SVEBOR

Уредник: ignja

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
Srećko Knjž
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 2
Придружен: 26 Мај 2008, 12:09
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

SVEBOR

Порукаод Srećko Knjž » 26 Мај 2008, 12:27

http://www.svebor.org.yu

svebor.srecko@gmail.com

ПРЕДАЊЕ ЗА БУДУЋНОСТ

У свебору је сажето све народно знање и умеће о борењу и преживљавању у свим равнима, од духовне до физичке. Српске вештине борења сачињавају сједињени елементи изворног народног традиционалног начина надметања и борења, сачувани методи хајдучко-ускочких борилачких искустава, пастирске вештине борбе штапом, ножем и алаткама као и реконструисане витешке вештине. Све заједно је експериментално проверено упоредном методом кроз све савремене борилачке спортове и вештине. Снажну теоретску подлогу свебор има у светосавској борилачкој философији и етици.

БОРИЛАЧКА ДОКТРИНА СВЕБОРА. Свебор је највиши ступањ борилачких вештина, витешки врх борења. У свебор теорији су и савремена сазнања највећих српских борилаца и тренера. У стварној борби човек никада не примењује оно што је годинама увежбавао на тренинзима, сав наук пада у воду и човек се туче онако како му се тукао прадеда, отац, туче се махинално, онако како му је у генима. Али, остала је да вреди снага, брзина, издрживост, спретност, брзина одлучивања, храброст и интелигенција. Ова теорија се зове „генетичка теорија свебора". Зато при вежбањима инсистирамо на слободи личног израза, на личном стилу, на оригиналности и духовитости, уз снажну физичку припрему и психолошку мотивацију.

ПРИСТУП СВЕБОРУ (РИТУАЛ). Вежбачи стану у круг зато што су сви једнаки, ако их је више у два круга, старешина, први међу једнакима, стане према истоку, сви ставе три спојена прста десне руке на средину груди, тамо где је заиста срце, подигну три прста директно увис и поглед такође. Спусте руку опет до срца и испруже је дланом нагоре према старешини. При том лева нога је у искораку напред. Потом се сви окрену истоку, прекрсте и очитају молитву Оче Наш.

Борење с песмом и уз музику је традиција стара колико су и Срби стари. Песму и музику током вежбања сврставамо у један од ритуала свебора и у његову доктрину проистеклу из менталитета народа, из његове веселости, из љубави, из светосавља и дубоке вере у Бога.

ПРАВИЛА СВЕБОРА:

1. Повреде су забрањене.

2. Свебор треба да буде забаван, занимљив, духовит.

3. Свебор се вежба весело, спонтано, са радошћу и уз музику.

4. Не сме се изазивати агресивност и острашћеност.

5. Крзативност је нешто најпожељније у свебору. У складу са српским
борилачким традицијама тражи се оригиналност, маштовитост,
непредвидивост.

6. Дисциплина се одржава најпре самодисциплином.

7. Остваривати хармонију међу вежбачима, са старешином. Не сме бити дисхармоније,
тражи се уздржавање од љубоморе, свађе, оговарања.

8. Старешина је назив у свебору за тренера.

9. Сваки клуб (дружина) има своју славу и свебор као организација заједничку -
светог Стевана Високог (Лазаревића).

ПОДЕЛА У СВЕБОРУ. Свебор је једна јединствена вештина која се по хоризонтали дели на спорт, вештину и рекреацију, а по вертикали на традиционални, експериментални, тотални и духовни свебор.

ЗВАЊА У СВЕБОРУ.

1. ПРИПАДНИК је звање за почетника који вежба шест месеци.

2. ПРЕДЊАК годину дана.

3. ЧЕЛНИК1,5годину.

4. УЧИТЕЉ две године.

5. ВОЂА три године.

6. СТРАТЕГ четири године или по позиву

7. СТАРЕШИНА се постаје после пет година у свебору или по позиву.

8. САВЕТ СВЕБОРА

9. САБОР СВЕБОРА

СВЕБОР ЈЕ НАШ ОДГОВОР

Свебор је српски и светосавски одговор. То је једина борилачка вештина која има благослов Његове Светости патријарха српског г. Павла. Свебор подржавају многи философи, професори универзитета, књижевници, песници, научници, доктори, сликари, вајари, музичари, спортисти, спортски радници али и људи из народа који кад виде шта радимо одмах у томе препознају себе и своје. Такође имамо подршку неколико српских владика, духовника и многих свештеника.

Свеборци су они који су обновили стари забрањени српски религијски обичај вађења крста из реке на Богојављење. Већ ове године био је то величанствени догађај у више градова.

Друга традиција коју смо обновили јесте Ђурђевдански уранак. Затим, за Цвети, славу Општине Стари град, на месту на коме се налазио замак светог Стевана Високог одржавамо Мегдан на Калемегдану, такмичење у традиционалним српским народним и витешким вештинама борења уз пратњу песама, игара, стихова, афоризама.

На Духове, о слави Општине Чукарица, на Бановом Брду одржавамо већ традиционално Свесрпско првенство у народном рвању, у слободном рвању и у тоталном свебору (слично Ултимејт фајтингу).

У свебору је обавезан и добротворни рад.СВЕБОР је вештина борења заснована на најбољим традиционалним искуствима борења а оцавремењена новим знањима и методама.

СВЕБОР је једини частан борилачки систем у свету јер је његове философске и етичке темеље поставио један светац -Свети Сава.

КЛУБОВИ СВЕБОР САВЕЗА СРБИЈЕСВЕТИ РАТНИК (Предраг Милошевић 011/2438-673, 064/171-52-48, Ненад Матејић 064/26-13-492) Београд.

ВОЈВОДА (Владе Вујичић 063/85-07-612) Београд.

КЛУБ БОРИЛАЧКИХ СПОРТОВА СРЕМЧИЦА (Михајло Ристић 063/81-39-118) Београд.

БРАТСТВО "БЛАГОВЕСТИ", Богословски факултет, (Петар Николајевић 011/32-32-882) Београд.

ШАБАЧКИ ДЕЛФИНИ (Војислав Мијић 063/84-95-494) Шабац.

ВОЖД (Дејан Лазаревић 064/20-29-710) Младеновац.

ЛАВИРИНТ (Сања Радовановић 064/12-33-267) Београд.

ВОЈВОДА МОМЧИЛО (Горан Крстић 010/33-32-04) Пирот

ТОРЛАЦИ (Срећко Милосављевић 019/73-46-26 и 064/21-64-159 E-mail: svebor.srecko@gmail.com) Књажевац

СВ. КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ (Арсен Андрић, др Срђан Томић 063/83-59-550) Врање.

СВ. КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ (Љиљана Андрић 064/19-81-632) Ниш.

СРЕМСКА МИТРОВИЦА (Драган Сабљов 063/81-40-999) Сремска Митровица.

КРАГУЈЕВАЦ (Србољуб Димић 034/36-13-13) Крагујевац.У оснивању:

ХЕРЦЕГ НОВИ (Војислав Белоица 088/33-70-43) Херцег Нови

СОКО (Србољуб Јанковић 021/30-18-48) Нови Сад.

СВ. СТЕВАН ВИСОКИ (Ненад Ивић) Жабари.

ХИТ (Ненад Пејаковић 011/75-32-93) Београд.У иностранству:

СИДНЕЈ (Миодраг Јерковић Дуги) Аустралија.

ПЕРТ (Дејан и Ненад Ђурђевић) Западна Аустралија.

ПЕРТ (Чедо Милић, Горан и Страхиња Бановић) Западна Аустралија.

СВЕБОР СРПСКИ (Хаџи Предраг Весић) Цирих, Швајцарска.

СВЕБОР захтева витешко понашање у борењу поштовањем највиших моралних норми из Српског витешког кодекса и Седам српских заповести што му даје духовну снагу.

СВЕБОР је самосвојна борилачка вештина коју је могуће прилагодити себи, својој индивидуалности, својим физичким и психичким особеностима.

СВЕБОР се учи лако јер се носи у генима, кроз њега се обнављају заборављене вредности и развија своја култура а не туђа.

СВЕБОР садржи све најважније из стварног и победничког борења као и најбоље методе самоодбране.

СВЕБОР поред борбе голим рукама, обучава и борењу хладним оружјем, импровизованим оружјем, затим борење на даљину итд. Припрема за свебор садржи све најлепше елементе класичне гимнастике.

СВЕБОР обнавља предање, развија народну културу па у склопу тога и физичку културу.

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable