dok smo čekali, pokušavali utješiti s primjerom od prije deset dana kada je zaprimljena djevojčica koja je u padu, dok je prala zube, progutala četkicu.

Govorili su nam da ne brinemo. No, oko 17 sati sestra nas je pozvala na kat. Po izrazu suznog lica doktora Krste Davidovskog kojeg moja supruga Dijana zna obzirom da u bolnici radi dva mjeseca, bilo nam je sve jasno. Drhteći nam je izjavio sućut i rekao da su dijete reanimirali više od sat i pol. Srce se nije pokretalo.

- Na Rebro je došla polumrtva – pojasnio je Ivan, otac još jedne curice, trogodišnje Lane, a koji je gubitak djeteta na tako sulud način, otišao prijaviti policiji na sam dan Uskrsa .

Ostojić bez komentara

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas nije želio komentarisati nedavni slučaj gušenja kamenčićima 18-mjesečne djevojčice iz Zagreba, rekavši samo kako je zatražio izvještaj svih zdravstvenih ustanova kojima su se za pomoć obratili djetetovi roditelji, a svoje će mišljenje, kazao je, iznijeti kada dobije "pravorijek kriminalističke obrade".

"Dobio sam izvješće svih zdravstvenih ustanova u kojima je precizno i taksativno navedeno kada je obitelj došla u pojedine zdravstvene ustanove i koje su mjere primjenjivane, a slučaj je u kriminalističkoj obradi pa ga ne želim komentirati dok ne dobijem pravorijek te obrade", poručio je ministar zdravlja.

Porodici nastradalog djeteta izrazio je saučešće, a svoje će mišljenje, kazao je, dati nakon kriminalističke obrade.

'Sve smo pokušali, ali kamenčić nije izlazio'

"Upoznat sam sa slučajem i zatražio sam službeno očitovanje. Oko 11,45 sati pacijentica je zaprimljena u bolnicu, pregledana je i utvrđeno je cijanotično i epileptično stanje.

Odmah je odvezena u salu, interveniralo se i dijete je intubirano. Fiberlaringoskopijom je nađen kamenčić u desnom bronhiju kojeg nisu mogli izvaditi. Pozvana je Hitna s pratnjom da se dijete prebaci na Rebro. U međuvrmenu su napravljene još dvije bronhoskopije, ali kamenčić nije izlazio van. Dijete je bilo stabilno, intubirano i oksigenirano kad je odvezeno na Rebro", pojašnjava direktor KB Merkur Željko Vidas, dodavši kako je policija obavila razgovore sa svima koji su radili toga dana u bolnici.

Na pitanje kako je moguće da kola Hitne pomoći niko nije dočekao i da je roditelj s djetetom na rukama lutao hodnicima bolnice u potrazi za pomoći, Vidas kaže da bolnici Hitna nije javila ništa.

- A što se tiče lutanja, od 2007. godine na Transplantacijskom centru u krugu bolnice traju građevinski radovi pa smo se morali drukčije organizirati. Znakovi postoje, ali u panici očito ih je nemoguće uočiti i pratiti – zaključuje Vidas.

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 23:07, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Апр 2012, 20:50

UKC Tuzla je "poznat po vrlo sposobnim i predusretljivim ljekarima"???
Mozda nekada, daaaavnooo!
UKC Tuzla je vec godinama jedna crna rupa, pogotovo Interna klinika.
Hipkrat odavno vise ne "stanuje" tamo...


Pacijenta sa naprsnućem pršljena kičme doktor UKC-a Tuzla nije htio da pregleda.Ljekari polažu Hipokratovu zakletvu, koja podrazumijeva visoka etička načela medicinskog osoblja u liječenju pacijenata. Tako bi trebalo biti, ali u praksi nekad i gaze Hipokratovu etiku. Ovom prilikom želimo ukazati na jedan primjer.

Zbog ogromnih bolova u predjelu kičme, pacijent star 70 godina iz Tuzle upućen je na Ortopedsku kliniku. Tamo ga je „primio“ dr Alen Kamerić, ali samo primio. Bez pregleda „ustvrdio“ je da pacijent „nije slučaj za ortopediju“, već ga je uputio neurohirurgiji. Neurohirurg je nakon snimanja CT-a ustvrdio da je pacijent koji je tražio pomoć, upravo slučaj za ortopeda, jer mu je utvrdio da je naprsnuo pršljen kičme. Bolesnik, koji je trpio ogromne bolove, ponovo se uputio na Ortopediju.

Međutim, bez obzira na činjenicu da je neurolog utvrdio dijagnozu i uputio ga na Ortopediju, dr.Alen Kamerića opet nije „smilovao“, niti je poštovao Hipokratovu etiku i nije htjeo da pregleda pacijenta, koja ga obavezuje da pruži pomoć pacijentu.Pacijent sa slomljenom kičmom i velikim bolovima, (tolikim bolovima da je plakao) je dva sta ležao na nosilima pred oridinacijom ortopedije UKC-Tuzla. Bez obzira na molbe i preklinjanje, pacijent je upućen kući, da tamo trpi nepodnošljive bolove. Napominjemo da je pacijent socijalno osiguran i imao je uputnicu za ortopeda.

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla je poznat po vrlo sposobnim i predusretljivim ljekarima. Hoće li neko od nadležnih zatražiti i od dr Alen Kamerića da poštuje Hipokratovu zakletvu ili da li on zaslužuje da „liječi“ nas pacijente! ?

Последње учитавање од nevenkagaragic дана 20 Нов 2014, 23:09, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Апр 2012, 20:53
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable