Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Окт 2009, 08:02

Farmaceutska mafija...stara prica...

Koje ljekare u BiH je podmitio „Novartis“

Iz Ljubljane je saopćeno da se pokreće široka međunarodna istraga protiv švicarske farmaceutske kompanije „Novartis“ zbog potkupljivanja ljekara i šefova klinika u BiH, Hrvatskoj, Italiji, Srbiji, Švicarskoj, Sloveniji i Albaniji.

Tužilaštvo iz Ljubljane već je podnijelo projavu protiv slovenačke filijale „Novartisa“ zbog podmićivanja ljekara. Došlo se do dokaza da su isplaćivane desetine hiljada eura ljekarima i šefovima klinika kako bi forsirali i pacijentima propisivali lijekove „Novartisa“. Osim toga, za ljekare i njihove porodice organizirani su i specijalni i ekskluzivni izleti u Dubrovnik i neka druga mjesta, uz ilegalnu isplatu masnih novčanih naknada.

Do sada prikupljeni dokazi o potkupljivanju upućeni su Interpolu, evropskom udruženju farmaceutske industrije i organu Evropske komisije za borbu protiv prevara OLAF-u.
D.D.

(SAN, 07.10.2009.)
http://www.san.ba/index.php?id=8618


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Окт 2009, 08:06

Provjeravaju liječnicu zbog koje je mladić izgubio vid
Križevačko općinsko državno odvjetništvo navodi da je liječnica znala kako zbog netočne dignoze može biti posljedica, a ipak je dečku dala inekcijePiše: P. Manitašević, M. Sušenj |

Križevačka policija otvorila je istragu nad 47-godišnjom liječnicom hitne pomoći zbog sumnje da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje tada 17-godišnjeg Domagoja Dugine koji je obolio od toksične epidermalne nekrolize (TEN). Mladić je na Badnjak 2007. došao s upalom grla i očiju u križevački Dom zdravlja. Liječnica mu je osim kapi i sirupa dala i injekciju Voltarena, iako su je upozorili da je Domagoj u djetinjstvu bolovao od epilepsije.

- Pola sata kasnije njegovo se tijelo zbog toga osipalo, pa je doktorica došla k nama kući i dala mu drugu injekciju, a onda je nastala katastrofa - rekao je Domagojev otac. Mladića su sljedeća dva i pol mjeseca liječili u zagrebačkim bolnicama, gdje je tjednima imao temperaturu 41°C, otpali su mu svi nokti na rukama i nogama i još ih nema, stradali su mu unutarnji organi i više puta su ga operirali.

- Zbog trotjedne temperature i groznice srasli su mi očni kapci i izgorjele žlijezde koje proizvode suze, koža mi je otpala, smršavio sam 26 kilograma i imao pet operacija očiju te jednu jednjaka. Na lijevo oko vidim 15%, na desno još manje, čitam i gledam televizor s deset centimetara udaljenosti, a sve samo zato što liječnica nije poslušala tatu pa sam obolio od TEN-a - ispričao nam je u svibnju Domagoj. Križevačko općinsko državno odvjetništvo u zahtjevu za istragu navodi da liječnica pacijenta nije uputila u bolnicu iako je znala da zbog netočne dijagnoze i pogrešnog načina liječenja može doći do štetnih posljedica, te pristajući na to dala mu te injekcije.

(24sata, 07.10.2009.)
http://www.24sata.hr/news/provjeravaju- ... id/139108/


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Окт 2009, 08:10

Sta reci? A tek na BROJ slicnoh slucajeva?!

Kobna greška
Doktori pacijentici amputirali zdravu noguBritanski doktori amputirali su zdravu nogu 72-godišnjoj Doreen Nichols, nakon što su prije dvije godine pogrešnom dijagnozom ustvrdili da ima rak.

