Novorodjence

Detinjstvo, odrastanje, igra, razvoj...
Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Novorodjence

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 20:35

Pri otpustu iz porodilista majka i beba dobijaju pratecu dokumentaciju,
otpusne liste. Otpusna lista za bebu, tacnije List za novorodence , sadrzi
sve podatke o bebi, od trenutka radanja do izlaska iz porodilista.
Popunjava ga lekar neonatolog, a majka ga daje na uvid lekaru u decjem
dispanzeru na prvoj kontroli. Lekar pedijatar upisuje potrebne podatke
u zdravstveni karton i vraca ga majci.

Osnovni podaci

Prvo sto se u List upisuje su podaci o porodilistu, broj protokola novorodenceta,a zatim ime i prezime majke, datum i vreme radanja deteta. Pored pola deteta,upisuju se i njegova tezina, duzina i obim glave. U List za novorodence se upisuje i kakav je porodaj bio (prirodan) i da li je bilo intervencija (carski rez, vakuum,forceps i sl.)

Apgar zbir


Mnoge roditelje ce zbuniti brojevi i "ocena" bebe, npr. 7/ 8 ili 9/ 10.
To je Apgar score, odnosno ocena detetovih zivotnih funkcija i njegovog
izgleda. Ovaj test je razvila dr Virdzinija Apgar kao nacin za brzu medicinsku procenu stanja bebe. Prvi broj oznacava ocenu u prvom minutu zivota bebe, a druga ocena se daje posle 5 minuta. Znaci odmah po rodenju, jos u sali, lekar pedijatar neonatolog pregleda dete i ocenjuje sledece: respiraciju (disanje), srcanu frekvenciju(broj otkucaja srca), boju koze, misicni tonus i reflekse. Ocene su 0, 1 i 2. Na osnovu
njihovog zbira lekar procenjuje kakvo je stanje deteta i da li je potrebno raditi npr.reanimaciju (najcesce usisavanje sadrzaja iz disajnih puteva i primena kiseonika). Test se zatim ponavlja 5 minuta po rodenju, i od te ocene zavisi da li ce lekar budno pratiti bebu ili je smestiti sa ostalim "drugarima".Vece ocene su znak da je dete dobro napredovalo
kod mame u stomaku i da je dobro podnelo sam porodaj. Druga ocena je uvek veca od prve (sem u retkim slucajevima, kada postoji neki problem), sto znaci da mozete biti bezbrizni posebno
sto cete ih videti tek kada krenete kuci, jer List za novorodence dobijate pri otpustu.

Krvna grupa


Pored krvne grupe i Rh faktora majke upisuje se i krvna grupa i Rh faktor bebe. Radi se i biohemijska analiza krvi kako bi se pratile vrednosti bilirubina, glukoze ili otkrile neke anomalije (anemija i sl.).

Opis stanja deteta


U ovoj rubrici se opisuje dete, odnosno njegovo ponasanje u novom, spoljnom svetu. Opisuje se tonus misica (da li je previse u grcu- hipertonicno, ili je misicni tonus smanjen- hipotonicno), da li jeci, stenje, da li ima neki deformitet stopala, misica vrata ili kicme i sl.

Bilirubin


Mnoge bebe jos u porodilistu imaju fiziolosku zuticu. To je normalna pojava i ne bi trebalo da zabrinjava roditelje. Ako su vrednosti bilirubina 2. dana (po rodenju) vece od 215 mikromola po litru (mmol/ l) ili treceg dana vece od 290 mmol/ l , beba ide na tzv. "suncanje", odnosno na fototerapiju. Kada je vrednost bilirubina ispod 215 mmol/ l, beba se otpušta iz porodilišta.

U List za novorodence se upisuju: najvisa vrednost bilirubina i vrednost na otpustu.

BSG vakcina


Sve donesene bebe (koje imaju preko 2, 5 kg) dobijaju BSG vakcinu u porodilistu. To se obavezno oznacava u Listu. Ukoliko beba ne dobije vakcinu u porodilistu, onda se vakcinise u domu zdravlja.

Ishrana

U porodilistu ishrana beba moze biti prirodna ( kada beba samo sisa), mesovita (pored sisanja se dohranjuje adaptiranom formulom) ili vestacka (samo adaptirana formula).

Takode se upisuje i kada je bio prvi podoj. Mame koje su u Bebi frendli programu svoje bebe pocinju ranije da doje (nekad i posle samo par sati od rodenja).


Opis stanja novorodenceta pri otpustu iz porodilista

Opisuje se spoljasnji izgled deteta (boja koze, cista ili necista koza i sl.), pupak(da li je otpao ili ne), abdomen (stomak), misicni tonus, refleksi.

Telesna tezina pri otpustu

Normalno je da beba u porodilistu izgubi 10% tezine koju je imala na rodenju. Ipak,mnoge bebe iz porodilista izadu sa vecom tezinom.

Zavrsna dijagnoza


Ovde se navodi da li je dete rodeno pre termina, u terminu ili posle njega.

Preporuka lekaru


U ovoj rubrici se navodi da li je beba imala:fiziolosku zuticu, hipo ili hiperglikemiju, da li je tokom porodaja doslo do povredivanja bebe (prelom kljucne kosti - iako neprijatno zvuci beba nema bolove zbog ovog preloma i on zaraste veoma brzo, za 7 dana; prelom ramena- ozbiljniji prelom; intrakranijalna krvavljenja,tj. krvavljenja u mozgu i sl.), kao i sve anomalije koje su uocene na porodaju ili pri otpustu
(deformiteti stopala- na unutra, spolja, rigidna; kukova -labavi; kicme; tortikolis; rascep usnezecje usne i sl.).

Pri otpustu se roditeljima savetuje kom lekaru da se obrate (fizijatar, ortoped), a to se i upisuje u List za novorodence. Ako beba nema nista od prethodno navedenog, prva kontrola se obavlja u decjem dispanzeru u domu zdravlja za mesec dana.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 20:38

Roditelje tek rođene bebe mnogo toga može zabrinuti, ili čak iznenaditi, kada je u pitanju njen izgled, ali i svakodnevna nega.Neke pojave koje na prvi pogled deluju zabrinjavajuće su u stvari potpuno normalne i očekivane, tako da nema razloga za brigu!


Prepoznajte razlog plača
Beba ima mnogo razloga za plakanje: gladna je, hladno joj je ili, pak, vruce, pelena joj je prljava, usamljena je, možda je nešto žulja, itd. Kada vam iskusne mame kažu da cete za mesec dana tacno znati zašto vaša beba place,naravno da im ne verujete. Ipak, to je istina. Zato, naculjite uši i osluškujte.
Krepak, snažan plac, s kratkom pauzom, dok dete udahne vazduh I nastavi da place, obicno oznacava glad. Deset do petnaest dana po roðenju novorodjence ima potrebu više da jede nego prvih dana (“uhvatilo se snage”), i moguce je da ce tada cesce plakati, jer ce osecati glad. Takoðe, proverite da li je beba dobro obuhvatila areolu i bradavicu, jer se može desiti da vuèe u prazno. I dok vi mislite da se lepo najela, ona je ustvari ostala gladna i zato place! Ukoliko bebu hranite preko flašice(adaptiranom mleènom formulom), obavezno proverite da mleko nije prevruæe ili hladno, jer i to može biti uzrok.
Plaè svakog dana, najcešce u isto vreme, uz vrištanje i grcenje (dok je u meðuvremenu bilo sve u redu) je znak da je muèe grèevi. Posle svakog podoja držite bebu da podrigne kako biste joj olakšali izbacivanje vazduha koji je unela sisanjem i bar malo ublažili stvaranje grèeva.
Iako je nahranjena, presvuèena, utopljena, zdrava, beba i dalje plaèe. Najverovatnije traži sigurnost vašeg zagrljaja, zato joj ispunite želju. Uzmite je nežno u narucje i privite uz sebe da oseti vašu blizinu i toplotu.
Ako beba place tiho, unjkavo, kao mace, moguce je da je nešto boli. Ako ne uspete da je umirite i ako joj se opšte stanje pogoršalo, obavezno je odvedite kod lekara!

Kad beba drhti Tremorni pokreti se èesto zapažaju kod novoroðenèadi prvih dana po roðenju i to najèešæe kad plaèu. Posebno je izražen tremor brade, pa mamama i tatama može veoma èudno da izgleda beba kojoj drhti brada. Ova normalna pojava je deo razvojne faze nervnog sistema koji u ovom, ranom, periodu još nije zreo. Roditelji su skloni da pomisle da beba drhti jer joj je hladno, ali umesto da svoje èedo utopljavate, uzmite ga nežno u naruèje i privijte uz sebe da osetu vašu blizinu i bezgraniènu ljubav. To su najvažnije stvari kada je u pitanju sazrevanje nervnog sistema.

Beba se trza Posmatrali ste svoju bebu kako spokojno spava, a onda se ona odjednom u snu snažno trgnula.Verovatno ste se i vi trgli zajedno sa njom. Sledeæih nekoliko dana provodite tako što je pomno posmatrate i svaki put kada se trgne (pri tom zabaci ruke u vis, raširi šake koje su inaèe èvrsto stisnute u pesnice, pa ih brzo skupi na grudima kao da je nešto snažno zagrlila), vi se uplašite. Da li je sve u redu sa njom? Lekari se brinu kada trzanje izostane, što znaèi da je ovo potpuno normalna i poželjna pojava, a poznata je i kao Moroov refleks. Trzanje se kod nekih beba javlja èešæe, kod drugih reðe, nekada bez razloga (èak i u snu), ali najèešæe kao reakcija na snažnu buku, drmanje ili oseæaj da pada (kao kada se mala beba naglo podigne pa ima oseæaj da je izgubilaoslonac - «tlo pod nogama»). Beba se ponekad tako jako trgne da uplaši samu sebe i zaplaèe. Inaèe, kod novoroðenèadise èesto testira ovaj refleks, jer je njegovo prisustvo još jedan znak da nervni sistem dobro funkcioniše.

Otečene grudi Novoroðenèad, i devojèice i deèaci, mogu imati uveæane grudi, pa i po koju kap “mleka”. To je posledica priliva majèinih hormona neposredno pre roðenja i nestaæe za nekoliko dana.

Plik na usni Kod nekih beba se od sisanja (bez obzira da li su na dojci ili flašici) na sredini gornje usne može pojaviti plik. Nastaje kao posledica snažnog sisanja, ali bebi ne smeta i prolazi spontano.

TemenjačaTemenjaèa nastaje taloženjem izumrlih æelija na koži glave, i uglavnom se formira na temenu. Najbolji naèin da se ona ne pojavi je svakodnevno pranje glavice odgovarajuæim bebi šamponom (koji se nanosi u malim kolicinama, bez preteranog sapunjanja) i dobro ispiranje pod mlazom mlake vode! Meðutim, dešava se da se, iako roditelji redovno peru bebinu kosu, temenjaèa ipak pojavi. Najèešæi razlog je taj što se plaše da, zbog fontanele, diraju bebino teme pa ne isperu dobro naneti šampon.

Ukoliko se temenjaèa ipak pojavi, njeno otklanjanje treba da bude postupno. Najpre se deo glave gde je uspela da se stvori dobro “natopi” bebi uljem ili sterilnim parafinskim uljem, I to sat, dva pre kupanja. Zatim se bebi opere kosica, dobro ispere i bebi èešljem (koji nikako ne sme biti oštar) se išèešljava u svim pravcima. Prilikom ovog postupka roditelji moraju da budu veoma pažljivi kako ne oštetili nežnu kožu glave. No, ukoliko primetite da je dete sklono ovoj pojavi, promenite vrstu šampona.

Krmeljive očiZa vreme poroðaja bebine oèi su izložene delovanju vaginalne flore koja može da izazove infekciju. Zbog toga posle svakog kupanja oba oka treba prebrisati tupferima od vate koji su natopljeni prokuvanom i ohlaðenom vodom. Ovo je najbolje uraditi kada je beba na leðima, i to tako što se levom rukom fiksira njena glava, a desnom se brišu oèi,uvek samo jednim potezom od spoljne ka unutrašnjoj strani oka (prema nosiæu).Za svaki potez mora da se upotrebi novi tupfer, kako se eventualna infekcija ne bi proširila. I, naravno, vodite raèuna da vam ruke uvek budu èiste. Ukoliko se kod vaše bebe i dalje stvaraju krmelji, isti postupak možete ponoviti sa 3% rastvorom borne kiseline (acidi borici), u trajanju od dva do tri dana.

Začepljen suzni kanal Zaèepljenje suznog kanala je uroðena anomalija koja nastaje zbog nerazvijenog i nezavršenog suznog kanala I javlja se kod 4% novoroðene dece. Refleks luèenja suza se kod beba uspostavlja mesec dana posle roðenja, što znaèi da novoroðenèe nema suze dok plaèe. Ako se detetu u jednom ili oba oka nakupljaju suze tako da je oko stalno suzno i krmeljivo, verovatno je uzvodni suzni kanal zaèepljen. Ukoliko se u prvih 6 meseci bebinog života suzni kanal spontano ne otvori, onda roditelji treba da primene specifiènu masažu, naravno uz konsultaciju sa oftalmologom. Ovaj postupak se sastoji u tome da roditelj prstom pritiska unutrašnji deo oka, tj. koren nosa i pokretima odozgo nadole pokušava da potisne teènost koja se nalazi u suznoj kesi. Redovnom masažom može da se otvori suzni kanal. Meðutim, ona èesto nije rešenje, veæ mora da se primeni posebna intervencija - sondiranje suznog kanala. Ukoliko roditelji ne preduzimaju ništa po ovom pitanju (odlazak kod lekara i dr.) veæ èekaju da priroda uèini svoje, prave veliku grešku. Naime, ovako napunjena suzna kesa je stalni rezervoari infekcije. U njoj mogu da se stvore bakterije koje izazivaju upalu rožnjaèe i konjuktive i dovedu do ošteæenja vida. Zato, ako primetite da oko vašeg deteta stalno suzi, ne gubite vreme, veæ ga odvedite kod oftalmologa.

Minijaturni nokti Pogled na majušnu šaku i prstiæe razneži svaku majku. Ali, pomisao da sa tih malih prstiæa treba da iseèe još manje noktiæe sigurno izaziva strah. Mnogi roditelji se plaše da æe prilikom obavljanja svakodnevne nege povrediti bebu, jer ona je tako majušna, ali taj strah jednostavno moraju da prevaziðu. Svakodnevnom negom, što ukljuèuje i podsecanje noktiæa, doprinosimo bebinom zdravlju. Bebini nokti zahtevaju posebnu negu. Veoma su mekani, brzo rastu i lako se lome. Pošto su joj rukice slobodne, beba može da se izgrebe po licu,a ispod njih se èesto sakuplja i prljavština, koju ona stavljanjem prstiju u usta može da unese u organizam. Nekada su majke stavljale na bebine ruke male pamuène rukavice, jer se verovalo da noktiæe ne treba seæi pre nego što beba navrši èetrdeset dana. Naravno, ovo je potpuno neopravdano, jer se mogu zalomiti,što je veoma bolno.Zato ih treba redovno podsecati. Potrebne su oštre makazice sa zaobljenim vrhom, a pre svake upotrebe ih treba prebrisati alkoholom. Naravno, i vaše ruke moraju biti èiste. Nokte na bebinim rukama se seku tako što se dlanom leve ruke obuhvati njena šaka, a prstiæ na kome se podseca nokat fiksira izmeðu kažiprsta i palca. Nokat se iseèe luèno i nikako dublje od vrha jagodice. One na nožnim prstima u prvo vreme nije potrebno podsecati, jer se oni sami lome, pošto su, kao i na rukama, veoma mekani. Što je beba veæa, nokte treba podsecati, i to samo u pravoj liniji, ne luèno.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 20:39

Kada se rodi, novorodjena beba vec ima vise od 70 instinktivnih refleksa, od kojih su neki vitalni za prezivljavanje

Bebe se radaju sa više od 70 instiktivnih refleksa, no svega se nekoliko redovno proveravaju. Neki od njih, kao što je disanje i traženje bradavice su vitalni za preživljavanje. Drugi, iako veoma jaki prvih par sati po rodenju, išcezavaju u narednim danima i mesecima, da bi bili ponovo ‘’nauceni’’ u kasnijim stadijumima razvoja deteta.


Refleks sisanja

Ovo je najvažniji refleks koji bebi omogucava preživljavanje, tj. ishranu. Najlakši je za proveru - zagolicajte bebu po obrazu i ona ce okrenuti glavu u tom pravcu tražeci hranu.

Ako dotaktnete centar njene gornje usne otvorice usta. Ako joj stavite vaš (dobro oprani) mali prst u usta, iznenadice vas kako ce jako sisati. Ovaj refleks nestaje oko cetvrtog meseca bebinog života, kada ona može aktivno tražiti hranu pogledom i gestovima.


Refleks hodanja

Ako cvrsto držite bebu ispod rucica u uspravnom položaju i spustite joj stopala na podlogu, videcete da ce ona zapoceti prilicno snažne koracaje, stavljajuci jedno stopalo ispred drugog. Ovo nije pravo hodanje, vec refleks koji slabi izmedu trece i šeste nedelje života, sve dok dete zaista ne nauci da hoda oko prvog rodendana.


Refleks stepenica

Slican je refleksu hodanja - ako držite bebu u uspravnom položaju tako da joj noga dodirne ivicu stola, ona ce automatski podici stopalo kao da hoce da se penje. Ovaj refleks se javlja i kada su u pitanju bebine ruke - ako joj ivica stola dodirne podlakticu ona ce instiktivno podici ruku.


Refleks hvatanja

Ovaj refleks potice od naših dalekih praistorijskih predaka, kada je bio nužan da bi se beba držala za majku ili granu (još jedan refleks važan za preživljavanje). Stavite prest na bebin dlan i videcete kako ce ga snažno uhvatiti. Taj stisak je toliko jak da beba može držati sopstvenu težinu svojim rucicama.
NE POKUŠAVAJTE DA OVO PROVERITI!

Ako zagolicate bebin taban primecite pojavu ovog istog refleksa.

Prvih par meseci beba ce držati šake stisnute u pesnice veci deo vremena i bice potrebno da se ovaj refleks izgubi da bi mogla da pocne sa hvatanjem predmeta. Od treceg meseca bebine šake bice sve cešce otvorene i ona ce sama odluciti kada želi da nešto uhvati (igracku ili flašicu, na primer).


Refleks oka

Ako dodirnete koren bebinog nosa ona ce trepnuti. Isto ce se dogoditi ako se uplaši i ako upalite jako svetlo (bez obzira da li gleda ili žmuri).
Nemojte nikad da uperite jako svetlo direktno u bebine oci.

Prvih nedelja beba ce gledati ispred sebe bez obzira da je okrenete levo ili desno. Ova pojava poznata kao ‘’lutkine oci’’ nestaje posle deset nedelja.


Moro refleks

Ako beba ima osecaj da ce pasti ona koristi Moro refleks. Videcete kako naglo pruža ruke, kao da pokušava da vas zgrabi. Istovremeno ona skuplja nožice kao da i sa njima želi da se uhvati. U tom trenutku glavica ce joj se trgnuti unazad, jer su refleksni pokreti ruku i nogu poremetili kontrolu glave, pa je ovaj pokret nacinjen u smislu povratka ravnoteže.

Ne pokušavajte da ovo isprobate sami

Moro refleks je izgubio svoju prvobitnu svrhu - da sacuva praistorijsku bebu od pada.

Vaša beba nema istu snagu mišica kao njeni davni preci.

Ovaj refleks nestaje kada beba napuni tri meseca.


Refleks puzanja

Ako stavite bebu na stomak njena prirodno sklupcana poza ucinice da izgleda kao da ce poceti da puzi. Guza ce joj biti visoko dignuta, kolena savijena ispod tela, a kada se bude ritala cak ce se možda i malo pomeriti unapred. Ovo nije pravo puzanje i refleks nestaje cim beba pocne da leži ispružena.


Da li ste znali?
Ako je vaša beba rodena pre vremena ona možda nece imati sve reflekse kao dete koje je rodeno na vreme. Mnogi refleksi se razvijaju tek u 33. i 34.nedelji trudnoce.
Sve životinje osim ljudi mogu da ustanu i hodaju ili su pokretne par sati po rodenju.
Osmeh koji se može videti kod novordencadi nije ‘’pravi’’. Tek oko šeste nedelježivota beba šalje prvi svoj osmeh izazvan interesantim zvucima ili prizorima.
U prvih nekoliko nedelja života vaša beba ce biti testirana nekoliko puta. Prvi put, pet minuta nkon rodenja, njeno stanje ce biti procenjeno i izraženo tzv.Apgar zbirom. Za svaku od 5 kategorija beba može dobiti od 0 do 2 boda.

U Apgar zbir ulaze ocene za:

1. srcanu radnju

2. disanje

3. boju kože

4. mišicni tonus

5. reflekse

Ovaj test se posle nekoliko minuta ponavlja i tako se dobija ona cuvena ‘’ocena’’ na primer 9/10 ili 9/9.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 20:42

Dete diše na nos, spava gotovo neprekidno, budi se samo kada je gladno ili kada ga nešto boli, ili ako mu smeta mokra pelena, ili ga žulja neki čvor ili prevoj na peleni. Njegov plač je njegov govor, ono se na taj način majci žali i traži od nje da otkloni ono što ga muči ili mu smeta.

Plač gladnog odojčeta je zvonak, snažan, dok je plač zdravog deteta , kad izražava ljutnju, neravnomeran i jak, a bolesno odojče cvili i stenje slabim glasom. Ako je mokro ili oseća neki bol, ili je gladno, ono traži da ga prepovijemo, nahranimo, ili da mu otklonimo smetnju ili bol. Inače, kada je budno, a ne oseća neku neprijatnost, novorođenče je mirno, ne prati, nema još nikakvih saznanja. Ono još ništa ne zna, niti koga poznaje, niti ga šta zanima pa zato i ubrzo opet zaspi. Majka treba da nauči šta joj dete kaže svojim plačem, a ne da mu, čim zaplače, gurne dojku u usta.

Prevremeno novorođenče - nedonošče obično je mnogo lakše po težini i manje po dužini. Ono je mršavo, koža mu je naborana, ali tanka i pokrivena sa puno finih malja, kosa mu je slaba i kosti lobanje meke i razmaknute. Ovakvo novorođenče ima vrlo slabo razvijene nokte ili ih uopšte nema. Ono stalno spava, ne traži da se doji, nema snage da sisa, niti glasa da se zaplače. Takvo novorođenče mora da se čuva i da se pazi mnogo više ako hoćemo da ga održimo u životu. Na prvom mestu treba da se pobrinemo za toplotu, hranu i čist vazduh.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 20:46

Šta je fontanela?


Bebina lobanja nije formirana u prenatalnom periodu kao ostatak skeleta kako bi prilikom porođaja bez problema mogla da prođe kroz uski porođajni kanal. Fontanelu ćete uočiti na bebinoj glavi kao mekano mesto koje pulsira. Ona je zapravo čvrsta membrana koja se nalazi na otvorima na lobanji. Kosti bebine lobanje neće srasti odmah po rođenju da bi omogućili mozgu bebe da se širi jer se tokom prve godine on znatno uveća.

Postoje dve fontanele. Veća ili prednja fontanela nalazi se na vrhu glave, u obliku je dijamanta i može da bude široka i do 5 cm. Ova fontanela zatvoriće se kad beba napuni godinu dana (nekad čak i godinu ipo) a proces zatvaranja počinje u bebinom šestom mesecu.

Zadnja fontanela je trouglastog oblika prečnika manjeg od 1,5 cm i nije je lako pronaći. Obično se potpuno zatvori u bebinom trećem mesecu.
Primetila sam da bebi pulsira fontanela, da li je to normalno?


Fontanela je normalna ako stoji ravno i ako vaša beba ima plavu ili retku kosu sigurno ćete primetiti pulsiranje. To je normalna pojava. Kada beba bude plakala fontanela će se ispupčiti i to takođe ne treba da vas brine.
Fontanela na mojoj bebi je malo uvučena, šta da radim?


Uvučena fontanela može da bude znak dehidritacije. Napojite bebu ali se, za svaki slučaj, odmah obratite lekaru. Fontanela koja je stalno ispupčena može da ukazuje na povećan pritsak u glavi i potrebna je hitna medicinska briga.


Nije potrebno posebno da starate o fontanelama. Jedino je važno da beba uvek ima kapicu na glavi kad izlazi napolje i to do svog prvog rođendana. Bez obzira na vremenske prilike, a posebno kad je hladno i kad sija jako sunce, na fontaneli treba da se nalazi neka platnena odnosno vunena zaštita.


Nema potrebe za zabrinutost jer ni na koji način nećete povrediti bebu tokom uobičajene nege. Čak i starija braća i sestre u ponekad malo grubljim igrama sa pridošlicom ne mogu da oštete tu čvrstu membranu. Ne dozvolite da vaš neopravdani strah utiče na brigu oko bebe jer vas može učiniti nervoznim bez potrebe.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 20:48

Zašto beba treba da podrigne posle podoja?


Podrigivanje je važan deo hranjenja bebe. Dok sisa beba se prilično naguta vazduha što može da joj stvori neprijatnost izazvanu nadutošću. Kako taj vazduh ne bi smetao bebi ona obavezno nakon sisanja treba da podrigne. Nakon i u toku svakog hranjenja bebi je potrebno istisnuti nepotrebno nakupljeni vazduh.

Bebe koje se hrane na bočicu trebalo bi da podrignu nakon 50 popijenih grama odnosno pet minuta, a bebe koje sisaju treba da podrignu nakon svake dojke.

Koji položaj je najbolji za podrigivanje?


Postoje tri načina na koji bi beba mogla da podrigne, a na vama i vašoj bebi je da izaberete najbolji.

Na ramenu

Podrigivanje na ramenu daje najbolje rezultate kod večine beba. Beba treba da stoji naslonjena na vaše rame. S jednom rukom ćete je podupirati pod guzom dok ćete je drugom tapkati po leđima. Na rame stavite pamučnu pelenu kako bi zaštitili odeću od bljuckanja.

Uspravljeno u sedećem položaju

Prilikom ovog zahvata pridržavajte bebin vrat rukom a nju stavite da vam sedi u krilu. Rukom pridržavajte bebin grudni koš držeći je ispod pazuha, glava treba da joj je nagnuta ka napred. Potapšite je ili protrljajte po leđima vodeći računa da joj glava ne padne unazad.

Licem na dole

Okrenite bebu licem ka dole i stavite je da vam leži u krilu.[/b]

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 20:50

Zašto se javljaju grčevi kod beba?


Pravi uzrok nastanka grčeva se ne zna, ali postoji nekoliko nedokazanih teorija o uzrocima grčeva :

- beba ne podnosi mleko (dojene bebe imaju grčeve kao i bebe na veštačkoj ishrani)

- crevni trakt je nedovoljno razvijen i dešavaju se spazmi (grčenja creva)

- prisutna je privremena hormonska neravnoteža

- beba halapljio i brzo sisa, naguta se vazduha koji rasteže creva i izaziva nadutost

- novorođenče ima žestok temperament, hipertonična beba često plače i uznemirena je

- bebin nervni sistem je preterano osetljiv na spoljni svet i dobija previše stimulacija.
Kada se javljaju grčevi?

Dve do tri nedelje po rođenju javljaju se periodi uznemirenosti koji obično traju do trećeg a najkasnije do četvrtog meseca života bebe. Javljaju se obično između podoja u popodnevnim satima.

Kako da znam da moja beba plače zbog grčeva?


Beba jako plače, pocrveni u licu, nervozno pomera ruke i noge i grči se. Karakteristično je pomeranje nožica ka stomaku, steže pesnice i pojačava svoju aktivnost. Plač, koji je ponekad potpuno neutešan, može da traje satima.
Šta da radim ukoliko moja beba ima grčeve?

Najvažnije je da roditelji odnesu bebu kod pedijatra da se utvrdi da li postoje neki medicinski razlozi za takav žestok plač (upala srednjeg uha ili zapušen nosić).

Ako je beba zdrava, a nije gladna, žedna ili mokra – to su grčevi. Najvažnije je da shvatite da je u pitanju relativno često stanje koje ne ostavlja nikakve posledice. Sada treba da ohrabrite sami sebe, da ostanete hladne glave i da bez panike, strpljivo dočekate kraj strašnog perioda u vašem životu zvanom „grčevi“.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 20:52

1. Uzmite bebu u naručje, nežno je ljuljajte ili je nosite po kući.

2. Ponudite joj cuclu, varalicu. „Cumiša“ izaziva peristaltički talas koji će pokrenuti vazduh iz creva, pa će beba pustiti gas ili će se pokakiti.

3. Zamotajte bebu u ćebence, da bi se prijatnije osećala pa je ljuljajte u kolicima ili kolevci.

4. Možete je nositi u nosiljci čvrsto privijenu na vaše grudi. Bebe vole da osete lupanje maminog srca i to ih smiruje.

5. Neke bebe se umire tokom vožnje u kolima.

6. Masirajte joj stomačić, prethodno namazan sa toplim bebi uljem.

7. Stavite na bebin stomak prethodno zagrejanu pelenu i nežno je masirajte po bolnoj pupi.

8. Dajte bebi biljni čaj od komorača i kima koji ublažava bolove prilikom grčeva (razlaže gasove).

9. Dajte bebi sirup za smirenje koji se pravi u apoteci. Isključivo po receptu pedijatra i to u najtežim sličajevima.

10.Pevajte bebi umirujuće pesmice, ali tiho i tik uz njeno uho. Možda će se zainteresovati za pesmicu pa će prestati sa plačem kako bi mogla da čuje.

11. Preispitajte svoju ishranu ako dojite bebu. Izbacite hranu koja nadima (grašak, pasulj, kupus) smanjite unos gaziranih pića, kafe, čokolade, bibera, ljute paprike, čilija i drugih jakih začina.

12. Ostavite je malo samu u krevetiću u mirnoj sobi, sa tihom i umirujućom muzikom (Mocart, Betoven), možda će se nakon nekoliko minuta plakanja sama smiriti.
Može li doći do komplikacija ukoliko grčevi dugo traju?


Neće doći do komplikacija. Bebe koje su imale grčeve biće jednako sretne, pametne, razvijene kao i bebe koje nisu imale grčeve. Bebe koje imaju grčeve, uprkos plaču koji traje satima, savršeno napreduju i izgledaju zdrave, dobijaju na telesnoj masi i rastu u dužinu.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 20:55

Ako imate bebu staru samo nekoliko nedelja, ona je verovatno uveče uznemirena, i zna da plače i po nekoliko sati. Stručnjaci kažu da je to uobičajena pojava kod novorođene dece, i predlažu vam da svog majušnog sina ili ćerku smirujete kombinovanjem ovakvih tehnika:

Novi položaji
- Položite bebu preko svoje podlaktice, tako da joj glava bude u visini vašeg lakta a lice okrenuto nadole, i palcem i prstima druge ruke držite njeno bedro.
- Postavite je tako da vam sedi na ruci, s leđima prislonjenim na vaše grudi. Drugu ruku prebacite preko njenog grudnog koša, i prstima joj obujmite nadlakticu.
- Podignite je na rame, i pritisnite njen stomak o svoju ramenu kost.
- Ljuljajte je u naručju, tako da joj stomak bude čvrsto priljubljen uz vaš.

Ritmičke kretnje
Imajte u vidu da se bebe najlakše primire kada se izvodi 60 pokreta u minutu, i primenite ove metode:
- Uzmite bebu u naručje i hodajte unaokolo.
- Podižite je i spuštajte, duboko savijajući kolena.
- Ljuljajte je pomerajući se napred-nazad, ili s jedne strane na drugu.
- Sedite s njom u stolicu za ljuljanje.

Toplota
- Dobro je obmotajte njenim pamučnim ćebencetom.
- Držite je čvrsto uz sebe da bi je ugrejali svojim telom.
- Zagrejte joj postelju električnim termoforom pre nego što je stavite da spava.
- Stavite u krilo termofor, i položite bebu preko njega, s licem okrenutim prema podu.

Zvuci
- Tešite je nežnim rečima, izgovorenim mekim i tihim glasom.
- Mrmljajte i pevajte joj pesme u kojima sami uživate.
- Snimite zvuke veš-mašine, usisivača ili nekog drugog kućnog aparata, i puštajte ih svom rasplakanom novorođenčetu jer će ga ti jednolični zvuci po svoj prilici uspavati. Mogao bi da vam pomogne i radio čija je igla "zaglavljena" između dve stanice.
- Puštajte bebi klasičnu, nju ejdž muziku, "meki" rok ili džez. Sve osim hevi metala, koji malu decu čini veoma nervoznom.

Dodir
- Masirajte bebina leđa, idući od vrata naniže.
- Čvrsto joj gladite ili češkajte leđa i guzu.
- U toploj prostoriji, položite je na tvrdu površinu, i nežno joj masirajte stomak u smeru kazaljke na satu. U slučaju da je muče gasovi, ovo će pomoći da se oni spuste što niže. A da bi ih dete izbacilo, savijte mu kolena, i pritisnite ih uz njegov stomak.
glas

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 21:21

Kupanje bebe

Dok se ne formira pupak beba se ne stavlja u kadicu sa vodom, vec se drzi iznad nje

Primprema za kupanje


Kupanje bebe mami i tati, a naravno i samoj bebi, treba da bude trenutak u kojem ce uzivati. Zato je neophodno pre toga izvrsiti neke pripreme. Za kupanje bebe potrebne su sledece stvari: kadica, termometar za vodu, posuda za ispiranje i blagi bebi sapun ili sampon. Na sto za prepovijanje, pre nego sto pocnete sa kupanjem, stavite peskir, pelene slozene tako da bebu mozete odmah prepoviti, benkice, kapicu, sterilnu gazu za pupak, stapice za usi. Voda za kupanje treba da bude zagrejana na 37 C. Sobu takodje treba zagrejati. Optimalna temperatura sobe je 22 stepena, a pred kupanje je mozete zagrejati i do 24 stepena.

Kupanje


Dok se ne formira pupak beba se ne stavlja u kadicu sa vodom, vec se drzi iznad nje. Majka treba dlanom da drzi bebu preko stomaka, kako bi zastitila pupcani patrljak ili pupcanu ranu i da nagne glavu i rameni pojas deteta napred. Bebi se prvo umiva lice blagim bebi sapunom i cistom vodom, a onda pregibi vrata, miskice, ledja. Posebnu paznju obratite na pregibe vrata i predeo iza usiju, jer se tu moze zavuci sadrzaj koji beba "bljucne". Zatim se dete naginje na dole (glava gore, noge dole) i pere se izmedju nogica, sa zadnje i prednje strane. Beba se ispira mlazom mlake vode koja je prethodno pripremljena u posudi namenjenoj za ispiranje. Posebnu paznju treba posvetiti higijeni polnih organa.

Kupanje devojcica

Kod devojcica su polni organ i cmar veoma blizu, sto bakterijama omogucava da brze i lakse dovedu do infekcije polnog organa. Naime, malim bebama se stolica razliva u svim pravcima (jer je uglavnom zitka) i zato je prvo treba pazljivo ukoniti sa pregiba nogica i sa polnog organa. Zatim se devojcice poloze na ledja i kupaju odozgo na dole, tj. od polnog organa ka cmaru. Na taj nacin se izbegava mogucnost infekcije.

Kupanje decaka


Decaci preko polnog uda imaju kozicu, koju prilikom kupanja treba povlaciti, ali veoma pazljivo, bez ikakve primene sile i samo onoliko koliko se to moze. Vrh uda se pere blagim bebi sapunom, bez preteranog sapunjanja, i ispira vodom. Izmedju uda i kozice postoji jedna veoma osetljiva zona kod koje, ako se redovno ne odrzava higijena, moze doci do infekcije. Ona se manifestuje crvenilom na vrhu uda, i u tom slucaju roditelji treba da se obrate lekaru koji ce prepisati odgovarajucu terapiju.

Oblacenje. Kada okupate bebu stavite je na peskir i to na ledja. Uvijte je u peskir i blagim pokretim utapkajte vodu. Glavicu brisite blagim kruznim pokretima i ne pritiskajte predeo oko fontanele. Dok je beba jos u peskiru okrenite joj glavicu na jednu (a zatim na drugu ) stranu i stapicem joj pazljivo i blago pokupite vodu iz usnih skoljki. Pupcani patrljak ili pupcanu ranu obradite i bebu prepovijte, obucite joj benkicu i stavite kapicu.

Ukoliko ste prvih dana nespretni dok kupate bebu ili se plasite da je ne povredite znajte da je svaki pocetak tezak i da ce vam kupanje ubrzo postati rutina. Da bi se i vasa beba osecala prijatno, pricajte joj dok je kupate i oblacite. Bebe vole vodu i nema razloga da vas pocetni strah i nervoza to promene.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 21:23

Cime se obradjuje (neguje) pupcani patrljak?

Preporucuje se upotreba povidon jodida jer je on najefikasniji u borbi protiv bakterija I gljivica

Posle detetovog rodjenja pupcana vrpca se podvezuje na nekoliko santimetara od koze i preseca. Taj deo koji ostane se naziva, malo grubo, pupcani patrljak. On se izmedju 7. i 10, a nekada i do 14. dana po rodjenju deteta, susi, a potom otpada. Nakon toga ostaje pupcana rana, koja, takodje, zasusuje posle par dana. Tada se formira pupak koji od tog trenutka vise ne predstavlja otvorena vrata za moguce infekcije.

Prva 3 do 4 dana, dok su majka i dete u porodilistu, o pupcanom patrljku se brine babica. Po dolasku kuci taj "posao" obavljaju roditelji. Da bi sto pre otpao i da ne bi doslo do infekcije, treba voditi racuna da se ne kvasi, ne maze i ne posipa antibiotskim mastima ili prahom. Antibiotske masti i prah se ne koriste u obradi pupcanog patrljka i pupcane rane! Naime, masti "potparuju" tu zonu koja mora da bude suva, a prah se lepi i vremenom talozi, prakticno se "zacementira". Ispod tog taloga mogu da se razviju otporne klice koje dovode do zapaljenja pupcanog patrljka i pupcane rane. Dozvoljena je upotreba povidon jodida (ili neki drugi rastvor antiseptika), jer je on najefikasniji u borbi protiv bakterija i gljivica. Koristi se tako sto se sterilna gaza ili stapic sa vatom (moze i stapic za usi) natopi povidon jodidom i blago i pazljivo se obrise vrh i koren pupcanog patrljka. On se ne dira i dok ne otpadne babica koja posecuje bebu treba da ga obradjuje. Za vreme kupanja majka ce ga sacuvati od kvasenja tako sto ce izmedju svoje ruke i detetovog stomaka staviti cistu i suvu pelenu ili sterilnu gazu.

Kada patrljak otpadne ostaje pupcana rana koja, takodje, treba pravilno da se neguje povidon jodidom. Centralni deo pupcane rane se blago ocisti i obrise tako sto majka prstima blago "otvori" pupcic i stapicem koji je natopljen jodidom blago obrise taj deo.

Zatim se preko pupka stavlja sterilna gaza ili tupfer, a beba se prepovija na uobicajen nacin. Tako ce patrljak i pupcana rana ostati sterilni i suvi.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 21:27

Kada novorodjence pocne da uspostavlja telesne funkcije i postepeno se adaptira na novu sredinu, najvaznija je njegova nega

Nega bebe u ovom periodu podrazumeva: kupanje, negu koze, presvlacenje, siroko povijanje, zadovoljavanje potreba za snom, hranom, boravak na vazduhu, higijenu prostora u kojem boravi. Sve ovo u kombinaciji sa tepanjem i mazenjem budi pozitivnu motivisanost deteta za uspesno uspostavljanje kontakta dete-odrasli. Sa druge strane, ako je nega nedovoljna, ako se malisan zapostavi i zapusti, oseca se odbacenim, nevoljenim, tada svoje nezadovoljstvo izrazava placem.

Bebu treba redovno presvlaciti, zapirati posle "kakenja", voditi racuna da se ne ojede, umivati je i brisati posle bljuckanja, redovno prati njene rucice jer ulazi u fazu intenzivnog "proucavanja" saka i, naravno, "isprobavanja njihovog ukusa".


Ojed

To je veoma neprijatna promena na kozi (obicno na pregibima nozica, oko anusa ili polnih organa), pracena crvenilom, ponekad svrabom i cesto bebinim placem. Do ojeda dolazi najcesce iz dva razloga. Prvi je nehigijena, sto ne mora da bude posledica nebrige roditelja, vec okolnosti (kao sto je visoka temperatura vazduha, ili nemogucnost da se beba na vreme presvuce). Tada mokraca i stolica iritiraju kozu, koja je bas na tim mestima nezna i osetljiva, pa dolazi do povredjivanja njene povrsine i infekcije (u nekim slucajevima moze doci do bakterijske ili gljivicne infekcije). Drugi je posledica trenja - nekada su pelene previse zategnute, pa dete pomeranjem nozica tare kozu o njih. Da bi se ojed sprecio potrebno je odrzavati higijenu i redovno presvlaciti bebu. Posle svakog prepovijanja treba je zapirati pod mlazom mlake vode ili je nezno obrisati vlaznom pelenom. Brisite je tapkanjem i u tankom sloju nanesite masnu kremu. Ukoliko se ojed pojavi nije na odmet posetiti lekara koji ce proceniti da li je dovoljna standardna nega ili je potrebno dopuniti je nekim od antisepticnih rastvora. Po zaceljenju promena na kozi, po povlacenju ojeda, nastavite negu kao i pre toga. Talk se ne preporucuje jer u pregibima moze da stvori fine kristale sto ce, opet usled trenja, dodatno ostetiti kozu.Nocno budjenje i hranjenje

U prvih mesec dana mnoge bebe se bude nocu da jedu. Posle izvesnog vremena (verujte pravila nema, sve je individualno) beba ce nocno spavanje produziti, preskocice prvo jedan nocni obrok, a ubrzo i drugi. Sa 8,9 nedelja (ponavljamo nije nikakvo pravilo!) budice se u ranim jutarnjim satima da jede. Kako raste tako je aktivnija preko dana, cesce i duze je budna, a noc sve vise koristi samo za spavanje. Posle prve kontrole u domu zdravlja, znaci sa navrsenih mesec dana, pedijatar ce vam dati uputstva kako da nastavite sa negom i ishranom. Ukoliko sisa i dobro napreduje savetovace vam da je bezbrizno pustite da spava celu noc, odnosno dok se sama ne probudi i ne zatrazi svoj obrok. Pretpostavlja se da se dete u ovom periodu vec uobrocilo, sto je zaista najbolje i sto neke mame cini srecnim i neverovatno naspavanim! Ali sta kad nije tako? Vec smo pomenuli da teorija tezi idealnom, sto je u praksi tesko sprovesti. Sta cete da radite sa svojom dvomesecnom, ili i starijom bebom koja se nocu uporno budi (cak u isto vreme) i place? Ako pokusate da nadjete odgovor u literaturi namenjenoj roditeljima i kosultujuci se sa lekarima dobicete nekoliko potpuno razlicitih varijanti. Ne padajte u ocaj. Sve bebe ovog sveta imaju iste potrebe, ali ih ispoljavaju na razlicite nacine. Vas osnovni zadatak je da dozvolite svom majcinskom instinktu da radi u korist vase bebe i vas. Kako? Vremenom upoznajete svoje dete, prepoznajete njegove potrebe, navike. Tacno znate sta i u kom trenutku ocekuje od vas i uspevate da na to odgovorite. Zasto bi nocno hranjenje bilo drugacije? Ako ste negde procitali da bebu treba da pustite da spava i da je ne hranite ukoliko se probudi i place, a ona radi bas to, zastanite i oslusnite svoj instinkt. Vi sigurno mozete da prepoznate plac koji kaze "Gladna sam!" Da li cete biti srca kamenog i pustiti bebu da place celu noc ili cete odgovoriti njenoj potrebi? Ako kmeci u snu kao da nesto sanja, ako je polubudna, opustite se i sacekajte. Nemojte je odmah uzimati, mozda se samo meskolji. Ako se probudi uznemirena, pridjite joj, pomazite ili uzmite u narucje dok se ne smiri. Neke bebe se bude i do godinu dana, pa i duze, jer su jednostavno takve, dok druge vec posle nekoliko nedelja "uhvate" ritam i puste roditelje da spavaju celu noc. Mozda nocno budjenje i jeste "losa" navika, ali koji roditelj nije pogresio. Dete nije vojnik koji se strogo pridrzava pravila. Zato, ako vase dete napreduje, ako je veselo, aktivno (koliko mu to uzrast omogucava) u toku dana, nemojte previse brinuti. Pre ili kasnije sve dodje na svoje mesto, potrebno je samo vreme, strpljenje. Naravno, kada ste u nedoumici obratite se lekaru. Posle detaljnog razgovora sa vama i pregleda vaseg deteta reci ce vam sta da radite.

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 21:30

Spisak stvari potrebnih za bebuBez obzira da li zele unapred da kupuju ili ne, roditelji bi trebalo bar da naprave spisak najneophodnijih stvari za bebu

Mnogi roditelji ne zele unapred, dok se beba ne rodi, da kupuju opremu. U tom slucaju bi trebalo bar napraviti spisak najneophodnijih stvari za novorodjence.

SPISAK najneophodnijih stvari za bebu za prve dane kod kuce:


A)
krevetac (2-3 posteljine, ogradica, musema za dusek, cebence, frotir)
kadica (peskiri, sampon za kupanjeili sapun, posuda za ispiranje bebe, termometar za vodu)
ormaric za bebine stvari
sto za prepovijanje
sobni termometar
nocna lampa
susilica za pelene

B)
pelene pamucne (60-70 komada)
svedske pelene (20-25 komada)
benkice tanje (5-10 komada)
benkice deblje (5-10 komada)
kapice (3-5 komada)
flasice (2 komada)
kasicica (plasticna)
cucla-laza
sud za otkuvavanje flasica, cucli
stapici za usi, nos
vlazne maramice
pumpica za nosic
makazice za nokte

C)
kutija adaptiranog mleka (za svaki slucaj)
soda bikarbona (za ciscenje jezika)
pelene za jednokratnu upotrebu
sterilna gaza
pavloviceva mast
AD kapi
3%hidrogen

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 21:49


Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 13 Јан 2008, 21:51[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable