Fudbalska reprezentacija Srbije sastaje se sa selekcijom Australije u četvrtak ujutro od 11 časova u Šangaju u prvom kolu Grupe A olimpijskog turnira. Selektor Miroslav Đukić izjavio je da veruje u svoje igrače i da je ubeđen da Srbija ima dovoljno dobar tim da ispuni očekivanja navijača.
"Veoma dobro smo iskoristili pripremni period. Verujem u momke, znam da je njihova želja ogromna. U četvrtak će igrati Srbija, bićemo jedan kolektiv, ubeđen sam dovoljno moćan da ispuni očekivanja. Ali, znam da nas očekuje tvrda i izjednačena utakmica, gde jedna greška može da odluči pobednika - zato, mi je nikako ne smemo napraviti", rekao je Đukić.
Završne pripreme tima Srbije za Olimpijske igre trajale su dve nedelje, a Đukić nema problema sa povređenim igračima. Meč prvog kola u Šangaju biće dobra prilika za revanš Australijancima za debakl na prethodnim Igrama, u Atini, kada je Australija slavila sa 5:1.
"Poštujemo našeg prvog protivnika. Znamo da su se Australijanci za učešće na Igrama pripremali skoro dve godine i da je iza njih mnoštvo prijateljskih susreta. Mnoge od njih smo gledali i detaljno analizirali. Za olimpijske reprezentacije se ne mogu vezivati globalne fudbalske karakteristike nekih zemalja. Recimo, ovaj njihov tim je sastavljen od veoma visokih i brzih igrača, po čemu i nisu bili poznati", rekao je Đukić.

Kapiten reprezentacije Vladimir Stojković istakao je da je cilj srpskog tima ulazak u četvrtfinale.
"Kao sportista, osećam veliku sreću što sam u prilici da postanem akter Igara. Kao kapiten, ispunjen sam ponosom što ćemo premijerno predstavljati Srbiju u kolektivnom sportovima na olimpijskim igrama u istoriji. To je nezaboravno, to mnogo znači. Znajte da nas već samo to obavezuje u ogromnoj meri da budemo najbolji što možemo. Slede takmičarske ambicije i značaj osvajanja bodova, što samo upotpunjuje tvrdnju o važnosti meča protiv Australije. Posmatrali smo snimke sa njihovih utakmica, ali smo dosta više brinuli o sebi. Idemo hrabro, težimo četvrtfinalu, ali mudro, bez velikih obećanja", izjavio je Stojković.
Meč Australija – Srbija biće odigran na stadionu 'Šangaj', od 17 sati po lokalnom, odnosno 11 sati po našem vremenu, a 2 sata i 45 minuta kasnije počinje drugi duel u grupi, kada se sastaju selekcije Obale Slonovače i Argentine.
Srbija će prvi put igrati u belo-belo-crvenoj kombinaciji, dok će Australija nastupiti u tamno zeleno-žutim dresovima. Glavni sudija meča biće Žerom Damon iz Južnoafričke Republike. Pomagaće mu zemljaci Enok Molefe i Selestin Ntagungira, dok je za četvrtog sudiju određen Austrijanac Tomas Ajnvaler.
Svih 56.000 ulaznica za susrete Australija - Srbija i Obala Slonovače – Argentina odavno su prodate. Vremenska situacija u Šangaju je i dalje nepromenjena. Vlažnost vazduha se ne spušta ispod 94 procenta, tempetarura je blizu 40 stepeni, ali na sreću od utorka više ne pada kiša.