Liječnici su joj tada saopćili da ima rijetku vrstu raka, te da će, ako ne amputira nogu ispod koljena, najvjerovatnije umrijeti. Ona je otišla na operaciju 2007. gpdine, a testovi urađeni poslije operacije pokazali su da je njena noga sve vrijeme bila zdrava. Pogrešna dijagnoza koju su napravili liječnici u Ortopedskoj klinici u Birminghamu uništila joj je život.

Ista bolnica našla se na udaru kritika kada su njeni ljekati tokom 90-tih godina uspostavili više od 79 netačnih dijagnoza oboljelim od raka kostiju. Iz te grupe, dvoje pacijenata je bez ikakve potrebe ostalo bez noge, a još 11 je patilo od dugoročnih posljedica zbog neodgovarajućeg tretmana.

Specijalista u bolnici odbacio je navode da se radi o zanemarivanju pacijenta, ali je ipak pristao platiti vansudsku nagodbu. Advokat gospođe Nichols, pitan za novac koji su dobili od bolnice, samo je rekao da se radi 'šestocifrenoj sumi', navodi Telegraph.

"Nikada im neću oprostiti za ono što su mu uradili. Samo želim svoju nogu, novac mi ne znači ništa", kazala je ona.

Ona se prisjetila kako su nekoliko dana nakon operacije doktori je pozvali, rekli joj da su pogriješili te da zapravo nema rak.

"Plakala sam danima. Prije sam bila jako aktivna, išla sam na plivanje, radila u vrtu, šetala, a sada nemam ništa od toga", neutješna je ona.

Nalazi su kasnije potvrdili da se umjesto raka radilo o takozvanoj pojavi 'villonodular synovitis', rijetkoj, ali dobroćudnoj.

(Sarajevo-x.com, 11.10.2009.)
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/091011061
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:13, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 20 Окт 2009, 22:46

Nesto me i izgled objekta asocira na horor (u skladu sa uslugama?).

Medicinske sestre se iživljavaju na porodiljama- Odjel za porodilje u bolnici Koševo je pravi konc-logor za žene i ako se ikad više budem porađala nema šanse da se vratim gore!

Ovako je svoju priču za "San" počela tridesetčetverogodišnja Sarajka N. B., koja je nedavno, nakon rođenja svog drugog djeteta, na ovom odjelu četiri dana ležala u, kako kaže, najgorim mogućim uslovima.

Neljubazno osoblje

- Da ne bude zabune, ja sam se porodila na carski rez i prvi dan sam provela na Odjelu intenzivne njege, gdje su uslovi sjajni, a medicinsko osoblje divno! Tek kada sam prešla kod bebe, na Odjel za porodilje, počela su moja najgora četiri dana u životu - napominje ova majka.

Kako ističe, prvi konflikt je imala sa medicinskim sestrama za koje tvrdi da su „osim što su neljubazne i arogantne, nestručne i nekompetentene u svom poslu".

-Za tih nekoliko dana koliko sam ležala na Odjelu, bebu nisu nijednom okupali! Hajde, pokušala sam da razumijem to, jer nema tople vode na tom odjelu, pa one bebe brišu maramicama. Međutim, kada sam ih zamolila da bebu presvuku jer se ukakila, one su „drvlje i kamenje" na mene sasule. Bebe, zaboga, presvlače samo ujutro i navečer - to im je bilo opravdanje! Kao da bebe biraju kada će kakiti. Ne mogu ja pustiti da mi cijeli dan dijete bude takvo u neredu! Međutim, one su to puštale, a ja zbog poroda na carski rez nisam imala snage da svoje dijete sama presvlačim. Kada sam došla kući i vidjela kako se moje dijete ojelo i kako su joj nogice kao krv crvene, sjedila sam i plakala - priča N. B. i dodaje da joj je prilikom posljednje kućne posjete patronažna sestra rekla da je njena beba "super kakve je ona viđala nakon izlaska iz bolnice Koševo".

- Najnormalnija pojava na tom odjelu je da pedijatrica dođe sa žvakaćom u ustima i da se ophodi prema porodiljama kao da su one došle iz najprimitivnije sredine. Do doktora nema šanse da dođe pacijent, jer glavnu riječ vode medicinske sestre. Nikakve kulture ni odgoja nemaju. Sestre, kada piju kafu, ne daj Bože da ih neko od pacijenata zove, odmah im natrljaju nos! Jedna sestra je čak razbila toplomjer iznad kreveta bebe i pustila da živa curi iznad bebice. Mislite da je nekog bilo briga? Više me bolio taj odnos nego moja rana. Vi ste bespomoćni, jer ste slabi poslije carskog reza, a one se ponašaju kao da ste stoka, a ne porođena žena! Najgora mi je bila sestra koja se, čini mi se, zove Marina - ističe naša sagovornica. Ona je posebno ogorčena zbog prljavštine, „koja je normalna pojava na odjelu gdje leže bebe a gdje bi sve trebalo biti sterilisano".

Carstvo prljavštine

- Kad uđete ujutro u WC, takvog ćete ga zateći i navečer. Ulošci od krvi su tu samo bačeni, sva nečist stoji, i ne samo tu, nego i po hodniku, gdje se kateter probio i curio i to stoji tako danima... Niko to ne sklanja i pacijentice bukvalno moraju preskakati preko toga. Posteljina je prljava, kao i pelene za bebe. Ako prokrvarite na posteljinu, na toj krvi ćete i ležati dok ne izađete iz bolnice, jer niko to neće zamijeniti! Doduše, zamijene posteljinu samo kada im je glavna vizita...

Većina porodilja, iako bi trebala ležati poslije poroda, pogotovo carskog reza, bježi odozgo na svoju ruku i glavom bez obzira - ističe ona i podvlači da je u svojoj torbi iz bolnice donijela žohare kući. Ona napominje da je i prvo dijete rodila na istom odjelu ali je tada, kako tvrdi, plaćala sestrama da se brinu i za nju i za bebu. -Sad nisam htjela da dam ni feninga i eto šta sam sve doživjela. Ko god tvrdi da fol gore nema korupcije i mita, laže - zaključuje ona.
Dž. Busnov

Provjera stanja

U Kliničkom centru Koševo nisu htjeli da komentarišu ovaj problem. Kako nam je rekla glasnogovornica Kliničkog centra Biljana Jandrić, na osnovu naših pitanja o ovoj temi proslijeđenih faksom, „bit će provjereno realno stanje tog odjela".

Časni izuzeci

- Moram, doduše, istaći da gore ima i nekoliko finih medicinskih sestara, koje, nažalost, kada žele da pomognu porodiljama, dobiju oštre kritike od ostalih, pa se i one povuku. Meni su se bile upalile grudi i kada je jedna sestra, zaista joj ne znam ime, pokušala da mi pomogne, ostale su „zarežale" na nju. Molila sam ih da mi prokuhaju malo tople vode za obloge, ali to nisam dobila. Doktora nisu ni pokušale zvati, iako su meni grudi bukvalno buknule... - kaže naša sagovornica.

(SAN, 14.10.2009.)
http://www.san.ba/index.php?id=8737
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:14, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 20 Окт 2009, 22:48

Ma otkud bi oni bili krivi ("MOZDA neki viruscic"?)!

Krivična prijava protiv pedijatra valjevske bolnice

Propusti u lečenju devojčice

Autor: Predrag Vujanac | 20.10.2009. - 05:00


Teodora Jovanović

Protiv pedijatra Opšte bolnice u Valjevu koji je 30. septembra na dečjem odeljenju primio i pregledao petogodišnju Teodoru Jovanović, koja je sutradan umrla od posledica zavezivanja i pucanja creva, policija će podneti krivičnu prijavu zbog sumnje za nesavesno lečenje, saznaje „Blic“ iz izvora bliskih istrazi.

Krivična prijava, prema još nezvaničnim informacijama, bazira se na izveštaju komisije Ministarstva zdravlja Srbije koja je u sklopu utvrđivanja okolnosti pod kojima je lečena i preminula mala Teodora u valjevskom Domu zdravlja i u bolnici obavila vanredni stručni nadzor. U Opštinsko javno tužilaštvo još nije stigla sva medicinska dokumentacija vezana za taj slučaj koju su u valjevskom Zdravstvenom centru prikupili inspektori Policijske uprave u Valjevu, s obzirom na to da se čekao izveštaj komisije Ministarstva zdravlja. Po nezvaničnim izvorima „Blica“, ta komisija zadužena za proveru kvaliteta stručnog rada osoblja koje je učestvovalo u lečenju devojčice konstatovala je „određene propuste u radu“ pedijatra prilikom prijema Teodore na dečje odeljenje bolnice. Na osnovu toga, kako tvrde izvori „Blica“, policija će opštinskom tužiocu uz kompletnu dokumentaciju priložiti i krivičnu prijavu za nesavesno lečenje protiv tog doktora.

Teodoru, koja je povraćala i žalila se na bolove u stomaku, na pregled u bolnicu uputila je dežurna lekarka iz Doma zdravlja, uz preporuku da je pregleda hirurg i da joj bude uzeta krv na analizu. Međutim, kako tvrde roditelji Teodore Jovanović, dete je pregledao pedijatar tako što joj je opipao stomak, konstatovao da je „mekan“ i da je u pitanju „možda neki viruščić“, te ih vratio kući uz prepisanu terapiju humane elektrolite, koja se uzima kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost u organizmu, i „kontrolu po potrebi“.

Izvori „Blica“ ranije su naveli da je pedijatar tokom istrage o smrti devojčice, koju je sprovela unutrašnja kontrola ZC i Zdravstvena inspekcija, kao razlog zbog čega nije naložio analizu krvi i zadržavanje na lečenju naveo nestanak struje u bolničkoj zgradi te večeri, zbog čega nije primetio promenu boje devojčicine kože, što je upućivalo na mnogo ozbiljniju kliničku sliku njenog stanja.

(Blic)
http://www.blic.rs/hronika.php?id=116471
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:15, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 20 Окт 2009, 22:49

Ilegalno uvezen aparat? Jesu li NORMALNI?!
"...optuženi bili svesni da pacijent može umreti"...?? Hipokrate, Hipokrate...


Odloženo suđenje optuženima za smrt Anje Grahovac
Autor: Beta, Tanjug | 20.10.2009. - 09:52 11:57Početak suđenja četvorici lekara privatne očne klinike "Perfekta" zbog nesavesnog lečenja i smrti trogodišnje Anje Grahovac odložen je danas za 8. decembar u Okružnom sudu u Beogradu.

Suđenje je odloženo pošto jedan od optuženih, anesteziolog Stanoje Glišić (72) zbog bolesti nije došao u sud. Lekari Dejan Milutinović (43), Stanoje Glišić (72) i Božidar Ilić (73) su optuženi za krivično delo protiv zdravlja ljudi, a Milan Vasiljević (75) za pomaganje u izvršenju tog krivičnog dela.

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine, a preminula je 4. juna 2007. godine usled oštećenja izazvanih hipoksijom (manjkom kiseonika) pri operaciji.
Prema navodima optužnice, oftalmolog Ilić, vlasnik klinike Milutinović i anesteziolog Glišić postupali su "nesavesno primenjujući nepodobna sredstva i način lečenja".
Milutinović nije obezbedio prethodnu proveru ispravnosti aparata za anesteziju i druge opreme, niti obezbedio proveru kvaliteta medicinskih gasova kiseonika i azota-suboksida, ali je vlasnik Perfekte uprkos tome dozvolio operaciju, piše u optužnici.

U operaciji je, kako se navodi, korišćen aparat za anesteziju "i pored nedozvoljenog curenja u cirkulacionom kolu". Aparat je uvezen ilegalno i bez dokaza o upotrebi, stopi amortizacije i tehničkom stanju.
U toku operacije poremećeno je snabdevanje kiseonikom mozga devojčice i došlo je do slabljenja i gubitka pulsa, a Ilić nije reagovao sve dok srce Anje Grahovac nije usporilo rad i lice pacijenta promenilo boju.

U optužnici se navodi i da je anesteziolog Glišić, "da bi prikrio nesavesno postupanje i da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju", naveo da je najniži nivo oksigenacije tokom operacije bio 96 odsto.

Devojčica koja je pala u komu, preneta je u Institut za majku i dete tri sata posle termina u kojem je trebalo da se probudi iz anestezije i u toj bolnici je dve nedelje kasnije umrla usled komplikacija nastalih zbog nedostatka kiseonika tokom operacije.
Vasiljević je optužen da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti aparata za anesteziju.

U optužnici se navodi da su optuženi bili svesni da pacijent može umreti, "ali su olako držali da do toga neće doći" ili da će moći da spreče smrt, a bili su svesni da je njihovo delo zabranjeno.
Kazna za teško delo protiv zdravlja ljudi je između dve godine i 12 godina zatvora.

(Blic)
http://www.blic.rs/hronika.php?id=116502
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:16, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 24 Окт 2009, 23:08

Eh, steta sto se oporavio...
Jadni roditelji, kakvim su monstrumima - metuzalemima poverili svoju curicu.


Odloženo ročište za smrt male Anje
Doktoru pozlilo noć pred početak suđenja
Autor: V. Z. Cvijić | 21.10.2009. - 08:20

Početak suđenja četvorici optuženih za smrt trogodišnje Anje Grahovac, koja je umrla posle rutinske operacije katarakte u klinici „Perfekta”, odložen je juče u Okružnom sudu u Beogradu za 8. decembar jer se drugooptuženi anesteziolog Stanoje Glišić (72) nije pojavio pred sudom zbog bolesti.


Dr Stanoje Glišić, Umrla posle operacije katarakte: Trogodišnja Anja Grahovac

Advokat Želimir Čabrilo, branilac optuženog anesteziologa Stanoja Glišića, obavestio je sud da je njegovom klijentu pozlilo preksinoć pa zato juče nije mogao da dođe u sud. Advokati optuženih predložili su da se suđenje odloži na neodređeno vreme, obrazlažući to time da je zbog reforme sudstva i uspostavljanja nove mreže sudova od 1. januara 2010. neizvesno kada će se suđenje nastaviti.

Ovom predlogu su se usprotivili tužiteljka Snežana Radojčić i advokat Ognjen Zindović, zastupnik porodice Grahovac. Roditelji male Anje Ivana i Aleksandar Grahovac takođe su predložili da se odredi tačan datum početka suđenja. Sudija Života Đoinčević, koji je saopštio da je neizvesno da li će on i dalje suditi u ovom predmetu posle 1. januara, početak suđenja je odložio za 8. decembar.
Aleksandar Grahovac kaže za „Blic” da su on i njegova supruga Ivana svesni da suđenje može duže da potraje, ali da oni neće odustati.

- Nadamo se da neće biti namernih odugovlačenja, ali smo spremni da izdržimo. Malo je teško što ćemo morati stalno da se vraćamo na to što se desilo, ali nema odustajanja - kaže Grahovac.
Otac male Anje navodi da su on i supruga bili uzrujani pre suđenja jer je prvi put posle smrti deteta trebalo da se sretnu sa lekarima koji su je operisali.

- Pre početka suđenja javila su nam se dva lekara i serviser aparata, koga prvi put vidimo, i sve je proteklo u redu. Doktor Ilić je rekao da mu je žao što se susrećemo pod ovakvim okolnostima - kaže Aleksandar Grahovac.
Vlasnik klinike Dejan Milutinović (43), anesteziolog Stanoje Glišić (72) i oftalmolog Božidar Ilić (73) optuženi su za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, za šta je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Serviser aparata za kiseonik Milan Vasiljević (75) je optužen za pomaganje u izvršenju tog krivičnog dela.

Mala Anja otišla je 21. maja 2007. na operaciju katarakte u privatnu bolnicu „Perfekta”, a operaciju su obavili lekari Ordinacije „Ilić”. Devojčica je posle intervencije pala u komu zbog nedostatka kiseonika, da bi preminula 4. juna.
U optužnici se navodi da su lekari reagovali tek kada je došlo do usporavanja rada srca, smanjenja pritiska u balonu za kiseonik, odnosno kada je Anja promenila boju lica i kada su joj usne pomodrele.

„Ilić, i pored komplikacija, nije reagovao, iako je sve vreme pratio tok operacije, koja je posle svega nastavljena. Anesteziolog Glišić, da bi prikrio nesavesno postupanje, odnosno da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju, naveo je da je najniži nivo oksigencije tokom operacije bio 96 odsto”, stoji u optužnici. Prema navodima optužnice, ni anesteziolog Glišić ni Milutinović nisu prethodno proverili aparat za anesteziju. Tužilaštvo tereti lekare da su pustili da devojčica provede u komi tri sata, iako je sve ukazivalo na to da je došlo do oštećenje mozga, uzevši u obzir i to da su znali da u „Perfekti” nema uslova da joj se pruži pomoć.

Serviser Vasiljević se tereti da je na poziv Milutinovića krajem maja 2007. izdao naknadno uverenje da je kontrola ispravnosti aparata za anesteziju obavljena 4. maja, pre operacije koja je bila 21. maja.

(Blic, 21.10.2009.)
http://www.blic.rs/hronika.php?id=116502
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:17, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 24 Окт 2009, 23:11

"BILI" duzni! Zalosno, umesto SU duzni! A kad su "BILI", vec je sve kasno!
Sta kaze uprava bolnice : "nije bilo propusta"? Kad je koja bolnica posteno priznala da JESTE bilo propusta?


Policija podnosi prijavu protiv pedijatra
Doktori su bili dužni da pomognu našoj Teodori

Autor: Predrag Vujanac | Foto: d. krunić | 22.10.2009. - 08:44 16:46

Policija u Valjevu će Opštinskom javnom tužiocu podneti krivičnu prijavu protiv pedijatra Opšte bolnice u Valjevu V. R. zbog sumnje da je nesavesno lečio petogodišnju Teodoru Jovanović, koja je na dečjem odeljenju bolnice preminula 1. oktobra, potvrdio je za "Blic" načelnik Policijske uprave Predrag Đajić.


Teodora Jovanović - Roditelji još razmišljaju da li će podneti privatnu tužbu

Roditelji male Teodore juče su konačno u bolnici imali uvid u obdukcioni izveštaj napisan na nekoliko strana, u kojem se navodi da je smrt njihovog deteta nastupila zbog uvrtanja creva oko spleta krvnih sudova u stomaku, što je dovelo do unutrašnjeg krvarenja.

"Na sastanku je bio direktor ZC dr Tripković i načelnik dečjeg odeljenja dr Spasić. Kako nam je rečeno, kopiju obdukcionog nalaza nismo mogli da dobijemo, već nam je samo omogućen uvid u njega. Rečeno nam je da sve ono što se dešavalo 30. septembra uveče u bolnici, kada je našu ćerku pregledao dežurni pedijatar i vratio nas kući uz konstataciju da je 'možda neki viruščić', predstavlja 'lekarsku procenu', te da je 'pitanje kakav bi ishod bio i da je devojčica na vreme operisana'", priča otac Saša.

"Svesni smo toga, znamo da možda naše dete ne bi preživelo i da je odmah po prijemu otišlo u operacionu salu, ali i dalje mislimo da su bili dužni da bilo šta preduzmu. Možda su lekari i u sali mogli nešto da učine i da zaustave unutrašnje krvarenje", kaže Jovanović, dodajući da će se roditelji ovih dana konsultovati sa advokatom i odlučiti da li će i oni odmah podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih u valjevskoj bolnici ili će sačekati da zvanično bude objavljen i izveštaj komisije Ministarstva zdravlja, koja je obavila vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju Teodore.

Krivična prijava protiv pedijatra V. R. u kabinet opštinskog javnog tužioca stigla je danas, uz medicinsku dokumentaciju o prijemu i lečenju devojčice koju su u Zdravstvenom centru prethodnih dana prikupili policijski inspektori. Dokumentacija, između ostalog, obuhvata i izveštaj unutrašnje stručne kontrole Zdravstvenog centra i Republičke zdravstvene inspekcije o tom slučaju.

Pravosudni izvori "Blica" kažu da je moguće da bude zatraženo i veštačenje, koje treba da obavi Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Opštinski tužilac u Valjevu podneo je zahtev za pokretanje istrage protiv protiv pedijatra zbog sumnje da je nesavesno lečio petogodišnju Teodoru Jovanović iz tog grada. U krivičnoj prijavi valjevska policija sumnjiči pedijatra da preminuloj devojčici nije pružio adekvatnu pomoć jer je medicinski obdukcioni nalaz, koji je predočen i njenim roditeljima, pokazao da je došlo do uvrtanja creva "oko peteljke", što je izazvalo unutrašnje krvarenje u trbuhu i smrt deteta. U saopštenju se takođe kaže da se "iz poštovanja prema porodici tragično preminule devojčice, Zdravstveni centar neće oglašavati do završetka postupaka istražnih organa".

Uprava bolnice: Nije bilo propusta

Saopštenjem u kojem se „još jednom izražava žaljenje zbog smrti naše petogodišnje sugrađanke“, juče se oglasila i uprava Zdravstvenog centra. „Na osnovu rezultata svih zakonom predviđenih provera kvaliteta rada naše ustanove, nije bilo proceduralnih propusta, niti stručnih grešaka, dok će eventualna lična odgovornost biti dokazivana kroz redovne postupke. Iz poštovanja prema porodici tragično preminule devojčice, ustanova se neće oglašavati do završetka postupaka istražnih organa“, kaže se u saopštenju koje je potpisao direktor ZC primarijus dr Ilija Tripković.

(Blic, 22.10.2009.)
http://www.blic.rs/hronika.php?id=116757
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:19, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 24 Окт 2009, 23:12

Koliko je tek slucajeva o kojima se ne cuje i ne pise..."Dnevni avaz", 21.10.2009.godine
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:21, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 24 Окт 2009, 23:14

Jadni malisan, koje li je on MONSTRUME MOLIO!
Od MONSTRUMA je ocekivao pomoc...
"Dnevni avaz", 23.10.2009.godine
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:22, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 26 Окт 2009, 19:32

Po obicaju "nema sanse" da su ONI krivi! Iz komentara osobe koja tvrdi da je licno poznavala nesrecnu Sabinu : "...Jedina istina ovog teksta je to da je ovo smrt zbog liječničkog nemara."

Novi skandal u zdravstvu : Smrt zbog liječničkog nemara?!

Piše: Jasna Fetahović
25/10/09 09:59

U Sarajevu je jučer ukopana 44-godišnja Sabina Karić. Prijatelji, rodbina, svi koji su je znali, ne mogu sebi doći od šoka • Sabina je cijeli život imala problema sa kukom, operacija je trebala biti rutinska • Izvršena sudska obdukcija, rezultati se čekaju • Zvanično: uzrok smrti plućna embolija

Na sarajevskom mezarju Humka jučer je ukopano tijelo 44-godišnje Sabine Karić, uposlenice Općine Centar.

Njezinom posljednjem ispraćaju, osim rodbine, prisustvovao je i veliki broj prijatelja i kolega, uposlenika Općine Centar i Gradske uprave Sarajevo, šokiranih njezinom iznenadnom smrću.

Patohistološki pregled

Prije dženaze moglo se čuti kako Sabinini prijatelji među sobom govore da je ova mlada žena umrla pod, blago rečeno, čudnim okolnostima. Neki od njih čak su govorili da su za Sabininu smrt odgovorni isključivo ljekari.

- Da je barem bila bolesna, ali nije, pričali su između sebe Sabinini prijatelji.

Nezvanično saznajemo kako postoje sumnje da je Sabina umrla od posljedica zatrovanja krvi. Ona je, naime, otišla na operaciju vještačkog kuka koji joj je ugrađen dok je još bila djevojka. U Klinički centar Koševo
smještena je zbog napuknuća kuka. Poslije operativnog zahvata je, navodno, puštena kući, na postoperativni tretman.

Međutim, iz rane joj je izlazio smeđi gnoj. Porodica, muž i njena majka, stalno su bili uz nju. Nakon što je Sabinin muž skinuo gips i ugledao zagnojenu ranu, hitno su je odvezli u bolnicu. Još uvijek nije najjasnije da li je Sabina već bila mrtva na putu ka bolnici, ali je porodica o smrti obaviještena nekoliko sati nakon što su za smrt čuli Sabinini prijatelji i radne kolege u Općini Centar.

Saznajemo i da je, sat vremena nakon smrti, porodica dobila poziv iz UKC-a i da je sugerisano kako nema potrebe za obdukcijom, no tu informaciju nismo mogli provjeriti kod ožalošćene porodice.

Nad tijelom preminule Sabine Karić obavljena je sudska obdukcija. Obdukciju je uradio vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo, no od jučer nije mogao govoriti o detaljima, odnosno o rezultatima obdukcije.

- Ne mogu ništa govoriti sve dok ne bude završen patahistološki pregled - rekao je Žujo.

Dodao je da se može očekivati da nalaz patahistološkog pregleda bude gotov za petnaestak dana.

No, prema zvaničnim informacijama koje je Oslobođenje dobilo iz KCUS-a, kažu da je Sabina Karić preminula od plućne tromb-embolije. U KCUS-u su, naime, za razliku od dr. Žuje, htjeli govoriti o rezultatima obdukcije.

- Sabina Karić, rođena 1965. godine, umrla je u srijedu u Kliničkom centru Koševo. Tui je smještena nakon što je pala i slomila vještački kuk. Mi smo tražili da se uradi obdukcija, iz razloga što se radi o mladoj osobi. Obdukcija je pokazala da je plučna tromb-embolija uzrok smrti Sabine Karić. Embolija se često javlja i kod porodilja. Znači, nema greške ljekara. Isto bi bilo da je bila u bilo kojem kliničkom centru. Operaciju su uradila trojica hirurga i oni kažu da je pred sam završetakzahvata došlo do embolije. I ljekari su pogođeni njezinom smrću - ispričala je jučer za Oslobođenje glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

(Oslobodjenje)

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=3339


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 27 Окт 2009, 23:26

Svaka cast ocu! Koja upornost! Ipak se isplatilo...obecanje je obecanje.

PRAVDA je dostizna, naravno, na bilo koji nacin...


http://s26.postimg.cc/arjc8wcvt/21_2_Av ... misiju.jpg

("Dnevni avaz", 27.10.2009.)
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:23, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 31 Окт 2009, 22:04

"Ipak se (o)krece" !?

1.


2.


3.

"Slobodna Bosna", 29.10.2009.godine
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 13 Нов 2013, 10:17, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 17 Нов 2009, 13:03

Povrsnost je "jaca" strana BH lekara, a i sire. Sreca, pa se nije zavrsilo kobno.


"Dnevni avaz", 14.11.2009.godine
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 13 Нов 2013, 10:18, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 22 Нов 2009, 15:15

"Nije postupila po zakonskim odredbama..."??
Kako se samo igraju sa ljudskim zivotima!http://s26.postimg.cc/sgfoe9e0p/24_2_Av ... tuzeni.jpg

"Dnevni avaz", 21.11.2009.godine
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 23:25, учитано 1 пут укупно.[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable