Hipokratova zakletva

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 15 Апр 2009, 23:22

Ovako se radi u Sarajevu. Dugogodisnji sukob jos uvek traje. Naravno, zna se na ciju stetu, pacijenti su ovde "zadnja rupa na svirali".

Eh, da hoce neko "nauciti" pameti ovu dvojicu : Naim Kadic (penzioner i bivsi politicar) i Kemal Dizdarevic. Hipokrate, Hipokrate, da samo znas kako Te sramote...
"Dnevni avaz", 14.04.2009.godine
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:41, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 29 Апр 2009, 22:44

Dugo vec pratim ovo sudjenje Amili Cvijetic-Koldzo, za nestrucno obavljenu epiduralnu anesteziju i nestrucni pokusaj ispravke greske, cime je prouzrokovala smrt mlade zene Svjetlane Zukic.

Sudjenje se bas oteglo. Namerno? Cudno da ga novinari vise ne prate?Bas cudno, a doticna "doktorka smrt" je sve drskija... Moze joj se? Ima dobru zaledjinu? Ima li veze prezime Koldzo, kakvo nosi nacelnik jedne od sarajevskih opstina? U BiH inace sve ima NEKE veze (kriminalne, korupcijske, nepotisticke...itd). Svjetlanina sestra Gordana je pokusala biti novinar i upoznati javnost sa danasnjem svedocenjem dr Radmile Kolak iz Novog Sada.


Kopirala sam danasnji post sa bloga "Moja sestra Ceca" :

29.04.2009.

SRAM TE BILO DOKTORKO AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO!!!!

Juče, 28.04. na Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje DOKTORKI SMRT i opet nije bilo nikoga od novinara. Zato ću ja pokušati biti novinar i napisati šta se dešavalo.

Svjedočila je prof. dr Radmila Kolak, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, profesor Medicinskog fakulteta i upravnica Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Novi Sad.

Na zahtjev Tužilaštva iz Sarajeva tim ljekara raznih specijalnosti pregledali su sve nalaze (obdukcije, patološki nalaz, otpusno pismo iz bolnice....nalaze prije poroda...) sve iskaze svjedoka...Poslije pregleda svih nalaza prije poroda svrstali su Cecu u tzv. A1 kategoriju kao potpuno zdravu osobu.

Dortorica Radmila je rekla da je Ceca prvo trebala biti obaviještena o mogućim posljedicama epiduralne anestezije a zatim je trebala potpisati papir. Dalje nije smjela biti otpuštena poslije poroda najmanje 24 sata, a oni su nju pustili puno ranije, na otpusnom pismu ne piše da je probijena dura niti da su joj dali epiduralnu anesteziju. Temperatura joj je zadnji put izmjerena 16.07.2007, na dan poroda i u slijedećih mjesec dana nikada više...niti bilo kakvih zapisa o kućnom liječenju, davanju terapije....Također, je spomenula da anesteziolog nikada ne radi sam, nego kao dio tima ljekara i da se svakako trebala konsultovati sa kolegama jer se ne bi dogodilo ono što se nažalost dogodilo. Kao doktor mogla je primjetiti da se stanje pogoršava i najmanje 10 puta ponovila da je trebalo HOSPITALIZIRATI, uraditi neke nalaze, pretrage, snimanja...Doktorica Radmila je izjavila da u svojih 30 godina rada nikada nije uradila tzv. krvnu zakrpu jer se nije pokazalo efikasnim i da postoje i druge metode u slučaju probijanja dure. Više puta je spomenula da je DOKTORKA SMRT prekršila liječničke kodekse i etiku od "kućnog lijčenja", neobavještavanja ostalih kolega o slučaju, neobavješavanju šefova...itd...itd

HVALA DOKTORICI RADMILI KOLAK NA ISKRENOSTI!

A što se tiče dotične DOKTORKE SMRT mogu samo ponoviti rečenicu iz naslova:

SRAM TE BILO DOKTORKO AMILA CVIJETIĆ-KOLDŽO!!!! Sram te bilo što si mogla i pomisliti a kamoli reći da je moja sestra bila SUICIDNA, jer su žene poslije poroda psihički nestabilne i kao to je treći uzrok smrtnosti porodilja. Sram te bilo što tvrdiš da nisi mogla prisilno hospitalizirati nekoga ko ne želi u bolnicu. Pa, zašto joj nisi dala uputnicu? Zašto niti jednog momenta nisi spomenula da to treba u bolnici liječiti? Zašto nisi obavijestila svoje šefove i kolege? Moja sestra je redovno išla kod doktora na kontrole i bila je "zdravstveno" osviještena za razliku od mene.Sram te bilo što se spuštaš tako nisko, vrijeđaš moju sestru i mene... jednostavno SRAM TE BILO!!!

Citat iz knjige "Odgovornost zbog štete izazvane lekarskom greškom u lečenju i obaveštavanju pacijenta" Jakov Radišić, Beograd 2007:

Odnos lekar-pacijent ima svoje specifičnosti koje ga čine različitim od svih drugih odnosa među ljudima. Njega karakteriše, pre svega, poverenje pacijenta u lekara. Zato što veruje lekaru kao čoveku i stručnjaku, pacijent mu dopušta da određenim medicinskim merama utiče na njegov život i zdravlje. Sem toga, pacijent računa i sa medicinskom etikom, koja lekarima nalaže da u svome zanimanju postupaju humano i savesno.najposle, pacijent se uzda i u zaštitu koju mu garantuje pravni poredak. Stoga se i kaže da odnos lekar-pacijent nije samo pravni nego je i etički (moralni).

Nastavak suđenja je 19.05. kada će da svjedoči doktor Edin Idrizbegović, svjedok odbrane, kod kojeg je NAVODNO moja sestra bila na pregledu tri dana poslije poroda i koji ima neke "važne" nalaze za odbranu.

http://gordanasi.blogger.ba/

Nazalost, verovanje "lekaru kao coveku i strucnjaku" moja porodica je platila zivotom, mladim zivotom naseg voljenog sina Denisa.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 30 Апр 2009, 23:48

Malo poredjenja sa aktuelnim sudjenjem "doktorki smrt" Amili Cvijetic-Koldzo u Sarajevu.

Objavljeno: Čet, 30. 04. 2009. 10:53

Zbog uzimanja mita za operaciju dečaka

LEKARU 40 MESECI ZATVORA

Lekar neurohirurg Eugen Slavik osuđen je u sredu pred Okružnim sudom u Beogradu na tri godine i četiri meseca zatvora zbog primanja mita za operaciju tumora devetogodišnjem dečaku
Beta

Slaviku (63) je tročlano sudsko veće kojim je predsedavao sudija Aleksandar Trešnjev izrekao i meru bezbednosti - zabrane obavljanje lekarskog poziva u trajanju od šest godina, od pravosnažnosti presude, a po odsluženju zatvorske kazne.

„Sud je kao olakšavajuće okolnosti ocenio to što ste ceo život bili lekar i što se otac dvoje dece, a kao otežavajuće to što ste tražili novac za lečenje deteta”, rekao je sudija okrivljenom.

Slavik je proglašen krivim za krivično delo primanja mita, za koje je zaprećena zatvorska kazna od dve do osam godina zatvora. Stranke mogu da ulože žalbe Vrhovnom sudu Srbije na prvostepenu presudu Okružnog suda u Beogradu.

Neurohirurg je optužen da je u više navrata od 8. decembra 2008. godine do 8. januara na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije tražio od dečakovog oca, oštećenog Žarka Miloševića da „nešto časti”, a zatim i 300 evra, pa 200 evra i da je uzeo 300 evra za operaciju tumora na kičmenoj moždini.

Trešnjev je naveo da je sud kao neuverljivu odbacio tezu odbrane da je optuženi Slavik hteo da smiri dečakovog oca prihvatanjem 300 evra koje mu je oštećeni nudio. Slavik je ranije u svojoj odbrani naveo da je zaključio da je Milošević blago mentalno retardiran i da na stresne situacije reaguje depresivno pretnjama o samoubistvu ili agresivno, pa je odlučio da prihvati novac kako bi smirio dečakovog oca.

„U istrazi i pred policijom niste pominjali novac, a tada niste znali da postoje snimci vašeg razgovora sa oštećenim. Tek kada ste saznali da postoje snimci, izmenili ste odbranu i ona je zato neuverljiva", rekao je Trešnjev okrivljenom Slaviku.

Dodao je da je sud poklonio veru iskazu Miloševića koji je u više navrata gotovo uvek bio isti i u skladu sa snimcima prisluškivanih razgovora optuženog i oštečenog i da je na njima zasnovao presudu.

Sudija Trešenjev je, povodom navoda odbrane da je na sud vršen pritisak javnosti, istakao da nije bilo pritiska javnosti jer to što je javnost obaveštena o suđenjima ide u prilog sudu i dodao da javnost ima pravo da zna. Prethodno je Slavik u završnoj reči naveo da nije kriv i da nije tražio novac niti bilo kakav poklon i istakao da nije zloupotrebio svoje znanje, kako je tvrdilo tužilaštvo.

„Uspešno sam operisao to dete i 2001. godine a i tada nisam ništa tražio. Meni je najveća nagrada to što je dete i danas dobro", rekao je Slavik.

Dodao je da nije zloupotrebio svoje znanje tvrdnjama o zdravstvenom stanju oštećenog.

„Svaki lekar opšte prakse može da uoči takve probleme kod pacijenata već na početku svoje prakse, ništa lakše od toga. O tome bi trebalo da se govori, kao i o sidi, kako se oboleli ne bi osećali isključenim", rekao je Slavik.

Zamenica okružnog tužioca u Beogradu Gordana Jekić Bradajić rekla je u završnoj reči da je svaka kazna preblaga za takvu vrstu krivičnog dela.

„Užasna je pomisao da neko u čijim je rukama nečiji život, u konkretnom slučaju život dečaka, na ovaj način postupa, zloupotrebljavajući činjenicu da kod dečakovog oca uživa veliko poverenje, te da on drugog izbora nema, osim da se povinuje nihilističkom i dekadentnom ponašanju lekara koji bi trebalo da mu pomogne", rekla je tužiteljka.

Dodala je da takav postupak Slavika ostavlja gorak utisak da više ništa nije sveto, pa ni život i zdravlje deteta, da je novac sve ka čemu treba težiti, po bilo koju cenu, te da je duboko zatrovao i najsvetiiji poziv, lekarski.

„Slavik ne pokazuje kajanje posle izvršenog krivičnog dela, nego zloupotrebljavajući svoje znanje degradira i diskredituje oštećenog. Optuženi se raspitivao i saznao da je oštećeni išao u specijalnu školu. Pa šta? I ja sam se raspitivala, pa sam saznala da je Slavik član Rotari kluba, a njegovo delovanje svakako nije u skladu sa ciljevima Rotari kluba", rekla je Gordana Jekić Bradajić.
(e-novine)

http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=25564


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 28 Мај 2009, 11:30

"... a sve samo zato što liječnica nije poslušala tatu " ...
Eh moj mladicu, dobro mi je to poznato iz BiH (iz tuzlanskog UKC-a 23.07.2005.)!!
Nema razlike, sve je isto na ovom Balkanu (a i sire) : ohola sujeta diletanata koji misle da su popili svu pamet ovog sveta. Sta reci na ovo sto se desilo u Hrvatskoj? Zalosno.
Nadam se da ce kazna biti primerena nedelu. Inace Hrvatska i Srbija se popravljaju, za razliku od BiH gde NISTA ne funkcionise na tom polju, sve dok gradjanima ne padne "mrak na oci"! Tada ce svako sprovoditi svoju pravdu!


"Kriva injekcija me skoro ubila, a izgubio sam i vid"

Nakon što su mu liječnici na Hitnoj u Križevcima dali injekciju Voltarena Domagoju je otpala koža i nokti. Zbog visoke temperature su mu srasli kapci

18:23 | 27.05.2009. | Piše: Marijan Sušenj

Nedostaju mi prijatelji, škola, sport, izlasci... Sve sam izgubio u jednom danu i život mi je uništen zbog liječničke nebrige, kratko je komentirao Domagoj Dugina (17) strahote koje je od Badnjaka 2007. godine dosad proživio zbog pogrešne odluke liječnice Hitne pomoći u Križevcima da njegovu upalu očiju i grla, osim običnim kapima i sirupom za kašalj, liječi injekcijom Voltarena.

- Rekao sam liječnici da Domagoju ne smije dati injekciju jer je kao dijete bolovao od epilepsije, ali nije me poslušala. Pola sata kasnije njegovo se tijelo zbog toga osipalo, pa je doktorica došla k nama kući i dala mu drugu injekciju, a onda je nastala katastrofa. Dan kasnije odvezli su ga u koprivničku bolnicu, gdje mu je bilo sve lošije zbog povišene temperature, a medicinsko osoblje izgubilo je dokumentaciju o sadržaju druge injekcije koju je Domagoj dobio. Mladića su sljedeća dva i pol mjeseca liječili u zagrebačkim bolnicama, gdje je tjednima imao temperaturu 41°C, otpali su mu svi nokti na rukama i nogama i još ih nema, stradali su mu unutarnji organi i više puta su ga operirali.

- Zbog trotjedne temperature i groznice srasli su mi očni kapci i izgorjele žlijezde koje proizvode suze, koža mi je otpala, smršavio sam 26 kilograma i imao pet operacija očiju te jednu jednjaka. Na lijevo oko vidim 15%, na desno još manje, čitam i gledam televizor s deset centimetara udaljenosti, a sve samo zato što liječnica nije poslušala tatu pa sam obolio od TEN-a, odnosno toksične epidermalne nekrolize - nabrojio je Domagoj svoje probleme, s kojima živi dvije godine. Domagojeva majka kaže kako je njezin sin morao prekinuti školovanje.

- Želimo samo da odgovorne primjereno kazne . kaže obitelj Dugina koja vjeruje u pravdu.
'SJEĆAM SE DA SMO DJEČAKA PROPISNO ZBRINULI I OBRADILI'
Došao je 24. prosinca 2007. kod nas na Hitnu zbog temperature i osipa. Zbrinuli smo ga prema propisima i zadržali četiri dana na zaraznom odjelu, a onda je nastavio liječenje u Zagrebu, rekla je ravnateljica koprivničke Opće bolnice Gordana Slavetić.

(24SATA)
http://www.24sata.hr/news/clanak/kriva- ... =main_page


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 30 Мај 2009, 18:24

Kako ono kaze Hipokratova zakletva :
"...Svoj poziv ću obavljati savesno i dostojanstveno. ..
...Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja.
Moje kolege će biti braća.
U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost..."


Da nije zalosno, bilo bi bas smesno!FUP: 11 kaznenih prijava zbog zlouporabe položaja
Tuzla, 30.05.2009 - FTV

Zbog postojanja osnova sumnje da su zlouporabili položaja ili ovlasti i krivotvorili isprave, Federalna uprava policije podnijela je Kantonalnom Tužiteljstvu Tuzla izvješće protiv 11 osoba iz ovoga grada. Sumnja se da je pet ljekara radi pribavljanja imovinske koristi sebi i drugim osobama sačinili, potpisali i ovjerili svojim pečatom više od 50 isprava i predavali ih osobama koje su ih dalje, uz zahtjev za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida, predavali ljekarskim komisijama. One su potom izdavale nalaze i mišljenja po osnovu kojih im je Služba za boračko-invalidsku zaštitu Općine Tuzla izdavala određena rješenja.

Kako FTV neslužbeno doznaje, jedan od ljekara je i Alija Sutović, koji je vještačio u slučaju Tomislava Petrovića, potom umirovljeni ljekar Kemal Sulejmanović i Emir Tupković.

http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=38

Da, da, upravo Alija Sutovic "vestaci" proslogodisnjeg sestostrukog ubicu Tomislava Petrovica!

http://www.san.ba/index.php?id=6764
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:42, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 06 Јул 2009, 08:55

Hirurski zahvat (?), hemoterapije (?)...zasto?
POGRESNE dijagnoze "strucnjaka" UKC-a Tuzla??


06-07-2009 02:00

Pacijentice dr. Šahinpašića bit će testirane na HIV?Tuzlankom ginekologu, 50-godišnjem prim.dr. Ademiru Šahinpašiću, dijagnosticiran je virus HIV-a, te je on u veoma teškom zdravstvenom stanju zbirnut na Infektivnoj klinici Univerizetskog kliničkog centra “Tuzla”. Surova vijest zaprepastila je mnogobrojne prijatelje i poznanike, ali i pacijentice dr. Šahinpašića, koje strahuju od najgoreg, te će, kako se nezvanično saznaje vrlo brzo biti podvrgnute testiranjima na HIV.

Pogrešne dijagnoze

Pored ordinacije sa najsavremenijom opremom u centru Tuzle, dr. Šahinpašić obavljao je preglede pacijentica i u Gračanici, a imao je saradnju sa Zavodom za prenatalnu dijagnostiku iz Postojne i sa Kliničkim centrom iz Ljubljane. Inače, posljednjih nekoliko mjeseci dr. Šahinpašić nije obavljao preglede zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Iz dobro obavještenih izvora saznajemo kako se ljekari najprije sumnjali na karcinom stomaka. Obavljen je čak i hirurški zahvat, ali nije bilo poboljšanja zdravstvenog stanja. Potom su ljekari posumnjali na Hotkinsovu bolest, odnosno karcinom limfnih žlijezda koji se širi na jetru i slezenu. Međutim, nakon obavljenih hemoterapija dr. Šahinpašiću ponovo nije bilo bolje.

Tek prije nekoliko dana ljekari su zaključili da je posrijedi zaraza virusom HIV-a, i od tada je dr. Šahinpašić smješten na Infektivnu kliniku.

Saznajemo kako je poznati tuzlanski ginekolog kritičnog zdravstvenog stanja, te da je priključen na aparate koji ga održavaju u životu.

Fatalna operacija

Ostaje dilema kako se poznati ginekološki stručnjak zarazio HIV-om. Navodno se to dogodilo tokom operacije jedne od pacijentica, jer su u “Ginekološkoj ordinaciji Šahinpašić”, između ostalog, obavljani i složeni hirurški zahvati…

Nekolicina Tuzlaka s kojima smo jučer razgovarali pohvalnim riječima ocijenjivala je rad dr. Šahinpašića, ali i apelirala na nadležne zdravstvene ustanove da što prije obave anonimna testiranja pacijentica koje su bile na pregledima u “Ginekološkoj ordinaciji Šahinpašić”.

Inače, na Infektivnoj klinici UKC “Tuzla” trenutno je zbrinuto osam pacijenata zaraženih virusom HIV-a. U posljednjoj deceniji evidentirano je 13 osoba s HIV virusom. Četiri pacijenta su preminula, jedan je napustio BiH, dok se osam liječi u UKC “Tuzla”.
E. Skokić

Doktorska porodica

Inače, dr. Šahinpašić je iz poznate tuzlanske porodice, a njegova supruga je uspolenica Kliničkog centra u Tuzli. I sam Šahinpašić je do prije nekoliko godina radio u UKC “Tuzla”, a onda se posvetio privatnoj praksi. S obzirom da je u svojoj ordinaciji imao najsavremeniju aparaturu, kroz njegovu ordinaciju u centru Tuzle prošle su na stotine pacijentica…
(SAN)Moja porodica je 6 meseci cekala da UKC demantuje DEZINFORMACIJU, odnosno POGRESNU DIJAGNOZU koja je plasirana od strane njihovih zaposlenika.
A zasto smo se jedva izborili za demanti? Jer je njihov tadasnji medicinski direktor Kasim Muminhodzic bio misljenja da je UKC-u takvo saopstenje "omca oko vrata" . Zato su ga vrlo, vrlo oprezno srocili!


http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... 18&page=29

To je "slavni" tuzlanski UKC : "...vodeća je ustanova u državi, u primjeni svih procedura vezanih za zdravstvo i zdravstvnu njegu a koje se rade u svim bolnicama širom svijeta..." (RTV Slon)

http://www.rtvslon.ba/index.php?option= ... 9&Itemid=1

Slatki SAMOhvalisavci!
Da ne bude zabune, ima tu i divnih ljudi, posebno bih istakla dr Seada Ahmetagica i dr Sanu Sabovic, upravo sa Infektivne klinike.
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:43, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Јул 2009, 22:37

Juce, 11.07.2009.godine, u Tuzli je sahranjen dr Ademir Sahinpasic.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Јул 2009, 22:53

Sudjenje "DOKTORKI SMRT" Amili Cvijetic-Koldzo u Sarajevu, "okoncano" je sto se tice Opstinskog suda.

Sudija Slobodan Nastic uopste NIJE doneo presudu. Pretpostavljam da je, s obzirom na tezinu NEdela, pribegao spasavanju samog sebe, te prekvalifikovao optuznicu, tako sto umesto "nesavesnog lecenja" NEdelo kvalifikuje kao TESKO krivicno delo, za koje Opstinski sud NIJE nadlezan!
Slazem se u stvari sa kvalifikacijom, samo sto sada SVE ide ispocetka i porodica ce ponovo prolaziti agoniju!
CRNA HRONIKA
11-07-2009 02:00

Odbačena optužba protiv doktorice Amile Koldžo-CvijetićSudija pojedinac Općinskog suda u Sarajevu, Slobodan Nastić u petak je odbacio optužbu protiv doktorice sarajevskog Kliničkog centra Amile Koldžo-Cvijetić, optužene da je nesavjesnim liječenjem prouzrokovala smrt pacijentice Svjetlane Zukić, te sarajevski Općinski sud proglasio nenadležnim za djelo koje se doktorici stavlja na teret.

Provedeni dokazi

Sudija Nastić kazao je kako je nakon provedenih dokaza utvrdio da se ne radi o nesavjesnom liječenju već o teškom krivičnom djelu protiv zdravlja ljudi, za koje je predviđena zatvorska kazna od jedne do 12 godina, za šta je nadležan Kantonalni sud u Sarajevu.

Izricanju presude prisustvovao je i Svjetlanin suprug Edin, njena sestra i nekoliko prijatelja. Ne želeći posebno komentarisati sudijinu odluku, kratko su kazali da će se žaliti i nadati pozitivnom ishodu. Također, kantonalni tužitelj Aziz Jahjaefendić odluku Suda nije želio komentarisati, kazavši da će uložiti žalbu.

Prema navodima optužnice, 48-godišnja doktorica je 16. jula 2007. godine, kao specijaliste za anesteziju sa reanimacijom u sarajevskoj Klinici za ansteziju i reanimaciju, pacijentici Svjetlani Zukić, radi bezbolnog poroda, primjenila takozvanu "epiduralnu analgeziju", odnosno dala joj je anesteziju u kičmu.

Probijanje kičmene moždine

Kod Zukićeve je tom prilikom došlo do zadesnog probijanja dure, odnosno probijanja kičmene moždine. Samoinicijativno i bez konsultacija sa drugim ljekarima, doktorica Koldžo-Cvijetić je počela da liječi Zukićevu u njenom stanu, primjenjujući neprikladna sredstva i metode liječenja, da bi pacijenticu u vrijeme svog dežursta, primala na Odjel Klinike i tom prilikom joj davala tzv. "krvnu zakrpu". Kod pacijentice je kasnije došlo do razvoja "hepato-renalnog sindroma", koji je nastao kao posljedica masivne nekroze jetre, pokrenute toksičnim djelovanjem lijeka ili preosjetljivošću na lijekove, kao i teškog oštećenja bubrežnog parenhima, usljed čega je Zukićeva i umrla.
A. Brkić
(SAN)

http://www.san.ba/index.php?id=7394


"Nezavisne novine", 11.07.2009.:


"Dnevni avaz", 11.07.2009. :


http://gordanasi.blogger.ba/

Dnevnik FTV 10.07.2009.

http://www.youtube.com/watch?v=AaHv9qCqhmQ

Po meni, ovde je najjasnija novinarka priloga!
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:46, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 16 Авг 2009, 21:59

Ovo je stvarno SKANALOZNO! Da covek ne poveruje! Godinama pratim sukob ove dvojice : Naim Kadic i Kemal Dizdarevic.
Ima li ovako nesto u svetu? U BiH je to izgleda normalno?
"Blago" njihovim pacijentima!

Verujte, vredi procitati.
Klikom (nekoliko puta) dobicete normalnu velicinu za citanje.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

"Slobodna Bosna", 13.08.2009.godine
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:49, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 19 Авг 2009, 22:31

Kako se borimo mi obicni gradjani sa likovima kao gore pomenutim?
Jos sa "dodatkom" tuzioca kao sto su ovi u Tuzilastvu Tuzlanskog kantona, te njihovih "gazda" iz VSTV-a?

To je borba (sto se tice BiH) s vetrenjacama.
Ipak, ja cvrsto verujem u dan polaganje racuna...

(Zasto mi se cini da sam na ovoj temi sama sa sobom ?)"SAN", 17.08.2009.godine"Nezavisne novine", 19.08.2009.godine
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:51, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Сеп 2009, 22:44

Greske, korupcija, kriminal ... to je BH stvarnost.

BiH najkorumpiranija država:
Liječnika podmićujemo u prosjeku s 247 KM, a policajca s 27 maraka

http://pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=69622

"DANI", 04.09.2009.godine istrazuju - Uvodna rec Belme Becirbasic, zatim opsirnije (6 stranica) nastavlja Dzenana Karup - Drusko.
Katastrofa! Stidi li si se ko? Odgovara li iko u ovoj drzavi? NE! Ali zato smenjuju one koji se usude reci istinu. Hipokrate, Hipokrate... nisu OVI ni culi za tebe.1.

2.

3.

4.

5.

6.

Sta reci, osim NAZDRAVLJE!
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:55, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Сеп 2009, 22:50

Nije samo u BiH Hipokrat zaboravljen...
Cudno, novine su pune primera nesavesnog lecenja.

Starici koju je ugrizao poskok rekao da se prejela

Datum: 11.09.2009 23:51
Autor: Agencije

OTOČAC - Više od 20 osoba javilo se kako bi nadležnima prijavilo neugodna iskustva s ljekarom Esadom Mujkanovićem iz Otočca, kojem se na teret stavlja da je prekršio Hipokratovu zakletvu jer je odbio da pruži adekvatnu ljekarsku pomoć pacijentu srpske nacionalnosti Bošku Radiću iz Vrhovina, koji je u Dom zdravlja Otočac dovezen sa simptomima moždanog udara.

Ako je vjerovati pacijentima - univerzalna dijagnoza dr Mujkanovića je "prejeo si se" - pa čak i onda kad te ugrize poskok!

Starici koju je zmija otrovnica prije godinu dana ugrizla na kućnom pragu, Mujkanović je rekao da joj nije ništa. "Izašla sam van iz kuće i poskok me je ugrizao za nogu. Kada su me susjedi dovezli liječniku Mujkanoviću pitao me što mi je i ja sam rekla: 'Doktore, ugrizla me zmija', a on mi je odgovorio: 'Ma kakav poskok. Vi ste se previše najeli'. Valjda je do te dijagnoze došao kada je vidio da sam dobila proliv od straha jer zmija je bila velika i debela kao štap", ispričala je 70-godišnja Marija Jelovac iz Vrhovina, kojoj je Mujkanović dao samo injekciju protiv tetanusa i ostavio je da leži u stacionaru.

"Kada se sjetim tih dana samo me je bog spasio od smrti. Na moju sreću, kada je drugi liječnik došao i pitao me: 'Što ti je bako?', onda je po nozi i ugrizu koji je bio vidljiv rekao: 'Vi morate hitno u Gospić, što vi radite ovdje'. Kada su me dovezli u bolnicu u Gospić liječnici su se čudili kako sam uopće živa. Dok sam ležala u stacionaru na jedno sam oko oslijepila, dva tjedna kasnije vratio mi se vid. Noga mi je trebalo da bude amputirana, ali ipak na kraju nije zahvaljujući liječnicima u Gospiću. Često mi danas pred oči dolaze te slike, posebno danas kada gledam ovaj slučaj da mi je današnja pamet tužila bih liječnika", dodala je starica.

(Nezavisne novine)
http://www.nezavisne.com/region/vijesti ... ejela.html

Vezano za raniji tekst od 07.09.09. :

Ljekar odbio pacijenta jer je Srbin
http://www.nezavisne.com/region/vijesti ... Srbin.html

Gde to MI (na Balkanu) idemo i dokle cemo stici?


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 20 Сеп 2009, 00:16

I OVO zovu doktorom?
De ti jadan il` menjaj profesiju, il` bezi u BiH, po mogucnosti u Tuzlu, ovde ces biti bez brige! Svasta, svasta na ovome belom svetu!
Jos ponovi u kameru GLASNO I JASNO, da ne bi bilo zabune!


90 posto Vrhovljana žele da Mujkanović više ne liječi(Foto: Dnevnik.hr)

S moždanim udarom Boška Radića doktor Esad Mujkanović nije hitno poslao u bolnicu, nego mu je navodno 5 sati davao infuziju u stacionaru u Otočcu, ali ipak postavio dijagnozu, prejedanje. Kad su Radića prijatelji došli privatnim automobilom odvesti u ogulinsku bolnicu, porječkali su se s liječnikom. 'Ja sam rekao to što sam rekao da mi je te vrhovljanske četničke gamadi dosta', rekao je početkom rujna kontroverzni doktor, nakon što u javnost procurio incident s Radićem.

>> Nije bilo moždanog udara, Mujkanoviću prijava za vrijeđanje
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/mujk ... snovi.html

Sada je i Vrhovljanima dosta doktora Mujkanovića pa potpisuju peticiju. Sjetili su se svih njegovih nemara. Vozila hitne, mještani kažu, često im je uskraćivao. 'Preko 90 posto građana srpske i hrvatske nacionalnosti, već je sada potpisalo peticiju da se doktor Mujkanović udalji sa dežurstava na hitnoj pomoći', rekao nam je Miroslav Mašić, zamjenik načelnika Vrhovina. Ravnatelj ga je i maknuo s dežurstava u rujnu, ali ne može zauvijek.

'Mujkanović je privatna osoba u svojstvu zakupca u Domu zdravlja Otočac i kao takav je dužan dežurati u domu zdravlja', objasnio je Ivica Miletić, ravnatelj Doma zdravlja Otočac. Mujkanović se u međuvremenu, navodno, nalazi u BiH.


Esad Mujkanović (Foto: Dnevnik.hr)

(Dnevnik.hr)

video :
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/90-p ... ijeci.html
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:57, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Окт 2009, 07:57

Hm, malo nam domacih ...
Svakakvog sljama se natrpalo u Bosnu.Građan: Operaciju platio 3.400 eura Foto: F. Fočo

Ilegalni zagrebački ljekar uništio mi je vid
Dr. Miro Štambuk Goraždaninu u ilegalnoj ordinaciji u Sarajevu oštetio obje rožnjače...

Goraždanin Emir Građan posljednjih godina muku muči s narušenim zdravljem, tačnije oštećenim vidom, zbog čega je upao i u začarani krug domaćeg pravosuđa, pa štetu koja mu je nanesena ne može naplatiti uprkos pravosnažnoj presudi u njegovu korist.

Pravosnažna presuda

Prije pet godina, naime, Građan se odlučio na lasersko otklanjanje dioptrije kod zagrebačkog ljekara Mire Štambuka, koji je operacije obavljao i u Sarajevu. Kako kaže Građan, ovaj ljekar radio je ilegalno, a u Sarajevo je dolazio vikendima te tada obavljao operacije kako bi izbjegao inspekcije. Ordinacija u kojoj je Štambuk radio bila je smještena u unajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica.

- Za operaciju sam platio 3.400 eura, a kupovao sam i kapi koje su koštale od 20 do 50 eura. Kako mi se vid nije ništa popravio, zvao sam doktora Štambuka i njegovu suprugu Almu, koja je u ordinaciji radila organizacijske poslove, ali su mi rekli da sam najdosadniji pacijent - priča Građan, koji je potom medicinsku pomoć potražio na drugim mjestima.

Ljekari iz Goražda, ali i Opće bolnice i Klinike za očne bolesti u Sarajevu te beogradske bolnice "Sveti vid", potvrdili su mu da je umjesto boljeg vida dobio oštećene obje rožnjače, što ga je šokiralo. Saznao je da nije ni smio biti podvrgnut uklanjanju dioptrije, jer je imao više od 50 godina, a radilo se o plus dioptriji. Zbog Štambukovog nemara morao je na četiri dodatne operacije, koje je obavio u Beogradu.

Zbog svega je pred Općinskim sudom u Sarajevu odlučio pokrenuti sudski proces protiv dr. Štambuka. Pravosnažnu presudu u svoju korist dobio je 15. januara prošle godine, ali Štambuk je, prema riječima Građana, u međuvremenu pobjegao iz Sarajeva.

- Prema toj presudi, meni je trebalo biti isplaćeno 23.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom, na ime materijalne štete. Kako nije bilo moguće da to i naplatim, moj advokat i ja tražili smo pljenidbu, što je Sud i dozvolio - kaže Građan.

Tvrdnja supruge

No, naknadno je Sud u parničnom postupku donio rješenje kojim je izvršenje pljenidbe odgođeno, jer je Štambukova supruga Alma tvrdila da su stvari u ordinaciji njene, a ne njenog supruga. Građan se žalio na takvu odluku i postupak još traje.

- Dr. Štambuk u Sarajevu je radio bez računa, bez zaposlenih, bez rješenja o radu... Obraćao sam se na adrese nekoliko državnih institucija, ali su svi objasnili kako nisu nadležni da provjere ovaj slučaj. Kada se konačno, nakon nekoliko godina, došlo do izvršenja presude, moj klijent mora čekati naplatu. Sve ovo je vrlo apsurdno - kaže Građanov advokat Elvedin Omerović.

Ordinacija ne radi od februara

Do dr. Štambuka nismo uspjeli doći uprkos nizu pokušaja. Ženska osoba koja nam se javila na broj telefona u stanu u kojem je nekada bila njegova ordinacija rekla je da Štambuk od februara ove godine ne radi u Sarajevu i da ga pozovemo na broj zagrebačke ordinacije. No, ni prilikom ovog pokušaja nismo imali više sreće. U Zagrebu su nam kazali da je dr. Štambuk otišao u Švicarsku.

Kulenović: Štambuk nije član Komore

Građanove tvrdnje da je Štambuk u Sarajevu radio nelegalno, potvrdio nam je i sekretar Ljekarske komore Kantona Sarajevo prof. dr. Fahrudin Kulenović. Prema njegovim riječima, Štambuk nikada nije bio član Komore, pa samim tim nije ni mogao poslovati legalno.
Autor: B. TURKOVIĆ

(Dnevni avaz, O1.10.2009.)
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... -mi-je-vid
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:58, учитано 1 пут укупно.


Корисников грб
nevenkagaragic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 03 Нов 2008, 19:43
Место: Tuzla
Контакт:

Re:Hipokratova zakletva

Порукаод nevenkagaragic » 12 Окт 2009, 08:00

Naravno da direktorica nije komentarisala, jer bi morala priznati gresku, a to ovoj vrsti nije svojstveno


Begić: Teške posljedice Foto: Arhiv

Zbog injekcije umalo dobila sepsu

Završila na operaciji. Plaši se da će ostati nepokretna...

Šezdesetdevetogodišnja Zilha Begić tužit će Dom zdravlja u Srebrenici u kojem je prije devet mjeseci primila injekciju i nakon toga završila na operaciji. Zilha kaže kako se plaši da će ostati nepokretna s obzirom na to da teško može na noge.

Bol u nogama

- U januaru ove godine zaboljele su me noge. Otišla sam u Dom zdravlja gdje mi je propisano sedam injekcija. Posljednju injekciju dala mi je sestra Nada i toliko me je zaboljelo da sam počela vrištati. Rekla mi je da stavim led kada dođem kući, jer je vidjela šta je uradila s obzirom na to da je rana počela crniti - kaže Zilha.

Dan kasnije otišla je u Dom zdravlja gdje joj je rečeno da stavlja obloge, a kada joj nisu pomogle ljekari su joj propisali kremu.

- Četiri mjeseca hodala sam na koljenima. Nisam mogla leći na leđa. Kada sam ponovno otišla u Dom zdravlja, rekli su mi da moram kod hirurga Lazara Prodanovića, koji ima privatnu ordinaciju u Bratuncu. Doktor Prodanović rekao mi je da u svojoj praksi nije vidio sličan slučaj i zbog mogućnosti dobivanja sepse poslao me u Zvornik.

U zvorničkoj bolnici starica je provela 18 dana.

Teško kretanje

- Sva sam bila otekla, i noge i ruke, oči su mi bile zatvorene. Doktor Zoran Komljenović uradio je operaciju, a o čemu se radilo dovoljno govori to da je dr. Prodanović doveo sestre i rekao im da dobro vide šta nepažnja može uraditi. Kazao im je da mi je sestra dala injekciju u neki mišić i venu - priča Zilha.

Kako kaže, ljekari su joj kazali da su joj prilikom operacije odstranjeni lopatica i hrskavica. Sada ne može dugo sjediti. Po ravnom se teško kreće, a uzbrdo nikako.

- Kada sjedim i učim Kur'an, stavim jastuk iza leđa. Ne mogu hodati ni po čaršiji, a najviše mi je žao što ni na jednu teraviju nisam mogla otići - govori Zilha.

Ljiljana Ivančić, direktorica Doma zdravlja Srebrenica, nije željela komentirati slučaj.

Prodanović: Ovakvi propusti nisu rijetkost

Hirurg Prodanović, inače poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji je pomogao Zilhi, kazao je za "Avaz" kako nije rijetkost da se dešavaju ovakvi propusti. Odmah se sjetio slučaja za koji smo ga pitali, navodeći da je kod pacijentice, prilikom davanja muskularne injekcije, došlo do nekroze u predjelu desnog buta.

- Komplikacija je vjerovatno izazvana pogrešnim davanjem injekcije, zbog čega je bilo neophodno otkloniti nekrotični dio tijela, odnosno kože i tkiva - rekao je Prodanović.

Autor: Me. Mu.

(Dnevni avaz, 02.10.2009.)
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/moza ... bila-sepsu
Последње учитавање од nevenkagaragic дана 17 Нов 2014, 09:59, учитано 1 пут укупно.[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable